בית פורומים עצור כאן חושבים

מלכי פרס - חז''ל שיקרו, טעו או צדקו?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/7/2015 22:46 לינק ישיר 

בער
איני רואה מה תשובה השבת. כתבת כל מיני דברים על חז"ל ועל מחקר, אבל הטענה שלי נגדך היא שמה שאתה עושה הוא לא רציני - שאתה צריך קודם ללמוד את החומר הרלוונטי מיסודותיו, ואז לבנות הצעות אחרות. למשל, אינך יכול לבוא ולומר "מי אמר להם שכל שורה בלוחות מייצגת שנה?". תלמד את השפה, תקרא הרבה מסמכים ואז תוכל לדעת אם אכן זה ברור שכל שורה מייצגת שנה או שלא. אינך יכול לבקש תרגום למשפט יווני כשאינך מכיר את ההקשר שבו הדברים נכתבים. וכן הלאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2015 22:56 לינק ישיר 

יש  האמת שתפסת אותי (ובצדק) על פרט שולי שאפילו לא קשור ישירות לפרס רק לאשור וגם הוא נכתב באגביות  

תוקן על ידי בערולאאדע ב- 09/07/2015 23:31:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2015 23:27 לינק ישיר 

זה קשור לפרס. הטענה היא שמהליקוי במאה ה-8 אפשר לדעת בדיוק מתי היו הפרסים כי יש לוחות שמתעדים כל שנה באשור ובבבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2015 20:05 לינק ישיר 

באשכול הזה נראה כאילו הכרונולוגיה של התקופה הפרסית מיוסדת על ההיסטוריונים היווניים המבולבלים ועל כתובת פרסיות אקראיות שניתן לפעמים לפרש בכמה דרכים.
ובכן, ממעט (מעט, ולכן קחו אותי בערבון מוגבל, אבל ממעט קריאה נראה שכל מי שכתב באשכול הזה לא ידע כמעט כלום על הנושא) קריאה על בנושא, זה לא כך.
אכן, הכתובות הפרסיות אכן מעטות וקשה לבנות מהן כרונולוגיה שלמה. ההיסטוריונים היוונים חשודים בטעויות ושקרים. כל זה מעיב על הכרת ההיסטוריה הפרסית, אך לא על זה מתבססת הכרונולוגיה.
על מה, אם כן, מתבססת הכרונולוגיה? על רשימת המלכים של תלמי (האסטרונום בן המאה השנייה לסה"נ). הרשימה שלו כוללת מלכים עד ימיו, וכך היא מגיעה עד שנת 747 לפנה"ס.
לרשימה מיוחסת אמינות רבה פשוט בגלל שהיא תמיד (כך אומרים; כאמור אני לא מומחה בנושא) מתאימה לממצאים:
א. הרשימה כוללת גם רשימת ליקויים שאומתה. כמובן שאפשר לטעון שתלמי חישב אותם לבד, וזה יביא לשאלה לגבי היכולות שהיו לו לעשות זאת, ולגבי המניעים, אבל ראו גם ב'.
ב. בבבל נמצאו המון יומנים אסטרונומיים שמתארים אירועים שנצפו בשמיים. בין השאר יש יומן של שישה חודשים יום אחרי יום. המידע האסטרונומי הרב מאפשר לתארך אותם, ובנוסף מדי פעם יש בהם מידע אחר, ואז אפשר לקשור בין שליט מסוים לשנה, ותמיד הן מתאימות לתלמי. היומנים תורגמו לאנגלית, נדונו באופן מקיף ויצאו לאור בשבעה כרכים על ידי הרמן הנגר Astronomical Diaries And Related Texts Babylonia.
ג. בנוסף נמצאו בבבל כל מיני כרוניקות שנותנות פה ושם נתונים, והם מסתדרים עם הרשימה של תלמי. אחד הממצאים החשובים בעניין הוא רשימת המלכים שנמצאה בארך, והיא כוללת את מלכי בבל לאורך 400 שנה עד סוף המאה השלישית (סלווקוס השני וכנראה היא נכתבה אז כי היא לא ממשיכה). גם רשימה זו תואמת את תלמי. חשוב לציין כי לענייננו, התקופה הפרסית, הרשימה לא מספקת עדות מלאה כי היא חסרה ברוב התקופה. אמנם גם במה שיש בה היא מתאימה - בתחילה היא מציינת את כורש, כמבוזי ודריווש, לאחריהם יש קטיעה, והרשימה חוזרת אצל דריווש ואז אלכסנדר (היחיד שיש לנו את מספר השנים שלו הוא דריווש - 5). [כל זה כמובן לא תואם לחז"ל; כך שאם הנושא הוא האם חז"ל צדקו, הרי שיש כאן ראיה עצמאית לכך שלא]. בנוסף, הרשימה של תלמי מתאימה גם לפפירוסים שתאריכם ידוע (אבל אין לי מושג כיצד נעשה התיארוך שלהם ואם הוא וודאי).
ד. חלק מהמלכים של בבל (שאותם שתי הרשימות מתארות) הם מלכי אשור (בזמן האימפריה האשורית, לפעמים המלכים האשוריים היו גם מלכי בבל, לפעמים הם מינו מלך ולפעמים היה שם מלך עצמאי מורד). הדבר הזה יוצר סינכרוניזציה לאימפריה האשורית שממנה יש לנו לוחות שנותנים לנו רשימות של שנים, כאשר כל שנה נקראת על שם פקיד, ולפעמים יש בהן גם ציון של אירועים. כך אפשר להרחיב את הכרונולוגיה עד 953 (יש רשימות גם יותר עתיקות אבל אין רצף; על הרשימות האלה מסתמכים כדי לקבוע את הכרונולוגיה עד המאה ה-14 בטענה ששם הספק מגיע לעשרות שנים בודדות - אינני יודע כרגע על מה בדיוק מסתמכים בקביעה הזו). באחת השנים, שנתו התשיעית של אשורדן3 מצוין בלוחות שהיה ליקוי חמה בחודש סיון. ואמנם, אם נקבל את הרשימה של תלמי ונמשיך אותה כאמור, יעלה ששנתו התשיעית של אשורדן3 היא שנת 763, ובה לפי החישוב אכן אירע ליקוי חמה מלא בחודש סיוון.

אמור מעתה -
הרוצה לערער על הכרונולוגיה המקובלת צריך רק לערער את אמינותו של תלמי ולהסביר לנו למה בכל מקום שיכלו לבדוק הוא נמצא אמין ודווקא בתקופה הפרסית הוא לא (אני בטוח שבער ינפיץ לנו הסבר כזה כשהוא כותב מתוך שינה כפי שהתחיל את דבריו באשכול זה). מי שרוצה לבנות כרונולוגיה חלופית צריך (אחרי שמצא סיבה לפקפק ברשימה של תלמי) פשוט לקרוא את כל החומרים הנזכרים הכוללים יותר מ-600 שנה ופשוט למצוא תאריכים שיתאימו לכל התצפיות האסטרונומיות (זה ממש לא פשוט כפי שבער חושב; ההיסטוריונים עצמם יודעים שהם לא מספיק מומחים בעניין, ולכן הדבר נותר בידיהם של מומחים הן במזרח הקדום והן באסטרונומיה כמו הרמן הנגר הנ"ל) ולשאר הנתונים. מי שירצה להצדיק את חז"ל יצטרך להמשיך ולהטיל ספק - לא רק ברשימה של תלמי אלא גם ברשימה מארך. בהצלחה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2015 21:21 לינק ישיר 

תלמי הוזכר כאן לעיל והוזכר שהוא מתאים לממצאים, אתה פשוט מזכיר את הממצאים שאליהם הוא מתאים.
כדי לחסוך לבער את העבודה אני אתן לך סיבה לכך שהוא פישל. ובכן, הוא הסתמך על הכרוניקה הבבלית מימי סלקוס, רק שהכרוניקה היתה חסרה בקטע מדריוש עד דריוש..
גם הלוח האסטרונומי ההוא שמתאר את זריחת הירח ושקיעתו הובא כאן לעיל.

אגב, לגבי אגיפטולוגיה אכן יש מחסור בחומר חדש בעברית ואין לי דרך לדעת מה קורה באנגלית אבל ז"ל אתר כלשהו על ספרו של ברסטד מחקר זה על מצרים נחשב עד היום למעמיק והמקיף ביותר בעולם עד היום. עכ"ל קדשו ודו"ק היטב.
ספרים חדשים על ארכיאולוגיה של א"י יש בעברית ויוצאים כאלה כל הזמן, וזה כנראה קשור לכך שהאנשים בא"י מדברים עברית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2015 21:59 לינק ישיר 

לא אמרתי שהדברים לא הוזכרו לעיל (חלק רק על ידי), אלא שאנשים לא מבינים כיצד הכרונולוגיה נבנתה ולכן רוב האשכול עסוק בבלבולי שכל של סידור רסיסי חומרים. אני רואה שעדיין מסרבים להבין. אני מקווה שלפחות ישיבישעאר שביקש שיסבירו לו את היסודות, יהיה מרוצה.
אם הוא הסתמך על הכרוניקה הבבלית מימי סלוקוס כנראה שהיא לא הייתה קטועה. ככל הידוע לי הוא לא עסק בחפירות בארך. אם אתה חושב ששתיהן היו קטועות באופן מקרי בדיוק באותו מקום, אז זה די לא סביר. כמובן שההסבר היפה שלך לא מסביר כיצד כל התיארוכים שלו גם אחרי מסתדרים תמיד (למשל ליקוי החמה בימי אשורדן3). הוא כמובן גם לא מסביר איך תלמי המציא את כל החלק באמצע וגם לא מאיפה המידע על המלכים לפני אשורבניפל.

לגבי האגב, אינני סנגורו של אתר כלשהו (והרי אם כך כתוב באתר כלשהו מי יעז לחלוק), אבל מסתבר שהכוונה היא לא לספר אלא למחקר. המחקר שנעשה שם הוא ראשוני. אם תקח ספר מבוא שנכתב היום הרי שרוב הספר יהיה בנוי על מחקרים של אחרים. הסתמכות על ברסטד כיום היא אנכרוניסטית לחלוטין. אולי גם תלמד פיזיקה מספרים ישנים כי אתה לא מסוגל לקרוא את החדשים.
לגבי ארכיאולוגיה של א"י, אני לא מכיר יותר מדי ספרים כלליים שיש בעברית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2015 22:45 לינק ישיר 

על זה נאמר: " בִּישִׁישִׁישִׁים [=יש3] חָכְמָה וְאֹרֶךְ יָמִים [=כרונולוגיה] תְּבוּנָה"

ותו לא מידי!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2015 22:46 לינק ישיר 

מנהלי משנה - הפעם באמת אפשר לסגור כבר את האשכול. החרב האחרונה ננעצה, מעכשיו זה כבר סתם צער בע"ר...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2015 00:46 לינק ישיר 

יש  כיון שהפנית את החצים נגדי כאילו אני הנציג של חז"ל או _. אז זכותי להגיב.

אני לא מתקיף אני מנסה להבין.

1  אם הבנתי נכון, תלמי ידע לחשב (כמו שאנחנו יודעים) כל ליקוי חמה ולבנה ומקום מעמד הכוכבים למפרע (בהנחה שלא היו תופעות ששינו את הסדר הידוע היום).  כמו כן ידע את ההיסטוריה הבבלית פרסית עפ"י ספרי היסטוריה יווניים ועוד שקדמוהו (הוא כותב על כ-900 שנה לפניו) ועשה 1+1 ועל פי זה ידע באיזה שנה לאיזה מלך וכו' היה ליקוי או תופעה שמיימית אחרת. אם זה הנתונן היחיד אין זה מוכיח כלום חוץ מהעובדה שההיסטוריה המקובלת עליו היתה כך וכך. אם יש הוכחה ממקור חיצוני (כדלהלן) מה תלמי מוסיף עליה ?

2 ההוכחות מהרשימות (היומנים האסטרונומיים הבבליים)  אם כדבריך למה ציינו הרבה שהליקוי של 763 הוא היסוד שעל פיו נקבע כל ההתאמה למניין השנים האבסולוטי ? וכן ואלטר לא הכיר את זה ? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2015 00:48 לינק ישיר 

אברם. האם אתה יורש של אחד המלכים שרציתי להכרית ? אם יש טוען דברים של טעם אתה מה לך ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2015 01:43 לינק ישיר 

טוב, את הרעיון של הכרוניקה הקטועה העליתי בהומור (וגם קצת כדי לעצבן אותך).
האגב: אני זוכר שקראתי בעבר מישהו שהסביר את העדכונים במחקר מאז ברסטד, היו כמה תיקונים בשושלות, בתיארוך וכדומה אבל הבסיס היה די דומה. הוא לא דיבר על ביסוסים למסקנות של ברסטד (שזה מה שקריטי למי שירצה לערער עליו) ושם יש סיכוי שהתגלה עוד הרבה חומר חדש. עכ"פ אני באמת לא מנסה לערער על הכרונולוגיה המצרית, תנוח במקומה בשלום, זאת למרות שיש בה הרבה דברים מוזרים וגם סתירות למקרא, כי אני לא חושב שאני יודע מאית מהחומר הנדרש לשם כך. אני כן חושב שראוי ללמוד כל קביעה מדעית, ולנסות להבין על מה היא מתבססת ואם ניתן לפרוך אותה.
ספרים חדשים בארכיאולוגיה א"י - אני לא יודע מה זה 'כללי' בשבילך, אבל יש את ראשית ישראל, אשור, בבל ויהודה, אסופת כתובות עבריות, אשור וישראל, מבוא לארכיאולוגיה של א"י, מדגם לא מייצג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2015 01:44 לינק ישיר 

אברם, ממה אתה כל כך מפחד? יכול להיות שיש לך יד בזיוף ההיסטוריה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2015 09:47 לינק ישיר 

בער
1. גם כיום לא יודעים לחשב בדיוק מוחלט ליקויים כי הם תלויים גם בסיבוב כדור הארץ שתלוי גם ברוחות. העניין הזה יכול לעשות הבדל של כמה שעות והבדל כזה הוא קריטי כי הוא יכול להיות ההבדל בין לילה ליום. הנגר טוען שהעבודה שלו מאפשרת לנו לחשב בדיוק את הליקויים עד שנת 500 לפנה"ס. מה היו היכולות של תלמי לגבי זה אני לא יודע, וגם איני יודע מה היו יכולות החישוב שלו. בכל אופן, כפי שכתבתי בהודעתי לעיל כל נתון שנבדק מול הרשימה נמצא תואם - בין אם זה ביומנים האסטרונומיים, בין אם רשימת המלכים שנמצאה בארך, בין אם טקסטים אדמיניסטרטיביים מבבל, פפירוסים ממצרים, והליקוי בימי אשורדן ועוד ליקויים נוספים.
2. התמיהה על ואלטר, תלמיד ישיבה שקרא קצת בעניין, לא מובנת לי. אכן מאז הוא עשה דוקטורט ואולי הוא יודע יותר. בהחלט ייתכן שגם היום הוא לא יודע יותר כי זה לא המקצוע שלו (אני לא אחראי עליו). הדבר הזה הוא בדיוק הנקודה שאני כל כך מלין עליה כאן. במקום לקרוא חומרים טובים ועדכניים, קוראים מאמרים עתיקים של בחורי ישיבה שקצת מבינים בעניין.
לגבי שאלתך "למה ציינו הרבה" - זו שאלה של היסטוריה של המחקר. אני יודע מעט על המחקר העדכני ובטח שאיני יודע לומר על ההיסטוריה שלו. מסתבר שרשימות תלמי נלקחו בערבון מוגבל בעניינים שקשורים לאימפריה האשורית ולכן קבעו את הזמנים לפי הליקוי הנ"ל. עניינים אסטרונומיים אחרים הם עניין של מחקר שמתעדכן. איזה מישהו בויקיפדיה ניסה להזיז את הליקוי בימי אשורדן3 ווהרמן הנגר הנ"ל הביא לו שם עוד נתונים מספרו שזה לא מתיישב איתם.

אריאל
איני מנסה להגן על הכרונולוגיה המצרית. אני לא מבין בזה כלום. אני יודע שהמחזור הסותי שעליו התבסס התיארוך של ברסטד כבר לא כל כך מוערך כיום. אני גם בטוח שנעשה עוד הרבה מחקר כי פשוט יש שם המון מה לחקור. בשביל לדעת על מה הקביעה המדעית (כלשונך) של הכרונולוגיה המצרית מתבסס צריך ללמוד חומר עדכני ולא את ספרו של ברסטד.
ספר כללי הוא ספר מבואי כמו הקורס של האו"פ שציינת (שכבר המלצתי עליו ובאמת איני יודע אם יש עוד ספר מבואי בעברית) או למשל ספר מבואי להיסטוריה של ממלכות יהודה וישראל  (ספרים כאלה סוקרים את כל הפנים של התקופה ונותנים לך מושג על העניינים המדוברים במחקר של הנושא והמחלוקות יחד עם הפניות לקריאה נוספת); לא ספרי מקורות (אסופת כתובות עבריות) ולא אסופות מחקרים (אושר בבל ויהודה). ספרו של פינקלשטיין 'ראשית ישראל' אינו מנסה לתת מבוא לנושא אלא לטעון לגביו טענה. הספר האנגלי של פינקלטשיין nomdism to monarchy נשמע יותר בכיוון וכן ספרו של סוגין an introduction to the history of israel and judah וכן שני הספרים archaeology of the land of the bible. מהו הספר 'אשור וישראל' שהזכרת איני יודע.

תוקן על ידי יש3 ב- 22/07/2015 09:48:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2015 09:49 לינק ישיר 

הספר האנגלי של פינקלשטיין מתחיל ב f-r-o-m namadisn, אבל המערכת מוחקת לי את המילה הזו.

תוקן על ידי יש3 ב- 22/07/2015 09:51:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2015 10:58 לינק ישיר 

טעות שלי - התכוונתי לספר 'מנוודות למלוכה - היבטים היסטוריים וארכיאולוגיים על ראשית ישראל' ולא ל'ראשית ישראל - ארכיאולוגיה, מקרא וזיכרון היסטורי'. וזה הספר האנגלי nomdism to monarchy שהזכרת. יש גם 'הארכיאולוגיה של תקופת ההתנחלות והשופטים' שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מלכי פרס - חז''ל שיקרו, טעו או צדקו?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 34 35 36 ... 41 42 43 לדף הבא סך הכל 43 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.