לענ"ד כוונת המדרש כמה שנים מלכות פרס היתה המלכות הדומיננטית בעולם ולא כמה שנים נמשכה. מכל מקום, המידע היותר אמין של ההיסטוריונים היוונים על הפרסים מתחיל כנראה מקסנופון ואילך.
נשלח ב-7/4/2014 19:15
ארתח, לצערי אני לא כל כך בקי בהיסטוריה הבבלית והפרסית (מחוץ למסופר עליהם בתנך ומקריאה פה ושם), אבל קראתי לא מעט על היסטוריה יוונית, ככל שהתרשמתי וזו גם הדעה המקובלת יש תיעוד די טוב של יוון מסוף המאה השביעית לפני הספירה והלאה, החל מתחילת המאה החמישית לפנה"ס התיעוד נעשה מפורט ורב יותר.
עכשיו, היוונים מספרים על כיבושי הפרסים בסוף המאה השישית לפנה"ס על קרבות בין 490 ל479 מלחמות הפלופונסוס וכן הלאה עד ימי אלכסנדר מוקדון, אם ניקח את התקופה שבין קרב מרתון לאלכסנדר מוקדון נקבל 158 שנים, גם אם נעשה כמה כווצ'ים עד כמה אתה יכול לדחוס את זה?
התירוץ שנאמר פה באשכול וגם במאמר של חפץ הוא שבחלק מהתקופה מלך פרס היה וסאל של מלך בבל, זה אומר שהיוונים עכתבו די הרבה עברו בשתיקה על קריסת בבל במזרח ועל החלפת מלך המלכים הבבלי בפרסי, זה לא נראה לי הגיוני.
נשלח ב-7/4/2014 23:48
אני רק שאלה:
אם ארועי מגילת אסתר אירעו כחמישים שנה לאחר בניין המקדש השני, כיצד חי ופעל אז יהודי שהוגלה מירושלים אחת עשרה שנה לפני החורבן הראשון, היינו 130 שנה קודם?
נשלח ב-7/4/2014 23:55
מי אמר ש"אשר הגלה" מתייחס אליו ולא לקיש? (אחרת מה טעם כל הייחוס עד הסבא רבא?)
נשלח ב-7/4/2014 23:57
גם ויהי אומן את הדסה מוסב על קיש?
נשלח ב-8/4/2014 00:04
צבוני כתב:
אני רק שאלה:
אם ארועי מגילת אסתר אירעו כחמישים שנה לאחר בניין המקדש השני, כיצד חי ופעל אז יהודי שהוגלה מירושלים אחת עשרה שנה לפני החורבן הראשון, היינו 130 שנה קודם?
באשכול על ר' גדליה נדל ז"ל סופר שמישהו הקשה לפניו קושיות הגיוניות על פרטים שונים במגילה, נענה לו ר"ג: נו, עס איז דאך א פורימדיקע מעשה!... (כתבתי מהזיכרון)
ואסיים בנימה דרשנית ליטאית: בינו זאת!...
תוקן על ידי בן_קוהלת ב- 08/04/2014 00:07:20
נשלח ב-8/4/2014 00:19
לא, אבל מה הקשר? זה סגנון כתיבה מקובל בתנ"ך...
נשלח ב-8/4/2014 01:33
אברם, אני עייף מכדי לענות על כל השאלות אבל באשר לרשימות מלכים, הא לך: השושלת המרובינגית: כילדבר מלך ב695. מת ב711. דאגובר ב715.כילפריק ב720.תאודריק ב737. כילדריק מלך ב743 ומת ב751. סה״כ חמישה מלכים ב56 שנה עם שש שנות הפסקה ביניהם. השושלת הקרולינגית: שארל הקרח-877. לואי המגמגם-879. לואי השלישי-881. קרלומן השני-884. קרל השמן -888. אודו- 898. סה״כ שישה מלכים ב21 שנה. השושלת הקפטינגית: פיליפ הרביעי-1314. לואי העשירי-1316.ז׳אן הראשון-1316. פיליפ החמישי -1322. שארל הרביעי -1328. חמישה מלכים ב14 שנה.
נשלח ב-8/4/2014 07:39
אריאל73 כתב:
אברם, אני עייף מכדי לענות על כל השאלות אבל באשר לרשימות מלכים, הא לך: השושלת המרובינגית: כילדבר מלך ב695. מת ב711. דאגובר ב715.כילפריק ב720.תאודריק ב737. כילדריק מלך ב743 ומת ב751. סה״כ חמישה מלכים ב56 שנה עם שש שנות הפסקה ביניהם. השושלת הקרולינגית: שארל הקרח-877. לואי המגמגם-879. לואי השלישי-881. קרלומן השני-884. קרל השמן -888. אודו- 898. סה״כ שישה מלכים ב21 שנה. השושלת הקפטינגית: פיליפ הרביעי-1314. לואי העשירי-1316.ז׳אן הראשון-1316. פיליפ החמישי -1322. שארל הרביעי -1328. חמישה מלכים ב14 שנה.
המלכים בשושלות שפירטת, אינם כולם "בן אחר בן", אלא חלקם או אף רובם אחים של קודמיהם וכדומה. בשונה משושלת הכהנים שששתם "בן אחר בן": ישוע > יויקים > אלישיב > יוידע > יוחנן > ידוע.
נקודה שלא הוזכרה כאן (כמדומני), בשנת 20 לארתחשסתא-דריווש (ע"פ ס"ע) עלה נחמיה ובימיו כיהן אלישיב ככה"ג. אבל באגרת של יהודי יב בענין החרבת מקדשם, נזכר יוחנן (נכדו של אלישיב) ככה"ג בשנת 14 לדריווש (שע"פ ס"ע הוא אותו ארתחשסתא שבימי נחמיה).
האם יוחנן הנכד כיהן קודם לכהונת סבו אלישיב?! האם יוחנן בן נין של ישוע כיהן רק כעשור לאחר ישוע (שעדיין כיהן בשנת 4 לדריווש, הוא ארתחשסתא ע"פ ס"ע)?
נשלח ב-8/4/2014 11:23
המלבי"ם כתב:
וישוע הוליד את יויקים, הנה בפסוק זה לא מצאו כל אנשי חיל ידיהם, אחר שאמרו חז"ל (בסדר עולם פ' למ"ד ובע"ז דף ט') ל"ד שנה פשטה מלכות פרס בפני הבית, ר"ל מבנין הבית עד ימי אלכסנדר מוקדון היו ל"ד שנה, והם אמרו כי שמעון הצדיק יצא לקראת אלכסנדר בשובו ממלחמת דריוש והיה א"כ שמעון הצדיק דור שני לעזרא ונחמיה, כמ"ש הרמב"ם בהקדמתו לסדר זרעים וכן כתבו רבים וכן שלמים, ואיך נולדו בזמן הקצר ששה דורות, בפרט לרש"י שכתב שכולם היו כהנים גדולים, והגם כי מ"ש ביוחסין שיש להם קבלה שידוע הוא אבי שמעון הצדיק לא ידענו מאין להם הקבלה הזאת, בכ"ז לא ידעתי מה הרעש הזה, מי יאמר להם שנולדו באותם ל"ד שנים, אם נאמר שיהושע בן יהוצדק ששב מגלות בבל ובנה הבית היה אז בן ק"ה שנה, והוא ובניו הולידו כל אחד לט"ו שנה, א"כ בעת שהיה יהושע בן יהוצדק בן תשעים שנה כבר נולד שמעון הצדיק ובעת שבנה הבית היה שמעון הצדיק בן ט"ו שנה. ובעת אלכסנדר כבר היה בן מ"ה שנה, ואם היה יהושע בן תשעים בעת בנין הבית היה שמעון הצדיק בן שלשים בעת מלכות אלכסנדר, ומה הרעש הזה, ומבואר למעלה (סי' ג') שבעת נגמרה בנין החומה היה אלישיב נקרא בשם כהן גדול, כי אחרי בנין המקדש מת יהושע ונתמנה יויקים תחתיו ומת יויקים שהיה ג"כ זקן ונתמנה אלישיב, ויוכל להיות שאלישיב ובניו חיו ימים רבים ואחרי מותו בחרו את שמעון הצדיק כי היה יותר ראוי מאבותיו, או שהיה אחד או שנים מהבנים כ"ג במשך הזמן, או ששמשו כולם ע"י מקרה. שאירע טומאה לכ"ג וכדומה, ובזה לא נצטרך לדחוק שסופר מאוחר הוסיף דברים בנחמיה, שנחמיה שהיה בימי יהושע ויויקים כבר ראה כל הדורות האלה שנולדו כבר בימים ההם, וכיוצא בזה תוכל להשיב בחשבון שחשב בדה"י בבני יכניה תשעה דורות כמו שיתבאר במקומו:
נשלח ב-8/4/2014 11:23
אריאל73 כתב:
אברם, אני עייף ... [נמחק]
אכן נראה כי כד ניים ושכיב אמר מר להא... ויפה ענה 'מקרא' את שענה. לגבי דריווש המוזכר בכתבי יב - לא הזכרתי את זה, כי בעל ס"ע לא מחויב לכתבי יב, ומבחינתו אותו דריווש ששם לא היה ולא נברא - וכמובן ששם מדובר בדריווש השני, שיש אומרים שהוא-הוא הכתוב בנחמיה בסוף רשימת אותם כהנים גדולים: "הַלְוִיִּם בִּימֵי אֶלְיָשִׁיב יוֹיָדָע וְיוֹחָנָן וְיַדּוּעַ כְּתוּבִים רָאשֵׁי אָבוֹת וְהַכֹּהֲנִים עַל מַלְכוּת דָּרְיָוֶשׁ הַפָּרְסִי" (הפסוקים שם מעט משובשים ככל הנראה, אבל זה לא משנה לעניין הזה). בקיצור, נראה לי שאפשר לחתום את הדיון ולעבור לבעיה הבאה - תקופת שעבוד מצרים והכרונולוגיה המצרית הקדומה...:)
נשלח ב-8/4/2014 11:26
אדם_ה1 כתב:
לא, אבל מה הקשר? זה סגנון כתיבה מקובל בתנ"ך...
לא כ"כ. אם איש יהודי הוא מרדכי, אבל קיש - איש ימיני אשר הוגלה מירושלים וגו' אשר הגלה נבוכדנצר מלך בבל - ויהי אומן את הדסה - זה משתמע על האחרון. כותב המגילה היה אמור לכתוב "ויהי מרדכי אומן את הדסה", לשיטתך.