|
|
| נשלח ב-4/4/2014 16:35 |
|
| |
אין גיל פרישה לחזן!
החזנות בסופו של דבר במציאות היומית היא בקטגוריה של "ספורט" לא יתכן ששחקן כדורגל שכבר אינו כשיר לרוץ ימשיך לשמש כמוביל התקפה, אולי אם כישוריו מתאימים הוא יוכל להיות שוער טוב.
אמש פגשתי חזן יהודי מבוגר שזכה לשמש בקהילות רבות להופיע בקונצרטים ולהתפרסם בזכות קולו ויכולותיו בחזנות, לתמיהתי מדוע הפסיק לשיר וכבר אין שומעים עליו, הוא ענה לי בפשטות "אני מעדיף להיזכר בהיסטוריית החזנות כחזן מצוין שפרש בזמן מאשר כחזן ששר עד יומו האחרון אבל כחזן גרוע," אני לא מסכים עם הגישה לגמרי אבל יש בדבריו הגיון. זמר האופרה הגדול דומינגו שהיה אחד מהטנורים הגדולים בעולם פרש מתפקידו כטנור, וכיום הוא יותר מנצח ולפעמים אף מבצע תפקידי בריטון באופרה, וכך הוא זוכה להישאר בשיאו רק בדברים המתאימים לו. כך צריך להיות גם בחזנות חזן לא צריך לפרוש אלא להבין את המקום בו יוכל להמשיך להנות את הציבור, ותמיד יש אפשרות כזאת זה יכול להיות בצורת מכון ללימודי חזנות בהכוונתו ויכול להיות בצורת בעל תפילה, חזן לא חייב את הדו הגבוה כדי שהקהל יהיה מרוצה. בדור החזנות הנוכחי אנחנו זוכים למגוון רב של חזנים שחלקם למרות גילם עדיין בשיאם ונראה שהם פה כדי להישאר, כנראה הם ימשיכו ככה עד שיבוא דור חדש של חזנים ראויים כרגע זה לא נראה באופק...
אז מה יצא לנו בסוף יש גיל פרישה או לא? אני מבולבל
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2014 17:18 |
|
| |
לא נראה לי שאמור להיות גיל פרישה 'מוגדר' לחזן. כל חזן 'בגיל העמידה' ולמעלה מזה צריך לבחון בעצמו האם הוא עוד יכול לתת 'הופעה טובה' (גם אם אינו מגיע לדו גבוה) או לא.
צריכה להיות גם הבחנה ברורה בין אולם הקונצרטים להיכל התפילה. הנה, רק לפני כמה ימים נפטר חזן בשיבה טובה (בן למעלה מתשעים שנה!) שעד שנותיו האחרונות עדיין התפלל לפני העמוד,ובחן רב. אולי הוא גם יכול היה באותה מידה לתת 'רסיטל חזנות' נאה עם פסנתר. אבל הופעה עם תזמורת שלמה? לא, לא נראה לי שיכול היה לעמוד בעומס שכזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2014 17:59 |
|
| |
הייתי רוצה להאיר את הנושא גם מאספקט אחר.
לשמחתינו,רוב החזנים שאני מכיר זכו לאריכות ימים,מעל ומעבר לממוצע תוחלת החיים הסטטיסטית(כיום-גברים בארץ כ-82 שנה)-כאשר חזנים בגיל הפרישה הפנסיוני( 67 ) עדיין נמצאים במלוא כושרם המקצועי והציבור זוכה לשמוע אותם לפחות -10- שנים נוספות ואז מיעוטם ממשיכים ורובם "דועכים".במצב הנוכחי בו "ההיצע גובר על הביקוש" -הנפגעים העיקריים הם החזנים הצעירים בגילאי 30-40 שכבר צברו יידע ונסיון מוכח ואינם מצליחים להגיע לקידמת הדוכן(בבית הכנסת) / הבמה -בהיכלי הקונצרטים
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2014 21:31 |
|
| |
דווקא בסידרה החדשה של '___' יש ייצוג ניכר לחזנים צעירים. אך אני מסכים איתך באופן כללי בנושא זה. (טוב, בשביל זה יש בתי-כנסת בחו"ל לימים הנוראים ועוד. נחמא פורתא)
|
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2014 08:25 |
|
| |
בבימ"ק הלויים היו פורשים מהשיר בגיל 50. ומובא על כך במקורות, כי זה הגיל בו אצל רבים מהאנשים איכות הקול מתחילה לרדת
תוקן על ידי ארבל45 ב- 06/04/2014 08:25:51
|
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2014 12:22 |
|
| |
ארבל: אצל 'רבים' מהאנשים... בוא ונבדוק אצל כמה מהחזנים המפורסמים (בעבר ובהווה): מ. קוסביצקי- עד יום מותו בגיל 67 (חוץ מהחודשים האחרונים לחייו בעקבות 'המחלה ההיא') נותר עם אותו קול אדיר וחזק משבר סלעים. גם ל.גלאנץ בקולו הלירי המיוחד, עד יום מותו בגיל 65. (גרשון סירוטה, אם לא היה כ"כ 'ביש מזל' ולא היה חוזר לפולין ממש לפני השואה- אני מניח שקולו הרועם היה מהדהד באותה העוצמה- עוד 10 שנים לפחות!)
חזנים מפורסמים שהאריכו ימים: שלמה רביץ (109), שמואל ויגודה (98), משה גנשוף (92). אמנם קולם לעת זקנה לא דמה לקולם ב'שיא תפארתם', אך בטוחני ש'שיא תפארתם' נמשך עוד שנים רבות לאחר גיל 50..
ובימינו- הדוגמא אולי הטובה ביותר לחזן שכבר מזמן עבר את גיל החמישים אך קולו עדיין 'אדיר וחזק', משבר-סלעים וכו' הוא החזן ר' חיים אדלר, שיזכה לאיו''ט אמן!
תוקן על ידי חזן_אי_שם ב- 06/04/2014 12:22:53
|
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2014 15:04 |
|
| |
ח.ש.א.
הצגתי נתון מהמקורות
לא היה בכוונתי לפגוע ח"ו באף אחד מהחזנים ובעלי-התפילה
ומאחל לכולם שיזכו להגיע לדרגת מרע"ה בבחינת לא נס לחו ולא כהתה עינו מתוך בריאות טובה והצלחה לאי"ט
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|
|
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.
|