|
|
| נשלח ב-22/4/2014 21:51 |
|
| |
חזק ואמץ וכולם
התוכל לאפיין מהי בעיניך החרדיות האשכנזית ובמה היא שונה מן החרדיות שאינה אשכנזית? אני שואל ברצינות. כדאי למנות כמה מאפייני יסוד.
לפי סידור אחר של הדיון, הייתי שואל מה הם המאפיינים שמסייעים לנשירה, ואז ניתן היה לחזור ולשאול היכן הם מצויים יותר. אני יכול להציע כמה רעיונות. אבל אין הם לפי הידוע לי שייכים דווקא לחתך המועבר כאן בין ספרד לאשכנז.
יש כאלו שמתנגדים לפתיחות כלפי ידע לא תורני. או אפילו לעיון בנושאי "השקפה". ויש שלא.
כמדומה שהמאפיין הזה הוא בעל חשיבות מרובה כפותח שער בפני נשירה, או בבנית מעצור כנגדה.
(יש שנושרים מפני שאיפשרו להם להכיר את העולם שבחוץ, ויש שנשארים דווקא בגלל שהכירו להם בצורה מסננת, ואולי אפילו מחסנת, את העולם שבחוץ).
אילו היה עלי לחפש הסבר מדוע יש משפחות שבהן הנשירה מתרחשת, הייתי מחפש כהסבר - חלקי - את החילוק בין משפחות אינטלקטואליות לבין משפחות שמכנים "עממיות". אצל אלו ואלו זו שאלה עדינה וקשה אם לחשוף למה שאינו חרדי. באיזה מינון. באיזה גיל. מה לגלות ומה לא.
בוודאי שאין זה נכון ליצור משוואה בין אשכנזי = אינטלקטואל ובין ספרדי = עממי. כמדומה שהנחת היסוד הזו לגבי המשוואה איפיינה אכן את החברה הישראלית על מגזריה בשנים הראשונות למדינה. אבל ברוב המגזרים, למעט החרדי, כבר אין מאמינים בה לנוכח העובדות. וכבר הוזכרו כאן רבנים ממוצא לא אשכנזי אם כי בישיבה שלא מתאים לייחס לה מעמד אשכנזי או ספרדי. היא ישראלית, לכולם.
וזה מה שחסר אצלנו, החרדים, אבל לא זה נושא האשכול.
יום חביב
ההתנגדות לאשכול מסוג זה אינה נובעת מתקינות פוליטית אלא מחשש של מדרון חלקלק שבו יבואו לידי ביטוי השקפות גזעניות או יסופרו רכילויות.
אודה שיש לי רגישות אישית. אני חש שבחברה שלנו, החרדית, יש עדיין מידה רבה מדי של גזענות, ודי להזכיר את המחלוקת הגדולה שהיתה כמדומה בעמנואל סביב היחס לבנות בית יעקב, אולם התופעה אינה מצטמצמת למקום זה בלבד.
לכן הנושא הזה רגיש אצלי. הוא מזכיר לי את הסיבה המרכזית שגורמת לי להתבייש בהיותי שייך לחברה שאינה מוקיעה את התופעה הזו די הצורך.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2014 23:42 |
|
| |
יוםחביב, הנושא הזה הוא רחב, כי הוא נוגע בשתי נקודות שיש הרבה מה לדון עליהן. האחת, ההבדל בין הדת כפי שהיא נתפסת בעיניים מזרחיות (להלן: ספרדי) ובין איך שהיא נתפסת בעיניים מזרח אירופאיות (להלן: אשכנזי). והשניה, מהי חרדיות. עד כמה שהצלחתי להגדיר, נראה לי (ולא בוודאות) שהדת של הספרדים מושתתת בעיקר על רגש של כבוד למסורת, לדורות הקודמים, לחכמה, לקדושה. הרבה כבוד. ואילו הדת של האשכנזים מושתתת בעיקר על רגש של חובה כלפי הקב"ה, כלפי המסורת, כלפי הרוחניות, הקדושה, התורה וכו'. כבוד מול חובה. ההבדל בין שתי התנועות הללו, האחת תנועה של כבוד והשניה תנועה של חובה, ניכר בכל תחום, גם בתפיסת העולם, גם במעשים ואולי גם בפסקי הלכה. אם אני צודק, יש מקום להרחיב ולהסביר ולהביא דוגמאות. החרדיות היא כאמור "אסטרטגיה למניעת התחלנות". הנושא המרכזי שממנו יוצאים הרבה פרטים הוא הבדלנות מכל מה שיכול להביא לחילון (כלומר: כמעט כל מה שאפשר להתבדל ממנו), ובמידה מסוימת גם שמרנות. כמובן שלגישה הזו נעשתה הרבה אידיאליזציה, ורבים משוכנעים באמת ובתמים שמדובר באידאולוגיה צרופה ולא רק באסטרטגיה. הבדלנות הולכת היטב עם הגישה של החובה, אבל ממש לא מסתדרת עם הגישה של הכבוד. הבדלנות, שהיא הצבת חומה בלב החיים, היא מעשה בוטה ונוקשה, אין בו גמישות ואין בו מקום לאנושיות. הדת החרדית, שהמאפיין המרכזי שלה הוא הנוקשות, לא יכולה לבוא ממקום של כבוד, שהוא מאוד אנושי ולכן גם הרבה יותר גמיש. לכן, בעיקרון, ספרדי וחרדי זו סתירה. אבל במציאות יש הרבה ספרדים חרדים, כלומר שמשתייכים לקהילה החרדית. אז או שהם רכשו את תפיסת העולם האשכנזית, הנוקשה, שבוחנת את העולם במבט של חובה (ואז, לדוגמא, נמצא אותם מתחברים יותר לסליחות הקשות והנוקשות של האשכנזים ולא לסליחות החמות והרכות של הספרדים. ואם הם ממשיכים להקפיד על מנהגי בית אבא אז הם יוצאים ממש מגוחכים), או שהם נשארו עם תפיסת העולם הספרדית ואז הם חרדים סוציולוגית בלבד. הסתירה הזו ללא ספק גובה מחיר. אם כי אינני יודע אם היא הסיבה הבלעדית לתופעה ומסתבר שלא.
כתבתי בקצרה והדברים לא היו מסודרים לי כשכתבתי.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2014 12:24 |
|
| |
חזק ואמץ
כתבת יפה וברור. תודה.
עם זאת, לצד הערך שבתימצות, אני מעלה הרהור של ספק. האמנם ניתן להעמיד גישה חינוכית על רעיון אחד מרכזי?
כמו כן, בתוך החברה החרדית עצמה, או לפחות בחלק ה"ליטאי שלה", יש שינוי רב חשיבות, של מעבר מ"חובה לשם החובה" ל"חובה על מנת להבין מדוע". אפשר שזה נובע מהשפעות חיצוניות, מעין "רוח הזמן", ואפשר שזה נובע מעצם החינוך הישיבתי. הרי אחת השאלות שהגמרא שואלת היא: "מנלן" ולצידה "מאי סבר" (מהיכן לנו? מה המקור? וכן "מדוע? מה הטעם).
בשל אלו, אני מבקש לחלוק, מעומק כורסתי, על הגישה המפרידה בין סוגי מגזרים לפי המוצא האתני של המשפחות, ולהציע חלוקה לפי סוג ההשכלה והאופי.
מעל לכל, אני מוסיף שהחברה החרדית היום אמנם מתחלקת למגזרים, אבל היא עדיין תוצר של כור היתוך ברמה מסויימת. ובמצב כזה, יש השפעות הדדיות וקליטה של דרכי חינוך והתמודדות. גם זו היא סיבה שבשלה הצגת השאלה של פותח האשכול נראית לי שגויה. ושוב, אני כותב מכורסתי ליד המחשב, בלי סטטיסטיקה ברחוב.
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2014 13:01 |
|
| |
מיימוני היכן אתה מזהה את המעבר?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2014 13:58 |
|
| |
יש כאן הרבה הכללות, החל מהעובדה שיש ויש רמ"ים ספרדים בישיבות אשכנזיות, למשל במאור התלמוד, אופקים ועוד, כמו שבמבצר הליטאי וולף יש מורות ספרדיות. מיעוטם של אלו הוא על בסיס תרבותי ולא גזעי כפי שהסביר חזק ואמץ, וגם משום שהמשרות ניתנות לקרובים לקבוצה כגון חתן גיס בן דוד 'מקורב' וכיו"ב. וכלה בהכללה הקלאסית של אמשלום המחברת בין מדעי הרוח למדעים המדוייקים תחת המטריה של אקדמיה וסמול.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2014 21:30 |
|
| |
ארתח, נכון שהבסיס לאפליה (הקיימת מאוד בכל מוסד, גם בצוות וגם בתלמידים/ות) אינו גזעני אלא תרבותי [וכשהוא רק כזה, יש בו הצדקה אם רוצים לשמור באדיקות על הסגנון], אבל יש גם נימה גזענית שמתלווה לזה. קשה להתייחס לזה בשוויון נפש וקשה עוד יותר לסלוח על זה (אני כותב את זה כאשכנזי).
מיימוני, האם קיים הבדל בין ההשכלה היהודית/תורנית הספרדית ובין זו האשכנזית? האם האשכנזים שואלים יותר "מדוע" ו"לשם מה"?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2014 10:06 |
|
| |
קודם כל יש חומר אקדמי בנושא- חוקרי החברה החרדית מתעניינים מאוד בש"ס, בין השאר בגלל הכוח הפוליטי שלה. סליחה שאיני זוכרת שמות, אבל אחד החוקרים כינה זאת "חרדיות רכה" לעומת חרדיות קשיחה. אצל האשכנזים מי שלובש מכנסי כותנה או משקפיים מודרניות הוא כבר בתחילת ההידרדרות. אצל הספרדים לא. אצל האשכנזים אם מישהו ירד מהדרך הוא גם מנודה מהמשפחה, ולכן אין היכרות בין חרדי אשכנזי לקרוב משפחתו הלא דתי. (אגב לצערי גם חוזרים בתשובה אשכנזים חווים את אותו נידוי, או שהם עצמם מנתקים קשר עם ההורים). אצל ספרדים אין כזה דבר- משפחה זו משפחה, ונפגשים ומדברים ונהנים יחד כל בני הדודים, זה חילוני, זה חרדי, וזה דתי לאומי. ממילא יש גם השפעה. וגם ידיעה שאם אעזוב את הדת המשפחה עדיין כאן איתי.
אצל האשכנזים אין פחות נשירה. יש צביעות מרובה בגלל המבנה שהסברתי לעיל: אדם יודע שישלם מחיר חברתי ומשפחתי כבד, בעולם שבחוץ הוא לא מכיר כלום, לא יודע איך מסתדרים, ולכן הוא מעדיף לחיות חיים כפולים ולעשות עבירות בסתר העיקר לא לאבד את כל עולמו המשפחתי והחברתי. אני מכירה בחור, בן של רב, שיצא בשאלה לפני שנים, והוא ממש לא מוצא את עצמו בעולם החילוני. כשהוא ראה כמה חבר'ה במשפחה שלו שנשארו עם זקן וכובע אבל עושים מה שבא להם - הוא אמר: אם היתה אפשרות כזו בזמני, לא הייתי מוריד את הכיפה. ומדובר באנשים עם חזות חרדית לגמרי שמנהלים חיי הפקרות בסתר ואין להם שום בעיה לשתות כוס קפה בתשעה באב בבוקר. בעניין הזה עדיפים בעיני המזרחיים הנושרים, שיכבדו יותר את המסורת ולא יבעטו כך בהכל.
טוב וכמובן יש את הסיבה שהזכרתם כאן, של הגזענות הנוראה אצלינו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2014 10:23 |
|
| |
ואגב מיימוני, אני מוחה על החילוק של "אינטלקטואלי= אשכנזי" ו"עממי= מזרחי". זה חלק מהגזענות לתייג כך. ואגב הראשונים שאיכלסו את המכללות החרדיות לתואר ראשון ושני הם ספרדים חרדים. זה פשוט לא ייאמן הגזענות אצלינו. בעלי ספרדי ובני הדודים שלו שיצאו בשאלה/ נהיו מזרוחניקים, הם בקדמת החברה הישראלית- טייסים, סמנכ"לים, ממש לא עממיים. רק אצלינו מתייחסים כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2014 11:11 |
|
| |
| ארתח_זוטא כתב: |  | | יש כאן הרבה הכללות, החל מהעובדה שיש ויש רמ"ים ספרדים בישיבות אשכנזיות, למשל במאור התלמוד, אופקים ועוד, כמו שבמבצר הליטאי וולף יש מורות ספרדיות. מיעוטם של אלו הוא על בסיס תרבותי ולא גזעי כפי שהסביר חזק ואמץ, וגם משום שהמשרות ניתנות לקרובים לקבוצה כגון חתן גיס בן דוד 'מקורב' וכיו"ב. וכלה בהכללה הקלאסית של אמשלום המחברת בין מדעי הרוח למדעים המדוייקים תחת המטריה של אקדמיה וסמול. |
|
ארתח, כאשר כיתתי עמדה לפני הקבלה לישיבות קטנות ואחרי זה ישיבות גדולות היה ברור לכל אחד כדבר פשוט שלספרדי יש סיכוי פחות להתקבל.
לגבי רמי"ם ספרדים בישיבות אשכנזיות אני לא נתקלתי בזה (אולי למדתי בישיבות טובות מדי) ובכל מקרה מדובר בדבר נדיר.
התירוץ התרבותי הוא מפלטם של כל הגזענים, תירוץ הפרוטקציה יש בו משהו (שמעלה עוד בעיה ועיוות מוסרי בחברה החרדית) אבל עובדה היא שבכל ישיבה יש רמי"ם לא מקושרים או קשורים משפחתית - ספרדים ((כמעט?) אין.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2014 17:58 |
|
| |
התירוץ התרבותי הוא התגלמות הבעיה. בהנחה שתרבותם גרועה יותר מדוע לא עודדה ההנהגה הרבנית עירוב בכדי להגיע למצב בו שרוי כיום הצבור הדת"ל והחילוני? וכי אין הצלת הצבור הזה חשובה דיה? התשובה ברורה.. ואל יאמר האומר שחשבו שתרבותם שונה ולא גרועה. בתוך עמי אנוכי יושב.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2014 15:52 |
|
| |
אני שמח לראות שרוב המגיבים כותבים נגד הגזענות הכלולה בשאלה הפותחת את האשכול.
כמה נקודות.
טענתי שיש יותר לימוד עם בירור של הנחות יסוד. כיניתי זאת "מעבר". בעל בעמיו שאל:
היכן אתה מזהה את המעבר? רק מתחושה אישית ומפגשים ושיחות ודיבורים. שאלות שנשמעות שלא נשמעו פעם. לא בקנה מידה שאפשר להצביע ולומר "הבה אבנה חתך סטטיסטי". אין לי כלים לזה ולא נתונים. יתכן שאני טועה. אני גם מסתמך על אותו דבר ערטילאי שאני ממש לא מאמין בו: רוח הזמן. רוח הזמן במובן של אוירה (מילה אחרת לאותו דבר) שמקדמת שאלות מסוג מסויים שפעם לא היו עולות על הדעת וגם לא על השפתים.
כלומר: איני יודע.
*** ארתח לימד זכות
יש ויש רמ"ים ספרדים בישיבות אשכנזיות, למשל במאור התלמוד, אופקים הלוואי. בינתים אנו, לפחות בפורום, במצב המשופר שבו אנו כולנו מסכימים שאין ראוי לקדם ר"מים רק על סמך היותם בצבע ומהמוצא השולט. ואנו במצב הגרוע שבו נדמה שהדרך היחידה לתקן את המצב היא הפליה הפוכה (הטלת דרישה מגובה בחוק או בתקנה לקחת מספר מסויים של מי שאינם זוכים לייצוג כדי לפצות על ההפליה).
אולי אחד הצעדים הדרושים הוא קבלה בלתי מותנית של תלמידות לבתי ספר יסודיים ותיכוניים (בית יעקב, סמינרים), לא על פי מוצא וקשרים. כיון שזה לא יקרה בקלות, צריך איזו ועדת ביקורת אמיתית (להבדיל ממעמידת פנים), קריטריונים, שקיפות.
בדומה לכך הוא החזרת בתי הספר של החינוך העצמאי במקום החיידרים, שהינם פרטיים ולכן מקבלים רק מי שירצו. (גילוי נאות: את עווני אני מזכיר היום, ששלחתי את ילדי למוסדות הפרטיים הטובים ביותר שיכולתי למצוא - ולהתקבל - אליהם).
אותו דבר נכון לגבי ישיבות קטנות וגדולות. אבל כאן אני כבר רוצה לפתוח דבר נוסף וקשה עוד יותר, כי הוא עוד פחות ייראה קביל: שינוי סגנון הלימוד והשיטות... זה ראוי לאשכול נפרד.
**** כרם נבות כתבה (וברוכה השבה!)
אצל האשכנזים אם מישהו ירד מהדרך הוא גם מנודה מהמשפחה, ולכן אין היכרות בין חרדי אשכנזי לקרוב משפחתו הלא דתי. (אגב לצערי גם חוזרים בתשובה אשכנזים חווים את אותו נידוי, או שהם עצמם מנתקים קשר עם ההורים). אצל ספרדים אין כזה דבר- משפחה זו משפחה, ונפגשים ומדברים ונהנים יחד כל בני הדודים, זה חילוני, זה חרדי, וזה דתי לאומי. ממילא יש גם השפעה. וגם ידיעה שאם אעזוב את הדת המשפחה עדיין כאן איתי.
אצל האשכנזים אין פחות נשירה. יש צביעות מרובה בגלל המבנה שהסברתי לעיל: אדם יודע שישלם מחיר חברתי ומשפחתי כבד, בעולם שבחוץ הוא לא מכיר כלום, לא יודע איך מסתדרים, ולכן הוא מעדיף לחיות חיים כפולים ולעשות עבירות בסתר העיקר לא לאבד את כל עולמו המשפחתי והחברתי. זה הבדל תרבותי, לא?
עוד כתבה:
אגב מיימוני, אני מוחה על החילוק של "אינטלקטואלי= אשכנזי" ו"עממי= מזרחי". זה חלק מהגזענות לתייג כך. אם עשיתי חילוק כזה, אני מתנצל. עדיין ניתן לחלק בין טיפוסים. יש אדם שמתעניין בשאלות עיוניות, ואף מנווט את חייו בהתחשב במו"מ פנימי עם עצמו בשאלות עיוניות. ויש שהוא מחכה לעיונם של אחרים ואינו מתאמץ בעצמו ודברים אחרים מעסיקים אותו. זה האחרון עוטה יותר לקבלת מסורות ואפילו מעשיות בלא ביקורת. כמדומה שניתן להבדיל כך בין סגנונות אישיות.
החילוק הזה היה קיים בתרבויות היהודיות של מזרח אירופה וגם בתרבויות היהודיות של העולם הספרדי, מצפון אפריקה ועד עירק, פרס ובוכרה. זו התרשמותי. העידן המודרני הביא איתו (בזכות בחירות של בני אדם פרטיים לפי הידע שעמד לרשותם) שינוי. מודעות. ביקורת. שינוי. האם יש יותר אינטלקטואלים בציבור שבא ממוצא אתני מאירופה או מאיזורי אפריקה ואסיה, זאת איני יודע. ברור שאם יש תפוצה לגישה האינטלקטואלית פה או שם זה נובע לא מהבדלים גנטיים אלא מזמינות הידע והמודעות ומתוך הקשר תרבותי. כפי שכתבתי לעיל, העולם החרדי עבר גם הוא כור היתוך. והמודעות הזו ל"אפשר גם אחרת" ו"הצדק את אמונותיך" קיימת במקום כלשהו אצל כולנו. רק שיש כאלו שיגדירו את הדרישה הזו כעבירה, והגדרה כזו נוחה יותר במיני תרבות שבה הם חיים (חסידים למשל?).
*** מטפחת ספרים כתב
עובדה היא שבכל ישיבה יש רמי"ם לא מקושרים או קשורים משפחתית - ספרדים ((כמעט?) אין. אם כן, לפנינו מחלוקת בין ארתח למטפחת, ועוד מחלוקת במציאות... (=כינוי בעולם הישיבות לשתי גישות סותרות בשאלה של עובדה. זה נחשב לחסרון למדני לפרש כך).
*** תלמיד טועה שאל שאלה חשובה מאד:
בהנחה שתרבותם גרועה יותר מדוע לא עודדה ההנהגה הרבנית עירוב בכדי להגיע למצב בו שרוי כיום הצבור הדת"ל והחילוני? הבה נפרט. מי הם הקובעים ב"הנהגה הרבנית"?
הרב שך, לפי הסיפורים נלחם בעד כל ספרדי וספרדיה שנמנע ממנו מקום במוסד טוב בגלל מוצאו. כמובן, היה מדובר בפעילות פרטנית. וכן גם יכולתו לעזור היתה מוגבלת.
מדוע הרב שך לא תמך בהקמת ישיבה "מעורבת"? איני יודע. האם זה בכלל עלה על דעתו שכך אפשר לעשות?
מדוע הרב שטינמן לא עושה זאת היום ממקומו בצמרת ההנהגה הרבנית? איני יודע.
תשובה אחת שיש לזכור היא שגם הצד המופלה חושש להשתייך למוסד שיהיו בו יותר מדי מילדי הצד המופלה. כלומר, היכולת לשנות על ידי הקמת מוסד שההשתייכות אליו היא בחירית לא תביא כשלעצמה תועלת. מוסד כזה יצטרך להתמודד עם איבוד ערך בשל ההסתכלות שתפסול אותו בשל היותו "לא מפלה".
לסיום אני מוסיף משלי:
האם אפשר לשנות משהו?
מה הם הכלים לשינוי?
למשל: הסברה, תקנות כפויות? האם יש עוד אפשרויות?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2014 18:30 |
|
| |
לו היתה חצי מהנחישות הנחשפת במחלוקת הפנים ליטאית בזמנו נגד האפליה סביר שלא היינו נמצאים במקום בו אנו נמצאים
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2014 09:34 |
|
| |
| חזקואמץ כתב: |  | עד כמה שהצלחתי להגדיר, נראה לי (ולא בוודאות) שהדת של הספרדים מושתתת בעיקר על רגש של כבוד למסורת, לדורות הקודמים, לחכמה, לקדושה. הרבה כבוד. ואילו הדת של האשכנזים מושתתת בעיקר על רגש של חובה כלפי הקב"ה, כלפי המסורת, כלפי הרוחניות, הקדושה, התורה וכו'. כבוד מול חובה. ההבדל בין שתי התנועות הללו, האחת תנועה של כבוד והשניה תנועה של חובה, ניכר בכל תחום, גם בתפיסת העולם, גם במעשים ואולי גם בפסקי הלכה. אם אני צודק, יש מקום להרחיב ולהסביר ולהביא דוגמאות. החרדיות היא כאמור "אסטרטגיה למניעת התחלנות". הנושא המרכזי שממנו יוצאים הרבה פרטים הוא הבדלנות מכל מה שיכול להביא לחילון (כלומר: כמעט כל מה שאפשר להתבדל ממנו), ובמידה מסוימת גם שמרנות. כמובן שלגישה הזו נעשתה הרבה אידיאליזציה, ורבים משוכנעים באמת ובתמים שמדובר באידאולוגיה צרופה ולא רק באסטרטגיה. הבדלנות הולכת היטב עם הגישה של החובה, אבל ממש לא מסתדרת עם הגישה של הכבוד. הבדלנות, שהיא הצבת חומה בלב החיים, היא מעשה בוטה ונוקשה, אין בו גמישות ואין בו מקום לאנושיות. הדת החרדית, שהמאפיין המרכזי שלה הוא הנוקשות, לא יכולה לבוא ממקום של כבוד, שהוא מאוד אנושי ולכן גם הרבה יותר גמיש. לכן, בעיקרון, ספרדי וחרדי זו סתירה. . |
|
ניתן אולי להגדיר זאת אחרת, גם בתוך היהדות "החרדית" האשכנזית היו זרמים כמו למשל יוצאי גרמניה שנחשבו לפחות קיצונים.
החרדיות האשכנזית מקורה במלחמה, היא צריכה מישהו להילחם נגדו בכדי להצדיק את קיומה. זה נכון שיש שם גם הרבה טוב חסד, ת"ח, יראת שמים וכד' אולם בסופו של יום הכח המניע שלה זו יריבות. זו גם הסיבה שהחרדיות האשכנזית (וכיום גם הספרדית שנדבקת אליה), זוכה ליריבות גם בחוץ וגם (ובעיקר) בפנים.
לחרדי ספרדי "פשוט" אין כח מניע כזה, הוא למעשה לא מבדיל בין להיות דתי ולהיות חרדי...
התוצאה היא חוסר ריחוק מגורמים המשפיעים להתרחק מהדת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2014 20:20 |
|
| |
שרפ, בשורה האחרונה אתה בעצם מצדיק את החרדיות האשכנזית המבוססת על מלחמה?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2014 20:40 |
|
| |
| שרפ כתב: |  | החרדיות האשכנזית מקורה במלחמה, היא צריכה מישהו להילחם נגדו בכדי להצדיק את קיומה. זה נכון שיש שם גם הרבה טוב חסד, ת"ח, יראת שמים וכד' אולם בסופו של יום הכח המניע שלה זו יריבות. זו גם הסיבה שהחרדיות האשכנזית (וכיום גם הספרדית שנדבקת אליה), זוכה ליריבות גם בחוץ וגם (ובעיקר) בפנים.
לחרדי ספרדי "פשוט" אין כח מניע כזה, הוא למעשה לא מבדיל בין להיות דתי ולהיות חרדי...
התוצאה היא חוסר ריחוק מגורמים המשפיעים להתרחק מהדת.
|
|
אם היית אומר שמשפחה כמו במשפחה כמה שאוהבים גם רבים ? נווו הייתי מבין מה אתה אומר. אבל לומר מקורה במלחמה ? האם ראיתה איי פעם יריבים שעושים חסד אחד לשני ? כלומר יריבים שמקורם היא לריב ועושים גם חסדים אחד לשני ?!
תוקן על ידי maxmen ב- 12/05/2014 20:41:31
|
|
|
|
|