|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:31 |
|
| |
ספקן
נראה לי שאנו מדברים על מצבים שונים, וגם על דרישת יתר של הספקן שלך מעצמו.
אנסה להדגים.
כתבת.
עבור מי שנפתח אל העולם הודאות הזאת אין לה הרבה ערך, הרי הוא יודע שיסודה בשכונה שבה הוא גדל ולא מתוך בדיקה אמיתית. זה שמשהו מגיע מהרקע שלי לא בהכרח פוסל אותו. בשכונה שלי למדתי ששתים ושתים הן ארבע, ואני עדיין חושב שזה נכון. כנ"ל לגבי העדר של אלים רבים.
עכשיו שהוא נפתח לחקירה אמיתית אין הוא רואה מדוע לסמוך על שכונתו וחכמיה יותר משכונות אחרות וחכמיהן כתבתי לעיל שיש לכך הצדקה פרגמטית (יעיל) ופרגמטיסטית (פילוסופיה שמעניקה ערך ליעיל). האם להסביר, אולי שוב, מה ה"מדוע" שיש כאן? זה לא אותו "מדוע" שיש כדי להעדיף, נניח, את הפיזיקה של איינשטיין על פני זו של ניוטון (לפי מה שכותבים בספרי המדע, היה ניסוי שהפריך את ניוטון אך אושש את איינשטיין). אבל זה עדיין "מדוע" שיש בו ממש, אם גם לא אותו ה"ממש" שהורגלנו בו כילדים.
שורה אחרונה בינתים: יש טעם ועדיפות למה שלמדתי בשכונה, לאחר ביקורת, ויש טעם להחזיק בשכונה שלי מסיבות נוספות שהן עדיין רציונליות ופילוסופיות (נראה לי שאני חוזר על דברי לעיל. האם הוסברה נקודת אי ההסכמה בינינו? מה שתי העמדות השונות? שלך כמתבונן אדיש לחלוטין מהצד, ושלי כמי שמגיע ממקום מסויים ולכן נשאר עם מה שיש כל עוד אין הכרח לזרקו גם בגלל שזה עדיין נראה כאמת).
ומנגד -
פעמים מגלה שהודאות הזאת יסודה בהליכה בעיניים עצומות אחרי סמכויות שעיניהן עצמן אינם פתוחות כלל, הוא יודע שרוב אלה שהיו מוסרי האמונה מדור לדור לא ידעו חשיבה ביקורתית מהי ולא חשבו בכלל שיש מה לשאול או להסתפק, יותר מכך הם אסרו את הספק, איך יהיה לוודאות כזו ערך. אכן מסורות כאלו פחות ראויות לאמון, אם בכלל. אבל לא עליהן אני מסתמך. וכי זה מה שביקשתי ממך?
ובוודאי שטעויות ברורות אין צורך להיצמד אליהן. כך למשל לגבי אלו ש"אסרו את הספק". וכי מתמודדים אנו עם טפשים או נעולים, בכוונה או באונס?
הוא מעוניין בבירור האמת בלבד, ואינינו מוכן לספר לעצמו סיפורים אבל אנו תמיד מספרים לעצמנו סיפורים. יש הבדלים בין מיתוסים למיתוסים, אבל אנו תמיד מסתמכים על נראטיבים (סיפורי חיים ואמונה) מודעים או לא מודעים.
אם נלחץ על עצמנו, אז גם שאלות שבהן אין אדם מסתפק (האם יש אנשים אחרים בעולם? האם הורי הם באמת הורי) נתונות בספק ברמה מסויימת.
איני בא לומר שזה פותר את כל הבעיות אלא רק שעל האדם המסתפק להשקיע איזה מינימום כדי לקבל תשובה. אני משתדל לנסח את ההסברים בבהירות ככל האפשר. אבל פטור בלא שום מאמץ אי אפשר.
אני אישית גם מוכן לטרוח ולהסביר גם למי שאיני מצליח בפעם הראשונה (שלא לדבר על כך שאולי אני טועה). אבל צריך שיהיה לי שותף לשיחה. מי שיאמר: תראה לי את הקב"ה פה על השולחן ולא אין לנו מה לדבר, מה אעשה לו?
לאמץ את האמונה כנחמה או תרפיה אין לו שום ענין בזה איזה אומץ! איזו מסירות לאמת! איזה כוח נפשי! איזו יראת שמים = אהבת אמת!
אולי יהיה לו ענין יותר מאוחר...
כמדומה שידידך, הטיפוס הספקן, דן את עצמו לספקנות מסוג מסויים מאד. אני ממליץ על ספר ישן ומוצלח מאד על סוגי הספקנות שנכתב בעברית. קריאת הספר תספק, לך אם לא לו, מונחי יסוד, כמו ספקן בעובדות או ספקן אמון (שכחתי כבר את המונחים הראשוניים). לצערי איני זוכר מספיק כדי לפרט את העמדות השונות שהספקן עשוי להחזיק בהן. בכל אופן, מודעות עצמית והכרת מינים וגוונים בספקנות תסייע לספקן לבדוק שוב במה הוא מאמין ובמה לא ועל סמך מה. אני מצטער שאני מפזר הפניות במקום לכתוב ברור. איני זוכר את הנושא מספיק למרות שהוא חשוב ביותר ואין זמני בידי לעיין ולהיזכר. אני כן סבור שאותה אבחנה חשובה בין סוגי ספקנות, והתובנה שספקנות אינה מצב אחדותי וגם לא ראשוני, תועיל מאד כי אתה מציג את הספקנות כעמדה ראשונית ששום דבר לא ישברנה, ולא היא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:39 |
|
| |
| oפקן כתב: |  | ארתח כנראה שאינינו חיים באותו עולם, בעולם שאני מכיר אין מאות מליונים של אינטלקטואלים שחושבים שיש בסיס מוצק לאמונה, למיטב ידיעתי מימי יום וקאנט האמונה נתפסת כספקולציה מטאפיזית גרידא ובודאי שאין לה שום בסיס מוצק מבחינה פילוסופית.
ובאופן כללי, בנוגע לתגובותיך המזלזלות ביודעים לשאול שכואבים את כאבה של האמונה, אני חייב לומר שאם יש מי שראוי לזלזול הם אותם רבנים נכבדים שנלחמים בחירוף נפש על אמת שהם מעולם לא בדקו, אמנם לא אבוז להם משום שאין הם מודעים כלל ל"שאינו יודע לשאול" שלהם, הבטחון הנאיבי באמונתם אינו אלא כתינוקות שנשבו, לעומת זאת אותם יהודים שכואבים את בירורה של האמת ומשתדלים בכל כחם בכנות ברצינות ובכובד ראש לברר את אמונתם הם הם גבורי הכח שלנו, ועלינו לדון בכובד ראש בספקותיהם.
|
|
במחילת כבודך אנחנו חיים באותו עולם, כל מה שאתה צריך לעשות הוא לבדוק בגוגל על כמות המאמינים בעולם המערבי, לטעון שרירותית שמהעובדה שהם מאמינים נגזר שאינם אינטלקטואלים זו כמובן שטות. אין שום קשר לשאלה למה הם מאמינים ואם הצידוק עונה להגדרות פילוסופיות כאלו או אחרות זו החלטתם מסקנתם ודעתם, וזה מראה שהאמונה בעולם המודרני והמערבי אינה ספקולציה ולא דבר מוזר. אני לא מזלזל בשאלות רציניות, אלא במה שנראה לי כשאלות לא רציניות, ולא באלו שיודעים לשאול, אלא באלו שאני חושב שלא יודעים לשאול. אגב, אני מכיר עוד כמה סוגים של גבורי כח, ויודע לכבד גיבורים.
ולגבי דבריך לאריאל, ההשואה בין מופתים לבין 'אתם ראיתם' שגויה, מופתים קשה להפריך או לבדוק לכן איש תם יאמין להם. אבל את אירועי יצימ א"א היה לקבל באמונה תמימה כי מדובר באירועים שכל העם היה אמור להיחשף אליהם במשך תקופה ארוכה וכצורה מוחשית. גם איש תם לא יכל לדמיין שהוא עבר את עשרת המכות וקרי"ס ואכל מן ארבעים שנה וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 15:07 |
|
| |
מיימוני
נדמה שהדיון מוצה,
טענת מצד אחד שהיהדות היא וודאי ואין הספק מוציא מידי ודאי, עניתי שודאות שבנויה רק על חינוך ותו לא אינה ודאות, ענית שמ"מ אין זה בהכרח פסול, אכן אי"ז פסול אבל הודאות מנין.
טענת טענה שניה, אימוץ האמונה מסיבות פרגמטיות או פרגמטסטיות, כבר עניתי על זה, מ"מ זה עצוב מאוד שזה כל הבסיס שעליו מתבססת האמונה היום.
ארתח
לדעתי, רק דעת המומחים באותו תחום יש להם משקל, מה שאנשים רגילים שאין להם שום ידיעה בתחום חושבים שהם מאמינים ושיש להם סיבות להאמין הוא אחד האבסורדים הגדולים של האמונה, איזה תחום ידע עוד אתה מכיר שבו אנשים מגיעים למסקנות מבלי שיהיה להם שום ידע בתחום, לכן קראתי להם שאינם יודעים לשאול על שם שאינם יודעים שיש מה לשאול, בנוגע למומחים ברור שרוב המומחים בתחום הפילוסופיה או ההיסטוריה סבורים שהבסיס לאמונה אינו כ"כ מוצק.
בנוגע לראיית הכוזרי לא אכנס כאן לזה, רק תחשוב על ספרי חב"ד המשיחיסטית בעוד מאה שנה על הרבי שמעולם לא מת, תוכל לטעון שם אותם טיעונים, בקיצור העובדה שאנשים מוכנים להאמין בכזו קלות במופתים וכו' מראה שלא קשה לספר אגדות לנפחן ולהנחילן במשך הדורות בעיקר כשמדובר בעמים שלא ידעו קרוא וכתוב וחשבו שהברקים הם כעס האלים וכו', שוב גם כאן השאלה אם שייך שאגדה כגון זו תתפתח זו שאלה שדורשת מומחיות בהיסטוריה וכו' ועל מי לסמוך על הרב או על החוקר.
see קשה לי להאמין שיש בצרפת למעלה מ63 אחוז מאמינים נוצרים, המציאות היא שהכנסיות מתרוקנות יותר ויותר, ויש יותר אנשים שחושבים שדעת הכנסיה על הומוסקסואליות למשל היא טעות ממאמינים, אמת שאמונה שאינה מחייבת מאומה היא קלה מאוד לקבלה, כאן ניתן לקבל את דברי מיימוני, אם האמונה מביאה נחמה ותקוה מחרדות החיים והמוות למה לא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 19:25 |
|
| |
ספקן כתב - לא ענית על שאלתי, אם על האמונה להוכיח את עצמה פשוט שבמקום ספק של 49 אחוז אין סיבה להאמין. הטענה איך משום זה יוותר על אמונתו, נכונה עבור מי שסבור שיש ערך לאמונתו משום שהיא אמונתו, אבל עבור מי שרוצה לברר את האמת בצורה האובייקטיבית ביותר אין זה מועיל אלא מפריע, הוא חייב להתנתק מזה כדי לברר את האמת ללא משוא פנים. כוונתי ל 49% כנגד האמונה. ומי מפיס במשקל האחוזים? אבל בהחלט מי שמגיע למסקנה שזה אינו הגיוני - היש ערך לאמונתו ולמעשיו? בוודאי שלא ערך גבוה (גם בפחות מ 51 אחוזי אמון יש טעם לפי הספקולציות המפורסמות של הפסד אדיר לעתיד וכו', אבל חושבני שזה אינו מדבר לאדם רגיל אלא אם הספק די שקול, לא אם הצד האמוני הינו זעום)
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 20:50 |
|
| |
ספקן, הנקודה היא שבשאלת האמונה אין שום תחום 'מומחיות', זו לא שאלה ביולוגית, או מתמטית. ואם אתה חושב שמי שלמד פילוסופיה יותר 'מומחה' לדעת אם יש אלהים, אני יכול להבין אותך, אבל חושב שזו טעות גמורה. בפילוסופיה אין שום מומחיות, השאלות ברורות וההכרעה היא אישית אינטואיטיבית, כמו רוב ההכרעות החשובות בחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 00:46 |
|
| |
והסומך על הכרעתו "האישית אינטואיטיבית" ומכריע שלא להאמין, ייענש?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 00:47 |
|
| |
אגב, שאלת האמונה באלוהים פילוסופי אכן כמעט בלתי אפשרית להכרעה, אך ענין אלוהים דתי והמסתעף, אינו יותר מספקולציה.
תוקן על ידי ייתכן ב- 29/04/2014 00:52:13
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 01:32 |
|
| |
ארתח
אני שמח שממרומי אוטודידקטיותך אתה מקבל את מסקנת הפילוסופים באשר להעדר הוכחה לאמונה, מה שנוגע להכרעה אישית אינטואיבית אין בעיה עם זה, זאת הכרעה סובייקטיבית לגמרי, וזכותו של כל אדם להגיע להכרעות יותר נכון לבחירות עפ״י האינטואיציה שלו כמ״ש יתכן.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 07:54 |
|
| |
הכרעה על פי האינטואיציה אינה סובייקטיבית במובן של בחירה שרירותית, אא"כ תגדיר את רוב ההחלטות בחיים שלך ושל אחרים כסוביקטיביות שרירותיות. מדובר בסוג החלטה כמו אם להתחתן ועם מי, איך לנהל קרב, ואיך לנהוג. מי שרוצה לדעת אם יש אלהים לא יתקדם בכלום (לשום כיוון לא בעד האמונה ולא נגד) גם אם ילמד שנים רבות פילוסופיה. ובניגוד לדברי ספקן אין כאן שום צורך במומחיות באיזה תחום לימוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 08:25 |
|
| |
ספקן, עצם הדיבור שלך על כך שאתה שמח שאני מודה שהפילוסופים הגיעו למסקנה וכו', שגוי מעיקרו. הקישור של הפילוסופיה לתחום קבלת ההחלטות מצחיק. הפילוסופיה לא עוסקת כלל בשאלה איך לקבל החלטות, לא על קיום האל, ולא על זיהוי פלילי, היסטוריה, משפטים, כלכלה. בשום תחום בו צריכים לקרוא את המציאות ולקבל החלטות, לא נוכל להחיל את הדיונים הפילוסופיים. ואין סיבה שבתחום מציאות האלהים נידרש לענף הפילוסופיה שאין בינו ובין החשיבה האנושית במציאות כלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 08:35 |
|
| |
טעות באשכול.
המשך הדיון ראוי להופיע באשכול על אוטודידקטיות.
העתקתיו לשם.
תוקן על ידי מיימוני ב- 29/04/2014 08:36:56
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 13:59 |
|
| |
ארתח יקר
דבריך הם טעות שאפי' אוטודידקט אינו נכשל בה.
שאלות האמונה, מהרגע שהם עוסקות בטענות על המציאות, כמו אלהים קיים או לא, או חיים לאחר המוות וכדומה, אין יותר פילוסופי מהם, והמסקנה מימי יום וקאנט שאין דרך להוכיחן בדרך פילוסופית ושכל טענה בתחום הזה אינה אלא ספקולציה מטפיזית גרידא היא מסקנא פילוסופית מובהקת, לפניהם היתה מסורת פילוסופית ארוכה מימי סוקרטס ואילך שסברה שניתן להוכיח ולהכריע בשאלות הללו, הרס"ג והרמב"ם עצמם עשו שימוש בטענות פילוסופיות להוכחת האמונה, להרמב"ם זאת אפי' חובה, עד שהפילוסופיה עצמה הכריעה שכל הקשור למטפיזיקה אינה ברת הוכחה, כמו שאמרתי זאת הכרעה פילוסופית, ההכרעה הזו מובילה לתפיסה שכל טענה מטפיזית היא חידוש משום שמתוך עולם הטבע אין שום ביטוי לכך באופן שהפשטות היא הטבע שלפנינו וכל אמירה אחרת היא חידוש כ"כ מופקע שזקוק לכח הוכחה עוצמתי כדי להתקבל, ולצערנו זה אינינו קיים, כך שהמומחים אכן שינו את פני המפה האמונית באופן רדיקלי לגמרי, וזאת אכן מבוכתו של התם שלנו.
ובאופן כללי, אין שום אמירה שמתייחסת למציאות כלשהיא בעולם שאינה אמירה פילוסופית (מדעי הטבע אינם ענין כאן), רק רגשות חוויות רצונות אינם מהתחום הזה, וגם הן יכולים להיבחן ולהילמד בדרכים פילוסופיות, מחקר על דרכי תגובה שונות על אבל יש להם ערך עצום מבחינת המחקר הפסיכולוגי על נפש האדם ומבואותיה.
התפיסה שלך את האמונה כ"בחירה" כמו ההשוואה שלך לבחירת בת זוג וכדומה, מעמידים את האמונה כהכרעה רצונית, וכמו שכבר ביארתי שעד כמה שהאמונה היא טענה על המציאות היא אינינה יכולה להיות בחירה משום שהמציאות לצערנו אינה תלויה ברצוננו, ליבוביץ שסבר שהיא הכרעה רצונית הוא משום תפיסתו את האמונה כ"אינה שייכת לתכנים הקוגניטיביים של תודעת האדם אלא לתכניה הקונאטיביים", וכבר התייחסתי למעלה לבעייתיות שבדבריו.
לשם האנקדוטה, בזמנו שמעתי מר"מ שפירא מירושלים, שסיפר בהנאה רבה על אותו משוגע חכם שהסתובב לו בירושלים בשנות השישים או השבעים והיה אומר " ואם אנחנו לא נאמין בו אז הוא לא קיים ?", הוא רק שכח את המשוגע האחר שהסתובב לו בקצה השני של העיר שהיה אומר "ואם נאמין בו זה אומר שהוא כן קיים", לשני הצדדים אמונותינו אינם קובעות את המציאות, זה רק מראה שוב שגם גאונים נפלאים כמהו יכולים להיות חסרי חשיבה בקורתית באופן מחריד.
עוד נקודה, גם לשם בירור משקלה וערכה של הוכחה כשל הכוזרי אנחנו זקוקים למומחים בהסטוריה וכו', בלעדיהם וטענותיהם אנחנו מגששים כעיוורים באפילה ונועדים להיכשל ולהיתפס לכל מיני אמונות הבל שהם נחלתן של הפתאים, חוץ מאם האדם עצמו מומחה בכל התחומים הנוגעים לבירורה של השאלה, ואז הוא הוא עצמו הפילוסוף, בינתיים חוששני שהאוטודידקטיות הזו אינה נוחלת הצלחה רבה.
ולסיכום, עד כמה שהאדם חסר כלי חשיבה וידע פילוסופיים, כל הכרעותיו אינם אלא הכרעות שרירותיות ותו לא, אם בהכרעה רצונית חפצה נפשו יבחר את אשר יבחר זה יהיה חסר משמעות לגמרי מבחינת עולם המציאות הריאלי.
תוקן על ידי oפקן ב- 29/04/2014 14:30:01
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2016 19:21 |
|
| |
אמונה בעולם הספק / שלום רונברג
על השאלה מה טוב ומה רע אין תשובה אובייקטיבית, אבל אין
זאת
אומרת שאין ודאות. משל הטבעות בעולמו של המוסר
בגיליון האחרון עסקנו בסיפור הטבעות: "איש היה בארץ קדם ולו טבעת בעלת סגולות מיוחדות. הוא הוריש אותה לבן האהוב עליו. כך הייתה הטבעת עוברת מדור לדור עד שלבסוף הגיעה לאב שהיו לו שלושה בנים. האב אהב את שלושתם ולא רצה לפגוע באף אחד מהם. מה עשה? הלך לצורף אמן וזה עשה שני העתקים מופלאים של הטבעת המקורית, עד שאי אפשר היה להבחין ביניהן. לפני מותו קרא לבניו אחד אחד, בירך אותם ונתן לכל אחד מהם טבעת. כך, כל בן היה בטוח שבידו הטבעת המקורית".
הסיפור בנוי כעין משל על הוויכוחים הדתיים בין שלוש הדתות הגדולות של המערב: יהדות, נצרות ואסלאם. מעניין שבכל הגרסאות לסיפור, שנכתבו בתקופות שונות, המספר הוא יהודי. דבר זה מהווה עדות למשמעות שבסיפור. היהודי מנסה להוכיח את בטלות הוויכוחים הדתיים שבהם נאלצו חכמים יהודים להשתתף. ויכוחים אלו היו לא הוגנים ומסוכנים.
הדוגמה הברורה ביותר לסכנה זו מצויה בגורלו של הרמב"ן. ב-1263 כפה עליו המלך ויכוח פומבי בברצלונה עם פאבלו כריסטיאני, מומר בוגד ורודף. הרמב"ן עמד בכבוד במשימה, אלא שב-1265 קראו הנזירים את הרמב"ן לדין על השמצת הנצרות. גם האפיפיור קלמנס הרביעי דרש מהמלך להעניש את הרמב"ן, שבקושי רב נמלט מספרד. על רקע זה ברורה מהות משל הטבעות: מאחר שכל אחד משוכנע באמונתו ובדתו, הוויכוח רק יוסיף אש למדורות השנאה ולא יסייע לברר את האמת. רק הקב"ה בעצמו יכול להיות שופט צדק.
חיפוש מתמיד
אך אם ננהג עם הסיפור שלפנינו כפי שנהוג לפעמים לעשות ונשנה במעט את פרטיו, נוכל לקבל סיפור שונה במקצת המגלם בתוכו רעיון מורכב יותר. הבה נניח שהטבעת המקורית אבדה, או אם תרצו – איבדה את כל תכונותיה. כעת המסר משתנה. בעוד שעל פי גישה אחת האגדה מוסרת לנו מסר ספקני ורלטביסטי – כל האמונות האנושיות שוות ואין הוכחה או טיעון שיכריעו ביניהן – גישה שנייה, ואודה בכך שזו עמדתי, מוסרת לנו מסר מורכב יותר. היא מאופיינת בכך שאכן אינני יכול להוכיח באופן אובייקטיבי שהטבעת שלי היא זו האמיתית. בית המשפט של התבונה יכול לפסוק לכל היותר: "צודק מחוסר ראיות". ולמרות זאת, אני מאמין שאמנם כן, הטבעת שלי היא האמיתית.
אכן, אילו היינו חיים בעולם שבו תופת הגיהינום הייתה מצויה בשכונתנו לא היינו חוטאים. אך יחד עם היעלמות החטא, הייתה נעלמת גם הבחירה וגם מושג האמונה היה מאבד את משמעותו. מנגד, בעולמנו אנו החיפוש אחר הטבעת האמיתית היא המשימה החשובה ביותר בחיינו, והוא המביא אותנו לאהבת ה' ויראתו.
האמונה היא הוודאות הסובייקטיבית שלנו בעולם של אי-ודאות אובייקטיבית.
ברור לי שקשה מאוד לקבל עמדה זאת. היא לא אמינה כבר במבט ראשון. אך עם זאת, בטוחני שגם רובכם מחזיקים עקרונית בעמדה המוזרה הזאת. כדי לשכנע אתכם בכך, מבקש אני לחזור אל סיפור הטבעות ולפרשו כעת באופן אחר: הטבעות אינן מתארות אמונות דתיות, אלא עמדות מוסריות.
ודאות סובייקטיבית
המחלוקת על שאלות מוסריות היא בסיסית יותר מאשר הוויכוחים הדתיים. שכן לכאורה יכולים אנו להחליט להיות אתיאיסטים ואז הקונפליקטים הדתיים שבינינו ייעלמו. ואכן, זו דעתם של הוגים לא מעטים עד עצם היום הזה. אולם, גם במצב כזה עדיין לא נוכל להתעלם מהשאלה המוסרית הבסיסית – מה "טוב" ומה "רע"?
שלוש גישות מוסריות נאבקו במלחמת העולם השנייה, שהייתה מלחמה פילוסופית ומוסרית: הגישה הדמוקרטית (על גווניה הרבים), הקומוניסטית וכמובן הנאצית-פשיסטית. כל אחת מגישות אילו טענה שהיא מייצגת את הטוב, כולל הנאציזם. ואם כן, מי היא הטבעת האמיתית? האם הפילוסופיה תוכל לסייע בכך? לא. הפילוסופים החשובים שכתבו על ענייני מוסר בנו מבנים נהדרים, אך ללא בסיס חזק מספיק לתת מענה לבעיה זו.
משל הטבעות ילמדנו שאכן אין תשובה אובייקטיבית לשאלה מהו ה"טוב". התשובה היא סובייקטיבית לחלוטין. ומנגד, יהיה זה אבסורד לטעון שטוב ורע הם שרירותיים ולפיכך על כל אחד לנהוג על פי אמונותיו ורגשותיו. לא כל הערכים שווים. ולמרות שלא נוכל להוכיח זאת על פי שום בוחן רציונלי ואובייקטיבי, אני מאמין שיש ערכים פסולים, ויש ערכים נעלים, יש מותר ויש אסור. תשאלו איך אתה יודע? למה אתה בטוח? אני בטוח! אני מאמין! האמונה היא ודאות – זוהי הוודאות הסובייקטיבית שלי בעולם של אי-ודאות אובייקטיבית.
זאת ועוד, מספר המשל הרלטיביסטי מנסה לטעון שהוא החוקר המסתכל על העולם והאנושות במבט אובייקטיבי, אבל בעצם הוא רק מוסיף טבעת רביעית לשלישייה. זוהי הטבעת המייצגת את השקפת העולם של המספר עצמו, שבא למעט ולבטל את כל האמונות אך בפועל הוסיף את דעתו ואמונתו הוא. התיאוריה שהוא מציג בפנינו, המטילה ספק בכל האמונות, גם היא אינה חסינה מפני ספקנות זו עצמה. וכך, הטבעת הרביעית מייצגת את הפרדוקס של הספקן. הספקן בטוח שכל הדעות מוטלות בספק, פרט לדעה שלו – הספקנות. אך גם היא אינה יכולה להיות שופטת אובייקטיבית ונאמנת. גם היא מוטלת בספק.
גם הגותו של הספקן איננה אלא טבעת חשודה המצויה בתוך הסיפור ולא מחוצה לו.
כן, כמה דברים חשובים מאוד בחיינו יישארו בתחום הסובייקטיבי. אך אין לנו בררה, אנו חייבים להחליט. וההחלטה להחליט בזה היא אולי החשובה ביותר בחיינו.
תוקן על ידי oפקן ב- 12/04/2016 19:26:19
 |
|
|
|
|
|