|
|
| נשלח ב-20/10/2014 17:41 |
|
| |
מבלי להביע הסכמה לתחילת דבריך, כלל לא ברור מוצא הפרסת של רעמסס, והוא מזכירם יחד עם קבוצות שונות שלא ברור בדיוק ענינם כגון השרדנים. קשה לזווג שני גזעים לא ברורים על סמך רמזים חלשים כאלו, (או חרסים כאלו, כי במצרית אין הבדל בין לש לרס).
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2014 19:34 |
|
| |
המוצא שלהם הוא כנראה מאיי הים "הארצות הזרות קשרו קשר באייהם..בבריתם היו פלשת, תכר, שכלש, דנינו וושש" ואומר "בבואם מן האיים שבלב ים סמכו על כלי נשקם" ואומר "ארצות הצפון רעדו בגופיהם - פלשת, תכר...הם ניתקו את ארצם ובאו כשנפשם כלתה" ואומר "אני הכתי את הדנינו באייהם, התכר והפלשת נעשו לאפר, השרדנ והושש מן הים היו כלא היו" אמנם נוכל לומר שמוצא רובם מהאיים ומיעוטם כבר כבשו את חופי כנען מאה וחמשים שנה קודם לכן. וכונו ארצות הצפון ע"ש מוצאם וע"ש הרוב. השאלה היא כמה עלינו להידחק בפירוש דברי רעמסס ע"ה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2014 21:05 |
|
| |
קישור שמואל יבין מעלה כאן את התיאוריה שבראש האשכול. ואין לי אלא לומר: ברוך שכיוונתי לדעת גדולים (או: איזה באסה. עד שיצא לי משהו משלי גנבו לי אותו)
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2015 00:41 |
|
| |
הוקפץ לרגל המועד.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2015 21:35 |
|
| |
ובמענה להקפצה: וכאן הבן שואל – הקושיה ההיסטורית של יציאת מצרים גילוי נאות \ אזהרה: למעט משפטים ספורים, הפוסט לא עוסק בהתנצחות המדעית-היסטורית האינסופית, אלא בתובנות הרוחניות של מי שלא ממש מאמין בסיפור כפי שהוא, ועדיין חוגג את ליל הסדר – כפי שנוסחו ע"י חמש דמויות רבניות-אורתודוקסיות מעניינות.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2015 08:04 |
|
| |
אברהם הבעיה ידועה. האם "בועה" (הגדרתה של רוס) שאינה נסמכת על עובדות היא בועה של קדושה או של אשליה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2015 12:23 |
|
| |
הנושא העובדתי על התחום החוץ מקראי כבר דובר באשכול. התחום המקראי: הניסיונות שהבאת הם על גבול המגוחכים. כפי שאתה יודע היטב, הן ירמיהו והן ישעיהו מדברים על יציאת מצרים (נראה לי שכל נביאי הכתב מזכירים אותה) כך שהעובדה שבנבואות על חורבן מצרים של ימיהם היא לא נזכרת.. נו. או במלים אחרות: זאת נקודה למחשבה (משהו על ההבדל בין מצרים העכשוית למצרים ההיסטורית) אבל להסיק ממנה שלדעת אותם נביאים לא היתה יציאת מצרים דומה לייבוש האוקיינוס כדי להוציא מתוכו פירור לחם. בתהלים, גם במזמורים של אסף, היא נזכרת בהרחבה רבה עד מאד. היא לא נזכרת במזמור פ"ג שאין לו שום קשר ליציאת מצרים. היא נזכרת בדה"י כמדומני 5/6 פעמים. הטיעון המפורסם לגבי דה"י הוא איזה רשימת יוחסין עתיקה שבה היא לא מוזכרת וכבר דיברנו עליו. עניין המציאה במדבר לא סותר את יציאת מצרים ואתה מוזמן להגיד לי למה. בקיצור, התנ"ך חוזר וצועק את יציאת מצרים בכל הזדמנות אפשרית. אפילו אלו שמנסים להכריח אותו להגיד מה שהם רוצים יתקשו בעניין זה.
ואם נגלה מסורת תנ"כית נידחת שכפרה ביצ"מ, חוזרת השאלה מה להעדיף. את המסורת המרכזית והמופיעה באלפי מקומות, ז'אנרים ומקורות. או את זו השולית והנעלמת.
הנושא הלא עובדתי כל הדיבורים הפוסט מודרניים האלו היו יכולים להתקבל היטב על דעת אמשלום. אני מסכים שיש ערך גם ליצ"מ ספרותית. אבל לכאורה, רק כשהוא מגובה בזו ההיסטורית. האם באמת יש מקום ליצ"מ ספרותית ללא ההיסטורית?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2015 12:36 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | אברהם הבעיה ידועה. האם "בועה" (הגדרתה של רוס) שאינה נסמכת על עובדות היא בועה של קדושה או של אשליה? |
|
מהי קדושה אם לא אשליה?... אבל אשליה = דמיון, ואוי לנו אם נהיה חסרי דמיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2015 12:46 |
|
| |
| אריאל73 כתב: |  | הנושא העובדתי ... התנ"ך חוזר וצועק את יציאת מצרים בכל הזדמנות אפשרית. אפילו אלו שמנסים להכריח אותו להגיד מה שהם רוצים יתקשו בעניין זה. ואם נגלה מסורת תנ"כית נידחת שכפרה ביצ"מ, חוזרת השאלה מה להעדיף. את המסורת המרכזית והמופיעה באלפי מקומות, ז'אנרים ומקורות. או את זו השולית והנעלמת. נכון מאוד, ועדיין זכות החוקר לטעון שישנה מסורת עמומה על "סיפור לידה" אחר של עם ישראל!
הנושא הלא עובדתי כל הדיבורים הפוסט מודרניים האלו היו יכולים להתקבל היטב על דעת אמשלום. אני מסכים שיש ערך גם ליצ"מ ספרותית. אבל לכאורה, רק כשהוא מגובה בזו ההיסטורית. האם באמת יש מקום ליצ"מ ספרותית ללא ההיסטורית? בוודאי שיש, ולו הייתי אמאשלום (או אולי רחל אליאור?) הייתי כותב: "הנה לנו סיפור שהודחק, הושתק, הודר והונכר (פוקו, 1984), שלמזלנו הצליח להידחק בדלת האחורית אל סף הקנון הספרותי של האסכולה הכהנית השלטת (קנוהל, 1993), שביקשה למחוק את האחר, הזר, המוחלש (סעיד, 1981) - ועלינו מוטל להנכיח מחדש (בארת, 1965) בשיח האלטרנטיבי (ז'יז'ק, כל שנה שהיא) את הקול האותנטי והמדוכא הזה (לאקאן, מתישהו), שעבר הזָּרה ודמוניזציה (אליאור, 2010), והיא-היא היציאה מעבדות הקולוניאליזם הדורסני אל חירות האינדבידואל האוריינטלי!" |
|
תוקן על ידי אברם_העברי ב- 02/04/2015 12:46:20
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2015 16:56 |
|
| |
א. ב. עיקר המסר הספרותי של ליל הסדר המקובל, המודרך ע"י ההגדה, הוא (עובדה היסטורית) ה' הוציא אותנו ולכן (היסק תיאולוגי) הוא חזק/ הוא אוהב אותנו. (היסק נוסף) עלינו להודות לו. כל זה מאבד את משמעותו ללא העובדה ההיסטורית.
ואם אתם מעוניינים ביציאת מצרים ספרותית, עם קשר רופף לזו ההיסטורית, אתם מוזמנים לראות את הסרט 'אקסודוס - אלים ומלכים' שיסייע לכם לקיים מצוות סיפור יציאת מצרים מן המובחר. יעיל בהרבה מהגרסה החרדית - הקומיקס 'אלישמע ואפרים יוצאים ממצרים'.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2015 07:59 |
|
| |
אברהם המילה קדושה היא ציטוט מלהגה של רוס השאלה פשוטה. לשיטתה הדת הינה דמיון. לא הרחק ממקום מגורי קיים מוסד שרוב באיו הינם עתירי דמיון. פעם קראו למקומות כאלו בתי משוגעים. מסכנים, לא ידעו שיכולים לעשות קריירה אקדמית.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2015 13:43 |
|
| |
תלמיד טועה
חשוב מאד שתעשה את ההבחנה בין דמיון משוגע לבין דמיון יצירתי (מבורך).
תוקן על ידי אפריםבן ב- 05/04/2015 13:51:29
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2015 00:04 |
|
| |
שלוש גישות לדיון על יציאת מצריים וההיסטוריה היהודית
שלוש גישות לדיון על יציאת מצריים וההיסטוריה היהודית:
- הגישה הדתית - היא גישת אריאל ואברהם, בין באדוקים לדת ובין לאדוקים לאנטי דת. חופרים וחופרים, באדמה, במקרא, בפוסטים ובפפירוסים, הרי הרים ותילי תילים של ויכוחים, ציטוטים, וניסיונות - לעתים כנים ולעתים מגמתיים - להגיע לחקר האמת המדויקת.
- הגישה המסורתית - פשרנית. מהנדסים איזה סיפור חצי דמיוני חצי דתי נוסח יוכי ברנדס, (בדרך כלל מוסיפים לו גם כמה מוטיבים רומנטיים...) או לחלופין מפתחים שיטה מדוע לא משנה בכלל הסיפור נוסח ישעיהו ליבוביץ', (ואז מעמעמים ומטשטשים את כל הניסוחים, כדי שישמע כמה שיותר גבוה וכמה שפחות מובן...)
- גישת האגנוסטיקנים. לא יודעים, ואין לנו כל אפשרות להגיע לחקר אבסולוטי של ההיסטוריה בעזרת חפירות ארכיולוגיות או בלשניות. לכן מה שנשאר לנו (בקושי), זה לדון באופן חיצוני וכללי הרבה יותר על הסתברויות, נטיות ומגמות, ועל התמונה הכללית.
כמובן ששיטה זו מצריכה זהירות יתרה שלא להיגרר אחרי רגשות כלליים ודעות קדומות סובייקטיביות, ומאידך, לא ליפול בפח של הפרטים הקטנים. כמדומה שגישה זו לא הוזכרה כל כך באשכול (ובכלל מצויה פחות בפורום), ויש מקום רב לפתח אותה ולבנות דיונים בסגנון זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2015 15:28 |
|
| |
אולי כדאי להוסיף: 3 גישות לדיון על יציאת מצרים, למי שמניח שיציאת מצרים ככל הנראה לא היתה, ונאלץ למצוא איזו הגדרה שתאפשר לו להכניס את כל שאר האנשים שלא חושבים כמוהו בכל מיני קטיגוריות.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2015 02:45 |
|
| |
ישיביבעאר, חבל שהבנת את זה כך, ממש לא זו הכוונה ולא זו דעתי, יתכן שלא כתבתי מספיק ברור. לכן אבהיר: כוונתי הכנה היא שיש מקום לדיון רציני על יציאת מצרים והעברת המסורת היהודית, שאינו מבוסס על פרטים וקושיות נקודתיות, וגם אינו מבוסס על תיאוריות פורחות באוויר שכל אחד מנסה להמציא, אלא על מגמות וכיוונים כלליים יותר של ראיות או הרגשות.
|
|
|
|
|