|
|
| נשלח ב-27/4/2014 22:59 |
|
| |
אינטואיציה ידידי, נ"ל שמה שעומד בבסיס שאלתך, הוא בעיקר התרסה לעצם הקביעה שתיתכן אמת בעניין הדתי, ולו בגלל שכל המחזיק בכל דת או כת תוך דתית -בטוח בצדקת דרכו, ובודדים המשנים דעה, ולו ה'אמת' הייתה כה טריוויאלית וניתנת להוכחה, הלא היינו רואים רבים הנוהרים אליה.
אז כנראה שזה לא פשוט, אך אין זה אומר שאין אמת, -ולהזכירך גם אותו רב אמר לך זאת שם...
מה שכן, כפי שכתב אריאל, "מה לעשות???" יש כ 17,000 דתות ואני אנא אני בא, מיימוני כותב שיחי ההבדל, רק שאינו מנמק מאי אולמיה האי מהאי, ואני אומר, לך תבדוק אצל השכן, התוכל לטעון למעלה -זה למעלה מכוחי לבדוק הכל לכן לא בדקתי כלום, [וכמשל העני באוצר המלך השב ריקם כי אין לו משאית] אז לפחות בדוק אצל אדוארד או מוחמד או האצ'י ווט אבר, אך תעשה משו !
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:02 |
|
| |
עד שאני כותב כבר יש תגובות חדשות...
אינטואיציה
אם תרצה להביא לינקים, זה יכול להיות מעניין.
לגבי פירושים שניתנו לדתות אחרות, אני מסכים שהם נמצאים במצב מקביל לשלנו, רק שאני חושב שהעול שלי קטן בהרבה, אם בכלל.
אני צריך להתמודד עם, נניח, זה שהתורה מדברת על "מים מתחת לארץ" כאילו העולם שטוח. אני מבין שזה מדבר לדור שלא היה שייך לספר לו על אסטרונומיה מתקדמת. לא היו מושגים. פעם העתקתי קטע יפה של עדי צמח על זה.
אני צריך להתמודד עם דברים קשים נוספים, אבל ברגע שאני מניח שהתורה "עשתה ויתור" לפי הדורות הראשונים רובם ככולם נעלמים (אני סבור שכולם אבל כתבתי בלשון זהירה).
כמובן, ביהדות המאוחרת מאד יש כבר אמונות הבל. אבל אין אחריותן עלי.
לגבי האיסלם והנצרות, הולדתן לא בקדושה, כלומר יש בהן בעיות מתחילתן. האם רצונך לפרט? לשם כך עלי לעיין וללמוד, לפי שאין לי מידע מזומן די הצורך. הצבעתי על בעיות חמורות בנצרות (לפחות לאחר אימוץ הדוגמא של שלושה שהם אחד ולגבי אלוהיותו של אותו האיש) ועל תולדות ראשית האיסלם ומוחמד.
זה לא אומר שלא נמצא בין הוגים נוצרים ומוסלמים אנשים חכמים או טובים. הסופים עוררו את התפעלותו של ר' אברהם בן הרמב"ם. ריה"ל נטל מאל גזאלי. (סופים = כת מיסטיקאית באיסלם. וראו בספרה של סבירי. אל גזאלי, פילוסוף מוסלמי שנטש את הפילוסופיה ואת הקריירה שלו כדי להיות סופי). בשעתו העתקתי קטע יפה מאד מהקדמתו של החוקר מקגווין, נוצרי מאמין שכתב את תולדות המיסטיקה של דתו, על היחס בין ביקורת היסטורית לאמונה. הוא מצהיר שקודם כל צריך ללמוד היסטוריה ואז להתאים בין האמונה הדתית להיסטוריה. במאות השנים האחרונות חלק מן האורתודוכסיה שלנו מתעקש לא לעשות זאת.
ועם כל זאת, סבורני שהיתרון בידנו. אולי אני טועה (איני מאמין באמת שאני טועה). אני גם סבור שאם נוצרי ירצה לפתור את בעית השילוש, לדוגמא, יהיה עליו לחזור לתפיסה שיש אלוהים אחד ואילו אותו האיש היה שליח אנושי. זה לא רחוק ובוודאי לא סותר את אמונתנו.
*** אני מסכם:
אין דומים החלקים "האפלים" שלנו לשל דתות אחרות, ביסודן.
כמובן, אפשר להצביע על דוגמאות סותרות. תודה מראש.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:03 |
|
| |
biuti Life הערכים הבסיסיים של התורה הם הקיימים לנצח אמונה בה'.
תפילה ספונטנית לפניו בלשון חופשית שיעזור, והוא עוזר.
הישמרות מזנות וזימה, והקמת משפחה.
שמירת שבת במשמעות של שביתה ומנוחה (מותר להדליק אור ומזגן, וכ"ש שמותר להתקלח, אבל אסור לבשל).
המנעות ממאכלות אסורות כשהדגש על בעלי חיים ושקצים ורמשים האסורים.
אהבת הזולת וסיוע לו, והמנעות מפגיעה בזולת אפילו בדיבור, ע"פ הנורמות החברתיות המקובלות בין בנ"א (אין צורך לדקדק בלשה"ר לתועלת, אלא שלא יפגע בחברו).
בנוגע לקרבנות וטהרה, הם עברו מהעולם, וכיום הם נחשבים עוול מוסרי ובל תשחית, ואין צורך להחזירם.
ההוכחה המוחלטת שאין בה ספק, לכל זאת, היא מוות קליני וסיאנסים.
העולם לא נוצר במקרה, יש לו בורא ומתכנן. בני אדם ראוהו ועמדו לפניו במשפט. וכך נותן ההיגיון, יקום מתוחכם, אינו יכול להיווצר מעצמו. בנוסף יש מישהו המתחזק את קיומו של היקום על מתכונתו. עד היום אף אדם עוד לא גילה את סוד החיים, עד היום אף אדם לא הצליח ליצור בעצמו חיים, יש מאין, אלא רק לתכנת חיים שהבורא יצר. ומי שסובר שהחיים נוצרו מאליהם ללא מכוון הרי הוא מן המתמיהים.
האדם מורכב מגוף ונשמה, והנשמה משפיעה על האדם שיחפש ערכים וצדק, איש איש לפי הרגלו ואמונותיו, ואף האדם משפיע על נשמתו. במות האדם נשמתו נפרדת מגופו ורואה את אלהים.
מכיון שיש חיים לאחר המוות, ובני אדם חזרו וסיפרו את אשר ראו, בני אדם תיקשרו עם נשמות, המסקנא המתבקשת מכך, שאין האדם יכול לחיות חיי הפקר, אלא עליו לנהוג לפי מוסריות בסיסית שה' ביאר בתורתו.
בנוגע לאמינות חוקי התורה וההיסטוריה שלה, בעבר נטיתי יותר להאמין בהם, אולם משהפנמתי את המשמעות של 3 קבצי חוקים הקיימים בתורה, והסתירות הקיימות בחוקיה, הבנתי שחוקי התורה וסיפוריה נכתבו בכמה פעמים, ולא כתבם איש אחד ע"פ שיטה אחת.
יש בחוקי התורה ובהיסטוריה שלה בסיס אמת מפי ה', ועליו נוספו עוד חוקים ותיאורים כיד הדימיון, ואין בכוחנו לקבוע מסמרות מה אמת ומה לא, אבל אנו יכולים לשער ע"פ המבנה הספרותי, והתיאור של ההיסטוריה.
מכיון שהערכים הבסיסיים של התורה, כשמתאימים אותם לדורנו, קיימים, לכן נמשיך להגות בתורה. אבל הלכה למעשה, צריך למחוק הרבה מחוקיה, כי העולם השתנה, והרבה מחוקי התורה אינם מוסריים, ואינם קיימים עוד.
למרות שכתבתי דברים שהמאמין הפשוט לא ימצא בהם נחת, אם מעמידים את התורה על בסיס האמת שבה, נפיק ממנה את התועלת, והתורה תקקיים בתוכנו לעד.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 27/04/2014 23:07:53
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:08 |
|
| |
באשר לשבע עשרה אלף הדתות (סכום אמיתי?) ננסה לעשות קצת סדר בדברים: א) מרגע שהגעת למסקנה שדת מסוימת נכונה, אין שום צורך לבדוק את יתר הדתות. ב) חמישה מיליארד אנשים מכלל המאמינים מאמינים ביהדות ובנגזרותיה, אני הייתי נותן להם קדימות בסדר הבדיקה. ג) הייתי נותן ליהדות קדימות על נגזרותיה. פירוש, הוכחת הנגזרות תצריך את הוכחת היהדות. ברגע שהצלחתי להוכיח את היהדות עלי לחזור ולבקש מבנותיה ראיה לכך שהן הצודקות ולא הגירסה המסורתית של היהדות. אני לא שמעתי ראיה כזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:11 |
|
| |
ב. ל.
דרכם של מחב"תים ומשגיחים, במובן השלילי של המילה, היא לטשטש על ידי עודף וכתיבה גורפת.
לא ידוע לי כמה דתות יש. וזו גם שאלה של מיון. אבל עניתי לפי מה שכתב אינטואיציה חברנו החדש. ואולי גם לך (כבר שכחתי מה עניתי למי ואת מי שלחתי לעיין בדברים קודמים).
האם לא נתתי דוגמאות?
מניתי דוגמאות חיוביות אצלנו, כמו ויכוח אברהם עם אלוקים (וכדברי הרב זאקס שאני ממליץ מאד על ספרו "לתקן עולם שבור".
הצבעתי על בעיות אצלנו וכיצד אני פותר אותן.
הצבעתי על בעיות בתולדות הדת הנוצרית (השילוש) והאיסלם (אישיותו של מייסד הדת). ציינתי לשבח דוגמאות של הוגים בדתות אחרות.
לא טרחתי להתייחס לדתות שאינן מונותיאיסטיות מסיבה שאמורה להיות מובנת: מי שאינו מכיר באלוקים אחד, זו לדעתי טעות. (וכמובן צריך הוכחה והסבר). לכן לא התייחסתי לבודהיזם ולהינדואיזם (למרות שיש שם נקודות מעניינות) וגם לא לזורואוסטריות (שיש מפרשים אותה כך שהאל הטוב ברא את הרע הכפוף לו, והדואליזם הוא זמני ולא אונתולוגי) והגנוסטיקה (שממשיכה את הקו הזה). איני בקיא בדת האינדיאנית ובדתות אחרות, אבל אם שכחתי משהו חשוב, אתה מוזמן להצביע עליו.
אז אל נא תאמר: למעלה מכוחי לבדוק אז לא בדקתי כלום. בדקתי ובדקתי, אבל רק מעט. כיון שאיני מתלבט בשאלותיך אלו, לא הקדשתי ללמוד עוד. אני מוכן לעשות זאת, עבורך ואם יספיק הזמן וגם כיון שזה מעניין. אבל יהיה עליך לטרוח ולהביא לי את הלינקים והשאלות המסויימות על הדמיון או השוני שאתה מגלה, או על העדיפות שיש במקומות אחרים. אם זה יותר מדי, חבל, אבל זה מה שאני יכול לספק. וכמדומה שלדרוש ממני לחפש בגלל ש"אולי יש" זה קצת הרבה מדי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:22 |
|
| |
שלום שוב ביוטי, אני כתבתי את דבריי בקיצור נמרץ עפ"י הגיון פשוט: אני כאדם מקבל היסטוריה שעם שלם מספר כל זמן שאין לי סיבה לפקפק. באותה מידה אם עם שלם יעביר לי מסורת על הסיפורים של התורה אקבל זאת כהיסטוריה ובין הדברים גם את הניסים שהזכרת. המוזרות של המקרים בעיני לא מורידה מאומה מההכרח שלי לקבל מסורת זו כנכונה מכיוון שעם שלם מעביר מסורת אמינה בנושא ולכן אם הדבר נראה לי מוזר זה לא מוריד מאומה מאמינות המקרה. ובפרט שהדברים הנראים מוזרים בצורה שטחית יתכן ויש לבארם בצורה מובנת יותר (לעתים ולא תמיד... וכשם שבריאת השמיים והארץ בצורה ילדותית לקורא השטחי היא בעצם אירועי המפץ הגדול ומה שאחריו לקורא המעמיק (כמובן שאני לא בא לצדד במפץ הגדול כתיאוריה הנכונה ביותר וכו' אלא משתמש בעובדה מדעית כביאור המדוייק יותר לדברים הכתובים, אמנם כמובן שאין זה משנה כרגע ואין זה הנושא).
איני מסתמך על דברים אלו בלבד ואיני בונה עליהם את אמונתי השלמה אלא אני מוסיף כמובן לחזק את הדברים בהמון טיעונים לוגיים שונים המוכיחים את המסורת היהודית על פני המסורות השונות.
אשמח להעמיק את דיון בנושא אם יהיה צורך ולהוכיח שמסורת ישראל היא הנכונה והברורה ביותר... דברים אלו פשוטים ביותר.
אני מציע לך שלפני שתחליט על דרך - כגון לכנות עצמך ולהחליט שאתה בעצם כופר וכו' וכו' פשוט תחליט שאתה נמצא בתהליך של בירור לפני שתקבע עובדות. למד ותשכיל מעט והדבר אף יועיל בסופו של דבר לחיזוק האמונה לדעתי - שתאמין מלבד מסורת האבות גם ע"י הראיות השכליות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:33 |
|
| |
קדיש
טול איקון ירוק מאד על סוף דבריך. העצה שאדם לא יראה עצמו כרשע בשל הבירור והספקות היא לדעתי אבן יסוד בחיינו ובוודאי בפורום הזה. אל ימהר אדם להכריע את עצמו לכף חובה, גם בפילוסופיה.
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:38 |
|
| |
| אריאל73 כתב: |  | | מה ששמשגע אותי הוא שמקס קורא לעצמו חרדי קלאסי. |
|
כבר פרופ' לייבוביץ אמר שהחרדי הוא הכופר המושלם שמזל שיש לו אלוהים אחרת היה מחריב את העולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:38 |
|
| |
בכל פעם שעולה ההשוואה בין התורה לשאר הדתות נופלים למלכודת של תשובת הכוזרי על עדיפות דתנו על פני הנצרות והאיסלם, אבל נדמה שכוונת השאלה היא יותר העמדת מראה אל מול פנינו, ובמילים פשוטות יותר היא מתכוונת לשאול את אותו רב מסתורי או את מיימוני : עם יד על הלב, אילו הייתם נולדים למשפחה נוצרית האם לא הייתם טוענים את אותם טענות רק שהפעם להצדקת דת אחרת ?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:39 |
|
| |
החוקר יחזקאל קויפמן, האריך לבאר את הבדל והעדפת המונותאיזם היהודי על שאר האמונות האליליות, וכך כתב: "האידיאה היסודית, המייחדת את דת ישראל מדתות כל העמים על פני האדמה, היא האידיאה של אל עליון, שהוא ראשית כל יש, שרצונו שולט בכל ההוויה שלטון עליון מוחלט... אין בדת ישראל מיתוס: אין בה סיפור על קורות חיי האלהים, על התרחשות בספירה האלהית, המתבצעת באלוהות כתהליך בלתי תלוי ברצונה. סיפורה הראשון (בראשית א) הוא סיפור על פעולת אלהים: על בריאת העולם במאמרו. זהו סיפור לא על קורות אלהים אלא על ראשית קורות העולם. ספר בראשית הוא ספר ההיסטוריה האנושית ולא ספר ההיסטוריה האלהית. מכרעת בייחוד העובדה, שאין בדת ישראל תיאוגוניה[1]. אין סיפור, ואין רמז לסיפור, על התהוות אלהים או הולדת אלהים מהוויה קדמונה על-אלהית. וכן נעדרים בדת ישראל כל הדימויים האחוזים בתיאוגוניה: אין היא יודעת באלוהות לא ילדות ולא בחרות ולא הזדקנות, אין היא יודעת פילוג מיני וחמדה מינית, אין משפחה אלוהית, ואין דורות אלים. וכן אין דת ישראל יודעת מיתה ותחייה באלוהות. האל הוא לא רק אחד, הוא גם נצחי ומעל לכל התהוות. הוא לא נולד, הוא לא גדל, הוא לא חומד, הוא לא מפרה ומוליד, הוא לא מת, הוא לא קם לתחייה... אידיאה של האל העליון-היחיד הוציאה את כל הטבע כולו מן הספירה האלהית. הטבע הורד למדרגת עצם, בריאה, ללא כל יסוד אלוהי. אין בדת ישראל האלהת השמים והארץ והים וכל אשר בם. אין בה האלהת בעלי חיים, אין בה האלהת אדם, אין בה האלהת מתים. בין האל ובין העולם יש הבדל תהומי, מהותי. אין בדת ישראל אפותיאוזה[2]. אין חצאי אלים. אין תערובות של זרע אלהים וזרע בני אדם. אין גיבורים ומלכים בני אלהים או יונקי שדי אלות... אין דת ישראל יודעת מאכל אלהים ומשקה אלהים, אין היא יודעת את הדימויים האליליים של טבילת אלהים או רפואת אלוהים... אין דת ישראל יודעת אלים חברתיים במובן האלילי: אין אלוהי משפחות, שבטים, עמים, מדינות כלל... אלוהי ישראל הוא אלוהי ישראל והעולם. הוא מושל בכל הגויים".[3] [1] תיאוגוניה – משמעותה סיפור הולדת האלים. [2] אפותיאוזה – משמעותה העלאת דרגתו של בן אנוש לדרגתו של מלאך או אלוה. [3] יחזקאל קויפמן, דת ישראל - המורפולוגיה של דת ישראל, אנציקלופדיה מקראית, כרך ב, מוסד ביאליק, ירושלים, 1954, עמ' 733-729.
תוקן על ידי פוגמישו ב- 27/04/2014 23:39:22
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:41 |
|
| |
| oפקן כתב: |  | | בכל פעם שעולה ההשוואה בין התורה לשאר הדתות נופלים למלכודת של תשובת הכוזרי על עדיפות דתנו על פני הנצרות והאיסלם, אבל נדמה שכוונת השאלה היא יותר העמדת מראה אל מול פנינו, ובמילים פשוטות יותר היא מתכוונת לשאול את אותו רב מסתורי או את מיימוני : עם יד על הלב, אילו הייתם נולדים למשפחה נוצרית האם לא הייתם טוענים את אותם טענות רק שהפעם להצדקת דת אחרת ? |
|
זה סגולת עם היהודי שאפי' שנולד כיהודי הוא לא מאמין בכלום. אז למה אתה צריך לשאול אם היה נולד נצרי ? הרי נולד יהודי ולא מאמין.
תוקן על ידי maxmen ב- 27/04/2014 23:43:10
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:48 |
|
| |
זה כמו לשאול ישראלי, שברור הרי שאם היה נולד כאחד ממאות מליוני המוסלמים בעולם, עם יד על הלב, היה חושב שלישראל אין זכות קיום ושכול הישראילים גנפים וצריך לאיטבח אותהו. ומדוע אינו מעמיד מראה מול ברצוף שילו? ולענין המראה המקורית של ספקן, הרי אם היינו נולדים נוצרים היינו גם מצדיקים את מתן תורה, אלא שהיינו מוסיפים גם את הברית החדשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:52 |
|
| |
| biutiLife כתב: |  | וכעת אני מגיע לשאלותיי לחכמי הפורום: 1. מהם הפרמטרים הקובעים איזו עובדה ראויה להיכלל במכלול? (בהודעה אחרת, אכתוב את מה שנלענ"ד). הסיבה הרי שאתה רוצה לדבר על מכלול זה משום שאין לך בהגדרה משהו שהוא חד משמעי, לא? זאת אומרת שהמכלול שאתה מחפש אמור רק לחפות על החסר העובדתי המוצק, על ידי תחושה/אינטואיציה שתהווה משקל נגד להגדרות ברורות. מה הטעם אם כן לקבוע פרמטרים?
2. אני חותר לכמת את המכלול, נניח "מכלול 20 הקושיות", כך שאשמח אם תוסיפו לי עוד עובדות/הוכחות/ראיות, שעומדות בפרמטרים הנ"ל. בעניין הזה אני רוצה בנוסף למה שהזכרת את החזרה הדיי נבואית של עם ישראל לארצו, (+הקיום החצי ניסי לאורך השנים שלנו כאן) את ה"הצלחה" היהודית אם אפשר להגדיר זאת כך, להתפשטות האמונה המונותאיסתית בקרב חלקים גדולים מאוד בעולם, ולמעשה רוב מוחלט של המאמינים בעולם, בנוסף אפשר להוסיף את עניין הגניוס היהודי הידוע. (וכל המוסיף יוסיפו לו)
3. האם "מכלול שלילי" משפיע? –כלומר, מכלול ראיות עם פרמטרים זהים, שמלמד לכאו', שהתורה אינה משמיים (אולי כל הצע"ג של רעק"א?) א- האם יש כזה מכלול? ב- את"ל דישנו, האם ישפיע על הסקת מסקנה מן המכלול החיובי? לכאורה התשובה היא שבודאי הוא אמור להשפיע, אבל צריך לזכור שעל הצד שמדובר בתורה מהשמיים תשובות שבדרך כלל נחשבות מיסטיות, אמורות לקבל כאן יחס שונה לטובה, שהרי השמים הוא הכי מיסטי שיש
4. האם מכלול התומך בדת אחרת, א'- צריך לעניין אותי. ב'- את"ל שכן, האם יש סתירה בכך שכמה דתות נכונות. ג'- את"ל שיש סתירה, האם אצטרך להעריך את משקלן של כל המכלולים ולבחור את המרשים מכולן? א' - צריך, ב' - ג' - גם את זה צריך לבדוק לאור מכלול הראיות/עובדות, לשם כך נתכנסנו/תם,
5. ולבסוף, השאלה החשובה ביותר: כמה 'דגלים אדומים' כאלו, אם בכלל, ישנו את מאזן הסבירות לטובת אמונה במסורת? לא מובן לי, אם משתמשים באינטואיציה אז עד הסוף, כמה דגלים שצריך בשביל להשתכנע.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:53 |
|
| |
ספקן
איך אוכל לדעת? אבל הרי זכיתי ונולדתי יהודי!
אילו היית נולד קניבל, האם היית מעלה בדעתך שלא יפה לאכול בשר אדם?
האם מי שסבור שפסול לאכול בשר אדם, הוא טועה בגלל שלא נולד במקום הלא נכון?
(אפשר לשחק עם אנלוגיות).
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2014 23:56 |
|
| |
ספקן, יש שתי אפשרויות לפרש את דבריך: האחת היא האשמה אישית בנגיעות. זה נכון. אם הייתי נולד נוצרי סביר שהייתי מגן על הנצרות. אם הייתי נולד כופר סביר שהייתי מגן על הכפירה. אין הרבה מה לעשות עם המציאות הזאת. כמובן שאין זה מהווה הוכחה לאי נכונות טענותי. השניה היא טיעון נסתר הטוען כי טענתי אינה חזקה יותר מטיעונו של הנוצרי. את זה עלינו לבדוק.
|
|
|
|
|