בית פורומים עצור כאן חושבים

בין תורה משמיים לשוטה של ר' חיים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/4/2014 01:59 לינק ישיר 

אני מניח שרבים יראו את דבריי כהתנשאות ריקה. ובכל זאת אולי יהיה מישהו שדבריי יועילו לו.

כשאני רואה אשכול כזה ודומים לו, חש אני ויודע מנסיון חיי, שהויכוחים, הטענות וה"הוכחות" לא באמת יכולים להכריע לצד כלשהו ולשכנע באמת במשהו (וזאת מבלי להתייחס לגופן של הטענות השונות, שחלק מהן לקויות ומוטעות מצד המידע הקיים או מצד הלוגיקה והפילוסופיה).

אני חושב שאין מוצא אחר אלא ללמוד ולהחכים עוד ועוד, לא רק בכמות של ידיעות, אלא ובעיקר באיכות של הבנת הפרטים והכללים ותמונת המציאות הכוללת. זה בכל אופן מסלול החיים שעברתי ושאעבור. הייתי בכל או ברוב המקומות שהאנשים כאן מציגים, האמנתי כך, והאמנתי כך, בדקתי וחקרתי את ההיסטוריה הכללית והיהודית, את המסורת מתוכה ומחוצה לה, את הידיעות הבסיסיות של המדעים השונים הרלוונטיים.

אמנה את התחומים העיקריים שלמדתי: מקרא, לשון וספרות של המקרא, היסטוריה (כולל אמונות ודעות) של עמי המזרח בתקופות החופפות והקרובות למקרא; מסורת היהדות של חז"ל והספרות החיצונית מימי בית שני; הכיתות השונות המסתעפות מהיהדות; ספרות חז"ל, הגאונים והראשונים. פילוסופיה עתיקה כללית ויהודית; קבלה עתיקה ומאוחרת ושאר זרמי ההגות ביהדות המאוחרת. ידיעות בסיסיות במדעים המדוייקים ובמדעי כדור הארץ והחיים, בפסיכולוגיה, בדתות שונות, בפילוסופיה חדשה על זרמיה השונים, היסטוריה כללית של מין האדם מאז ועד היום, היסטוריה יהודית.

אינני מתיימר לטעון שלמדתי בשלמות כל אחד מתחומים אלה, אבל קניתי לי ידיעות יסודיות רבות והבנה כללית טובה ברבים מהם. כל מה שלמדתי השתדלתי להוסיפו לתמונת המציאות הכללית שלי, הפכתי והגיתי בנושאים החשובים לאדם בחייו, וככל שבגרתי והעמקתי, ראיתי שיש לי האפשרות הפנימית להכריע באופן מושכל בחלק מספקות החיים הקריטיים לי כיהודי שהתחנך חינוך דתי מובהק. ההכרעה היא מורכבת ולא פשטנית, ועם זאת חי אני היום בשלום נפשי ובסוג של הכרעה מסויימת, ומצאתי לי מנוחה אחרי שנים של ספק ועירפול, חיפושים מטלטלים ולבטים מיסרים.

לא אבוא כאן להטיף למישהו ולהשמיע את דעותי בנושאי האשכול הזה ודומיו. כל שבאתי לומר, עם כל חוסר הפופולריות שבכך, הוא: המשיכו לדון ולהתווכח, זה בודאי יפה חשוב ומועיל. אבל אתם המתלבטים והמחפשים, דעו שהחכמה אינה נקנית בשעה אחת ומויכוח אחד, ובכלל ויכוח הוא אמצעי חלש ומוגבל מאוד בקניית חכמה. אפשר לנסות לענות תשובות שונות לשאלות שונות, אבל קשה מאוד, ובמיוחד במסגרת פורום אינטרנטי, להסביר מדוע השאלות וההנחות המוקדמות של השואל אינן נכונות, או שהן מצומצמות מאוד. בלתי אפשרי לדבר ולהסביר באופן משכנע על תפיסות חיים שונות ותמונת עולם כוללת, לאדם שהוא עדיין בגדר הוגה מתחיל, ואפילו אם הוא חכם וחריף. זאת ראיתי מנסיוני, ואם הדברים חלים רק עליי, מבקש אני את מחילת כל הקוראים על טיפשותי ויהירותי.

מבשרי למדתי כי הלימוד והרחבת האופקים והעמקת הדעת בפרטים ובכללים, יחד עם בגרות וניסיון, הם בעיקר אלה שיכולים להביא לקניית חכמה.

אני משער שרבים מחברי הפורום הזה יכולים גם הם להעיד כדבריי מנסיון חייהם.

תוקן על ידי אחר_מוחלט ב- 28/04/2014 02:21:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 02:10 לינק ישיר 

אהבתי.  רק ללמוד וללמוד וללמוד.
אבל הייתי מעדיף ללומד משהו מועיל (כמו לחפש תרופה לסרטן) ולא לעסוק כל היום מי צודק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 02:18 לינק ישיר 

תודה מקס. ובוודאי שאתה צודק לגמרי. בוא פתח אוניברסיטה חרדית, ונבוא בהמונינו ללמוד רפואה ושאר דברים מועילים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 02:26 לינק ישיר 

אחר_מוחלט כתב:
תודה מקס. ובוודאי שאתה צודק לגמרי. בוא פתח אוניברסיטה חרדית, ונבוא בהמונינו ללמוד רפואה ושאר דברים מועילים.

קח סרט נפלא ותהנה מאוד לדעתי "הרופא"  

אפשר להוריד אותו כאן 

http://www.torenx.co/2014/04/physician2014-brrip.html

ואולי כאן 

חלק 1

תוקן על ידי maxmen ב- 28/04/2014 02:26:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 07:13 לינק ישיר 

רוב ההודעות האחרונות עסקו בהשוואה בין הדתות, או בכלל האם יש צורך להשוות ביניהן.

דיון זה, איננו קשור לדרך אמונה ספיציפית כמו המתוארת בפתיחת האשכול או "מסה קריטית" כפי שכינה זאת הרב מיימוני,

זו שאלה כללית, שתישאל על כל דרך להגיע אל האמונה: "מה עם בדיקת דתות נוספות?"
ועל כך אפשר להיכנס לדיון אם יש צורך לבדוק אותם וכמה מהם ועד כמה להעמיק,

מה שמייחד בהקשר של 'אמונה ממכלול העובדות', שאמונה זו, איננה מתיימרת להצהיר בוודאות גמורה ביהדות, אלא סה"כ זו הסתברות שבידה להכריע את הכף לטובת סיפורי המסורת,
ולכן, גם אם נניח התרשמת די והותר, ואתה כבר מקבל ים שנקרע לשניים, אולי תבדוק אפשרויות אחרות ותתרשם עוד יותר מירח שנחצה לשניים.
שוב, אם אין לך כל ספק באמיתת יהדותך, אין לך מה לבדוק, אך, כשהכל תלוי במידת ה woow שאתה משחרר, א- מי שמך להסיק מסקנות על "תערוכות woow"נוספות? ב- מה הצידוק שלך (כלפי עצמך) לא לבדוק אותם? ג-גם אם תאמר שקיום כמה דתות לא מהוה סתירה -תבדוק את הנחה זו עצמה, אולי יש דת שיש לה 'מכלול' מרשים במיוחד, ובתורתה יש סתירה לכל מה שהיהדות מציגה?

כעת, אני חוזר לדיון המקורי, שמעט התייחסו אליו כאן,
אולי לא הובנתי דיו,
אך השאלה היא שאלת הגיון וסבירות, ולא שאלת הלב והרפלקס,
וסילחו לי שאני חוזר לדוגמת ה'שוטה', גם ללא סימנים כימיים או פיזיולוגיים, כולם יודו מתישהו, שהבנאדם לאנורמאלי, השאלה היא, בכמה סימנים, נכון שלאחד יהיה מספיק בעשרה, ולאחר בשמונה ולאחר בשתים עשרה, אבל ודאי שבסימן אחד -לכו"ע אינו שוטה, ובשלושים -לכו"ע הוי שוטה, א"כ יש איזשהו קונצנזוס,

- לקונצנזוס כזה אני שואף להגיע ביחס לדת, אני מצפה, שאם התורה דורשת מכולם בשווה, להאמין בה, זה צריך להיות קרוב ל"שלושים הסימנים" ולא להיות באזור המחלוקת ועצמאות הסובייקט.

ושאלה זו -שאלת הסתברות ולא שום דבר אחר, גם אם זה לא נמדד מספרית ולא לוגית, זה שיקול דעת הגיוני ששווה לכל מי שאיננו שוטה, שמחוייב בתרי"ג.

אולי רבי ורשב"ג נחלקו באינטואיציה, -כי הם עסקו בשוטה, אך באמונה בתורה הם לא נחלקו, כפי שכותבים תוס', שבפיקו"נ רשב"ג מודה דחזקה בתרי, כי חוששים, א"כ ה"ה הכא, אני חושש לפיקו"נ אם הכל בולשיט, ולכן תר אחר אזור הקונצנזוס.

ולמי שלא הבין, ברור שיש פרמטרים, מה היית אומר לו הייתי מביא כראיה, שהרי כתוב בפרשת יתרו שאלוקים נתן תורה לישראל -אז בהכרח שזה היה. -יש דברים מאד מסויימים שגורמים להרמת גבה, ואותם אני מחפש, את קיבוצם אני דורש, את 'מסתם' אני מעוניין, ולקריטיותם אני משווע.
והכל הכל -כלל לא קשור לאינטואיציה.

ואני מתכוון לאינטואיציה אישית-סובייקטיבית, לדעתי, אינטואיציה המשותפת לכלל האנושות, מחייבת, בדיוק כפי שההגיון מחייב -מפני שהוא משותף לכולם, ואילו לכל אחד היה הגיון שונה, היינו שבים לסובייקטיביות בכל דבר.

ואגב, מישו כאן הזכיר את 'תערו של אוקאם', זו דווקא דוגמא מצויינת, לאינטואיציה משותפת,
ולמעמיקים -בבסיס הרעיון של חזקה ושל אוקאם, עומדת אותה סברה של תפסת מועט תפסת, 
וזו הדרישה כאן בפתיחת האשכול -להבין מדוע הכרה בניסי המסורת זה המועט, וההסברים הטבעיים -הם ה'מרובה'.

והמבין יבין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 08:24 לינק ישיר 

שוב, למי שלא הבין את עניין ה'פרמטרים', שבשאלה מס' 1,

אתן 2 דוגמאות לפרמטרים, שאני חושב שתסכים עימי, וכך תיווכח שאין עוסקים כאן בתחושות הלב,

א. אני מניח שהפרמטר הבסיסי הוא, עובדה שההסבר הישיר לה תומך במסורת, והמפולפל -בכפירה, כמו בדוגמאות שהבאתי בהודעת הפתיחה. [אולי יש להמשיג מחדש את הגדרות "ישיר/פשוט" "מפולפל", וכל המציע -אקבל בברכה]

ברור שיהיו עובדות שקשה לקבוע בהן מה יותר פשוט, ולכן גם אין סיבה להכלילן במכלול, כי גם אם ההסבר המסורתי פשוט יותר, משקלן מועט מאד בגלל עצם הספק מיהו הפשוט.

ואולי יש להבהיר משו פשוט, שבשאלה מה יותר 'פשוט', יש להתעלם לחלוטין מה'חידוש' שבאחד ההסברים -שאומר לדוגמה, שהים נקרע לשניים, -כי הלא זהו גופא מושא הדיון. אלא רק לדון איזה הסבר "ישיר" יותר מחברו.

ב. פרמטר נוסף, הוא עובדות התומכות ישירות בדיוננו, ואבאר ע"י 2 דוגמאות הפכיות:

1. דיונים חוץ ליהדות. כלומר, עובדות התומכות בכלל הדתות, (כמו שיש אלוהים) אין מקומם כאן, כשאנו מנסים להוכיח את היהדות. (וכבר שגו בזה אי אלו מגיבים כאן)

בעניין זה אחדד את מה שאותו רב הקדים לתשובתו, ובמפגש איתו, הוא הרחיב בזה יותר משכתבתי כאן: כל הדיון הוא רק בהנחה שיש בורא לעולם, והשאלה העומדת על הפרק היא רק שאלת האינטראקציה, אך כל המכלול –לדבריו- לא יוכל להסיק לבדו גם על בורא וגם על תורה משמיים, הוא המשיל זאת ל'קנקן התה של ראסל' ואכמ"ל, אלא רק לאחר שאנו יודעים על בורא (בגבולות הידיעה, כפי שהקדים באות א' של דבריו), המכלול מלמד על תורה משמיים.

ולכן, מכלול המעיד על אלוהים –לא קשור לכאן. (אא"כ מישהו סבור שדי במכלול גם ללמוד על אלוהים).

2. דיונים תוך יהודיים. לדוג', המחזור השבועי של 7 ימים הנהוג בכל העולם, ההסבר הפשוט –העולם נברא בשבעה ימים, ההסבר המפולפל... (-יהיה ההסבר מה שיהיה).

עובדה זו אכן היא 'דגל אדום', אך לא לענייננו, אלא תועיל למכלול בעד הפונדמנטליזם הטוטלי, ולא נגד היהדות, ואבאר: עד כמה שיש רבים המאמינים ביהדות אך מנגד סבורים שהעולם לא נברא בשבעה ימים, זה לא תומך באחד מצדדי הדיון, אלא מתנגדי האבולוציה יכולים להתחיל לאסוף מכלול משלהם ולצרף עובדה זו, אך זה כבר וויכוח בתוך מאמיני היהדות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 09:17 לינק ישיר 

שלום שוב ביוטי,
אני חושב שדי התייחסתי לדברים שכתבת. 
בכל מקרה אתייחס שוב, 
את מעמד הר סיני ניתן להוכיח בהוכחות קבילות מספיק אם כי לא במאה אחוז - דהיינו לא בהוכחה מתמטית. וכפי שהיטיב הרב המסתורי שלך להקדים ולומר. מאידך יש לציין כי רמת ההוכחות היא כזאת שתוכל לסמוך עליה בדיוק כשם שאתה סומך על דברים אחרים המוכחים באותה רמה בדיוק ועליהם אתה משתית את חייך.
המושכל הראשוני והמשני הוא אחד מן הכלים (אם אפשר לומר כך) שאדם מסתמך עליהם במשך חייו גם בדברים שהנפש תלויה בהם. בפני מקרים שונים שהאדם ניצב בפניהם עליו לבחור כיצד להתייחס אליהם: עפ"י מה שהמושכל הראשון מראה או עפ"י מושכל שני או אולי שלישי וכו'. כמו שאמרת - התירוץ הפשוט והתירוץ המפולפל. התירוץ הפשוט הוא המתקבל ביותר על הדעת והאדם מחליט בד"כ לאמץ אותו.
אירועים היסטוריים שונים יש להם מאפיינים מסויימים ואני סובר שמעמד הר סיני הינו מעמד היסטורי כזה שיש לו את אותם תכונות שיש לאותם אירועים היסטוריים כדי להיות מוגדר כאירוע היסטורי ואף יותר מכך. 
אמנם גם לאדם הפשוט המתבונן בצורה שטחית ורגילה: מסורת שעם שלם מעביר הינו מסורת שיש לקבל כמושכל ראשוני. אין סיבה שלא להאמין בכך ולקבל את אותה מסורת. לנסות לדחות את מה שהמסורת מעבירה ע"י  טענות שונות יחשב כמושכל שני - תירוצים מפולפלים מה שנקרא.... אתה יכול לקרוא לכך אינטואיציה אתה יכול לקרוא לך קבלת המושכל הראשון וכו'... אמנם הדברים ברורים ופשוטים.

מה שהזכרת לגבי הניסים שלך נראים מוזרים, התייחסתי לכך והסברתי שמסורת שעם שלם מעביר, אין בכח מה שנראה לך מוזר באותה מסורת לערער על אמינותה של המסורת. אתה יכול לנסות להבין את מה שהמסורת מעבירה בצורה מסויימת (לפרש את הנסים בצורה כזאת המובנת לאדם ולהבין שהדברים לא כפשוטם וכדו') ועוד ועוד. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 10:16 לינק ישיר 

הבעיה הגדולה של כל הספקנים והחושבים- כי הם מנסים להוכיח בשכל ובהגיון, דברים שאין בהם כל הגיון, דברים שאי אפשר להוכיח בשכל.
ולכן נקרא המאמין- מאמין, כי בשביל אמונה לא צריך הגיון ולא שכל, צריכים רק אמונה. כפי שאומרים בערב כשחושך- ואמונה כל זאת וקיים עלינו.
לא בכדי הזהירו חז"ל מהעיסוק בהגיון. כי הם ידעו כי לכל דבריהם אין כל הגיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 10:18 לינק ישיר 

ספקן,
יש לי קושי מסוים עם הטענה שלך "אילו הייתי נולד במקום אחר".
הטענה הזו - שהיא נכונה עובדתית - בעצם אומרת שאין לי דרך לברר מהי הדת/הערכים/האידאולוגיה הנכונה, שהרי למזלי הרע נולדתי בתוך מסגרת אנושית שמחזיקה בתפיסה ערכית ודתית מסוימת.
אם אין לי דרך לעשות את הבירור הזה, אז אין טעם לעיסוק בנושא. כל שאלה שיש בה מימד ערכי כלשהו, או מימד אמוני, היא חסרת ערך מפני שאין דרך להגיע לתשובה שאינה מוטית.
אם כך, בהנחה שנדרש ממני לנהוג על פי אמת כלשהי, או על פי ערכים כלשהם, הדרישה הזו היא פשוט שטותית. הרי אין לי אפשרות לעשות את זה.
אז אולי אין לדרוש מהאדם לנהוג על פי אמת או ערכים. זוהי בעצם התפיסה הפוסטמודרניסטית שמבטלת את ערך האמת ורואה בהתנהגות ע"פ הרצון האישי דרך לגיטימית. אם כי המסלול שתיארתי אינו הדרך היחידה להגיע לתפיסה זו.
אני מניח שקיימת דרישה לנהוג על פי ערכים כלשהם (מיהו הדורש? האדם עצמו מתוקף היותו יצור המכיר בערכים, או אם תרצה בעל בחירה, או נשמה, או שכל), ולכן אני מניח שישנה דרך לברר את האמת, לפחות בתחום הערכים (אם לא בתחום ההיסטורי).
וטענתך "אם הייתי נולד במקום אחר", נכונה רק במידה מסוימת. ההנחה שלי היא שאם האדם מתאמץ לחשוב בביקורתיות, מוכן לחשוב מחשבות אמיצות, פתוח להקשיב לדעות לא מוכרות או שעושות עליו רושם שלילי ממבט ראשון - בסופו של דבר הוא יתגבר (במידה כזו או אחרת) על החינוך שקיבל ויוכל להגיע למסקנה מהי האמת.
ועובדה היא שלא מעט אנשים עשו את זה. בתוך היהדות, יש חוזרים בתשובה ויש יוצאים בשאלה. גם תנועה בין דתות היא דבר קיים. אנשים מאמצים אמונות וערכים שלא הכירו בשלבים קודמים בחייהם, או נוטשים אמונות וערכים שנראו להם בעבר נכונים.
זה אפשרי, אבל דורש מאמץ ואומץ.

תוקן על ידי חזקואמץ ב- 28/04/2014 10:24:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 10:24 לינק ישיר 

לכל הכותבים כאן על הדת הנוצרית , אין לכם מושג קלוש על מה שאתם מדברים, מיימיכם לא קראתם ספר  רציני שנכתב על ידי נוצרי- לא מבקר יהודי- מעולם לא חקרתם לעומק את אמותם.
ולא נחשפתם אפילו לשניה לפולחנם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 10:33 לינק ישיר 

ירוחם,
דברי פונים לכל מי שסבור שמותר האדם מן הבהמה הוא בשכל,
ובזה הוא משתמש באשר הוא אדם,
כשארצה לפעול ע"פ איסטינקטים, אפנה לכל מי שבעד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 11:38 לינק ישיר 

biutiLife כתב:

...דיון זה, איננו קשור לדרך אמונה ספיציפית כמו המתוארת בפתיחת האשכול או "מסה קריטית" כפי שכינה זאת הרב מיימוני,

.... אך, כשהכל תלוי במידת ה woow שאתה משחרר, א- מי שמך להסיק מסקנות על "תערוכות woow"נוספות?

השאלה היא שאלת הגיון וסבירות, ולא שאלת הלב והרפלקס,
וסילחו לי שאני חוזר לדוגמת ה'שוטה', גם ללא סימנים כימיים או פיזיולוגיים, כולם יודו מתישהו, שהבנאדם לאנורמאלי, השאלה היא, בכמה סימנים, נכון שלאחד יהיה מספיק בעשרה, ולאחר בשמונה ולאחר בשתים עשרה, אבל ודאי שבסימן אחד -לכו"ע אינו שוטה, ובשלושים -לכו"ע הוי שוטה, א"כ יש איזשהו קונצנזוס,

- לקונצנזוס כזה אני שואף להגיע ביחס לדת, אני מצפה, שאם התורה דורשת מכולם בשווה, להאמין בה, זה צריך להיות קרוב ל"שלושים הסימנים" ולא להיות באזור המחלוקת ועצמאות הסובייקט.
[שתי הערות סוגריים להגדרת השאלות. א' הכרעת הדעת עפ"י סבירות אינה "תערוכות woow". "תערוכות woow" מבטאת הסתמכות על התפעלות והתרגשות -ולא היא. 
ב' עירבת לדעתי בין שתי ענינים. אתה בעצם פונה לחברי הפורום ש'יעזרו לך להחליט' האם יש כאן מסה קריטית של הוכחה. אבל (לדעתי) זו שאלה אישית. כשאתה עומד מול עצמך ושוקל בדעתך את  מכלול הראיות. 
בהמשך לכך יש לך שאלה נוספת, שלא קשורה לזו הקודמת, האם ייתכן\סביר שאלוקים ייצור מצב בו הדת מוכרעת עפ"י סבירות גבולית.  זו שאלה שונה שגם לה יש משקל הסתברותי עם תשובות שיש להכליל במכלול.
זה המצב בכל ההכרעות שאנחנו מכריעים בחיים, למרות שהשאלות הן כלליות ומשותפות, ההכרעה והאחריות שבהכרעה היא אישית. "לפיכך נברא אדם יחידי.." וכל אדם יעמוד למשפט מול האמת המוחלטת ביחידותו]

תוקן על ידי Zeev_w ב- 28/04/2014 11:44:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 11:54 לינק ישיר 

גם אני עברתי תהליך דומה למה שמתאר כאן פותח האשכול.
למעשה לאחר שלא יכולתי להאמין יותר בתורה מן השמים, או ב"מן השמים" בכלל הגעתי למסקנה שאני מאמין במה שטוב.
הייתה לי התכתבות ארוכה עם רב אחד (לא מהפורום ולא אציין את שמו), במהלכה ניגחתי אותו בבקשת ראיות, בסתירות, בקושיות על היהדות. בתחילה לא תוך כדי השוואה לדתות אחרות, אך טענתו העיקרית הייתה - אנחנו יותר מוסריים. שקלתי בדעה זאת די הרבה, ולמרות שהיה לי קשה מאוד להסכים לה בתחילה - בגלל שקשה לי מאוד עם קביעות מתנשאות מהסוג של מקס מן כאן - בסופו של דבר קיבלתי אותה, אבל חלקית.
כלומר, נראים הדברים כי בתורה ישנם הרבה ערכים מוסריים שלא הוכרו בתקופת כתיבתה. נראה עוד, שערכים אלה היו אכן כדברי הרמב"ם והרב קוק, יותר שיטות לתיקון החברה מאשר חוקים. יש לקבל את חוקי התורה כמצוות זמניות למטרת תיקון האנושות. גם חז"ל תיקנו הרבה מאוד תקנות כדי להתיישר עם כוונה זו, הם ביטלו דברים שכבר לא היה צורך בהם (עין תחת עין), עידנו דברים שהיה צורך לעדן (תפילה כתחליף לקרבנות) והוסיפו תקנות מוסריות לפי העניין והדור (איסור על קידושי ביאה, כתובה ועוד).
עם זאת, חז"ל גם הרסו קצת. התורה כמעט ולא עשתה הבדלים בין ישראל לאומות. רוב המצוות (מלבד ריבית ועבד כנעני ועוד כמה כאלו) מכוונות בתורה כלפי כל אדם באשר הוא דם. לא תגנוב, לא תרצח וכו'. חז"ל מסיבה כל שהיא, אם כדי להתרחק מהנצרות או מסיבות אחרות, ניתקו לחלוטין את התורה מאומות העולם, קבעו שכל המצוות מדוברות רק בגברים יהודיים ולא עוסקים כלל באומות העולם, או ביהודים שהוגדרו שלא בכלל "עמך" (מתנגדי חז"ל, למעשה).
רס"ג והרמב"ם כבר עידנו גם את הפילוסופיה היהודית ושידרגו למעשה את החשיבה היהודית. אל אבסטרקתי כשל הרמב"ם היה נתפס אצל חז"ל - שהאמינו באל שמזיל דמעות, שואל שאלות את בני האדם וכו' - די בוודאות ככפירה גמורה.
אבל העולם התקדם מאז, והיום היהדות די תקועה מאחור. יש קצת אורות כהרב קוק והרב השל, אבל באופן כללי נדמה שאנו נוטים להתסגר יותר ויותר בתוך עצמינו, אם זה ברתיעה החרדית מכל מה שמריח מערבי ומתקדם. אם זה בדבקות המזרוחניקית לישראל והקרקע הקדושה.

בקצרה, הגעתי למסקנה שהיהדות האמיתית היא אכן מוסרית, טוב לי ונכון לי לחנך את ילדי על בסיסה של הדת הזו. אני כיהודי דתי גדלתי על לימוד ספרי מוסר, עד היום אני לומד בכל יום הלכות שמירת הלשון, אהבה חסד וכו'. ערכי מוסר בסיסיים שכל כך חסר לימודם בעולם הלא דתי. למה לא דת אחרת? למה כן? את זו אני מכיר והיא מספיק טובה לי. האם אלוהים נגלה על הר סיני? לא יודע. לא מעניין אותי. האם התורה כולה ירדה מן השמים? לא יודע. אולי. לא נראה לי. לא מעניין אותי.
מה שמעניין אותי הוא שהיהדות היא קרקע פוריה וכר נפלא לחנך איתו את ילדי, כדי שיגדלו להיות מוסריים יותר ובני אדם טובים יותר.

כל זה לגבי היהדות, לגבי האמונה באל עצמו, זה דיון נפרד. בקצרה, אני לא מאמין ביישות קוסמית, אבל אני כן מאמין בתכנית אלהית. יש עוד הרבה מה להרחיב כמובן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 12:16 לינק ישיר 

אורלציון אהבתי את הגישה שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2014 12:25 לינק ישיר 

אברם_העברי כתב:
אברם, בשם הלאומיות הזו,
אתה סוקל מחלל שבת ושורף ב"כ שזינתה ומשעבד את חייך לנערב המצוי
משתלם?
אם הכל נכון צודק.
אז אני מאד מאד מאד מעוניין לוודא  ע ו ב ד ו ת
בשם הלאומיות דהיום אני שולח אותך לצבא + מעניש אותך על עבירות נגד המדינה. בשם הלאומיות דאז היו אכן מענישים על כל מה שפוגע בהיותנו ממלכת כהנים וגוי קדוש. אם כי ברור שלא כל הכתוב בוצע בפועל.
לגבי "לוודא עובדות" - אילו עובדות? האם היה זה הקב"ה שציווה לשרוף או שזהו חידוש של המחברים הכהניים? וכי זה משנה משהו?
מי שקיבל את התורה, לא משנה מי כתבה, היה עם ישראל, והוא זה שהחליט מה לקבל ומה לא!
התורה כידוע, לא בשמיים היא, וזה גם לדעת חז"ל שהאמינו כפשוטו בתורה מן השמיים.
אברם, אתה באמת מציע להעמיד את היהדות על הלאומיות היהודית? לקיים את התורה רק מפני שהיא קשורה לעם ישראל? זה מהדהד קצת את אחד העם אבל הוא דיבר יותר על תרבות בעלת ערך ולא על לאומיות פשוטה. אתה בעצם מאמץ את הצורה שבה לייבוביץ שפט את הדת"ל ומקבל את ההגדרה שלהם על ידו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בין תורה משמיים לשוטה של ר' חיים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.