|
|
| נשלח ב-28/4/2014 16:12 |
|
| |
| מם80 כתב: |  | מקס,
התנאים שהיו משננים גדולים, אף אחד מהם לא עלה בדעתו לכתוב ספר שיכיל את שינוניו עבור הרבים, אלא לכל בית מדרש היה ספר משניות ייחודי לו בסגנונו שלא נכתב אלא עבר בע"פ בבית המדרש מדור לדור, עד שבא רבי וערך את המשנה בנוסח אחיד לכלל, לכשירדו הדורות ולא היו מסוגלים עוד לשנן משניות בע"פ. רבי לא חיבר את המשנה בדרך לימודו וגם לא כלל בה את חידושיו, אלא בחר בדרך לימודו של רבי מאיר , מפני שהיתה קצרה וקלה ללימוד, מדויקת, משוכללת ויפה. דברים האלה מלמדים מה רבה האחריות הנדרשת כשכותבים ספר ומוציאים דברים מרשות היחיד לרשות הרבים. לפיכך, לדוגמא, רש"י והרמב"ם היו מגיהים מאות פעמים את כתביהם בטרם הוציאום לאור, והמשיכו להגיהם פעמים רבות גם לאחר מכן. |
|
טוב. אפי' אם אני יסכים לדבריך (אני לא מסכים כלל וכלל הרי מאז המצאת הכתב והכלי כתב נהפך להמוני אז היהדים כתבו בלי סוף ולא לחינם נקראים עם הספר) אין כאן איסור לעשות זאת, רק להפך, טוב יעשה מי שחושב שיש לו מה לחדש לדורות שיכתוב את חידושיו. עם בעל החובת התלמידים היה חושב לרגע לא לכתוב את ספרו אז אני אישית הייתי גוי מופקר ומתבולל בלי שום ספק. דווקא ספרו הקטן (כילד בן 11\12) משך אותי יותר מכל ספר מוסר אחר בזמנו. יש אחרים שיספרו לך על ספר אחר שעשה להם את זה וכן על זה הדרך. שום ספר לא מיותר ולך תדע על מי הוא יכול להשפיע ולהציל. אני היום גם לא מזלזל בעלונים הרבים כי אני רואה את הביקוש להם מגדול עד קטן בכל בית כנסת. אין לזלזל בשום ספר עזר כמו שבעלי גאווה מזלזלים בגמרות שטונשטיין וכמותו. אין לזלזל בשום אדם שמנסה לפרשן ולהסביר איזה פירוש של גאונים וראשונים וכדומה. וכל זה למה ? כי המתחילים נהנים מיזה בתחילה ואחר כך ילמד לחפש מפרשים יותר עמוקים. כמה עוסקים באבן עזרא ? אבל היום בגלל שיש כל כך הרבה מפרשים וכל אחד בסגנון שלו ובהבנה שלו, יכול רק לחדד את האדם לבקש להבין מתוך עצמו מה האבן עזרא אומר. וכך לאט לאט נהיה מומחה מעצמו על האבן עזרא. האבן עזרא זה רק דוגמא ומכאן תבין שבעצם בכל ספר יש תועלת במיוחד לצעירים. ובמיוחד ספרים של מחברים בני זמנינו שבדרך כלל מדברים בלשון זמנינו שכל נער יודע להבין. ושוב במשך הזמן ילמד ללמוד ישר מהמקור.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 16:56 |
|
| |
מקס,
הנני מסכים לדבריך האחרונים, ובתנאי שהכתיבה אמתית ויסודית. לדוגמא, אם מלמד תינוקות למד את הפירוש של ראב"ע לתורה במשך 15 שנים, ואח"כ לימד אותו לתינוקות במשך 30 שנה שבמהלכן חיבר ספר עזר לתלמידיו ותיקן ושיכלל את הספר בהדרגה כדי לשפר את תלמוד התורה של תלמידיו, אזי ספר שכזה ראוי בהחלט לצאת לאור בעתו כדי להיות לעזר לרבים החפצים להבין את פירוש ראב"ע.
אמשלום,
אם טרם קראת וגם אם כבר קראת, מומלץ לך לקרוא את הסאטירה "קרב הספרים" מאת ג'ונתן סוויפט.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 18:08 |
|
| |
אין ספק שיש מדה רבה של צדק בביקורת שנעשתה פה, ונדמה שלא היינו צריכים לחכות לאשכול זה כדי לדעת זאת, הבעיה שקשה מאוד לקבל ביקורת מארתח יקירנו, יש תחושה שהוא סיסתמטי בין בביקורת שלו על כל מה שלא "אנחנו" בין בהצדקת כל מה ש"אנחנו", ובעיקר כאשר אחד ההבדלים הבולטים בין "אנחנו" ל"הם" הוא הפתיחות לביקורת, כפי שציינה אמשלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 20:19 |
|
| |
ארתח
איקון ירוק על ההומור.
יש לשאול (וסחבתי ממישהו): חכמה לצחוק על חלשים?
לצערי איני יודע למי התכוונת, ויש כמה פרופסורים שזה מתאים להם יותר מדי. (לשון זכר היא רק מטעמי נוחות והאמירה כוללת גברים ונשים מכל המינים).
לצערי, כחרדי, יש גם נושאי תארי "רב" למיניהם שהביקורת הזו מתאימה להם. ואדרבה, האוטודידקטיות (=רכישת השכלה וידע באופן עצמאי ולא במסגרת ולפי כללים) אופיינית יותר לציבור שלנו שמדיר את רגליו ועיניו ממחקרים אקדמיים.
הפרופסורים הטועים מרבים בפרשנות בלא להתייחס לפשט, ולכן הטעות המתודולוגית שלהם במקום אחר.
נראה לי שכדאי היה למיין את סוגי החולשות ובזבוזי הזמן שיש בפירסומים אקדמיים או חרדיים או בכלל.
הנה רשימה חלקית.
א. נושא חסר חשיבות. (הקפה והשפעתו של שפינוזה, אם אצטט דוגמא של פותח האשכול).
תגובה אפשרית: נושא מעניין גם לפי מספר המתעניינים ולא באופן אובייקטיבי.
הדוגמא של עצכחנו, ממחקר על בטמן (=דמות מרתקת לדעתי מכל הקומיקסים), נראית לי דווקא חשובה ומעניינת. בטמן הוא גיבור תרבות, סמל ודוגמא להתנהגות, ועוד.
יש מקרי בינים. עד כמה חשוב למשל לחקור או לחטט (ומתי זה כך או כך) בחיי חסיד או אדמור פלוני שרצה או יצא בשאלה?
ב. אי הבנה של המקורות וחוסר נסיון להבין.
ג. פירוש מאולץ.
תגובה נגדית: כל מה שאינו לפי הבנתי הוא כמובן מאולץ.
ד. השלכה לפח של מקורות מפני שאינם תואמים את הנחות היסוד שלי.
כך נכשלת שיטת המקורות בתורה מפני שאינה מתאמצת להבין את הטקסט על פי אמות מידה ספרותיות (טענתי הותיקה וכמסתבר שאינה רק שלי).
כך מושלכים לפח שמועות על תנאים ואמוראים כ"המצאה מאוחרת" ולא רק בגלל שיש בהם אלמנט ניסי ואל טבעי.
ה. בורות או זיוף מקורות
דוגמא לדבר היא ספרה של חוקרת שמערבת מין בשאינו מינו במחקריה על כתות בעולם בית שני. וכבר העיר על כך פרופסור בר אילן. הדוגמא הזו שימושית מאד ומביישת מאד את הכותבת לדעתי.
ומן הסתם אפשר להוסיף.
הנה דוגמא שהיתה
ו. חלוקה של כל שאלה לפרטי פרטים עד ששוכחים מה היתה השאלה.
(אשמה שהועלתה נגדי בעבר. עד כמה שידוע לי היא לא נכונה, אבל רוב או כל אלו שנכשלים ברשימה לעיל גם כן בטוחים שהם צודקים).
אבוי למי שלא מסוגל לצחוק על עצמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 20:41 |
|
| |
במחילה מכבוד כל המרחיבים בנושאי אקדמיה ביקורות וכו', דברי באו בסך הכל כתגובה על דברי אחד הכותבים באשכול מקביל שהחרדים שלומדים דרשות חז"ל הם אוטודידקטים. זה כל כך הצחיק אותי עד שהקדשתי לו כתבה. לא אנחנו ולא הם, לא סוגריים ולא מרכאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 20:45 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [ארתח,
במסגרת עיסוקיי בשנים האחרונות יצא לי לקרוא הרבה מאוד מחקרים אקדמיים (בתחום של ספרות חז"ל בעיקר). התיאור שלך אכן מצחיק, וגם קולע, אבל רק לאחוז קטנטן ביותר ממה שקראתי (אולי יש יותר ב"שוק", אבל מסתבר שאנשים רציניים יודעים מה לקרוא, על מה לסמוך ואל מה להפנות את תלמידיהם...). במסגרת עבודתי אני מעיינת בספרות המכונה "תורנית" (ספרי הלכה, קבצים תורניים על פרשות שבוע וכד'), בעיקר משנות ה-80 ואילך. במסגרת אותה עבודה עברו תחת ידיי גם ספרי שירה רבים מספור שיצאו בארץ מאז שנות ה-80. שני התחומים חביבים עליי במידה שווה, ובשני המקרים נחרדתי לגלות כמה זבל (בלי מרכאות) יוצא לאור העולם. מסתבר, שהצורך לחדש או להשאיר חותם אישי בעולם גדול מאוד והוא מניע אנשים לפרסם דברים, שראוי היה להם להישאר במגירה (במקרה הטוב). הן במסגרת הספרות "התורנית" הן במסגרת שירה, הליך הבירור בין זבל לאיכות, בסופו של דבר, נעשה בידי ה"קהילה" הצורכת את החומרים (לא תמיד, אבל פעמים רבות, הרייטינג לא רק קובע אלא גם צודק...). במקרה של מחקרים אקדמיים זה נכון במידה חלקית - אכן ישנה "קהילה" קוראת שבאמצעים של "רייטינג" תקבע אם מחקר כלשהו שווה משהו או לא, אבל יש גם כללי יסוד מוגדרים, "מבחנים" מסוימים, אוביקטיביים במידה כזו או אחרת, כדי לקבוע אם משהו הוא זבל. והמבחנים האלה עובדים לא רע, ואם יש פאשלה כלשהי ומשהו הצליח "להסתנן" בטעות לקבוצת "איכות" הוא יזכה לביקורות קשות מקהל חדי-עין ומקלדת. בעולם האקדמי - שלא כמו בספרות "תורנית" או בשירה - "יצירתו" של אדם עומדת תמיד במבחן, והיא חשופה כל הזמן לביקורת, לתיקונים ולהתקדמות המחקר בידי אחרים.]
|
|
אפשר להאריך הרבה על דבריך, אך כאמור אין קשר למה שבאתי להגיד. רק אתקנך, שספרות תורנית נתונה בהחלט לבקורת, אף שלא מרבים בכתיבת ביקורות, למעט מספר קבצים ש'מעיזים' לפרסם ביקורת אמיתית (במקום הפרסומת שנמצאת במדור ביקורת ספרים בעתון), יש ביקורת ודיון רב על ספרים, ואף מתגבש אליהם יחס בהתאם כספרים רציניים לעומת לא רציניים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 21:06 |
|
| |
מיימוני,
אדרבא עד לפני כמה מאות שנים רוב הכותבים היו שותים יין וגם לרוב ספריהם היה טעם של בשלות והמתנה ועמקות ואפילו משכר, ואילו במאות השנים האחרונות רוב הכותבים שותים קפה ולרוב ספריהם יש טעם חזק ומעורר אך קליל ואינסטנט-משהו. לא שהמשקה בהכרח משפיע על הכתיבה, אלא שהסופרים הרציניים אוהבים יין ואילו הסופרים היותר קלילים - קפה. אם אינני טועה, רבך, הרב גדליהו נדל, חיבב את היין ונמנע מלאכול גלידה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 21:08 |
|
| |
[ארתח,
בעניין הביקורת - אם כבר טורחים לבקר ספר כלשהו (תורני/הלכתי/שירה וכו'), זה סימן שיש בו משהו... האמן לי שכשאני מכנה משהו "זבל" (עם או בלי מרכאות) הוא לא היה זוכה אפילו לביקורת שלילית (ובכ"ז הוא התפרסם, ומישהו שילם כדי לפרסם אותו)... (כיוון שלא קראתי את האשכול אליו רימזת, לא הבנתי את הרמז...)
אברהם,
תחום המחקר שאני חשופה אליו הוא בעיקר בספרות חז"ל. קראתי ואני קוראת הרבה מאוד, מסוגים שונים ומנקדות מבט שונות, וכאמור - לא נתקלתי כמעט בכלל ב"זבל". צריך גם להבחין בין מחקרים שנעשים בידי חוקרים מוכרים, או לפחות ממוסדות מוכרים ובעלי שם, ובין עבודות אחרות. לקוראים "מבפנים" (מתוך העולם האקדמי בכלל ומתוך תחום המחקר הספציפי בפרט - יהא אשר יהא) יש ידע והבנה מספקת (בד"כ) כדי לדעת מה שווה התייחסות ומה לא (זה גם חלק מהליך ההתמקצעות בתחום מסוים, וחלק מ"המשימה" החינוכית של פרופסורים...). קוראים "מבחוץ", מן הסתם, לא תמיד יודעים לעשות זאת, ומבחינתם כל מה שכתב אדם כלשהו בתחום כלשהו הוא "מחקר אקדמי". זה מוביל לציטוט של הרבה שטויות (אפילו כאן בפורום נוכחנו בכך לא אחת).]
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 22:33 |
|
| |
פארודיה לא רעה על המתרחש בחלקיק פרומיל מעולם האקדמיה, שרובו ככולו עוסק בלתקן את כל מה שחיסר השם יתברך בעולמו, לשכללו ולתקנו, לטובת יצירי כפיו ברוך הוא, שיוכלו באמצעות פירות מחקרם, בין השאר, לכתוב פארודיות באינטרנט בבריות גופא ונהורא מעליא.. לעומת יום עיון במידות שהתורה נדרשת בהם. אותם מידות שאין אדם דנם מעצמו וכל העיסוק בהם, כמו העיסוק ברוב מה שעוסקים בבתי המדרשות לבית ארתח, חסר שחר לחלוטין.
עיסוק נכבד מאד ב"רצון" ו/או "שכל" הבורא, שנוצרו על ידי אותם החוקרים במוחם הקודח באמצעות אלפיים מידות שהתיאולוגיה נדרשת בהם. ברוך אלוהינו שהבדלנו מן הטועים ונתן לנו מדעני אמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 23:30 |
|
| |
יתכן. 1) חשבתי שאתה ספקן. 2) האקדמיה (מדעי הרוח) לא עוסקת בתיקון העולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2014 23:36 |
|
| |
יתכן, תגובתך אופיינית לבחור ישיבה אוטודידאקט שאין לו מושג מה קורה באקדמיה (מדעי הרוח). אני עובד עם מאמרים אקדמיים זמן רב, מזה אני מתפרנס, ולא, אני לא מחזיר אף אחד בתשובה עם זה, וחלק גדול מאד מהפרסומים במדעי הרוח די מקבילים למחקר הקפה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 00:25 |
|
| |
ארתח היקר, מה חלקו של אותו עיסוק אקדמי מתוך כלל האקדמיה?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 01:18 |
|
| |
ייתכן, הרשה לי להצטרף לדברי ארתח. התייחסות כל כך נאיבית כשלך כבר לא ראיתי מזמן. סוג של הערצה ילדותית ומנותקת מאד מהמציאות. דווקא התרשמתי שכבר יצאת מהביצה החרדית והכרת את העולם החיצון. התייחסות זאת מעלה בי ספיקות. היא מתאימה לאנשים חסרי השכלה. ובהזדמנות זו אחלוק גם על הערכתה של אמשלום: לדעתי בכמה וכמה "דיסציפלינות" הרוב הוא זבל. באחרות רק אחוזים ניכרים (ואכן התופעה קיימת גם במדעי הטבע, אבל המינון נמוך בהרבה).
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2014 08:32 |
|
| |
הרב מיכי, הכי קל להאשימני בנאיביות ובהערצה ילדותית. אולי תצביע בדברי על שמץ מכך. יש אקדמיה, בה אנשים עוסקים בתיקון עולם במלכות בשר ואדם. התוצאות נראות לעין כל. מי כמוך יודע. כמובן, אי אפשר לתבן בלא בר. היכן שיש אנשים, יש שוטים. ויש גם קתדרות שלמות מיותרות נוסח בית המדרש. לפחות הם לא חושבים שהעולם מתקיים עליהם ושכל מרגלית היוצאת מפיהם משקפת את רצון ה' ועולה למעלה בקודש לריח ניחוח. לעומת זאת יש את בית המדרש. כל כולו עוסק במה שאתה מגדיר מדעי החרטא, אם כי לעתים בכשרון מדהים כיוון שמדרך הטבע בכל חברה יש אנשים מוכשרים מאד, בצידוק הביזארי כי הם "מבררים" את רצון ה' אותו שמו הם ואבותיהם בפיו. והאחרונים בזחיחות אופיינית מרשים לעצמם ללעוג על הראשונים. מה נאיבי בדברי והיכן מצאת הערצה ילדותית בדברי. גם אם נאמץ את טענתך המשתמעת, כי רוב האקדמיה עוסקת בשטויות (וכל ההישגים המדעיים הם, כידוע לכל מי שאינו נאיבי ואינו מעריץ את המדע בילדותית ואינו חסר השכלה, מכוח התורה והתפילה) למה הדבר דומה? למשיחיסט שילעג לאמונת הנחנחים. וברוח הדיון באשכולות סמוכים, אולי אפשר להשתחרר מהצורך/דחף לתקוף את האומר, במקום או אפילו לצד, להתייחס לדברים.
 |
|
|
|
|
|