בית פורומים עצור כאן חושבים

עצכ"ח - לא הרסתם את חיי. בניתם אותם.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/5/2014 17:58 לינק ישיר 

מיימוני, אני לא חושב שהכותב הסתמך על חוויית "מפגש על אלהים" דוקא. הוא כתב "חוויות דתיות", זה בעיני מסכם את שלל התחושות הדתיות וההארות הפנימיות וההכרות והתובנות וכל מה שהסתדר לו בדת ובתורתה כמשמעות טובה ומספקת ומליאה לחיים ולעצמו ולנפשו ורוחו ושכליותו, וכתיאור טוב ומספק של המציאות והמתרחש בה. יתכן שזה כולל גם תחושות כאלה או אחרות מסוג כלשהו של "מפגש עם אלהים" וכיוצא בהן או מה שבעיניו שייך לשם, אבל הכל בתנאי, שהוא מדבר עליו, שהכל כמערכת - קוהרנטי. אולי אינו ניתן להוכחה חיצונית, אבל קוהרנטי להפליא בתוך עצמו. כך לפחות זה בתחושת הכותב. מי יכול להפריך אותו או לטעון שהוא טועה בתחושה או בקוהרנטיות שמצא או שזו דרך לא נכונה או לא טובה או להציע תחליף טוב יותר? לכל אחד מה שטוב עבורו ומה שבעיניו מספק אותו כביסוס ונחשב אצלו כקוהרנטיות ונותן לו משמעות. מה עדיף איש זה על איש זה.

בכל מקרה, יישר כוח על תגובתך הבהירה והקולעת.

תוקן על ידי נתנאל34 ב- 08/05/2014 18:51:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 19:17 לינק ישיר 

נתנאל,

"לאמור, אין לדעתי מנוס מלערב את שאר החלקים. לא ראיתי שמישהו הצליח שכלית בלבד לייסד דת איתנה, ודאית, כולל תורה וחוקים וסמכות. דת שאינה כרוכה כלל באמונה,/בחירה ערכית/הסתברות/קאנוניזציה/סוציולוגיה. לכל היותר עשה משהו מעגלי: קבע מראש את השכל ככלי, וכל מה שלא נכנס לשכל עף החוצה והוגדר שאינו דת אמיתית. דרך זו הובילה את רוב רובם של הולכיה לכפירה. ועוד בתחושה של צדק, שהרי הנה, בדקנו, וזה מה שעלה ביד שכלנו".

זה אומר משהו על בעייתיות השכל או אולי על בעיתיות הדת?

אין לי ומעולם לא הייתה לי בעיה עם מי ש"חווה" או "מרגיש" שהדת (כמובן, דת השכונה, אלא מה?) "נכונה".

אני רק מצפה שיתייחס לזה בהתאם.

אבל איך כותב הרב מיימוני?

"נכון, מי שיספר לי שחוה מפגש עם זאוס היווני/יש"ו הנוצרי/נשמתו של האר"י ייראה לי כטועה. וזה על סמך אמונותי שלי (שאני רואה בהן ידיעות)"....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 20:39 לינק ישיר 

אמשלום ובעל
נדמה, שסוף סוף הפורום שלנו זוכה למיתוס מכונן של תור הזהב, זה הרי אחד מארבעת המיתוסים שלהם זקוקה כל אומה על מנת לבנות את זהותה, אכן היום הזה נהיינו לעם, עכשיו נשאר רק לבנות את מיתוס המשיח גואלו של הפורום שיבא ויגאלנו במהרה.

נתנאל
אני מקוה שאתה מודע לכך, שכל המלל שכתבת יכל להיכתב ע"י כל בן דת או כת אחרת ברחבי העולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:05 לינק ישיר 

ספקן, הרשה לי לענות על השאלה ששאלת את נתנאל - 
כמובן. 
ברי לי שבן השבט הכושי בערבות סומליה, מרגיש רגשות דתיים עזים כלפי עיסת הבננה שהוא מקריב לאלוהיו. 
וכשהוא מקפץ עם שאר בני השבט בריקוד דתי עד שכרון חושים, הוא מרגיש התקשרות לישות עליונה. 
זה ברור לי, ועדיין אני חושבת שאם הוא חש שעיסת הבננה וריקוד הירח מיטיבים איתו - אדרבה. שימשיך להקריב ולקפץ. מה רע?
האם עדיף לו להתחיל לכפור, להתבלבל, להיות מנודה על ידי בני שבטו, להרגיש זרות מטורפת ולשאול את נפשו למות מרוב כאב?
אני יכולה לדמיין, בהחלט, כושי נבון שמודע לכך  שאין הוכחות לקיומו של אל-בננות על הירח או בכל מקום אחר, 
אך כיוון ששם נולד וזה מקומו וככה טוב לו, הוא נשאר שם. רוקד, מקריב, עושה הכל, ונהנה מזה.
האם לדעתך הבחירה שלו כל כך שגויה? האם תדרוש לסלק אותו מהפורום, בטענה ש'עצור כאן חושבים' ולא 'עצור כאן מועכים בננות'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:22 לינק ישיר 

למינגית כתב:

אני יכולה לדמיין, בהחלט, כושי נבון שמודע לכך  שאין הוכחות לקיומו של אל-בננות על הירח או בכל מקום אחר, 
אך כיוון ששם נולד וזה מקומו וככה טוב לו, הוא נשאר שם. רוקד, מקריב, עושה הכל, ונהנה מזה.

גם אני יכול לדמיין בהחלט כושי שנהנה מריקודי בננות למרות שהוא נבון ומודע לכך שאין הוכחות לקיומו של אל בננות,
לא ניסיתי אבל יכול לדמיין.
מה שיותר קשה לי זה לדמיין כושי נבון שמודע לכך שאין הוכחות לקיומו של אל כלשהו, שנגזר עליו לצום 5 פעמים בשנה, להינזר מהרגלי אכילה למשך שבוע אחד ובשבוע אחר מהרגלי שינה, ועוד כהנה,
וממשיך להצהיר שהוא נהנה מכך.

אני יכול לדמיין אותו אומר שאין לו ברירה
שהוא חייב לנסות לזרום,
אבל נהנה??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:32 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

זה אומר משהו על בעייתיות השכל או אולי על בעיתיות הדת?

שאלה טובה. מה התשובה שלך? יש לך הוכחה אבסולוטית שתשובתך היא הנכונה? 

אין לי ומעולם לא הייתה לי בעיה עם מי ש"חווה" או "מרגיש" שהדת (כמובן, דת השכונה, אלא מה?) "נכונה".

- אם קראת מה כתבתי, אני לא ממש מבין למה אתה חושב שהכינוי "דת שכונה" מהווה עבורי איזו עקיצה. בנוסף - איפה ראית שאני מדבר על שכונה. אולי את הדת פגשתי לראשונה בשכונה, אבל אני חושב שתיארתי חוויה ולימוד אישי שלה, וכעת זה חיבור אישי בעל סיפוק ומשמעות עמוקה, שאגב לא אליו מחנכים בשכונה שלי, אלא לדת כאמת אונטולוגית מוכחת. ממש כפי שאתה מתייחס בחרדת קודש לשכל שלך ורואה בו מציאות קיימת בלתי ניתנת לערעור על קיומה או על כוחה וכל יכולותה. יודע מה, אני חושב שניתן לקרוא לך מאמין "דת השכל" ולשאול עליך את אותן שאלות שאתה שואל על דת אחרת. כולל לקרוא לדת הזו שלך "דת שכונה", או "דת הפילוסופים", כלומר לטעון שהתוודעת אליה דרך אחרים. או למצער לטעון שאתה מאמין במפלצת ספגטי לא מוכחת.רק שאלה, את אמונתך הנ"ל בכוחו האינסופי של השכל, במוצקות שלו, באבסולוטיות שלו - לא קיבלת דרך "תחושה" כזו? גם אותה בירר לך השכל עצמו? הוא נאמן על כך? 

אני רק מצפה שיתייחס לזה בהתאם.

איפה ראית שלא התייחסתי בהתאם. אני בהחלט מודע לכל המשתמע ממה שכתבתי, ומתייחס בהתאם. אבל בהתאם למה שעליו דיברתי, לא בהתאם לגישה המזלזלת שלך שרואה במה שתיארתי עדיין "דת השכונה", או שפשוט לא הבנת על מה דיברתי. כפי שכתבתי, גם לעצם זה שאתה קיים או חי אפשר להתייחס כ"קיום השכונה" או "חיי התחושה הלא מוכחת".

אבל איך כותב הרב מיימוני?

"נכון, מי שיספר לי שחוה מפגש עם זאוס היווני/יש"ו הנוצרי/נשמתו של האר"י ייראה לי כטועה. וזה על סמך אמונותי שלי (שאני רואה בהן ידיעות)"....

סליחה על הצבע, פשוט ככה יכולתי להגיב לדבריך נקודה נקודה. 

תוקן על ידי נתנאל34 ב- 08/05/2014 21:39:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:37 לינק ישיר 

oפקן כתב:
נתנאל
אני מקוה שאתה מודע לכך, שכל המלל שכתבת יכל להיכתב ע"י כל בן דת או כת אחרת ברחבי העולם.

כן, בהחלט מודע. לא מבין למה זה אמור להטריד אותי. בתקוה שבכלל הבנת על מה דיברתי ומה תיארתי.

[את ה"כת" אני חושב אפשר ורצוי היה להשאיר בצד, ולדבר רק על דת. לכת מאפיינים ברורים של איסור על חשיבה ותקשורת, של שליטה. אני הרי תיארתי מסקנה של חשיבה ושל תקשורת עם החוץ. את המסקנה האישית שלי, והסברתי איזה סוג מסקנה זה. אף אחד לא הכריח אותי או שלט עלי. ולהכנס להשפעות פסיכולוגיות או חברתיות עמוקות מן העבר, לכבלים חברתיים וכאלה, כאמור גם על החושב הטהור ביותר אפשר לטעון זאת, אפשר גם לראות בגישתו ריאקציה קיצונית להשפעות הללו מעברו. לא נצא מזה.]. 

אתעלם מנימת הזלזול שבמילה "מלל". אתה יודע, גם לכל דיוני הלוגיקה המהוללה כאן אפשר לקרוא "מלל" בזלזול עמוק. עיין מה שכתבתי לייתכן. 

אחרי הכל חבר, כל מוצקות השכל והלוגיקה בעיניך, היא עצמה אינה מבוססת אלא על תחושה. לא יותר. ודאי וודאי כשמדברים על תיאולוגיה, ועל בירור דברים או מושגים לא מוחשיים, לא ניתנים לבדיקה, כמו אלהים או ערכים. שאין, לא היתה ולא תהיה עליהם שום אפשרות לבירור שכלי לוגי ודאי. ויומרנותו של השכל לברר את הדברים האלה, יתכן שהיא הנחת המבוקש. כי אם נניח, רק נניח, שהאל לא ניתן לתפיסה באמצעות השכל בלבד, אלא חייבת לבוא תחושה, או הימור, או סבירות, או קפיצת אמונה, או בחירה ערכית וכיו"ב, אם נניח שז הוא טבע הדברים, מגוחך הרי לבוא א"כ בשכל לבדו ולברר את התחום. אלא מה, השכל מניח מראש שהתחום ניתן לבירור לוגי טהור, וממילא.. מוכיח שאין... כלומר אין את אלוהי השכל, אבל אולי יש אחר? אולי התחושות העמוקות יש להן מקום בתחום? את זה גופא מי בירר לשכל שלא. אה, כן, הוא עצמו בירר זאת... . אז כשם שהוא סבור שניתן לברר על תחום, להניח יותר נכון, שהוא אינו שייך לתחושות, שכלי שלי הסיק שיש ויש מקום לתחושות ונטיות הכרעה, ובחירות ערכיות, בתחומים האלה.

כוחו של השכל בריפוי מחלות או בשליחת אדם למאדים, לא יתרום כלום להוכיח מזה על "כוחו" בבירור תיאולוגי או מוסרי. כשם שכוחו עלוב עד לא קיים בתחום האהבה למשל. מה עושה השכל באשר לכך? - מוציא את התחומים האלה מהמשוואה. רואה ברגש דבר ילדותי, ובתיאולוגיה "דת שכונה", או פשוט נשאר בספק [למה ספק אגב, מה מעורר את הצד שאכן יש? האם לא "טענות/אמונות השכונה"? וכי די בשכונה לעורר ספק אצל החושב הטהור?], וליתר דיוק כפירה, כל ימיו. מחכה להוכחה - שלעולם לא תבוא, והוא יודע את זה.

אני עדיין מחכה לודאות שכלית אבסולוטית באשר לערכים ומוסר, נכון ולא נכון. למה אלו לא מכונים פה "דת שכונה" אלא מנסים בכל תוקף להעמיד אותם. מתייחסים אליהם בכבוד רב, מתוך הכרה שאי אפשר פשוט לכפור בהם. או שאולי כן? אולי הגישה פה היא שהם כלום ורק מוראה של מלכות מחזיק את החברים?

מה יותר מוצק ב"ערך" או "טענה מוסרית" מאשר ב"אל" או ב"דת". אא"ס, לא?

כשאבין מכם מה לוגי בערכים ומוסר יותר מהדת, ולמה בהם לא מעורבת תחושה או מודעות או בחירה ערכית, אלא הם לוגיקה טהורה, אבל לוגיקה כזו שלא הציגה אותם ערומים, ועדיין מותירה אותם לא כ"מוסר שכונה" אלא כדבר אמיתי וקיים ומחייב, אולי אבין יותר מה אתם טוענים, ומה אתם רוצים מהדת שתהיה.

תוקן על ידי נתנאל34 ב- 08/05/2014 21:49:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:40 לינק ישיר 

לאמר כתב:

ובשבוע אחר מהרגלי שינה

??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:41 לינק ישיר 

ללאמר, 
1. אולי הכושי שלנו לא ממש נהנה מלצום. אבל הוא עוד יותר לא יהנה מלאכול בסתר, להתחבא משאר בני השבט, לפחד מהצל של עצמו ולהרגיש זר ובודד. אז אחרי שבחר בחירה מושכלת ללכת עם כולם, הוא יכול גם להנות מזה. (ייתכן שיש כאלה שלא מסוגלים. וייתכן שגם הכושי שלנו, אי פעם בעתיד, לא יהיה מסוגל להנות. כרגע הוא נהנה). 
2. אם מדובר בכושית, בכלל אין בעיה... נהוג בסומליה שהכושיות פטורות מרוב הצומות, הסוכות, התפילות, וכל היתר. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:44 לינק ישיר 

נתנאל הבעיה היחידה במה שאתה כותב שהתורה בעצמה בכלל לא מתייחסת לתחושות ורגשות.
הרי יש סט שלם וגדול של מצוות שכל תכליתן שנזכור את יציאת מצרים כדי לבסס את האמונה על מראה עיניים
שחוו אבותינו.
ולא על חוויות סוביקטיביות של יהודים למינהן.
ולכן אם כך קובעת התורה אז מותר לדון אם היה או לא היה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:50 לינק ישיר 

למינגית כתב:
  אשכול ששינה לי לגמרי את הראש, הוא זה. (הסיפור עם בעל התניא ושעון השמש)
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=2&topic_id=2931344&forum_id=1364
יש שם הפרכה פשוטה כל כך לסיפור שליווה אותי מילדות. ישבתי אז מול המחשב וצחקתי בטירוף. על עצמי, על אמונותי התפלות, על כך שאפשר למכור לי כל שטות במסווה של סיפור צדיקים. על כך שעם כל הידע שלי בגיאומטריה, נזקקתי לחבורת עצכחניקים שיוכיחו לי כזה דבר פשוט. 

מצטער, לא קונה את השטות הזאת. בשביל זה לא צריך לעצור כאן ולחשוב. בשביל זה צריך טיפול תרופתי.
לא האמינו בו ישראל בגלל המופתים,,,,,,,,,,,,,, כי מי שמאמין ? יש בליבו דופי (הרמב"ם)  ואני מוסיף שהוא צריך תרופה דחוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:54 לינק ישיר 

נתנאל,
בתגובתך הראשונה - כל מילה בסלע!

דייר,
לענ"ד, גם אמינות של אירועים היסטוריים יכולה להיקבע על סמך תחושות שמתלוות לסבירות ברמה מסוימת.

תוקן על ידי חזקואמץ ב- 08/05/2014 21:55:01

תוקן על ידי חזקואמץ ב- 08/05/2014 21:55:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 21:59 לינק ישיר 

אין בעיה מסכים.
אבל להגיד בשורה תחתונה שאני ממשיך בדת כי היא עושה לי נעים בגב וככה זה מרגיש לי טוב בלב
זאת לא יהדות.
אחרת מה צריך ניסים ומעמד הר סיני ולזכור את יציאת מצרים ומעמד הר סיני.
שהכל יתמצה בכמה משפטי ניו אייג' חמודים ונגמור עניין.
בכלל נראה בפשטות הפסוקים שה' ממש מתאמץ להוכיח שהוא קיים וזה הוא שעושה את המופתים והוציא אותנו ממצרים
והעם לא מתרשם יותר מדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 22:00 לינק ישיר 

דייר,

א. אם זו הבעיה היחידה במה שאמרתי, אני אחיה עם זה בסדר גמור. עיין בסוף תגובתי הראשונה.

ב. 1. מראה עיניים אינו חוויה סובייקטיבית? [מי אמר שיש מציאות וכו' וכו']. 2. הפירוש למה שראית אינו סובייקטיבי? 3. התורה לא ידעה שאחרי 3000 שנה קלי קלות לערער על המסורת, רק מעצם זה שעבר זמן? אפילו בלי לסתור יותר מזה. אז על מה היא חשבה כשהיא סמכה על זה כל כך? היא באמת חשבה שהעברת המסר מדור לדור היא מוצקות ודאית שאין לערער עליה? הרי לא צריך להתאמץ אפילו, לא צריך לסתור. אפשר פשוט לשאול - מי אמר שהיה, אולי זה אגדה שהתפתחה. דוק מאד, אני מצביע על הבעיה בודאות המסר המועבר שעולה מעצם זה שעבר זמן.

ג. לאמר, ולהבנתי: התורה ידעה גם ידעה שמאורע כביר כל שיהיה, עצם הזמן שעובר, דורות ע"ג דורות אח"כ אין בו כבר להוות הוכחה ודאית. אבל יש במסר העובר כדי לטעון טענה לפחות, להציע אלטרנטיבה, לעורר ספק לספקן. וכשהוא יווכח בכך שאכן לוגית א"א בשופו"א להוכיח באופן ודאי, אבל הספק בכ"ז קיים כי עם שלם טוען ככה וכו' הוא ידרש לבחור. ועל זה ציוותה - ובחרת בחיים. אם הכל היה ודאי, משימת הבחירה היתה כמו לבחור האם לאכול רעל או לא. פאתטי למדי. אמונה, אגב, לפי כמה ראשונים גם היא מצווה. איני נכנס לדיון שודאי נטחן פה כבר, איך אפשר לצוות על כך, אני רק מראה שהתורה התייחסה גם לאמונה, לא רק לודאות. כולנו מכירים את "וירא ישראל.. ויאמינו".

ד. בנוסף, התורה החז"לית לפחות, מליאה בכך שלימוד התורה עצמו מחבר את האדם לאל ויוביל אדם לאמונה, לתחושות דתיות עמוקות. שאצלו תהיינה ודאיות. וזה החלק השני שדיברתי עליו מקודם. על הקוהרנטיות הפנימית לפחות, ומתן המשמעות, והחוויה הדתית. ניתן רק לשאול את הלומד איזו קוהרנטיות הוא מצא, ולהערים עליו את כל הסתירות לתורה ולחז"ל של "דעת אמת" וחבריהם. אדרבה, שיתמודד. אבל אם אחרי ההתמודדות מגיעים לאבני מחלוקת שתלויות כבר בהנחות מקדימות, והוא טוען שבעיניו זה כן קוהרנטי, כולל דברים שכאמור הוא לא יכול לבסס על לוגיקה שאינה זקוקה להנחות המקדימות האלה, כי תחושתו חזקה וברורה אצלו פנימית בדרגה קרובה לוודאות - מי יכול לערער עליו. וכנ"ל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 22:02 לינק ישיר 

לדייר.

מצוות הזיכרון הן אך רק ללמוד מההיסטוריה. אין לזה שום ערך אחר בוודאי לא ערך של ניסים או מה.
אי אפשר לקחת את המטפורה ולהפוך אותו לעיקר הפשט.
מי שלומד את התורה ערום ?! = הופך את המטפורי לפשט העיקרי ?! מת ערום = מת בלי דעת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עצכ"ח - לא הרסתם את חיי. בניתם אותם.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext