בית פורומים עצור כאן חושבים

עצכ"ח - לא הרסתם את חיי. בניתם אותם.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/5/2014 22:05 לינק ישיר 

נתנאל34 כתב:
איזו לוגיקה יכולה להציע לי תחליף שהיא יכולה להוכיח שהוא יותר אמיתי מזה? יותר "טוב" מזה.

יותר "טוב" כנראה שאין.
אבל יותר "אמיתי" היא לוגיקה כזאת שתטיל אצלך ספק באוביקטיביות התחושות שלך,
נגיד אם "תרגיש" פתאום שהאמונה רק מספקת לך מחסה מפחדים שונים שלך, והיא לא תחושה אמיתית כפי שחשבת.

כלומר הלוגיקה יכולה בהחלט להשפיע על התחושה למרות שמדובר בתחום אחר לחלוטין.

למינגית:
אז יש לנו וויכוח בהגדרת מה נחשב להנאה?

דייר:
בסוכות תשבו שבעת ימים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 22:08 לינק ישיר 

נתנאל,

איני מבין.

הנחת בצדק כי יש היגד כלשהו שאינו ניתן להוכחה באמצעות השכל.

האם זה אומר משהו על השכל?

ניתן להוכיח מכך שיש משהו שבחרת להאמין בו ואין לו הוכחות על פי שכל, שהשכל אינו רלוונטי?

פשוט לא הבנתי את הלוגיקה.

עכשו אתה שואל שאלה אחרת.

מנין שהשכל רלוונטי.

איני מתייחס אליו כלל בחרדת קודש ואפילו לא בחרדת חולין.

הוא פשוט הכלי היחיד באמצעותו ניתן לתקשר בין אנשים וללבן דברים.

הרי בכל תחום אחר, למעט דת השכונה הפרטית (לדתות האחרות הדתי הרי מתייחס בדיוק כמוני ומאותם טיעונים ממש) כולנו משתמשים בשיטה המכונה שכל כדי להבין, לדון, להתרשם וכו'.

לצד זה, אני מתייחס לכלל ההוויה הפיזית והשכלית כמין משהו חמקמק שלא אפול מהכיסא אם יתברר שכולו אשליה ודמיון וכל קשר בינם לבין ה"מציאות" (אני נכנס פה לרגרסיה, כי גם על אותה מציאות ניתן להמשיך את קו המחשבה הזה. אופס, שוב רגרסיה...) מבוסס אך ורק על דמיון.

אבל שים לב. אם זורמים עם ההסתכלות הזו (ניהיליזם פוסט מודרניזם, בודהיזם וכל שום וחניכיה דאית לרעיון של חמקמקות ההוויה על שלל תצורותיו) אין שום מקום לדת מחייבת ברמה כלשהי, הטוענת לטענת עובדה כלשהי.

אתה מתרעם על הכינוי דת השכונה.

אם אתה מסכים שאין הוכחה שכלית כלשהי, אלא כיוון שנולדת במקרה בשכונה מסוימת בה נהוגה אמונה בדת משה וקיום סט של מצוות ופולחנים ואתה מתחבר לזה רגשית ומוצא בזה משמעות עמוקה, וכי אין זו דת השכונה?

יש טעם אחר להתחברותך ולמציאת המשמעות דווקא בדת זו ובמצוותיה?

לא מוכרח שאימוץ דת השכונה, נדרש או יכול להידרש לגנאי.

לכאורה, זה תיאור המציאות.

אם אני טועה אשמח שתתקנני.

נכון, כי כל המשתמש בשכל לבירור דברים שייך לכת המשתמשים בשכל. אך הקשר בין זה למקום הולדתו המקרי, קלוש למדי.

שלא לדבר על היות כלי זה בשימוש רוב באי עולם ברוב ענייניהם, כך שמדובר בכת העולם.

מודה שאני שייך למין האנושי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 22:23 לינק ישיר 

לאמר כתב:
איזו לוגיקה יכולה להציע לי תחליף שהיא יכולה להוכיח שהוא יותר אמיתי מזה? יותר "טוב" מזה.

יותר "טוב" כנראה שאין. אבל יותר "אמיתי" היא לוגיקה כזאת שתטיל אצלך ספק באוביקטיביות התחושות שלך, נגיד אם "תרגיש" פתאום שהאמונה רק מספקת לך מחסה מפחדים שונים שלך, והיא לא תחושה אמיתית כפי שחשבת. כלומר הלוגיקה יכולה בהחלט להשפיע על התחושה למרות שמדובר בתחום אחר לחלוטין.

א. לא הבנתי איך השכל ידון על תחושה, אם התחום הוא תחום שאינו ניתן בלאו הכי לבירור שכלי ודאי מצד עצמו? הוא יכול לטעון, לשאול, לעורר ספק. אבל איך הוא יטען זאת בוודאות, מבלי להגחיך את עצמו על יומרנותו לעסוק בתחום לא לו? כלומר, השכל יוכל לשאול את מה שאמרת, לא לטעון או לברר לך זאת בוודאות. והרי לכן השתמשת במילה "תרגיש" לא? כי השכל באמת לא יוכל לברר את זה. 

ב. אלא אם אני מבין נכון מה אמרת, אמרת שהשכל הוא שיתן כלים ומלים וצדדים אפשריים לכלי התחושה, או כרקע להם, או לאחריהם. כך או כך דרוש פה שיתוף פעולה של שניהם. השכל ישאל ויציע, התחושה תחוש. מי יכריע? אף לא אחד מהם לבדו. אלא כביכול הישות המשותפת משניהם יחד. הגע עצמך, כל מה שכתבתי עד כאן, כתבתי מילים, הצגתי איזו גישה, ניתחתי אותה. את כל זה מי נתן לי? השכל. אמרתי גם שהגישה עצמה היא מסקנה שהגעתי אליה שכלית. אז השכל משרת את התחושה ונותן לה מילים והגדרות והשלכות, והתחושה משרתת את השכל, נותנת לו נתונים שאין לו, והוא מנתח אותם ככל שידו מגעת, ושניהם כאחד משרתים - את האדם עצמו, את ה"אני", שחש שזהו זה, שחש ודאות, סיפוק, ומשמעות. סובייקטיבית כמובן, כנ"ל, לא ניתנת להוכחה חיצונית, אבל שהוא חווה אותה - שכלית ותחושתית יחד, כאחד, כוודאות. מקוה שהצלחתי להסביר את עצמי.

כלומר מדבריך בדיוק נובע מה שאני טוען. שהשכל בשיתוף פעולה עם התחושה, כלומר האדם כולו, הם המובילים לאמת שלך, שלי, של כל אחד מאיתנו. 

ג. יפה, אני טוען בדיוק את הצד השני של המשוואה הזו. יש גם לוגיקה שמטילה ספק ביכולתו של השכל לדון לבדו. ויש תחושה שחשה שהשכל לא יכול לענות את הכל. מי אמר שהשכל אוטומטית הוא העליון בתחומים האלה? הוא עצמו? עד כמה הוא נאמן לטעון דבר כזה? ומה כאשר למשל החיים וחיי הנפש שהובילה אותי לוגיקה קרה "מרגישים" לי ריקים? השכל טוען שזה כי אני פסיכולוגית חסר את דת השכונה, ועוד שלל טענות. טוב, אני לא מצפה ממנו לתשובה אחרת. הוא לא מסוגל בכלל לטעון משהו אחר, כזה שאינו שכלי, ומניח את המבוקש בצורה מעגלית נוראית כפי שכבר כתבתי. אבל תכל'ס, ריק לי ורע לי. ואז, אז התחושה היא זו שגורמת לי לפקפק ביכלתו הכל יכולה של השכל, שזה הכיוון ההפוך למשוואה שלך. ושתי המשוואות צודקות. ומכאן מסקנתי האמורה, שרק שיתוף פעולה שלהם יחד ממש, יכול להוביל אותי אל האת - שלי. התחושה תציע משהו, למשל את דת השכונה, השכל ינתח ויברר דברים, ובצמתים שהוא פשוט לא מסוגל להכריע - אין לי מנוס אלא לתת לתחושה, העכשווית, זו שמעודכנת בחידושי השכל, להכריע. ואחרי ההכרעה כשאני שלם איתה ורגוע בה, שוב חוזר השכל לברר השלכות והתפתחויות מכאן והלאה, וחוזר חלילה.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 22:37 לינק ישיר 

תוקן על ידי חסדא ב- 08/05/2014 22:46:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2014 22:51 לינק ישיר 

ייתכן,

בכל ה"מלל" שלך, הנחת כמה הנחות וזרמת איתם. מוטב היה לו שאלת אותן עם סימן שאלה, משאיר כך ומניח לי לענות את שלי.

אתייחס נקודה נקודה:

כתבת: "הנחת בצדק כי יש היגד כלשהו שאינו ניתן להוכחה באמצעות השכל.

האם זה אומר משהו על השכל?

ניתן להוכיח מכך שיש משהו שבחרת להאמין בו ואין לו הוכחות על פי שכל, שהשכל אינו רלוונטי?

פשוט לא הבנתי את הלוגיקה".

- לא נראה לך מעגלי מה שכתבת? אם ההיגד אינו שכלי, איך המשכת לדבר במונחים של הוכחה ולוגיקה? עניתי, כל התחום הזה לא שייך לייסדו לא על בחירה/תחושה. השכל יכול לשרת את העניין לאחר מכן, ולהציג צדדים שיכולים להתאים, שמהווים סבירות, צדדים תועלתיים. אבל לא לייסד את העניין. ברור שאין הוכחה שכלית שהתחום קיים, וממילא אין הוכחה שכלית שהשכל אינו רלוונטי לעניין, וממילא אין לוגיקה שלימה שיכולה לבדה להציג את העניין. אני יכול לוגית רק לתאר ולהגדיר אותו, לתאר מה המנגנון ומה מתרחש.

האם זה אומר משהו על השכל? שים לב, אם מניחים, אני חוזר, מניחים, אם על פי תחושה או על פי מה שלא יהיה, שיש תחום שאינו ניתן להוכחה שכלית, אבל הוא ישנו - ודאי שזה אומר משהו על השכל. שהוא מוגבל לדון בתחום. אבל - שאל את השכל עצמו - הוא, ודאי שלא יראה מוגבלות בכוחו מהסיבה הפשוטה שהוא כופר בקיומו של תחום כזה, וחוזר חלילה. אז למה ציפית? לכן שאלתי אותך מתחילה, אם לך יש תשובה אחרת לשאלה שלך.

בנוגע להמשך דבריך:

הוא הכלי היחיד למה שהוא כלי. ולכן הוא כלי גם לתיאולוגיה? למה שאינו בתחומו? לא הבנתי את הלוגיקה. או שתגיד "אין תיאולוגיה" וחסל, ואתה יכול לומר זאת מראש ולחסוך לך שנות בירורים, כי מעצם הגדרת התחום ברור שהשכל לא יצא עם תשובה מוכחת, או אם החלטת משום מה שיש, עליך לקבל מראש - ובעצם כבר קיבלת בעצם הנחת התחום - את העובדה שיש תחום שהשכל מוגבל בו.

רוב באי העולם משתמשים בו, אמת, אבל למה? לתקן שולחן או לניהול כלכלתם וכיו"ב. לכן הוא כלי גם לבירור תיאולוגי או מוסרי? בגלל שהוא כלי יעיל לפתור בעיה, לכן הוא בהכרח הכלי גם לומר לי מה טוב ומה רע, מה נכון ומה לא נכון לעשות? לכונן מוסר? הרי נשתברו על כך כבר כל קולמוסי העולם והעלו חרס בידם. שכלית נטו א"א לייסד מוסר אבסולוטי כלשהו. כזה אמיתי, לא תועלתי ולא חברתי ולא פסיכולוגי. האם אכן, כחסיד דת השכל, אתה טוען שאין באמת ערכים, אלא הכל סוציולוגיה/תועלת אבולוציונית/פסיכולוגיה/תרבות?

וגם אם כן, כבר אמרתי, למה לא תתייחס לדת באותה צורה? כמו שערך, אחרי כל הבירור שיוביל לכך שכולו סוציולוגיה, אחרי הכל הוא קיים, וממלא את תחושתך ותודעתך, ואתה חי לפיו, ומונע את עצמך מדברים לפיו, די משועבד לו, ועכ"ז אתה מסופק בכך, ומרגיש אדם ערכי וטוב וכו', כלומר יש לך מערך שלם של תחושות ומודעות עמוקה לגביו, שמרגישות אובייקטיביות, לא שטויות מצוצות. תתייחס לדת באותה צורה בדיוק. מה אכפת לך מה העלה הבירור השכלי, במה היא שונה מכל ערך שממלא אותך תחושה ודאית למרות שעלה בידך שאינו אלא סוציולוגיה/פסיכולוגיה/תרבות. והוא אשר טענתי מתחילה. וכל זה אתה שם לב, מסקנה שכלית, דרך ניתוח שכלי של הדברים. למה כ"כ קשה להבין שהשכל מסיק שיש דברים שלא הוא הכלי עבורם? ממה נפשך, או שלא יתעורר הספק בקיומו של תחום כזה, אבל אם כבר התעורר, במה יכול השכל להכריע, מלבד לפסול עצמו מן הדיון, לפחות כדיין יחידי?

וכאמור, זה שהשכל משמש אותנו בחיי היומיום ובפתרון בעיות במתימטיקה פיזיקה ושחמט, אינו אלא הרגל והתניה, [שמובילים לשימוש אוטומטי ומופרך בו גם בתחומים שבעליל אינם שכליים ביסודם, ולסתירה פנימית שכלית מיניה וביה]. אני מצפה מתושבי פורום חשוב ונעלה זה, להתרומם מעל דברים קטנוניים כאלה. נו, אז מצאת מעלה בעניין, שהוא לא תלוי מקום אלא אוניברסלי? ברור, הרגל והתניה הם דבר אוניברסאלי. לא מבין מה מעלה יש בכך. אתה יכול גם לומר על דת שעצם אמונה ודת היא דבר קרוב לאוניברסלי. הנה מצאתי לך משהו לא שכונתי בדת, לא שונה מההתניה שלך לשכל. שגם לגביה, מניח שיש אחוז מסויים של אנשים שכבר הגיעו למסקנה שלי, שהשכל לא יענה את הכל, וששטות היא לענות בו בלעדית בנושאים שמעצם הגדרתם אינם תחומו כשהוא לבדו. אז גם אתה לא אוניברסלי לגמרי.

על דת השכונה עניתי כבר. למה אתה חושב שזה אכפת לי או מוריד את ערך משמעות חיי בעיני. רק אם יש לך להציע משהו יותר טוב/אמיתי/ומבוסס תהיה לי סיבה להרגיש כך.

ואדרבה, אותו נתון שאמרת מוביל אותי לחשיבה הפוכה ממך. ראה את הדבר כך: אם בין כה וכה כל דת אינה אלא דת שכונה, במה גרוע אני מהם שעלי לבדוק את עצמי אם אני "אמיתי" יותר מהם? במה הם מערערים עלי? 
אבל כאמור, עיקר תשובתי היתה שזה ממש לא רלוונטי למה שתיארתי, לגישה שלי, ולאמת שאני חש. עניתי את זה כבר בכמה צורות. ראה לעיל.

לגבי הניהליזם וכו'. לא הבנתי מה טענת משום כך. שוב, אוקי, אז אין מקום לדת, או יש מקום לכל הדתות. במה זה אפילו מתחיל לערער את מה שאמרתי? זה נשמע שאינך יורד לסוף דעתי כלל. טענות העובדה של הדת, והמחוייבות שלה, הם כבר פרטים במערכת הסגורה שלה פנימה. הן לא עובדות ומחייב חיצוני, אבל כמערכת סגורה הדת מכילה טענות וחובות כאלה. אבל אתה זה שבוחר לקבל את עסקת החבילה הזו. הסיבות לבחירה זו - עליהן דיברתי. בסופו של דבר, אישית, סובייקטיבית, אתה חי בתחושה שהעובדות האלה נכונות ושהמחוייבות קיימת, מסיבותיך האישיות ובחירתך. אבל אין לך שום הוכחה על זה למישהו אחר.

שנית, אתה מדבר על גישות אלה בנימה של מי שלא שייך אליהן ["אם זורמים"...] ואשאלך למה? מה בירר לך לוגית את קיומה של המציאות, אם לא זה שעצם הדיון הזה לא רלוונטי בעיניך בשל תחושתך הוודאית את המציאות. אז הנה אתה אומר כמוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 00:06 לינק ישיר 

נתנאל,

הטיעון על הבעיה הלוגית התייחס לפסקה הבאה שציטטתי בתגובה הקודמת.

""לאמור, אין לדעתי מנוס מלערב את שאר החלקים. לא ראיתי שמישהו הצליח שכלית בלבד לייסד דת איתנה, ודאית, כולל תורה וחוקים וסמכות. דת שאינה כרוכה כלל באמונה,/בחירה ערכית/הסתברות/קאנוניזציה/סוציולוגיה. לכל היותר עשה משהו מעגלי: קבע מראש את השכל ככלי, וכל מה שלא נכנס לשכל עף החוצה והוגדר שאינו דת אמתית. דרך זו הובילה את רוב רובם של הולכיה לכפירה. ועוד בתחושה של צדק, שהרי הנה, בדקנו, וזה מה שעלה ביד שכלנו".

העובדה שלא הצליחו להוכיח משהו, כל משהו, יכולה לנבוע מכך שהמשהו הזה לא נכון או מהנחה (קיצונית) כי המשהו הזה הוא בתחום שהשכל אינו נוגע בו.

זאת אומרת, אין בעובדת אי היכולת להוכיח משהו, משום ערעור על השכל. לא?

ברור שאם מניחים קיום משהו כמוכרח (מחמת מה?) אז כל השאר נידחה מפניו. אך מה משמעות יש לזה מבחינה לוגית.

שלא לדבר שאין שום היגד שאי אפשר לומר עליו את דבריך. כולל ההיגד שהלובביצר חי.

לא הבנתי איך נוצרות "עובדות" כתוצאה מתחושות.

היה או לא היה?

ההנחה כי תיאולוגיה בהכרח אינה יכולה להיות מוכרת בידי השכל אינה מבוססת.

זה נכון כי כך זה האידנא.

אבל על זה גופא הדיון.

וכי לא היה יכול להיות אחרת?

וכי לא היו יכולות להיות הוכחות טובות לאלוהים?

להתגלותו?

וכי אלוהים בורא כל עלמין כל יכול, לא מצא דרך לגרום שיאמינו בו?

ומה משמעות הטיעון הבא?

"התורה לא ידעה שאחרי 3000 שנה קלי קלות לערער על המסורת, רק מעצם זה שעבר זמן? אפילו בלי לסתור יותר מזה. אז על מה היא חשבה כשהיא סמכה על זה כל כך? היא באמת חשבה שהעברת המסר מדור לדור היא מוצקות ודאית שאין לערער עליה? הרי לא צריך להתאמץ אפילו, לא צריך לסתור. אפשר פשוט לשאול - מי אמר שהיה, אולי זה אגדה שהתפתחה. דוק מאד, אני מצביע על הבעיה בודאות המסר המועבר שעולה מעצם זה שעבר זמן".

כביכול באופן מובנה אין לאלוהים שום אפשרות להתגלות בצורה שיאמינו בו?

ומנין לך בכלל שלכותב התורה הייתה תודעה היסטורית?

ערבוב בין תחושות עובדות והסקת מסקנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 00:23 לינק ישיר 

נתנאל34 כתב:
אפרים, שאבין, אתה מניח מראש שרק חשיבה קרה היא הדבר, וכל השאר לא קיים או ילדותי? 

בעצם אתה טוען ששם הפורום מוכיח שמייסדיו אחזו כך. והוציאו מהמערכת מראש כל מה שאינו חשיבה, [כולל חשיבה שתסיק לאחר מחשבה שיש להכניס למערכת גם מה שאינו בהכרח חשיבה]. ואת זה עשו מיד עם ייסוד הפורום עוד לפני שביררו נקודה זו עצמה בדיוניהם. מעניין. זה נראה לך אובייקטיבי גישה כזו? זה לא מעגלי?

וכמו שאמרה לך למינגית, ואומר במילותיי שלי: עוד לא ראיתי פה חשיבה כלשהי שהצליחה לבסס את הדת כולה על חשיבה. לכל היותר זה הסתיים בסבירויות, בנוסחאות שהוציאו מהדת המקובלת כל מיני דברים, כמובן בטענות שזה טעויות שהשתרשו וכו'. כלומר את הדת כמות שהיא מקובלת לא גיבה פה איש בחשיבה. לא כי לא ניסו אלא כי לא הצליחו.

שלא אובן לא נכון. לא אמרתי שהדת המקובלת יצוקה בסלע. מה שאני אומר זה כך: האנשים פה מראש קבעו מהו הכלי שיברר להם, וכל מה שלא נכנס לתוך הכלי הזה - עף מראש. אז יפה לכם, הוכחתם דבר אחד, שהדת אינה דבר שניתן להוכחה וביסוס כל כולה על שכל. בסוף מגיע מה שנקרא.. כן.. אותו הדבר שכתוב בתורה מראש, ושיהודי כל דור ודור גדלו עליו: אמונה. או בחירה ערכית, או נטיית הלב, או נטיית השכל לפי איזו סבירות, כל אחד קורא לזה אחרת.

אחרי כל החשיבה הגעתם למסקנה שצדקו אותם יהודים עתיקים ופרימיטיביים שביססו את יסוד דתם על אמונה. כי לבסס דבר שאינו נתפס בחושים כלל, על לוגיקה לבדה - בלתי אפשרי. מהסיבה הפשוטה שאינך יודע את הדבר, אז אפשר להניח כל דבר בכדי להפריך את הלוגיקה, ואין לך מה שיברר כן או לא. אין למה להשוות. לוגית נטו - הכל ייתכן.

למשל: קראתי פה המון את הרב מיכי ועד היום לא ברור לי על מה הוא מבסס את קדושת כתבי הקודש והגמרא. למה הוא מציית לחוקי התורה. מילא על בריאת העולם יש לו נוסחה, אוקי, יש בורא. אבל מה הלאה, מה אותו בורא רוצה, האם הוא רוצה, האם תקשר אי פעם עם בני האדם, האם באמת כ"כ אכפת לו עד כדי נטילת חיים מי שלא אכל כזית בשר צלוי בלילה מסויים בשנה, או הדליק אור בשבת במתג חשמלי? או גירד עצמו עד זוב דם? וכו' וכו'. יש הוכחה לוגית או אונטולוגית לכל זה? אחרי כל החשיבה העצומה שהובילה למסקנה - על פי סבירות, לא מוצקה וודאית - שיש בורא לעולם. אוקי, אז יש בורא. אבל למה אנחנו יהודים? למה הוא שומר יהדות, תורה ומצוות? מנין ההבדל בין אדם לאדם, שאנחנו יהודים וההוא גוי? האם בכלל להאמין בבורא הוא ערך? הוא מצוה? האם בכלל אותו בורא ציווה משהו? יש למישהו הוכחה לוגית או מציאותית על זה - כזו שיכולה להסתמך על חשיבה בלבד?

ואם נניח על מתן תורה יש, נניח שהתנ"ך איכשהו עובר את שאלתי זו בתשובה חיובית, רק נניח. מה לגבי הגמרא. על זה ודאי לא פגשתי פה תשובה לוגית או ודאית בצורה כלשהי, על סמכות חכמי הגמרא לפרש או לקבוע את רצון האל. לכל היותר דיבורים על "קאנוניזציה" כלומר תהליך חברתי ש"קידש" [לא מבין את המילה בהקשר הזה] את הטקסטים האלה, וכבל דורות ע"ג דורות של אנשים לחוקים האלה, ולהסתעפויותיהם, ועד כדי שחברה זו הורגת אנשים שלא מצייתיםפ למה שכתוב בקאנון שלה. זו דת? זה רצון האל? או שפה זה כבר סתם חברה שהורגת על השטויות שהיא החליטה לקדש? יש למישהו פה תשובה לוגית על זה?

מה לגבי לייבוביץ'? ה"בחירה הערכית" שלו, קבלת העול של מי שאין לשאול וממילא אין להוכיח שישנו בכלל - היא לוגית בעיניך? גם הוא לא היה מתקבל לפורום הנכבד דנן?

ומה יש לך לומר למיימוני, שאינו חשוד על אי השתייכות לאושיות הפורום, ותמך לעיל בגישה שהוצגה, ואמר שזה מה שהוא מנסה לומר באשכולות רבים? גם הוא לא מתאים לפורום, מעניין איך לא עלית על זה עד עכשיו והעמדת אותו במקומו על כך. 

בקיצור: מה שאני טוען הוא שאין להניח מראש שרק השכל הוא הכל. כבני אדם איננו רובוטים חושבים, יש לנו למשל מודעות, הכרה. זו אינה חשיבה. ההכרה שלי שאני קיים למשל, אינה חשיבה, ואכן ערערו עליה החושבים, אבל לא משום כך אינה קיימת. ובעיני שוטה הוא המניח מראש שרק חשיבה היא קיימת, ובא מכוחה לערער על הכרת עצם מציאותו, בזמן שמה יתרון לשכל על הכרה זו אם שניהם קיימים אצלו. כמו כן יש לנו רגש, יש אינטואיציה, ואני בהחלט יכול להניח שכשבורא עולם - אם הוא קיים כמובן - תכנן שיאמינו בו וכו' הוא לקח בחשבון את כל מה שברא באדם, שאולי אפילו לשם כך ברא, כדי שהמערכת המורכבת ששמה אדם, על כל אשר בה - תכיר בו.

ואז בא האדם הנ"ל, החליט שמתוך כל חלקיו רק השכל הוא נאמן, ומנסה להכיר בבורא ובתורתו רק עם חלק אחד ממנו, ונכשל, ואז הוא מסיק שאין תורה ואין בורא, ומוכיח את זה בצורה מעגלית מזה שהשכל לא מסוגל להוכיח את זה..

לאמור, אין לדעתי מנוס מלערב את שאר החלקים. לא ראיתי שמישהו הצליח שכלית בלבד לייסד דת איתנה, ודאית, כולל תורה וחוקים וסמכות. דת שאינה כרוכה כלל באמונה,/בחירה ערכית/הסתברות/קאנוניזציה/סוציולוגיה. לכל היותר עשה משהו מעגלי: קבע מראש את השכל ככלי, וכל מה שלא נכנס לשכל עף החוצה והוגדר שאינו דת אמיתית. דרך זו הובילה את רוב רובם של הולכיה לכפירה. ועוד בתחושה של צדק, שהרי הנה, בדקנו, וזה מה שעלה ביד שכלנו.

קל להטיל ספק, ובלתי אפשרי להוכיח ודאית, גם לא לוגית, דברים שאינם נתפסים בחושים, [והאמת, גם מה שכן נתפס..]. באמת צריך עשר שנים של הפורום הזה כדי לדעת את זה? 

אפילו על המציאות עצמה ניתן לערער, וכבר עשו זאת. איזו תשובה ודאית יש על זה? הכל הולך בסוף אל הכרה, מודעות, אל ה"לא אכפת לי" שהוזכר לעיל. לאמור: מה בכך אם לוגית ניתן לטעון שאיני קיים אלא אני חלום של פרפר. תכל'ס כאן אני, חי וחווה וחושב, ודי לי בכך. בתוך מערכת זו שהיא כל קיומי, אעשה ואפעל ואחשוב וארגיש. ואם היא לא אמיתית אלא חלום, יהי כך. בין כה וכה כל קיומי הוא במסגרת החלום אז במסגרתו גם אחיה חיים מלאים. עדי יקיץ אותו פרפר.

ואם על עצם המציאות והחיים כך, כל שכן על פרטי הבחירות שלי בחיים האלה. לוגיקה לבד יכולה לפקפק על הכל. אבל בסופו של דבר אני הרי חי, נכון? כן לוגית לא לוגית אבל אני פה, חושב, מרגיש, קיים. לפחות בתחושתי זה ככה. אז במסגרת אותו קיום תחושתי ומשמעותי, אני בוחר ג"כ, בחירות שתואמות לאותה מסגרת לא לוגית בה הן מתקיימות. מבסס אורח חיים על שילוב של מערכת שמכילה לוגיקה לצד תחושה לצד מודעות לצד סבירות לצד הכרעות ערכיות, כשבסופו של דבר אני פשוט מבסס לי מה שנותן לי את המשמעות הכי גדולה לחיי, שכאמור, גם הם עצמם בדיוק כאלה. לא לוגיים.

מה שבאתי לומר בכל המלל הזה הוא: בהחלט זו מסקנה שכלית, שלי לפחות, שהשכל לבדו אין די בו. שכלי מסיק שיש להסתמך על בחירות ערכיות ג"כ, על בחירה במשמעות כדרך חיים ג"כ, בחירה, לא הוכחה. שיש להסתמך על תחושות ג"כ. יש תחושות ילדותיות ויש תחושות שאינן כאלה, אלא עמוקות מאד, תחושה של מה שנותן לי משמעות לחיי, מה שאני באמת מרגיש בו טוב, טוב ממש. איזו לוגיקה יכולה לפקפק על זה? איזון לוגיקה יכולה להציע לי תחליף שהיא יכולה להוכיח שהוא יותר אמיתי מזה? יותר "טוב" מזה. [כשתסיימו את הדיונים הלוגיים האם יש בכלל מוסר וערכים ו"טוב" ו"נכון", כזה שאינו סוציולוגי תרבותי, אלא לוגי, מוכח, ודאי, כזה שלא ניתן להטיל בו ספק - תודיעו לי. אני כבר מעכשיו יודע שיהיה לי שקט מכם לנצח].

תוקן על ידי נתנאל34 ב- 08/05/2014 17:39:46

תגובה כהלכה. תקציר יפה של "שתי עגלות וכדור פורח"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 00:28 לינק ישיר 

יתכן, לא הצליחו למשל להוכיח את הקיום הגשמי שלנו או שהשכל אכן משתמש בלוגיקה אמיתית ולא בטיעונים שמשכנעים אותנו בחלומותינו. אם לדבר על הפיזיקה - התחום המדעי שלכאורה מסתמך יותר מכל על היגיון ולוגיקה - לא הוכח לוגית או בכל צורה אחרת שאכן קיימים חוקי טבע או שהם אחידים בכל היקום. ללא הנחות מוקדמות וקצת אמונה במטאפיזיקה לא ניתן להגיע לכלום, אפילו לא להצדקת הלוגיקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 00:33 לינק ישיר 

ולכן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 01:30 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

נתנאל,

הטיעון על הבעיה הלוגית התייחס לפסקה הבאה שציטטתי בתגובה הקודמת.

""לאמור, אין לדעתי מנוס מלערב את שאר החלקים. לא ראיתי שמישהו הצליח שכלית בלבד לייסד דת איתנה, ודאית, כולל תורה וחוקים וסמכות. דת שאינה כרוכה כלל באמונה,/בחירה ערכית/הסתברות/קאנוניזציה/סוציולוגיה. לכל היותר עשה משהו מעגלי: קבע מראש את השכל ככלי, וכל מה שלא נכנס לשכל עף החוצה והוגדר שאינו דת אמתית. דרך זו הובילה את רוב רובם של הולכיה לכפירה. ועוד בתחושה של צדק, שהרי הנה, בדקנו, וזה מה שעלה ביד שכלנו".

העובדה שלא הצליחו להוכיח - מה נקרא אצלך להוכיח? תחושה חזקה היא גם הוכחה? מה עליונותה של הלוגיקה? ומי קבע את זה בעצמו - השכל? הוא שפט שרק מה שהוא תופס נחשב הוכחה? הוא נאמן על כך? אתה לא רואה כמה מעגלי זה?? מאידך, אפילו הכרת החושים אינה הוכחה ודאית.

משהו, כל משהו, יכולה לנבוע מכך שהמשהו הזה לא נכון
- מה ז"א "נכון"? מי השופט אם זה נכון או לא? מי הגדיר מה בתחום הנכון או הלא נכון? השכל. אולי יש חוקים אחרים, הנשפטים על ידי כוח אחר? כפי שכתב לך מטפחת, אפילו זה שהלוגיקה עצמה תקיפה ו"אמיתית" זו הנחה לא מוכחת שכלית. כי השופט, השכל, לא יכול לדון על עצמו, הוא ודאי מוטה, או יותר נכון, חסר יכולת לומר אחרת. 

או מהנחה (קיצונית)
- למה זה "קיצוני"? אולי זו פשוט עובדת חיים, עובדת עולם ותו לא. שוב הנחה מראש על אבסולוטותו/עליונותו/מוצקותו של השכל? למה זה כ"כ קיצוני, כי השכל הוא השופט? ברור שהוא ישפוט שכל מה שאינו בתחומו הוא "קיצוני". כי המשהו הזה הוא בתחום שהשכל אינו נוגע בו.

זאת אומרת, אין בעובדת אי היכולת להוכיח משהו, משום ערעור על השכל. לא? - אני שואל הפוך, מנין ההנחה המוקדמת שהשכל מסוגל להקיף הכל, הנחה שדרוש "ערעור" עליה. למה מראש אינך רואה את מסקנת השכל בנוגע ליכלתו, כמוטה מראש, כי הוא השופט והוא הנידון והוא העד.. . כלומר, למה זה בכלל דבר הדורש הוכחה לשם ערעורו. ובעיקר- מה שחזרתי וטענתי, תחומי מוסר וערכים, מניחים קיומו של דבר שאינו לוגי טהור. ועובדה שטרם הוכחו לוגית מעולם. אז או שמאמין דת השכל לא יניח את קיומם, כי אין הוכחה לכזה דבר, או שאם אתה מניח - תבין מראש שעכשיו דרושה הוכחה שהשכל  כ ן  מסוגל לעסוק בזה בלעדית, לייסד בסיס לוגי לערכים "ערכיים". דבר שכאמור תגלה די מהר שהוא לא יכול.

ברור שאם מניחים קיום משהו כמוכרח (מחמת מה?) אז כל השאר נידחה מפניו. אך מה משמעות יש לזה מבחינה לוגית.

שלא לדבר שאין שום היגד שאי אפשר לומר עליו את דבריך. כולל ההיגד שהלובביצר חי. - כבר שאלתי ושניתי מה בכך. עניתי על זה.  עושה רושם שלא קראת.

לא הבנתי איך נוצרות "עובדות" כתוצאה מתחושות.

היה או לא היה?

- עניתי כבר. השאלה מבחינתי אינה היה או לא היה. כן, ככה פשוט. מציעים לי תזות שונות על העולם, כולל אתאיזם, ותורות חיים שונות. אף אחת לא עדיפה על חברתה. או אמיתית יותר, אבסולוטית יותר. נכונה יותר. ערכית יותר באיזה סולם ערכים אבסולוטי שניתן לבחון לפיו. איני רואה מעלה או חסרון בזה שתזה אחת היא מקומית או גלובאלית. אני בוחר מערכת שבתוך עצמה היא סגורה וטוענת לעובדות שהיו וכו', אבל מבחינתי, אולי ניגשתי אליה כי היא בשכונתי, אבל כשכבר כן נכנסתי אליה, הסיבה שאני מעדיף אותה, ואפילו לא מוצא סיבה לבדוק אחרות, כי לי אישית היא מסתדרת ומסדרת, את תיאור המציאות, ואת התחושה, ואת הערכים, אני מוצא בה משמעות רבה, קוהרנטיות רבה, וסיפוק. [גם אחרות הרי לא יציעו לי יותר מזה. לאיש אין הוכחה ודאית. לכל היותר יתן לי קוהרנטיות פנימית, משמעות, וכו'. אז זה יש לי כבר פה. למאי נפק"מ]. אם יש לך משהו טוב מזה - אשמח לשמוע.

אגב, אשאל אותך אני: אמרת "היה או לא היה". אתאיזם, טוען שלא היה. גם אותו אתה שואל מנין לו? מנין לו עובדה זו ש"לא היה"? כמה שאתאיסט מציג את עצמו רק כמטיל ספק, דורש הוכחה וכל עוד שלא הוכח לו הוא כביכול ב"שב ואל תעשה". אבל זה שקר. הוא חי את חייו בתחושת ודאות שאין, לא חושש משום עתיד נורא שמחכה לו אם טעה, ולא בגלל סמיכתו על רחמי האל, אלא כי הוא חש ודאות שאין. הוא כן טוען טענה על העולם. טוען שאין. כלומר, בא לא נלהטט ש "הוא טוען שלא מוכח שיש", כי זו בעצמה הנחה/קביעה/טענה שאין, שנקודת המוצא היא שאין. ולמה נקודת מוצא שאין? כי לא רואים בחושים? ומי אמר שמה שכן רואים כן קיים? גם זו קביעה שרירותית, הסתמכות על תחושה. ומי אמר שניתן לראות? מי אמר שניתן להסיק לוגית? אולי התחושה היא קריטית בדברים האלה. למה הוא החליט מראש לפסול אותה? לפחות שישלב אותה. ומה נחשב אצלו "עד שיוכח לי שיש"? יוכח איך? בחושים? לוגית? מי קבע שרק כך הם דרכי ההוכחה בדברים כאלה? אני טוען שתחושה פנימית עמוקה חשובה בדברים האלה ואי אפשר בלעדיה. אומר כך: אתאיסט מניח שאין את מה שמראש הוא הניח שאמור להיות. הוא קבע איך אמור "להיראות" אל, ואותו הוא לא "רואה" באותם כלים שהוא קבע, ולכן הוא מחליט שאין. את האל שהוא הגדיר הוא לא מוצא. נו נו.. אצלי זה נקרא מעגלי. בכל מקרה, הוא לא יכול לערער על מי שמאמין באל שמכירים אותו אחרת ממה שהוא הגדיר. אל כזה הוא הרי לא חיפש בכלל... .

כלומר: אתאיסט או דת השכל מניחים הנחות מראש. שרק החושים קובעים, שרק השכל קובע. ויש להם תחושה ודאית שזה כך, [תחושה בלבד, הרי לא ניתן להוכיח את זה עצמו באותם הכלים עצמם, כנ"ל]. ומכוחה של תחושה זו, הם מחליטים שכל מה שאינו חושי/לוגי לא קיים. שזו כבר קביעה עובדתית על המציאות. קביעה ש"אין". וכבר שעבדו את האל להיות גם הוא כזה ופועל לפי חוקיהם.. ומשאין זה כך.. "מוכיחים" מזה שהוא לא קיים. וטוענים ודאי ש"לא היה". איני מכיר מעגליות גדולה מזו. 

לסיכום: אני טוען רק דבר אחד. כל מה שאתה אומר אינו טענה על הדת. להטיל ספק ולפקפק ניתן בכל דבר, בשכל עצמו, במציאות עצמה, בהנחה ש"אין בורא עד שלא יוכיח" עצמה. בסופו של דבר, את מה "אמת" עבורך קובעת תחושתך, כלומר איזה סיכום ואוסף אישי של הנחות וקביעות ולוגיקה ונטיות נפש וסבירות ומה שבסופו של דבר מספק אותך אישית. אצל אחד המכלול הזה מוביל לכפירה, אצל השני לספק, אצל השלישי לדת.

ההנחה כי תיאולוגיה בהכרח אינה יכולה להיות מוכרת בידי השכל אינה מבוססת.

זה נכון כי כך זה האידנא.

אבל על זה גופא הדיון.

וכי לא היה יכול להיות אחרת?

וכי לא היו יכולות להיות הוכחות טובות לאלוהים?

להתגלותו?

וכי אלוהים בורא כל עלמין כל יכול, לא מצא דרך לגרום שיאמינו בו?

שיאמינו - בטח שהוא נתן דרכים. על זה בדיוק אני מדבר. אני למשל הצעתי פה דרך, הדרך שגורמת לי אישית להאמין. אתה אבל לא מחפש את זה, אלא דרך שתוכיח אותו לוגית או מציאותית. אז עכשיו אתה כבר מנסה להיכנס לראש של אלהים? עכשיו אתה רוצה שגם הוא יתאים ללוגיקה הזעירה שלך? מה אתה יודע מה התוכניות שלו? מה אתה אומר, אולי זה בדיוק מה שהוא רצה, שתבחר, שתאמין, שתסמוך על התחושה שלך? אולי זה בדיוק מה שהוא ראה כאתגר? ולא לעשות לך הכל ברור ומוכח לוגית, שאז באמת לא תישאר פה עבודה.

אולי אתה פשוט לא לוקח בחשבון את תכלית בריאת העולם. הטענה היא הרי שהאל לא רק ברא אותו, אלא רצה ממנו משהו. יש לדון מאד מה וממי, [והכל בהנחה כמובן שיש בורא וכו', אבל לא זה שאלת עכשיו אלא שאלת "לשיטתו". אבל עכ"פ נניח שהוא רצה מהאדם. למה שהוא יעשה הכל כ"כ ברור, איזו עבודה תישאר? וגם אם אפשר היה למצוא איזו עבודה, תיאורטית, אבל הוא שקל עם עצמו, וסליחה שהוא לא התייעץ איתך קודם, והוא החליט שהעבודה שהוא רוצה מהאדם היא כזו. לבחור, להאמין, לסמוך על התחושה. כן, זה מה שהוא רוצה. בדיוק את זה. למה? - יש לו את הסיבות שלו שהוא לא ממש חייב ומן הסתם לא ממש יכול להסביר לך. כי אתה רק בן אדם. יש לך הוכחה שזה לא כך? דיברת איתו? הטיעון "למה זה כך ולא אחרת" מניח כל כך הרבה הנחות, לגבי האל, לגבי התפקיד, לגבי מה צריך להיות. אתה מניח וכופה על האל את הנחותיך, שוב כחסיד דת השכל, שהיה עליו להוכיח את עצמו כך או כך. תפסיק לייעץ לו עצות ונסה להבין מה רוצים ממך. כלומר, מצידי תמשיך להטיל ספק, אל תאמין בכלל, כפור באל ובתפקיד כולו, שיהיה. אז זו הבחירה שלך. אבל אתה בא הרי בטענות על ההנחה שיש, וטוען "לשיטתה". לשיטתה אין פה שום טענה כלל. לא מתחיל.  

ומה משמעות הטיעון הבא?

"התורה לא ידעה שאחרי 3000 שנה קלי קלות לערער על המסורת, רק מעצם זה שעבר זמן? אפילו בלי לסתור יותר מזה. אז על מה היא חשבה כשהיא סמכה על זה כל כך? היא באמת חשבה שהעברת המסר מדור לדור היא מוצקות ודאית שאין לערער עליה? הרי לא צריך להתאמץ אפילו, לא צריך לסתור. אפשר פשוט לשאול - מי אמר שהיה, אולי זה אגדה שהתפתחה. דוק מאד, אני מצביע על הבעיה בודאות המסר המועבר שעולה מעצם זה שעבר זמן".

כביכול באופן מובנה אין לאלוהים שום אפשרות להתגלות בצורה שיאמינו בו?

לא זה מה שאמרתי. אמרתי מה הוא עשה בפועל, לא מה הוא יכל או לא יכל לעשות. למה הוא בחר לעשות כך ולא אחרת? - התייחסתי מקודם. בכלל, אני חושב ששאלות מסוג זה על אלהים מראים על חוסר הבנה בסיסית מהו אל ומהו אדם. שוב, אם אתה רוצה לדון מתוך הנחה שיש, או שיכול להיות אל, אז דון בזה לאור ההנחות מהו אל. לא רוצה - אמור מראש שאין אל וחסל.

ומנין לך בכלל שלכותב התורה הייתה תודעה היסטורית?

שוב הנחה שלך מיהו ומהו כותב התורה? שוב הנחות שלך מול הנחות שלי? כחלק מובנה מהדת הקוהרנטית שאני בחרתי לקבל, נטען שהיא הוכתבה על ידי האל עצמו. שלאור ההגדרות שמניחה הדת שלי על האל, כן, יש לו תודעה היסטורית. יש לו הרבה יותר מזה. אתה רוצה להניח שלא, לבריאות. אבל אל תשאל מזה עלי, זו לא שאלה "לשיטתה" של הדת שלי. הוא אשר אמרתי, די לי במערכת שפנימית היא סגורה וקוהרנטית. לא מחפש ולא יכול להוכיח אותה ואת הנחותיה חיצונית. את הסיבות שבחרתי בדת כזו, או בדת בכלל, ללא "הוכחה" - הסברתי כבר. 

ערבוב בין תחושות עובדות והסקת מסקנות.

בשום שלב לא עירבתי עובדות. תחושות - ודאי, על זה אני מדבר. הסקת מסקנות - ודאי. גם אתה מסיק מסקנות ואני מנסה להראות לך על איזה כרעי תרנגולת והנחות מעגליות הן מבוססות. לא מבין למה אתה חש בטוח כל כך בהנחות השרירותיות שלך יותר מבאלה שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 01:32 לינק ישיר 

oפקן כתב:
אמשלום ובעל
נדמה, שסוף סוף הפורום שלנו זוכה למיתוס מכונן של תור הזהב, זה הרי אחד מארבעת המיתוסים שלהם זקוקה כל אומה על מנת לבנות את זהותה, אכן היום הזה נהיינו לעם, עכשיו נשאר רק לבנות את מיתוס המשיח גואלו של הפורום שיבא ויגאלנו במהרה.

.
אתה ודאי יודע שהעובדה שמיתוס קיים באינספור דתות אינה אומרת שאינו נכון באחת מהן. אשר למיתוס המשיח, ודאי שהניק המשיח עתיד לבוא ולקבץ נדחי הפורום ולהעמיד הרציונליות על תילה. יש לכך ראיות מפורשות באשכולות עתיקים ואם יהיה זמני בידי אולי אפתח אשכול להוכיח זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 02:25 לינק ישיר 

ייתכן ודעימיה, 

יש לי שאלה בשבילכם. אולי ראוי לפתוח עליה אשכול, אבל אין לי כוח להתחיל עם אישורים וכו'.

מה יתרון לאדם על בינה מלאכותית? על מחשב משוכלל?

בינה מלאכותית יכולה להיות לוגית. לא כך? ניתן להזין לה חוקים בסיסיים ואלגוריתמים, והיא תהיה לוגיקה מושלמת. נדמה לי שאפילו היוריסטיקה ניתן ללמד את המחשב לעשות. [נכון שכרגע עדיין דרוש אדם שיעשה את זה, יבנה אותה וכו', אולי בעתיד זה ישתנה, אבל זה לא חסרון מהותי בעצם הלוגיקה שלה. גם אדם צריך שיהרו ויילדו אותו ולא בנה את עצמו. הריון לא תקין, מכה בראש, שיבוש חומרים כימיים במוח, נקרא לזה אם "אמא טבע" פישלה, יוביל ללוגיקה עקומה, או לפחות לא נורמטיבית. גם לוגיקת האדם תלויה במשהו. בכל מקרה, לא זו הנקודה ביתרון האדם. ה"שוויץ" שלו שהוא "עשה את עצמו". אני מדב רעל עצם הלוגיקה שלו לכשעצמה]. יש משהו בלוגיקה הטהורה של האדם שאין או לא ניתן שיהיה במחשב? נכון שכרגע זה האדם שמזין את חוקי הלוגיקה שלו למחשב, זו לא לוגיקה "של מחשב" אלא של אדם, אבל מי ש"חושב" בה כעת היא מכונה. המחשב משתמש בחוקים אלה שהוזנו לו ומסיק איתם מסקנות. האם האדם והמחשב יסיקו אותו הדבר תמיד? האם יצרנו פה בעצם מכונה שחושבת בדיוק כמו אדם? כמו אדם אידיאלי?

כל הדברים שמקובלים כהבדל, כיתרון האדם, כולם לא לוגיים. כולם תחושות. מודעות עצמית. תודעה, רגש, ערכים, תחושה מוסרית, יכולת הבחנה בין טוב לרע, חכמת חיים. בקיצור, כל מה שאינו לוגיקה טהורה.

אבל כל זה בעיניכם לא שווה הרבה. לזה אתם מתייחסים כחלק ילדותי ולא אמין שיש באדם, לא כמבחר האדם, אולי אפילו כחולשה. העיקר הוא הרי החשיבה. אז מה באמת דעתכם, בחשיבה עצמה [!!] מותר המחשב?

האם באמת כל מה שיש לאדם להציע לעומת המחשב, מה שעושה אותו אדם, כולו מחשיבה ומטה? אבל את כתרו של האדם, חשיבתו ותבונתו, חולק הוא כיום עם המחשב?  

ואיני מדבר על חוויות החיים השונות. אוקי, מחשב לא מסוגל ליהנות ולא מסוגל לאהוב. אבל אנחנו הרי מדברים על הרמה הגבוהה של האדם, על הלוגיקה!! אז מחשב לא מסוגל לחיות, שיהיה. אנחנו כן. אוכלים, נהנים, אוהבים, נפעמים. הוא לא חי ואנחנו כן. אבל באשר ללוגיקה, אין לנו מה להציע יותר ממחשב? 

אני טוען, שכל החלקים הנ"ל בנו הם חלק ממערכת ההסקה וההכרעה שלנו, הם חלק מה"לוגיקה" האנושית, וזה בדיוק ההבדל בינינו למחשב, שהוא לוגיקה טהורה, ואנחנו גם תחושות מודעות והכרה. אבל לאור גישתכם שאינה כזו, מעניין אותי מה תשובתכם לשאלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 08:55 לינק ישיר 

נתנאל
ומה תאמר אם יום אחד המחשב יהיה מסוגל לאהוב, מנין לך שזה מן הנמנעות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 09:26 לינק ישיר 

נתנאל,

מנין לך שיש יתרון לאדם על מחשב?

יש הרבה לדון בדבריך, אך ראשית הבחנה מאד חשובה.

בין הנחה להוכחה.

במשפט שהעתקתי נסית "להוכיח" כי השכל אינו פקטור מכך שאין הוכחה לדת.

כאשר נשאלת איך בדיוק זו הוכחה, ענית כי זו הנחה.

הוכחה פירושה היסק לוגי דוגמת 1+1, שגם הוא יכול להיות שגוי אם מערערים על השכל, אבל בשפה המדוברת, וכאשר יש הסכמה על היות המתמטיקה כלי, זה נחשב להוכחה.

הטענה כי השכל אינו פקטור היא טענה. אך אתה "מוכיח" אותה כתוצאה מכך שיש משהו שאתה מניח אותו ואי אפשר להוכיחו?

אני מנסה לסבר את אזנך.

אני מניח כי כדור הארץ הוא שטוח. אין דרך לבדוק זאת.

אני מסיק מכך שהשכל אינו קובע?

זו הנחה בפני עצמה שאינה קשורה לכך שאי אפשר להוכיח את הנחתי, שעליה בעצמה אנו דנים.

כנ"ל הטענה על החרגת התיאולוגיה מדיון שכלי.

אפשר להסכים. אפשר לחלוק.

מדוע העובדה כי לתיאולוגיה הספציפית בה אתה מאמין אין הוכחה מהשכל, היא "הוכחה" כי תיאולוגיה אינה בתחום השכל?

בקיצור, כהנחה, דבריך נשמעים. הוכחה בשפה המדוברת, היא היסק לוגי הנובע מתוך הנחה מוסכמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 10:01 לינק ישיר 

ייתכן,
אתה לא באמת חושב שרצח מחשב בדם קר, וניפוץ של גוף האדם לרסיסים והשלכתו לפח, הן בדרגת חומרה זהה. נכון?
וגם אם תיאורטית ניתן לטעון שהיה יכול להיות כך, אין לי ספק שהמוסר שלך מורה לך אחרת. האם יש למוסר הזה ערך בעיניך?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עצכ"ח - לא הרסתם את חיי. בניתם אותם.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.