בית פורומים עצור כאן חושבים

עצכ"ח - לא הרסתם את חיי. בניתם אותם.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/5/2014 10:01 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4&topic_id=3048770&forum_id=771

איחוד בין הפורומים שמותר/אסור להזכיר את שמם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 10:40 לינק ישיר 

חזק,

על פניו המוסר הוא היגד תועלתני.

בכל מקרה הוא נובע מתוכנו ולא מכוח ישות עלומה שאנו מרגישים שהיא קיימת ומרגישים שהיא נתנה תורה, איזה פלא, לקבוצה האישית שלנו.

תועלתו כה מרובה ונזקו כה מועט שאין סיבה להילחם עם מה שמכונה "מצפון" המשפיע עלינו להיות מוסריים.

אין כל קשר בין זה לבין דת המתיימרת לטעון טענות עובדה מהותיות על המציאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 10:42 לינק ישיר 

מדוע איני חושב שלא מוסרי לנפץ מחשב?
וכי משום מותר האדם זה כך?
רק בגלל ההנחה, שאולי היא שגויה, אך כך נראית, שהמחשב לא חש צער בעת ניפוצו והאדם (החלק הזה הוא כבר מידיעה) כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 11:10 לינק ישיר 

בעל,

שאלה טובה. כשזה יקרה או ייראה באופק, תהיה לי סיבה לחשוב על העניין מחדש.

ייתכן,

לא הנחתי שיש יתרון, שאלתי האם לשיטתך אין יתרון. [לפחות בכתר החשיבה והתבונה של האדם]. אם אתה אומר שאכן אין - תודה, ענית.

חזק,

ההבדל הוא שאדם חי ונוטלים בכך את חייו, והוא גם מודע לעצמו ולרציחתו, וכמובן חש על כך צער וכאב. מחשב אינו חי, אינו בעל מודעות לעצמו, וגם אינו מרגיש דבר. לכן, מוסרית ודאי יש הבדל, לא רק הבדל אלא חילוק עקרוני. 

תוקן על ידי נתנאל34 ב- 09/05/2014 11:27:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 11:20 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

על פניו המוסר הוא היגד תועלתני.

"על פניו" = כי השכל שלך לא מצא לכך מקור, מוצא, ביסוס או הסבר אחר. הרי מי אמר כרגע היגד זה שלך? שכלך. ממש מחמיא לעצמו... מה שהוא לא הבין לא קיים. וזאת גם כשהוא בחוש רואה שאין זה כך, וכדלהלן.

בכל מקרה הוא נובע מתוכנו

הופ, פתאום אתה מדבר על "נובע מתוכנו". מי דיבר על ישות עלומה. לא דיברתי על מקור המוסר, אלוהי או לא. דיברתי על עצם זה שלא הכל לוגי, לא הכל מקורו לוגי. המוסר נובע מתוכנו, יפה אמרת. לא מלוגיקה קרה שהפעלנו, אלא מתחושה הכרה ומודעות מאד עמוקות שיש בנו. כבני אדם. איני מתייחס לשאלה מה מקורו המדוייק בנו, ומי/מה שתל אותו שם. רק מציין את העובדה שלא מדובר בלוגיקה נטו.

ולא מכוח ישות עלומה שאנו מרגישים שהיא קיימת ומרגישים שהיא נתנה תורה, איזה פלא, לקבוצה האישית שלנו.

תועלתו כה מרובה ונזקו כה מועט שאין סיבה להילחם עם מה שמכונה "מצפון" [מניח שבמילה זו אתה מתאר חישוב לוגי טהור כלשהו, כן? אתה הרי צריך להיות עקבי] המשפיע עלינו להיות מוסריים.

מעולה. אז בדיוק בדיוק כך, מה תגיד למי שמרגיש, שלפחות עבורו אישית, הדת [כולל דת השכונה, וכמבואר באריכות לעיל] - תועלתה כה מרובה ונזקה כה מועט, עבורו אישית, שאין לו סיבה להילחם באמונתו בה? ולך תתווכח איתו, עובדה שכך הוא חש. למה אתה בז לו או מזלזל בו? [כי זה מקומי ולא גלובאלי? כבר עניתי על כך לעיל].

אין כל קשר בין זה לבין דת המתיימרת לטעון טענות עובדה מהותיות על המציאות.

עניתי לעיל. די לאיש כזה בכך שהדת טוענת טענות אלה, ושכמערכת סגורה היא קוהרנטית. הוא לא זקוק להוכחה חיצונית על זה גופא. די לו בכך שהוא חש בה, היא "נובעת מתוכו", התחושה והתודעה והמשמעות העמוקה שלו מחוברים אליה, תועלתה מרובה עבורו ונזקה מועט, בלשונך... ולכן הוא "לא נלחם" ב"דחף" הזה, אלא בוחר לקבל אותו. בוחר. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 11:33 לינק ישיר 

אתה מתייחס בכבוד זהה לכל סוגי הדתות?
כולל לאלו החשים שאין דת?
(הצצתי בפורום הסמוך וראיתי שרב כוחך לבוז לאמונות שונות...

תוקן על ידי ייתכן ב- 09/05/2014 11:54:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 11:34 לינק ישיר 

מעדיף לענות על זה באישי

[מן הסתם התכוונת לפורום הסמוך].

תוקן על ידי נתנאל34 ב- 09/05/2014 11:38:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 11:58 לינק ישיר 

הייתי רוצה להוסיף לדיון החשוב הזה [שהוא נוגע לאופני השגת האמת ולאו דווקא להכרת אמונה] הבחנה נוספת. 
הנושא כאן מה אנו יכולים לדעת ולהכיר ובאלו כלים האם הדרך היחידה היא דרך השכל או גם בדרכים של אינטואיציה רגש הכרעה וכו" 
אני חושב שהשכל הוא כלי ביד האדם להביא לו נימוקים וסברות והוכחות, והאדם הוא הרצון וכפי כלי הרצון שהוא פותח כך יתמלא באור השכל, נקח למשל משפט ובו אותם נתונים ומולם אנשים בעלי אינטליגנציה דומה, הסנגור יבקש משכלו נימוקים ושיקול דעת בעד הנאשם וזה מה ששכלו יספק לו ובהיפוך הקטיגור והשופט יבקש את האמת המשפטית וזה מה ששכלו יביא לו. ויכול להיות אדם שיבקש משכלו את האמת האמיתית וזה מה ששכלו יבקש בעדו, במסגרת זה שהשכל הינו כלי לא מושלם ומועד לטעויות 
ומה קורה כשהוא אומר לשכלו אתה הרי בר טעות ואיך אסמוך עליך, או אז יאמר השכל או זה הכי טוב שיש ותלמד להתנהל בחוסר וודאות או שינסה למצוא דבר מה שבו אין טעות וזה מה שניסה דקארט למצוא את הוודאות בהיות האדם המכיר יודע את עצמו ולהשתית על אבן שתיה זו את שאר הידיעות.
נמצאו כאן [באשכול] כמה תשובות איך להתנהל במצב שהשכל לא מספק וודאות בעניין הדת האחת: אכן אי אפשר להמשיך לקיים את מצוותיה.
השנייה אין לי וודאות אבל שיקול הדעת שלי אומר לי שהדברים נכונים ואני הולך לפי שיקול דעתי למרות שאני יודע שאדם אחר לא פחות אמיתי ממני יהיה לו שיקול דעת אחר מה לעשות כל אחד יתנהל לפי האמת שלו,
השלישית הדת באה להיטיב את האדם ולהביאו לאמת ולטוב ולכן יכול כל אחד לקיים את הדת שנכונה לפי תרבותו ואכן הכושי ילך בדתו וההודי בדתו ןכלל דת מספקת לבן דתה פלטפורמה לחיים מלאי עניין ותוכן ופנימיות.
הרביעית הנזק שיגרם לחיי ולמשפחתי בשל עזיבת דתי ותרבותי גדול על רווח ההידבקות באמת.
.

תוקן על ידי רוחדשה ב- 09/05/2014 12:01:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 12:24 לינק ישיר 

רוח,

אני מסכים עם חלק נכבד מרוח דבריך.

הדרכים שהצגת, השלישית והרביעית בוודאי, יכולים להביא אך ורק לדת סובלנית שאינה כופה עצמה ומכבדת כל עמדה שונה, בוודאי שאינה מאיימת בעונש על משהו או מישהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 12:39 לינק ישיר 

רוח,

ניתוח וסיכום יפה, והרחבה נצרכת. ייש"כ.

אעיר רק, שאם כנים הדברים, יש לעיין א"כ מה פירוש "אמת" בכלל [כתבת: "השגת האמת"], וכ"ש "אמת אמיתית" שהזכרת. האם בכלל יש חיה כזו, או שאנו טועים בהגדרה. האם "אמת שלי" אכן ראויה לתואר "אמת"? האם לזה הכוונה במילה "אמת"? או לחילופין, האם יש בכלל אמת שאינה "אמת שלי"? והדברים עתיקים ומן הסתם נידונו גם פה כבר.

ובכל מקרה, "אמת מחייבת כל" ודאי שאין. כזו יכולה היתה להיות רק אמת מוכחת באופן בלתי ניתן להפרכה, מציאותית או לוגית, או סבירה במידה שלא הגיוני לחלוק על סבירותה, או כרוכה בתחושות טבעיות שהן נחלת הכלל בלי יוצא מן הכלל.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 13:32 לינק ישיר 

רוח, תודה על הסיכום היפה. 
ייתכן, גם אם הדת נראית כאינה סובלנית, האדם יכול לחיות בתוכה כאדם סובלני.
כרגע התורה לא מחייבת אותנו להרוג אף אחד, נכון?
אם אי פעם תהיה התנגשות בין התורה למוסר האישי, נראה כבר אז מה לעשות. (הכוונה לתורה עצמה, הבסיסית, ולא לחומרות משונות ופסקים מוזרים). 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 14:28 לינק ישיר 

למניגית, אני מסכים עם זה מאוד.

בכל דור התאימו את התורה למחשבות אותו דור.
השכל הוא כלי נהדר, קחו דוגמא איך הרמב"ם הרג את אלהי התורה והפך אותו לאל אבסתרקטי לחלוטין. גם בתורה וגם בחז"ל אנו רואים אלהים חי, בוכה, דומע, כועס וכו'. הרמב"ם בחכמתו הפך את הכל למשלים ודוגמאות.
האם לא ניתן לעשות את אותו הדבר גם למצוות התורה? האם לא ניתן לשנות את היחס לזרים שהטביעו בנו חז"ל? ראו מה עשה הרב מיכי. נתלה בפוסק אחד - המאירי, ועל פיו בנה אוקימתא שלימה שגורסת כי יש להתייחס אל הגוי בדיוק כמו אל היהודי.

כך שאם תהיה התנגשות בין התורה למוסר האישי (והיחס לגוי הוא דוגמא קונקרטית לסתירה כזו), פשוט נפרש את התורה כך שתתאים עם המוסר האישי.

פה כמובן ראויה להישאל השאלה האם זהו לא מדרון חלקלק? אבל נראה לי שהרב מיכי יכעס שאני אפילו מעלה את השאלה הזאת
ואולי באמת אפשר שהוא יגיב פה? אשמח מאוד לשמוע את דעתו בנושא חשוב זה (התנגשות בין המוסר לתורה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 14:36 לינק ישיר 

מה זה "המוסר"? אולי התורה היא המוסר? אולי אין מוסר? מה עושה את המוסר לכזה שהתורה "מתנגשת" איתו וחייבת לו דין וחשבון בכלל? 

סתם תחושות, לא נורא, נתגבר ונעשה כמו התורה. זה לא מקובל אבל מה אכפת לנו, מה אנחנו, שכונה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 14:37 לינק ישיר 

נתנאל

במנותק מהדיון עד כמה משקל אתה מעניק לתחושות בשביל להגיע למסקנות,
מותר לבקש ממך לפרט על (לפחות חלק מ)התחושות שאתה מדבר עליהן,
ובעיקר האם אתה בטוח שאין מדובר בהתבססות על תחושות שהן תוצאה ישירה של הסקות לוגיות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2014 14:37 לינק ישיר 

אז מה בכלל תפקידה של התורה?
אם צריך כל הזמן להתאימה למה שנראה בעינינו ראוי. (זה המוסר, נתנאל).

תוקן על ידי ייתכן ב- 09/05/2014 14:41:55

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עצכ"ח - לא הרסתם את חיי. בניתם אותם.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.