| נשלח ב-26/11/2014 11:59 |
|
| |
אסתר פרק ד ז) לֵךְ כְּנוֹס אֶת כָּל הַיְּהוּדִים הַנִּמְצְאִים בְּשׁוּשָׁן וְצוּמוּ עָלַי וְאַל תֹּאכְלוּ וְאַל תִּשְׁתּוּ שְׁלֹשֶׁת יָמִים לַיְלָה וָיוֹם גַּם אֲנִי וְנַעֲרֹתַי אָצוּם כֵּן וּבְכֵן אָבוֹא אֶל הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר לֹא כַדָּת וְכַאֲשֶׁר אָבַדְתִּי אָבָדְתִּי: (יז) וַיַּעֲבֹר מָרְדֳּכָי וַיַּעַשׂ כְּכֹל אֲשֶׁר צִוְּתָה עָלָיו אֶסְתֵּר: ס
מאין לי ?כי זה לא כתוב. נס פך השמן ש/בגינו מדליקים נרות חנוכה- הוא חידוש בבלי- ואין לו זכר בשום מקום אחר. למען הסר ספק הדליקו נרות ואש כנהוג בימי שמחה אז והיום. את שמונת הנרות הדליקו מאוחר יותר לאחר הבבלי.
ועוד
עבודה זרה דף ח. גמ'. אמר רב חנן בר רבא: קלנדא - ח' ימים אחר תקופה, סטרנורא - ח' ימים לפני תקופה, וסימנך: +תהלים קלט+ אחור וקדם צרתני וגו'. ת"ר: לפי שראה אדם הראשון יום שמתמעט והולך, אמר: אוי לי, שמא בשביל שסרחתי עולם חשוך בעדי וחוזר לתוהו ובוהו, וזו היא מיתה שנקנסה עלי מן השמים, עמד וישב ח' ימים בתענית [ובתפלה], כיון שראה תקופת טבת וראה יום שמאריך והולך, אמר: מנהגו של עולם הוא, הלך ועשה שמונה ימים טובים, לשנה האחרת עשאן לאלו ולאלו ימים טובים, הוא קבעם לשם שמים, והם קבעום לשם עבודת כוכבים. בשלמא למ"ד: בתשרי נברא העולם, יומי זוטי חזא, יומי אריכי אכתי לא חזא; אלא למ"ד: בניסן נברא העולם, הא חזא ליה יומי זוטי ויומי אריכי! [דהוי] זוטי כולי האי לא חזא. ת"ר: יום שנברא בו אדם הראשון, כיון ששקעה עליו חמה, אמר: אוי לי, שבשביל שסרחתי עולם חשוך בעדי ויחזור עולם לתוהו ובוהו, וזו היא מיתה שנקנסה עלי מן השמים, היה יושב [בתענית] ובוכה כל הלילה וחוה בוכה כנגדו, כיון שעלה עמוד השחר, אמר: מנהגו של עולם הוא, עמד והקריב שור שקרניו קודמין לפרסותיו, שנאמר: +תהלים סט+ ותיטב לה' משור פר מקרין מפריס
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 16:08 |
|
| |
ירוחם,
1. תמהני עליך. הפסוקים שציטטת אינם מקור לתענית אסתר אותה אנו נוהגים. לא נאמר במגילה שתיקנו תענית כלשהי לדורות. חוץ מזה, התענית שבמגילה הייתה בניסן ולא באדר.
2. אמנם לא כתוב שחז"ל התענו תענית אסתר, אבל זו אינה ראיה שהם לא התענו. מאידך, העובדה שתקנה זו פשט חיובה בכל ישראל ולא ידוע לה מקור מאוחר, נותנת מקום רב להנחה שמקורה קדום, סמוך לזמן בו נתקנו ימי הפורים.
3. אפילו אם היית צודק בכך שהמקור הקדום ביותר לסיפור נס פך השמן הוא התלמוד בבלי, הרי זה מאד לא צודק לחשוד את חכמי הגמרא בהמצאת צ'יזבטים. אם הם מספרים לנו סיפור כמעשה שהיה, כנראה שהוא היה.
בכל אופן, המקור לנס פך השמן אינו בבלי. הגמרא (שבת כא:) מביאה על כך ברייתא, הנמצאת במגילת תענית, שמקורה ארצישראלי קדום.
4. טענתך שאת שמונת הנרות הדליקו לאחר הבבלי אינה נכונה כלל ועיקר. הגמרא שם מביאה מחלוקת בית שמאי ובית הלל לגבי הדלקת שמונת נרות חנוכה. ובמשנה (ב"ק סב:): רבי יהודה אומר בנר חנוכה פטור. ומובן שפטור כיון שזו היא מצוותו של נר חנוכה (ראה גמרא שם).
5. מה כוונתך בהבאת הציטוט ממסכת ע"ז?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 16:56 |
|
| |
עקביה לגבי נקודה 3, אני חושב שיש בה שתי בעיות: א. המצאת סיפורים אינה עסק הראוי לזלזול, ובספרות חז"ל יש לא מעט סיפורים מומצאים (אם בכל אתה חושב שכל מה שבחז"ל הוא סיפור היסטורי, אז אולי איוב שלפי חלק מהדעות הוא משל יעזור לך; אולי ספר הכוזרי או רמח"ל. כתיבת ספרות היא עיסוק מכובד ומועיל). ב. אפי' אם כדבריך, הראיה היא לא לנכונות הסיפור אלא רק לכך שחכמי ישראל בבבל בשלהי עת העתיקה, מעל 500 שנה לאחר המאורע, האמינו שהסיפור נכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 17:50 |
|
| |
יש,
לגבי נקודה א. אני מסכים אתך עקרונית. אבל כאשר חז"ל מספרים לנו סיפור כאשר ברור מתוך ההקשר שכוונתם לומר לנו שכך היה מעשה, ההתחכמות כאן נראית לי השתטות.
ולגבי נקודה ב. היינו הך [עכ"פ כשאין הכרח לחשוב אחרת].
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 18:21 |
|
| |
לגבי נקודה א' אינ מתלבט במקרה הזה האם בעל הברייתא מוסר לנו מסורת שהוא מכיר כאמינה, או שהוא מנסה לבאר מדוע שמונה ימים באופן שמושך את הלב. לגבי נקודה ב' אני נוטה לחשוב שסיפור כל כך פנטסטי היה צריך להיות ידוע במקורות התקופה, ושהעובדה שהוא נמצא רק בבבלי היא ראיה טובה לכך שהוא אינו היסטורי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 18:27 |
|
| |
הלא כתבתי שהמקור נמצא במגילת תענית.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 19:18 |
|
| |
בטח שלא במגילת תענית, אלא בסכוליון למגילת תענית, שהוא מאוחר בהרבה. לסכוליון יש 3 גרסאות. 2 שונות זו מזו שנחשבות למקוריות, ואחת שהיא מין הרכבה של שתי הגרסאות ומושפעת מהבבלי, כך שהיא מאוחרת לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 19:28 |
|
| |
שכחתי את העיקר - סיפור נס השמן מופיע רק בנוסח המשולב
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 20:14 |
|
| |
מאין לך שלא הגירסא השלישית היא המקורית? הלא הגמ' מביאה את סיפור נס פך השמן בשם 'תנו רבנן', דהיינו מקור תנאי קדום לגמרא.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 20:15 |
|
| |
עקביה
רמב"ם הלכות תעניות פרק ה נהגו כל ישראל בזמנים אלו להתענות בשלשה עשר ג באדר זכר לתענית שהתענו בימי המן שנאמר +אסתר ט'+ דברי הצומות וזעקתם,
או אולי אתה יודע מה שהרמב"ם לא ידע?
נס גדול כל כך\ עם כל כך הרבה נרות היה ראוי למשנה? פורים יום אחד כן. שמונת ימי חנוכה- לא ?
אין מקור א"י כל שהוא המזכיר נס זה? כבר ענו לך על מגילת תענית. אבל בא נבדוק את המקור ההיסטורי שבידנו
ספר חשמונאי- שלפי כל החוקרים נכתב בזמן המרד או מיד לאחריו
פרק י [טיהור המקדש וניצחונות יהודה] (א) ורוח ה' צלחה על יהודה המכבי ועל אנשיו, וילכדו את העיר ואת המקדש. (ב) ויהרסו את המזבחות ואת בתי הגילולים אשר הקימו הגויים בחוצות העיר. (ג) ויהי אחרי טהרם את הבית, ויעשו מזבח חדש, ויוציאו אש מן האבנים אשר ליקטו, ויקריבו את קורבנם לה' מקץ שנתיים ימים. (ד) ויקטירו ויערכו את הנרות, ויתנו את לחם הפנים על שולחן ה'. (ה) וככלות כל אלה נפלו על פניהם ויתחננו אל ה' אלוהים לאמור: (ו) אנא ה' שומרנו לנצח מצרה כזאת אשר באתנו. (ז) ואם חטאנו לך, יסרנו כחסדך, ואל תתננו עוד בידי זרים המחרפים את שם קודשך.
(ח) ומאת ה' הייתה זאת לחטא את הבית בעצם היום ההוא אשר טימאו אתו הגויים, והוא יום העשרים וחמשה לירח כסלו. (ט) ויחוגו חג לה' שמונת ימים כימי חג הסוכות, ויזכרו את הימים מקדם בחגגם את חג הסוכות בהרים ובמערות, ויתעו בישימון כבהמות שדה. (י) ויקחו ערבי נחל וכפות תמרים וישירו שיר שבח והודיה לה', אשר נתן להם עוז ותשועה לטהר את בית מקדשו. (יא) ויעבירו קול בכל ערי יהודה לחוג את החג הזה מדי שנה בשנה.
מילה- אפילו לא מילה =על הנס של פך השמן בבל החשוכה כדבר רב ירמיה- המציאו הרבה מאד סיפורים בדויים.
את הגמרא בע"ז הבאתי להראות לך שבזמנם היה חג אש שנחוג בדיוק ח ימים. באותם ימים בדיוק של חנוכה.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 26/11/2014 20:23:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 20:25 |
|
| |
עקביה, קוראים לזה פילולוגיה. לא עסקתי בחקר מגילת תענית ולא בחקר הסכוליון, אבל נראה שהמחקר של ורד נעם בנושא היה מאוד רציני, ושהטענות שלה מאוד מבוססות (כשאתה רואה שני פירושים די שונים על חיבור כלשהו, ופירוש שלישי שמשלב את שני הפירושים בצורה די מאולצת; אתה מבין שהשלישי הוא מאוחר; כשמקורות המובאים רק בבבלי מובאים רק בשלישי ולא בראשון ובשני אתה מבין שהוא כנראה הכיר כבר את הבבלי). בכל אופן, לא המגילה ובטח לא הסכוליון הם מתקופת החשמונאים. ניתן היה לצפות שספרי מכבים יזכירו את הנס (ובמיוחד מכבים א' שכנראה נכתב בא"י), ניתן היה לצפות שהנס יוזכר בתפילת 'על הניסים' (עניין הדלקת נרות מוזכר אך לא נראה שהמחבר ידע על נס שקשור לכך), ניתן היה לצפות שהוא יוזכר בירו', וניתן היה לצפות שהןא יוזכר אצל היסטוריונים אחרים (יהודי כפלביוס וכן אצל היסטוריונים שאינם יהודים). ההנחה שת"ר הוא תמיד תנאי דורשת הוכחה. כך לימדו גם אותי, אבל יש מקומות רבים שלא נראה שמדובר במקור תנאי. לפעמים נראה שדברי אמורא הפכו לת"ר ולפעמים נראה שמדובר בעיבוד של מקור תנאי (עניין מציאת השמן מוזכר באחת משתי הנוסחאות של הסכוליון, וכנראה שהת"ר הרחיב אותו).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2014 01:39 |
|
| |
ירוחם עקביה כבר ציין למשנה בנר חנוכה פטור, אז הדלקת הנר היא ארץ ישראלית. זה שאין משניות כמו על פורים, כמה משניות צריך לכתוב בשביל נר אחד שאין לו הלכות מחייבות כמעט. כל הדינים הם הידור. אז המקור מהחגא הבבלית או פרסית לא סביר, להניח שמצוות הנר נפלה מן השמים גם לא כל כך סביר. נשאר מדוע החיבורים החיצוניים לא מזכירים, אינני יודע, אך לא הייתי דוחה דברי חז"ל בשל כך. וסתם כך הדימוי לחג הסוכות נשמע לי מטופש, אם באותה שנה היה איזשהו טעם להשלים שמונה ימים שהם הפסידו, מה טעם לקבוע לדורות שמונה ימים ולא אחד. ולמה לא תקנו ביום האחרןן רגל לעצמו. ( דוקא בדורנו זה נהיה רגל לעצמו, זאת חנוכה:) נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2014 01:53 |
|
| |
ולעניין תענית אסתר, אם בזמן הגמרא לא צמו אז מנין לך שהמקור הוא במגילה, הרי מישהו התחיל ואיננו יודעים מה הרקע שלו, אולי תמצא מקור אלילי והרמב"ם ה'נאור' המציא טעם מדעתו. לא שאני חושב כך, אבל היחס שלך לאמוראים קצת לא מכבד. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2014 06:02 |
|
| |
ירוחם,
1. בפשטות אין כוונת פסוק זה לתענית אסתר אלא לשאר צומות. ראה גם בתרגום לפסוק ובמפרשים שם. אף בדעת הרמב"ם, לכל היותר יש לומר שנזכר במגילה שצמו אז, אבל ודאי לא שתקנו לצום לדורות הבאים.
2. דברי ספר החשמונאים משונים למדי, ולא הייתי מסתמך עליו כדי להקשות על חז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2014 10:50 |
|
| |
יש,
1. האם אתה מכחיש שהגמ' בשבת לקחה מהסכוליון? הרי הטקסטים דומים להפליא, למעט שינויים קטנים. וודאי לא יעלה על הדעת שהסכוליון לקח מהגמ'. בסכוליון זהו חלק מקטע ארוך יותר, וגם הסגנון אינו של הגמ' אלא של הסכוליון.
2. אינני יודע על טיב מחבריהם של הספרים החיצוניים הקדמונים, על מגמותיהם ועל קהל היעד שלהם, כך שאם הערה יש כאן, קושיא של ממש אין כאן.
ב'על הנסים' הנס אינו אמור להיות מוזכר, שכן אין עניין להודות עליו אלא רק לשבח עליו, ו'על הנסים' עניינו הודאה.
לא הירושלמי ולא הבבלי עסקו בסיפור לשם סיפור. הבבלי, כיון שהעלה את השאלה 'מאי חנוכה' נזקק לסיפור זה כדי לענות עליה. הירושלמי לא עסק בשאלה זו ולכן לא הביא את סיפור הנס.
|
|
|
|
|