בית פורומים עצור כאן חושבים

גל עיני: אבלות בספירת העומר והופעת הילולת הל"ג

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/11/2014 19:30 לינק ישיר 

ישיב
את הדבר על סיום המסיק כבר כתבתי בתחילת דברי, ולמרות שהמסיק המסחרי נגמר ,עדיין אתה יכול למצא היום על עצי הזית מספר זיתים שממנה אתה בהחלט יכול להוציא שמן. איפה שאתה גר- אם בירושליים או סביבה או בשפלה אתה יכול לצאת ולבדוק.
אגב אותו דין חל גם על עצי הזית של הגליל, ביתר תוקף- בגליל הרבה יותר קר, ולכן הזיתים נושרים קודם.

עקביה
אמונתך מרשימה- אבל לא כל אחד מוכן להיות-כדברי הרמב"ן- חמור נושא ספרים. אי אפשר להתעלם מהעובדות בשטח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2014 21:51 לינק ישיר 

ירוחם

איקון ירוק על משפט הסיום שלך.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2014 22:03 לינק ישיר 

עקביה

כתבת (ואני מעתיק וממספר לשם הנוחיות):

1. יש אחד ממ"ח קניינים שהתורה נקנית בהם הוא 'אמונת חכמים'. לענ"ד, וכך משמע מהתפארת ישראל במסכת אבות, הכוונה היא פשוט להאמין לחכמים, ולא לחשוב שהם משקרים או מספרים סיפורי בדים.

2. אמונה זו נצרכת מאד עבור התורה שבע"פ, התלויה במסורת ובהעברת דברים בעל פה מדור לדור.

3. מי שסבור שא"א לתת אמון בחכמים יכול למחוק חלק גדול מהתורה שבע"פ ולהחליט שהוא אינו רלוונטי כלפיו.

4. ואם ישאל השואל, מדוע עלי לתת אמון בחכמים, אולי הם אינם ראויים לאמון זה? התשובה היא, שמי שנמצא בתוך המערכת אמור להכיר ברצינותם של החכמים ובחשיבות העליונה שהם מייחסים למסירה מדויקת של מה שקיבלו

1. ברור שחכמים לא ישקרו במתכוון. חלילה לנו מאלוקים. אבל זה לא אומר שהם:

א. יכלו לשער והשערה סבירה הוצגה אצלם כעובדה. צא וראה שאפילו דיונים - ויכוחים - של משא ומתן שמיוחסים לדיון ממשי בין ריש לקיש לר' יוחנן מתבררים כמה שהיו יכולים לטעון זה לזה ולא מה שטענו בפועל. זה בנוגע לדיון בבית המדרש. אז מה יש לומר על טענות היסטוריות.

ב. יש סיפורים שעברו ממקום למקום ומזמן לזמן וחלו בהם שינויים. לאחרונה גיליתי לתדהמתי שהסיפור המפורסם על תנורו של עכנאי עם הנסים שהתחוללו לר' אליעזר מופיע בגרסה שונה, עם נסים מצומצמים יותר, בירושלמי! יש כאן מחלוקת מקורות. האם יתכן שעד שהגיע הסיפור לבבל נוספו לו תוספות?

ג. חכמים בהחלט יכלו להמציא דברים, כמו מדרשים, על מנת להשיג תוצאות חינוכיות ואפילו לשעשע את הציבור וזאת, לדעתי, מפני שלא חשבו מעולם שיקחו את הדברים כעובדה היסטורית. (ר' עקיבא שאל וענה שיש איזה דמיון מספרי בין שנות חיי שרה למספר המדינות שאסתר הפכה להיות מלכתן, והכל כדי לעורר את השומעים, ראה במדרש - מדרש אסתר? שכחתי).

2. נכון. אבל זה מה שנקרא הכרח מתודולוגי. צריך לבדוק שהוא גם מתקיים. אני סבור כמוך, שחכמים שמרו על המסורת ועל הדיוק ככל יכולתם. אבל זה לא שולל את מה שכתבתי בסעיף הקודם.

3. זו הסכנה הגדולה. אנו לפעמים נוכחים לדעת שחכמים בדור מאוחר, אמוראים נניח, מפרשים דברי קודמים, תנאים או אמוראים קודמים, באופן שונה מכפי שהדור הקודם התכוון אליו. ניתן לזהות זאת כשכבות בתלמוד הבבלי או כמחלוקת ושינוי מן הירושלמי לבבלי. מסתבר שהאוקימתא לעתים (לא בהכרח תמיד) היא עקיפה כזו, שבה האמורא המאוחר מתאים את המשנה לצרכי מה שנראה לו כהלכה.

בעוד התלמיד חכם הירא שמים מקבל זאת כסדר מסירת התורה ופוסק להלכה כלישנא בתרא (כלשון האחרון), החוקר יחוש קריעה בין מה שההלכה מחייבת לבין מה שהמחקר ההיסטורי מראה. איך עלינו לפסוק כאשר מתגלים הפער או אפילו הסתירה בין המשמעות המקורית של מימרה לבין הפרשנות המאוחרת?

איני אומר שאין פתרון. (למשל, להכריע כבתראי=אחרונים, או לומר שההלכה אינה חתוכה וניתנת היא לשינוי לפי דעת הדור הנוכחי, וזה פתח גדול וגם מסוכן). אבל אני מצביע על כך שהדגם שהצגת אינו מספיק להתייחס לכל הנתונים.

4. שוב, אני מסכים לחלוטין. חכמים עשו כל השתדלות שבעולם לדייק. אני כן חושש שלפעמים יש לנו עדויות בלתי ניתנות לסתירה שלא תמיד הצליחו בכך, או שלפעמים שינו ולא חששו שזה לא בסדר. קצת דוגמאות בסעיפים הקודמים ועוד יותר בכל התלמוד כולו.

המורכבות העצומה והדיסוננס הקוגניטיבי (תחושה קשה של סתירה בין אמונות) הם אחד הגורמים שהביאו, לפחות עבורי, לפתיחת הפורום הזה ולדיונים מהסוג הזה.

אני מבין שמה שכתבתי, אם זה מובן, לא יהיה נוח בהרגשה עבור מי שלא חשב על הדברים קודם או מי שמעדיף אמונת חכמים במובן הפשוט והפשטני של "רבותינו מעולם לא טעו" ואם יש קושיה אזי זה "עומק המושג וקוצר המשיג". אולם אלו שדוגלים בכך אינם ראויים להעביר את התורה לדור הבא ולהתמודד עם קשיי הדור הזה.

אין לנו ברירה אלא להתמודד עם המורכבות, עם הסתירות, עם הכאב, וללכת אחרי האמת - כי זה רצון השם. (תשאל: מהיכן אני יודע? - הרי למדנו שה' רוצה את האמת ולחנך אותנו...).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 11:02 לינק ישיר 

מלבד אייקון ירוק למיימוני, אני אוסיף שהגישה של עקביה יכולה להיות מאוד מסוכנת.
אם "הנחת היסוד צריכה להיות שמה שכתוב בגמרא הוא נכון והמוציא מפשטות זו עליו הראיה" הרי שהצטברות מקרים הפוכים תביא למחשבה שחז"ל היו שקרנים מרושעים. ההבנה שלחז"ל היו כל מיני מטרות וכל מיני דרכי התבטאות פוטרת אותנו מהצורך האובססיבי להגן עליהם, צורך שיכול בסופו של דבר להתפוצץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 15:03 לינק ישיר 

מיימוני, אני משיב לפי המספור שלך: 1.א. מסכים. אם תעיין בר"ח בעירובין שציינתי אליו בהודעתי הקודמת תמצא תנא דמסייע לך. לא הבנתי איך זה קשור למה שהיה בין ריש לקיש ורבי יוחנן, ועוד יותר לא זכיתי להבין מה הקשר להעברת עובדה היסטורית פשוטה. ב. תודה על ההפניה למקבילה הירושלמית של תנורו של עכנאי. לאחר עיון קצר (מו"ק פ"ג ה"א. מצאתיו בעזרת ה'יפה עיניים' הנדפס בסוף הגמרא) אינני בטוח כלל שיש סתירה בין המקורות, אלא רק הבדל בדגש שהם שמים על התמקדות בפרטים שונים. לאחרונה כתבתי (לעצמי) על כך שהבבלי והירושלמי הנראים חלוקים מהותית ביחסם לבר כוכבא, למעשה אינם חלוקים כלל (עכ"פ לפי הבנתי) אלא רק משלימים זה את זה. ג. דבריך נכונים ביחס לפרשנות, כמו הדוגמא שהבאת מר"ע (אסתר רבה א ח). לא מצאנו שחכמים המציאו עובדות הסטוריות, כמו נס פך השמן למשל. 2. מסכים. 3. שמא תביא דוגמא בה ברור לחוקר שהאוקימתא שהעמיד האמורא במשנה איננה כוונתה האמיתית של המשנה, ונדון בה? 4. אף אני שמח לדיונים מן הסוג הזה, ומשום כך הצטרפתי לפורום. כמדומני שאפשר לראות מדבריי הקודמים שאינני דוגל ברעיונות מסוג: "רבותינו מעולם לא טעו" ואם יש קושיה אזי זה "עומק המושג וקוצר המשיג".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 15:09 לינק ישיר 

יש, אני תמה על כבודו. אחר כל ההסתייגויות שהזכרתי בעניין האפשרות שחז"ל טעו או לא התכוונו מלכתחילה למסור מידע מדויק, אתה מאשימני בכך "שהצטברות מקרים הפוכים תביא למחשבה שחז"ל היו שקרנים מרושעים"?? אתמהה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 15:35 לינק ישיר 

יש3 כתב:

אני לא מקבל את ההנחה שכל מה שכתוב בגמ' הוא נכון, אלא שצריך לבחון כל דבר לגופו. לא שאני חושב שהגמ' היא בהגדרה לא אמינה, אלא שלא כל העובדות שכתובות בה הן נכונות, וכל אחת צריכה בדיקה לגופה. כך בענייננו, נקודת המוצא שלי היא לא שהיה נס פך השמן אא"כ יוכיחו אחרת במופתים, אלא שאלה האם היה נס כזה או לא.

לעניין זה באים דברי עקביה, גם אני אסכים שאם יוכח אחרת אניח שמדובר באגדה שנקבעה, אבל רק באותות ובמופתים.

כל הראיות כאן הן שאלות יפות שניתן למצוא להן הסבר, ואני מתקשה להאמין שהחג הוא על שחזור סוכות מאוחר, ואילו הנר הוא במקור מנהג אלילי שהגמרא הכירה ולא הבחינה בקשר.

לדברי יש3 יתכן שישנה סכנה בגישה שמרנית כל כך, אבל גם יתכן שאין כל כך ערך בגישה ליברלית כל כך. אם דבר שכתוב צריך להבחן כאילו לא היה כתוב, ספק מה נשאר לנו. זה אולי לא יפה לדבר אד הומינם, אך לעיתים אני המום למקרא דברי חלק מהכותבים כאן ואני מתקשה להבין מדוע הם מכבדים מסורת של תמימים/שקרנים כאלו.

נניח לשאלה זו, נאמרו כאן כמה דברים משונים מאד. ירוחם טוען שלא הייתה מנורה עד הורדוס, הבנתי נכון?

מלכים א פרק ז
(מח) וַיַּעַשׂ שְׁלֹמֹה אֵת כָּל הַכֵּלִים אֲשֶׁר בֵּית יְקֹוָק אֵת מִזְבַּח הַזָּהָב וְאֶת הַשֻּׁלְחָן אֲשֶׁר עָלָיו לֶחֶם הַפָּנִים זָהָב:
(מט) וְאֶת הַמְּנֹרוֹת חָמֵשׁ מִיָּמִין וְחָמֵשׁ מִשְּׂמֹאול לִפְנֵי הַדְּבִיר זָהָב סָגוּר וְהַפֶּרַח וְהַנֵּרֹת וְהַמֶּלְקַחַיִם זָהָב:

היה ויכוח מה זה בחצרות קדשך? מה בדיוק אמור לגרום לנו לחשוב שזה לא בית המקדש. הבעיה היא אחרת, האולם אמור להקביל לקודש והעזרה לחצר המשכן, אז למה באמת אנחנו אומרים חצרות? אשמח להסבר נורמלי.

בעניין הדיון על השפודים, שוב אין לי מושג מה השאלה, וכי לא היה בראש השפוד כלי לשמן כמו במנורה?

בעניין השאלה על הזמן שלקח לייצר שמן, ההסבר שכתבתי מקורו בבית יוסף אורח חיים סימן תרע

והטעם שהוצרכו להדליק שמנה ימים מאותו פך מפני שכל ישראל היו בחזקת טמאי מתים ואי אפשר להתקין שמן טהור עד שיעברו עליהם שבעה ימים מיום טומאתם ויום אחד לכתישת הזיתים ותיקונם להוציא מהם שמן טהור והר"ן (שם) כתב שהיה להם שמן טהור רחוק ארבעה ימים והוצרכו שמנה ימים בין הליכה וחזרה:

מה שתמוה הוא מי הדליק אם כן, ולא מצאתי מי שישאל שאלה כל כך פשוטה. אולי לפי הרמב"ם שהדלקה אינה עבודה וכשרה בזר היא כשרה גם בטמא?

ואת שיטת הר"ן אפשר להסביר על פי דברי ירוחם וישיבישער שבתקופה זו לא מצאו זיתים בשום מקום, רק במקום רחוק היה שמור מתקופת המסיק.

די לעת עתה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 15:43 לינק ישיר 

נחמד
פסוק פה ממלכים- אבל בינתיים היה חורבן הבית, והכלים נלקחו  ל וכלים מכלים שונים.
טענתי כי היה שמן בי"ם כפי שהיה בנחלת אשר. (המצאה מאוחרת של הגאונים).
אבל כל זה לא כל כך משנה, משנה שאין איזכור לנס פך השמן בשום מקום - משנה ירושלמי  ספרא ספרי יוספוס ספר חשמונאים וכ', מגילת תענית חיבור מאוחר.
אפילו בבלי אין איזכור נוסף לנס הגדול הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 15:48 לינק ישיר 

שוב מצאתי בציץ אליעזר בשם החתם סופר, שלפני שפנו את ההיכל הדליקו בעזרה, כי היא כשרה בחוץ ורק מצד מצות המשכן או הבית יש לסדרה נוכח השולחן. ולכן מדליקים על פתח החצר. ולפי דרכנו אפשר לומר שכך הדליקו בטומאה ולא הייתה בעיה לטמא להכנס להיכל, אך צריך עיון אם הטבת הנרות כשרה בטמא.

ואולי פשוט היו טהורים ולא היה בכוחם לכתוש כמות של ד' לוג שמן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 16:04 לינק ישיר 

נחמד, אני מצאתי משהו אחר בציץ אליעזר (חי"ז סי' ס): "בדברי שם כתבתי לתרץ קושית הספר זרע יעקב על הלשון שתיקנו לומר בחנוכה "והדליקו נרות בחצרות קדשך" הא הדלקת המנורה היתה בפנים ומ"ט שביק לשון היכל ודביר שהזכיר תחילה. דיש לתרץ ולומר דהמכוון של בחצרות קדשיך על כללות בית המקדש לרבות גם פנימיותו, והבאתי ראיה לכך ממקרא כתוב "נדרי לה' אשלם נגדה נא לכל עמו בחצרות בית ה' וגו'", ונדרי קרבנות הא ג"כ הקרבתם בפנים ולא בחצר ובכל זאת מכנם שמקריב אותם בחצרות בית ה'". וראה עוד שם שהאריך. לגבי שאלתך על הדלקה בטהרה, יש לומר שהמדליק אמנם היה טמא, וטומאה הותרה בציבור, אבל השמן היה טהור, שכן היה בכלי חרס, שאינו נטמא מגבו, ונזהרו שלא לגעת בו ולטמאו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 16:05 לינק ישיר 

ירוחם

אתה משגע אותי, למה להניח שלא הדליקו נרות ככתוב בתורה. חיפשתי בעזרא ושם גם לא כתוב על השולחן ומזבח הזהב, רק על סוכות ופסח הם ידעו? אפילו אם אתה לא מאמין בתורה מסיני, למיטב ידיעתי החוקרים מסכימים שנוסח המסורה נערך בתקופת עזרא לערך.
לענין השמן בי-ם, נראה שלא קראת מה כתבתי.
לעניין האזכור אני מסכים שקשה. אבל אמרו לך שאולי המקורות החיצוניים לא האמינו, ובמקורות שלנו לא בהכרח היה צורך להביא. ציינתי כבר שהדלקת נר חנוכה נמצאת במשנה, אך שלא במקומה, והירושלמי לא מצא לנכון להאריך בזה שם. לא משכנע מדי, אבל כפי שכתבתי אני מעוניין באותות ובמופתים כדי שלא להאמין לחז"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 16:06 לינק ישיר 

נחמד
זה לא הרבה שמן. אדם אחד בין האצבעות כותת את הכמות הזו מקסימום שעה, \
טומאה הותרה בציבור. ולכן הכל מיותר.
בדרך של 8 ימים יש אפשות גדולה יותר לטומאה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 17:01 לינק ישיר 

עקביה ונחמד
בעיני השאלה היא עקרונית. או שאנו מאמינים לכל דברי חז"ל בתמימות או שבוחנים כל דבר לגופו. בחינת כל דבר לגופו אומרת שעל כל שאלה שיש לי אני פונה לכל המקורות, כולל חז"ל, ומגיע למסקנה. כל מקור אני מנתח לפי מה שכתוב בו ולפי המגמה שלו. אני יודע שכותבים מכל הסוגים נוהגים לשנות את דבריהם, אם זה מפני השלום, אם זה כדי להוציא את עצמם יפה ואם זה כדי לגרום לאנשים לקיים מצוות. אני מנסה להעריך איזה מטרות יש לכל כותב, ולפי זה את מידת האמינות של כל דבר ספציפי שהוא אומר.
אני לא מבין את גישת האמצע שלכם, שחז"ל אמינים וכל בעיה בדבריהם היא רק קושי, עד שיוכח ב-100% מה זה?) שטעו. אם חז"ל יכולים למסור עובדות לא נכונות, הרי שיש לבדוק כל דבר לגופו. א"א מצד אחד להיות תמים ולהאמין לכל מה שאמרו חז"ל, ומצד שני כשמתברר שטעו לומר שזה בסדר. (עקביה, לכן כתבתי שגישתך מסוכנת - היה משהו בדבריך שגרם לי לתהות אם פגעתי בך; אם זה כך אני מבקש סליחה ומחילה).
נחמד, גישתי אינה שנקודת המוצא היא שאין להאמין לחז"ל. כשכתוב ששמואל אמר X אני מניח שכך היה. כשמוסרים לי עובדות מאותו זמן (כמו הקפדה של אמורא בעניין מסוים) אני מאמין. כשמספרים לי על היסטוריה מזמן רחוק, אני יודע שההיסטוריוגרפיה באותו זמן לא הייתה משהו, ובטח בחוגי חז"ל, ולכן אולי יש כאן טעות. כשיש דברי אגדה אני יודע שאולי הם רק כדי למשוך את הלב.
אני לא יודע למה לקרוא לחז"ל תמימים/שקרנים (עשית את זה כמובן ע"פ עמדתי ולא ע"פ עמדתך). התמימות שלהם לא הייתה שונה מהמקובל בימיהם, ואני לא רואה צורך לבקר אותם על כך (אפשר לבקר אותם על שלא ידעו עובדות אסטרונומיות שכבר היו ידועות בזמנם למשל, אבל לא על כך שהאמינו למסורות כשהכלים שלהם לבדיקה היו מוגבלים); כמו כן אני לא מבין מה הבעיה בלספר סיפור שלא אירע, אין בכך כל שקר - זוהי ספרות.

לגבי הבאת הדברים במקורות - לא הבנתי את עניין המקורות החיצוניים שלא האמינו. אתם חושבים שאצל ההיסטוריונים היווניים חסרים ניסים?! הם חיים על זה. בטח לא מובן לי אם אתם מדברים על ספר מכבים שנכתב על ידי יהודי ארץ ישראלי תומך החשמונאים. לגבי המקורות הפנימיים לא ברור לי מהו הצורך שלא היה להם, ולא מה הצורך המיוחד שהתעורר בבבלי. בנוסף, לא רק שמדובר על זה שהדבר במקרה לא הוזכר - בשני הסכוליונים (ובהבאה של אחד מהם בירו') מוסבר מהו חנוכה, על מה נתקן, ולא מוזכר בהם אותו נס שעל פי הסכוליון של הגמ' (אריאל - אני מתקן את דבריי על פי דבריך הצודקים לעיל). יש לנו שלושה סכוליונים ובכל אחד הסבר שונה לחנוכה.
אני מסכים שאין כאן אותות ומופתים, אבל כאמור אני לא מצליח להבין את העמדה האומרת שיש להאמין לכל דברי חז"ל חוץ מאלה שהופרכו בוודאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 17:49 לינק ישיר 

ירוחם, אז כרגע אתה מסתמך על חיפוש של זיתים בודדים ואומללים בכל ההרים סביבות ירושלים, בתקוה שנשאר בהם שמן.
לעניין טומאה הותרה בציבור, מקובל לטעון שהנס בא להציל אותם בדיוק מההיתר הזה (ואולי הם פסקו אחרת?)
העובדה שהנס לא הוזכר במקורות חיצוניים אינה קושיה - פשוט לא מדובר בנס גדול כל כך, בסקאלת הנסים התקופתית הוא ניצב אי שם הרחק בין החומץ של ר' חנינא בן דוסא לזבובים שלא היו בבית המקדש.
מה שמיוחד בנס הזה הוא המשמעות שלו, שהראתה שהקב''ה רוצה בעבודת ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2014 18:10 לינק ישיר 

השאלות החשובות הן שתים:
1) למה הטעם לחנוכה שונה?
2) למה מנהג הדלקת הנרות לא מוזכר?
חשמונאים א:ויצווה יהודה ואחיו וכל קהל ישראל לחוג את חנוכת המזבח ביום החמישה ועשרים לחדש כסלו שמונת ימים מדי שנה בשנה בהלל ובתודה לה'.

חשמונאים ב: (שפותח בציטוט איגרת שנשלחה מירושלים למצרים ובה הוראות לקיום חג החנוכה, דבר שמקבילות לו מצאנו בכתבי יב לגבי פסח) (כא) ועתה כי יש את נפשנו לחוג את יום חנוכת המזבח בעשרים וחמש לחודש כסלו. לא חדלנו מהודיע אתכם לחוג אותו עמנו. (כב) וחגותם אותו כימי חג הסוכות, וכיום אשר מצא בו נחמיה את אש הקודש בשובו לבנות את המקדש ואת המזבח, ויקרב עליו עולות וזבחים לאלוהים

שם פרק י:(ח) ומאת ה' הייתה זאת לחטא את הבית בעצם היום ההוא אשר טימאו אתו הגויים, והוא יום העשרים וחמשה לירח כסלו. (ט) ויחוגו חג לה' שמונת ימים כימי חג הסוכות, ויזכרו את הימים מקדם בחגגם את חג הסוכות בהרים ובמערות, ויתעו בישימון כבהמות שדה. (י) ויקחו ערבי נחל וכפות תמרים וישירו שיר שבח והודיה לה', אשר נתן להם עוז ותשועה לטהר את בית מקדשו. (יא) ויעבירו קול בכל ערי יהודה לחוג את החג הזה מדי שנה בשנה.

אמנם יש לציין כי הסיפור המובא מימי נחמיה כדי לחזק את החיוב לחגוג עכשיו הוא דומה מאד לסיפור פך השמן, גם כאן מדובר על עבודה שלא יכלה להתבצע ונס משמים הביא לקיומה, וגם כאן הבעיה והנס כרוכות באש: להלן הסיפור המלא:כי כאשר הוגלו אבותינו ארצה פרס, לקחו הכוהנים הקדושים את האש בסתר מעל המזבח, ויטמנו אותה בשוחה עמוקה ויבשה לשומרה, ולא ידע איש את מקומה. (כד) ויהי מקץ ימים רבים, בנטות ה' את חסדו עלינו, והמלך שלח את נחמיה ירושלימה. (כה) ויקח מבני הכוהנים אשר טמנו את האש, וישלחם לבקְשה. (כו) אולם כאשר הוגד לנו לא מצאו את האש, כי אם מים קפואים מצאו תחתיה, ויצו נחמיה לשאוב את המים ולהביאם. (כז) ויהי בהקריבם את קורבן ה', ויצו אותם לזרוק מן המים על העצים ועל הקורבן אשר על המזבח, ויעשו כן. (כח) אחרי כלותם, והשמש יצאה על הארץ, והעבים נפוצו, והנה אש אלוקים מתלקחת בקורבן, וישתומם כל העם מסביב. (כט) ויפלו הכוהנים וכל העם וישתחוו, עד כי אוּכל הקורבן.

הייתי אומר שבראשית תיקנו החשמונאים לחוג כימי הסוכות, התקנה הזאת לא החזיקה מעמד ואז הוצאה תקנה מצומצמת לעשות את הימים ימי הלל והודאה ולהדליק נרות, תקנה שהוסמכה על סיפור נס פך השמן.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גל עיני: אבלות בספירת העומר והופעת הילולת הל"ג
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.