בית פורומים עצור כאן חושבים

לעניין שמיטה גם הם רפורמים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/5/2014 01:00 לינק ישיר 

חסדא, 
אולי אם היית מצביע על הבדל הייתי מצליח להבחין ביניהם. אבל מכיון שבינתיים אתה עוסק באמונות (שאני רואה את ההבדל) ובהמלצת ונזיפות, זה מונע ממני להבחין בהבדלים הכה פשוטים.
לטעמי, בוויכוח עדיף להשתמש בטיעונים מאשר בנזיפות. אבל אולי כשנגמרים הטיעונים ואין מנוס, אז באמת נזיפות והמלצות הן הדרך היחידה. ובעצם, לא תמיד צריך להתווכח. זה לא יוריד מערכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:04 לינק ישיר 

השכן,
אני מניח שלדעת אותם רבנים, חלק מהתוכן של מצוות השביתה בשביעית הוא חברתי.
כיום המצווה הזו אינה נוגעת לרוב בני האדם, ולכן אנחנו מפסידים את התוכן החברתי של המצווה.
אז מנסים להרוויח את אותו תוכן בצורות אחרות.
מה הבעיה?

נניח שיש מצווה לשבת בסוכה שבעה ימים. הסיבה היא כדי לזכור שאלוהים הושיב את אבותינו בהוציאו אותם ממצרים.
אם אין לי אפשרות לשבת בסוכה, נראה לי שאעשה לעצמי תזכורת אחרת כדי לזכור את אותה ישיבה בסוכה במדבר.
מה רע בזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:06 לינק ישיר 

טיעונים העליתי לרוב ,אתה בוחר עכשיו שלא להסכים ,בעיניי היא נראית כאי הסכמה לצורך המנעות מלהגיד ,,צדקת,,
חבל,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:14 לינק ישיר 

המידות הרעות שלי ממשיכות לסמא את עיניי. אני עדיין לא מבחין בהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:16 לינק ישיר 

חלילה ,להגיד אתה צודק ועוד בפומבי הוא קושי אוניברסלי,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 08:38 לינק ישיר 

חזק
ואם יש לי אפשרות יותר טובה להגיע למטרה, פרט לדרך ההלכתית, מה תאמר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 08:57 לינק ישיר 

בעל,
אומר שלא דרשינן טעמא דקרא, ולכן הלכתית זה לא מחייב. אבל בהחלט יש עניין לעשות את הדברים בנוסף לדרך ההלכתית המקובלת (ולהקפיד לציין שאין כאן מעשה מצווה, על מנת שלא להיכשל בבל תוסיף).

חסדא,
יש קושי עוד יותר אוניברסלי והוא לומר אתה צודק למי שאינו צודק (בעיניי). ההבדל בין הקשיים הוא שהקושי שאתה ציינת הוא קושי מידותי (כפי שכתבתי), והקושי שאני מתאר הוא קושי לוגי. דומני שאני עדיין תקוע בלוגיקה. אחרי שנפתור את זה אנסה לבחון ו/או לשפר את מידותיי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 09:04 לינק ישיר 

הרב מיכאל
לעניין הריבית. חושבני שחיינו בכלכלה המערבית הצליחו להשכיח מאיתנו את כוונת המקרא.
התורה מנסה לכונן כלכלה שיוויונית. התורה יודעת "כי לא יחדל אביון מקרב הארץ" ולכן בשונה מכלכלות אחרות שניסו לפתור את בעיית העניים, ולכן הסיקו שאין צורך לעזור להם (ע"ע ארה"ב וישראל בשנים האחרונות). טוענת התורה שבעיית העניים לא תפתר לחלוטין אף פעם, ולכן הדרך היחידה היא לעזור למעוטי היכולת.
זאת הסיבה שהתורה פוסקת לעניים לקט שכחה ופאה, מתוך הנחה כי אם זכית ויש לך קרקע עליך להשאיר חלק לאחיך העני. לא כדי שהוא יהיה עשיר, אלא כדי שיוכל להתפרנס.
הלוואות ממון באותה תקופה הייתה ניתנת למעוטי יכולת, שרצו אפשרות להתפרנס מעצמם. אני יודע זאת, כי כשהתורה מדברת על איסור ריבית היא מדברת על "וכי ימוך אחיך.. וחי עמך". כלומר מדובר באדם שאין לו יכולת כלכלית להחזיק את עצמו, וההלוואה שלך נועדה להחיות אותו - לעזור לו לפרנס את עצמו.
אם הוא היה תלוי רק בשועי הארץ והם היו גובים ממנו ריבית, הרי שמצבו רק היה הופך קשה יותר. במקום לעבוד כדי לחיות, הוא היה נאלץ לעבוד כדי לפרנס אחרים - את תאוות הממון של המלווה.
התורה מתירה לקחת מאותו עני משכון כדי לתת מימד רציני להלוואה, זו לא קצבה אלא הלוואה. אבל היא שוב מגבילה זאת בכך שהמשכון יוחזר אליו "כי היא שלמתו לעורו במה ישכב?!". כלומר, מטרת התורה היא שאדם בקשיים יוכל להתייצב פיננסית ולא לפחד כל הזמן מהוצל"פ, נושים וכו' שרק מכניסים את האדם ליותר קשיים ממה שהיה בהם בתחילה. זו גם הסיבה שהתורה מצווה על שמיטת כספים. פעם בשבע שנים מגיע לכל העניים לעשות ריסטרט, ולנסות להחיות את חייהם מחדש. כלונו יודעים שלמרות שארה"ב קוראת לעצמה מריטוקרטיה, בפועל העניים לרוב נשארים עניים ובני העשירים רק מתעשרים יותר. ביל גייטס, וורן באפט, לארי אליסון, מארק צוקרברג. את רשימת עשירי ארה"ב ממלאים אנשים שהיו עשירים קודם. היו להם הרבה יותר אופציות כלכליות מאחרים. ולכן הן הצליחו. על העניים אתה לא שומע, כי הם נאנקים תחת תשלומי חובות - לבעל הדירה, לרופאים, לנושים כאלו ואחרים ועוד.

אין הכי נמי, הלוואה לצורך מסחר או שיפור המצב הפיננסי לא נכללת באותה קטגוריה. ולכן, נהוג היום היתר עסקה בכל הבנקים. רק חבל, שהעניים באמת לא יודעים על קיומם של גמחי"ם, וגם הם באים ללוות מהבנק, ולהם באמת היתר עסקה זה היפך רצון התורה וחילול השם (כלומר עשיית היפך כוונתו של ה').

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 09:14 לינק ישיר 

אוראל,
דומני שכל השמות ברשימתך הם אנשים שעשו את הונם במו ידיהם. כך שלא הבנתי מה ראיה הבאת מהם.
דבר נוסף, אתה מניח שהתורה מדברת לתקופתה, אבל לפחות בפסיקת ההלכה מקובל שאיסור ריבית נאמר לכל מלווה ולווה. על כך אני דיברתי. באשר לעניים, אולי יש מקום להסבר שלך (שהוא המקובל כמובן). אבל כשיש לווים מסוגים שונים הייתי מציע מנגנון הרבה יותר הגיוני: לאסוף מס לבי"ד ולתת לעניים הלוואות בלי ריבית (כמו שעושה המדינה במסיה). אבל לא לאסור על אנשים להשכיר את כספם.
אני לא מדבר על העשין של לקט שכחה ופיאה ושל גמ"ח. הרי כתבתי שאלה יש בהם הרבה היגיון, דווקא בגלל שאינם מוגדרים כאיסור אלא כמצווה, ודווקא בגלל שהם פונים לעניים ולא לכולם. לפי ההיגיון שלך התורה היתה אמורה לפתוח את מתנות עניים לכולם (כמו שאיסור ריבית פונה לכולם).
לסיכום, אם אתה מתכוין שיש לפרש את ציוויי התורה אחרת, שמדובר רק על עניים, אני מסכים שיהיה בהם היגיון. אבל לא זו הפרשנות המקובלת. אגב, ככל הזכור לי פרופ' סולובייצ'יק, בספרו הלכה כלכלה ודימוי עצמי, עומד על כך שהוא לא מצא אף פרשן שמסביר את הריבית כמצווה שכלית-מוסרית (ולא שמעית), כלומר את מי שעובר עליה כרשע ומושחת מוסרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 09:32 לינק ישיר 

הרב מיכאל
כוונתי הייתה שעשירי ארה"ב היו כבר מבוססים כלכלית לפני שהתחילו לעשות את כספם במו ידיהם. לימודים בהארוורד כפי שוודאי ידוע לך, הם לא עניין למעוטי יכולת.

אני דווקא רואה שכל פרשני התורה הסבירו את איסור ריבית בדיוק מהסיבה הזאת. ברוך שנתן גוגל לעמו ישראל.
 ניתן לראות כאן

http://www.biu.ac.il/jh/parasha/mishpatim/yak.html את שיטת החינוך, האברבנאל והרמב"ן.
שלושתם סוברים שזו מצווה מוסרית.

יש לשים לב, שהתורה מצווה זאת רק ביחס לתושבי המדינה (אחיך, גר ותושב), ואף אומרת במפורש "לנכרי תשיך". כלומר יש כאן כוונה לבסס כלכלה הוגנת יותר. שתתן לכולם הזדמנות שווה, ולאו דווקא עקרון מוסרי כללי.
בקשר לכלליות המצווה. גם עשיר לפעמים צריך הלוואת חיות. יש לכך דוגמאות רבות בספר "אהבת חסד" למרנא בחפץ חיים. אולי הוא בקשיים והוא צריך משהו שיחלץ אותו ויחזיר אותו למעלה?

הפתרון של מס לבי"ד אינו ישים. לא נראה לי שהמערכת הכלכלית אז (אני גם לא בטוח לגבי היום) ידעה להעריך כמה כסף יצטרכו האנשים, וכמה יש לגבות משאר העם לצורך הקיום הזה. דווקא גמחי"ם זה יישום לא רע של העיקרון המקראי.

לגבי המקובל בפסיקת ההלכה. שיטת ההלוואות החדשה התפתחה במאה ה18. אני לא צריך לשכנע אותך שההלכה קצת תקועה במקום בזמן הזה. אבל הפתרון של היתר עסקה, הוא ישים ומקובל על הדעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 09:44 לינק ישיר 

תכלית שנת השמיטה לסור מהאנוכיות האנושית הגורמת לבני אדם להתפרנס זה מזה או זה על חשבון זה תוך שכחה כי פרנסה הינה חסד של הבורא לברואיו, וכתולדה מכך לקנא זה בזה או לריב זה עם זה או לעשוק זה את זה או לגזול זה מזה; ולהשוות את הכל, עני כעשיר, גדול כדל, ישראל כגר, אדון כעבד וכשכיר, אדם כבהמה וכחיה, באמצעות שמיטת קרקעות ושמיטת כספים, להתפרנס מן ההפקר מברכת הקב"ה בעולמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 14:24 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
הלכות לא נכונות (נראה שזו לא כוונת הקב"ה) שהתקבלו...

[מיכי,

ביקשת שאסביר כיצד ההתמודדות שלך עונה על התיאור שהצגתי. חשבת שאתה מאתגר אותי במשהו, אבל הנה אתה עצמך מדגים זאת היטב. מה זה "נראה שזו לא כוונת הקב"ה" אם לא הפעלה של דיסוננס קוגניטיבי? אמנם אתה מדבר כאן על "בעיה" בתחום ההגיון, אבל זה מתאים גם לדבריי.
העובדה שאתה בוחר לקיים את ההלכה כלשונה (כפי שאתה מבין את לשונה), אינה מעלה או מורידה כאן - אתה עושה זאת, בסופו של דבר, כי זה מה שאתה מאמין שא-להים ציווה אותך לעשות, וכי אתה מאמין שיש "טוב" יסודי בעיקרון הזה של עקביות/מסורת (או כל הגדרה אחרת להליך הנפשי הזה). מי שאינו מאמין שיש "טוב" מהותי ועקרוני ב"שמירה" כזו, ושיש בה אפילו משהו "רע" לעתים, (למשל, מישהו שמאמין שיש "טוב" עקרוני ומהותי בעצם ההשתנות התמידית וחוסר מסורתיות ושמרנות) והוא גם מאמין בא-להים ומחויב אליו, לא יבין כיצד ניתן לייחס לו דרישה כזו. 

הדוגמא שנתת בתגובתך הקודמת אליי (אשת כהן שנאנסה) אינה רלוונטית לדיון הזה - זו דוגמא בעלמא, תיאורטית לחלוטין. אתה לא פוסק הלכה (כמדומני), ומניסיוני בפסקי הלכה ושו"תים למדתי, שבעליהם תמיד מחפשים דרכים לעשות את הדבר הנכון מוסרית (בדורם ובתקופתם). החל בהתרת אשת כהן שנאנסה לבעלה, וכלה בביטול חשש ממזרות. לגמרי במקרה (רק מה'...) אני עוסקת כרגע בשו"תים ופסיקות בעניין נישואין אזרחיים, ואני חושבת שניתן לומר בודאות כמעט מלאה (אני נזהרת, כי בהחלט יכול להיות שיש שו"תים או פסקים שלא קראתי בעניין...), שכל הפוסקים עושים כל מה שהם יכולים כדי לעשות את מה שהוא "טוב" בעיניהם ונכון מוסרית, ובמקרה זה בד"כ מדובר בהתרת עגונות (עקרון שנחשב "טוב" כבר הרבה מאות שנים). הם יעשו זאת בדרכים שונות, ו"ידרכו" על עמדות/דעות/קבוצות שונות בדרך; הם אפילו יתווכחו קשות זה עם זה על דיוקים מדיוקים שונים במקורות ו/או על היחס הראוי למציאות זמנם (אסור או מותר נישואין אזרחיים?), ובכך "ישייכו" עצמם לקבוצות אידיאולוגיות מתנגדות במובנים רבים. אבל בסופו של דבר - בכל דרך בה יבחרו, הם יעשו זאת כדי להתיר עגונה או לבטל חשש ממזרות וכו'. שני אלה, אגב, לא רק שאינם "מצוות", הם אפילו "הפוכים" למצוות - ובכ"ז זולת מקרי קצה אידיאולוגיים (שאני מודה שאיני מכירה ובכל מקרה סביר לי שאינם פוסקים הלכה למעשה), לא תמצא מי שיתנגד לניסיון המוסרי שלא להחילם במציאות. למה? כי א-להים הוא טוב וברור שאינו רוצה שנעשה "רע"...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 15:23 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
אתה עושה זאת, בסופו של דבר, כי זה מה שאתה מאמין שא-להים ציווה אותך לעשות, וכי אתה מאמין שיש "טוב" יסודי בעיקרון הזה של עקביות/מסורת (או כל הגדרה אחרת להליך הנפשי הזה).

וכנראה שה"טוב" הזה מעניק לך (ר' מיכאל) יותר סיפוק/אושר/הרגשה שאתה עושה את הנכון משתיית קפה אחרי שניצל. לכן שאלתי על ויתור *משמעותי* שאתה צריך לעשות. אדם שעוולות חברתיות מכאיבות לו יותר משינוי החיים הדתיים שראה בבית, יחפש את הדרכים לבטא את עולמו הזה בעבודת ה'. בכל אופן זה בדיוק אותו המנגנון הנפשי של מי שרוצה לקיים חיים דתיים זהים לשל סבא שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 19:40 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
העובדה שתה בוחר לקיים את ההלכה כלשונה (כפי שאתה מבין את לשונה), אינה מעלה או מורידה כאן - אתה עושה זאת, בסופו של דבר, כי זה מה שאתה מאמין שא-להים ציווה אותך לעשות, וכי אתה מאמין שיש "טוב" יסודי בעיקרון הזה של עקביות/מסורת (או כל הגדרה אחרת להליך הנפשי הזה). מי שאינו מאמין שיש "טוב" מהותי ועקרוני ב"שמירה" כזו, ושיש בה אפילו משהו "רע" לעתים, (למשל, מישהו שמאמין שיש "טוב" עקרוני ומהותי בעצם ההשתנות התמידית וחוסר מסורתיות ושמרנות) והוא גם מאמין בא-להים ומחויב אליו, לא יבין כיצד ניתן לייחס לו דרישה כזו. 

וכאן שוב עולה השאלה לדעת מי שמאמין שה"טוב" הוא הרפורמה ולא השמרנות,
מה המשמעות של האינוס של התורה לומר את הדברים שהוא מאמין בהם,
מדוע לא להסתפק בכך שהוא מאמין בעקרונות מסוימים שהם ה"טוב" (רצון ה'),
(גם אם לדעתך באמת גם השמרנים עושים את אותו הדבר אלא שהם אינם מודים/מודעים לכך,
אני מצפה ממי שמודע לתהליכים אלו שפשוט יוותר עליהם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 20:23 לינק ישיר 

אמא (וגם לא מתביישת),
איני יודע אם אני מאתגר אותך, אבל את עושה לעצמך חיים קלים (אני מדבר בעדינות. אחרת הייתי אומר, במחילה, שאת מורחת אותי).
עתה הגענו לזה שאני עושה את מה שנראה לי כוונת הקב"ה, ואת מצביעה על זה כהוכחה לתזה שלך. זו כבר טאוטולוגיה. אם חידושך היה שכל אדם עושה את מה שנראה לו נכון (כולל השיקול שזה מה שהקב"ה רוצה והוא חושב שנכון לציית לו) אז איני רואה מה תוכן הטענה שלך. זה ברור מאליו.
אם חידושך היה שאדם מערב גם שיקולים מוסריים בפרשנות שלו, גם בזה אין כל חידוש לדעתי, ובוודאי שאני לא חולק על זה.
אני הבנתי שאת טוענת שלעולם זהו המצב, כלומר שאין קונפליקט בין הציווי (לפי פרשנותי) לבין מה שאני חושב כנכון. כאן טענתי שלגביי זה לא נכון ולמיטב הבנתי לגבייך זה כן נכון.
בקצרה: אני שואל האם יש מצבים אחרים, כלומר מצבים שבהם את לא מצליחה לפרש את המקורות בהתאמה לגישתך ובכל זאת נוהגת על פיהם ולא על פי גישתך? לשון אחר: האם את נתקעת לפעמים בניסיונות ההרמוניזציה שלך?? זו הנקודה העיקרית של הדיון, ואשמח לקבל הבהרה.
לגבי ההנחה שהפוסקים עושים זאת, שוב חטאת באותה טעות. ברור שהם מנסים לעשות זאת. אני שואל מה קורה כשהם לא מצליחים. כגון התרת עגונה שהם לא מצליחים למצוא לה היתר, או הכשרת תרנגולת שאינם רואים לה היתר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לעניין שמיטה גם הם רפורמים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.