בית פורומים עצור כאן חושבים

לעניין שמיטה גם הם רפורמים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/5/2014 21:08 לינק ישיר 

ר' מיכאל- בתשובתך הראשונה לי כתבת על הלכות שנראה שהקב"ה *לא* התכוון אליהם. הטענה שהקב"ה רוצה שנקיים הלכות שלא רצה שנקיים, היא פרדוקס די מעניין, לטעמי. 
היחס של התורה לאונס הוא בלתי נסבל בשבילי (ושל חכמינו במהלך הדורות עוד יותר). אמנם לא מדובר בנפק"מ מעשית, אבל זה הרבה יותר מקשה על בחירתי בתורה מהלכות שבת וכשרות.
כתבת שברור שהפוסקים מנסים לפסוק על פי גישתם המוסרית או ההגיונית. נראה לי שזה לא ברור בכלל. הטענה כאילו פוסקים שמרניים פוסקים לפי התורה ופוסקים ליברלים לפי רצונם האישי באה לידי ביטוי למשל באשכול זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 00:00 לינק ישיר 

[מיכי,

אני טוענת שכל אדם יודע (בעיקרון) מה טוב בעיניו (אם כי יש שטחים אפורים ולא בהירים, אולי עד שמגיעה עת מבחן), ואם הוא אדם מאמין הוא גם מאמין שא-לוהים מצווה לעשות טוב. לכן בהכרח מה שהוא מאמין שהוא מצווה אליו יהיה גם טוב בעיניו, ואם זה לא נראה כך במבט ראשון הוא ידאג לפרש זאת כך שזה כן ייראה במבט שני או שלישי (דיסוננס קוגניטיבי). מה שהוספתי לדייק בעקבות דבריך הוא, ש"טוב" זו הגדרה מורכבת (כי אנחנו יצורים מורכבים), ולפעמים - מתוך אותו השיקול שלא מאפשר לו לקבל שא-להים מצווה על עשיית רע - הוא ימצא את ה"טוב" גם בתוך ציווי שהוא בעייתי בעיניו (למשל, בהגדרה של עצם קיום המצווה כ"טוב", כי "שמרנות זה טוב" או "מסורת זה טוב", גם אם המעשה עצמו לא לגמרי מתאים לקריטריונים של ה"טוב" שהוא מכיר בהם).
ייתכן שזה טאוטולוגי או מעגלי, אבל אם כך אל תבוא בטענות אליי אלא אל נפש האדם שהיא טאוטולוגית ומעגלית...

שוב, אני לא טוענת שאין קופליקט, אלא שיש ניסיון תמידי לגשר עליו.
אני טוענת שמלבד מחיקת הציווי (שבאופן עקרוני אינה לגיטימית בתוך המערכת הדתית היהודית, אם כי יש דוגמאות גם למהלך בכיוון זה) יש רק אופציה אחת שעומדת בפני האדם המאמין כ"פיתרון" לקונפליקט: פירוש מחודש של הציווי כך שיענה על קריטריוני ה"טוב". את זה ניתן לעשות בשיטות שונות: פירוש מחודש של לשון החוק והמשמעויות הפרקטיות הנגזרות ממנה ("עין תחת עין - ממון"); הבנת החוק כ"אימון" או "תירגול" שמטרתו לתקן את תפיסת ה"טוב" השגויה המושפעת מן המציאות הסובבת (מעין הליכה בשיטת "אם אני מיעוט אני בודאי גם צודקת", ולכן מי שמתנגד לכך שהומואים הם חלאת המין האנושי הוא סתם קונפורמיסט בעוד מי שבטוח שנשים צריכות להתעטף ברעלה ולשתוק הוא "אותנטי"... שיטה-אחות של זו היא הטענה שעצם השמירה על המסורת היא "טוב" כלשעצמה, ודווקא בגלל שזה "נוגד" כביכול את הלך הרוח של העולם הסובב, ולכן גם עשייה של משהו שהוא לא ממש "טוב" היא עצמה "טוב" אם זה מה שעשה סבא של סבא שלי); השיטה ה"קלה" ביותר, במובן זה שהיא לא דורשת עימות חזיתי עם החוק עצמו כפי שהוא נתפס לאורך הדורות, היא צמצום התחולה הפרקטית שלו עד למינימום אפשרי (בן סורר ומורה, כמשל).
כל אלה הן דרכים שונות, אבל המטרה היא אחת - לפתור את הקונפליקט בין מה שאני יודע שהוא טוב ובין מה שאני חושב שאני מבין שא-להים ציווה עליי.

שתי הערות שוליים:
א. זה אולי קשור  באופן כלשהו לעבודה שכל הפוסקים ללא יוצא מן הכלל מערבים שיקולים מוסריים בפסיקה שלהם, אבל זו לא אותה טענה בכלל. 
ב. העמדה הפרטית לגמרי שלי כלפי ההלכה באמת אינה רלוונטית כאן ולכן אני מתעקשת שלא לערב אותה בדיון. כל השאלות שנשאלו כאן כלפי עמדתי האישית הן התחמקות מן הטענה העקרונית שלי, שלשיטתי חלה על כל האנשים הדתיים בעולם, מכל הזרמים ביהדות ומכל הדתות בכלל (לאחרונה נתקלתי בדוגמאות מקבילות ומרתקות בנצרות האמריקאית בת זמננו - ייתכן שכמה מכם יופתעו לגלות עד כמה התהליכים העקרוניים האלה זהים גם שם). הניסיון להבין כאילו מה שאני אומרת כאן הוא תיאור של מציאות "רפורמית" הוא שטות, אלא אם כן הטוענים כך מקבלים שהחל מחז"ל ועד ימינו כל הפוסקים הם ממילא רפורמים, אבל זו טענה חסרת בסיס וגם חסרת טעם.]

תוקן על ידי אמשלום ב- 19/05/2014 00:05:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 02:01 לינק ישיר 

לא מתביישת,
לא כתבתי בשום מקום שהקב"ה רוצה שנקיים הלכות שהוא לא התכוין אליהן. כתבתי שיש הלכות לא נכונות (כלומר שהוא לא התכוין אליהן) שהגיעו אלינו, ולגביהן באמת יש דילמה האם לקיים אותן (על אף שהקב"ה לא היה רוצה אותן, כדי לשמר את המסגרת ההלכתית) או לא. יש בעייה של חוסר סמכות לשנות ולפרש. ויש הלכות אחרות שאליהן הוא כנראה כן התכוין וגם הן מנוגדות להיגיון שלי.
מה לא ברור כאן? אפילו הבאתי דוגמאות לבקשתך.
לגבי אונס אני ממשיך לא להבין. הרי זה גופא מה שטענתי. שיש כאן הלכה לא הגיונית ולא מוסרית בעליל (אכן, יותר מכשרות ושבת). אז על מה הוויכוח? אני לא עוקב אחרי טענותייך. את חוזרת על דבריי כאילו יש כאן איזו טענה נגדי.

אמשלום,
שאלתי דברים פשוטים ואת ממשיכה להתחמק או לפזר טאוטולוגיות בנאליות. התייאשתי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 07:17 לינק ישיר 

מיכי, לא הבנתיך. הקובע הוא מה ה' רוצה/ לא רוצה אף אם מבחינת הטיעון ההלכתי היבש זה נכון ? אתה מבין שזו יומרה כפולה ומכופלת (האם ה' רוצה ואם כן מה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 09:30 לינק ישיר 

ת"ט
ע"ע רצון הבורא של חסידי אשכנז. ראה לדוגמא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 10:36 לינק ישיר 

תלמיד, לא הבנתי מה הקושי (הניסוח שלך קטוע).
אחזור בקצרה על מה שאני טוען.
1. האדם מפרש את התורה (כלומר היא אינה גוף תוכן אובייקטיבי שלא תלוי בפרשן).
2. הוא משתמש לשם כך בשלושה סוגי כלים: טקסטואליים, מוסריים והגיוניים.
3. אכן יש סכנה (או שזו לא סכנה) שהוא יכניס את סברותיו לתוך התורה ויתייחס לזה כרצון ה' גם כשזו לא הכוונה.
4. אין מנוס מזה (ואני מניח שגם הקב"ה היה אמור לקחת זאת בחשבון).
5. כעת אני טוען שאם הוא פועל באופן ישר אינטלקטואלית, יכולים להיות מצבים שבהם הפרשנות שלו לא תהלום את ערכיו. זה קורה כאשר הטקסט לא יכול להתפרש באופן שיתאים למוסר/ההיגיון שלי (יש לזכור שאחד משלושת המרכיבים הוא הטקסט עצמו, ולא רק ההיגיון והמוסר).
6. עיקר מה שטענתי הוא שהמבחין בין מחוייבות להלכה ולקב"ה לאי מחוייבות הוא אך ורק המקרים הללו. השאלה מה האדם עושה כשהוא נתקל במקרה כזה? האם הוא מציית או לא?
7. ממה שאני מבין אמשלום טוענת שאין מצבים כאלה (כי אנחנו תמיד אונסים את הטכסט), ולכן היא ממאנת לענות מה היא היתה עושה במצב כזה. אבל אלו שטויות כמובן, שהרי יש לא מעט דברים שלא נוחים לכל אחד מאיתנו בהלכה (הבאתי דוגמאות למעלה: כשרות, שבת, אשת כהן שנאנסה).
8. על כך היא ענתה לי שה'נוחיות' אינה רק הלימה לערכיי אלא גם הרצון לקיים את התורה. אבל אז הגענו למחוזות הטאוטולוגיה. ברור שאם לוקחים בחשבון גם אם זה האדם לעולם עושה את מה ש'נוח' לו. או במילים אחרות: האדם עושה תמיד את מה שהוא עושה. הייתי אומר שזה חידוש די קטן.
9. שוב אבהיר שברור שכשאדם מפרש את התורה בהתאם לערכיו אין בכך כדי לומר שהוא לא מחוייב. כולם עושים זאת, ואין בכך שום פסול לדעתי. מה שאני טוען שזה שהאינדיקציה למחוייבות היא רק המצבים שבהם פירוש סביר כזה אינו קיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 14:08 לינק ישיר 

[מיכי,

א. הדברים הפשוטים ששאלת הם אישיים ביותר, ואין לי כוונה לענות עליהם כאן בפומבי (ואולי גם לא באופן אישי).
ב. על הטענות היסודיות והעקרוניות שלי לגבי אנשים דתיים ותפיסות דתיות בכלל, הרחבתי שוב ושוב. זכותך לחשוב שהם טאוטולוגיות (לדעתי אתה טועה), אבל להגדירם כ"בנאליים" זה מצחיק, במיוחד לאור היחס הראשוני והמיידי אליהם כאן כאל "רפורמיים" (באופן שמגדיר אותם כמחוץ לתחום הלגיטימציה ה"נורמטיבית" היהודית). מה שאומר שלא רק שהם (כנראה) לא נורא "רגילים" או "פשוטים" (להפתעתי), אלא גם לא לגמרי "מובנים מאליהם"...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 21:05 לינק ישיר 

אני שמחה לראות  שאין ויכוח. התגובה הראשונה שלך באשכול ("אני חושב שמה שעומד מאחורי הדברים הוא המסקנות. הקושיא (הרלוונטיות של השמיטה) הועלתה כאן רק בגלל שרוצים להגיע למסקנות החברתיות. מסקנות דומות אין לנו בהקשר של פדיון פטר חמור.") ותגובות דומות של אחרים גרמו לי לחשוב שיש. ואולי יש עוד כלי שבעזרתו אנחנו קוראים טקסטים- הרגש, שהרי רבנים שמקדישים את חייהם להלכות תולעים לא זוכים לקיתונות של בוז כמו אלו שמקדישים את חייהם לבין אדם לחברו.
למה "יש בעייה של חוסר סמכות לשנות ולפרש"?  לא בגלל שרצון ה' הוא שלא נשנה? ומה עושים כשהכלל הזה מתנגש בכללים אחרים כמו "ועשית הישר והטוב בעיני ה'"? או סתם בחוסר רלוונטיות למציאות, כמו השמיטה?

(ביקשת דוגמא למקרה שבו אני מוותרת על המוסר שלי בגלל מה שכתוב בתורה, אז נתתי. ואני חוזרת על כך שהדוגמאות שנתת הן לא מה שביקשתי, אבל נראה לי שהנושא הזה מוצה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 23:00 לינק ישיר 

לא מתביישת,
1. בתחילת האשכול ביקשו דוגמאות מאמשלום ומכיון שחשבתי שזו שאלה טובה לגביה ולגבי טענותיה שעלו שם הצטרפתי לבקשה. דוגמת האונס היתה דוגמה שאני הבאתי כדי לחדד את השאלה, ואני מבין שאת מצטרפת אליה. אבל אני שאלתי את אמשלום האם גם היא היתה מצטרפת או לא. כמובן שרצונה לשמור על פרטיותה - כבודה.
2. לגבי הרגש, זה מונח עמום מאד. אם כוונתך לאמוציות אני חולק עלייך. זה לא אמור להיות כלי פרשני, ולכן גם אם הרגש משפיע יש לנסות ולנטרל זאת. אם כוונתך לאינטואיציה אז אני לגמרי מסכים. זה חלק ממה שכיניתי כאן ההיגיון שלנו.
3. חוסר הסמכות נובע מכללים הלכתיים (דבר שבמנין צריך מניין אחר להתירו. לגבי הלכות דרבנן נדרש בי"ד גדול בחכמה ומניין וכו'). זה לא רצון ה' במובן המקובל (כי הוא לא כתב זאת בתורה) אלא החלטה של חכמים (אולי הקב"ה מסכים על ידם, ויש בהחלט סברא בזה, אבל זה לא משנה לי כ"כ).
4. הכללים הללו שדורשים תנאים כדי לשנות מדברים בעיקר על מצבים שבהם יש צורך לשנות. כשההלכה רלוונטית ונכונה אז אין צורך לשנות אותה גם אם יש סמכות לעשות זאת. לכן העובדה שיש סיבות לשנות אינה בהכרח אומרת שיש לחרוג מהכללים. אמנם בניגוד לעמדה ההלכתית המקובלת אני דווקא נוטה להסכים שכשהצורך הוא גדול מאד יש מקום לחרוג מהכללים הללו, אבל זה דורש בירור מפורט יותר.
5. בשולי דבריי, לא הבנתי מה רצית להוכיח מההשוואה בין תולעים לבין אדם לחברו. ועוד אוסיף שדווקא שמעתי לא מעט בוז על העיסוק האינטנסיבי בתולעים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2014 07:59 לינק ישיר 

nhמיכי
אני רק הערתי הערת אגב שאיני בטוח שיש לבורא ערכים. ממילא ייתכן שאין לו כוונה מסויימת בדין פלוני להיכן פרשנותו אמורה להתגלגל. היא תתגלגל בידי הפוסקים כהבנתם את החוק ומערכת ההסקה ומה שיצא - יצא. אולי ה' אדיש לתוצאות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2014 08:35 לינק ישיר 

תלמיד,
המונחים רצון ואדישות בהקשר זה אינם נמצאים במישור הפסיכולוגי. אם הוא נתן תורה ומצפה מאיתנו לקיים אותה, עליו לקחת בחשבון שנעשה זאת באמצעות פרשנויות שלנו. מבחינתי די בזה כדי לומר שהוא "רוצה". אין כוונתי לטעון משהו על תחושותיו של הקב"ה והפסיכולוגיה שלו.
אם אתה חושב שהוא לא נתן תורה או לא מצפה מאיתנו לקיימה, אז באמת איני רואה סיבה לקיים אותה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2014 09:22 לינק ישיר 

יש אפשרות שהוא נתן נוסח בבחינת פלסטלינה שנעצב אותה לפי הכללים. היות והכללים אינם מתמטיים העיצוב גמיש ויש כמה תוצאות חוקיות ה"רצון" אינו מכוון מטרת התנהגות מסויימת אלא מכוון כפיפות למה שתעלה המערכת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2014 10:50 לינק ישיר 

תלמיד,
אין לי שום בעייה עקרונית עם זה. לענייננו גם זה נקרא רצון ה'. אבל עדיין במגבלות של יושר אינטלקטואלי בפרשנות. אחרת אין טעם לתת תורה. בין כה וכה נעשה מה שאנחנו רוצים ואין טעם לעסוק בתורה כדי להצדיק זאת. וכאן בדיוק חזרנו לתחילת האשכול ולשאלות שנשאלו שם על אמשלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2014 08:15 לינק ישיר 

האם לא פוספסה באשכול הנקודה העיקרית - יש זרם הנותן דגש לטעמי המצוות (כמובן לטעמים הנראים לו) על פני המעשה?

והערה אגבית - רגילים לפרש את מטרת המצווה כחברתית, אך מעשית חז"ל נאלצו לתקן כי עמון ומואב מעשרין מעשר עני בשביעית, הרי שהשביעית לא היטיבה לעניים (והבטוי בתורה ואכלו אביוני... שווה להמשכו ... חיית השדה, תיאור מצב ולא מטרה).
ואולי בבית ראשון כאשר רוב רובה של הכלכלה היתה חקלאית השביעית עזרה לאביון אך משהתפתחה הכלכלה נמצאה השביעית שאינה עוזרת ולכן תקנו חז"ל מעשר עני?

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 21/05/2014 08:18:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2014 10:43 לינק ישיר 

גם בבית שני ואחריו רוב רובה של הכלכלה בא"י היה חקלאית, אלא שאין ברכת הארץ אחרי חורבן בית שני כברכת הארץ בבית שני ואין ברכת הארץ בבית שני כברכת הארץ בבית ראשון, ועל-כן נביאים לפני חורבן בית ראשון וזקנים אחרי עזרא והתנאים גזרו הלכות ותיקנו תקנות שנועדו לעזור לעניים בשביעית.

תוקן על ידי מם80 ב- 21/05/2014 10:44:37

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לעניין שמיטה גם הם רפורמים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.