|
|
| נשלח ב-18/5/2014 01:23 |
|
| |
מיימוני, אכתוב לך שמות בפרטי.
לגבי הפתרון שלך כלפי הרמב"ן והגר"א, בסופו של דבר הם יוצאים אפיקורסים, גם אם בשוגג. זה עדיין נשמע לי הזוי לחלוטין.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2014 08:52 |
|
| |
מיימוני אשאל אותך לא מכיוון גדולת האישים אלא מהכיוון ההלכתי. כיצד תסביר שכמעט כל גדולי בעלי ההלכה מאז הרמב"ן הם בעלי זיקה זו או אחרת לקבלה? האם הם לא הבחינו שהם סותרים את עצמם מיניה וביה?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2014 09:07 |
|
| |
איני עוקב אחרי הדיון כאן, אבל מקופיא דומני שמיימוני מייצג עמדה נוקשה וקיצונית מדי. אין מניעה לומר שהספירות הן נבראות. כך פשט האר"י וכל המקובלים שאני מכיר (אחרת מהו החלל בצמצום?). ההבדל בין הספירות (שבאצילות) לבין הנבראים בבי"ע (כמונו) הוא שהא"ס אצלם כנשמה בגוף (הלשם מסביר שאצילות משורש אצלו), בעוד שהנבראים מבי"ע מנותקים יותר מאור א"ס. נראה לי תמוה לאמץ התבטאות קיצונית ותמוהה של מקובלים (שהספירות הן לא נבראות) ולבקר את הקבלה על פיה. אגב, אני לא בטוח שיש בכלל מקובלים שכתבו דבר כזה. מיימוני, אשמח לראות מקורות. עליך לזכור ש"נבראות" הוא במשמעות של עולם הבריאה (ששייך לבי"ע). במובן הזה הספירות אינן נבראות אלא נאצלות. זה בהגדרה. לזה לפעמים קוראים שהן אלוקות (כמו שהגוף מכונה האדם ולא אומרים שהגוף אינו האדם אלא הנשמה. כשהיחס בין חלקי הצמד הוא של אצילות אז שניהם נחשבים כיישות אחת), אבל אין לכך שום משמעות תיאולוגית (בפרט אם תאמר כדעת הלשם שאור א"ז אינו עצמות הקב"ה אלא רק הרצון להתגלות שקודם לכל הגילויים). אכן הניסוח של המקובלים מבלבל, ולפעמים כנראה גם אותם עצמם ובודאי את חסידיהם, וכנראה גם את מיימוני. אבל הנחרצות של הביקורת אינה מוצדקת. ביקורת נכונה יותר היא להיזהר בפרשנות המושגים והעקרונות, ולא ביקורת על המושגים והעקרונות עצמם. השאלה מה מקורה של הקבלה (האם מלמעלה, מסיני, או מתובנות אנושיות) היא שאלה אחרת. לא הבעתי כאן עמדה לגביה (אני נוטה לאחרון).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2014 15:54 |
|
| |
הרב מיימוני רגיל בדיון מעמיק ובמתינות הדיון מתוך האזנה לדברי האחר וניסיון תדיר לראות ביושר את טעמיו. לעיתים הוא אף מנסח עמדות שאינו מסכים להן טוב יותר ממי שהעלן. אבל הדברים שלו בעניין הקבלה מעלים בי מספר תהיות. האמת היא שהאסוסיאציה הראשונה שהיתה לי מדבריו היא של עיר נידחת. כי בסופו של דבר טענתו של מיימוני על מאמיני הקבלה לסוגיהם היא שהם כקולקטיב – כופרים או אף עובדי ע"ז.
אקדים ואומר שאני כותב לא מתוקף סמכות כלשהי – לא של הלכה ולא של קבלה שהגם שלמדתי דבר או שניים, איני רואה עצמי אפילו קרוב לידיעותיו של הרב מיימוני או כמה מחברי הפורום הנכבדים האחרים. אבל אני חושב על מעמד מתן העדויות על עיר נידחת. יושבת לה סנהדרין גדולה בלשכת הגזית ושומעת עדויות על עיר פלונית. מה בדיוק אומרים העדים? האם ראו את כל העיר? את רובה? איך העריכו מספרים? מה הבינו בפולחן שלהם והאם הוכשרו להבין בע"ז? האם הם קראו טקסטים של תושבי אותה העיר? ומה הם הבינו בהם? איך מתבצעת חקירת העדים בנושא שהוא לא דיני נפשות סתם, אלא דיני עיר שלמה על זקיניה, נשיה וטפיה?
עצם העובדה שיש ויכוח האם היתה כלל עיר נידחת היסטורית או שזה רק דרוש וקבל שכר מלמדת יותר מכל שחכמים לא ששו למצוא עצמם משתתפים בדיון ממשי על עיר נידחת. אולי יותר מזה יש לומר שחכמים לא העלו על דעתם שיהיה דיון כזה בפועל.
אבל מיימוני דן עיר נידחת ועוד ביחיד. לא עיר אחת בלבד מיימוני דן אלא מיליוני יהודים הוא דן כמינים ועובדי ע"ז. ביקורת היא סם החיים של התבונה ואין פרט או שיטה שחסין ממנה יהיה מעמדו אשר יהיה. אבל יש משהו בעייתי בלהוציא מכלל ישראל קהילות שלמות. יש ללמוד מגילגולי י"ג העיקרים שבמקום להפוך לכלי משפטי לתפיסת כופרים, הפך לשיר חביב בסיום התפילה. איך אומר הסטיקר - יהודי לא מגרש יהודי.
תוקן על ידי yerubaal ב- 18/05/2014 15:54:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2014 19:25 |
|
| |
לינק לכתבה שהופיעה בבלוג של א בורג הועבר לאשכול הקישורים ששם מקומו.
תוקן על ידי עצכח ב- 18/05/2014 19:56:45
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2014 20:25 |
|
| |
ירובעל, דומני שתשובתך בתוך דבריך. דין עיר הנידחת נאמר בנחרצות כי היה ברור שהוא לא יישומי. גם מיימוני נחרץ בגלל שהוא לא יושב בדין ואין לדברי והשלכות מעשיות. הוא לא היה דן מישהו בצורה כזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2014 21:51 |
|
| |
מיכי
תודה על תגובתך.
עדיין חוששני שאיני מסכים עמך, ואבאר.
כתבת
אין מניעה לומר שהספירות הן נבראות. כמדומה שזו בדיוק המחלוקת שנקראת "עצמות או כלים" אבל אולי כאן, כמו בעוד מקומות בקבלה, גיליתי את בורותי? אם לא, אז מי שאומר "עצמות" הרי הספירות אלוהות עפ"ל.
כך פשט האר"י ממה שאני מכיר, וזה כמובן מעט, האר"י לא התייחס במקומות שכן קראתי לשאלה באופן מפורש. עם זאת, יש לנו את הביוגרפיה של העולם האלוהי (איני מקפיד לכתוב עם מקף כי לדעתי אין כזה דבר וזו מינות). מעשה באין שאי אפשר לומר עליו כלום, שרצה עולם, ולכן פינה מקום, ולתוכו הוציא קו, והקו נראה כמו אדם, וכו' וכו'.
זו ההזדמנות להעיר משהו שהיה צריך להעיר הרבה קודם. אצל האר"י אין ספירות במובן של הספירות בזוהר או קודם לכן (במקום שהרעיון מופיע לראשונה, ואולי זה ב"בהיר" וזה נידון לא פשוט וברוך השם לא שייך לכאן). הספירות הן מבנה שחוזר בכל מקום בקו שהופך לאדם שהופך לעולמות אלוהיים. ולמעשה, גם בתוך הספירות יש ספירות. לכן אולי כדאי לומר שהשאלה היא מה המעמד האונטולוגי שיש למבנה שמתחיל מן האין וסופו קצת למעלה מן העולם שבו אנו חיים כבני אדם ויהודים ועם המטלה הנכבדה של העלאת הניצוצות האלוהיים (הלא כן) שנפלו. כי גם הם אלוהות שנפלה.
וראה בהמשך.
שאלת
(אחרת מהו החלל בצמצום?). וזו בדיוק הראיה שלי. אם הא-ל העליון של האר"י, שהוא אין כי לא ניתן לומר עליו מאומה (ובזה להפתעתי אנו קרובים מאד), נאלץ (לוגית) לפנות מקום לעולם, זה אומר שכבר האין הזה היה תופס מקום או "מקבילה רוחנית" שלו.
וכבר כאן יש מינות, עוד לפני שנדון על הספירות של הספירות ועל מבנה האדם האלוהי הקדמון.
אמנם שים לב מה עשינו. ניסינו להסיק לגבי דעתו "האמיתית" של האר"י מתוך דבריו. זאת מפני שאנו עוסקים בפיענוח התשובות שלו לשאלות תאולוגיות שאינן נזכרות אצלו - לפחות לפי מה שקראתי עליו. ואם אכן נחלקו מפרשיו בשאלת "עצמות או כלים" משמע שהניח מקום להתלבט בו לפחות מבחינה טקסטואלית (מה שכתוב ומה שלא) והרמוניטית (שאפשר לפרש כך או כך, וכוונתי לפירוש במובן הפשוט של כוונת המחבר).
כמובן מכלל דברי שאין הוכחה מכאן שהוא היה מין במובן שחשב שיש ריבוי בתוך האלוהות. אבל צא וראה שאנו עדיין מחפשים הוכחה שהוא חשב שאין זו אלוהות. (כמובן זו לא אותה דרגה של חומרה, אבל זו בהחלט בעיה אם צריך להתלבט לגביה).
ועוד: דברי האר"י אינם מהוים, לדעתי, רצף של תיאור עקבי, ולכן התלבטו מפרשיו כיצד יש לסדר את התיאורים שניסה כבר תלמידו ומפרשו הראשון, הרח"ו, לסדר. לדעתי, וכמובן תוכל לטעון שזו רק דעתי, האר"י חוה מה שחוה ועבר חויות התגלותיות מיסטיות, ואותן תיאר לרח"ו, שלפי טענתו שלו היה החביב עליו מכל תלמידיו. (ואני נוטה לפקפק תמיד בדברי הח"ו).
מי שמתאר שראה את ההשתלשלות האלוהית החל מהצמצום והקו, ואיך מתפתח הקו, הרי זו חויה, חלום, חזון (חלק מן המילים האלו משמשות אותי עבור החויות הנבואיות, ובעיני האר"י רחוק מזה, גם בגלל שהוא חיפש דברים אחרים לגמרי מהנביאים - אבל זה נושא מעניין לדיון, וכמובן יש לי רק השערות). האם בחויה יש הגיון? אמירה תאולוגית, האם ניתן לגזור ממנה מסקנות לוגיות בתחום האונטולוגי?
ועדיין יותר מכך:
כפי שכתבתי לעיל, יכול אדם להחזיק בשתי טענות סותרות ולא לשים לב שמבחינה פילוסופית זה בלתי אפשרי. (חזק ואמץ תיאר תהליך כזה לגבי הסתירה בין רצונו להוקיר את הגר"א והרמב"ן, לבין המסקנה שלפחות הגר"א האמין כנראה במינות של האר"י והקבלה). איך עלינו להתייחס אם כן לאדם כזה? האם עלינו להתייחס למחוייבות המוצהרת שלו לאחדות האלוקים (שגם הח"ו חוזר עליה בהקדמה) או לכך שמייד בהמשך הוא מתחיל להסביר ש"מבשרי אחזה א-לוה" ולכן העולם האלוהי של הספירות בנוי כדמות אדם? וזה המסר של הפסוק והמקרא?
ועוד:
יפה כתבת שיש כאן רעיון של האצלה. וזה רעיון נאופלטוני כידוע שמקורו בין הנכרים. כמובן, גם נכרי יכול להגות רעיון אמיתי - וגם יהודי יכול לכתוב שטויות ומינות. לדעתי החזיונות של האר"י נבעו מאימוץ הנחת היסוד הנאופלטוניסטית, שלא במודע למקורה. ואכן הנאופלטוניזם עשוי או עלול להתפרש גם הוא כמינות (אבל איני מכיר מספיק את פלוטינוס).
אנסה לסכם:
למדת זכות על האר"י אבל אם יש לך מקור לטענה מפורשת אצל האר"י או הרח"ו שהעולם האלוהי של הספירות אינו אלוהים, אשמח לראות היכן. טענתי היא שמתוך התיאורים הרבים מאד של העולמות האלו משמע שהם כולם אלוהיים. כלומר חלק מאלוהים. ואת בעית הסמליות מן האדם פותרים על ידי האמירה שזה "רוחני" ויש איזו הקבלה נסתרת שמתירה לדבר על כך, אולי הרעיון של "קורלציה" (בפילוסופיה הנאו קנטיאנית, כלומר משהו מקביל שאין יודעים עליו דבר מעבר לכך שהוא שם. רק שאצל האר"י יודעים ויודעים, שהרי יש תיאורים נכונים ויש שלא, וצאו וראו כמה עמלו הוא והרח"ו והמפרשים לסדר את מבני הספירות הסותרים). ואילו בעית הריבוי אינה זוכה למודעות כלל.
אם כתבתי בנוקשות ובחומרה יתרה הרי זה בגלל שהדבר נוגע לליבי. אבל אעסוק בכך בהודעה הבאה בעז"ה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2014 21:58 |
|
| |
ירובעל
תודה על התוכחה.
אני מקוה לחשוב עליה ואולי אם יתברר לי שטעיתי, אקוה לשנות - לשפר - את יחסי.
אבל בינתים אני עומד על דעתי.
לא כתבתי שצריך להרוג את המאמינים בזה. אפילו איני זוכר הלכה למעשה מהרמב"ם מה דינם של המינים, ובמיוחד שהם מינים בשוגג ואמונות אבותיהם ורבותיהם המקובלים בידיהם. ולא גרעו לכאורה מתינוקות הקראים.
אבל יש להבדיל בין התינוק שנשבה לבין אמונתו.
ואמונה זו מינות היא.
לא כפירה ולא עבודה זרה. ואם השתמשתי בלשון האחרונה הרי אפשר שהגזמתי ולא דייקתי ואפשר שהתכוונתי לאלו שמתבססים על האמונות הקבליות כדי לבצע את מעשי ההלכה או הקבלה. כגון להתפלל לפי "כוונות". שאם הם מתפללים על פי דעתם הטועה הריהם, יש לבדוק זאת, באמת עובדי עבודה זרה. וכפי שמי ששולח את השעיר לעזאזל ומסביר זאת כהרמב"ן יש צד לומר שהוא עובד עבודה זרה לפי הרמב"ם.
אכן יש לשאול (ואף לענות) אם מי שמאמין בכך מצטרף למנין. בוודאי שמי שמתפלל לפי כוונות אלו פסול לתפילה ואסור להצטרף איתו למנין ואין עונים אחריו אמן. והלכה למעשה כתבתי ויהי רצון שיהיו כל הלכות שאני כותב ברורות כגון זו.
אז לגבי המשל מעיר הנידחת, אני טוען במלוא הנוקשות והקיצוניות שיש כאן מינות, אבל איני אומר שיש לקיים במאמינים אלו "מורידים ואין מעלים" או אף "אין מעלים" מפני שבדורנו היתום (אם כי זכינו שיש עצכח ומיכי וחברים יקרים ואולי גם אני) - רבים התינוקות שנשבו. וכאשר הקב"ה אמר למשה שישמיד את עם ישראל בשל חטא העגל, ביקש ממנו משה שלא יקפיד על כך. וכן ראוי לנהוג. אבל עדיין אחינו הטועים מאד המה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2014 22:53 |
|
| |
פליאני עליך, מיימוני. הרי הגר"א אמר שכל קבלת האריז"ל היא משל, ואמר שמצא בכתבי רח"ו שגם הוא הבין שזה משל, והרמח"ל בקל"ח ובעו"ס אף הוא הסביר את המשל (ואמנם הלשם ייחס למערכת הספירות יתר אונטולוגיות), וא"כ מדובר כאן במערכות של השפעות ומידות והנהגות, ולא בפיצולי האלוקות גופה, חלילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2014 00:48 |
|
| |
צבוני
תודה על המקורות ועל התוכחה העדינה.
יש לי לומר שכנראה לא הכרתי או לא זכרתי.
ואם כן, הצלנו את הגר"א...
אבל מה שהגר"א אמר על האר"י אינו אומר שכך סבר האר"י על עצמו. ולגבי רח"ו ראה לקמן.
אמנם זאת יש לבדוק:
מה פירוש האמירה ש"זה משל".
שים לב שגם רח"ו טען שזה משל, אבל ה"משל" אצלו זה אך ורק שאין שם גשמיות. זה עדיין נכון לשיטתו שיש מקביליות בין גוף האדם לבין גופו של אלוהים שלו. "מבשרי אחזה א-לוה". והוא מבין זאת כפי שאולי הבין זאת בעל הספר של המינות הראשון, "שיעור קומה".
הווה אומר: לומר שמשהו "משל" זה לא להינצל מכל סוגי המינות, כגון שיש ריבוי אצל האלוהות. זה רק להינצל ממינות אחת, של גשמיות, במובן לא רק הפיזיקלי אלא גם הנאופלטוניסטי.
לגבי הרמח"ל, כמדומה שהיה יותר בעל מודעות פילוסופית. ואיני בקיא מספיק בכתביו ומה שקראתי איני זוכר כדי לומר אם התייחס לכך ואם הקפיד לכתוב שיש רק אחדות. כמדומה שאחדות אצלו זה דבר דינמי, אבל אולי שם מדובר על אחדות ההיסטוריה שמגלה את אחדות האלוקים ולא אחדות האלוקים. ציטטתי בקיצור מה שזכור לי. והדברים טעונים הרחבה.
בכל אופן, אני מפנה גם למה שכתבתי לעיל. שיש מי שמתיימר לטעון שהוא מונותיאיסט אבל מחזיק בה בשעה בדעות סותרות את המונותיאיזם אלא שאינו מודע לכך (או שהוא מתכחש, או שיש כאן הסבר אחר, פסיכולוגי או פילוסופי).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2014 01:08 |
|
| |
נו מיימוני.
קצת הכרת הטוב לא תזיק.
ללא עובדי אלילים איזה טעם יש ליהדות?
אז עובדי אלילים מזעזעיםםםםם!!!111 שבשם הפוליתאיזם הפגאני הנורא והאנטי מוסרי שורפים ילדים, סוקלים נשים שנמצאו לא בתולות בליל כלולותיהן והורגים הומוסקסואלים, כבר לצערנו אין היום... צריך להמציא משהו נורא כמו אנשים שרוקדים סביב מדורה באופן שאינו מזיק לאיש (למעט מעלה את לחץ הדם אצל כמה 'רציונליסטים' עאלק), שבשבילו הכל היה כדאי.
כל המסורת, אלפי שנים של אנשים שנאנקים תחת עול אינסופי של ריטואלים פגאנים (שלפי ספקולציות לא מבוססות הועילו פעם פעם לעזור להם להגמל מריטואלים פגאנים אחרים), אנשים שנטבחו למען האידיאולוגיה של לא לומר שמחמד הוא נביא או ג'יזס הוא התגשמות האל (ולפי האגדות אף שחטו את ילדיהם בשם האידיאולוגיה - לא כעבודת אלילים חלילה כמובן, אלא למען האידיאל!!! שזה שונה לגמרי. הכי שונה. ודו"ק), כל זה, ומה? עם מה הם נלחמים היום? עם הדרישה הבלתי מתפשרת לרציונליות של האתאיזם?! אנואנאאנובאים?! :(
אתה אמור לנשק את רגלי כל אחד ואחד מהבאים להשתטח על קברו של התנא האלקי. לולא הוא, לא היה שמץ הצדקה לכך שאתה ממשיך לאחוז באידיאולוגיה הרציונלית שבשמה אתה מנענע ענפי עצים בחמשה עשר בתשריתו, מדליק נרות בחג החורף, צם לזכר תחילת חורבנו של בית המטבחיים הרציונליסטי בחודש שנקרא על שם אל בבלי ומפנטז על להרוג כל מי שחושב אחרת ממך.
תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 19/05/2014 01:09:23
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2014 01:25 |
|
| |
רציוס'
ברוך השב!
האם אנחנו מדברים על אותו דבר?
נכון שהתורה אכן נאבקת נגד עבודה זרה. מבחינה זו, האלילות מהווה קוטב התייחסות. אבל לא רק את זה התורה באה לתת לנו.
גם חינוך עצמי, התקדשות (וכמה צריך לבאר מונח זה). וכי עשית טוב וחסד אינה מן התורה (אפשר כמובן גם בלי תורה).
כתבת
כל המסורת, אלפי שנים של אנשים שנאנקים תחת עול אינסופי של ריטואלים פגאנים
לא זו המסורת שאני מכיר. אולי גדלנו על מסורות אחרות.
לפי ספקולציות לא מבוססות הועילו פעם פעם לעזור להם להגמל מריטואלים פגאנים אחרים
אני אכן מסכים עם הספקולציה היסודית הזו. למה "לא מבוססת"? בעצם, אל תכתוב כאן. פתח אשכול אחר.
דילגתי על השאר כי זה שייך לאשכול אחר. וחבל לי לסטות. במחילה מכבודך ולא מתוך הסכמה עם דבריך.
אתה אמור לנשק את רגלי כל אחד ואחד מהבאים להשתטח על קברו של התנא האלקי. לולא הוא, לא היה שמץ הצדקה לכך שאתה ממשיך לאחוז באידיאולוגיה הרציונלית שבשמה אתה מנענע ענפי עצים בחמשה עשר בתשריתו, מדליק נרות בחג החורף, צם לזכר תחילת חורבנו של בית המטבחיים הרציונליסטי בחודש שנקרא על שם אל בבלי ומפנטז על להרוג כל מי שחושב אחרת ממך שוב, אתה מדבר עלי?
לא הבנתי את ההצדקה. אלא אם כן שהעולים להר זה גם משתדלים לשמור על המסורת. אלא שאינם מבדילים בין תכניה לדברים שנדבקו בה. לדעתי כמובן.
השם "אידיאולוגיה רציונלית" לנענוע לולב והדלקת נר חנוכה הוא מוצלח. אני סבור שבאמת יש ביאור שאפשר לאפיינו כ"רציונלי" למצוות, גם דאורייתא, גם דרבנן. דומה שאם נעסוק בכך - באשכול אחר - אוכל לקבל את הסכמתך לדבר.
גם השם "בית מטבחים רציונלי" הוא מתאים, אם כי באזנינו היום יש בו הרבה טעם לפגם. הרי "בית מטבחים" הוא כמדומה לשון משנה. וכאן באמת התורה מעדנת את תאות האדם לקרבנות.
שמות החודשים אכן מבבל וראוי היה לא לטעות בדבר. התרצה לפרסם איזה קונטרס בנושא?
אני מפנטז להרוג אחרים? למה? מה זה יתן לי, לעבור על "לא תרצח"? אני מסוגל לכעוס על תסכולים, במיוחד כאלו שיש להם לכאורה הצדקה מוסרית ותורנית, אבל לתרגם זאת לאלימות? מדוע ולמה?
עדיף לחלום על להחזיר את כולם בתשובה...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2014 01:27 |
|
| |
לאחר שביטאתי את זעמי בסרקזם מושחז, אכתוב את הדברים בצורה של טיעון, למען מי שרוצה להגיב:
אחת התמיהות הבסיסיות על היהדות בגירסתה העכשווית היא מה לאל טרנסנדנצנטי ולקנאות ילדותית כלפי עבודת כוחות טבע וישויות אחרות, דמיוניות או ממשיות. תמיהה אחרת היא מה לאל טרנסצנדנטי ולשלל הריטואלים הפגאנים שהיהדות מאופיינת בהם.
על התמיהה השניה ענה הרמב"ם בקלאסיקה 'מורה נבוכים' שהריטואלים הפגאנים נועדו כשלב ביניים בין עבודת האלילים לבין התפיסה הטרנסצנדנטית. לצערנו, מסיבות שאינן ברורות כל הצורך, מאובן הביניים הזה הוא שם כדי להשאר, דופק את עובדי הטרנסצנדנטיה since 1300BCE/200AD (תלוי במה אתה מאמין). התמיהה הראשונה אולי לא התמיהה כל כך את הקלאסיקאי, שכן במונחי הרציונליזם הג'יהאדיסטי, טפשות (מסוג אי הכרה בטרנסצנדנטיה ובייחוד, שהם דברים מובנים לכל חכם ומעמיק בפיזיקה האריסטוטלית, ואי הכרה בהם שקולה כמעט לטענה שהגלגלים אינם בעלי נפש כפי שטוענים הבורים הכסילים, כושים, נשים וילדים) עונשה מוות, כאקסיומה. אך רבים מבני דורנו שהושפעו מהפלורליזם החילוני רח"ל ורוצים להרגיש מאוד שונים מהערבים הטפשים (שמהם שאב הקלאסיקאי את קלאסיקותיו) חשים שלא בנוח עם עמדה זו, ומעדיפים לטעון את הטענה (לא מבוססת כל הצורך אבל who cares) הבאה: עבודת אלילים היא גורם סיבתי להתדרדרות מוסרית, כפי שמעיד ללא ספק (ואין צורך בשיטות מחקר במדעי החברה כי הרי כבר למדונו שבמדעי החרתא עסקינן ואם כן כל הדעות שוות וזו של המרן שווה יותר) וזו הסיבה שהרחום והחנון החליט שיש למגר אותה מהעולם בכל מחיר.
עכשיו נשאלת השאלה מה יש נגד ריטואלי לג בעומר, הרי 1. התדרדרות מוסרית אין שם (כאן שמדובר ב real time אי אפשר להמציא ספקולציות ממעמקי הכרס) 2. היא לא יותר פגאנית מריטואלים יהודיים-דתיים אחרים.
תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 19/05/2014 01:30:42
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2014 01:52 |
|
| |
מימוני, אני באמת לא מצליח להבין אותך. אפילו לשיטתך (השגויה), הרי אתה מסתמך על דעות מסוימות. אז למה להאשים את הקבלה כמכלול? אם יש כאלה שטעו אז הקבלה היא ע"ז? לפי זה גם תורת משה היא ע"ז, שהרי המקובלים טעו בפרשנותה והגיעו למה שהגיעו. זה בודאי לא מתאים לסנגורם של ישראל כמוך. שנית, אתה טועה. מה פירוש "עצמות או כלים"? אני מכיר ויכוח על אור א"ס, וגם שם כתבו הלשם ועוד שאינו העצמות. בודאי שאר הספירות הן כלים. בתוכן יש אור א"ס. זה כמו נשמה בגוף שהמכלול קרוי אדם, כך אצילות שבתוכה אור א"ס קרויה אלוקות.
הרי תחילתו של ויכוח בין זייבלד לאביבי בדאצ'ה שעוסק בנושא הזה: http://www.datshe.co.il/blog/2009/08/28/%D7%94%D7%A2%D7%A8%D7%94-%D7%A7%D7%98%D7%A0%D7%94-%D7%A2%D7%9C-%D7%9E%D7%94%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%90%D7%A6%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%AA/בפתח דבריו כתב יהודה זייבלד כי 'הרמ"ק אינו סובר שהספירות הן אלוקות. הוא מאריך בעניין בשער הרביעי בפרדס – שער עצמות וכלים, ומביא את דעות החולקים, ומכריע שיש בספירות כלים שאינן אלוקות וישנו גם אור השופע בהן שהוא אלוקות'. ולא היא. לא אמר הרמ"ק כי הספירות אינן אלוקות, ולא יכול היה לומר כן. כי הספירות שבאצילות כולן הן אלוקות, ללא שיור. לא לחינם הודגש בהקדמת תיקוני הזוהר כי 'דעשר ספירו' דאצילו' מלכא בהון, איהו וגרמיה חד בהון, איהו וחייו חד בהון, מה דלאו הכי בעשר ספירות דבריאה, דלאו אינון וחייהון חד, לאו אינון גרמיהון חד' (תיקוני הזוהר, מנטובה שי"ח, דף ג ע"ב; הנוסח הידוע 'איהו וחיוהי חד איהו וגרמוהי חד בהון' נמצא בספר עץ חיים, שער מב, פרק ה, ובעקבותיו ציטטו כך מאמר זה רש"ז מלאדי באגרות קודש, אגרת כ, ור' חיים מוולוז'ין בנפש החיים, שער ד פרק י). כשתקרא את הציטוט שמביא אביבי תראה שהוא לא הבין את מה שציטט. זה ממש כדבריי כאן למעלה. ממילא נפל פיתך בבירא.
ולגבי פינוי המקום אתה שוב טועה. את זה כבר הסברתי כאן פעם, במונחיו של רש"ט גפן שהסביר שהצמצום פירושו פינוי מימד נמוך יותר (המציאות היא כעולם דו ממדי בתוך חלל תלת ממדי. לכן המציאות לא תופסת מקום בחלל). אתה משתמש בפירושים בנאליים מדי ומגיע בפזיזות למסקנה שמזהה קבלה עם ע"ז. יש הנהגות בעייתיות של אנשים, אבל אל לך לתלות את הבעיות הללו במסגרת המושגית שבתוכה הם פועלים. כאמור, לפי אותו היגיון ההלכה/התורה היא ע"ז, ראה לעיל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2014 07:35 |
|
| |
בקובץ ישורון תשעד הובא במאמר על ר' אביגדור קרא (שהיה פילוסוף ומקובל גם יחד) כי כתב שכל ימיו הצטער על הסתירה בין הקבלה לפילוסופיה ולבסוף פתר את הסתירה (לא מובא איך ומסופקני אם יש פתרון) אגב – ההבנה במו"נ כי המצוות הן רק בכדי למנוע ע"ז אינה מוסכמת ויש בה קשיים לא מעטים מתוך דברי הר"מ עצמו
|
|
|
|
|