|
|
| נשלח ב-26/5/2014 21:04 |
|
| |
שחור כתום
תודה רבה על תגובתך
(האם אתה חדש בפורום? ברוך הבא!)
העלית נקודות חשובות ואולי לא דייקתי. הבה ונבדוק יחד.
1. היכן יש ציטוטים בקבלה שמשמעם מינות?
כאן צריך הבהרת מושגים.
ראשית, מהו מין.
הנה הגדרת הרמב"ם
רמב"ם הלכות תשובה פרק ג
חמשה הן הנקראים מינים:
האומר שאין שם אלוה ואין לעולם מנהיג,
והאומר שיש שם מנהיג אבל הן שנים או יותר,
והאומר שיש שם רבון אחד אבל שהוא גוף ובעל תמונה,
וכן האומר שאינו לבדו הראשון וצור לכל,
וכן העובד כוכב או מזל וזולתו כדי להיות מליץ בינו ובין רבון העולמים כל אחד מחמשה אלו הוא מין.
כמובן, דברי לקמן מתבססים על הנחות יסוד. אחת מהן, שאני כותב לפי הרמב"ם. הראב"ד בו במקום הקשה עליו:
+/השגת הראב"ד/ והאומר שיש שם רבון אחד אלא שהוא גוף ובעל תמונה. א"א ולמה קרא לזה מין וכמה גדולים וטובים ממנו הלכו בזו המחשבה לפי מה שראו במקראות ויותר ממה שראו בדברי האגדות המשבשות את הדעות. /השגת הראב"ד/
אבל הרשה לי ללכת בשיטת הרמב"ם.
שנית, מה יש לומר כאשר הכותב מייחס לאלוקים תיאורים שנשמעים לקוחים מן העולם הפיזיקלי, אבל טורח להדגיש שזה "הכל רוחני" ו"חלילה אין שם דבר גשמי" (פרפרזות שלי)?
האם גם על כך יש להחיל את הקביעה שזו מינות?
לדעתי כן. מפני שמי שמייחס ריבוי לאלוקים, היסטוריה או ביוגרפיה, ועלילות מהסוג שמופיעות בכתבי האר"י, כל אלו הינם מינות. אבל - אפשר בהחלט לטעון שהדברים אמורים להתפרש אחרת.
עכשו לענין הציטוטים. מה דעתך לפתוח את שער העיגולים, דרוש אדם קדמון, בפרק הראשון. זה ספר שנחשב יחסית קל מבין כתבי האר"י. אז הנה
הקדמה אחת כוללת מן האין סוף עד זעיר אנפין
דע כי תחילת הכל היה כל המציאות אור פשוט, ונקרא אי"ן סו"ף, ולא היה שם שום חלל ושום אויר פנוי, אלא הכל היה אור האין סוף.
[כאן אני מדלג על הכוונה בבריאה, שמעוררת דיון מסוג אחר).
ואז צמצם עצמו באמצע האור שלו, בנקודת המרכז אמצעית שבו ושם צמצם עצמו אל הצדדים והסביבות, ונשאר חלל בנתיים, וזה היה צמצום הראשון של המאציל העליון.
עד כאן ציטוט.
המשך המיתוס מוכר (אני מקוה שתסלח לי שאני משתמש במילה "מיתוס"). אחר כך "המשיך אור דרך קו אחד" והאור היה בצורת אדם וכו' וכו'.
עכשו תוכל לטעון, כפי שטענו כאן, שאותו האור ואותן הצורות שלבש האור הן "רק צורות התגלות" ואינן מהותיות. לכן הן אינן כשלעצמן אלוהות אלא רק "עולמות אלוהיים".
את הנושא הזה לא למדתי דיו, ורק זכור לי, דווקא מדברים שעלו בפורום כאן ובמקומות אחרים, שזוהי בדיוק מחלוקת, שנקראת "עצמות או כלים", על טיבם האונטולוגי (=המדוייק מבחינה פילוסופית מבחינת המציאות שלהם). למאן דאמר "עצמות" נראה שמדובר בו עצמו כביכול.
אבל
גם אם לא תרצה להגיע לשם, איך תפרנס את האמירה שאותו אינסוף, בחינה שאי אפשר לומר עליה מאומה, עדיין תופסת "חלל" וזקוקה "להצטמצם".
זו גישה פנתאיסטית, כך מכנים אותה בפילוסופיה. ופנתאיזם הוא מינות.
**** עוד כתבת
2. שים לב,אתה גם מחשיב את רבבות אלפי ישראל המאמינים בקבלה-באשמת מינות! נכון מאד!
זו מינות שלא מדעת. וזו מינות שיחד איתה נוהגים להצהיר גם שהאלוקים אינו גוף וכו'. אז אלו שמודעים בכלל למה שנאמר כאן, מתרצים זאת לעצמם על ידי דחיקת חוק הסתירה הלוגי, ששני דברים לא ייתכנו כאחד. יותר מכך, הם מוכנים לומר גם שהאלוקים נעלה מכל השגה (נכון מאד) וגם שכל מה שהאר"י אמר עליו (דימיין עליו?) הוא נכון מאד.
זוהי עדיין מינות.
ושוב, זו פרשנותי. אפשר לדחות שברגע שמעלים את הטענה שהכל משל והאלוקים הוא אחד כבר מותר להוסיף בהמשך כל דבר.
דעתי שונה. התוספת הזו, הארוכה מאד, היא מינות.
****** עוד כתבת
. הקב"ה לא מתחלק לספירות,מאיפה הבאת את זה? הוא מתגלה אלינו דרך הספירות. "כי לא יראני האדם וחי".הספירות מספרות לנו עליו. 4. אלוקים גם אינו מתחלק לחלקים,מאיפה הבאת את זה? ההתגלות הראשונית שלו מול המציאות הגשמית היתה כל כך עוצמתית-שה"כלים" נשברו.וניצוצותיהם התפזרו בכל העולם.את הניצוצות הללו מוטל עלינו לתקן.כדי להחזירם למקומם הנכון.זוהי נקודת הגאולה. חוששני שדבריך כפרשנות לאר"י אינם מדוייקים.
זו לא היתה רק התגלות. זו היתה בריאה. זו הגרסה של הבריאה של האר"י, שמתחילה בבריאה/האצלה/התפרדות פנימית של העולמות האלוהיים, ומהם יצא בסופו של דבר עולמנו שלנו.
השימוש במילה "התגלות" באופן שבו אתה משתמש בו אינו הרגיל בפילוסופיה - שם הוא מונח תחליפי, טכני, לנבואה, ובוודאי לא בהיסטוריה של המסורת במשפטים כמו "אלוקים התגלה בסיני".
(תוספת: כמדומה שזה גם לא מה שהאר"י ועורכו רח"ו כתבו בעצמם, אבל הדברים צריכים בדיקה).
העלית שאלות נאות מאד במה שכתבת לירוחם. אך יש הבדל גדול בין התפיסה שמציג ירוחם, אם הבינותיו, שהיא גם שלי, והיא מבוססת על החילוק החשוב שהגדיר הרמב"ם, בין תארי פעולה לתארי מהות.
אם תעיין באשכול שלי "לך דומיה תהלה" תראה שגם לפילוסוף זהיר יש בעיה לדבר על אלוקים הטוב, אוהב צדקה וחסד. אבל כמדומה שיש מרחק רב בין הפתרון שהציע הרמב"ם והפתרון שהצעתי אני לבין מה שהציע האר"י.
גם הניסוח שלך, שנועד "להציל" את התיאורים של האר"י על ידי משלים, אינו מדוייק לדעתי. הוא נוטה לפסיכולוגיזציה. ויש להאריך, והודעה זו כבר ארוכה די והותר...
תוקן על ידי מיימוני ב- 26/05/2014 21:06:56
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 01:16 |
|
| |
מיימוני, למיטב הבנתי, עיקר התקפתך אינה על האר"י עצמו כי אם על המון העם המאמינים כיום בדבריו. אם כן, על מה אנחנו מתווכחים? בוא נצא לשוק, נתפוס מאה מקובלים מכל שכבות האוכלוסיה ונשאל אותם אם הם מאמינים שהספירות הן התגלות ה' או ה' בעצמו.
אני לא פגשתי אחד, גם לא כאן בפורום, שמאמין שהספירות הן ה' עצמו. אמנם ההיכרות שלי עם מקובלים (מעבר לכתבי הרב דסלר וסיעתו) היא אפסית.
אה, וכמובן, קטנך עבה ממתני כמו כל מתני האחרים המתווכחים אתך כאן. אבל כבר אמר החכם: אפלטון אהוב והאמת אהובה יותר (או משהו כזה)
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 07:47 |
|
| |
אריאל
בקצרה כי כתבתי לעיל.
א. טענתי היא נגד האר"י או נגד מי שכתב את המשפטים שצוטטו לעיל מדבריו.
ב. יש לי עוד המון טענות המבוססות על כתביו.
ג. נקודה חשובה מאד: זה שאדם מצהיר ברגע מסויים שהוא מאמין שה' אחד ואחר כך ממשיך להצהיר על אמונתו במיתוס של האר"י אינו פוטר אותו מאמונה במינות. כך דעתי. זה מה שקורה כאשר אדם ממשיך להחזיק בשתי טענות סותרות.
ד. על סמך ג', "מקובלים" או מקובלים שמאמצים את דברי האר"י ממילא נמצאים נכשלים במינות.
אם יש מקובל שמפרש מחדש את האר"י כדי לנטרל את כל המינות, איני יודע מה לחשוב. צריך לראות דוגמא. מישהו שלח לי באישי קטעים לעיון. שאלתי אותו האם המחבר מאמין שדברי האר"י הם רק דרש בכיוון אחר, נניח פסיכולוגי כדרך החסידות, או שהוא מוסיף עליהם, ואז זו עדיין מינות.
ה. המון העם הולכים שולל מפני שהם מאמינים שזה קדוש, ולא חשוב מה נאמר בפנים. (לא כולם, ויש רמות שונות, מודעויות שונות, וכו', אבל כך זה בכל אמונה).
האם כוונתך לשאול: איך מתקנים את הטעות? זה באמת מסובך. האם צריך לשלול הכל, שלילה שקשה לצפות שתזכה בהסכמה? או שצריך לפרש מחדש ול"הציל" את הדברים כך שלא יהיו "פשט" כלל? הפתרון האחרון לדעתי אינו מספיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 10:35 |
|
| |
הרב מימוני רציתי לתקן ולכתוב כי אין כתבי האר"י, מה שיש זה כתבי רח"ו ורש"ו, כאילו בשמו, ולא בהכרח האר"י כתב זאת. אבל נזכרתי בבית יוסף שבה ר'יוסף קארו מספר שהוא נזף בהאר"י על נוהלים מאין אלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 12:36 |
|
| |
איפה הבית יוסף הזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 12:46 |
|
| |
בית יוסף אורח חיים סימן תרנא יא (ב) אם צריך לחבר האתרוג ללולב בשעת הנענוע ולנענע שניהם יחד או אם אינו מנענע אלא אגודת הלולב לבד ויד שמאלו שהאתרוג בה תהא עומדת במקומה בלי נענוע דבר זה לא נתבאר בגמרא ולא בדברי הפוסקים אבל ה"ר מנחם מרקנ"ט כתב בפרשת אמור (ד"ה ולקחתם) צריך לסמוך האתרוג עם שאר המינים שלא להפרידה מן הבנין וסוד זה נגלה אלי בחלום בליל יום טוב הראשון של חג הסוכות בהתאכסן אצלי חסיד אחד אשכנזי שמו הרב ר' יצחק ראיתי בחלום שהיה כותב השם ביו"ד ה"א והיה מרחיק הה"א אחרונה מן השלש אותיות הראשונות ואמרתי לו מה זה עשית והשיב כך נוהגים במקומינו ואני מחיתי בו וכתבתי אותו שלם ואשתומם על המראה ואין מבין למחר בעת נטילת לולב ראיתי שלא היה מנענע רק הלולב ומיניו בלא אתרוג והבנתי פתרון חלומי וחזר בו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 13:27 |
|
| |
(תגובתי לירוחמשמ בתוך כל משפט מדבריו.) מתוך שורותיך אפשר להבין כי אתה מאמין בקבלה, בוודאי! ומתוך דבריך אפשר לראות בצורה ברורה ביותר את האנשתו של הקאל. לא ולא!!! אין לו דמות הגוף ואינו גוף!!! מתוך האמונה הדתית שלי אני בהחלט חושב כי האנשתו של ה' היא מינות. מינות= נצרות .האמונה הנוצרית החלה להכניס לעם ישראל את האמונה באלוקים אנושי, שאפשר למשש אותו ואפשר להבין אותו , חס ושלום לומר כך!!! אני איני מאמין באלוקים שאני יכול להבין אותו, מסכים איתך:"כי לא מחשבותי מחשבותיכם ולא דרכיכם דרכי אמר השם". איני מאמין באלוקים שאני יכול לשנות אותו. לא אני זה ש"משנה" אותו-הוא עצמו הטביע בטבע היקום ש"תשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזרה". איני מסוגל בכלל לחשוב על קאל כזה, ולהמשיך ליראה מפניו, יראת הפחד אולי כן- יראת הרוממות כלל וכלל לא. למה לא? הן הן גבורותיו,הן הן נוראותיו.א-ל חי חלקנו צורנו אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו. ועכשיו אתה טוען בצדק כי הרי התורה מלאה בתאורים אנושיים של הבורא! התורה היא נצחית ומתאימה גם לאנשים פרימיטיבים שחיו לפנ 3000 שנה. ומתאימה גם לדורנו - שבו נחשפו מעינות החוכמה, שקדמוננו לא היו חשופים לה, דור דור ושכלו דור דור והבנתו, משל למה הדבר דומה ,לימוד תורה לילדי החיידר הקטנים, אינה דומה כלל ללימוד אותה תורה שאותה לומדים מבוגרים עם ידע רחב. אתה סבור שהינך חכם ויודע יותר מהרמב"ן,ואדמו"ר הזקן בעל התניא,והגר"א,וה"בן איש חי".ניחא,תהיה לי בריא מעתה ועד עולם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 13:30 |
|
| |
הרב מיימוני
אני מסכים לחלוטין איתך שיש עמדות הגותיות ביהדות ההלכתית הסבורות שיש ניסוחים של תפיסות קבליות שאינם מתיישבים עם דרישות אמונת האחדות לפי פרשנויות מסויימות. אני מניח שאתה מחזיק בעמדה כזו. האמת היא שאין לי מקורות ברורים אבל אני די בטוח שראיתי במקורות קבליים מסויימים (ואולי בגירסה החסידית שלהם) המתייחסים למי שכופר בתורת הנסתר שהוא מין או עע"ז או וריאציה על הנושא (ממילא היד קלה מאד על ההדק בנושאים אלה). ראינו גם שהפסיקה ההלכתית ולכל הפחות הקו המרכזי שלה, לא מתייחסת לאמונות כגון דא כבעלות השלכות מעשיות לגבי היחס ליהודים (כמו צירוף למנין, שחיטה, וכו'). כלומר ההלכה (וכאן כוונתי לרובו ככולו של הקורפוס ההלכתי ופרשנויותיו בשו"תים למיניהם) לא סבור שיש נ"מ למה דעתו של פלוני על הזוהר או האר"י או שבירת הכלים או מה שלא יהיה. כאן אולי יש לסייג שיש בשוליים (בשתי הקצוות) עמדות אחרות – אבל זה שוליים.
כעת צריך לחלק בין מה שניתן לקרוא לו עניין פילוסופי-אקדמי לבין מה שניתן לכנותו עניין הלכתי לבין מה שניתן לכנותו עניין אמוני. אלה שלושה תחומים שונים. הראשון ביסודו הוא תחום של פרשנות וניתוח של מקורות – למה התכוון רח"ו או הרש"ז או מחברי הזוהר או הרמב"ם או הרמב"ן. מדוע סברו כמו שסברו? האם היו בדבריהם סתירות? ועוד. המאפיין את התחום הוא ששיטות המחקר יחסית יציבות ושתוצאותיו לא מוכתבות מראש.
לגבי המישור ההלכתי כבר אמרתי לעיל שההלכה היא לא כל אחד לעצמו ויש מקורות ויש רובם (המוחלט) של חכמים. ואחד המאפיינים היפים בעיני של הפסיקה היא דגש את הצד המעשי לגליסטי והרבה פחות על מה מאמין פלוני. יש בזה הרבה הגיון אם תחשבו על זה, כי ב"ד לא יכול לדעת מה פלוני באמת מאמין (בקושי אנחנו יודעים זאת על עצמנו).
זה משאיר לנו את המישור האמוני. מה זה מישור אמוני? אולי ניתן לומר שזהו תחום בו המאמינים בדת מסויימת מנסים לנתח ולברר מה התוכן של אמונתם. ברור שכאן מדובר בתחום שאין לו את התשתיות המתודולוגיות שיש למישורים האחרים שהזכרנו (למשל תוצאותיו מוכתבות מראש). האם מעמד בהירארכיה ההלכתית או הפילוסופית שנהנה ממנו פלוני מקנה לו מעמד דומה בשיח האמוני? יש מקום לויכוח. יש ויכוח דומה באופיו במוסר אבל אכ"מ. נניח שפלוני מאמין שהא-ל הוא ככה וככה. – אז מה? מהיכן נובע שאופי אמונתו של פלוני מחוייבת או מחייבת? בהלכה יש שיטה/ות. בפילוסופיה יש שיטה (או שיטות – לא משנה לצורך העניין). בדיון על אמונות יש במקרה הטוב ניסוח מעניין או מעורר מחשבה.
אני חושב שיש ערבוב בין המישורים שיוצר ויכוח לא ממשי. הרי מיימוני (כך אני חושב) לא יוצא נגד הפסיקה. אם הוא טוען טענה אקדמית אז אני לא חושב שהפורום עם כל הכבוד מסוגל לברר סוגיה זו. זה משאיר את הטענה האמונית שכך מיימוני מאמין. מי אנחנו שנגיד לרב מיימוני במה להאמין? אם בשטיבלעך לא איכפת ובבי"ד לא איכפת ולשוויגער לא איכפת אז למה שיהיה איכפת לנו. אלה טוענים שהציונים כופרים ואלה שהחסידים ואלה שהליטאים. נו אז עוד מישהו טוען על עוד מישהו שהוא כופר.. זה בהחלט חלק מהמסורת שלנו.
תוקן על ידי yerubaal ב- 27/05/2014 13:30:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 14:43 |
|
| |
| שחור_כתום כתב: |  | (תגובתי לירוחמשמ בתוך כל משפט מדבריו.) מתוך שורותיך אפשר להבין כי אתה מאמין בקבלה, בוודאי! ומתוך דבריך אפשר לראות בצורה ברורה ביותר את האנשתו של הקאל. לא ולא!!! אין לו דמות הגוף ואינו גוף!!! מתוך האמונה הדתית שלי אני בהחלט חושב כי האנשתו של ה' היא מינות. מינות= נצרות .האמונה הנוצרית החלה להכניס לעם ישראל את האמונה באלוקים אנושי, שאפשר למשש אותו ואפשר להבין אותו , חס ושלום לומר כך!!! אני איני מאמין באלוקים שאני יכול להבין אותו, מסכים איתך:"כי לא מחשבותי מחשבותיכם ולא דרכיכם דרכי אמר השם". איני מאמין באלוקים שאני יכול לשנות אותו. לא אני זה ש"משנה" אותו-הוא עצמו הטביע בטבע היקום ש"תשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזרה". איני מסוגל בכלל לחשוב על קאל כזה, ולהמשיך ליראה מפניו, יראת הפחד אולי כן- יראת הרוממות כלל וכלל לא. למה לא? הן הן גבורותיו,הן הן נוראותיו.א-ל חי חלקנו צורנו אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו. ועכשיו אתה טוען בצדק כי הרי התורה מלאה בתאורים אנושיים של הבורא! התורה היא נצחית ומתאימה גם לאנשים פרימיטיבים שחיו לפנ 3000 שנה. ומתאימה גם לדורנו - שבו נחשפו מעינות החוכמה, שקדמוננו לא היו חשופים לה, דור דור ושכלו דור דור והבנתו, משל למה הדבר דומה ,לימוד תורה לילדי החיידר הקטנים, אינה דומה כלל ללימוד אותה תורה שאותה לומדים מבוגרים עם ידע רחב. אתה סבור שהינך חכם ויודע יותר מהרמב"ן,ואדמו"ר הזקן בעל התניא,והגר"א,וה"בן איש חי".ניחא,תהיה לי בריא מעתה ועד עולם. |
|
יש לך טענות של מלמד בישיבה קטה- לפי שיטתך האחרונים לא יכלו לחלוק על הראשונים- האם רע"א היה יותר חכם מאלו שחלק עליהם?
ראה גם אהרון הכהן עשה את העגל גם ר' י. אייבשיץ היה שבתאי וכד'
אבל לא זה הנושא- לא מדובר עלי אישית או על אחר אישית, מדובר כאן על הדור שלנו שהוא הרבה יותר חכם מהדורות הקודמים. אם זה לא היה כך בכל הדורות העולם היה עומד על מקומו ולא מתפתח כלל וכלל בכל המובנים.
בשביל לסבר לך את האוזן- לדעתי האדמור האחרון של חבד- היה הרבה הרבה יותר מהאדמור הזקן מכל הבחינות
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 17:41 |
|
| |
מיימוני נתחיל מזה שהקב"ה אינו נתפס בשכל אנושי כלל וכלל, "החקר אלוה תמצא? אם עד תכלית שדי תמצא?" אבל הרי הוא ברא את העולם ואותנו, ויש כאן ברואים שהוא "צריך" להתייחס אליהם. זה מחייב גילוי מצידו ברמה כל שהיא. מאידך גיסא, צריך לאפשר לבני אנוש בחירה חופשית, ואם הנוכחות של הקב"ה תהיה גלויה לעין-בטלה הבחירה. כתב רבי מיימוני כאן בא סוד הצימצום: הקדמה אחת כוללת מן האין סוף עד זעיר אנפין דע כי תחילת הכל היה כל המציאות אור פשוט, ונקרא אי"ן סו"ף, ולא היה שם שום חלל ושום אויר פנוי, אלא הכל היה אור האין סוף. וממילא לא היתה בחירה באותו זמן. מאחר שאין כל מציאות שהיא מלבד השם יתברך. ואז צמצם עצמו באמצע האור שלו, בנקודת המרכז אמצעית שבו ושם צמצם עצמו אל הצדדים והסביבות, ונשאר חלל בנתיים, וזה היה צמצום הראשון של המאציל העליון. כלומר, היה צריך ליצור חלל שבו, כביכול, הוא לא נמצא שם. זו לא היתה רק התגלות. זו היתה בריאה. זו הגרסה של הבריאה של האר"י, שמתחילה בבריאה/האצלה/התפרדות פנימית של העולמות האלוהיים, ומהם יצא בסופו של דבר עולמנו שלנו. אינני רואה כאן בריאה, רבנו מיימוני, אני רואה כאן "נסיגה" כביכול של הקב"ה, שנותן מקום לבריאה שהיא, כאילו, חיצונית לו. ואפילו מתכחשת אליו, ומאידך גיסא הוא הוא המחייה אותה. תנסה לדמיין מצב שהפנטגון מממן את הקג"ב בכל צרכו של הקג"ב. על זה אפשר להמליץ את הפסוק:"היש השם במקום הזה-אם אין?" יש כאן פרדוקס מדהים:מצד אחד-"לית אתר פנוי מיניה" והפסוק אומר "ואתה מחייה את כולם". הרי ברור שהבורא ית' יצר (ב"נסיגתו") את החלל הפנוי, עד כדי כך שנוכחותו יתברך נעלמה משם, וכאילו אין השם יתברך במקום הזה. ומאידך גיסא, הרי ברור שהוא הוא המקיים והמחייה את הכל! "והוא עשה ועושה ויעשה לכל המעשים". נקודה חשובה מאד: זה שאדם מצהיר ברגע מסויים שהוא מאמין שה' אחד ואחר כך ממשיך להצהיר על אמונתו במיתוס של האר"י אינו פוטר אותו מאמונה במינות. כך דעתי. זה מה שקורה כאשר אדם ממשיך להחזיק בשתי טענות סותרות. רבינו מיימוני,בוודאי אתה מאמין שהקב"ה הוא כל יכול,נמנע הנמנעות. שהרי אינו ניתן להשגה אמיתית מצידנו כל עוד אנחנו כאן בעולם הגשמי.לכן אינני נבהל מה"סתירה" כביכול שהצגת.היא תקפה רק כלפי עניינים גשמיים:חפץ גשמי אינו יכול להימצא בשני מקומות בעת ובעונה אחת. מאי נפקא מינה מ"סוד הצימצום"? לדעתי, חלק נכבד מעבודת השם צריך להיות מבוסס על האמונה בהשגחה פרטית, להתבונן איך הקב"ה מגלגל עבורך כל מיני סיבות על גבי סיבות, והכל בסתר, בדרך הטבע, בלי שאף אחד ירגיש, כמו במגילת אסתר, הכל "במקרה". ואתה עומד נפעם מול ההשגחה העליונה שצימצמה עצמה לתוך סיבות טבעיות. ואז אתה נזכר בפסוק אענך בסתר רעם, אף אחד לא ראה, אף אחד לא שמע, רק אתה מרגיש את הרעם! ממליץ לך (ולחברי הפורום הנכבדים) לעיין היטב בליקוטי מוהרן חלק א תורה ס"ד:"בוא אל פרעה".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 18:54 |
|
| |
"מאידך גיסא, צריך לאפשר לבני אנוש בחירה חופשית, ואם הנוכחות של הקב"ה תהיה גלויה לעין-בטלה הבחירה"
אז איך קרה שבני ישראל חטאו חטאים חמורים גם בתקופה של נוכחות גלויה לעין כשאלוהים נגלה אליהם בהר סיני ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 23:54 |
|
| |
שחור כתום
תודה על מאמציך להבהיר את שיטתך. אמנם חוששני שיש הרבה נקודות של חוסר הסכמה או חוסר בהירות.
אנסה להתייחס שלב שלב.
כתבת, כנראה הקדמה להמשך
1. נתחיל מזה שהקב"ה אינו נתפס בשכל אנושי כלל וכלל, "החקר אלוה תמצא? אם עד תכלית שדי תמצא?" זה נכון, אבל השאלה לאן אתה רוצה להמשיך. אנו יודעים שיש ה'. אנו יודעים שהוא אוהב צדקה ומשפט, שהוא רחמן, שהוא אוהב אותנו. איך להבין את המילים האלו? כבר הפניתי אותך לאשכול שלי. אפשר לומר שאלו תארי פעולה.
שנית, האם יש שכל לא אנושי? נכון שפעם האמינו בכך. אבל "שכל" הוא פשוט הכלי (אם יש כזה כלי) שלנו לחשיבה: להשתמש במושגים ולקשור אותם יחד בטענות וטיעונים (משפטים שיש ביניהם קשר לוגי). יש להאריך הרבה בדיון הזה אבל זה יקח הרבה מקום וזמן.... אני חושש שדבריך ייאמרו מתוך הנחות יסוד תמימות שמאפיינות את הגישה הפילוסופית מימי אריסטו. היום אנו יודעים יותר ומשתמשים במילים ביתר דייקנות. אולי לא יהיה צורך בהערה זו.
2. אבל הרי הוא ברא את העולם ואותנו, ויש כאן ברואים שהוא "צריך" להתייחס אליהם. זה מחייב גילוי מצידו ברמה כל שהיא. אני משער שכוונתך שכאן אנו כבר יודעים על ה' משהו. שהוא ברא אותנו. אולי כוונתך שהוא גם משגיח עלינו ולכן יודע מה איתנו. כל זה נכון וכל זה מתבאר כאמור בסעיף הקודם כתואר פעולה שאינו מגלה מאומה על מהותו. ושוב, אפילו לייחס לו "מהות" אפשר שזו טעות לוגית (כמו לשאול מה הצבע של המספר 11).
3 מאידך גיסא, צריך לאפשר לבני אנוש בחירה חופשית, ואם הנוכחות של הקב"ה תהיה גלויה לעין-בטלה הבחירה. אלו דברים מוזרים מאד בעיני. ראשית, מדוע שידיעה כלשהי תמנע בחירה חופשית. ואיך אתה מבין מהי אותה בחירה חופשית. האם הבחירה היא תמיד במצב של אי ידיעה? או במצב של מאבק פנימי בנפש? האם אין בחירה בין אפשרויות שאינן מהסוג הזה, נניח אם לחבר או לנגן מוזיקה כזו או אחרת.
שנית, כתבת שנוכחות ה' יכולה להיות גלויה אבל, כך אני מבין מדבריך, ה' בחר בכונה להעלים את הנוכחות הזו. האמנם? וכיצד נוצרת העלמה זו?
וכיצד היא לא נעלמת וממי?
יש כאן דגם מסויים של הכרת "נוכחות" ה' ויש לברר היטב על הוא מתבסס. לכל הפחות שים לב שמה שכתבת כאן כהנחת יסוד להמשך (אני משער) בעצם טעון הבהרות רבות ולכן הוא נשען על הנחות יסוד.
העדר הכרת נוכחות השם דרוש לבחירה חופשית? האמנם? כבר העיר לך אפרים בן על זה ואני מצטרף אליו.
עד כאן בינתים
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 23:56 |
|
| |
לגבי ההמשך, ממש איני מצליח להבין איך דבריך עונים על דברי. אשאל ברשותך: האם ברור לך מה היתה שאלתי? מה היתה הכוונה בייחוס "מינות" לכתבי האר"י? האם הטיעון שלי מדוייק? האם יש בו פרכות? התרצה לפרט?
אתה ענית לי, עד כמה שהבנתי, בנושא אחר לגמרי ולכן אין שם תשובה למה שכתבתי. פשוט איני רואה קשר. כמובן, אולי זה מפני שאני איני מספיק מבין/כשרוני/משקיע או שאני עייף בגלל שעת הלילה. אתה מוזמן לבדוק ולענות.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2014 09:38 |
|
| |
מיימוני
]זה נכון, אבל השאלה לאן אתה רוצה להמשיך. אנו יודעים שיש ה'. אנו יודעים שהוא אוהב צדקה ומשפט, שהוא רחמן, שהוא אוהב אותנו.
תוכל להסביר איך יודעים ? איך הגעת למסקנה שאתה יודע ואיך בדקת זאת ?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2014 14:13 |
|
| |
שלישישי
אלו שאלות מצויינות הראויות להישאל וראויות לתשובה.
אבל דברי כאן נועדו למי שיודע או לפחות מאמין בזה.
איך להוכיח שזה כך, אשמור זאת ברשותך לאשכול אחר (ויש כמדומה רבים, אם כי יש גם הטוענים שמעולם לא הוכחתי זאת כראוי...).
|
|
|
|