בית פורומים עצור כאן חושבים

פרשת ערכין האם אשה שווה פחות מגבר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/5/2014 23:54 לינק ישיר 

למינגית כתב:
בתשובה לכותרת האשכול: אכן, לפי התורה אשה שווה פחות מגבר. 
המשמעות, בין היתר: אם תראו אותי טובעת בנהר, ולצידי משתנק לו שיכור מטומטם חדל אישים בן 90, ויש בידכם אפשרות להציל רק אחד משנינו - תהיו חייבים, על פי דין תורה, להציל אותו ולהניח לי לשקוע במים.
ולא, אין לי בעיה עם זה. 
אם מקבלים שהתורה היא אלוקית וניתנה משמיים - אז אלוקים קבע שחייו של השיכור חשובים יותר משלי. הוא נתן את החיים האלו, וזכותו לקבוע בהם קדימויות. 
ומי שלא מקבל שהתורה אלוקית וניתנה משמים, יש לו אלף בעיות קשות יותר, חוץ מערך האשה הנמוך. 

ידעתי שהשטחיות תגיע כרגיל.
להציל גבר מול אישה יש לו סיבה פשוטה כמו להציל תלמיד חכם קודם לצדיק.
הרי צדיק יותר חשוב לכל הדעות מתלמיד חכם.
התשובה שהציבור צריך את התלמיד חכם, כלומר למציל יותר חשוב את התלמיד חכם. 
אותו דבר להציל גבר קודם היא רציונאליות ברורה. גבר יכול להפרות אלף נשים מה שאין כן אישה יכולה ללדת כמה ?
כלומר ציבורית יש כאן רווח יותר.

אבל אם תהיה שאלה להציל פרופסרית שיש לה תרופה לסרטן מול להציל גבר הכי חשוב אבל לא חשוב כמו התרופה לסרטן אז בוודאי יצילו את האישה.

בקיצור יש בהלכות האלה חישוב קר ויבש של כדאיות ואין כאן שום בעיה של שוביניזם זול.
להפוך את התורה לשוביניזם ועוד מהחוקים האלה ?! זאת דמגוגיה זולה ותו לא.

התשובה שלך כאילו אני נכנעת כי זה משמים ?! זאת חנפנות לאלוהים שהאלוהים שונא הכי הרבה. הוא שונא חנפנים בטירוף.

תוקן על ידי maxmen ב- 17/05/2014 23:55:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2014 23:57 לינק ישיר 

למינגית,
קל לך לדבר כי כנראה אינך מודעת לזה שההלכה הזאת לא כתובה בשום מקום בתורה וככל הזכור לי גם לא נדרשת ממנה. אין לה מקור. זו סברת חכמים שקובעים את ערך החיים לפי מספר המצוות שהאדם מצווה ויכול לקיים בהם. את רואה למה לא נותנים לנשים ללמוד תורה, כדי שלא תדענה את כל זה...
אגב, אין זה אומר שלדעת חז"ל החיים הם אמצעי לקיום מצוות, כלומר שערכם נקבע על פי מספר המצוות שמחוייבים בהם. יש לחיים ערך לעצמם, אבל בנוסף הם גם אמצעי לקיום מצוות. הערך הכולל של החיים הוא הסכום של שני אלו. יש לכך ראיה מסוגיית יומא על פיקו"נ בשבת.
בכל אופן, מה שניתן מהשמים, גם לשיטת מי שמאמין שהתורה מן השמים, הוא אחוז מזערי מתוך ההלכה שבידינו (כולל הלכות דאורייתא).

כעת ראיתי את דברי מקסי. כרגיל אין שום קשר בין מה שהוא כותב לבין הגמרא. וגם לעצם סברתו (שהגבר מרבה כמה נשים), מהסברא הזאת הייתי אומר להציל דווקא את הנשים, שהרי גם אם הגבר יילך לאבדון כל הנשים יוכלו להתרבות מהגברים שנותרו. לעומת זאת, רחם של אישה שחסרה תביא לחוסר בוולדות. טוב, באמת אין טעם לעסוק בשטויות כאלה.

תוקן על ידי mdabraham ב- 18/05/2014 00:01:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2014 23:58 לינק ישיר 

למינגית יורשה לי להסתייג מטענתך. בדיני קדימויות מצינו למשל שאבדת אביו ואבדת רבו אבדת רבו קודמת שאביו הביאו לחיי העוה"ז ורבו שלימדו חכמה מביאו לחיי העוה"ב. כמו כן מצינו שממזר ת"ח קודם לכהן גדול עם הארץ. לא בטוח שאדם בעל התכונות שתיארת יקדם לך בחיוב ההצלה, גם אם במשנה שנכתבה בקיצור ניתן לקרוא כאילו זה מה שנכתב (ויש לעיין האם מה שניתן לקרוא כאילו נכתב - כמי שנכתב דמי או לא, יש לעיין באשכול הסמוך על הזוהר)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:03 לינק ישיר 

מקסמן, 
כתבת 'אם תהיה שאלה להציל פרופסרית שיש תרופה לסרטן מול להציל גבר הכי חשוב אבל לא חשוב כמו התרופה לסרטן אז בוודאי יצילו את האישה'.
מי פוסק כך? 
אמור לי, מי מבין פוסקי הדור הידועים והמוכרים, ייתן פסק כזה? 
אף אחד. 
דעת התורה, לפי מה שמקובל כיום בקרב הציבור החרדי, היא שגבר קודם לאשה. נקודה. 
בלי קשר ליכולתו להועיל לציבור. 
אתה אומר שצריך לבדוק מי יותר מועיל לציבור. זו אמירה יפה ומעניינת, אך לא כך נפסק להלכה, נכון?

(ולא הבנתי - אולי בשל שטחיותי הידועה לשמצה - מה הקשר לזה שגבר יכול להפרות אלף נשים. הרי יש מיליוני גברים אחרים שיכולים להפרות את הנשים האלו במקומו. אשה אחת, לעומת זאת, יכולה ללדת עשרה ילדים - שאף אשה בעולם לא תוכל ללדת במקומה. כך שגם מבחינת 'פרו ורבו', אשה תועיל לעולם יותר מגבר.
צא וחשוב: נניח שיש בעולם עשר נשים וגבר אחד, כמה ילדים יוולדו בעולם כזה? לחילופין, יש בעולם אשה אחת ועשרה גברים. כמה ילדים יוולדו בעולם כזה? מסקנה: לתועלת הילודה, מוטב להציל כמה שיותר נשים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:07 לינק ישיר 

לרב אברהם ולאליקים, 
תודה על צפירת ההרגעה.
לצערי, מגיל 0 גדלתי על הסיפור על רבי ישעיה ברדקי, ששחה בים עם בנו ובתו לאחר שניצל מספינה טובעת, והיה חייב להשליך אחד מהם כדי שלא יטבעו שלושתם, והשליך את הבת, כמובן.
לשאלתי האם זו ההלכה, ענו גברי המשפחה: אכן כך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:13 לינק ישיר 

למינגית כתב:
מקסמן, 
כתבת 'אם תהיה שאלה להציל פרופסרית שיש תרופה לסרטן מול להציל גבר הכי חשוב אבל לא חשוב כמו התרופה לסרטן אז בוודאי יצילו את האישה'.
מי פוסק כך? 
אמור לי, מי מבין פוסקי הדור הידועים והמוכרים, ייתן פסק כזה? 
אף אחד. 
דעת התורה, לפי מה שמקובל כיום בקרב הציבור החרדי, היא שגבר קודם לאשה. נקודה. 
בלי קשר ליכולתו להועיל לציבור. 
אתה אומר שצריך לבדוק מי יותר מועיל לציבור. זו אמירה יפה ומעניינת, אך לא כך נפסק להלכה, נכון?

(ולא הבנתי - אולי בשל שטחיותי הידועה לשמצה - מה הקשר לזה שגבר יכול להפרות אלף נשים. הרי יש מיליוני גברים אחרים שיכולים להפרות את הנשים האלו במקומו. אשה אחת, לעומת זאת, יכולה ללדת עשרה ילדים - שאף אשה בעולם לא תוכל ללדת במקומה. כך שגם מבחינת 'פרו ורבו', אשה תועיל לעולם יותר מגבר.
צא וחשוב: נניח שיש בעולם עשר נשים וגבר אחד, כמה ילדים יוולדו בעולם כזה? לחילופין, יש בעולם אשה אחת ועשרה גברים. כמה ילדים יוולדו בעולם כזה? מסקנה: לתועלת הילודה, מוטב להציל כמה שיותר נשים).

1, בוודאי שכך צריך כל אחד לפסוק. רק חמור נושא ספרים יפסוק אחרת. התורה לא בשמים היא פסקו חז"ל ולכן מי שהוא חמור נושא ספרים הוא פשוט חמור ותו לא.

2, גם הרב מיכי שאל את אותו שאלה. וזה טיפשי לגמרי. כי אני בודק את הערך הכללי בין אשה לגבר. הערך הקר והיבש של הגבר לאנושות יותר שווה מכל הבחינות. נתתי את הדוגמה שכתוב במפרשים אבל זה לא עקרוני. בכל זאת אני מסכים עם המפרשים שאני רוצה לקובע ערך אני חושב קר ויבש ואומר שגבר שווה יותר כי הוא יכול להפרות הרבה נשים. מבחינת חשיבת ערך זה נכון מאוד. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:20 לינק ישיר 

למינגית כתב:
לרב אברהם ולאליקים, 
תודה על צפירת ההרגעה.
לצערי, מגיל 0 גדלתי על הסיפור על רבי ישעיה ברדקי, ששחה בים עם בנו ובתו לאחר שניצל מספינה טובעת, והיה חייב להשליך אחד מהם כדי שלא יטבעו שלושתם, והשליך את הבת, כמובן.
לשאלתי האם זו ההלכה, ענו גברי המשפחה: אכן כך. 

נווו והאבא פשוט היה שוביניסט ?
התשובה היא פשוטה כפי שאמרתי. בחישוב קר הילד יותר שווה לו. אז במקום שיחליט לבד ויהיה רשע לבתו אז התורה וההלכה פטרו אותו מהבעיה. כלומר שהבת תאשים את התורה ולא את האבא.
אבל בתכלס בחישוב קר אפשר להבין אותו.
מה שאין כן יש סיפור ידוע מאימא בשואה שלא לקחה אף אחת מילדיה כי לא רצתה לקבוע מי עדיף. 
והשאלה מה הרוויחה ? ששניהם נהרגו ולא נשארה עם כלום ?
בסיפור כזה הקביעה של ההלכה מראש יכולה להציל אחד מהם.

תחשבי שלהרב ברדקי לא היית את ההלכה, ואז מה היה עושה ? כמו האימא בשואה ? והיו כולם טובעים בים ?

תוקן על ידי maxmen ב- 18/05/2014 00:23:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:44 לינק ישיר 

למינגית כתב:

לסיכום אני אומר לך דבר פשוט. התורה וההלכה באים להציל ולא ח"ו הפוך כביכול יש כאן שוביניזם.
אילולי ההכרעות ההלכתיות השרירותיות או הכדאיות, הרב ברדקי ושני ילדיו היו טבעים בים בדיוק כמו האימא שהנאצי הציע לה לבחור אחת מילדיה.

שאדם עומד ליד החוף ורואה טובעים בים רח"ל, ובמצב כזה שהוא צריך לחשוב את מי להציל, אז בתכלס הוא לא יציל אם יותר גרוע מיזה. הוא אקראי לגמרי במצב כזה כמו האימא לעיל.
ולכן עשו עמנו חסד וקבעו מראש סדר קר ויבש כך שבאמת הוא יציל ולא ח"ו לא יציל אף אחד מחוסר הכרעה.

להפוך את החסד הזה של החכמים לאיזה דמגוגיה זולה ?! לדעתי זאת רשעות !!

יש הרבה פולמוסים בנשאים האלה.
למשל: נאבד לי הברקסים באוטו ואני יכול להציל עשר אנשים ממות וודאי עם זה שאני אסובב את ההגה לכיוון אדם אחד ולהרוג אותו על חשבון להציל את האחרים. האם מותר לי לעשות זאת ?
אינטואיטיבית הייתי מסובב את ההגה אם לא הייתי עוסק בפולמוס ההלכתי הזה.
אחרי הלימוד אני יודע שאסור לי לעשות את זה.

זה גדלותו של לימוד תורה והלכה מראש, כך שלא נגיע למצבים האלה כבורים ולהפסיד את הילדים כמו האימא לעיל.

תוקן על ידי maxmen ב- 18/05/2014 00:44:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:48 לינק ישיר 

האיש קודם לאשה להחיות, עפ"י התלמוד הירושלמי אין כוונת המשנה להצלה של פיקוח נפש. מכל מקום, הרמב"ם והטור והשו"ע השמיטו מספריהם דין זה ופסקו שמקדימין האשה לאיש בין להאכילה בין לכסותה.

אם כוונת המשנה שהאיש קודם לאשה להחיות להצלה של פיקוח נפש, מדוע עמודי ההלכה השמיטו דין זה? לפי הרמב"ם טעם המצוה מפני שהאיש חייב בכל המצוות ועל-כן מקודש ממנה. לפיכך, הסביר הציץ אליעזר (חלק יח, סימן א):

"לפי טעמו זה של הרמב"ם, ודעימיה, יוצא שדין זה אין לו חלות אלא רק אם המדובר באיש המקיים כל המצוות כפי שמצווה, אבל אחרת לא, ובמקרה שהאשה כן מקיימת המצוות המוטלות עליה, והאיש לא, אזי מתהפך הדין והאשה קודמת, ועל כן יתכן דמשום כך לא הזכירו הרמב"ם והטור והשו"ע דין זה של האיש קודם לאשה להחיות, מכיון שזה לא מוגדר כדבר הקבוע, אלא הדבר תלוי לפי מידת הקיום של המצוות שהאיש והאשה מקיימים, ולפי הניתונים והשיקולים שיהא בזה למצילים באותה שעה. ולכן מצאו לנכון לא לקבוע בזה מסמרות נטועים והשאירו את הדבר להכרעת המתעסקים."

תוקן על ידי מם80 ב- 18/05/2014 00:49:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:50 לינק ישיר 

מקסמן, אתה אומר שהכל שרירותי לגמרי, סדר קר ויבש, ולכן מצילים את הבן לפני הבת. 
לא את הגדול לפני הקטן, לא את החכם לפני הטיפש, כן את הבן לפני הבת. 
למה לא קבעה התורה - שרירותית לגמרי וכדי לעזור לאנשים וכו' - שיצילו את הבת לפני הבן?
('כי הבן יכול להפרות כמה נשים'... הבנתי. בטח שהבנתי. באותה מידה אפשר לומר 'כי הבן יכול להשתעל כמה שיעולים', או 'כי הבן יכול לכתוב כמה הודעות בפורומים'. )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:52 לינק ישיר 

מקסי,
לגבי האמא בשואה (בחירתה של סופי), ראה רמב"ם פ"ה מהל' יסודי התורה וירושלמי תרומות. אכן אסור היה לה למסור אף אחד. אין קשר לנדון דידן, שכן אצלנו לא מדובר במסירה אלא בהצלה. מה עוד, שאם מדובר באמא הרי אסור לה ללמוד תורה והיא כנראה לא תדע את ההלכה. אז מה מועילה הפסיקה הזאת?
גם לגבי דוגמת הברקסים (מה שמכונה ניסוי הטרולי) יש מחלוקת בפוסקים לגבי זה (האם חיי רבים עדיפים, כהרוגי לוד).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 00:56 לינק ישיר 

מם80, תודה. 
הלמינגים סביבי יהיו מופתעים מאד בויכוח השוביניסטי הבא, כשאצטט להם בחדווה מתוך הודעתך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:04 לינק ישיר 

למינגית, לא למהר כל כך. הרמ"א ביו"ד סי' רנס ה"ח בהחלט מביא את ההלכה הזאת, וזה בשם הב"י. כך שזה בהחלט נפסק להלכה לאשכנזים וספרדים כאחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:05 לינק ישיר 

למינגית כתב:
מקסמן, אתה אומר שהכל שרירותי לגמרי, סדר קר ויבש, ולכן מצילים את הבן לפני הבת. 
לא את הגדול לפני הקטן, לא את החכם לפני הטיפש, כן את הבן לפני הבת. 
למה לא קבעה התורה - שרירותית לגמרי וכדי לעזור לאנשים וכו' - שיצילו את הבת לפני הבן?
('כי הבן יכול להפרות כמה נשים'... הבנתי. בטח שהבנתי. באותה מידה אפשר לומר 'כי הבן יכול להשתעל כמה שיעולים', או 'כי הבן יכול לכתוב כמה הודעות בפורומים'. )

אמרתי לך שההלכה פוסק שהתלמיד חכם קודם לצדיק.
למה כאן נראה לך שזה הגיוני לבחור בין בני אדם ?
התשובה היא שההלכה מכינה אותך מראש שזה לעצמו טוב, אחרת לא תבחרי בכלל.
ולכן חייבים לקבוע מה עדיף תלמיד חכם או צדיק.

תוקן על ידי maxmen ב- 18/05/2014 01:12:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:09 לינק ישיר 

גלגל הצלה אדום-לבן מושלך אל המים, הישר לכיוונו של השיכור הקשיש...
"הי", צווחת הלמינגית, "למה אתם מצילים אותו ולא אותי?"
השיכור מנסה, בכבדות, להגיע אל הגלגל, רגליו בועטות במים ומתיזות לכל עבר. 
"יש רק גלגל אחד", אומרת קדורנית החבורה שעל הגדה. "הוא גבר, והוא קודם לך, על פי ההלכה".
"אבל לא ככה נפסק להלכה!" קולה של הלמינגית גובר בקושי על רחש הגלים. היא רואה ניצוץ של שמחה לאיד במבטיהם, אבל אולי היא רק מדמיינת. "זה רק ירושלמי. הרמב"ם כותב אחרת, והציץ אליעזר, והשיכור הזה בכלל לא מקיים מצוות ואני כן (זותומרת משתדלת), ו- - - "
החבורה שעל הגדה מקשיבה. מישהו כמעט מושך בחבל המחובר לגלגל, ומתחיל להטות אותו לכיוונה. 
"רגע", קורא האדוק שביניהם. "מאיפה את יודעת מה הציץ אליעזר אומר?"
"קראתי", הלמינגית מביטה אליהם בתקווה.
"איפה קראת?" הוא חוקר. החבל בידיו, הגלגל מפזז באמצע, בין השיכור המשהק ובין האשה.
"לא יודעת".
"איפה קראת?" 
"בעצכ"ח".
"בפורום של הכופרים! משם את מביאה לנו פסקי הלכות? האפיקורסים האלה ילמדו אותנו רמב"ם?"
ספלאש. גלגל ההצלה מוטח לכיוונו של השיכור. ידיו רעודות-האלכוהול תופסות בגלגל בחדווה. 
והלמינגית? אל תדאגו לה. היא הגיעה לעולם אחר, טוב יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פרשת ערכין האם אשה שווה פחות מגבר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.