בית פורומים עצור כאן חושבים

פרשת ערכין האם אשה שווה פחות מגבר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/5/2014 01:10 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
מקסי,
לגבי האמא בשואה (בחירתה של סופי), ראה רמב"ם פ"ה מהל' יסודי התורה וירושלמי תרומות. אכן אסור היה לה למסור אף אחד. אין קשר לנדון דידן, שכן אצלנו לא מדובר במסירה אלא בהצלה. מה עוד, שאם מדובר באמא הרי אסור לה ללמוד תורה והיא כנראה לא תדע את ההלכה. אז מה מועילה הפסיקה הזאת?
גם לגבי דוגמת הברקסים (מה שמכונה ניסוי הטרולי) יש מחלוקת בפוסקים לגבי זה (האם חיי רבים עדיפים, כהרוגי לוד).

1, בסיפור שאני מכיר מדובר על הצלה ולא על מסירה. שני הילדים היו על הרכבת והנאצי נתן לה זכות לקחת אחת מהם.

2, אישה אומרת ברכת התורה בבוקר כי היא חייבת ללמוד תורה לדעת הלכות. נכון אישה לא לומדת לצורך לפסוק כלומר היא לא חלק בתפקידי הציבור ולכן היא לא צריכה ללמוד להיות פוסק אבל חייבת ללמוד כמו ההלכה ההיא את מי להציל.

3, בכוונה לא העסקתי במחלוקת רציתי רק לתת דוגמה שהמטרה של ההלכה היא שטוב להיות מוכנים אחרת לא נציל אף אחד לבסוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:13 לינק ישיר 

יתירה מכך ,המציל לא רק יבחר בשני ללא הצלתך אלא גם ידאג להטביע אותך במים מדין מורידין ולא מעלין ,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 01:33 לינק ישיר 

למינגית כתב:
גלגל הצלה אדום-לבן מושלך אל המים, הישר לכיוונו של השיכור הקשיש...
"הי", צווחת הלמינגית, "למה אתם מצילים אותו ולא אותי?"
השיכור מנסה, בכבדות, להגיע אל הגלגל, רגליו בועטות במים ומתיזות לכל עבר. 
"יש רק גלגל אחד", אומרת קדורנית החבורה שעל הגדה. "הוא גבר, והוא קודם לך, על פי ההלכה".
"אבל לא ככה נפסק להלכה!" קולה של הלמינגית גובר בקושי על רחש הגלים. היא רואה ניצוץ של שמחה לאיד במבטיהם, אבל אולי היא רק מדמיינת. "זה רק ירושלמי. הרמב"ם כותב אחרת, והציץ אליעזר, והשיכור הזה בכלל לא מקיים מצוות ואני כן (זותומרת משתדלת), ו- - - "
החבורה שעל הגדה מקשיבה. מישהו כמעט מושך בחבל המחובר לגלגל, ומתחיל להטות אותו לכיוונה. 
"רגע", קורא האדוק שביניהם. "מאיפה את יודעת מה הציץ אליעזר אומר?"
"קראתי", הלמינגית מביטה אליהם בתקווה.
"איפה קראת?" הוא חוקר. החבל בידיו, הגלגל מפזז באמצע, בין השיכור המשהק ובין האשה.
"לא יודעת".
"איפה קראת?" 
"בעצכ"ח".
"בפורום של הכופרים! משם את מביאה לנו פסקי הלכות? האפיקורסים האלה ילמדו אותנו רמב"ם?"
ספלאש. גלגל ההצלה מוטח לכיוונו של השיכור. ידיו רעודות-האלכוהול תופסות בגלגל בחדווה. 
והלמינגית? אל תדאגו לה. היא הגיעה לעולם אחר, טוב יותר.

באותו ליגלוג את יכולה לצחוק על כל עיסוק בתורה.

תראי, את לא הראשונה. כבר לפני אלפי שנים ישב ראש ישיבה ולמדו: (אני לא מדייק העיקר הרעיון) למי שייך הציפור הזו ? והראש ישיבה נתן כללים ואמר חמישים מטר מהשובך זה המרחק הכי גדול שהציפור יכולה להגיע ולכן היא שייכת לשובך הזה מול השובך האחר.

ישב שם תלמיד שחמד לצון ושאל מה יקרה עם הציפור תעמדי על הקו של החמישים כלומר רגל אחת בתוך החמישים ורגל אחת מחוץ לחמישים ?
מסופר שהראש ישיבה שם עליו את עינו ועשה ממנו גל של עצמות. (כמובן זה רק מטפורה, הכוונה לומר שהלץ הזה נפטר בלי להשאיר זרע, כי זה מה שקורא לליצנים) 

מה היית הבעיה של התלמיד ? הבעיה היית שהוא היה לץ ותו לא.
וכי מה חשב שיש כאן איזה גילוי משמים שחמישים זה הגבול ואז שאל אם כך מה היה במקרה נדיר זה ? וכך עם הליצנות חשב להראות את האבסורד שהשמים לא יכול לתת גבולות ?
הוא פשוט היה טיפש, הוא לא הבין שזה גבול קרוב למציאות ואנו צריכים להכריעה.
אם תהיה מצב נדיר אז נדון במצב הנדיר שהמקרה יבוא לדיון. אבל בכלליות צריך לקבוע את ההלכה בקירוב האמת הרגיל.
הלץ הזה דווקא כי חשב שזה משמים וכפר בזה אז כשל ויצא לתרבות רעה.
אבל כל התלמידים בישיבה ידעו את פשטות הדברים ולכן שרדו.

אני אתן לך עוד דוגמה.
החוק אומר שכל פגיעה מאחורה במכונית האשם הוא המכונית מאחורה. ובכן מה יקרה במצב שהמכונית הראשונה פשוט נסע רוורס והתנגשה בי ? גם אז אני אשלם לו כי אני מאחוריו ?

למה קבעו חוק כללי שאני צריך לשלם למכונית מקדימה ?
התשובה היא שכחוק כללי זה נכון, ואם יקרה מצב נדיר כמו שנסע רוורס ?! אז נדון מחדש. 
בכל זאת אם אין לי עדים שנסע רוורס ? אז אכלתי אותה !! כלומר המקרים הנדירים נופלים קרבן לצורך לתת לנו חוקים כללים.

אותו דבר בכל קביעה חוקתית והלכתית. כל חוק בעולם מביא קרבנות נדירים. ולכן צריך שופטים חיים ולא מספיק שופט מחשב שיפסוק כלומר לא מספיק חוקים צריכים גם שופטים מאותו סיבה שהחוק והשפה לא יכולה לקחת הכל בחשבון.
לפעמים זה רק שאלה של כדאיות. כלומר כדאי לתת חוק כללי בכדי שלא תהיה תור ארוך בביתי המשפט. זה גם שיקול.

בכל אופן בכל ניסיון להגדיר חוקים חברתיים ? יהיה קרבנות !! זה לא אומר שום דבר על עדיפות ח"ו.

את זה לא הבין התלמיד ההוא והפסיד את עולמו ונהפך לגל של עצמות (מת בלי זרע) כך בדיוק נפלו הרבה קרבנות ביהדות כמו התלמיד ההוא.

אלישע (אחר) איבד את עולמו על שטות יותר קטנה, על חוסר הבנה אייך על ידי כיבוד הורים מקבלים שכר של אריכות ימים.
הוא ראה במו עניו שזה לא קרה כי אבא שלח את הילד לעלות על סולם רעוע לקיים מצוות שלוח הקן ונפל ומת. ואז כפר בתורה כי חשב שהנה שני מצוות יחידות שמובטח לו אריכות ימים והנה נפל ומת.

תוקן על ידי maxmen ב- 18/05/2014 01:40:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 02:34 לינק ישיר 

mdabraham כתב:

למינגית,
קל לך לדבר כי כנראה אינך מודעת לזה שההלכה הזאת לא כתובה בשום מקום בתורה וככל הזכור לי גם לא נדרשת ממנה. אין לה מקור. זו סברת חכמים שקובעים את ערך החיים לפי מספר המצוות שהאדם מצווה ויכול לקיים בהם. את רואה למה לא נותנים לנשים ללמוד תורה, כדי שלא תדענה את כל זה...
אגב, אין זה אומר שלדעת חז"ל החיים הם אמצעי לקיום מצוות, כלומר שערכם נקבע על פי מספר המצוות שמחוייבים בהם. יש לחיים ערך לעצמם, אבל בנוסף הם גם אמצעי לקיום מצוות. הערך הכולל של החיים הוא הסכום של שני אלו. יש לכך ראיה מסוגיית יומא על פיקו"נ בשבת.
בכל אופן, מה שניתן מהשמים, גם לשיטת מי שמאמין שהתורה מן השמים, הוא אחוז מזערי מתוך ההלכה שבידינו (כולל הלכות דאורייתא).

כעת ראיתי את דברי מקסי. כרגיל אין שום קשר בין מה שהוא כותב לבין הגמרא. וגם לעצם סברתו (שהגבר מרבה כמה נשים), מהסברא הזאת הייתי אומר להציל דווקא את הנשים, שהרי גם אם הגבר יילך לאבדון כל הנשים יוכלו להתרבות מהגברים שנותרו. לעומת זאת, רחם של אישה שחסרה תביא לחוסר בוולדות. טוב, באמת אין טעם לעסוק בשטויות כאלה.

תוקן על ידי mdabraham ב- 18/05/2014 00:01:22

הרב מיכי, האם אתה מתכוין שאין לפסוק כדברי חז"ל בנושאים כאלו? סוג של צדוקיות-לייט? (ולא שיש רע בלהיות צדוקי לייט אבל מאחר וזו דעה מחודשת מאד אשמח אם תוכל לנמק / להבהיר את דבריך)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 02:57 לינק ישיר 

עם כל הכעסים כאן, אני רוצה שתשימו לב לכשל הבסיסי שלכם.

אם יש את האלוהי הבייביסיטר. אז לא צריך לפסוק הלכות שכאלה כלומר האלוהי הבייביסיטר כבר ידאג שהרשע ימות והצדיק ינצל.
אם התורה משמים ? אז שוב לא צריך לעסוק בלימוד התורה ולחקור ולעמול בתורה. פשוט נקבל תורה ישר מהשמים כמין שולחן ערוך מסודר.

העיסוק ההלכתית והוויכוחים במשנה ותלמוד ובשותים, מראה לנו דבר בסיס אחת, שאין אלוהי בייביסיטר ואין התורה משמים.
אנו אלה שצריכים לעמול בתורה ולהגיע לפסיקה הנכונה כי זה בידינו להציל או ח"ו לטעות ולגרום לעוול.

אם התורה משמים ויש אלוהי הבייביסיטר ? אז למה לנו להתערב ? אני לא יודע את מי להציל ואני יזרוק את זה לאלוהי הבייביסיטר ושלום עלי נפשי.

התברר שלא כך המצב, אסור לך לזרוק את ההכרעה לאלוהי הבייביסיטר. אתה חייב להכריעה, בידך להציל ולכן אתה חייב להציל ולא לסמוך על אלוהי הבייביסיטר.

התלמיד לעיל לכאורה צדק בשאלתו אם התורה משמים, אז אסור שתהיה מצב ביניים. אם יש חוק של התורה משמים שחמישים מטר זה הגבול אז הציפור לעולם לא תעמוד במצב כזה. (יש הרבה שמפרשים את כעסו של הראש ישיבה דווקא על זה, אייך הבחור שואל על מצב ביניים בזמן שהתורה קבע את הגבול במילא זה בלתי אפשרי, ולכן מהבחור הוא כופר ולכן כעס עליו. אבל כאמור הם חמורים גמורים, הרי מה יש לכעוס על שאלה כזו נכונה ? התשובה שרצה להוכיח שאפי' תורה משמים לא יכולה להגדיר חוקים אבסולוטיים צודקים.) אז אייך אנו דנים על כל מיני אפשריות ? הרי אין צורך, התורה משמים כבר דאגה מראש שלא תהיה המקרים הנידונים בכל דיון של תורה.

את השאלה נשאל כבר על התורה עצמה. אם היא משמים למה צריך את התלמודים ואת חז"ל ? מה הם עסקו בכל האפשריות וההיפותזות ועסקו בנתינת גדרים וגבולות להלכה ? 
וכך אחרי התלמוד, אם התלמוד הוא כבר החיבור הסופי משמים אז למה עוד נשאר להתווכח ולהתפלפל ?
אחרי הרמב"ם אולי זהו ? יש כבר תורה משמים מושלם ?
אה עוד לא ?! אולי אחרי המשנה ברורה ?

אתם מבינים שוטי עולם ? האם אתם חושבים לרגע שיש תלמיד חכם אחד שחושב שהתורה משמים ויש אלוהי הבייביסיטר הנוצרי ? הרי אם חשבו כך אז למה הם עוסקים כל הזמן ללמוד ולחדש הלכות ?

תוקן על ידי maxmen ב- 18/05/2014 03:04:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 09:17 לינק ישיר 

אריאל, לא אמרתי זאת. אמרתי שההלכות הללו הן תוצר של סברת חכמים ולא של הכתוב או מדרש הכתובים. ברור שסברת חז"ל, כמו החכמים בכל דור, היא תבנית נוף מולדתם.
מה  באשר לשינוי? לדיון הזה עלינו להיכנס לשאלת סמכות התלמוד, ואני מקבל אותה (לא בגלל שהוא בהכרח צודק, אלא בגלל שהוסכם על ידי כל חכמי ישראל שהוא החוק, עד שנשנה אותו). בדיוק כמו חוק המדינה שתוקפו אינו תלוי בצדקתו.

אוסיף עוד שתי הערות:
1. לא אמרתי שסברת חז"ל זו לא נראית לי. זה דווקא נראה לי הגיוני, כפי שהסברתי למעלה.
2. אם משהו לא נראה לי הגיוני, אז על אף המחוייבות העקרונית שלי אליו כמובן אנסה לצמצם אותו כמידת האפשר. לדוגמה, ניטול את הסברא של דיני הקדימה (אף שכתבתי שזה כן נראה לי הגיוני): אם האישה שטובעת קצת קרובה יותר אליי מהגבר, אציל קודם אותה (אוקימתא שההשוואה נעשית רק כשכל שאר התנאים שווים. אגב, יש מהפוסקים שכתבו זאת להדיא).

תוקן על ידי mdabraham ב- 18/05/2014 09:24:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 10:29 לינק ישיר 

הכלל של חז"ל הינו שכל התדיר מחברו קודם את חברו וכל המקודש מחברו קודם את חברו. לפיכך, האיש קודם לאשה להחיות; כהן קודם ללוי, לוי לישראל, ישראל לממזר, ממזר לנתין, נתין לגר, וגר לעבד משוחרר. המשנה סייגה את דיני קדימה בתנאי ששניהם שווים בחכמה ובמעשים, אולם אחרת ממזר תלמיד חכם קודם לכהן גדול עם הארץ. לפיכך, אם טעם שהאיש קודם לאשה להחיות כי מקודש ממנה, הרי שמבחינת תיקון הפרט האיש קודם לאשה להחיות כי חייב בתלמוד תורה ובכל המצוות; אולם מבחינת צרכי הכלל, האם לדוגמא הדיוט קודם לנחמה ליבוביץ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 11:09 לינק ישיר 

מבחינה מוסרית אנושית היום. בהצלת נפשות. העדפת אדם על אחר  מכל בחינה שהיא פסולה.

שאלה להמחשה, בבית חולים קטן שיש בו רק מכשיר החייאה אחד, מחובר למכשיר אדם בן 89 ערירי ועני.
והנה מגיע בדחיפות לבית החלולים חולה אנוש  אחרהזקוק גם הוא למכשיר החייאה,
החולה החדש  בחור בן 20 מפקד בסיירת מטכ"ל, בן לשר בכיר בממשלה,
מה צריך לעשות רופא התורן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 11:27 לינק ישיר 

ההעדפה כשלעצמה אינה פסולה. הבעיה היא שזה מדרון חלקלק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 11:30 לינק ישיר 

דיני קדימה אומרים רק את מי להקדים תחלה ולא לדחות נפש מפני נפש, ומכל מקום יש האומרים שהכלל איננו במצב של פיקוח נפש ודאי, אזי הכלל הינו שאין דוחין נפש מפני נפש ויש להציל את הראשון שבא לכתחלה. עיין שו"ת בנין אב, חלק ג, סימן עא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 11:34 לינק ישיר 

צבוני כתב:
ההעדפה כשלעצמה אינה פסולה. הבעיה היא שזה מדרון חלקלק.

ולכן אומרת התורה- ועשית מעקה לגגך,  ביטול רעיון העדפות הוא המעקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 11:42 לינק ישיר 

ירוחם, הצגת את הבעייה באופן דמגוגי. עזוב את היותו בנו של שר. למה לא תדבר על אדם צעיר בעל משפחה (עם אישה וילדים קטנים). האם זה כל כך מופרך בעיניך להעדיף את השני על הראשון? אכן, המדרון החלקלק הוא בעייתי, ועדיין...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 12:06 לינק ישיר 

כל הצגת בעיה צריכה להיות מוחצנית- למה להעליב דמגוגית?   אבא לילדים לא עושה רושם על רופא התורן, אבל זה שהוא בנו של שר! לא סיפרתי כי הוא בנו של שר הבריאות,
ואני בטוח אם שר הבריאות יטלפן או יבא. ינתקו את המכשיר מהראשון, בטוח.
אבל אין לי כל בעיה עם הרופא התורן, יש לי בעיה עם  העדפות חז"ל, כי הם שרירותיות, מטבע הדברים הם לא יכולים להיות אחרת.
מי שצריך לעמוד בפני הבעיה הכאובה והקשה הזו, הוא יהיה האדון והריבון על מעשיו ויבחון את הדברים לגופו של ענין, אם הוא יצטרך להעדיף את בנו הרגיל על פני בתו שנקראת  במקרה ברוריא או אם שלום, שהוא יחליט ולא אתה.

בענין  בחור צעיר אבא לילדים שכתבת. כשיוסף רוצה לקחת את בנימין לעבד- יהודה לא מזכיר אפילו ברמז- אדוני המלך האדם הזה הוא אבא ל10 ילדים!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 14:38 לינק ישיר 

maxmen כתב:
 עכשיו, למה התורה קבע סכום לזכר יותר מנקבה ? על כך אמרתי שזה הערך השוק האמיתי !!
נצא לשוק ונראה שזכר שווה יותר. 
היום אי אפשר לדעת ויכול להיות שהפוך, שדווקא ערך נקבה יותר שווה. צריך לשאול את הסרסורים מרוסיה.

[מקס,

כלומר, "ערך" נקבע ע"פ כמה מישהו מוכן לשלם (לסרסור) תמורת קיום יחסי מין עם מישהו שצריך את הכסף כדי לקנות סמים, או שהוא פגוע ומושפל כ"כ, שאין לו דבר יותר להפסיד בחיים ולכן מוכר את גופו תמורת פרוטות? אתה בטוח שזו כוונת התורה ב"ערך"?
בהמשך האשכול הצעת קריטריון אחר לקביעת ה"ערך" - עניין הפריון. ייתכן שזה שיקול סביר (בודאי סביר יותר מהראשון, אם יורשה לי להביע דעה), אלא שהוא יוביל אותך לעמדה הפוכה מזו שהצגת (ודומני שמיכי העיר על כך): אם גבר יכול "להרבות" הרבה נשים, ואישה יכולה להרות רק מגבר אחד, הרי שלעולם יש צורך בהרבה יותר נשים מגברים (בקהילה בת גבר אחד ועשר נשים יהיו בפוטנציה הרבה יותר ילדים מבקהילה בת אישה אחת ועשרה גברים); כיוון שביקוש הוא הקובע את ערך השוק, לנשים אמור להיות "ערך" גבוה יותר...

(אגב, כיוון שאתה חוזר על כך שוב ושוב חשבתי להעיר הערה עקרונית - לפעמים הישרדות המין האנושי בכללו דורשת דווקא את צמצום הילודה הפרטית)...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2014 16:14 לינק ישיר 

אני גם מסתייג מדברי מקסמן על קביעת ערך אשה על פי "סרסורים מרוסיה"
אולי לפי ההגיון הזה נקבע את ערך הילדים על פי פדופילים.
הדיון עד עכשיו מאד מעניין אבל עדיין לא ניתנה תשובה.
על פי איזה הגיון נקבעו הסכומים האלה והאם אשה שווה פחות מגבר.
(זה בסדר אני לא ממשטרת הפוליטקלי קורקט תרגישו חופשי)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פרשת ערכין האם אשה שווה פחות מגבר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.