בית פורומים עצור כאן חושבים

גוף ונפש, צדיקים ורשעים: מר' אליעזר ועד התניא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/5/2014 23:27 לינק ישיר 

האם אכן אלוהים נתן לנו את הגוף כדי שנניח אותו בקופסה? שלא נשתמש בו?
הרי לכל השיטות עלינו להשתמש עם הגוף, אלא שהנידון הוא עבור מה, האם עבור הנאות או עבור מה שניתן לכנות עבודת ה', אבל לא להשתמש בגוף? מה בדיוק הכוונה, להיות "צמח" מרצון? גם אם נתמקד במי ששולל הנאה סתמית, האם אפשר כך לעבוד את ה'?

אני מניח שאין הכוונה לא להשתמש כלל בגוף, אלא לשמור עליו נקי. המשל לא מדויק, כי בגד אפשר לשמור עליו נקי רק אם לא משתמשים בו, ואילו את הגוף ניתן להשאיר נקי גם אם משתמשים בו לדברים נכונים.
כעת ניתן לחזור ולשאול, מהו השימוש הנכון בגוף שלאחריו ישאר הגוף "נקי"?
לשיטת ר' אליעזר ועוד, יתכן שהשימוש הנכון הוא רק למטרות של מצוות וכדומה.
לשיטות אחרות, יתכן שהשימוש הנכון כולל גם כל הנאה מותרת, ורק הנאה אסורה "מלכלכת" את הגוף.
כך שמהמשל הראשון קשה לדעתי להוכיח דוקא כשיטת ר' אליעזר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 01:04 לינק ישיר 

מיימוני"יתכן שהאמונה בתחית המתים נועדה לשמש תחליף להישרדות בחיים שלאחר המוות, כי אם אדם מת, מה זה משנה כמה זמן הוא מת אם הוא עתיד להתעורר לעולם שכולו טוב. ואם יש דין, כפי שהאמינו בתרבויות אחרות גם כן, מה זה משנה אם זה מייד או לאחר תקופת המתנה "בהקפאה". " אני מניח שאי אפשר להזניח המתנה של אלפי שנים - המון זמן בעיני בן העוה"ז - רק בגלל הבטחה של תחיית המתים בסופה. לכן אם כבר - יותר נראה בעיני לומר שהיא נועדה להוסיף עליה, לטובת מי שמרגיש יותר את העולם הזה. "האם חז"ל אמרו מה שאמרו מתוך ידיעה, ואם כן, מהיכן ידעו? האם יש חובה להאמין להם? לפי דבריהם, נראה שכן. יש משנה בפרק חלק הקובעת כי מי שאינו מאמין בתחית המתים, לא יזכה לתחית המתים. אם כי קצת קשה להבין מדוע להעניש בעונש כה חמור על חוסר ידיעה, אלא אם כן מדובר במזלזל. אבל האם אמונה היא ניתנת לבחירה ללא נימוקים ושיכנוע? (והנימוקים שם הינם קלושים למדי, כפי שיש להודות). " סביר בעיני שהנימוקים שחז"ל נתנו היו נימוקים משכנעים לבן תקופתם. אחרת אף אחד לא היה מקדש את דבריהם. עודד לשון הברייתא היא "בגדי מלכות" בגדי מלכות, המלך לובש בגדי מלכות כל הזמן - עבדיו אמורים לשמור אותם בקופסא מלבד באירועים מיוחדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 03:24 לינק ישיר 

[ירוחם,

קומראן, ספרות חיצונית (שלא נכנסה אל המקרא) ופילון למשל.
אלה, פחות או יותר, המקורות היהודיים שיש לנו מאותה התקופה. כל המקורות החז"ליים שבידינו אינם קדומים ל-200 לספירה, לפחות ברמת העריכה שלהם (ייתכן בהחלט שהם משמרים חומרים קדומים, אבל סביר גם שחומרים אלה עובדו ונערכו בידי עורכים מאוחרים לזמנם והעדויות לכך מרובות).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 07:22 לינק ישיר 

עודד: כתב מה טעם לתת מדים לאדם שיאפסן אותם בארון עם נפטלין ויחזיר אותם בסוף ללא שימוש. העולם כפי שאנחנו חיים בו ומכירים אותו אינו, ולא נועד להיות, עולם של מלאכים. על האדם מוטלת מלאכה לעשות, והעמל במלאכתו מלכלך את בגדיו, סופם שהם מתבלים. אי אפשר לאדם שלא יחטא, שלא יכשל. מצופה ממנו שישתדל כיכולתו להיות צנוע, לנהוג בדרך מוסרית, שהכישלון יהיה ראוי, שיתן דעתו על מעשיו וישתדל להכיר בטעותו. ההישתדלות היא הגבורהאדם המחזיר את הבגדים שקיבל ארוזים כשהיו, אדם זה לא עשה כלום, לא השתדל באיזה דבר. לא נכשל בכלום. במה ראויים חייו

דעתך דעה (שכבר נטחנה  באשכול זה) אבל הוכחתך (מה טעם לתת מדים ללא שימוש) מאינה הוכחה. הרי אדם כפוי לחיות (לפחות בגלל ההלכה האוסרת התאבדות) ועצם החיים תוך כדי פרישה מהעולם  הינה גם מה שאתה קורא גבורה. הוכחתך הוכחה רק לאחר ההנחה כי אדם נוצר כדי לשכלל העולם והנחה זו אינה מוכחת.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 07:46 לינק ישיר 

מתה מחמת מלאכה פטור.

בעיה שכרוכה בשיטות הטהרניות שמיימוני הציג היא הונאה עצמית. אם אדם חושב שאסור לו ליהנות מכלום אא"כ זו הנאה לשם שמים, והרי אדם רגיל לא יכול להימנע מהנאה, הרי בקלות הוא ינסה לרמות את עצמו שכל הנאתו היא לשם שמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 08:35 לינק ישיר 

בעל

תודה על המונח "טהרני" שהוא עדיף בהרבה על "סגפני" כדברי. יש בזה מה שאין בזה ויש בזה מה שאין בזה. זה, "טהרני", עוסק בזיקה בין האדם לעולם, וזה, "סגפני", עוסק באופן שבו יש ליישם את הדרישות האלו. נכון שטהרנות עשויה להוביל לסגפגנות אבל עדיין יכול אדם להיות טהרני באמונותיו ולהימנע מסגפנות לשמה. ויכול אדם להיות סגפן בלי להיות טהרני.

עודד וולאנד

כתבת דברים הראויים לך ובכלל. כלומר, איקון ירוק. מי שחלק עליך וטען שאין זו התכלית הכתובה בתורה, אם זו כוונתו, לא הכיר כנראה את פרשנותו של הגרי"ד סולוביצ'יק למעשה בראשית אודות האדם והברכה היא הציווי לרדות ולכבוש. האדם צריך לפעול בעולם.

כל זה רק מחמיר את השאלה למה הכוונה ב"להניח את הבגד בקופסא". ויותר שאני חושב על כך, יותר אני תוהה למה יכלה הכוונה להיות.

מניתי אפשרויות, אבל אף אחד מהן אינה מניחה את הדעת. אולי עלינו ללכת בשיטה הישיבתית המתבקשת וליישם את עקרון החסד הפרשני ולומר שאין כאן יותר ממה שנאמר במשל השני של ר' יהושע על עשיה ועל תשובה. והרי כך הוא גם סוף המשל אצלנו. וכי העולם נברא רק ליחידי סגולה החיים בקופסה (כמו צדיקי העל של התניא או, להבדיל, הפילוסופים המרוממים של הרמב"ם)?

ירוחם ואמשלום

כמדומה שצדקה אמשלום. לפחות לפי הידוע לי. שוב, אנו הולכים אחרי עדויות טקסטואליות, ולא היה מישהו בדורות ההם שישב וחשב: הלא פעם יהיה עצור כאן חושבים, ויסתפקו לגבי אמונותינו, הבה ואכתוב ספר שיסביר הכל עם המקורות והתיארוכים. אם היה כזה, וקשה להאמין שהיה, לא הגיע הטקסט לידנו... סמיילי.

אני מתלבט אם לפתח את האשכול בכיוון הנוסף הזה, או להועיד לו אחר, וכבר היו כאלו. יש לשים לב למה שאני טוען. טקסטים יספיקו לנו עד שיעור מסוים ולא יותר. יש דברים שלא טורחים לכתוב. חתול לא נזכר בתורה אבל האם לא היו אז חתולים? נכון שאמונה לגבי הצפוי או הצפון בעולם הבא היא חשובה מאד, אבל אם הכל ידעו מה שאמור להיות שם, ואם היה מקום לומר: איש לא חזר משם וסיפר, אז למה לכתוב בהדיא (=במפורש).

יש לנו עדויות פזורות. למשל, החוקרים מציינים לכמה משפטים בספר חשמונאים (ב נדמה לי) שמהם משמע שיש אמונה בתחית המתים. האם זו הפעם הראשונה שהאמונה הזו מופיעה? האם אז עלינו לומר שהיא התפתחה כתגובה לסבל המרטירים שמסרו נפשם על המצוות? ואולי היא היתה תמיד, רק שלא היה מקום לבטא אותה?

וכבר התחלתי לעסוק בנושא זה כאן...

על כל פנים, אני מבקש ליישם כאן ביקורת שנכתבת בידי אפרים בן (וכמסתבר אחרים): הצהרות אמונה בעולם שמעבר יש להן ערך רב, אבל יש להן חסרון יסודי. קשה מאד להוכיח אותן. זו יכולה להיות סיבה מדוע התורה אינה מביאה אותן. כפי שיש סיבה נוספת, דבר ברור וידוע לא צריך לכתוב. כאשר התורה מבטיחה "והיה אם שמוע וכו' " התורה מציעה מבחן כאן ועכשו, כמו בשמיטה.

אליקים

איקון ירוק על דבריך החשובים. חבל שהם דבוקים. אפילו לי קשה להבדיל בין מה שכתבתי אני לבין מה שכתבת אתה.

וחשוב להתבונן בהם. האמנם ההוכחות לתחית המתים הן ברמה שהיתה מקובלת בימי חז"ל? אלו הנחות יסוד צריכות להיות לגבי הוכחה כזו? צריך כמובן להביא את הדברים ולבדוק. אולי אחר כך. בל"נ. עצם הרעיון ראוי לשבח רב.

בסוף דבריך השוית בין לבוש המלך ללבוש העבדים. התוכל לבאר את המשל הזה?

תלמיד טועה

ראה דברי לעודד וולאנד.

אני מסכים שדברי בעל משל הקופסא נוטים לדבריך. כלומר, הוא לא למד לכאורה את הציווי לאדם לרדות ולכבוש כפי שהגרי"ד למד אותו. זה הרבה יותר דומה למשפט המיוחס לגר"א: "תנו לי לעבור את העולם הזה בשלום". ועם כל זאת, האם אין משהו עלוב בתחושתנו לנוכח מילים אלו? האם דברי עודד אינם מעוררים הערכה בעצם הקריאה להתמודדות ולגבורה של התגברות על הפחד והסיכון?

ועוד, האם ה' ברא עולם כזה שבו אי אפשר להצליח בלי לשהות בקופסא? מה זה אומר לגבי הבריאה?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 08:51 לינק ישיר 

מיימוני
הרמח"ל המשיל את העולם לשדה קרב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 10:52 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
[ירוחם,

קומראן, ספרות חיצונית (שלא נכנסה אל המקרא) ופילון למשל.
אלה, פחות או יותר, המקורות היהודיים שיש לנו מאותה התקופה. כל המקורות החז"ליים שבידינו אינם קדומים ל-200 לספירה, לפחות ברמת העריכה שלהם (ייתכן בהחלט שהם משמרים חומרים קדומים, אבל סביר גם שחומרים אלה עובדו ונערכו בידי עורכים מאוחרים לזמנם והעדויות לכך מרובות).]

קומארן- האיסיים או בני כתות אחרות -השומרים- הטובלים וכ' שגרו במערות קומארן חיו בה כ200 שנה, עד לסוף המאה הראשונה של הספירה.-
בהחלט הזמן שאנו מדברים עליו,
עד כמה שידוע ישו בילה במערות הללו זמן מה, ומהן הוא שאב את רעיונותיו, הרעיון של תחית המתים ועולם הבא- מלכות השמיים- לא חייב בהחלט להיות המצאתו של ישו- לא טענתי זאת. אבל היות והרעיונות הנוצרים של ישו  ו של המעינות שממנה שתה, תפסו מקום במחשבה היהודית מאותו זמן ואילך, מעלה עליו הכתוב כאילו הרעיונות הם רק שלו.

רמזים פה או רמזים עלומים שם עדיין לא מאשרים כי דבר כה גדול וחשוב כמו עולם הבא, לא היה על סדר היום הדתי של התקופה לפני ישו.
כשהמצב בעם היה כל כך רע. ובלי כל תקווה. החלו המוני העם לרטון ולרגון- זו תורה וזו שכרה, איפה השכר המובטח לנו על שמירת המצוות?
לא היתה כל ברירה אלא להבטיח את השכר לעולם הבא, כאן לא יהיה שכר למרות מה שכתוב בתורה. אבל שם בעולם הבא, שם יהיה טוב ונקבל את השכר בריבית דריבית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 14:04 לינק ישיר 

[ירוחם,

אני חושבת שהמחקר לא לגמרי סגור על מי חי בקומראן, ואם בכלל הייתה קבוצה שנקראה "איסיים" (כי העדות שלנו היא מיוספוס, שכמו אנשי צבא עד היום חילק את העולם לשלוש, בין אם זה מתאים ובין אם לא...). אני גם לא שמעתי על התפיסה שישוע חי ביניהם (יהיו אשר יהיו), ולדעתי רעיונותיו שונים משלהם תכלית השינוי בעיקרי דבריהם ודבריו (למשל ביחס לטהרה, למשל ביחס למקדש וכו'). 
לגבי המעיינות מהם שתה ישוע - אין לנו מחלוקת והוא אשר אמרתי לכתחילה: ישוע היה יהודי, צמח בקהילה יהודית עם תפיסות יהודיות, והוא ובני זמנו היהודיים צמחו על אותה קרקע יהודית. בודאי ובודאי שחלק מהצייטגייסט הדתי היה קשור בייאוש, בתחושת חוסר סיפוק דתי (כי המקדש לא "עוזר" למי שחי רחוק ממנו, ובתקופה ההיא רבו הרחוקים ממנו), תחושה שהדת הקיימת לא מתאימה עוד (כי רבים עוברים לגור בערים/עיירות וחוקי התורה מותאמים בעיקר למרחב חקלאי) וכו'. כל אלה הם קרקע פורייה לתנועות התחדשות ושינוי - לישוע ולחסידיו כמו לתנאים... 

מיימוני,

לא טענתי ש"תחיית המתים" היא אמונה שנמצאת בתורה, ובעיניי ההוכחה המדרשית לכך שהיא שם ("הנך שוכב עם אבותיך וקם") היא דוגמא מופלאה להומור-עצמי אצל חז"ל.
אתה צודק שלא "הכל" נזכר בתורה (יכול להיות שלא היו חתולים בסביבתם, ויכול גם להיות שהם לא היו חשובים כ"כ או מעניינים כ"כ), אבל אמונות עקרוניות וחזקות שהיו נוכחות בתקופת כתיבתה וכתיבת הספרים שלאחריה, בודאי מופיעות בתנ"ך - בין באופן ישיר ובין בעקיפין. איני חושבת שתחיית המתים היא אחת מאלה.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 14:41 לינק ישיר 

לר' מימוני
בענין החתולים שלא הופיטו בתורה, החתול היה חיה קדושה  דומה לאל במצריים הקדומה בתקפת משה לפני ואחריו,
לא היה זה מן ההגיון להזכיר את החיה הזאת בתורה לעם ישראל,
ממה נפשך אם היו מזכירים אותה כע"ז, היתי יכול ללמוד כי החתולים אסורים כולם.
ואם היו מזכירים אותו כסתם בעל חי- היו אולי טועים כי גם הע"ז הזה כאחרים הם סתם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 15:13 לינק ישיר 

מיימוני

אני מתנצל אבל המחשב מדביק את כל השורות שלי (כרגע אני כותב ממחשב אחר)

מה שכתבתי על בגדי המלכות - די פשוט - המלך חילק לעבדיו לא בגדי עבודה וגם לא בגדי לא-עבודה. הוא חילק להם בגדי מלכות. בגדי מלכות - המלך לובש כל הזמן - אנשים פשוטים לא אמורים ללבושם כל הזמן, ובודאי לא בשעת מלאכה. בגדי המלכות הניתנים לאנשים הרגילים מטרתם להילבש בעומדם לפני המלך וכד', ולא להתנאות ולהתגאות בהם בסתם זמן של חול. לכן בזמן העבודה הבגדים צריכים להישמר מקופלים בקופסא. 

גם הנשמה - החלק העליון שבאדם היא בגדי מלכות - אליבא דמדרש זה. אין לערבבה עם דברים גשמיים, אלא "לשומרה בקופסא" - בדיוק כמו שלוחות הברית נשמרות בקופסא - בארון - ואף אחד לא חושב שצריך להוציאם כדי לקרוא בהם לפני העם. כמובן תוכנם של עשרת הדברות מופיע בתורה גם - שנקראת לפני כולם, אבל לוחות הברית "קדושות מדי". גם ספר התורה צריך להיות מונח בארוןו הקודש ולצאת לקריאה רק בטקס מיוחד, שבמהלכו אסור לעסוק בשום דבר ובסופו הוא חוזר למקומו - "בקופסא" - עד לפעם הבאה.

זה מה שפירשתי גם לגבי עץ הדעת - עץ הדעת הינו עץ המסמל את החכמה והדעת - מטרתו להיחקר ולהילמד - אך לא לשימוש גשמי כאכילה - שימוש כזה מחלל את קדושתו ואשמה רובצת על כתפי האוכל-המחלל. בדיוק כמו שלא יעלה בדעת מישהו לומר שהוא רוצה לשאוב קדושה מלוחות הברית ולכן להוציאם מהארון ולקרוא בהם. 

לכן, גם הנשמה - צריך להשתמש במשאבי החכמה אך ורק לדברים חשובים, ועיקר החכמה כ"כ קדוש שעליו להישמר ב"ארון הברית" שלה - "בקופסא", ולהוציאם רק ללבישה לפני המלך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 16:01 לינק ישיר 

אליקים
הווה אומר, הרוב המוחלט של הזמן אדם אמור לתפקד ללא נשמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 16:17 לינק ישיר 

בעל
א. אני רק פירשתי את הברייתא לפי לשונה ולפי עניינה - את הפירוש המוכרח בה.
ב. לא מדובר פה על שרי המלך אלא על עבדיו.
ג. אדם (עבדי המלך) אמורים לתפקד עם נשמה מגוהצת בקופסא - בדיוק כמו שהרגעים מול המלך הם הרגעים המנחים את העבד בכל עבודתו - כך בגדי המלכות שקיבל - מגוהצים בקופסא - אך רגעי לבישתם מנחים אותו בכל שאר הזמן. כך גם כאן - האדם מתפקד ע"פ הנשמה - אך לא איתה. ורעיון זה אולי ישמח את מתנגדי המיסטיקה - הנשמה לא אמורה להשפיע כל הזמן מעצמה אלא רק להנחות ע"י אותם רגעים שבהם הנשמה "פעילה" - וכפי שכתב ריה"ל על החסיד החי מתפילה לתפילה - והגר"א למשל כותב שאסור להאריך בתפילה יותר משלוש שעות - הלימוד איננו "שימוש" בנשמה, אף ע"פ שהוא ממנה - בדיוק כמו ספר התורה לעומת לוחות הברית, שהם התפילה (ולכך אכן נועדו - לעבודת בית המקדש - ונשלמה פרים שפתינו) זה כמובן יצטרך דיון בפני עצמו מה בדיוק נקרא "שימוש" בנשמה ולמה - אבל זה הרעיון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 18:02 לינק ישיר 

אליקים - ומה עם הרמ"א הראשון בשו"ע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2014 23:38 לינק ישיר 

לחיות בקופסה.
שואל מימוני 'מהי אותה טהרה?'
בספרו 'על חיי העיון' מספר פילון האלכסנדרוני על ה'תרפויטים' – קהילת נזירים יהודים השוכנת ליד האגם המראוטי, מדרום לאלכסנדריה שבמצרים. אורח חייהם פשוט וסגפני. עיסוקם ברפואת הנפש החולה משום אורח חייה לשעבר, ומכאן הכינוי שלהם. בכל בית מצוי חדר מקודש הנקרא 'מונסטריון' [שמשמעו 'מקום התבודדות', ואחר כך, בלשון הכנסיה, 'מנזר']. במשך היום מתבודד כל חבר בחדר המקודש, עוסק בלימוד כתבי הקודש ובעיון על האל. בשבת הם מתכנסים יחד לאספה.
'על חיי העיון' הוא חיבור קצרצר המתאר את מנהגיהם ואורח חייהם. החיבור נכלל בכרך הראשון של כתבי פילון בהוצאת מוסד ביאליק.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גוף ונפש, צדיקים ורשעים: מר' אליעזר ועד התניא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.