| נשלח ב-1/6/2014 12:59 |
|
| |
משמעות דיני המצורע
חיפשתי בפורום דיון בנושא המשמעות של דיני המצורע, והאשכול היחיד שמצאתי שעוסק בטעמי דיני המצורע הכתובים בתורה הוא זה:
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=425809&forum_id=1364 אני מעתיק את הכתוב שם, כי משום מה (אולי מפאת יושנו) אינני מצליח להקפיץ את האשכול ההוא.
משמעות תורת הצרעת - בקשת פתרון
חברים יקרים - איש בשמו יבורך.
הרשוני נא לשתפכם בבעיה המלווה אותי זה עידן עידנים.
בין תורת היולדת שבתחילת פרשת תזריע לתורת הזבים שבסוף פרשת מצורע, מצוה התורה על תורת הצרעת בגווניה השונים; עור הבשר, ראש וזקן, בגד ובית ועוד פרטים.
אני מחפש את הפירוש הפשוט ביותר ברמת קריאת המקרא [בן חמש למקרא ] בלי לערב נתונים שהוסיפו חז"ל כמו ענין לה"ר [המופיע בסוף בהעלותך] או שהוסיפו הפרשנים המודרניים על קאראנטינה מחשש הידבקות פיזית ולא הרחקה מקהל השם שאינה מופיעה במקראות הללו, אלא פשוטו של מקרא חד וחלק לפי הצפוי מהקורא האובייקטיבי להבין.
כמובן שיש להתחשב במה שנשמע מהדברים לדור מקבלי התורה ומזה ללמוד לגבינו.
בדקתי בכל מפרשי פשוטו של מקרא הראשונים והאחרונים כמו הנצי"ב, הרש"ר, הכתב והקבלה, המלבי"ם, ליקוטי שיחות ועוד. אך עדיין לא מצאתי כיוון המניח את הדעת.
גם כיוון חלקי יכול לסייע. אנא אל תמנעו הלכה מפי תלמיד! מדי פתיחתי בשיחתי עם חברותתי נתקיים יגעתי ומצאתי [עכ"פ פתח].
הצד השוה של שלושת הטומאות המוציאות מהמחנה [נוגע במת, זבים ומצורע] שיוך לניוון המוות [חוסר חירות לרש"ר], אלא שבנוגע במת הרי זה שיוך מחוץ לגוף הנוגע, בזבים עובר דרך גופו ובמצורע עלה המוות על גופו כמו שאמר משה "ותהי כמת".
נמצא שיש להמשיך בכיוון של טומאה שהוא ענין עמוק כשלעצמו אבל הודו להווה אשר נתן כיוון!
אולי הכיוון הבא -
מבחינת היבט "איבוד החיים" הרי שהסדר הוא מהכבד אל הקל.
היולדת - מאבדת מערכת חיים שלימה
המצורע - חלק מגופו "מת" במובן מסויים, אך כמובן אין כאן מערכת חיים הנפרדת מהגוף.
זב וכו' - יש בהם הפסד מהחיים, אך לא כעין "מוות חלקי" ולא כעין איבוד חיים במובן השלם, אלא מזערי ביותר.
ואולי זה מונח בכוונתך בהודעה הקודמת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 13:00 |
|
| |
1. ההסבר שווטו כתב הוא ההסבר של ריה"ל (הכוזרי מאמר ב אות ס).
2. יש הסבר נוסף שרמוז ברמב"ן, לפיו הצרעת היא נגע שאין לו סיבה טבעית, ובכך הוא שונה מכל מחלה. הנגע הוא כעין אות על-טבעי, שמשמעותו היא שהקב"ה "סימן" את האדם הזה לרעה. הוא כועס עליו או מגנה אותו מסיבה כלשהי, וזה מתבטא בנגע שעל גופו/בגדו/ביתו. מכיון שאדם זה קיבל כעין "נזיפה" מהקב"ה, אומרת התורה שעליו לצאת מהמחנה. הוצאה זו אינה עונש אלא ביטוי של הקדושה הראויה להיות במחנה.
3. אני מחפש הסברים נוספים. מעניין אם פילון כותב על זה איזה רעיון. לא מצאתי בינתיים. האם מישהו מכיר?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 13:41 |
|
| |
עד שאתה מתפלפל במצורע הנדיר, תדון בנידה השכיחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 13:54 |
|
| |
אף לא פעם לא הבנתי את ההסבר שתולה טומאה באיבוד חיים. האם הלידה היא איבוד חיים או יצירת חיים? האם צפינו שהוולד יישאר תמיד כחלק מהאם?
לפי זה טומאת בעל קרי היתה צריכה להיות לאין ערוך חמורה משל נידה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 14:51 |
|
| |
אם ההסבר של הרמב"ן -נכון, או של רי"ה, השאלה היא למה אין צרעת מעל 2500 שנה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 15:01 |
|
| |
כי אנחנו לא מדברים לשון הרע
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 15:32 |
|
| |
בעל, התשובה המקובלת היא שמבחינת האשה היו בתוכה חיים וכעת הם נטשו אותה. כמוך, גם לדעתי תשובה זו דחוקה ולכן קשה לי לקבל את הסברו של ריה"ל (ורש"ר הירש ההולך בעקבותיו).
ירוחם, השאלה הזו טובה בכל מקרה. דוקא לפי הסברו של הרמב"ן ניתן אולי ליישב בדרך של "הסתר פנים" וכדומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 15:45 |
|
| |
חזק לא הבנתי מתי היה הסתר פנים אז כשאנשים נענשו בצרעת? או היום שלא נענשים.
כמה מילים על ההסתר הפנים, מה פרוש הסתר פנים- אלוקים מפנה את מבטו הצידה? או שהוא מסתיר את עצמו מאיתנו? התאורים הללו נראים לך? הוא לא מקשיב לתפילותנו. אולי. גם את זה אני לא מקבל. אבל הוא מסתיר את פניו? כמה מזמן הוא מסתיר? רק מאתנו עם ישראל, או גם מאומות העולם? או הוא מסתיר גם מהעולם? הוא משחק ברוגז? מחבואים? אולי באמת מישהו יסביר פעם אחת את הממרה המשונה הזו. נכון זה כתוב בתורה על זמן ספציפי לאנשים ספציפים מאד.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 15:57 |
|
| |
ירוחם, אין לי עמדה ברורה לגבי הנושא שנקרא "הסתר פנים". אני יכול רק לכתוב איך אני מבין אותו ולא אם אני חושב שהוא נכון או לא ומתי זה נכון. הכוונה היא שיש תקופות בהן אלוהים פועל בעולם בדרך גלויה, שניתן להבחין בטביעות אצבעותיו, ואז טוב לטובים ורע לרעים, ואז יש נבואה, ואז בני אדם אמורים להיות יותר טובים כי האמת גלויה יותר. ויש תקופות בהן הוא פועל בצורה פחות גלויה, ואז טוב לרעים ורע לטובים ואין נבואה וכדומה, ואז גם קשה יותר לבחור בטוב כי הטוב נראה כרע והרע נראה כטוב וכו'. ע"פ הסברו של הרמב"ן ניתן לומר שבתקופה בה פעל אלוהים בעולם בצורה גלויה, היה אדם מסוים יכול לקבל נגע כאות קלון/נזיפה מאלוהים, אבל בתקופה בה אלוהים אינו פועל בעולם בצורה גלויה, גם מי שמגיע לו נגע/קלון/נזיפה אינו מקבל את זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 22:55 |
|
| |
חזק מתוך דבריך אני מבין כי אלוקים הפסיק לפעול בגלוי כבר מעל 2500 שנה. מתוך דבריך אני מבין עי גיחזי ושלשת בניו נעמן שר צבא ארם, היו בדרגה בה קיבלו את עונשם ישירות מאלוקים, בלי כל הסתר פנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2014 23:26 |
|
| |
לגבי גיחזי ובניו, יכול להיות שכן. למה לא? לגבי נעמן, אין עליו בכלל דיני מצורע כי הוא גוי. מאוד יכול להיות שמה שהפריע לו היה המראה הלא אסתטי של הצרעת הוא חיפש לה פתרון (ואגב, אכן קיבל פתרון שאינו קשור לדיני מצורע שבתורה).
מה שיצא בינתיים בנושא הוא כך: הצרעת נחשבה כמחלה המבטאת מוות של הגוף (כדברי אהרן על מרים המצורעת: אל נא תהי כמת אשר בצאתו מרחם אמו ויאכל חצי בשרו). אולי זה היה בעיניהם כעין סימן ריקבון של הבשר. וזה מתחבר עם דברי ריה"ל. המחלה המסוימת הזו נחשבת כאות של אלוהים על כך שיש לו כעס על האיש שלקה בה (מדברי אלוהים על מרים: ואביה ירק ירק בפניה הלא תכלם שבעת ימים). הצרעת היא "יריקה" של אלוהים על האדם. למה דוקא מחלה זו מבטאת כעס של אלוהים על האדם ולא כל מחלה אחרת? יתכן כדברי הרמב"ן שזו מחלה לא טבעית, כלומר, חורגת מהסיבתיות הפיזיולוגית שיש למחלות אחרות (נראה שהוכחתו היא מנגעי בגדים ובתים). (וכאן צריך להגדיר מהי מחלה "טבעית" ומהי מחלה "ניסית"). [מדוע אלוהים כועס על האדם? כנראה מסיפור מרים למדו חז"ל שזה קשור לחטאי הלשון והדיבורים השליליים] דיני המצורע להיות מורחק ממחנה ישראל לכאורה אינם עונש למצורע, אלא מכיון שאלוהים כועס על אדם זה, האדם נחשב "טמא", וקדושת מחנה ישראל מחייבת את הרחקתו, כפי שקדושת מחנה שכינה מחייבת הרחקה של טמאים מסוימים, וקדושת מחנה לוייה מחייבת הרחקת טמאים אחרים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2017 06:50 |
|
| |
אחרי שיגעתי רבות כמו כל משתתפי האשכול בהבנת טעם הצרעת בפרט ודיני הטומאה והטהרה בכלל, כמו גם דיני הקרבנות ודיני המאכלות האסורות (=כל החצי הראשון של ויקרא), הגעתי למסקנה שאין בעצם טעם. לפחות לא לפרטים הרבים, ואולי גם לא לעצם הדינים – הטעם היחיד הוא הצורך בביצוע הבדלות בין קטגוריות, וכל המבדיל, הרי זה משובח.
ובהרחבה: ובכתבי הקודש נאמר: למה? ככה!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2017 08:12 |
|
| |
אברהם העברי
תודה על ההקפצה. אכן מתאים בדיוק לשבוע בו קוראים על הצרעת, או מייד לאחר כך.
איקון ירוק.
אשר להסבר שלך, לצערי לא בדיוק הבנתי. אם כוונתך שיש חלקים במצוות שאין להם הסבר מסויים, בעיקר אודות התכלית שלהם, כבר קדמך הרמב"ם. למשל, את עקרון הקרבנות ניתן להבין אך לא את החלוקה ביניהם ואת הפרטים שלהם, כגון המספר המדוייק. לפרטים אין טעם מדוייק ולא יכול להיות ואם מצאנו זה טוב ואם לא זה היה צפוי.
הווה אומר כדבריך: ליצור הבדלה. זה קרבן אחד וזה אחר. צריך איזה זמן להפרדה בין טומאה לטהרה, אז שבעה ימים זה זמן סביר, לא מהותית אלא בגלל שעבורנו, בני האדם, המשתמשים ביחידת זמן של שבוע, שבעה ימים אומרים התחלה חדשה. וגם אם זה שבוע מיום מסויים ולא שבוע של כל העולם, משבת עד שבת.
דומה שכן אמר מו"ר הרב גדליה ע"ה.
ועוד אמר שאם אין הבדל משמעותי, אז הבדל כל שהוא גם יכול לשמש. או טעם כל שהוא. וכבר כתבתי כן באשכול על חמורו של בורידיאן. (ולכן למשל כל פניות שפונים במזבח מתחילות בימין. זה לא נימוק חשוב. אבל זה נימוק).
אשר לצרעת עצמה, כבקשת חברנו הותיק חזק ואמץ, יש באמת שאלה האם התורה קובעת כאן כללים לנגע ניסי, שאינו כדרך הטבע הרגיל, כמו נגע של בתים ובגדים, או שהתורה מתייחסת למחלה ידועה, ואז עולה השאלה מדוע רק למחלה הזו. וכי אין עוד מחלות שצריך לקבוע להן טיפול ולהזהיר מפני קרבה והדבקה.
אעלה נקודה שעד כמה שידוע לי היא חדשה. לצרעת הידועה לנו כלומר מחלת נגע בעור, אין תרופה. בוודאי שבפרשה אין התייחסות לתרופה אלא לריפוי ניסי, או שהמחלה עוברת מעצמה. וכיון שתהליך כזה, בניגוד להצטננות או שפעת, לא סביר, אז עלינו להניח אחד משנים: או שיש כאן התערבות אלוקית שאמנם מוצנעת מעיני המתבונן ללא השכלה רפואית כמו שלנו. או שזה מעולם לא היה נגע אמיתי של צרעת (במובן שלנו). או שמא האמון בתהליך הריפוי ובהשגחה די בו כדי לעורר חיזוק של מערכות הגוף שיתגבר מעצמו?
כלומר, מה היחס של התורה למחלות והאם המקרה שלנו בפרשה הוא יוצא דופן או אופייני? אנו יודעים שיש ציפיה לטיפול רפואי כמו שנאמר בפרשת מזיקים שעל הפוגע בחברו לממן לו טיפול רפואי, ושם למדו חז"ל, על דרך הפשט, ש"ניתנה רשות לרופא לרפא". היכן הרופא בצרעת שנזכרת כאן? (האם מבקרי המקרא יטענו שיש כאן שתי גישות ולכן שני מחברים?).
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2017 08:40 |
|
| |
לגבי הרמב"ם – אכן ציטטתי אותו בפוסט (כמו גם בפוסט קודם), אלא שהערתי שדבריו למעשה נדחו מהמחשבה היהודית ככל שאני מכיר אותה: אף אחד לא מוכן לקבל היום את הרעיון שלפרטי המצוות אין טעם. אז יכול להיות שדבריי הם באמת קריאה לרנסנס רמב"מיסטי, בתוספת ראיות מן האנתרופולוגיה (בבחינת הראיות מכת הצאב"ה של הרמב"ם). ולגבי הרג"נ – קודם כל לטובת הקוראים מצ"ב קישור לאשכול על חמורו של בורדיאן - http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2916865&forum_id=1364 ועכשיו להבדלים: א) ממה שהבנתי, רג"נ חידש שכמה פרטי הלכות (כמו 12 שורות בגט, או פנייה לימין דווקא) הם למעשה לא חשובות ונקבעו רק כי חייבים פרטים. הדבר מזכיר לי את ההכרעה הנועזת שהוצעה לרב הראשי לבטל אחד משני ה"יקום פורקן" בשבת... אני לא מדבר על פרטי הלכות חז"ליות או שני יקום פורקן, אלא על גופי תורה: האם הרג"נ מוכן יהיה להודות שכל דיני הצרעת הם רק היכי תימצי להבדלה בין מצורע לאדם רגיל, למשל? (נושא שהיה חשוב מאוד לכהנים שפסלו קרבן או כהן בעלי מום ואף פירטו באריכות את סוגי המומים השונים) ב) בנוסף, רג"נ לא נתן טעם למה דווקא בהלכות מסוימות יש פרטים מוגזמים ובאחרות לא – ואני ניסיתי להסביר שזה קורה בהלכות "כהניות" בעיקר, שכן הם היו נושאי דגל ההבדלה והקטגוריזציה בישראל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2017 10:01 |
|
| |
אברהם העברי
תודה על הלינק ואיקון ירוק.
ואיקון ירוק עוד יותר על האיפיונים בין גישתו של ר' גדליה לבין השאלות המרחיבות.
קיבלתי מעט מדי ממו"ר כדי לומר אם הוא היה הולך במהלך שהצעתי (שהצענו ובנינו יחד). אני מקוה שכן. אבל הזכרתי אותו בעיקר כדי לציין את חובי לו.
סבור אני שדברי הרמב"ם ודברי הרג"נ מתאימים לתפיסה אחת, שמסבירה הלכות רבות וגם הלכות מרכזיות (שאמנם היום נדחו מטעמים היסטוריים הצידה). תפיסה שנמצאת ומנוסחת להפליא במדע האנתרופולוגיה ומחקר הדת.
וכדבריך.
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2017 10:11 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | אברהם העברי
תודה על הלינק ואיקון ירוק. וכן למר! ... קיבלתי מעט מדי ממו"ר כדי לומר אם הוא היה הולך במהלך שהצעתי (שהצענו ובנינו יחד). בזמנו חשדתי שאתה הוא מר שושני - ואולי בעצם אתה הוא הרג"נ?!... :)
|
|
|
|
|
|
|