בית פורומים בחדרי חרדים

דרמה ליטאית מסמרת שיער!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/3/2015 00:40 לינק ישיר 

לבן יש זכות לתבוע מאביו.

כחלק מהעיגון החברתי המעוות השורר בחברה החרדית הליטאית וגרורותיה, בדרך כלל ההורים לא מעניקים השכלה לילדיהם, כפי שמחייבת אותם ההלכה, על דעת זאת שישבו ילמדו עד החתונה וההורים יעזרו להם בין היתר ברכישת דירה.

הניסיונות הנואלים של הורים חרדים להשתחרר בדיעבד ממחויבותם ברמה של המקובלות החברתית וברמה המוסרית לילדיהם, לאחר שפגעו להם בחיים היא לא ראויה, או יותר נכון ראויה לכל גינוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 07:24 לינק ישיר 

לוקחים פה מקרה שקיים אם כי במיעוט הבטל ברוב, ועושים ממנו כותרת.

בכל מגזר ובכל עדה יש אנשים שאינם ישרים, או שאולי הם ישרים אך קרה להם נפילה עסקית או כלכלית וכעת אינם יכולים לעמוד בהתחייבותם.

אין לי אלא להזכיר את הסיפור מהסטייפלער, שהגיע אליו חתן אחד שבוע לפני החתונה, ובישר לו שחמיו לעתיד שהבטיח לו נדוניה מלאה נפל כלכלית והודיע לו שלא יוכל לעמוד בהתחייבות שלו. אמר הסטייפלער: מה אתה מעדיף, כסף מהשווער או ברכה מהרמ"א, ענה הבחור בוודאי שברכה מהרמ"א. פתח הסטייפלער את תחילת השולחן ערוך באבן העזר סי' ב', שם כתב הרמ"א וז"ל "...לשם ממון אלא כל מה שיתן לו חמיו וחמותו יקח בעין טובה ואז יצליח"....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 08:54 לינק ישיר 

ציטוט מפסק הדין:

..... אולם, כב' בית הדין הגביל מסקנה זו לחוזה שבין אנשים שאינם דתיים, משום שב"יהודים השומרים תורה ומצוות שכל מעשיהם על פי דין תורה, לא שייך לומר שכוונתם בשטר על פי החוק".

ד.         מאחר ובמקרה דנן הצדדים מתדיינים בפני בית משפט אזרחי ואף הסכימו להעברת הדיון מבית משפט השלום לבית המשפט לענייני משפחה, ניתן לומר שכוונתם בשטר היתה, לפעול גם על פי החוק הגם שמדובר ביהודים שומרי תורה ומצוות.
........

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 11:56 לינק ישיר 

מואי כתב:
לבן יש זכות לתבוע מאביו.

כחלק מהעיגון החברתי המעוות השורר בחברה החרדית הליטאית וגרורותיה, בדרך כלל ההורים לא מעניקים השכלה לילדיהם, כפי שמחייבת אותם ההלכה, על דעת זאת שישבו ילמדו עד החתונה וההורים יעזרו להם בין היתר ברכישת דירה.

הניסיונות הנואלים של הורים חרדים להשתחרר בדיעבד ממחויבותם ברמה של המקובלות החברתית וברמה המוסרית לילדיהם, לאחר שפגעו להם בחיים היא לא ראויה, או יותר נכון ראויה לכל גינוי.

א. לבן אין זכות לתבוע מאביו. מאיפה לקחת את האקסיומה הזאת שכן?

ב. נתינת דירה היא לא "מקובלות חברתית". היא עול חברתי כתוצאה מתנאי ביקוש גבוהים לבחורים בשוק השידוכים. ההורים, בלית ברירה, מעדיפים להתחייב על סכומים שהם לא באמת יכולים רק כדי לא לראות את בנותיהם נשארות בבית.

ג. להזכירך, הבן תובע את הורי כלתו, לא את הוריו. לפי דבריך, האחריות היא על הוריו. שיתבע את ההורים *שלו*, לא שלה.

ד. אין לזה תקדים שלזוגות צעירים בכזה גיל יש דירה. זה ממש לא מובן מאליו.

ה. גם אם נניח שאותו חתן צדיק מוכרח לקבל דירה ואחרת הוא לא יהיה מסוגל להתרכז בלימודו - הוא יכול בהחלט לקיים את כל מצוות התורה הקדושה בערים נידחות יותר כמו דימונה, אילת, צפת וחיפה. כיוון שניתן לראות שלא מעט זוגות לוקחים על עצמם הלוואות כדי לשדרג את הדירה, ניתן להניח שיש להם יכולת כלכלית (גם בסכום הנמוך שהם משתכרים) לקחת הלוואה קטנה או גדולה ולהקל מעל הוריהם את המשכנתא. הם לא עושים את זה סתם כי הם עצלנים ומפונקים ורגילים לתרבות כזו שכל מי שמצליח להשיג יותר בחינם הוא חכם יותר.

ו. מה חמור יותר, להתנער מסכום שהתחייבת לתת, או לקחת הלוואה שאין לך יכולת להחזיר?

ז. ללא כל ספק - אם אצטרך לבחור בין הבחירה לראות את בנותיי נשארות בבית לבין הבחירה לשקר - אשקר בלי שמץ של נקיפות מצפון. הדרישות המטורפות הן סחיטה לכל דבר ועניין. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 12:07 לינק ישיר 

ויקם_מלך כתב:
לבן יש זכות לתבוע מאביו.

א. לבן אין זכות לתבוע מאביו. מאיפה לקחת את האקסיומה הזאת שכן?

האב חייב ללמדו אומנות לפי ההלכה.

ב. נתינת דירה היא לא "מקובלות חברתית". היא עול חברתי כתוצאה מתנאי ביקוש גבוהים לבחורים בשוק השידוכים. ההורים, בלית ברירה, מעדיפים להתחייב על סכומים שהם לא באמת יכולים רק כדי לא לראות את בנותיהם נשארות בבית.

זה התחיל בכך שההורים אמרו לילד תלמד והעול עלינו, וגולגל על הבנות (בחלקו הגדול), כתוצאה משטיפת המוח שערכו להם בבתי הספר החרדים, שגרמה להן לדרוש להתחתן עם אברכים, כך שלמעשה "שוק השידוכים" החרדי פגע ביכולת של הגברים להתפרנס, כי לגבר מפרנס לא היה ביקוש אצל בנות הטיפשעשרה (וגם הטיפשות ועשרים).

ג. להזכירך, הבן תובע את הורי כלתו, לא את הוריו. לפי דבריך, האחריות היא על הוריו. שיתבע את ההורים *שלו*, לא שלה.

כפי שאמרתי, בית יעקב גרם לכך שהנזק כיום נוצר בעיקרו דרך הבנות ולא דרך הבנים.

ד. אין לזה תקדים שלזוגות צעירים בכזה גיל יש דירה. זה ממש לא מובן מאליו.

אבל אדם נורמאלי כשמתחתן יש לו יכולת לפרנס את משפחתו בכבוד, ולרכוש גם דירה.

ה. גם אם נניח שאותו חתן צדיק מוכרח לקבל דירה ואחרת הוא לא יהיה מסוגל להתרכז בלימודו - הוא יכול בהחלט לקיים את כל מצוות התורה הקדושה בערים נידחות יותר כמו דימונה, אילת, צפת וחיפה. כיוון שניתן לראות שלא מעט זוגות לוקחים על עצמם הלוואות כדי לשדרג את הדירה, ניתן להניח שיש להם יכולת כלכלית (גם בסכום הנמוך שהם משתכרים) לקחת הלוואה קטנה או גדולה ולהקל מעל הוריהם את המשכנתא. הם לא עושים את זה סתם כי הם עצלנים ומפונקים ורגילים לתרבות כזו שכל מי שמצליח להשיג יותר בחינם הוא חכם יותר.

בערים אלו אין לאישה יכולת לפרנס, מה שיותר ניתן לעשות עם השכלתה באיזורים עירוניים גדולים.

ו. מה חמור יותר, להתנער מסכום שהתחייבת לתת, או לקחת הלוואה שאין לך יכולת להחזיר?

את זה על ההורים לחשוב לפני שדפקו לילדים את החיים בצידקויות מדומות והזויות.

ז. ללא כל ספק - אם אצטרך לבחור בין הבחירה לראות את בנותיי נשארות בבית לבין הבחירה לשקר - אשקר בלי שמץ של נקיפות מצפון. הדרישות המטורפות הן סחיטה לכל דבר ועניין.

אתה מציג עצמך כשקרן. למה שלא תחנך את בנותיך להתחתן עם בחור שעובד? למה שלא תתן להן השכלה אקדמאית שתוכלנה להביא 10,000 ש"ח נטו הביתה ולרכוש דירה?

אחסוך לך את התשובה. בחברה שאתה חי בה שקר הוא חלק מדרך החיים. אבל מרוב שקרים, אתה משקר גם את עצמך.

תוקן על ידי מואי ב- 31/03/2015 12:15:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 12:24 לינק ישיר 

א. נעזוב את זה, כי זה מקור לפילוסופיה די ארוכה.
ב. לא משנה למה זה התחיל, העיקרון הוא שזה לא נורמה מחייבת. עובדה שבציבור הספרדי זה לא כך.
ב.1. להזכירך, אחרי גיל 18 אותו בחור ישיבה יכול להחליט שהוא עוזב את הישיבה והולך להשלים את כל מה שהחסיר. הגם שזה לא נוח, הוא בקלות יכול להשיג מימון מלא מהמדינה. זו בחירה שלו לא לעשות את זה. ואם תאמר שכיוון שחינכו אותו ללמוד בישיבה אין לו את היכולת לעשות את הבחירה הזאת, הרי שגם לאבא שלו אין את היכולת, וכן הלאה וכן הלאה. 
ג. לא ברור לי איך זה עונה על הטענה שלי, לפיה אדם יכול לתבוע את הוריו על כך שמנעו ממנו השכלה, לא את הורי אשתו. 
ד. כמו ב': גם כאן יכול אותו אדם להחליט שהוא יולד 2 ילדים במקום עשר, להחליט שהוא הולך לגור באזור מגורים פחות יקר (ולא, לדוגמה, בירושלים דווקא או במודיעין עילית). אם הוא יחיה בחשבון הוא יוכל לקנות באזורים האלה דירה מתישהו בגיל ארבעים. זו בחירה שלו.
ה. זה לא נכון. בחיפה יש ריכוזי הייטק גדולים, למשל. יש קהילות חרדיות גדולות בערי פריפריה כמו בכרמיאל או בנתיבות. נכון שהרמה הסוציו אקונומית שם לא גבוהה, אבל היא לא גבוהה גם במודיעין עילית.
ו. אני מנסה לרמוז שהמציאות דוחפת אנשים להחליט בין דבר רע אחד לדבר רע אחר. אי אפשר להאשים אדם שלא מוכן לקחת על עצמו ארבע מאות אלף שקל שאין לו ממה להחזיר. הוא נקלע למציאות אכזרית.
ז. זה כלל לא רלוונטי. אתה לא מכיר אותי ולא יודע באיזו חברה אני חי. אז תחסוך ממני את הפורקן שגורם לך להתבטא בצורה כזו ותשדל לענות עניינית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 12:27 לינק ישיר 

ספור כאוב וכואב. כואב לי על האב וכואב על החתן. 
איננו יודעים את הספור המלא ולכן אין לי מה להגיב מעבר לכאב הרב שבעניין. 
הורים, מגדלים ילדים, משקיעים מאונם ומהונם, כל חייהם מצפים לראותם חיים בנחת, בזוגיות טובה, מתפרנסים בכבוד ורווים נחת מצאצאיהם, והנה כאן, כמה כואב.
אם נכנס לנעליו של אבי הבחורה, כל אב מעוניין לראות בשמחת ילדיו ובוודאי שיהיה נותן להם יותר ממה שהבטיח. למי ייתן אם לא לילדיו?
אבל כשמגיע מצב בו אב לא מעוניין לתת, גם אם על פי דין הוא לא צודק, הרי שיש כאן משהו. יש אבא מאוכזב וכאוב המרגיש סחוט ונסחט ולא מרגיש שמח לתת. 
כואב. 

זכור לי מקרה לפני שנים, אב קיבל ייפוי כח מבנו הגרוש להשכיר את דירת הבן שנקנתה מכספי האב. הלך האב, מכר את דירת הבן והשתמש בכספים. לעצמו חשב, שכאשר יגיע הבן שוב לנישואין, הוא כבר יתמוך בו. אלא שהתהפך עליו הגלגל, הפסיד הונו ובנו תבע אותו לדין תורה. המשפחה נקרעה וסבלה רבות מהספור. נתקו קשרים, גלים עכורים של שנאה ועוד. 
הדיונים נמשכו שנים והסתיימו בהפסד של האב. הוא חויב לשלם לבנו את מחיר הדירה. 
מאחר ולא היה לאב את הכסף, פרסו לו את החיוב לתשלומים חודשיים של כ-200$ !!!! בחודש. 
כעבור חודשיים התשלומים פסקו.....
הכסף הלך והמשקעים נותרו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 12:42 לינק ישיר 

אכן, גם מואי וגם ויקם מלך מסכימים שהשיטה אינה טובה. אבל ההבדל ביניהם שמואי רוצה לקעקע אותה מן היסוד ואילו ויקם מלך מנסה לדבוק ערכים הישנים, לשנות דברים קטנים ולא את העיקר ולהמשיך ללכת בין הטיפות.

החברה שלנו חולה. צריך לרפא אותה ולכונן אותה על אדנים חדשים, בריאים יותר. זה לא רק ההתחייבויות לדירה, גם הגישה לסוטים. גם חוסר ההשכלה הכללית וגם השיטה של "מה יגידו" שמכריחה ללכת בתלם שנסלל מבלי לחשוב שאולי יש דרך טובה יותר להתנהל בחיים. גם הילודה הגבוהה מדיי לאנשים מסויימים. הכל הכל דורש רענון ושינוי.

תוקן על ידי מרקה_פולה ב- 31/03/2015 12:46:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 13:06 לינק ישיר 

כתבה הפאשיסטית...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 13:17 לינק ישיר 

מרקה_פולה כתב:
אכן, גם מואי וגם ויקם מלך מסכימים שהשיטה אינה טובה. אבל ההבדל ביניהם שמואי רוצה לקעקע אותה מן היסוד ואילו ויקם מלך מנסה לדבוק ערכים הישנים, לשנות דברים קטנים ולא את העיקר ולהמשיך ללכת בין הטיפות.

החברה שלנו חולה. צריך לרפא אותה ולכונן אותה על אדנים חדשים, בריאים יותר. זה לא רק ההתחייבויות לדירה, גם הגישה לסוטים. גם חוסר ההשכלה הכללית וגם השיטה של "מה יגידו" שמכריחה ללכת בתלם שנסלל מבלי לחשוב שאולי יש דרך טובה יותר להתנהל בחיים. גם הילודה הגבוהה מדיי לאנשים מסויימים. הכל הכל דורש רענון ושינוי.

תוקן על ידי מרקה_פולה ב- 31/03/2015 12:46:31

אני לא מנסה לדבוק בערכים הישנים... אני כל כך רחוק משם שזה אבסורד. אני בסך הכל מנסה להציג בצורה אובייקטיבית במידת האפשר את הלך הרוח של הורה שעומד בפני ברירה קשה של התחייבות על סכומי עתק או להשאיר את ביתו בבית. לא הכל שחור לבן - לא בחברה החרדית ולא בחברה החילונית. 

לא נכון לומר שהחברה החרדית "חולה". זו הכללה לא ראויה. נכון לומר שיש בחברה החרדית פגמים, ומוטב לתקנם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 13:19 לינק ישיר 

מרקה_פולה כתב:
אכן, גם מואי וגם ויקם מלך מסכימים שהשיטה אינה טובה. אבל ההבדל ביניהם שמואי רוצה לקעקע אותה מן היסוד 

מרקה. אני לא רוצה לקעקע את השיטה מהיסוד.

אני רוצה ללכת מהסוף להתחלה. מהתכלית של החברה החרדית כפי שרוצים לראות אותה, בהתאם לכלל האילוצים, לכלים שיש להעניק לאנשי אותה חברה.

אבל כיום המצב הוא שכולם מפחדים לדבר ולעשות, ובשביל כל שינוי קטן יש להפוך עולמות. לאיש הקטן הפתרון הוא ללכת ליד (לציבור הקרוי חרד"ל) ולחברה כולה הפתרון נקרא יאיר לפיד (אף שהוא נוהג בעדינות יתרה).

כאשר המצב של כלל החרדים יהא בלתי נסבל, הם יתחילו לחשוב שיש לנהוג אחרת. בינתיים המצב של כלל החרדים הוא נסבל ורק השולים (שכנראה הולכים וגדלים) סובלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2015 13:38 לינק ישיר 

מואי ויקם מלך, מי שקורא את מה שכתבתם [שניכם] מקבל את הרושם שאני קיבלתי...אולי קצת חידדתי את המסרים, אבל בכללות זהו הרושם שנשאר אצלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2015 00:58 לינק ישיר 

ציטוט מדברי מואי:

לבן יש זכות לתבוע מאביו.
הניסיונות הנואלים של הורים חרדים להשתחרר בדיעבד ממחויבותם ברמה של המקובלות החברתית וברמה המוסרית לילדיהם, לאחר שפגעו להם בחיים היא לא ראויה, או יותר נכון ראויה לכל גינוי

סוף ציטוט.

עם כל הכבוד, נשמע שההיכרות שלך (ועוד חלק מהכותבים בפורום) עם הציבור החרדי, מתבססת בעיקר על כלי התקשורת או על היכרות עם שולי המחנה.
הטעות הכי בסיסית שלך היא במחשבה שהציבור החרדי זורם כמו איזה עדר, או מובל ע"י עסקנים, כך שאין בכוחו להיחלץ מעיוותים. זו מחשבה שמקבלת עידוד ע"י שולי המחנה או ע"י התקשורת.
בפועל, מי שנמצא במיינסטרים החרדי יודע היטב כי רוב רובו של הציבור החרדי האותנטי נשמע לרבניו (כל חוג ורבניו) והרבנים הללו מודעים היטב הדק לכל מה שקורה בחברה עד לפרטים הקטנים שבה. ובניגוד לנסיונות להציג אותם כמובלים, הם לא חוששים מעסקנים קנאים, מחד, וגם לא חוששים מניקים פשרנים באינטרנט, מאידך. והרבנים הללו הם גם צדיקים, תלמידי חכמים, יראי שמים, ודואגים בכל ליבם לקהל עדתם וכואבים בכל לב את כאבם ואת מצוקותיהם הגדולות והקטנות.
לאחר הבהרה זו אמשיך:
ההורים החרדים לא מעניקים "השכלה" לילדים, לא בניגוד להלכה, אלא להיפך לגמרי - משום שהם שומעים לקול גדולי ישראל, הקובעים את ההלכה בכל דור ודור. והם - לרבות הרבה מגדולי הדורות מאז הרמב"ם - הם הם שקבעו לדורם שחובה ללמוד תורה ולא אומנות, בוודאי עד החתונה (וגם הרמב"ם סייג את דבריו בכמה סייגים, ואכמ"ל).
לבוא עם ניק עלום, ולצטט בהתנשאות את הרמב"ם המפורסם, נגד כל גדולי ישראל שמכירים היטב את הרמב"ם - זה לא בדיוק מעיד על הבנה בהלכה וגם לא על הבנה גדולה במדעי החברה.
ומכאן לנדבך הבא:
ההורים החרדים אכן משתדלים לעזור בדירות לילדיהם, ועושים זאת בכל כוחם ומאודם, במסירות נפש ממש, כדי להקל על הבנים להמשיך וללמוד תורה, ועל פי ברכת גדולי ישראל  (ועוד הערה: מי שהכיוון שלו הוא לצאת לעבוד - בדר"כ משלם בעצמו את המשכנתא, אלא אם כן הוא גס רוח כמובן) - אבל אין שום חובה, לא חובה חברתית ולא חובה מוסרית. בסה"כ זו זכות עצומה של הורים לסייע לילדיהם, ואשריהם של אלו העושים כן. (אגב: לא כל גדולי ישראל מעודדים את ההורים להתמסר בחירוף נפש בנידון).
והתוספת שלך לפיה ההורים כביכול "פגעו להם בחיים", וחייבים לפצותם ולדאוג להם, היא מעוותת בעיני כל חרדי ועשויה להיחשב כגסות רוח והתנשאות.
ייאמר ברורות: אף הורה חרדי לא פוגע בילדיו בכך שהוא שולח את בנו ללמוד תורה בישיבה ולא ללמוד מקצוע. להיפך - הוא עושה לו את הדבר הכי טוב שיכול להיות, כיון שגדולי ישראל הורו כן.
אף הורה חרדי לא פוגע בבתו בכך שהוא לא שולח אותה לאוניברסיטה. להיפך - הוא עושה לה טובה גדולה בכך שהוא נוהג עימה לפי הוראת גדולי ישראל, למרות שבעליל מדובר בהפסד כספי.
להיות יהודי זה לא קל. לפעמים.
את האמירה הנ"ל יכול כל גוי לומר על יהודים שפוגעים בילד כיון שהם עושים לו ברית מילה, ולכן הם חייבים לו פיצוי וצריכים לתת לו דירה. זו בדיחה, ובדיוק כך זו בדיחה לומר שמי ששומע לגדולי ישראל פוגע בבניו ובבנותיו. זוהי התנשאות גועלית.
אני מדבר בשם עצמי ובשם עוד מאות חרדים שאני פשוט מכיר מקרוב מאד. ועוד כמה רבבות שיש לי כל הראיות להניח שהם חיים בצורה דומה. ולאו דווקא "ליטאים". גם חרדים חסידים או ספרדים שולחים את בניהם לישיבות ולא לימוד מקצוע (לפחות עד לחתונה), וגם בנותיהם ברובן הגדול לא לומדות באוניברסיטאות ושלוחותיהן לפני החתונה. אינני יודע אלו חרדים מוכרים לך.
אז נכון שלא כל הגולשים כאן הם חרדים אותנטים, אבל זה לא מתיר למי שכן נמצא כאן לדבר בשמם של החרדים ומעם גבם, ועוד בהתנשאות, ולהטיף להם מוסר, ובלי להכיר אותם מבפנים.
אני יודע שהתגובה שלי היא טיפה בים, בתוך המוני אשכולות המלאים זלזול וגסות רוח נגד החרדים ודרכם, וכבר מזמן חלק נכבד מהכותבים כאן בודאי לא חרדים אותנטיים, אבל אולי בכל זאת יביאו הדברים תועלת.

תוקן על ידי מוציא_לאור ב- 01/04/2015 01:00:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2015 01:44 לינק ישיר 

מוציא לאור

גם לאחר כל מה שכתבת עדיין לא ברור לי מנין הגיעה המוסכמה שההורים חייבים לתת לצאצאיהם דירה? ובמיוחד לא ברור לי מדוע העול מוטל בעיקר על אב הכלה?
האם גדולי ישראל הורו על כך?
או שזו מוסכמה חברתית מטופשת וחסרת הגיון שהחלה כאשר להורים היה הרבה יותר כסף מאשר לחרדים רבים היום (וגם אז החלוקה בין שני זוגות ההורים היתה בדרך כלל חצי-חצי), והתפתחה לממדים מופרזים כיום, כאשר דירות עולות הרבה הרבה יותר (גם ביחס למשכורת ממוצעת, היחס גדל. דהיינו, שדרושות הרבה יותר שנות משכורת לקנות דירה מאשר היה בעבר) והנטל נופל ברובו על צד הכלה.
האם מה שהיה נהוג בעבר (בצורה הגיונית הרבה יותר, כפי שכתבתי) חייב להמשך לנצח למרות שינוי הנסיבות, התנאים, ומציאות החיים?

ייכבד הזוג הצעיר שנפשו חשקה בתורה ויטול על צווארו את עול המשכנתא וירכוש לעצמו דירה אחת.
זה הרבה יותר הגיוני מאשר שההורים (שבמקרים רבים גם נפשם חשקה בתורה) יקנו לצאצאיהם דירות רבות.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2015 02:47 לינק ישיר 

מה קורה באבא זוטא?
אין אייטמים חדשים נגד עם ישראל, שאתה נאלץ למחזר ולהקפיץ אשכול ישן מלפני שנה, על סיפור משנת תשס"ט
אתה מזכיר את שאולזון.. ממחזר האייטמים כשאין על מה להשמיץ

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > דרמה ליטאית מסמרת שיער!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext