|
|
| נשלח ב-22/6/2014 00:33 |
|
| |
| אחרחוק כתב: |  | כמה מילים למקס.
דבר ראשון אתה ממש טועה בקשר לדבריך לאמשלום. הציבור החרדי מעורה בנבכי האינטרנט הרבה יותר מהמצופה. לפני כמה שנים היה לי קשר עם בחור ישיבה מאזור מגוריי, יום אחד פיפטנו, שיחה שבד"כ היתה בקשר לעסק משותף שלנו והרבה מאוד בסוגיות הנלמדות בישיבתו, והפעם התגלגלה לנושא הקשור לחדשות. אין לי שום בעיה שבחור ישיבה מכיר את האינטרנט והפוליטיקה, אבל ישנה ציפיה שלא תהיה לו ידיעה מוחלטת בחומרים שנכנסו לטלוויזיה לפני מספר ימים [רק בגלל שבזמן הזה הוא לכאורה היה בישיבה, ואיך הוא הספיק לצפות בהם?] - טעיתי. ומאז ראיתי עוד הרבה דברים כאלו....
אין סקרן כמו החרדי הקלסי. (במיוחד הצעירים והצעירות) זה נכון בכל תחום וכמובן באינטרנט. אבל אין גם כחכמת נשים כמו האימה החרדית ואין כחכמת החיים כמו החרדי ולכן בתכלס הם לא מחוברים לאינטרנט משום חינוך ועוד.
אתה צודק שאני מציג דוגמאות קיצוניות, ואתה גם צודק שתמיד טוב להתמקד בדברים טובים וחשובים באמת, וכמאמר ה'חכמים' "באהבה ננצח!" והשלכותיו.
אבל אני מוכרח לשאול: יש לך ביטוח שלא יבוא יום שאדם לא יסתדר עם הקהילה החרדית שבעירו, ויוחלט או יתבצע כלפיו משפט שדה כזה, ולא יוכל להתקבל אולי לשום קהילה דתית שעלולה לשמוע את ההוש"ר? היפוטתית, אין שום מניעה שיקרה דבר כזה, והעסקנים שלנו הם באמת לא אנשי יר"ש ומוסריות גבוהה מדי, אז איך אתה רואה באופטימיות פתח לדבר נורא שכזה?! יש כל כך הרבה סוגי קהילות במגזר שכל מי שלא מוצא מקום במגזר כלשהו, הוא מוצא מקום במקום אחר. זה נכון בכל תחום ובוודאי בתחום של לחץ חברתי כלומר מי שלא סבל את תולדות בזמנו יכול היה ללכת לר' אשר פריינד בזמנו למשל שהתיר לאונן לדוגמא.
בקיצור, לעולם לא לברוח כי אנו בני חורין באמת. לאן שתברחו, שם תפסיקו להיות בני חורין. החרדי הוא בן חורין באמת. נכון שזה מגביל ואולי קשה אבל כדאי חירות על עבדות במיוחד עבדות מודרנית.
|
|
תוקן על ידי maxmen ב- 22/06/2014 00:33:57
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 00:36 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מקס הרי אתה חרדי! דובר האוליטמטיבי של החרדים כן בפורום. ואתה מעיד כי לחרדים אין אינטרנט? |
|
נוו באמת, אני מדבר על אחוזים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 01:11 |
|
| |
מקס
אתה מעיד על הכלל. ובכלל אם האחוזים היו כה נמוכים כדבריך. ההיסטריה לא היתה כה גבוה, אחוזים בודדים של פורצי גדר תמיד היו . אבל הבעיה של החרדים שהאחוזים בודדים ממש לא גולשים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 02:38 |
|
| |
מיכי בפרישתך מהמגזר החרדי עשית את המעשה הנכון מבחינתך, אבל גרמת לכך ששוב לא תהיה לך השפעה על מגזר זה, אני חושב שהסיבה שזה לא כ"כ מטריד אותך משום שמידת הלויאליות שהייתה לך למגזר לא הייתה גדולה, בהתחשב בשנים הלא רבות שחיית בתוכו. לעומת זאת יש אנשים אחרים שרוצים לשנות ולא רק להציל את נפשותיהם, והמחיר שהם צריכים לשלם בשביל זה, הוא לפעול במתינות ובאורך רוח, ולא לזעוק חמס על כל תופעה שלא נראית להם, אלא לנסות לשנות מבפנים מתוך ביקורת בונה שלב אחרי שלב, וכן! הם נאלצים לפעמים גם לומר דברים מן השפה ולחוץ, כדי להישאר בקונצנזוס. על אנשים כאלה ניתן להגיד שהם נושאים באחריות לעיוותים של החברה החרדית? הלא אם הם יבחרו בפתרון הנוח ויפרשו ממנה היא תשאר בעיוותיה, כשהם יכלו לשנות זאת, אנשים כמו הרב שטיינמן עורכי "משפחה" ועוד, השפיעו לטובה על המגזר החרדי הרבה יותר ממה שאתה עשית באלפי הודעותיך בעצכ"ח, אז נדמה לי שהשיפוט שלך לגביהם הוא לא נכון ולא הוגן, "העולם הוא לא שחור ולבן" כבר אמרנו? מנאי צעיר התלמידים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 07:38 |
|
| |
מה שמטריד הוא שהיוזמים מעריכים כי הרגשת החירות, שהיא הרגשה בסיסית ביותר, של אנשים נמוגה (יש לזכור גם את הטענה המסתובבת אי שם כי היה עדיף להיות תחת שלטון מוסלמי ולא תחת הציוניים ר"ל) והם כצמיתים בשדותיה של קתרינה הגדולה
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 08:07 |
|
| |
אלחנן, אני לא מסכים, וזאת מכמה סיבות. ראשית, פרישה של אנשים משפיעה בהחלט. יתר על כן, ככל שהכמות והאיכות יותר משמעותית ההשפעה גדלה. זו בדיוק ההשפעה של האזרחים שעליה מדובר כאן ושעליה דיבר הרמב"ם. כשכל אחד עושה את שלו ביחד נוצרת השפעה בקנה מידה גדול יותר. בדיוק כמו שההשפעה לכיוון ההפוך (הסגור והשמרני) היא תוצאה של הרבה החלטות של האנשים הרגילים בשטח. אכן, אני פרשתי מפני שהגעתי למצב שבו חשבתי שאין לי שום שייכות לחברה הזאת, ולכן אין לי עניין להישאר על מנת להשפיע עליה מבפנים. בה במידה אני גם לא מצטרף למפלגת חד"ש, או לרשות הפלסטינאית, או ללשכת עוה"ד, כדי לנסות ולהשפיע מבפנים. ההחלטה האם להישאר ולהשפיע מבפנים או לפרוש היא תוצאה של הזדהות בסיסית. אם יש הזדהות כזאת, ורק בשוליים יש ביקורת בנקודות מסויימות, או אז ראוי לא לעזוב אלא להשפיע מבפנים. אבל כשאתה מאבד את ההזדהות הבסיסית אתה פשוט צריך ללכת. א. מפני שאין סיבה שתסבול מעיוותיה של חברה שאינך שייך אליה באמת (ראה הדוגמאות לעיל: לשכת עוה"ד, הרשות הפלסטינאית וכו'). ב. כי העזיבה היא היא תרומתך להשפעה על החברה הזאת (ומי שנשאר בתוכה).
שנית, הודעותיי בעצכ"ח לא מיועדות להשפיע על החברה החרדית (אלא בשוליים), אלא להשתתף בדיונים ואולי גם לסייע לאנשים שחשים במצוקה. דומני שאת זה הרב שטיינמן לא עושה כלל, אז בזה אוכל לומר במלוא הצניעות שיש לי יתרון עליו. כל אחד והכרעותיו. השפעותיו של הרב שטיינמן על הלוגיקה של התלמוד ועל המחשבה היהודית (ואפילו על התלמוד תורה הקונוונציונלי, שכן ספריו לא מחדשים במהות) הן אפסיות. האם אתה מאשים אותו בזה? אני לא. כל אחד ותחומיו. כך שאל תכניס אותי לתחרות איתו (על אף שזה כמובן מחמיא לי מאד). אני בוחר לעצמי את המגרשים שבהם אני מתחרה. אגב, לדעתי הרב שטיינמן (לפחות כיום) הוא חלק מהבעיה ולא אחד הפתרונות עבורה. כך שבכלל ההשוואה הזאת אבסורדית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 11:17 |
|
| |
הרב מיכי א. זו בדיוק הנקודה שלרובנו יש תחושת הזדהות בסיסית עם המגזר החרדי למרות הביקורת הרבה, ולכן ההחלטה היא להשאר ולהשפיע מבפנים, אני מקווה שלא תרחיק לכת ותאמר שאינך רואה כל הצדקה לתחושת הזדהות כזו. ב. לא התכוונתי להשוות בין פועלך לפועלו של הרב שטיינמן, אלא לומר שגדולה ההשפעה שניתן להשפיע מבפנים, על השפעה מבחוץ. דוגמה נוספת: מי השפיע יותר על תהליך ההיפתחות בחברה החרדי הרב עובדיה או אמסלם?. ג. אני לא ממעריצי הרב שטיינמן אבל לומר שהוא חלק מהבעיה, זוהי שטות מוחלטת, שנובעת מחוסר הבנה בדינמיקה של קבלת ההחלטות במגזר החרדי.
תוקן על ידי alchanan ב- 22/06/2014 11:18:31
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 11:46 |
|
| |
אלחנן, בדיוק בגלל ההזדהות הזאת הנחתי שאין טעם והצדקה לדרוש מאנשים לעזוב, אבל יש טעם והצדקה לדרוש מהם להשפיע על החברה שהם משתייכים אליה (מרצונם, כפי שכתבת). ובוודאי לא ליילל על העיוותים שהיא גורמת להם כשהם אל מוכנים לשלם שום מחיר. זה בדיוק הבסיס לתביעתי, ולכן איני רואה על מה הוויכוח שלנו. לא רואה טעם להיכנס כאן לוויכוח על הרב שטיינמן, למרות שלדעתי אתה הוא שטועה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 13:53 |
|
| |
[כידוע, איני חלק מהחברה החרדית ומעולם לא עזבתי אותה, כך שאין לי יומרות להבין אות או "להשפיע" עליה "מבפנים" או "מבחוץ". רק הערת שולים עקרונית על "השפעה מבפנים" ועל חשיבותה ומשמעותה - אלחנן שאל: "מי השפיע יותר על תהליך ההיפתחות בחברה החרדי הרב עובדיה או אמסלם?" אני תוהה האם אלה שתי האופציות היוחידות לתשובה, כי אני חשבתי על - המצב הכלכלי הגרוע (ביחס לאחרים, כי כל זמן שלכולם אין, אז למי אכפת...); הגדילה המאסיבית והמהירה במספרים, שהובילה ל"איבוד שליטה" מסוים של ההנהגות הריכוזיות ולאטומיזציה גדלה והולכת של החברה החרדית (או, דהיום - החברות החרדיות); האינטרנט וכו' וכו'...]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 14:36 |
|
| |
מקס דבריך בקשר לנתק מהאינטרנט הם טעות נאיבית הנובעת מהסתכלות על ה'כלל', כשהבעיה האמיתית שעליה עוררתי בתחילת האשכול היא שמזמן הציבור החרדי חי בכפילות, כל אחד לפי נוחיותו/תאוותיו. [כתבתי שני סיפורים שהייתי נוכח בהם בשבוע האחרון, ומחקתי מחשש לגילוי פרטים על המסופרים] בכל מקרה, להציג את הציבור החרדי כ'מנותק מהאינטרנט' זה עיוות עובדות! אגב, הנושא של הורים שמכניסים אינטרנט לבית וכו' ראוי לדיון בפנ"ע, כי גם הרבנים אוסרים מחשש לצפיות בעייתיות [פריצות, דעות ועוד] - וכשיש אחריות, אין בעיה - אז לא בדיוק הבנתי לאן חטרת.
דבריך על החירות מושכלים, מרגשים אבל עומדים נוכח בעיה שעלולה לקרות. יש לך פתרון לבעיה או רק פלפול פילוסופי?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 14:46 |
|
| |
בנושא ההשפעה מבפנים והאם כדאי להשאר בחברה החרדית במצב הנוכחי, נציין שני דיונים בפורום סמוך:
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=22&topic_id=2995468&forum_id=18119
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=22&topic_id=3028670&forum_id=18119
לענ"ד קשה מאוד לשנות מבפנים תוך שליחת הילדים למוסדות הקלאסים ואמונה בתחזוק הממסד הקיים. כל עוד המוסד היחיד שאתה מוכן לשלוח אליו הוא קלאסי, הוא תמיד 'על הסוס' ולא יגיע כל פיתרון. מאידך ישנה בעיה קשה ונוראית מאוד, שאדם שולח את בניו למוסד שבליבו אינו מאמין לרוב מה שמלמדים שם. חוץ מבמגזר החרדי רעיון כזה לא אמור להיות בכלל!
לדעתי, אם הציבור ישים גבולות לדרישות והחפירות, ויאמר חד וחלק: "אם זהו התנאי לקבלת הילדים, נשלח למוסדות פא"י/המזרחי". בעירי, לאחר מאבקים גדולים הצליחו הספרדים לפתח לעצמם מוסדות מדהימים, וכבר אין אפשרות לאשכנזים לשלוט עליהם בשום צורה. באותה דרך ראוי לכל בעלי הדעות המגוונות ליצור מצב אשר לא ישלטו היהודים איש באחיו. [גם שמעתי פעם שר"ה זקס הצליח ליצור מצב כזה בק"ס]
כל המשנים מבפנים יוצרים בסוף אווירה רדודה ומקובעת, כי אינם מסוגלים להתקדם לשום מקום. וניתן לראות את החזון השטיינמני כעת או פשוט לפתוח את עיתון משפחה, ולראות רדידות וקושי להביע דעות אפילו ברמה של הקונצנזוס [אגב לדעתי זוהי מזימת המחבלים בשנים האחרונות, שכל פתיחות שהם לא מאשרים - אסורה, וממילא רק להם הפריבילגיה 'להפתח' וכדאי שכולם יתחברו אליהם...]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 15:00 |
|
| |
הנני יושב מצד וצוחק על הדיון הלא רלוונטי הזה
ונזכרתי בסיפור שפעם פגשתי שתי יהודים מבוגרים שהתייכחו בלהט בעינין מלחמת הצרפתים נגד הקיסר הרוסי זה טען ככה וההוא טען ככה עד שעבר שם מאן דהוא והסביר להם שהמלחמה נגמרה מזמן והיה באמצע כבר מלחמת עולם ראשונה ושניה הקמת מדינת היהודים וכו
מה אתם חושבים שעוד כמה שנים יהיה לבן אדם אופציה לחיות בלי אינטרנט
איך הוא ישלם חשבון חשמל ? איך יזמין תור לרופא ?
לעולם הציבור שלנו לא ישכיל לחנך את הדור העתיד בעשה טוב = חינוך להשמשוש נכונה ונבונה בעולמינו תמיד נמהיה עסוק בסור מרע =הפחדות עונשים בניית חומות הפרדות מיגזרים
דייייייייייייייייייייי לדרך הזאת נכשלנו
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 15:06 |
|
| |
גם ג'ורג' אורוול חשב שהוא יודע מה יהיה בשנת 1984
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 16:10 |
|
| |
| ארתח_זוטא כתב: |  | | גם ג'ורג' אורוול חשב שהוא יודע מה יהיה בשנת 1984 |
|
אם בכלל מכירים את התאריך הלועזי... וראה בספר שגם וינסטון סמית' הסתפק האם השנה היא אמנם 1984, מחמת חוסר השימוש בתאריך המקובל...
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 16:18 |
|
| |
מיכי
אם גם היית בתוך החברה החרדית, כנראה לא גדלת בה. מי שגדל בה פשוט לא מכיר את הצורה שבה צריך למחות על דברים כאלה. - אדרבה, דווקא אתה שמבחוץ יכול ללמד אותם כיצד לעשות זאת.
|
|
|
|
|