|
|
| נשלח ב-22/6/2014 16:48 |
|
| |
אולי כדאי להכריז על גמ"ח שמארגן כרטיס חבר וכיסוי מלא תמורת סכום סמלי, כמובן שמי שרוצה לחפות רק על אינטרנט מהיר ישלם סכום סמלי ממש, מי שמעוניין בכבלים וחבילת בייסיק ישלם כפול, ומי שרוצה סרטי מבוגרים + אופציות נוספות ישלם במחיר גמ"ח במבצע מיוחד. למה שרק עסקני הקוידש קודושים ירויחו? גם עסקני הזבל רוצים להרויח!
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 20:39 |
|
| |
לא מאמין לחצי מהפרטים הנדרשים , ברכות על היוזמה , כמדומני שהיא ניתנת לאכיפה בקלות ,ובכל זאת...
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2014 22:26 |
|
| |
אליקים, אכן לא גדלתי שם. אבל דומני שבעולמנו הפתוח והאינטרנטי כולם יודעים על מחאות וכיצד מוחין.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2014 21:08 |
|
| |
הערה חשובה לדעתי:
אח רחוק כתב בתוך דבריו לעיל על הגדרת הבעיה:
... אדם שולח את בניו למוסד שבליבו אינו מאמין לרוב מה שמלמדים שם. אני שואל את עצמי אם זה נכון. ואני סבור שלא.
מי שעושה זאת הוא באמת אנוס. יתכן שיש כאלו בין אחינו החסידים. יתכן שיש כאלו גם בציבור שלנו, הליטאי. אבל אם אני בודק את עצמי, אני סבור שזה לא נכון. וזה חשוב להצביע על כך.
אם אני בודק את המוסדות שלהם שלחנו את ילדינו, אזי ודאי שיש לי עליהם ביקורת. ויש גם להתחשב בכך שהביקורת שיש לי בשנים האחרונות, ככל שלמדתי (אך גם נחשפתי לעולם, כולל השפעת האינטרנט), כך יש יותר דברים שעליהם יש לי ביקורת. למשל, הכיוון לפיו "אסור לעבוד".
אבל בעיקר הדברים, המערכת מחנכת לאותם דברים שאני חפץ בהם. תורה ויראת שמים פשוטה (למרות שאני רוצה הרבה יותר מזה).
ויש לציין שבדברים רבים ניתן לחנך את הילדים שאנו עושים אחרת מהתלמוד תורה או מבית יעקב. וזה כל כך פשוט עד שרבים עושים זאת בלי לפתוח על כך אשכול בעצור חושבים.
אני מזכיר אשכול ישן וחשוב מאד שהיה כאן, אלא שאיני זוכר היטב את שמו ובלי זה יהיה קשה לחפשו. משהו על האופן שבו יש לחנך ילדים בזמננו. מה ללמד, מה לא ללמד.
בכל אופן, אנו תמיד חיים בחברה שתובעת מאיתנו יותר ממה שצריך ויותר ממי שראוי. זה נכון גם לזמן חז"ל, וגם אז ביקשו חכמים להתחשב בדעת ההדיוטות ואמרו כי "דברים המותרים ואחרים נהגו בהם איסור - אין להתירם בפניהם". בעצם אולי כבר יצאתי מן הנושא, ועברתי לנושא אחר...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2014 23:56 |
|
| |
| אחרחוק כתב: |  | מקס דבריך בקשר לנתק מהאינטרנט הם טעות נאיבית הנובעת מהסתכלות על ה'כלל', כשהבעיה האמיתית שעליה עוררתי בתחילת האשכול היא שמזמן הציבור החרדי חי בכפילות, כל אחד לפי נוחיותו/תאוותיו. [כתבתי שני סיפורים שהייתי נוכח בהם בשבוע האחרון, ומחקתי מחשש לגילוי פרטים על המסופרים] בכל מקרה, להציג את הציבור החרדי כ'מנותק מהאינטרנט' זה עיוות עובדות! אגב, הנושא של הורים שמכניסים אינטרנט לבית וכו' ראוי לדיון בפנ"ע, כי גם הרבנים אוסרים מחשש לצפיות בעייתיות [פריצות, דעות ועוד] - וכשיש אחריות, אין בעיה - אז לא בדיוק הבנתי לאן חטרת.
דבריך על החירות מושכלים, מרגשים אבל עומדים נוכח בעיה שעלולה לקרות. יש לך פתרון לבעיה או רק פלפול פילוסופי? |
|
אני חושב שהייתי ברור, אם לא אני הסביר שוב. אני לא מדבר על אינטרנט מיילים ועבודה ובנקים וכדומה, על כך יש ב"ה את רימון ועוד. אני מדבר על "אינטרנט" כבילוי חברתי וכדומה. וכאן החרדים הצליחו בגדול. אינטרנט כאמצעי ? הם יהיו והיו הראשונים כמו בכל תחום למשל הפלאפונים בזמנו ואפשר להביא הרבה דוגמאות בכל תחום ותחום. הדיון כאן היא על אינטרנט כבילוי חברתי שאמורה להפוך את כל בני אנוש לחברה גלובלית אחת. כאן החולמי חלומות התאכזבו קשות. כי היהודי יישאר עם לבדד ישכון לנצח וק"ו החרדי, כל זמן שלא מגיע הגואל.
דעתי האישית היא שהאינטרנט כבילוי חברתי היא תחילת הגאולה של האדם. כי אם אלוהי ישראל היה מדבר רק עם יחידים ?! היום הוא מדבר לכולם. (רצית קצת פילוסופיה ?!)
תוקן על ידי maxmen ב- 24/06/2014 23:58:41
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2014 14:09 |
|
| |
תודה על ההסבר, אכן אתה ברור יותר! [וגם פילוסופי יותר, במובן הטוב] השאלה היא האם כשגדרו החרדים את עצמם מהאינטרנט הם התכוונו לאינטרנט מבוקר לצורך מיילים או התנזרות מוחלטת. לדעתי הרעיון היה התנזרות מחשש לבעיות, ובשניהם הם נכשלו ובגדול, כי עם הזמן האינטרנט הפך לעולם קטן שנכנס בכיס במכנס, וקשה לבקר אותו, מאידך, מבחינת החיבור המשפחתי לאינטרנט לצורך מיילים וכדו' [ונניח קצת יוטיוב וכדו'] היתה אפשרות לאינטרנט מסונן והציבור החרדי תמיד ברח ממנו. הרעיון הבית-שמשאי החדש לא נוגע בשתי הבעיות האמיתיות, של הדרך לסדר תחליף לאינטרנט פתוח בבית משפחתי ובעיית האינטרנט הקטן בכיס הצעירים. אבל כאמור אני חושב שלמעשה הוא יכול להתקיים בפני עצמו, כמו הרבה דברים בעייתיית וחסרי תועלת שחיים ובועטים...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2014 21:10 |
|
| |
הרב מיכי, אתה מצטט את הרמב"ם, ועל פי הציטוט הנחרץ והמסקנה החד-משמעית שאתה מעלה ממנו, אתה נשמע כאחרון המשגיחים. הרמב"ם הוא לא אלוהים, ולמרות שהוא כותב שאנשי שכם היו אחראים למעשיו של חמור, אני חושב שזה לא נכון, והריגתם של אנשי שכם היא מעשה שנוי במחלוקת ששמעון ולוי חטפו עליו ביקורת קטלנית מיעקב.
לעצם הענין, אני סבור שאין לאף אחד זכות לדרוש ממישהו שיעזוב את החברה בה הוא גדל ובתוכה הוא חי. נכון, מי שבא מבחוץ, הזדהה במשך תקופה מסוימת עם הרעיונות החרדיים, ובסוף גילה שהוא לא חי איתם בשלום - די קל לו להודיע על פרישה. אבל מי שהחיבור שלו לחברה הוא עמוק (תרבותית, משפחתית, אידאולוגית בהיבטים מסוימים) לא יכול, זה פשוט מעבר ליכולותיו הנפשיות, לקום ולנטוש, גם כשהוא פחות מזוהה עם הרעיונות החרדיים, ואפילו אם הוא חולק עליהם ורואה בהם אסון. (אגב, הוא הדין לכל חברה. לדעתי אין גם זכות לדרוש ממישהו לעזוב חברה חילונית שהוא גדל בה וחי בתוכה).
נקודה נוספת. בתור אדם שחי בתוך המגזר החרדי, ובתחומים רבים אוחז בתפיסות מסוימות שאינן מקובלות ואף נחשבות כאסורות, אני מרשה לעצמי לומר בבירור: למרות טענות רבות שיש לי על המגזר והנהגתו, אני לא מכיר מגזר אחר טוב יותר. בכל מגזר ישנם חסרונות גדולים, והחסרונות של המגזר החרדי הם - יחסית - הכי נוחים לי, למרות שלפעמים הם ממש מציקים.
אפשר לנסות להשפיע מבפנים. אני חושב שיש הד לדברים שאנשים מסוימים מדברים ועושים. מטבע הדברים זה לוקח זמן, וגם תנאים נוספים (חברתיים, כלכליים, פוליטיים ועוד) עושים את שלהם. כלל לא בטוח ששינויים דרסטיים וגדולים יביאו גאולה למגזר החרדי. הרבה יותר סביר שהם יביאו הרס וחורבן. לאט לאט - כך היא גאולתן של ישראל, קמעא קמעא.
בקשר למוסדות החינוך, אני מזדהה בהחלט עם דבריו של מיימוני. אני שולח את ילדיי למוסדות חינוך שעם העקרונות המרכזיים שמנחילים שם אני לחלוטין מסכים. אמונה, ביטחון, חסד, לימוד תורה, ועוד ועוד. יש לי מחלוקת בתחומים מסוימים עם מסרים שונים שנאמרים שם? אמת. בשביל זה יש בית. בשביל זה יש הורים שיסבירו לילד שיש כמה דעות, ואם המלמד/המורה אומר כך, האבא חושב אחרת, ואלו ואלו דא"ח (כשהם יגדלו יבינו לבד מה דא"ח ומה שטויות...). ותאמין לי, הילדים מבינים היטב את המורכבות ורק צומחים ממנה. בזה אני שונה מכותבים אחרים (אולי 'יתכן') שלא מזדהים עם העקרונות המרכזיים שמונחלים במוסדות בהם מתחנכים ילדיהם, אבל מבינים שאין להם ברירה מסיבות שונות.
תוקן על ידי חזקואמץ ב- 25/06/2014 21:10:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2014 07:34 |
|
| |
אחר אין צורך לזרוק את הרמב"ם. יש הבדל בין אחריות משפטית (שכם) למוסרית
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2014 08:46 |
|
| |
חזק ואולי גם התרגלת לעיסקת החבילה החרדית, כמו שאני התרגלתי לעיסקה אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2014 08:55 |
|
| |
בעל, בהחלט. החיים מורכבים מעסקאות חבילה. אדם יכול להתמודד עם זה בצורה חלקית ביותר. לדוגמא, אינני מכיר מוסד חינוכי שיהיה בו את כל מה שאני חושב שנכון ורוצה שילדיי ירכשו. באחד יש את המעלה הזו והחיסרון הזה, ובשני יש להיפך, וכן הלאה. מי שלא מוכן להתפשר, מוותר על החברה האנושית.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2014 09:04 |
|
| |
ואולי חזרנו לדת השכונה של ייתכן, ולנעל הלוחצת שלי שכבר התרגלתי אליה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2014 13:07 |
|
| |
בעל, ההבדל בין הנכונות להתפשר עם עסקאות חבילה, ובין מה שמכונה "דת השכונה" (צריך לזה דף פירושונים), הוא די גדול.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2014 15:23 |
|
| |
תוך כדי קריאה של דברי "חזק ואמץ" שאמץ וחזק את דברי, נזכרתי שאותו הרמב"ם שהרב מיכי עשהו רבו בענין זה, גם כן עשה ויתורים משמעותיים בהשמעת דעתו, מתוך הבנה שיהיו אנשים שיתקפו אותו על דבריו, והסתיר חלק מדעותיו, בנושאים משמעותיים מאוד בעיניו, ובראיה היסטורית נראה שבזכות שהשכיל לא להדגיש את הסאה, זכה והייתה לו השפעה עצומה על העם היהודי עד היום הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2014 16:49 |
|
| |
אלחנן יש לי תחושה שלא הרמב"ם הצליח אלא הרמב"ן. המחלוקת על הרמב"ם היתה חריפה מאד ואלמלא הרמב"ן שפישר והפריד בין הרמב"ם ההלכתי לרמב"ם הוגה הדעות יכול להיות שתמונת היהדות היתה שונה לחלוטין. ותקנו אותי אם אני טועה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2014 19:13 |
|
| |
חזק ואמץ! דבריך ביחס לחיבור לקהילה ראויים לדיון במסגרת פסיכולוגית והם משתנים מאדם לאדם. כהקדמה ראוי לציין שאין לעקרונות שלך מקום בנד"ד, כי כפי שאתה מבין ומייחס סימפטיה נפלאה למי שלא מסוגל לעזוב את הקוגל מהשטיבל - מותר לך להבין שניתן לייחס לשטיבל סמכות לרצוח אנשים, כי הם כבולים אליו ברגשותיהם, ולא יהיה נכון אם גורם חיצוני יתערב בשאלות מוסריות וקווים אדומים אנושיים בחברה באשר היא - כולל החברה שלו, כל עוד אינו מנהיגה. צר לי, אבל הדברים נשמעים הזויים ואכזריים במידה רבה. בכל מקרה, אם אסור לשפוט חברה, כי הקבוצה לעולם תשאר מאוחדת וכחברה אין מקום לבקר אותה, ראוי לבטל את דיון זה, כי המגדירים עצמם חרדים ראויים לקבל את הגזירה האיומה הזו בשל היותם חרדים, וכל ביקורת תהיה שימוש בשכל בשאלת רגש. אבל עדיין אני חושב, שגם אם לא 'לדרוש', ודאי יש ציפיה מאדם בוגר לעשות צעדים נכונים ברצינות. ולאלה שיסכימו לקרוא ברצינות את דבריי, אעודד: "תמיד אתה מפחד ממה שיש לך להפסיד, אחרי שאתה מפסיד אתה מבחין שזה לא היה כ"כ הרבה..."
|
|
|
|
|