| נשלח ב-4/7/2014 01:31 |
|
| |
מעלותיו של אבא אומנא
הדף היומי בתענית מביא אותנו לעלילותיו של אחד האישים המופלאים בתלמוד, שידוע לנו עליו כל כך מעט. אבל עדיין המידע המועט אודותיו מציג אותו כאדם מיוחד במינו. אבא אומנא. לא ברור לי אם היה שמו אבא, שם נפוץ מאד בתקופת האמוראים, או שמא היה זה כינוי של חשיבות. החלק השני בשמו, "אומנא", נקרא כנראה על שם המקצוע שלו, מקיז דם. בימים ההם הקזת דם נחשבה לתרופה חשובה (נגד לחץ דם גבוה?) והיתה מקובלת עד למאה ה19 (נזכרת בסיפורו של ביאליק "אריה בעל גוף" כמנהג המדינה). אני מביא את הסיפור עם תירגום לעברית, ומציג שאלות מתבקשות. אמנם, תשובות אין לי, אבל אני יכול להצביע על כיווני מחשבה, ומבחינה זו, הצגת האפשרויות השונות הפתוחות לתשובה זו שאלת חכם. אתם מוזמנים. תלמוד בבלי מסכת תענית דף כא עמוד ב – כב א
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 01:34 |
|
| |
פריסת שלום מישיבה של מעלה
אבא אומנא הוה אתי ליה שלמא ממתיבתא דרקיעא כל יומא ולאביי כל מעלי יומא דשבתא, לרבא כל מעלי יומא דכיפורי.
אבא אומנא היה מקבל דרישת שלום מישיבה של מעלה כל יום ויום. אביי כל ליל שבת. רבא – בערב יום הכיפורים.
איני יודע דרישת שלום זו מהי. ואיך ידעו בכלל שהיא מגיעה? האם היתה זו בת קול, ואם כן, האם רק אבא אומנא שמע אותה? איך ידעו עליה אצלו ואצל אביי ורבא? האם מדובר, במושגינו המחקריים, בחויה דתית-מיסטית? האם היתה זה אירוע גם במישור האינטר-סובייקטיבי (בין אדם לחברו, חשוף לבריות)? דבר אחד מעניין אנו מגלים כאן. ידוע גם לנו וגם לדורם של אביי ורבא שרבא היה גדול מאביי בלימוד, בהבנה ובעמקות. והנה, דווקא אביי הפחות למדן הוא זה שזוכה יותר מרבא לאותו גילוי של חיבה שמיימי. ואבא אומנא, שאינו מוכר לנו לא כתלמיד חכם ולא כבעל שמועות, דווקא הוא עולה על כולם...
הוה קא חלשא דעתיה דאביי משום דאבא אומנא. אמרו ליה: לא מצית למיעבד כעובדיה. ומאי הוו עובדיה דאבא אומנא? דכי הוה עביד מילתא - הוה מחית גברי לחוד ונשי לחוד. ואית ליה לבושא דאית ביה קרנא דהוות בזיעא כי כוסילתא. כי הוות אתיא ליה איתתא הוה מלביש לה, כי היכי דלא ניסתכל בה. ואית ליה דוכתא דצניעא דשדי ביה פשיטי דשקיל. דאית ליה - שדי ביה, דלית ליה - לא מיכסיף. כי הוה אתרמי ליה צורבא מרבנן אגרא מיניה לא שקיל, ובתר דקאי - יהיב ליה פשיטי, ואמר ליה: זיל בריא נפשך.
*** מעשיו הגדולים של אבא אומנא
חלשה דעתו של אביי מפני [מה שזכה לו] אבא אומנא אמרו לו: לא יכולת לעשות כמעשיו. ומה היו מעשיו של אבא אומנא? כאשר היה עושה מעשיו – היה מושיב גברים לחוד ונשים לחוד. והיה לו בגד שיש בו זוית שהיתה חתוכה [במקום החיתוך] בכוסילתא. אם היתה באה אשה, היה מלביש לה [בבגד זה] כדי שלא יסתכל בה. היה לו מקום צנוע שהיו משליכים לתוכו מטבעות בשכרו. מי שהיה לו הניח, מי שלא היה לו, לא היה מתבייש. אם הגיע אליו תלמיד חכם, לא היה נוטל ממנו כסף, ולאחר שעמד [מהטיפול] היה נותן לו מטבעות ואומר לו: לך והחיה נפשך.
נתחיל מהסוף. הקפדתו של אבא אומנא לא לבייש את מי שאין לו ולתת מחיה למי שזקוק לה, כלומר תלמיד חכם שמפני לימודו אין לו תמיד מה לאכול די הצורך, כל אלו ראויים לשבח ואין צורך להאריך בהם. גם הנהגתו לכסות את האשה היא מידת חסידות. הרופא וכל העוסקים ברפואה נחשבים כ"טרודים בעבודתם" ולכן מוגנים מהרהור (ואע"פ שמצאנו חשש שמא העוסק בנשים במצב של חוסר צניעות יבוא להרהר, כמו הכהנים במקדש בענישתה של סוטה). אבא אומנא החמיר על עצמו לכסות את כל כולה. אמנם לא ברור לי היכן היו מקיזים דם, וכמדומה שהיו עושים זאת באיזור הכתפים. ואפשר שבלבושים שעמדו אז לרשות הציבור ונשים במיוחד, לא היה מנוס מגילוי של הגוף במידה רבה יותר מזמננו לצורך הקזת דם. ולכן חומרתו. אולם ההבדלה שהבדיל אבא אומנא בישיבה בין גברים לנשים – מה נאמר עליה? האם אין זה דומה למה שיש תובעים להפריד בקופת חולים, או באוטובוס, או בכל מקום ציבורי, בין מקומותיהם של גברים ונשים? ומה אם באו אליו זוג לטיפול, והגבר היה מלווה את אשתו (האם לא כך מסתבר שיעשו)? האם גם אז הושיבם בנפרד? אין לי תשובה לשאלות אלו. אפשר שהיה חשש גדול יותר לתערובת ולפריצות בהמתנה לטיפול הרפואי. אפשר שהנשים היו יושבות בחוסר צניעות מסויים עקב ההכנה לטיפול. אבל אי אפשר שלא להודות שיש כאן שורש מסויים להנהגה החרדית מחמירה (גם בעיני) להפריד בין גברים ונשים בקופות חולים ובכל מקום. ואמנם יש לשים לב שהיתה זו הנהגתו האישית של אבא אומנא והיתה זו זכותו בביתו שלו (או בחצרו). אך מה נאמר אם יש קהילה שהחליטה לאמץ את ההנהגה הזו כדבר טוב? שוב, זה אפשרי רק במקומות השייכים לאותה קהילה, כפי שאבא אומנא יכול היה להקפיד רק בתוך שלו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 01:35 |
|
| |
המבחן הגדול של אביי
יומא חד שדר אביי זוגא דרבנן למיבדקיה. אותבינהו, ואכלינהו, ואשקינהו, ומך להו ביסתרקי בליליא. (כב עמוד א) לצפרא כרכינהו ושקלינהו, וקמו ונפקו להו לשוקא, ואשכחינהו. אמרו ליה: לשיימיה מר היכי שוו? אמר להו: הכי והכי. אמרו ליה: ודלמא שוו טפי? אמר להו: בהכי שקלינהו. אמרו ליה: דידך ניהו ושקלינהו מינך. אמרו ליה: במטותא מינך, במאי חשדתינן? אמר להו: אמינא; פדיון שבויים איקלע להו לרבנן, ואכסיפו למימר לי. אמרו ליה: השתא נשקלינהו מר. אמר להו: מההוא שעתא אסחתינהו מדעתאי לצדקה.
יום אחד שלח אביי זוג חכמים לבדקו. הושיבם, האכילם, השקם, והניח להם כסתות צמר בלילה. למחרת גלגולם ולקחום לשוק. פגשו בו. שאלוהו: כמה זה שווה למכירה? אמר להם: כך וכך שילמתי עליהם. אמרו לו: שלך והם ולקחנום ממך. [כאן צריך להיות מקום לשתיקה. הם חכו לתשובתו. והוא שתק והניח להם להמשיך לדבר] אמרו לו: בבקשה ממך, במה חשדתנו? אמר להם: אמרתי לעצמי, פדיון שבויים נזדמן להם לחכמים, והתביישו לומר לי. אמרו לו: עכשו יקחם מר. אמר להם: מאותה שעה הסחתי דעתי מהם – לצדקה.
הסיפור כולו אינו מציג את אביי באור חיובי מדי. הוא לוקח על עצמו לבדוק את אבא אומנא. מצאנו אמנם שבוחנים מי שמוצג כאדם גדול, אך הדברים נעשים כמדומה מדעתו. (כך כאשר אמורא משבח את האמורא שהוא מעריך בפני ראש הישיבה והוא מזמין להביאו ובוחן אותו בלימוד או במעשה). כאן אביי מנסה לסדר את אבא אומנא. לא זו בלבד שעליו לארח זוג תלמידי חכמים – ולא ברור באיזו תואנה באו אליו – אלא שהם גונבים מביתו כסתות ומציגים אותן בפניו בשוק כאילו בכונתם למכרן. אפשר לומר, ואולי מסתבר לומר, שאבא אומנא הבין שגנבים לא היו מראים לו כסתות מביתו, שלא התקשה לזהות. והוא גם רמז שהוא מכירן בכך שאמר כמה הוא שילם עבורן (אלא שאולי ניתן להבין שזה המחיר שהיה משלם על כדוגמתן). אבל ננסה לדמיין לעצמנו: מישהו מגיע אלי הביתה מקופת העיר (או כל אירגון שנחשב למהימן, כל אחד יבחר את המקובל עליו), ובעוד אני עסוק בדברים אחרים, הוא גונב לי את המחשב (נניח) ואחר כך מראה לי את המחשב הגנוב ושואל כמה זה שווה לדעתי. לא נראה לי שהייתי מכניס אותו שליח או אפילו שליח אחר של האירגון לביתי ללא פיקוח הדוק מאד... מה יש לנו לומר? שהיה ברור לאבא אומנא שיש לדון את האורחים לכף זכות אפילו בנסיבות שכאלו? האם זו היתה הנהגה אפשרית בימים ההם, שהיו לוקחים מביתו של אדם דברים ומעמידים אותם למכירה לצרכי צדקה בלי לשאול אותו מקודם? כן ניתן להעיר כאן הערה היסטורית ספרותית מעניינת. בספר היפהפה "עלובי החיים" מספר ויקטור הוגו על פושע, ז'ן ולז'ן (אם אני זוכר נכון), שיצא מבית האסורים והתארח ללילה אצל בישוף, אדם טוב לב מאד. לפנות בוקר קם, גנב פמוטי זהב, וברח איתם. בדרך נעצר בידי שוטר, והלה החזיר אותו לכנסיה. הכומר יצא, הבין במבט עין מה היה, ואמר לאסיר המשוחרר: הוי, שכחת את הפמוט השלישי. הרי אמרתי לך לקחת גם אותו. הסיפור הזה עשה עלי רושם גדול בילדותי. טוב הלב של הכומר, שאכן שינה את כל אופיו של ז'ן ולז'ן, שהוא הופך אחר כך לגיבור המסור לטובת הילדה האומללה (טוב, איני זוכר מעבר לזה) – אי אפשר שלא להתפעל מכך. וגם אם גדלתי והבנתי שזה לא חייב להיות סיפור אמיתי שעליו התבסס המחבר, עדיין עצם זה שיש אדם שמסוגל לדמיין התנהגות כזו, זה אומר משהו על אישיותו של המחבר ועל התרבות מסביב, הלא כן? (אני יודע: אסור לשבח כנעני). והנה, מה שהוא רק סיפור דמיוני אצל ויקטור הוגו הצרפתי הוא סיפור שהיה בין גדולי אומתנו בימי האמוראים בבבל. אבא אומנא מגלה שגנבו ממנו כסתות, דן את הלוקחים לכף זכות שנזקקו לכסתות להכנסה לצדקה, ואף מפקיר את הרכוש ואינו מקבלו בחזרה. אני מעתיק את דברי המאירי על סוף המעשה: בית הבחירה למאירי מסכת תענית דף כב עמוד א אף על פי שדברים שבלב אינם דברים וגמר הדעת שאדם גומר בדעתו ליתן לעניים אינו נדר עד שיוציא בפה מ"מ מדת חסידים שכל שגמרו בלבם להיות לעניים לא תהא מחשבתם חוזרת לאחור אפילו היתה מחשבתם בטעות כל שנתיאשו מאותו דבר להיות לצדקה ראוי לקיימה אף על פי שאין חיוב בדבר וזהו שאמרו כאן מההיא שעתא אסחי דעתאי לצדקה:
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 01:36 |
|
| |
קנאת סופרים
הנקודה האחרונה היא התייחסותם של האמוראים לעובדה שיש מי שזוכה לפריסת שלום משמים גדולה משלהם. אין חכם מתקנא אלא בחופתו של חברו וכך תארו לעצמם חכמינו את העולם הבא, שבו יושב כל חכם במקום מפואר משלו אבל עדיין עשוי להתקנא איך לחברו יש יותר, איך הספיק יותר. אביי מתקנא באבא אומנא. ורבא מתקנא באביי. תלמוד בבלי מסכת תענית דף כב עמוד א
הוה קא חלשא דעתיה דרבא משום דאביי. אמרו ליה: מסתייך דקא מגנית אכולא כרכא. היתה דעתו של רבא נחלשת משום [מעלתו] של אביי. אמרו לו: דייך שאתה מגן על כל הכרך!
מי אמר זאת לרבא? תלמידיו? אלו שהביאו לו את פריסת השלום משמים? מה באמת המבחן האמיתי להשג? הידיעה והמעשה של התורה? חויה של התגלות משמים? להיות בעל זכות שמגינה על הציבור? לשמוע שיש לתלמיד חכם את המעלה הזו? ואיך אפשר לדעת שמי שאמר זאת לרבא אמר לו נכון?
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 01:54 |
|
| |
אביי התייחד בגמילות חסדים והיה מבית עלי הכהן ונפטר בגיל שישים לעומת רבא [רבה] שהיה עסוק בעיקר בתורה וחי עד גיל ארבעים,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 02:19 |
|
| |
בעניין ההפרדה בין גברים לנשים - נראה לי פשוט.
ההקזה היתה מתבצעת בתוך בית. בבית היו מיטות הקזה. המטופל היה אוכל כראוי ונשכב על המיטה. האומן המקיז היה מפשיטו חלקית ודוקר אותו בוריד ומחבר את הקרן (-שופר) לאיזור החתך, הדם היה נוטף באיטיות לתוך הקרן ומשם לכלי מדידה. האומן היה עוזב את המטופל בשלב זה וחוזר לאחר כחצי שעה (-לאו דווקא) לבדוק אם 'נתמלאה סאתו'.
בקיצור, שוכבים שם גברים ונשים לבושים חלקית למשך זמן ניכר באפס מעש, (כיום, בהרבה פחות חשיפה מזה, כגון שירותים - הגוים מפרידים)
|
| נשלח ב-4/7/2014 02:59 |
|
| |
פיקוח נפש דוחה כל התורה כולה, ומאחר שהיצר הרע של רופאים בנקל אומר להם תעשה כך וכך כי פיקוח נפש דוחה כל התורה כולה, אומרת המשנה טוב שברופאים לגיהינום. לפיכך, מעלתו של אבא אומנא שהתגבר באומנתו מדי יום על יצרו, הן בשומרו על צניעות מטופלות והן בשמירת כבודם של תלמידי חכמים, ולפיכך מדי יום קיבל דרישת שלום מישיבה של מעלה. אבא אומנא, אבי האמנות, מופת לאמנות נקיה. אבא אומנא, חכם נאמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 04:36 |
|
| |
[במסכת תענית רשימה ארוכה של סיפורי "שבח" על חכמים שונים (בעיקר בהקשר של הורדת גשמים - מי "ראוי" להוריד גשמים וכו'). מעניין לבחון את ההבדלים (אם יש, ודומני שיש) בין המעלות שמייחסים שם לאמוראי בבל ובין אלה המיוחסות לאמוראי א"י או לתנאים (מעניין יהיה לבחון גם מקבילות א"יות או תנאיות לסיפורים - אם יש כאלה - ובמה הן שונות מאלה שבבבלי). ייתכן ואני טועה (לא בדקתי לעומק), אבל נראה לי ש"שבח" כגון הקפדה על צניעות והפרדה בין נשים לגברים הוא עניין אמוראי-בבלי, כמו גם "צדקה" (עקיפה או לא) לת"ח דוקא (בניגוד אולי למעשי חסד כלפי עניים וקבוצות "שוליים" אחרות). כאמור, לא בדקתי את הנושא לעומק, אבל אשמח מאוד לשמוע ממי שבדק מה היו תוצאות בדיקתו...]
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 04:45 |
|
| |
לגבי השאלה מדוע דנם לכף זכות יתכן ואם היו הם אנשים רגילים לא היה זה מבחן מכיון שאין צורך לדונם לכף זכות אבל היות והם היו תלמידי חכמים שהלכה שצדיקים צריך לדונם לכף זכות גם אם רוב המעשה נוטה לחוב לכן היה זה מבחן הוגן
תוקן על ידי fanat ב- 04/07/2014 04:45:58
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 11:53 |
|
| |
| חסדא כתב: |  | | אביי התייחד בגמילות חסדים והיה מבית עלי הכהן ונפטר בגיל שישים לעומת רבא [רבה] שהיה עסוק בעיקר בתורה וחי עד גיל ארבעים, |
|
וזאת מניין לך?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 12:10 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [במסכת תענית רשימה ארוכה של סיפורי "שבח" על חכמים שונים (בעיקר בהקשר של הורדת גשמים - מי "ראוי" להוריד גשמים וכו'). מעניין לבחון את ההבדלים (אם יש, ודומני שיש) בין המעלות שמייחסים שם לאמוראי בבל ובין אלה המיוחסות לאמוראי א"י או לתנאים (מעניין יהיה לבחון גם מקבילות א"יות או תנאיות לסיפורים - אם יש כאלה - ובמה הן שונות מאלה שבבבלי). ייתכן ואני טועה (לא בדקתי לעומק), אבל נראה לי ש"שבח" כגון הקפדה על צניעות והפרדה בין נשים לגברים הוא עניין אמוראי-בבלי, כמו גם "צדקה" (עקיפה או לא) לת"ח דוקא (בניגוד אולי למעשי חסד כלפי עניים וקבוצות "שוליים" אחרות). כאמור, לא בדקתי את הנושא לעומק, אבל אשמח מאוד לשמוע ממי שבדק מה היו תוצאות בדיקתו...]
|
|
ראוי לציין כי שם בגמרא לא נמצא בכל העיר- בי לפט- לא נמצא אדם אחד שהוא בן עולם הבא, אלא 2 בדחנים שהיו מספרים בדיחות ומצחיקות את החברה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 12:58 |
|
| |
ירוחם יבמות קה עמוד א
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 13:13 |
|
| |
ירושלמי תענית א, ד:
נראה לחכמים בחלום שחסיד מכפר איימי יתפלל וירדו גשמים. עלו חכמים אצלו. אמרו להם בני ביתו שהוא כעת בהר. יצאו אליו להר. אמרו לו יישר כח, ולא החזיר להם שלום. ישב לאכול ולא אמר להם בואו ואכלו עמי. כשנכנס מן השדה לעיר הוליך משא עצים על כתפו ושם את סודרו מעליו. נכנס לביתו ואמר לאשתו: חכמים אלה חפצים שאתפלל על הגשמים, אם אני מתפלל לפניהם ויורדים גשמים גנאי הוא להם, ואם אינני מתפלל יש בזה חילול שם שמים, אלא בוא נעלה לגג ונתפלל, אם ירד גשם נאמר להם כבר נעשה לכם נס מן השמים, ואם לא ירד גשם נאמר להם אין אנו כדאי להיות נענה בתפילתנו שכבר התפללנו ולא ירדו. עלו לגג והתפללו וירד גשם. ירד אצל חכמים. אמר להם: למה טרחתם לבוא לביתי היום? אמרו לו: רוצים אנו שתתפלל שירד גשם. אמר להם: ולתפילתי אתם צריכים שכבר נעשה לכם נס מן השמים. אמרו לו: למה בהר כשאמרו לך יישר כח לא הגבת? אמר להם: אני שכיר יום ואינני רשאי להסיח דעתי מעבודתי. אמרו לו: למה כשישבת לאכול לא אמרת לנו לאכול עמך? אמר להם: כי לא היתה לי אלא פרוסת לחם אחת ומה הייתי אומר לכם לאכול עמי כדברי חנופה. אמרו לו: מדוע כששבת לעיר נתת את הסודר שלא כדרך הסבלים? אמר להם: סודר שאול הוא להתפלל בו ולו הייתי נותנו תחת המשא היה נקרע. אמרו לו: למה כשהיית בהר אשתך לבשה בגדים מאוסים וכשנכנסת מן ההר לבשה בגדים יפים? אמר להם: כשאני בהר היא לובשת בגדים מאוסים שלא יתן שום אדם עיניו בה, וכשאני נכנס מן ההר היא לובשת בגדים יפים כדי שלא אתן עיני באשה אחרת. אמרו לו: כדאי אתה להתפלל ותיענה מן השמים.
ירושלמי פאה ט, ט:
רבי חמא בר חנינא ורבי הושעיה היו מטיילים בסביבות בית הכנסת של לוד. אמר רבי חמא בר חנינה לרבי הושעיה: כמה ממון שיקעו אבותי כאן (שזכו לבנותו בכספם). אמר לו: כמה נפשות שיקעו אבותיך כאן, האם לא היו אנשים עמלים בתורה (כי טוב יותר אם היו נותנים ללומדי התורה הממון והיה הממון מקיים נפשות).
תוקן על ידי מם80 ב- 04/07/2014 13:15:02
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 13:26 |
|
| |
| חסדא כתב: |  | ירוחם
יבמות קה עמוד א |
|
אני זכרתי גמרא אחרת בה אלמנת אביי בקשה מזונות מבית דינו של רבא כתובות דף סה . חומא דביתהו דאביי אתאי לקמיה דרבא, אמרה ליה: פסוק לי מזוני, פסק לה. פסוק לי חמרא, א"ל: ידענא ביה בנחמני דלא הוה שתי חמרא,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 15:04 |
|
| |
ירוחם ,
לא הבנתי בדיוק מה כונתך , יש כאן אבל מקצת זכר לדבר שהגירסא ביבמות הוא רבה ולא רבא ,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 15:20 |
|
| |
חסדא אביי ורבא הם צמד חברים או חברותא שלפי הגמרא בכתובות אביי מת לפני רבא. הגמרא בכתובות מביאה את השם רבא בהקשר לאביי. רבה- חיי בדור השלישי. רבא ואביי בדור הרבעי. ןלכן צע"ג
|
|
|
|
|