|
|
| נשלח ב-23/7/2014 13:15 |
|
| |
רק אומר זאת- וירא הציבור וישפוט: בן אדם מנסה לדון בנושא המסקרן אותו
ובא גולש נכבד ומניח הנחות וסותם את פיו.
אם כל הדיונים והטיעונים של הגולש הנכבד מבוססים והגיוניים כמו זה הרי לנו עדות על רמתו האינטלקטואלית הגבוהה והמיושבת והרצינית והלא מוטית..
....
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2014 14:35 |
|
| |
ירוחם
תודה על הרצון הטוב. אבל לי יש גישה אחרת.
גם טרול שיגיע לכאן ייאלץ לקרוא ולהחכים.
לא שאני חושד במוטיהו שהוא טרול, חלילה.
זה רק מוסיף פתיחות. גם מי שמגיע לכאן ומזדעק לנוכח הכפירות התלויות על קירות הפורום.
והוא רק ילמד שהתשובה לספקנות או להכחשה היא נימוקים, והתשובה לבורות היא לימוד. והיושר והנימוס הם מפתחות ללבו של השומע.
ואין לנו דרך אחרת.
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2014 14:59 |
|
| |
הרב מיכי כמובן אתה הוא הקובע. מותר לי לא להסכים איתך, כשם שאיני מסכים, כי באצתלא של חופש הדיבור יש להתיחס בסלחנות למה שגדעון לוי כתב או הגב' בנאי והגב' זואבי.
נכון הוא לעמוד דום בשירת התקווה, אבל אם גנבים מנצלים את זה. אתה לא צריך להמשיךלעמוד חסר אונים. למרות שמבחינת הכבוד, אתה צריך לעמוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2014 21:59 |
|
| |
מוטיהו, ראשית אני מתנצל. לא קראתי את כל עשרים ושניים עמודי האשכול. עברתי על חלקם. הטענה שלך היא שהפורום מוביל לכפירה. אכתוב איך אני רואה את הדברים ואולי זה יבהיר גם לך משהו חשוב. לי נראה שבפורום מתנהלים דיונים על נושאים רבים שחלקם הם אכן ליבת היהדות (דוגמת קיומו של בורא לעולם, אמינות התורה, סמכות חז"ל וכיו"ב). בדיון, מטבע הדברים נשמעות לפחות שתי דעות, ובד"כ אף יותר. בדיון על נושאים מהסוג הזה, סביר להניח שחלק מן הדעות והגישות המוצגות מוגדרות על ידך (ואולי אף על ידי רוב היהודים הדתיים) כ"כפירה". אין דבר טבעי מזה. אינני חושב שניתן לנהל דיון על נושאים מהסוג הזה בלי שתישמענה בהם דעות המנוגדות למסורת היהודית ולאמונות המקובלות. כאן עלי להדגיש, שבמידה ומשתרבב אל הדיון סוג של ליצנות או זלזול באמונות יהודיות, לדעתי זוהי תופעה שהורסת את הדיון וגם מפריעה למי שבאמת מעוניין לבחון נושאים ברצינות. ואכן, אני חושב שתופעה זו קיימת וראוי שההנהלה תטפל בה. אבל מלבד תופעה זו, הדיון עצמו מורכב כאמור ממגוון דעות, שחלקן יכולות בקלות להיות מוגדרות כ"כפירה". לא יכול להתקיים דיון פתוח בלי הצגת העמדות השונות והמנוגדות. אלא שאתה מניח שעצם הדיון והחשיפה לדעות שכאלו מוביל, או עלול להוביל, לכפירה. אני מסכים שלא כל אחד ולא בכל גיל ובכל מצב נפשי אמור להיחשף לדיונים כאלו, ומי שנחשף אליהם בטרם עת או מתוך תמימות שאינה מכירה בעובדה שאכן קיימים טיעונים שונים ורציניים שיש בהם כדי לערער את האמונה, אכן עלול להינזק באמונתו. אבל לטעון קטגורית שלשם זה מוביל בדרך כלל, זה אומר שהיהדות אינה מסוגלת להתמודד עם הטענות שכנגדה. ואם אתה אכן סבור כך, נשאלת השאלה: מדוע אתה עדיין מאמין? אם הייתי סבור כמוך שליהדות אין מה להשיב על הטענות שכנגדה, לא נראה לי שהייתי מצליח לשכנע את עצמי שאני עדיין מאמין.
נ.ב. בדוגמאות שהבאת, עשית סלט גדול של אמונות יסודיות ביהדות ומדרשי חז"ל שונים שהם אולי חלק מהמסורת המקובלת אבל ממש לא קורה כלום אם לא מאמינים בהם, או אם קוראים אותם בקריאות אחרות מהמקובל במסורת. הסלט הזה גורם לי לחשוב שלא עשית עם עצמך בירור ביחס לאמונות בהן אתה אוחז, ואם כן, אולי לך הפורום באמת עלול להזיק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 08:14 |
|
| |
חזק ואמץ
חזק ואמץ!
כלומר, איקון ירוק.
לגבי הופעתן של אמירות "ליצניות", צריך דוגמאות למה הכוונה. מבחינה מסויימת, הצגת השאלה: איך אני יודע ש... לגבי עקרונות יסוד יכול להחשב כזלזול - ואפשר שזו טענתו של מוטיהו. "מי אתה יבחוש בן שלולית שתשאל אם יש הוכחה שיש בורא לעולם. יש וזהו".
ויש זלזול המובע בדרכים אחרות, כמו כינוי במילות גנאי ועוד. זה אסור גם לפי חוקת הפורום. אבל סבורני, מזוית הראיה שלי, שמי שכותב בלשון של גנאי ועלבונות רק מחליש את האמינות של עמדתו. אמנם אם יש כאלו דברים, צריך למחקם. ולשם כך יש את התפקיד של נציב קבילות הפורום. אפשר לשלוח לי לינק מדוייק עם הסבר ואשתדל לתקן. (אני אישית עובר על מעט מאד מן האשכולות וגם זה רק לפי מיסת הזמן).
עוד כתבת ולהפליא, סיכום משובח מאד:
1. הדיון עצמו מורכב כאמור ממגוון דעות, שחלקן יכולות בקלות להיות מוגדרות כ"כפירה". לא יכול להתקיים דיון פתוח בלי הצגת העמדות השונות והמנוגדות. 2. אלא שאתה מניח שעצם הדיון והחשיפה לדעות שכאלו מוביל, או עלול להוביל, לכפירה. 3. אני מסכים שלא כל אחד ולא בכל גיל ובכל מצב נפשי אמור להיחשף לדיונים כאלו, ומי שנחשף אליהם בטרם עת או מתוך תמימות שאינה מכירה בעובדה שאכן קיימים טיעונים שונים ורציניים שיש בהם כדי לערער את האמונה, אכן עלול להינזק באמונתו. 4. אבל לטעון קטגורית שלשם זה מוביל בדרך כלל, זה אומר שהיהדות אינה מסוגלת להתמודד עם הטענות שכנגדה. כל זה נכון מאד. רק שהייתי מוסיף אבחנה. יש דיונים שהם הכרחיים אבל קשים. ויתכן שאדם יקרא ויבין את השאלות אבל לא את התשובות, גם אם יהיו תשובות בו במקום, באותו אשכול. גם זו סכנה. יש שאלות שקל מאד להציג וקשה מאד להסביר את התשובה.
ולגבי מוטיהו אישית -
אני מסכים שהוא הציג כמה השקפות, שאולי ניתן לטעון שהן מקובלות בחברה החרדית שלנו, ולא הבדיל בין אמונות יסוד המוצעות במקרא לבין מדרשים ואמירות כביכול היסטוריות שלגביהן יש לדון אם הן מחייבות ונכונות.
אמנם, מוטיהו הציג את עצמו כמי שלמד לא רק בעולם הישיבות אלא גם באקדמיה, ואמונתו שלמה ומסירותו רבה, אז מדוע שהפורום יזיק לו? אדרבה, הוא יוכל להציג את התשובות שלדעתו משכנעות.
ואם הוא יסתכן בכך שיתברר לו שלא כל מה שהוא חושב ליסודי ומהותי ביהדות זה באמת כך, האם זה יגרום לו לנטוש את הכל ואף לבעוט? סבורני שלא. להפך. הבירור וההבחנה בין מה שנכון ומהותי לבין מה שלא הוא התקדמות רבה, ועבורי לפחות זו אחת ממטרות הפורום. (לגבי אישית, כלומר).
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 13:50 |
|
| |
מיימוני הנחתך שרק מי שהוא תמים ולא בשל ונחשף לדיונים בטרם עת עלול להפגע אינה נכונה בעיני. כל אדם שלא נחשף לדיונים יש לו הנחה שהיא סבירה עבור מי שלא נחשף לדיונים שיש תשובות טובות לכל דבר. החשפות לדיונים מפריכה את ההנחה הזו ומכאן יש סיכון אצל כולם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 14:53 |
|
| |
מיימוני, כוונתי היתה לתופעה שנכתבה כאן בעבר "כשגיליתי שהקוגל של הרבי הוא לא באמת קדוש, הפסקתי להאמין שיש בורא לעולם". ערבוב של אמונות יסודיות עם אמונות שוליות (שלא לומר תפלות) עלול לגרום נזק בכך שביטול האמונות השוליות משליך גם על האמונות היותר חשובות. זו סכנה שאני לא מזלזל בה, ולכך יכולה להועיל חשיפה יותר מבוקרת ומדורגת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 15:21 |
|
| |
מדרשי חזל או יותר נכון האמירות הספרותיות של חכמי ישראל במאות הראשונות לספירה הינן שוות ערך לאמונות חסידיות מהמאה השמונה עשרה בקרב כותבי הפורום.
חלוקת האמונה בתורה שבעל פה לאמונה שולית מאמונה יסודית היא אמונת היסוד כמעט בקרב כותבי הפורום ונשאלת השאלה מדוע.
למה לפי זה לא נחלוק עליהם גם בקשר לשלושים ותשע מלאכות שבת או מספר הדפנות בסוכה.
הרמבן שהביא דה וינצי בויכוח אומר שהוא לא מאמין באגדה מסוימת כי הוא מסתמך על אחרת בעוד שדה וינצי הוכיח מדבריו את הגישה שאומרת שניתן לוותר על האמונה בדרשות חזל על פי שיקול דעת סלקטיבי רציונלי אישי.
האם באמת לכך התכוון הרמבן?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 15:42 |
|
| |
מוטיהו, לא ערכתי השוואה בין מדרשי חז"ל לאמונות חסידיות, אבל הצבעתי על העובדה שבין שתי אמונות אלו (הרחוקות לדעתי זו מזו) ובין אמונות יסודיות - יש הבדל גדול, ואם אינך מכיר בהבדל הזה, אולי באמת הפורום עלול להוביל אותך לכפירה גם באמונות יסודיות. מעבר לכך, מי אמר שהאמונה בתורה שבעל פה היא אמונה שולית? (ובכלל, למה אתה מתכוון "תורה שבעל פה"?). דרשות חז"ל אינן תורה משמים, אלא הכרעות אנושיות. האם אני יכול לחלוק עליהן או לא, לדעתי אני יכול להגיע למסקנות שונות שלדעתי הן נכונות, אבל ישנה סמכות של התלמוד שמחייבת אותי באופן מעשי לנהוג ע"פ הכרעת ההלכה (בצורה לא נכונה לפי דעתי! ועי' ברמב"ן על מצוות "לא תסור"). מי שחולק על חז"ל בתחומי האגדה, לא בהכרח סבור שיש לו סמכות לחלוק עליהם בתחומי ההלכה. בודאי נתקלת בעבר בחילוק הזה (ואולי לא? א"כ מומלץ לעיין בספרו של הרב בזק "עד היום הזה", בפרקים האחרונים שם הביא סיכום יפה של הגישות השונות)
בעיקר מפריע לי הטשטוש שאתה יוצר (אולי בלי כוונה) בין מה שמקובל בקונצנזוס הדתי כ"כפירה" ובין פרשנויות שונות ואמונות שונות שהמסורת היהודית הותירה אותן פתוחות לדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 16:12 |
|
| |
חזק ואמץ- לא הבנתי על אילו אמונות פתוחות לדיון אתה מדבר בדיוק
לגביי ההפנייה לספרו של הרב בזק אשתדל לעיין בה
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 17:47 |
|
| |
מוטיהו
הגענו לנקודה חשובה מאד, לדעתי.
אני מצטט מדבריך לעיל:
מדרשי חזל או יותר נכון האמירות הספרותיות של חכמי ישראל במאות הראשונות לספירה הינן שוות ערך לאמונות חסידיות מהמאה השמונה עשרה בקרב כותבי הפורום. חלוקת האמונה בתורה שבעל פה לאמונה שולית מאמונה יסודית היא אמונת היסוד כמעט בקרב כותבי הפורום ונשאלת השאלה מדוע.
הבה נמיין.
האמונות שאנו עוסקים בהן הינן אוסף של אמירות (משפטים או פסקאות) שמתחלקות לסוגים לפי תוכנן ואומריהן ותאריכיהן.
מדרשים: מדרשי חז"ל אף הם מתחלקים לסוגים. לפחות לפי מה שמוגדר אצלנו כ"אגדות חז"ל וסיפוריהם". יש סיפורים על תנאים ואמוראים והנהגותיהם. יש דיוקים ופרשנויות לסיפורים מהמקרא. יש סיפורים על תנאים ואמוראים שאם היו אז הם היו נס גלוי (אחד האמוראים מתפלל והשומר המת קם לתחיה. ר' יוחנן נכנס למערתו של אמורא שנפטר, מתפלל ומחיה אותו אבל האמורא מסרב לחיות ומעדיף להישאר מת ועוד ועוד).
אמירות חסידיות: כאן איני יודע למה כוונתך. לסיפורי מופתים על אדמורים? לאמירות תאולוגיות? גם וגם?
גם בתוך דברי חז"ל יש אמירות נוספות. כמו משניות שחיברו, פרשנויות להלכה שאמרו, מסורות שהביאו כהלכה למשה מסיני, ועוד. יש צורות לימוד מן הפסוקים שנחלקו בהן (כלל פרט וכלל לעומת ריבוי מיעוט וריבוי, למשל).
יש גם תחום שלם שלא הזכרת והוא האמירות הקבליות למן ימי הזוהר (או קצת קודם) ועד האר"י ולמעשה עד ימינו. לא כדאי להיכנס לנושא זה, אבל אם כבר הזכרת דברים שיש חולקים עליהם, הנה אחד המרכזיים בהם, ואני הוא החולק.
מדבריך משמע שכל הנושאים האלו הם "תורה שבעל פה".
וזה פשוט שרוב (אני מרשה לעצמי להשתמש במילה "רוב") באי הפורום חולקים על המיון הזה.
גם בתוך התלמוד עצמו ניתן להבדיל בין פרשנויות הלכתיות, שהן מחייבות, לבין סיפורים או סגולות או עצות, שאינן מחייבות, והגאונים (כוונתי לראשי הישיבה במה שמכנים "תקופת הגאונים") אף הזהירו לא להסתמך עליהן.
גם בין המדרשים יש כאלו שאמורים להציע דיוקים במקרא שהם אירועים היסטוריים לבין קישוטים ומליצות. יש בוודאי מחלוקת בין הפרשנים לדורותיהם האם יש להתייחס למדרשים כאלו כפשט היסטורי או לא. למעשה, אפילו מפרש קבלי כמו הרמח"ל סבור שאין לראות בהם פשט היסטורי (תיאור עובדתי) אלא מערכת סמלית שצריך לפרש.
מצד שני, גם המפרשים שמזהירים מפני תפיסה פשטנית של מדרשים ורואים בה חילול השם (כמו הרמב"ם) מזהירים שלא לזלזל בחז"ל ואפילו לא באמירותיהם אלא מצריכים לפענח את המסר הטמון בהם, שיכול להיות פסיכולוגי, חינוכי, או פילוסופי (לדעת הרמב"ם).
כל מה שכתבתי עד כה נועד להראות שיש גיוון רב בהתייחסות לאמירות שונות שנכללות במה שכינית אתה "תורה שבעל פה".
הווה אומר: מה שכתבת אתה להתייחס ל"תורה שבעל פה" כאל סוג אחד שיש חובת אמונה בו צריך עיון רב. והשאלה אינה לדעתי על חברי הפורום (אלו ששותפים לדעתי זו) אלא, כמדומה, עליך.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 17:50 |
|
| |
חזק ואמץ
דברי בכלל דבריך, וכתבת יפה ממני, ובמיוחד האבחנה החשובה בין מחלוקת על הלכות לבין מחלוקת על גישה לאגדה. איקון ירוק.
*** מתעניין
אתה מעורר את השאלה מה בין תמים ל"בשל". האם ההבדל ביניהם הוא בהכרות עם שאלות, עם סוגי תשובות, עם שאלות שאין עליהן תשובה. ואולי עם העובדה שאין אנו חיים בגן עדן (או בחממה) של מאמינים שיש להם תשובה מצויה לכל דבר?
ניתן להציע סוגים שונים של קשיים וסוגים שונים של מאמינים. ומסתבר שאתה צודק וניתן למיין בני אדם באופנים שונים לפי הסכנה שהפורום מהווה עבורם - או הברכה והחיזוק ביכולת להאמין שהוא מספק להם.
וכל זה הזמנה לעיון נוסף, עם דוגמאות, שמגיע לו אשכול אחר. אם תרצה לפתוח...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 18:04 |
|
| |
מיימוני אני לא חושב שהשאלה העיקרית היא הפורום הזה ספציפית השאלה העיקרית היא החשפות לתוכן ששם רואים שאין לכל השאלות תשובות טובות זה לא משנה אם מהפורום הזה או מספרים או משיחות עם אנשים מבחינתי מי שנחשף לדיונים אלו ממקורות אחרים גם אם מעולם לא ביקר בפורום הזה הוא כמי שביקר בו לעניין זה.ברור שמי שכבר נחשף לשאלות וראה אחרי דיונים שיש כאלו שאין עליהם תשובה טובה אין שום נפקא מינא בביקור בפורום זה. השאלה העיקרית היא במי שיש לו שאלות אבל עדיין לא נכנס לחקור ברצינות אחר תשובות (בין על ידי פסרים בין על ידי פורם זה) וכעת מניח שלכל שאלה יש לאנשים חכמים תשובה טובה האם החקירה מסוכנת או מועילה. יש שטוענים שאי החקירה מסוכנת כי יום אחד יתקל בטיעונים חזקים מהצד השני ויפול. ואני סובר שאצל רוב האנשים המצב הפוך כל עוד הוא לא חקר לרוב כמעט שום חומר לא יפיל אותו כי הוא יניח שלחכמים יותר ממנו יש תשובה אבל כשיכנס לחקור ברצינות ויראה שלא לכל דבר יש תשובה חזקה כאן סכנת הנפילה גדולה יותר. וזו בדיוק מהות השקר הקדוש. אנני בא לטעון שהוא טוב וראוי אלא שלאדם הפרטי עם השאלות הוא יותר יעיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 21:59 |
|
| |
| Motiahu כתב: |  | | חזק ואמץ- לא הבנתי על אילו אמונות פתוחות לדיון אתה מדבר בדיוק
לגביי ההפנייה לספרו של הרב בזק אשתדל לעיין בה |
|
מן הסתם אנשים שונים מגדירים באופנים שונים מהי אמונה "פתוחה לדיון" מבחינה דתית/מסורתית, ומהי אמונה שמקובלת על המסורת היהודית כמחייבת (אם ישנה כזו). אבל אכתוב את ההגדרה שלדעתי היא הטובה ביותר: כל אמונה שבמהלך הדורות מאז חתימת התלמוד ועד היום היתה שנויה במחלוקת בין חכמי ישראל[*], היא אמונה שנחשבת "פתוחה לדיון" מבחינת המסורת היהודית-אורתודוקסית. כל אמונה שלא היתה שנויה במחלוקת לאחר חתימת התלמוד בין חכמי ישראל, היא אמונה שהמסורת היהודית-אורתודוקסית רואה אותה כ"סגורה לדיון". אם ננסה למיין את האמונות עליהן מדובר, דומני כי ישנן אמונות מעטות בלבד שלא היו שנויות כלל במחלוקת בטווח הזמנים המדובר, לדוגמא: מציאות הבורא, חידוש העולם, נתינת תורה [לפחות רובם המוחלט של חמשת חומשי התורה המצויים בידינו] מן הבורא דרך משה רבינו. אמונות רבות נוספות, הגם שכיום הן נחשבות מקובלות אצל יהודים דתיים, במהלך הדורות נפלה בהן מחלוקת, ומשכך יכול היהודי הדתי-אורתודוקסי-מסורתי להביע בהן דעה עצמאית, לפחות דעה הזהה לאחת הדעות שהושמעו בעבר ע"י חכמי ישראל, ויתכן שגם דעה עצמאית לחלוטין (צ"ע).
[*] צריך להגדיר מי הם "חכמי ישראל", ובכן, זוהי הגדרתי: חכמי ישראל המקובלים על כלל היהודים הדתיים. גם אם יש כאלו שמקובלותם מוטלת בספק, עדיין ישנו רוב מוחץ של 99% שניתן לומר עליו אם הוא מקובל על כלל היהודים הדתיים או לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2014 07:26 |
|
| |
חזק ואמץ
התשובות שלך מתבססות על הקונצנזוס של היום.
צא וראה מה בין דבריך לבין דברי ראשוני הפורום.
בשעתו אחד הכותבים הבולטים שלנו היה בוגיעלון (לא קשור לרמטכל כמובן, סמיילי). הוא הצביע פעמים רבות על הסתמכותנו על המסורת, כאשר המסורת משקפת את עצמה. יש תהליכים סוציולוגיים שבהם מתקבעת מסורת. לפעמים זה חשוב מאד - והרי דרך התרבות נרכש הידע הבסיסי של כולנו, אבל כאשר אין מעמידים מסורת לביקורת היא מעלה קמשונים ודרדרים.
ואילו הנכונות או הצורך של חכמי ישראל לדורותיהם לבחון אמונות שונות יכלו לנבוע גם מהתמודדות עם הסביבה, למשל.
או מאימוץ הנחות יסוד מהסביבה כיון שלא היתה סיבה לערער עליהן ולהפך, הן נראו אמיתיות. כך ר' יהודה החסיד מתאר מכשפות ויצורים דמיוניים אחרים שהאמינו בקיומם בגרמניה שבה חי. וכך כולנו משתמשים בחילוק האריסטוטלי בין "בכוח" ל"בפועל" אך גרוע מזה, המסורת היהודית אימצה את החלוקה היוונית בין חומר לצורה ואת ארבעת היסודות של אריסטו. המדע זרק אותם, אבל יהודים ממשיכים לכתוב כאילו אלו עקרונות הבריאה.
כאן לימוד היסטוריה של התרבות יכול לסייע מאד.
אחרון וקשה מכולם הוא היחס ל"חכמי ישראל" ו"גדולי ישראל". שוב, כמה צריך להיזהר וכמה חשוב לא לזלזל. ובכל זאת, האם כל מי שתולים את תמונתו בסוכה, כולל תמונות דמיוניות (האם אין מוכרים את צלם דיוקנו של רשב"י?), הוא באמת אדם גדול בחכמה שראוי ללמוד, למשל, מן התיאולוגיה שלו?
בתור התחלה לדיון, אנו הולכים אחרי התחלת החינוך שלנו. אחרי מה שמשוקע בתרבות שלנו. אבל חלילה לנו להישאר עם זה. לא כל מה שבא במסורת ראוי לאימוץ מיידי או בכלל.
הבעיה עם המשפט האחרון היא שאפשר לקחת אותו למקומות הלא נכונים. וזה הסיכון שמוטיהו ואחרים מצביעים עליו.
אין לי אלא לחזור למשפט המפורסם של הרב קוק. יש אמונה שהיא ככפירה, יש כפירה שהיא כאמונה. הבדיקה אחרי כלל המסורת אינה כפירה אלא הכרח, גם אם יש כאלו שזה יזעזע אותם או יאפשר להם למרוד, למרבה הצער. (וזה כבר מעבר למה שכותב הרב קוק, המזהיר מפני ביקורתיות מסוכנת עבור הרוב האטום). השארת האמונות כפי שהן היא כפירה, או מינות. חלקן מסוכנות ושקריות, גם אם יש עליהן קונצנזוס של "חכמי ישראל" כביכול.
וכל מה שכתבתי זקוק להדגמה.
|
|
|
|
|