בית פורומים עצור כאן חושבים

מה זה מחשבה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/7/2014 17:55 לינק ישיר 

מחשבות בעצה תכון (משלי כ, יח). פירש רד"ק: כל אחת מן המחשבות תיכון בעצה, כלומר שישא ויתן בדבר קודם שיעשהו. ופירש המאירי: יודע שכל האדם צריך עצה ואפילו המשכיל שבמשכילים כי האדם קרוב אצל עצמו. על-כן נאמר: שומע לעצה חכם (משלי יב, טו). ופירש רבי יונה גירונדי: נכון הדבר שיחשוב האדם במעשיו לפני הפועל ושיעוץ על מחשבתו עם אחרים ואז תכין מחשבתו ותכשר ותצא לפועל. אמנם לא יסמוך על הענין בלא הקדמת מחשבות לבו כאשר אז"ל שיתין מלכין יהון לך ומלכא דנפשך לא תשבוק. כי האדם יטרח לחשוב במחשבה במעשיו יותר מאשר יטרחו אחרים לחקור עליהם. אמנם יבחן מחשבתו בעצת אחרים כי השגת שכל האדם קצרה ואולי ישגה ונעלם ממנו דבר ומה שגה יבינו לו ויחכם. עוד לחשוב בעניין ההוא גם פעמים רבות חפצו במעשים יעצם עיני שכלו ויודיעוהו בהיועצו עמהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2014 18:46 לינק ישיר 

מרחץ שהוסקה בתבן ובקש שלשביעית, מותר לרחוץ בה, אם מתחשב הוא הרי זה לא ירחוץ (שביעי ח, יא). פירש הרמב"ם: ר"ל אם אדם חשוב הוא, והוא שיהא נכבד וחשוב בעיני בני אדם, שמפני כבודו שמא יבואו לשרוף בין העצים מה שאינו עצים כדי שיוטב ריח המרחץ, כגון דברים שיש בהן ריח טוב וראוין לאוכל. אם מתחשב פירושו אדם חשוב, הרי שהציבור הוא שמחשיב את האדם, אז היאך הפועל מתחשב בבניין התפעל? ירושלמי: ואם היה אדם של צורה, הרי זה לא ירחוץ. למושג אדם של צורה יש שני פירושים. האחד, אדם של צורה פנימית, אדם של ענוה וחכמה. השני, אדם של צורה חיצונית, הנראה כאדם חשוב. מאחר שהן הבחירה בחכמה והן הבחירה בהתהדרות נעשות ע"י האדם עצמו, נאמר מתחשב בבניין התפעל.  

להתחשב, לבחור מה חשוב.

תוקן על ידי מם80 ב- 21/07/2014 18:46:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2014 20:42 לינק ישיר 

איתמר רב יהודה ורב עינא. חד תני שואבה וחד תני חשובה. אמר מר זוטרא מכאן דתני שואבה לא משתבש ומאן דתני חשובה לא תשתבש. מאן דתני שואבה לא משתבש דכתיב ושאבתם מים בששון. מאן דתני חשובה לא משתבש דאמר רב נחמן מצוה חשובה היא ובאה מששת ימי בראשית (סוכה נ:). חשיבות, שאיבה מהמקור, שיבה אל הראשוניות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2014 21:01 לינק ישיר 

אשרי אדם עוז לו-בך, מסלות בלבבם (תהלים פד, ו). פירש רש"י: מחשב בלבו מסלות דרכיו ליישר את דרכו. ישר, מעגל צדיק תפלס (ישעיה כו, ז). פירש שד"ל: אתה הא-ל שאתה ישר מפלס ומיישר ומסקל מעגל צדיק, כלומר אתה מצליח אותו בכל דרכיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2014 21:35 לינק ישיר 

ת"ר הדן חברו לכף זכות דנין אותו לזכות ומעשה האדם אחד שירד מגליל העליון ונשכר אצל בעה"ב אחד בדרום שלש שנים, ערב יוה"כ אמר לו תן לי שכרי ואלך ואזון את אשתי ובני, אמר לו אין לי מעות, אמר לו תן לי פירות, אמר לו אין לי, תן לי קרקע, אין לי, תן לי בהמה, אין לי, תן לי כרים וכסתות, אין לי, הפשיל כליו לאחוריו והלך לביתו בפחי נפש, לאחר הרגל נטל בעה"ב שכרו בידו ועמו משוי ג' חמורים אחד של מאכל ואחד של משתה ואחד של מיני מגדים והלך לו לביתו, אחר שאכלו ושתו נתן לו שכרו, אמר לו בשעה שאמרת לי תן לי שכרי ואמרתי אין לי במה חשדתני? אמרתי שמא פרקמטיא בזול נזדמנה לך ולקחת בהן, ובשעה שאמרת לי תן לי בהמה ואמרתי אין לי בהמה במה חשדתני? אמרתי שמא מושכרת ביד אחרים, בשעה שאמרת לי תן לי קרקע ואמרתי לך אין לי קרקע במה חשדתני? אמרתי שמא מוחכרת בידי אחרים, ובשעה שאמרתי לך אין לי פירות במה חשדתני? אמרתי שמא אינן מעושרות, ובשעה שאמרתי לך אין לי כרים וכסתות במה חשדתני? אמרתי שמא הקדיש כל נכסיו לשמים, א"ל העבודה כך היה, הדרתי כל נכסי בשביל הורקנוס בני שלא עסק בתורה וכשבאתי אצל חברי בדרום התירו לי כל נדרי, ואתה כשם שדנתי לזכות המקום ידין אותך לזכות (שבת קכז:).

לחשוד, פירש רש"י שין: ענינו שעור המחשבה לייחס לזולתו פעולה רעה או חזקה לעשות רע. להבדיל, לחשוב טוב, להחשיב את הזולת, לדון חברו לכף זכות.

תוקן על ידי מם80 ב- 21/07/2014 21:36:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2014 22:51 לינק ישיר 

היה בודק את החבית להיות מפריש עליה תרומה והלך ואח"כ נמצא חומץ (נידה ב:). פירש הרב ישראל פורת: אדם ייחד חבית יין אחת להפריש ממנה תרומה על כל החביות, ובכל פעם שלקח יין מתוך שאר החביות, היה נותן עיניו באותה חבית, ותורם ממנה במחשבה (תרומה ניטלת במחשבה שנאמר ונחשב לכם תרומה) לפי חשבון "עד שתעשה כלה תרומה ויתננה לכהן", והנה בעת שייחד את החבית בדקה ומצא שיינה טוב, והיה מפריש ממנה והולך, לימים מצא שהיין החמיץ, ואינו יודע מתי התחיל להחמיץ.

האם מחשבתו קובעת ותרומתו תרומה או שמא סוף החבית מלמד על תחילתה והכל נעשה טבל ודאי?

התורם חבית של יין ונמצאה של חומץ, אם ידוע שהיתה של חומץ עד שלא תרמה - אינה תרומה (שהתורם מן החומץ על היין אין תרומתו תרומה), ואם משתרמה החמיצה הרי זו תרומה (דאיהו שפיר תרם, ומזליה דכהן גרים), ואם ספק, תרומה (לפי שקרא עליה שם תרומה) ויחזור ויתרום (מטעם דמאי ששאר החביות ספק מתוקנות) (תרומות ג, א).

תוקן על ידי מם80 ב- 21/07/2014 22:59:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2014 00:56 לינק ישיר 

כרו לי זדים שיחות, אשר לא כתורתך (תהלים קיט, פה). פירש מצודת דוד: הזדים חפרו עלי בורות שאפול בהם ר"ל יעצו עלי מחשבות רעים, אשר לא כתורתך כי התורה אמרה ואהבת לרעך כמוך. והמלבי"ם פירש: הלא הזדים החולקים על התורה ביד רמה הם כרו לי שיחות, מפני שהם אומרים אשר לא כתורתך, שאין הדברים כמו שהם כתובים בתורתך כי הם חלוקים עליהם. מחשבות רעות הן כהיזק בורות לאדם. מה-אהבתי תורתך, כל היום היא שיחתי (תהלים קיט, צז). פירש המלבי"ם: שאפילו השיחה שהיא שלא מדעתי וכן השיחת חולין היא רק בתורה. מכל המחשבות הטובות המחשבה המובחרת היא ובתורתו יהגה יומם ולילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2014 14:44 לינק ישיר 

לרצנכם תזבחהו (ויקרא יט, ד). פשט הפסוק לרצון לכם לפני ה'. וחכמים דרשו לרצונכם - לדעתכם וכוונתכם, לא כמתעסקין ומשחקין אלא בכוונה וברצון.

זה הכלל, כל השוחט והמקבל והמהלך והזורק, לאכול דבר שדרכו לאכול, ולהקטיר דבר שדרכו להקטיר, חוץ למקומו, פסול ואין בו כרת. חוץ לזמנו, פגול וחייבין עליו כרת, ובלבד שיקריב המתיר כמצותו (זבחים ב, ג). המחשב לאכול מבשר זבח שלמיו חוץ למקומו (מחוץ לקלעים) או חוץ לזמנו (חוץ לזמן שנקבע בתורה), המחשבה המקולקלת פסלה את הקרבן ואינו נרצה ולא עלה לבעלים. מחשבה פסולה בקרבנות נקראת מחשבת מקום או מחשבת זמן או מחשבת פסול או מחשבת פגול. 

אדם העושה במלאכת חברו, האם הולכים גם אחר מחשבת הבעלים, או רק אחרי מחשבת העושה?

לשם ששה דברים הזבח נזבח, לשם הזבח, לשם הזובח, לשם השם, לשם אשים, לשם ריח, לשם ניחוח, חטאת ואשם לשם חטא. אמר רבי יוסי אף מי שלא היה בלבו לשם אחד מכל אלו כשר, שהוא תנאי בית דין שאין המחשבה הולכת אלא אחר העובד (זבחים ד, ו). לדעת תנא קמא, בעל הקרבן צריך לכוון במחשבתו לששה דברים. לדעת רבי יוסי, אין עניין המחשבה תלוי אלא במתעסק באחת מארבע העבודות, ולפיכך אין חוששין אלא למחשבת העובד בלבד, 

מתני' דלא כי האי תנא דתניא א"ר אלעזר ברבי יוסי שמעתי שהבעלים מפגלין (בעבודת הכהן אם קיבל הכהן בשתיקה וחישבו הבעליה עליה על פיגול הוי פיגול), אמר רבא מ"ט דרבי אלעזר ברבי יוסי דאמר קרא והקריב המקריב (הרי הבעלים נקרא המקריב ואמר הכתוב המקריב לא יחשב, הרי שגם מחשבת בעלים פסולה מפגלת את הקרבן), אמר אביי רבי אלעזר ברבי יוסי ורבי אליעזר ור"ש בן אלעזר כולהו סבירא להו זה מחשב וזה עובד הויא מחשבה, רבי אלעזר ברבי יוסי הא דאמרן רבי אליעזר דתנן השוחט לעובד כוכבים שחיטתו כשרה ורבי אליעזר פוסל (שסתם מחשבת עובד כוכבים לעבודת כוכבים), ר"ש בן אלעזר דתנן כלל אמר רבי שמעון בן אלעזר כל שאין כשר להצניעו (בשבת, כגון איסורי הנאה) ואין מצניעים כמוהו (שכשר הוא להצניעו אם היה בו שיעור אבל שיעורו של זה מועט הוא, ואין אדם חושב להצניעו) הוכשר לזה והצניעו ובא אחר והוציאו (בשבת לרה"ר) נתחייב זה במחשבה של זה, תרוייהו אית להו דרבי אלעזר ברבי יוסי השתא בחוץ אמרינן (בעבודת כוכבים ובשבת דלא כתיבא בהו מחשבה בהדיא אמרינן זה מחשב וזה עובד) בפנים (בקרבנות דמחשבה בהו כתיבא) מיבעיא, רבי אלעזר ברבי יוסי לית להו דתרוייהו דלמא בפנים הוא דאמרינן (משום דעיקר מחשבות בקרבנות כתיבא) בחוץ לא אמרינן, ר"ש בן אלעזר אית ליה דר' אליעזר השתא בשבת אמרינן בעבודת כוכבים מיבעיא, רבי אליעזר לית ליה דרבי שמעון בן אלעזר דלמא בעבודת כוכבים הוא דאמרת כעין בפנים אבל שבת מלאכת מחשבת אסרה תורה (שהעושה אותה מתכוון למלאכה גמורה אלא ששגג בשבת או סבור שמלאכה זו מותרת והלה שאין שיעור זה חשוב בעיניו אינו מתכוון למלאכה) (זבחים מז.).

והלכה כרבי יוסי: אין המחשבה הולכת אלא אחר העובד, אבל מחשבת בעל הקרבן אינה מועלת כלום, שאפלו שמענו הבעלים שפגלו, והיתה מחשבת העובד נכונה - הרי זה כשר. ואין המחשבה מועלת אלא ממי שהוא ראוי לעבודה, ובדבר הראוי לעבודה, ובמקום הראוי לעבודה (רמב"ם, הלכות פסולי המוקדשין, פרק יד, הלכות א, ב).

תוקן על ידי מם80 ב- 22/07/2014 14:44:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2014 16:49 לינק ישיר 

וכל יצר מחשבת לבו רק רע כל-היום (בראשית ו, ה). פירש רד"ק: נקראת תאות מחשבת הלב, יצר, לפי שהלב יוצר ופועל בלבו הענינים הן לטוב והן לרע להוציאם לידי מעשה. ופירש יש"ר מגוריציה: גם לבם היה תמיד מצייר ציורים רעים, ואפילו אם היו עושים דבר שעל ידו לא תצא תקלה לעולם, כל מחשבותיהם היו לרעה. ופירש שד"ל: וכל יצר, מה שהלב חורש ומצייר בדמיונו, והמלה לשון יצירה כמו ויצר אמר ליוצרו (ישעיה כ"ט כ"ז), ומצאנו לשון יצירה במחשבה, הנה אנוכי יוצר עליכם רעה וחושב עליכם מחשבה (ירמיה יח, יא), אבל כי הוא ידע יצרנו (תהלים ק"ג י"ד) ענינו יצירתנו ותולדותנו, מאין נוצרנו, כי עפר אנחנו. ופירש (ישעיה כו, ג): כי יצר ענינו לדעתי עצה וגזירה, וכן יצר מחשבות לבו ענינו גזירת מחשבות לבו, מה שמחשבות לבו גוזרות ויועצות לעשות. ומצודת ציון פירש: יצר ענין פעולת המחשבה. 

חכמים דרשו טוב ילד מסכן וחכם, זה יצר הטוב, ממלך זקן וכסיל, זה יצר הרע. עצת יצר הרע, תאוות עולם.
עצת יצר הטוב, יראת ה' ואהבתו. אמר רבי אחא: מי יבחר יצר טוב מיצר הרע אלו הצדיקים, מי יבחר יצר רע מיצר טוב אלו הרשעים (קהלת רבה פרשה ט). דור המבול צייר ציורים רעים של זנות וחמס והשחית את דרכו. להבדיל דור ההולך בדרכי השם נקרא דור דעה. יצר הרע מתהפך לטוב בזכות התורה (רש"י לזכריה ד, יד).

היצה"ר ציוריו דמיוניים בהקדימו את ה"אני" לבוראו והתולדה ציורים לא טובים ויצירה שאיננה ישרה. מאחר שמקדים את הבורא לנברא מיראה ואהבה, ציורי היצר הטוב טובים ויצירתו נאמנה. על-כן מעשה חשב תרגם אונקלוס עובד אומן.

תוקן על ידי מם80 ב- 22/07/2014 17:26:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2014 18:31 לינק ישיר 

כי לא מחשבותי מחשבותיכם (ישעיה נה, ח). פירש רש"י: אין שלי ושלכם שוות לכך אני אומר לכם יעזוב רשע דרכו ויתפוס את דרכי. ופירש רד"ק: כי אם חטא אדם לחברו ינקם ממנו ולא יסלח לו ואע"פ שימחול לו כנראה ישמור לו בלבבו והנראה יקרא דרך כמו שפירשנו והנסתר המחשבה, הנה אני מרבה לסלוח לא ככם וכאשר אני מוחל אני מוחל באמת ולא ישאר אצלי מהעון דבר. 

דעת האדם קצרה מהבין דעת ה' ומחשבותיו, ועל כן נאמר (משלי יט, יא): שכל אדם האריך אפו (רש"י: אם עשה כן שכל הוא לו), ותפארתו עבור על פשע (רש"י: הוא שיעבור על מדותיו). המעביר על מדותיו, פירש רש"י (ראש השנה יז.): שאינו מדקדק למדוד מדה מדה למצערים אותו, ומניח מדותיו והולך לו.

תוקן על ידי מם80 ב- 22/07/2014 18:37:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2014 19:52 לינק ישיר 

עקב ענוה יראת ה' (משלי כב, ד).

חדלו לכם מן האדם אשר נשמה באפו, כי במה נחשב הוא (ישעיה ב, כב). פירש רמב"ן ונחנו מה (שמות טז, ז): הוא כמו מה אנוש כי תזכרנו, מה אדם ותדעהו, כי במה נחשב הוא, וזאת דרך ענוה, וכו'. לפיכך, אמרו חז"ל: דעה קנית מה חסרת, דעה חסרת מה קנית. אם אנו חושבים שיש בנו דעה אזי חסרה בנו מה, בחינת ענוה; אולם אם אנו יודעים שאין בנו דעה, אזי זאת דרך ענוה. אדרבא מאחר שהתורה ארוכה מארץ מדה ורחבה מני ים, ככל שלומדים תורה על מנת ללמוד וללמד לשמור ולעשות, כן מבינים כי אנחנו אין ופעלינו הבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2014 20:26 לינק ישיר 

עצת ה' לעולם תעמד, מחשבות לבו לדר ודר (תהלים לג, יא). פירש המלבי"ם: עצת ה', שהיא התכלית הנרצה אצלו, היא תעמוד לעולם, ולא יוכלו בני האדם לשנותו ע"י תחבולותיהם, וגם מחשבות לבו שהם האמצעיים שהוא מכין אל עצתו, יעמדו לדור ודור, והתכלית הוא אחד כמו למשל התכלית הכללי שיעץ ה' בהשלמת כלל האנושי עד סוף כל הדורות, זה יעמוד לעולם בלי שינוי, והמחשבות שהם האמצעיים שיכין אל הפקת התכלית הכולל הם ישתנו לפי הדורות, ועז"א לדור ודור.

תוקן על ידי מם80 ב- 22/07/2014 20:28:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2014 01:43 לינק ישיר 

כל הלילה ישן אופיהם (הושע ז, ו), פירש רד"ק: הלב הוא כלי המחשבה והכח הפועל בו הוא האופה על דרך המשל וכמו שהאופה מסיק את התנור בלילה ובבוקר ימצא שבערו העצים ואופה בו את הפת שהוא תכלית מעשה ההיסק והנה האופה ישן בלילה אחר שנתן העצים בתנור שאין לא מעשה עד הבוקר כן האופה בענין המשל שהוא כח המחשבה הוא ישן בלילה כלומר שוכב ונח שלא תצא המחשבה לפועל עד הבוקר והחושב קורא אותו ישן לפי שאין במחשבה יגיע הגוף. בוקר הוא בוער, פירש רד"ק: כלומר שהם להוטים בבוקר לעשות הרע שחשבו בלילה. על-כן אנשים הלהוטים לעשות רע נקראים נבערים מדעת, כלומר שאין בלבם דעת.

ובתורתו יהגה יומם ולילה (תהלים א, ב). פירש רד"ק: בלבו כמו והגיון לבי לפניך, כי כבר זכר התלמוד והמעשה ועתה זכר כוונת לבו שיהיה ביום ובלילה על התורה והמצוות כמ"ש וכל מעשיך יהיו לשם שמים. רמב"ם (הלכות תלמוד תורה, פרק שלישי, הלכה יג): אף על פי שמצוה ללמוד ביום ובלילה, אין אדם למד רוב חכמתו אלא בלילה. לפיכך, יזהר בכל לילותיו, ולא יאבד אחת מהן בשינה ואכילה ושתיה ושיחה וכיוצא בהן, אלא בתלמוד תורה ודברי חכמה. 

כתב הרב בן-ציון מאיר חי עוזיאל (הגיוני עזיאל, חלק ב, שער כ): "מתת אלקים זו שנקראת דעת היא כשרון רוחני וכלי מחזיק ברכה, ועל האדם הוטל לפתח ולמלא אותו יום יום בהוספת דעת על ידי שקידה עיונית ולמודית בתורת אלקים הסתכלות עמוקה בפלאי מעשי בראשית וזכרונות קדש של העבר, שלשה דברים אלה יוצרים את הדעת והמחשבה שגוררים ומפתחים את האהבה והיראה, מצות אהבה ויראת ה' מחיבות מצות תלמוד תורה וכל מצות זכרון מפלאות תמים דעים שהם מסתמלות בזכרונות השבתות והחגים עם כל מצות זכרון שבהם מצות ציצית ותפילין ומזוזה שהם זכרונות תמידים שמזכירים אותנו תמיד חובתנו לאלקינו: למען תזכרו ועשיתם את כל מצותי והייתם קדושים לאלקיכם (במדבר ט"ו מ'), מאהבת ויראת ה' נמשכת אהבת הרע ואהבת האדם, וכן א"ר עקיבא: ואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה שלא תאמר הואיל ונתבזיתי יתבזה עמי חברי הואיל ונתקלקלתי יתקלקל חברי עמי אם עשית כן דע למי אתה מבזה שנאמר: בדמות אלקים עשה אותו (ב"ר פ"כד), וזהו יסוד לכל תורת המשפטים הלואות מקח וממכר נזיקין וחבלות שנגרמים בגופו של המזיק או בממונו בגופו או בממונו של הנזוק, והלכות צדקה וחסד כל אדם, כי אהבה נאמנה ותשוקה היא זו שיש עמה יראה והערצה שלא לגרום נזק ועגמת נפש כל שהוא לחברו ותשוקה לעשות טוב וחסד כל הימים".

תוקן על ידי מם80 ב- 23/07/2014 02:01:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2014 03:55 לינק ישיר 

לא-תקלל חרש ולפני עור לא תתן מכשול ויראת מא-להיך (ויקרא יט, יד). פירש רש"י: המכיר מחשבותיך, וכן כל דבר המסור ללבו של אדם העושהו, ואין שאר הבריות מכירות בו, נאמר בו 'ויראת מא-להיך'. ועיין פירוש רש"י לפסוקים ויקרא יט, לב; ויקרא כה, יז; ויקרא כה, לו; ובבא מציעא נח: ופירוש רש"י שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2014 04:25 לינק ישיר 

לאהבה את ה' א-להיכם ללכת בכל דרכיו ולדבקה בו (דברים יא, כב). דורשי רשומות אומרים: רצונך שתכיר מי שאמר והיה העולם, למוד הגדה שמתוך כך אתה מכיר את הקב"ה ומדבק בדרכיו (ספרי עקב, מט). כתב הרב יצחק יעקב ריינס (ספר הערכים, אגדה והלכה): "ההלכה היא מוגבלת ומצומצמת, מה שאין כן האגדה, שהיא בלי כל גבול. כי ההלכה עוסקת בדברים שבמעשה וכשם שהמעשה עצמו הוא מצומצם ומוגבל, כך היא ההלכה. אבל האגדה עוסקת בדברים שבמחשבה ולכן אין לה גבול וצמצום, כמו שאין גבול וצמצום להמחשבה". הכן בחוץ מלאכתך, זה מדרש, ועתדה בשדה לך, אילו הלכות, אחר ובנית ביתך, אילו הגדות; דבר אחר, הכן בחוץ מלאכתך, אילו הלכות, ועתדה בשדה לך, אילו אגדות, ואחר ובנית ביתיך, זה תלמוד (תוספתא סוטה ז, כא).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה זה מחשבה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.