| נשלח ב-23/7/2014 17:54 |
|
| |
האם יש מקורות הלכתיים לחיוב לקיים הסכמים בינלאומיים?
הרב דב ליאור פרסם לאחרונה את הפסק הבא:  לכאורה לפי תוכן הדברים נראה שהרב ליאור לא סבור שיש מחוייבות כלשהי לחוק הבינלאומי הקובע כי אין לפגוע בחפים מפשע בכוונה תחילה. הוא גם לא נדרש לשיכולים כמו מפני דרכי שלום (אולי כי מדובר במלחמה...). הרב גורן בזמנו ועוד רבנים הרבה קבעו כי אין לציית לחוק מדינה אם הוא סותר חוק הלכתי (הדברים נאמרו בעיקר סביב נושא מסירת שטחי א"י לגויים). לכאורה משתמע מזה (אם כי לא ישירות) שאין לציית לחוק בינלאומי אם הוא סותר את ההלכה.
כאן יש מקום להכניס את הכלל של "מפני דרכי שלום" והשאלה היא איך להבין כלל זה?
א. הוא לא כלל של צדק הלכתי אלא הוא למעשה לא נכון אבל עוברים על ד"ת כדי לא להביא לשפיכות דמים נגד יהודים. בעולם מושלם בו לא היה חשש כזה היינו עושים מה שההלכה מצווה. ב. דרכי שלום הוא ערך עצמי שהוכנס להלכה כערך גובר בבחינת גדול השלום מתוך הכרה שאילולא מערכת המסדירה את היחסים בין קהילות או מדינות עולם היה תוהו. אינני נכנס לשאלה ההלכתית ממש האם צודק הרב ליאור או לא. לדעתי הלא קובעת הוא טועה גם לגופם של דברים ללא קשר למחוייבות הלכתית לחוקים בינלאומיים. השאלה היא מה הבסיס ההלכתי לצורך לקיים חוקים בינלאומיים? האם זה משום אחת הפרשנויות של דרכי שלום כדלעיל, או שיש בסיס אחר? אודה לדעת החברים
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 02:00 |
|
| |
אם המדינה חתומה על אמנות בינלאומיות - היא מחוייבת להן הלכתית. העניין הוא שבהלכה - ערך החיים (פיקוח נפש) - דוחה חובת קיום הסכמים. נשאר לנו לדון אם אכן מדובר בהתנגשות כזו בין השניים או לא. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
| נשלח ב-24/7/2014 08:15 |
|
| |
מחוייבות מוסרית למשפט המלחמה מוזרה. אם אני מוכן להרוג את פלוני מדוע ששקר (שהוא עוון קטן מהריגה) יהא אסור?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 09:00 |
|
| |
הסכם חודאייב
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 11:00 |
|
| |
האם יש מקורות הלכתיים. שאסור לשרוק בבית הכנסת?
יש מקור הלכתי הנקרא דרשות הר"ן ושם הוא מדבר על הלכות של דיני המלך? והתשובה לשאלה הגדולה נמצאת שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 11:45 |
|
| |
הסכם חודייבה אינו חריג. גרמניה הפרה ערובה לבלגיה ב 1914 וארה"ב הפרה ערובה לישראל לפחות במקרה אחד (חופש השיט במצאי טיראן 1967). זה מנהג העולם אלא שנהוג לעוטפו בעטיפה צבעונית והנה דוגמה מתורתה של אמשלום באשכול סמוך :"לגבי הטענות שלך על "אבל הבטיחו להם ועכשיו אי אפשר להפר את ההבטחה" וכד' - אלה טיעונים ילדותיים, ואני מתפלאה עליך שאתה מעלה אותם. המציאות משתנה, התנאים משתנים. מי כמוך יודע (וחוזר ומצהיר על כך כאן) שחוקי מדינה הם משהו שנתון להסכמת אזרחיה, וכשהאזרחים משתנים כך גם החוקים". ועקירת גוש קטיף תוכיח. אין דמיון מושלם אבל דמיון מסויים יש ויש
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 24/07/2014 11:49:37
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 12:51 |
|
| |
http://www.daat.ac.il/mishpat-ivri/skirot/230-2.htm ''על מוסר הלחימה בישראל'' הערה 31. הסכמה מעין זו לא תוכל לשלול את חוקיותה של מלחמה המוגדרת בהלכה כמלחמת מצווה, משום שאין בכוחם של מנהגים או הסכמים בין-לאומיים להפקיע דין תורה. לעניין זה, ראה למשל הרב ב"צ קריגר, "היש לקיים הסכם שלום הסותר את התורה?", תחומין טו (תשנ"ה), עמ' .31
תוקן על ידי נישטאיך ב- 24/07/2014 12:54:09
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 12:52 |
|
| |
ירובעל,
פתחת בכד וסיימת בחבית. הכותרת עוסקת בהסכמים בינלאומיים, ופסק הרב ליאור עוסק בשאלה ספציפית של פגיעה באזרחים הנמנים על אוכלוסיית האויב. הקשר בין שני העניינים רופף.
האם ישראל מחוייבת הלכתית לכבד הסכמים?
נשאל אחרת: היעלה על הדעת שההלכה קובעת שישראל רשאית (קטגורית) לחתום על הסכם ולהפר אותו? לדעתי יש דברים שהם ברורים, והם ביסוד שלפני ההלכה, ויפה הדגים ירוחם, בשאלה לגבי שריקה במשרוקית בבית הכנסת. אם מישהו מעלה בדעתו שמותר לנציגי המדינה לחתום על הסכם על-מנת שלא לקיימו, או שמותר להפר הסכם בדיעבד, הרי שהבעיה בשואל...
אם אתה שואל לגבי הסכם פלוני, שיתכן ונחתם ובדיעבד מתגלה שלישראל עדיף היה שלא יחתם - כאן יש שיקולים שחלקם מדיני החוזים, וחלקם מדיני "מה יגידו". ולשני המערכות האלו יש מה לומר, ויש להביא את כל השיקולים למאזניים.
מוסר מלחמה
עניין זה אינו עניין להסכם, אלא למוסר. אמנם, המשפט הבינלאומי מבוסס בעיקר על הסכמים (אמנות), אבל אלה לא מחייבים מצד ההסכם שבדבר, אלא מצד זה שאין מערכת חקיקה אחרת. אבל בבסיס הדברים, ישנו מוסר אנושי פשוט.
מי שחבר בחמאס אין לו מוסר אנושי. נקודה. למזלי שלי, אני משתייך לקבוצה אחרת באנושות, שמנסה להחיל אמות מידה אנושיות ומוסריות גם על פעילות קשה, קטלנית, מייסרת, ששמה מלחמה. לכן מדינות רבות מקבלות על עצמן אמות מידה מגבילות, בשם המוסר.
ישראל לא תפציץ גן ילדים, בלי קשר לשאלה האם החמאס מפציץ גני ילדים, כמו שישראל אינה שולחת חיילים לשחוט בדם קר תינוקות והחמאס כן. החמאס אמנם הצליח להרוג בשבועות האחרונים כמה עשרות ישראלים, ובשנים האחרונות כמה מאות. בל נשכח, שהחמאס רצח אלפי פלסטינים בעזה בעשור האחרון. זאת, מלבד הרוגי העימותים עם ישראל ועם המצרים, שדם כולם בראשו. איננו מתמודדים איתם בתוכנית ריאליטי, מי הורג יותר ומי שונא יותר. אלה ברכב ואלה בסוסים, ואנחנו בשם ה' אלהינו נזכיר.
אמנם, בקשר לאמות המידה הספציפיות, יש דיונים, וראוי שיהיו. מה מותר ומה אסור, והאם יש הבדל בין תקופה רגועה יחסית למצב מלחמתי ממש. ראוי שיתקיים דיון, וטוב שמתקיים דיון. אלה דברים משתנים, וקשה לקבוע בהם מסמרות. העיקר הוא, שאנחנו בצד שמקיים את הדיון ולא בצד השני.
יש לשים לב לדבר נוסף - מי הוא האוייב. יש להבחין שאין כאן עימות עם הפלסטינים או ע העזתים. יש כאן ארגון טרור שהשתלט על אזור שלם, ללא הכרה מאף אחד, ושמעולם לא הכריז על שאיפה לאומית או טריטוריאלית. בל ניסחף לשיח הלאומי שעיקרו בתקשורת הזרה - החמאס אינו מייצג את העם הפלסטיני או את תושבי עזה, הוא מייצג את עצמו בלבד. הוא חרת על דגלו הקמת מרחב איסלאמי במקומה של ישראל, ולא לצדה (החמאס, כמו האחים המוסלמים, אינו מדבר על הקמת מדינה איסלאמית - המדינה היא כלי חילוני טכני). שימו לב לתפקידו של אבו מאזן - מתווך בין מצרים לחמאס. אין כאן שום עניין לאומי שיכול להפתר במו"מ, אלא אם מישהו חושב שהוא יכול לתווך בין זאב לכבש.
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 13:01 |
|
| |
לו יצוייר כי תוכתית אוגנדה היתה מצליחה. והיינו נאלצים להלחם עם שבטים קניבליים, האם מישהו מעלה בדעתו כי גם אנחנו, הינו מתחילים לאכול את בשר אויבנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 13:43 |
|
| |
שכן,
אין לי ויכוח איתך ברוב הדברים. דיני המלחמה הם סוג של הסכם בינלאומי שכמובן מבוסס על שיקולים מוסריים. פגיעה בכוונה תחילה באזרחים לא מעורבים אסורה ומהווה פשע מלחמה שהמדינה המבצעת אותו יכולה להתקל בהחלטות שונות של מועצת הבטחון והפרטים האחראים על ביצועם יכולים להשפט בבתי הדין הבינלאומיים.
ברור לי מתוכן הפסק של הרב ליאור דלעיל שהוא סבור שהסכם בינלאומי כזה מחייב רק אם אין התנגשות עם ההלכה. בהרבה תחומים כמו חמץ או ריבית או שביעית תקנו חכמים לאורך הדורות מסלולים עוקפי הלכה על מנת לעגן סדר ציבורי או מוסר נוהג. בתחומי עיר נידחת או בן סורר ומורה מצוות בוטלו ובעניין נזקי גוף הדברים פורשו אחרת. כך שלבוא ולומר ששיקול מוסרי נחות משיקול הלכתי לא נכון היסטורית.
אני מודה שלהלכה יש מעט מאד מה לומר על יחסים בינלאומיים בוודאי לא בפסיקה מסדר ראשון. חוקי המלחמה הם דבר חדש יחסית מהמאה ה19 ומדינה יהודית היא דבר חדש עוד יותר.
שאלתי היתה לכוון האם יש למישהו רעיון שאילו לפוסקים מהדור הזה היה איכפת כלל ממה שקורה סביבם, על סמך מה הם היו פוסקים שיש חובה לקיים את דיני המלחמה הבינלאומיים. שלא כמו הרב ליאור אני מניח שחובה זו היא אבן יסוד אנושית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 15:09 |
|
| |
ירובעל, מדוע אתה חושב שצריך להיות לזה בסיס הלכתי? יש התנהלות של חברה אנושית שאומרת לקיים הסכמים ואמנות (כל עוד וכו'). האם זה לא מספיק?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 16:29 |
|
| |
חזק, יש חובה הלכתית להיות מוסרי? הרבה פעמים עושים הבחנה מאד חדה בין חובה הלכתית לחובה מוסרית בעיקר סביב מקור חובה. אז אני אכליל את השאלה. האם יש חובה הלכתית להיות מוסרי? ברור שהרב ליאור לא סבור כך. הוא חושב שאפשר להיות נבל ברשות התורה. הוא אפילו חושב שהדבר רצוי ואולי אף חובה
תוקן על ידי yerubaal ב- 24/07/2014 16:29:43
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 22:17 |
|
| |
ירובעל, לדעתי יש גם חובה הלכתית להיות מוסרי, והיא כלולה במצוות "והלכת בדרכיו", "ועשית הישר והטוב", ואולי בעוד כמה מצוות. אבל הטענה שלי מייתרת את השורה הקודמת. אני טוען שהשאלה שלך לא רלוונטית. אני לא צריך חובה הלכתית כדי להיות מחויב למוסר, אני צריך חובה מוסרית. אני (ולדעתי רוב בני האדם כך ברמות משתנות) מחויב במקביל לשלושה מקורות (הסדר לפי א"ב...): ההיגיון, המוסר, והתורה. כשקיימת התנגשות בין שני מקורות או שלושה, אני מנסה למצוא לה פתרון שיצליח להחזיק את שלושתם, ובמידה ולא אמצא פתרון כזה אהיה בבעיה כיצד להכריע. המוסר, שהוא מבחינתי מקור מחייב, מורה לי שקיימת חובה לעמוד בהסכמים עליהם חתמתי. וזה מחייב אותי גם אם התורה אינה מחייבת אותי בזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2014 22:38 |
|
| |
במקום שיש התנגשות בין כיבוד הסכמים לפיקוח נפש. אולי יוצא מכאן חידוש להלכה, שאם ההסכם הספציפי שחתמה המדינה עוסק במצבי מלחמה (-פיקוח נפש) - אזי ההסכם תקף בכל אופן! נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
| נשלח ב-25/7/2014 04:09 |
|
| |
ירוחם <יש מקור הלכתי הנקרא דרשות הר"ן> ספר "דרשות הר"ן" אינו ספר הלכתי, וכשמו כן הוא, ספר דרשות או ספר פילוסופי. _________________ פתיאמי <אם המדינה חתומה על אמנות בינלאומיות - היא מחוייבת להן הלכתית> היש לך מקור הלכתי לחיוב זה, או שמקורך הוא "כרסי אומר לי"? על מוסר, חוק ופיקוח נפש בחוק האזרחי, ראה:
http://www.amalnet.k12.il/sites/habaa/articles/boor0054.htm "שימוש בכוח בחקירות השב"כ, במקרים בהם פועל העקרון של הפצצה המתקתקת".
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2014 08:06 |
|
| |
| נישטאיך כתב: |  | היש לך מקור הלכתי לחיוב זה, או שמקורך הוא "כרסי אומר לי"? |
|
נישטאיך, אם רצונך ב"מקור הלכתי" - פתח שולחן ערוך חושן משפט. אדם החתום על הסכם צריך לקיימו. הלכה רווחת בכל סעיף. אלא מאי, לשיטתך אולי הישות המדינתית שונה מאדם יחיד. אז השאלה מתהפכת; נישטאיך, האם יש לך מקור הלכתי שמדינה (בניגוד ליחיד) אינה מחוייבת להסכמים - או שמקורך הוא "כרסי אומר לי"? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|