| נשלח ב-28/7/2014 02:03 |
|
| |
העישון במשנת החסידות
א. בספר "מאיר עיני הגולה", סיפור ע"ה, מובא, שסיפר הרה"ח ר' משהלי וואהלר ז"ל ששמע בעצמו מהרה"ג הר' דוב בעריש מייזילש ז"ל אבד"ק ווארשא, איך שאמר, שלא הצטרף לכת החסידים בגין שני דברים שסיפר לו בעל החי' הרי"מ זצ"ל מהפלגת רבותיו. פעם א', כשישבו יחד, הפליג מאד בשבחיו של הגאון הרבי ר' יונתן אייבשיץ זצ"ל, וסיפר בהפלגת חכמתו בכל העניינים, ושהי' לו נשמה קדושה וטהורה בחי' גבוהה מאד, אבל ע"י המחלוקת שהיה נגדו מגדולי ישראל היה לו עיכוב בדרכו. וסיים אח"כ ואמר כי לולי המחלוקת והרדיפות שהיו לו, היה יכול להגיע בגדולתו כמעט לדרגת הרבי ר' בונים זצ"ל. ועוד פעם אחת דיבר עמו מגדולתו של היהודי מפרשיסחא זצ"ל, ואמר כי הנהו מאמין בבירור, שהיהודי, בעת שהעלה עשן מפיו מן הלילקע (מקטורת), כיון אז ממש אותן הכוונות, שכיון הכהן הגדול בהקטרת הקטורת ביוה"כ לפני ולפנים. וסיים רבה של ווארשא ואמר: "הנה אם הייתי שומע דברים כאלו מאיזה איש אחר, יהיה מי שיהיה, לא נשתוממתי כ"כ, ביודעי כי רק בפיו הנהו אומר כך, אבל אין זה אמונה גמורה בלבו רק דמיון של מחשבה בעלמא. אבל כאשר שמעתי זה מפיו הקדוש (של החי' הרי"מ זצ"ל), ואני הכרתיו היטב, כי אם הנהו אומר כן - בוודאי קבוע בתוך לבו אמונה חזקה שכן הוא הדבר, ואיך יכולתי אח"ז להתדבק לחסידים. [וכידוע כתב הגאון רבי מנדל מפאביאניץ זצ"ל, בהסכמתו לספר, שספר זה הנהו דבר מתוקן מפסולת.] מצאנו גם בספר טעמי המנהגים ענייני ברכות עמ' ק"ב, שכתב, שבספרים מובא, בשם תלמידי הבעש"ט, שעשב שקורים טובא"ק הוא חשוב אצל הצדיקים כקטורת. ויש ניצוצין דקין אשר א"א להעלות אותם על ידי אכילה, ועל ידי ריח מעלים אותם. ורמז לדבר מעלה עשן כל שהוא, פי' ע"י מעלה עשן יכולים להעלות אף כל שהוא, פירוש ניצוץ דק. בתפילת הימים הנוראים אנו אומרים "וכל הרשעה כעשן תכלה". יש האומרים "וכל הרשעה בעשן תכלה", ושמעתי בשם האדמו"ר מאוז'רוב זצוק"ל שהיה אומר שצדיקים היו אומרים דבר זה על העישון. ב. האם ניתן להבין את דברי החסידים?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/7/2014 02:15 |
|
| |
גילויהאמת כתב: "האם ניתן להבין את דברי החסידים?"
האם ניתן???
|
|
|
|
| נשלח ב-28/7/2014 06:35 |
|
| |
|
| נשלח ב-28/7/2014 10:21 |
|
| |
על העישון של כ"ק אדמו"ר מוהרש"ב נ"ע (ואשר ניתן ללמוד ממנו גם על שאר צדיקים) אמר הגאון הראגוצ'ובי: "מה אתה מדמה עצמך לרבי?! הרי הוא צדיק עליון, והעישון שלהם הוא עניין אחר לחלוטין..." ('מגדל עז', כפ"ח תש"מ, עמ' צו והערה 44 שם).
|
|
|
|
| נשלח ב-28/7/2014 13:04 |
|
| |
ידוע גם שהרב כדורי אמר שהמלאכים אוהבים את עשן סיגריות נובלס ושבעישון שלו הוא עושה ריצוי
כמו כן ידוע על הרב פישל ברנשטיין ראש ישיבת חיי עולם שהיה בידיו מיחד יחודים בעשן הסיגריות לשוות כנגדו שם הויה
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 01:46 |
|
| |
[בטח כבר סיפרו את זה פה פעם, אבל בכ"ז -
רפורמי, קונסרבטיבי ואורתודוכס נפגשים בהפסקת סיגריה. אומר הרפורמי: אכן, פסקו הפוסקים שעישון אסור מחמת "ונשמרתם לנפשותיכם", אבל מה לי ולהלכה?! אומר הקונסרבטיבי: אכן כך פסקו חלק מהפוסקים, אולם המחקר מראה שאחרים פסקו אחרת, ולכן מתוך מחוייבות הן להלכה הן לחקר ההלכה, אני מעשן רק בימים זוגיים. מסתכלים הרפורמי והקונסרבטיבי זה על זה ותוהים: מילא אנחנו, אבל כיצד מרשה לעצמו האורתודוקס לעשן?! אומר האורתודוקס: אני? אני מכרתי את הריאות שלי לגוי.]
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 07:35 |
|
| |
<ידוע גם שהרב כדורי אמר שהמלאכים אוהבים את עשן סיגריות נובלס ושבעישון שלו הוא עושה ריצוי>
גם ידוע שהמלאכים אוהבים סלט עבודי, ולכן מי שאוכל אותם זוכה לאריכות ימים.
<ידוע על הרב פישל ברנשטיין ראש ישיבת חיי עולם שהיה בידיו מיחד יחודים בעשן הסיגריות לשוות כנגדו שם הויה>
מזכיר לי את יחודי הזו"נ של שבתי צבי.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 09:43 |
|
| |
נישטאיך- הערותיך נובעות מזלזול טפשי .
מה הקשר בין הרגלי אכילה של הרב כדורי לבין דברים שהוא אמר על עצמו והעישון שלו?
כמו כן מה הקשר בין תלמיד חכם ירושלמי שאפילו בזמן העישון השתמש בעשן הסיגריה כדי לשוות שם והיה כנגדו כמו שכתוב שזוהי סגולה ליראת שמים לבין שיגיונות שבתאי צבי??
תמהני על הבנת הנקרא שלך במחילה מכבודך
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 10:38 |
|
| |
אמשלום,
נישט, חנוך תופר מנעלים היה, ועל כל תפירה ותפירה היה מיחד ייחודים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 11:11 |
|
| |
מוטי הערותי נובעות מזלזול בטפשים המאמינים שמלאכים אוהבים ריחות סיגריות, והם מבדילים בין ריח סיגריות נובלס או סיגריות נלסון. הקשר אינו בין הרגלי אכילה של הרב כדורי לבין דברים שהוא אמר על עצמו, אלא בין מי שכותב שמי שאוכל סלטי עבודי יזכה לאריכות ימים.
אם רצונך בדוגמה לסיפורי ההבל שמספרים על הרב כדורי ראה כאן: עדות מגן עדן: הרב יצחק כדורי לא הגיע לקבל את פניו של הרב עובדיה ... משום מה איני מאמין, שהוא לא יכל לייצר ע"י שם הליקופטר שיטיס אותו ממדורו לקבלת פנים. לדעתי, להאמין ליחודי הרב פישל ברנשטיין, אינו שונה מלהאמין ליחודי שבתאי צבי. וד"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 12:50 |
|
| |
נישטאיך- אינני חסיד של הרב כדורי ובטח אין לי מושג במושגים כאלו. אבל דוקא יש לדבר מקורות רבים:
עוד העם מזבחים ומקטרים בבמות...
וירח ה את ריח הניחוח
כך שהעלאת עשן עם כוונה לפנות לכוחות רוחניים נמצאת הן בעבודת האלוקים והן בפנייה לכוחות כישוף ושדים.
וצדיקים הרי הם כמזבח כמו שכתוב שאכילתן ושתייתם היא כקרבן וכניסוך יין אז יש פה איזה שהוא קו שמתואר בחזל .
שוב- אינני מבין בזה אך לקשר את זה לסלטי עבודי זה עלבון לאינטלגנציה.
בקשר ליחודים של הרב ברנשטיין אינני מבין מה עשה לך הרב הזה ובמה הוא חטא כשצייר לעצמו שם הויה כפי שמזכיר זאת המשנה ברורה כסגולה ליראת שמים.
לא מדובר על יחודים והשבעות. ולכתוב סתם וד״ל זה לא נשמע לי רציני
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 13:04 |
|
| |
[מכל מה שנכתב לעיל התבלבלתי לרגע - ייחודים? ציור שם הוי"ה? כוחות רוחניים? מה עם התמכרות, סירחון ושיעול?
מצד שני, יכול להיות שפיספסתי את הנקודה האמיתית - על איזה סיגריות בדיוק מדובר?]
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 14:33 |
|
| |
העישון אכן תופס מקום מרכזי בתולדות החסידות. סיפורים רבים מספרים על כך שגדולי האדמורי"ם נהגו לעשן במקטרת, תוך כדי ייחודים וכוונות מיסטיות. החסידים אף הגדילו לומר שכוונת האדמורי"ם בעישונם ככוונת הכהן גדול בהקטירו את הקטורת בקודש הקדשים. על טיבם של אותם חומרים שעישנו האדמורי"ם אין אנו יודעים, אך ניתן לשער שמדובר היה בעשבים משני תודעה, המכונים היום כסמים. בעבר לא ידעו להבדיל בין סוגי העשבים, טבק, ניקוטין, או סמים, וסביר להניח שגם חומרי עישון כמו סמים פסיכודאליים הגיעו לידי האדמורי"ם. (דוגמה לכך, ניתן לראות בסיפור המובא במגילת סתרים של הרבי מקומרנא, עמוד לב, שם הוא מספר על הבעש"ט שהשתתף באסיפה רבנית ותוך כדי עישן במקטרתו, עד שכל המשתתפים נכנסו לאקסטזה והתעלפו). את המונחים הקבליים כמו 'העלאת הניצוצות' 'ייחודים' 'כוונות' וכדומה, ניתן להסביר גם במונחים פסיכולוגיים ריאליים. החסידות העמידה במרכז העבודה הרוחנית את החוויה הדתית האקסטזית. על מנת להגיע לאותה חוויה דתית והשראה, קידשה החסידות גם צרכי חולין, כמו שתיית יי"ש, סעודות מדושנות, ואף עישון, אשר כמשל הידוע של הבעש"ט על בן המלך שגלה לכפר, מסייעות בידי הנשמה להגיע לחוויה דתית. ההבדל בין הכפרי המשתכר, לבין החסיד המשתכר, הוא בכוונה של השתייה, או בעגה החסידות 'הייחוד'. המשמעות של ייחוד הוא שילוב ואיחוד בין מעשה גשמי לבין כוונה רוחנית. אם כך איפה, כאשר הרבי מעשן ומתכוון להגיע על ידי כך לחוויה דתית אקסטזית והשראה, בכך הוא מייחד 'ייחוד'. מתחת לטרמינולוגיה המיסטית, מסתתרת משמעות מאוד פשוטה והגיונית. הפלא הוא שדווקא רבי נחמן מברסלב, שהעמיד את החוויה הדתית האינטימית ואת האקסטזה הרוחנית במרכז עולמו, הרבי שהכריז שמצווה גדולה להיות בשמחה, ואף התיר לשם כך לעשות מילתא דשטותא, הוא זה שדווקא ששלל בחריפות יתירה את השתייה החריפה ואת העישון. ייתכן להסביר זאת בכך שרבי נחמן פחד מאנרכיה ואיבוד הגבולות, ולכן הגביל את השתייה החריפה ואת העישון, על מנת שלא להביא את חסידיו לאנרכיזם דתי חסר רסן. וייתכן גם שרבי נחמן האמין דווקא בחוויה דתית טהורה, הנובעת מתוך מאמץ נפשי מזוקק, ולא מתוך חומרים פסיכודאליים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2014 15:02 |
|
| |
נאחז בסבך- מרתק לקרוא מה שכתבת.
אבל האבחנה בין חשיש לטבק היתה ידועה היטב גם לפני 500 שנה אז לא כל כך הגיוני מה שאתה אומר.
כמו כן סמים פסיכודאליים כמו הם חדשים בני עשרות שנים אז אתה חושב שזה מה שהאדמורים עישנו??LSD
|
|
|
|
|