בית פורומים עצור כאן חושבים

התורה ותרבות הצריכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/8/2014 18:12 לינק ישיר 

ספרן תודה על ההפניה לדברים של הרב בלוך. קראתי, נהנתי והחכמתי.
מי שרוצה אפשר לקרוא את העמודים הרלוונטיים בקישור זה- פלס מעגל רגלך.

אני מעוניין להחזיר את הדיון לשאלה הציבורית.
לדעתי רוח התורה אינה הולכת יחד עם תרבות הצריכה.
הקושי הגדול ביותר הוא שקשה מאד להסתדר בלי השיעבוד לתרבות הזאת- להקים עסק ישר זה מאד מסובך היום. וכשאני כותב ישר אני מתכוון שטובת הלקוחות עומדת בראש, באמת, ורק אחר כך האפשרות להפיק מהם רווחים. בלי פרסום שיוצר תשוקות חדשות (עיין ערך האופים בפראג).
לחיות בצנעה בלי לקנא ברכישות של השנים זה גם מאמץ בלתי פוסק, אם לא מצד ההורים אזי מצד הילדים.

אני מחפש התייחסויות והרחבות לנושא.
בינתיים ההרגשה שלי היא שהציבור החרדי-דתי נבלע בתוך התרבות הזאת (משרדי פרסום ויחצ"נות מגזריים פורחים), ולא מצליחים להעמיד עמדה תורנית שלא נשטפת אל מול תרבות הצריכה.
ברור לי שמאד קשה לעמוד כנגד תרבות זו כי היא לא תוקפת באופן ישיר את העמדה התורנית, תאוות הקניות והחומריות איננה כפירה ואיננה איסור, ולכן קל לה להשתחל אל תוך הציבור הדתי תחת איזה הכשר... ועדיין התאווה עצמה כמובילת החיים היא היא טריפה בעצמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 18:40 לינק ישיר 

חסדא- אני מתבסס על דבריו של ראש ישיבת מיר רבי רפאל שמואלביץ ואני מכיר אישית זוג שנתמך מקופה שכונתית שטס לחופשה בלונדון שוב- מכיר אישית!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 06:40 לינק ישיר 

מוטיהו,
הסיפור שהבאת רק ממחיש כמה התרבות הזו נכנסה אל תוך הציבור הדתי.
נכון שיש לנו את הכלל שנותנים צדקה לעני שירד ממעמדו עד לכדי עבד שילך לפניו, אבל הוא מאד מסובך ליישום, בעיקר בגלל שיש צרכים קודמים. ולהגיע למצב שבו כספי צדקה משמשים לחופשה בחו"ל??? אם זה היה כספי הצדקה שלי הייתי טוען שהגבאים גזלו אותי.
נראה לי שהזוג האומלל צריך טיפול גמילה מנסיעות לחו"ל ולא את הנסיעות עצמן. גם לנרקומנים אנחנו צריכים לממן את הסמים?

אני עדיין מחפש התייחסויות תורניות אל העקמומיות שבתרבות הצריכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 06:50 לינק ישיר 

א_אופיר כתב:

אני עדיין מחפש התייחסויות תורניות אל העקמומיות שבתרבות הצריכה.

אתה לא חושב שאתה קודם יורה חץ ואחר כך מסמן מטרה ?
קודם אתה קובע שתרבות צריכה היא עקום ואחר כך מחפש אסמכתאות מהתורה ?

בתורה יש מושג של עין טובה.
בשביל אנשים שיש להם עין רע, מתבקשת מהאנשים להתנהג בצניעות בכדי לא להוציא את העינים של אחרים.
אבל באותו נשימה גם תוקפים את הלא מפרגנים.

כלומר אם התורה נגד רעבתנות, בכדי לא לעורר את העין רע של האנשים ?! אז התורה היא באותו נשימה נגד עין רע !!
כך שצריך לתקוף את שניהם וללכת בשביל הזהב = לפרגן + להיות צנוע.

תוקן על ידי maxmen ב- 06/08/2014 06:51:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 07:08 לינק ישיר 

מקס,
אם הבנתי דבריך נכון הרי שגם להבנתך תרבות הצריכה אינה דבר שיכול להתחבר אל הדרכת התורה. כך שהתורה כבר ירתה את החצים אל המטרה, אני מחפש להוסיף תחמושת. יש בתרבות הצריכה מאפיינים שלא היו בעבר ביחס לתאוות בצע וחמדנות, ולכן צריך להעמיק בחשיבה בנושא.
תרבות הצריכה מעודדת את חוסר הפרגון וחוסר הצניעות. בכל פרסומת יש מסר נסתר שבלי המוצר הנחשק חייך לא יהיו חיים (חוסר צניעות), והאוירה החברתית (תחרותית) של תרבות הצריכה היא שזה לא הוגן שלחבר שלי יש משהו שלי אין. אז אני לא אגנוב לו אבל אני חייב גם כן לקנות לעצמי את אותו דבר (וזה באמת צורה חדשה של חוסר פרגון).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 07:26 לינק ישיר 

א_אופיר כתב:
מקס,
אם הבנתי דבריך נכון הרי שגם להבנתך תרבות הצריכה אינה דבר שיכול להתחבר אל הדרכת התורה. כך שהתורה כבר ירתה את החצים אל המטרה, אני מחפש להוסיף תחמושת. יש בתרבות הצריכה מאפיינים שלא היו בעבר ביחס לתאוות בצע וחמדנות, ולכן צריך להעמיק בחשיבה בנושא.
תרבות הצריכה מעודדת את חוסר הפרגון וחוסר הצניעות. בכל פרסומת יש מסר נסתר שבלי המוצר הנחשק חייך לא יהיו חיים (חוסר צניעות), והאוירה החברתית (תחרותית) של תרבות הצריכה היא שזה לא הוגן שלחבר שלי יש משהו שלי אין. אז אני לא אגנוב לו אבל אני חייב גם כן לקנות לעצמי את אותו דבר (וזה באמת צורה חדשה של חוסר פרגון).

נסיתי להסביר לך בתחילת האשכול שלפי השיטה הכלכלית המודרנית (שהיא נוגדת את התורה) יש בעיה רצינית, כי בלי צריכה אין עבודה ושאין עבודה אז אנשים מתים מרעב.

גם בתורה יש את ההבנה הבסיסית הזו, כל המושג התורני של התפרנסו זה מזה, אומרת שכמה שתצטרך יותר ?! אתה מפרנס אחרים !! 
וזה מה שדוד המלך הציע בכדי להציל את העניים.
כלומר חלוקת עבודה גורמת ליותר סחורות וליותר פרנסה, ואם לא נצרוך אתה אוטומטית מוריד סחורות מהשוק ומביא עניות לאנשים.

לגבי הקפיטליזם החזירי: אני אתך וחותם על כל מילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 17:21 לינק ישיר 

מקס,
ציינת שהשיטה הכלכלית המודרנית נוגדת את התורה.
ואני שואל- מה יש לתורה להציע?

לדעתי הדגשת האידיאל של שמח בחלקו במקום המרדף אחרי הכסף הוא כבר התחלה. השאלה איך ממשיכים הלאה. כמו שאתה אומר צריך גם להתפרנס זה מזה ולא רק להתקמצן עד בלי די.
אולי למצוא דרכים לעודד השקעה בחברה במקום רק ברכוש הפרטי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 18:38 לינק ישיר 

א_אופיר כתב:
מקס,
ציינת שהשיטה הכלכלית המודרנית נוגדת את התורה.
ואני שואל- מה יש לתורה להציע?

לדעתי הדגשת האידיאל של שמח בחלקו במקום המרדף אחרי הכסף הוא כבר התחלה. השאלה איך ממשיכים הלאה. כמו שאתה אומר צריך גם להתפרנס זה מזה ולא רק להתקמצן עד בלי די.
אולי למצוא דרכים לעודד השקעה בחברה במקום רק ברכוש הפרטי?

לגבי מה יש לתורה להציע:
זה נושא ארוך ואנשים כאן לא אוהבים אריכות. אבל אפשר לעקוב אחרי אשכולות שלי בעניין.

לגבי רוח התורה:
בוודאי שהתורה רואה בארץ ישראל "ארץ זבת חלב ודבש" ולא ארץ של פת במלח תאכל. חז"ל מתגאים עם בנות שבט אשר שהיו יפות בגלל השמן הרב שהיה בנחלתו. ההלכה היא שבנות ישראל יוצאת כבנות מלכים. חז"ל במליצתם אומרים ששואלים את האדם אחרי מותו האם נהנה מהעולם הזה.
בקיצור, רוח התורה היא לא ממש סיגופים של פת במלח תאכל.

לגבי השקעה בחברה:
זה קורה במילא, דווקא ביפן היו צריכים לדרבן גם לבזבוזים, כלומר הם רק השקיעו ולא בזבזו מספיק.

אמרתי שאני מבין לרוחך לגבי הרדיפה של אלה שאין להם, והחברה והנורמה מחייבת אותם לקחת אשראי וריבית, ולבסוף יורדים לתהום מבחינת כלכלית ומשפחתי ורוחנית.
ולכן לדעתי צריך לתקוף את העניין משני הצדדים. 1, עין טובה 2, צניעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2014 18:46 לינק ישיר 

א_אופיר כתב:
 שלום,
כתבת שאינך מעוניין להרחיב בפורום, אשמח אם תוכל להרחיב בהודעה פרטית.
גם קישורים רלוונטיים יהיו לתועלת.

ניסיתי לכתוב בפרטי כמה פעמים ומשום מה, זה נמחק לי (כנראה בגלל שהתיבה שלי מלא).

ובכן אני לא יודע אייך להתחיל. כי מצד אחד אני רוצה לקצר ומצד שני זה נושא כל כך מורכב שאי אפשר לקצר בו.

מה יש לתורה להציע ?

התורה מתחיל מאפס כלומר אדם ראשון ערום בלי שפה ובלי בגדים. שזה אומר טבע טהור בגן עדן שזה אומר גר זאב עם כבש בגן עדן ויש הכל בכל מכל כל לכולם.
כך שאין את המושג קניין ולכן לא היית המושג לא תגנוב (הרי לא תגנוב היא תוצאה של קניין). כל אחד אוכל מה שצריך וכמה שהוא רוצה ואף אחד לא מתלונן.
בעצם לא היו צריכים תורה בכלל במצב כזה כי כולם טובים וצדיקים.
מה שקרא הוא שהאדם חייב היה לעזוב את הג'ונגל\הגן עדן (מסיבות שלא כאן המקום להרחיב בהם.)
ולהפוך להיות לחקלאי. כחקלאי הוא צריך שטח לעמול בו, ולצמוח בו.
ובכן דור המבול היו רשעים ולא הכירו בעמל הזולת וגזלו את עמל של הזולת = אנדרלמוסיה אנושית שהביא את המבול (לא ניכנס עכשיו לנושא המבול ומה ואייך היה המבול, העיקר היא הרעיון שבמצב אנושי כזה אף אחד לא שורד רק הצדיקים ומשפחתם).

נח שהבין את הבעיה הזו, חקק לראשונה את המושג קניין, אבל הבין שאי אפשר להמציא את הקניין בלי שלכל אחד יש קניין משלו ובלי שכל נולד ייוולד לטבע. ולכן עשה גורל וחילק את שלושת היבשות לשלושת בניו, והמציא את הירושה בשביל הנולדים כך שגם להם יהיה קניין. אוטומטית הומצאה הצו של "לא תגנוב" הרי בלי הצו הזה אין משמעות לקניין.  (על פי הצו הקטגורי של קאנט, רק בדרך הזו של נח הקניין קביל, כי אי אפשר קניין בלי שלכל פרט בעולם תהיה קניין כולל הנולדים, אחרת למה שהם יכירו בקניינים שלי ?? הרי חייב אדם לומר שכל העולם נבראה בשבילו, ולכן מי שאין לו קניין יכול לגנוב כי אצלו לא חל הצו של לא תגנוב על דרך לא יבוזו לגנב כי יגנוב למלא נפשו כי ירעב (משלי))

מכאן נבין למה ארץ ישראל היא ארץ ירושתינו, מכאן גם נבין למה האלוהים לא נתן לנו את מצרים עצמו, או למה לא נתן לנו את אדום ומואב ועמון, כי האלוהים לא מכיר בקניינים לעומק כי הוא רוצה את הגן עדן את הגר זאב עם כבש, אבל אם צריכים קניינים כי היה אנדרלמוסיה אנושית ?! אז אך ורק בחלוקה לכולם, ואם כך מצרים שייך למצריים ועמון לעמון ומואב למואב וכו' וכו'.

נסכם את העניין הזה ונאמר שעל פי התורה אין הקניין חל בלי שכל פרט יש לו קניינים משלו ובלי שכל הנולדים נולדים עם קניין. ולכן התורה מכירה בקניין כל האומות בנחלתם שיצא בגורל נח לבניו (לא מחוייב המציאות ללכת אחרי החלוקה ההיא, אני אומר את זה למי שמפקפק ח"ו שהיה בכלל חלוקה כזו. אנחנו חייבים להבין איך שלא יהיה, אין קניין בלי חלוקה, ואם אתם לא מאמינים לחלוקה ההיא ? אז תעשו עכשיו חלוקה !! שום קניין לא קביל בלי התנאי הזה, מוסרית ועובדתית, מוסרית: כפי שהסברנו לעיל את הצו הקטגורי של קאנט. עובדתית: הן הפשיטות רגל והמלחמות וכו' וכו' ).

נמשיך בסיפור התורה.

פרעה מלך מצריים רצה להיות אלוהי, ובנה סכר על הנילוס וכך שלט בכמות המים שמגיע למצרים. ההמונים חשבו שהוא מביא מים כלומר שהוא באמת אלוהי המצרים.
הוא פיחד נורא מה יקרה אם ההמונים יגלו שפשוט עשה סכר והוא לא אלוהי ולא קוסם ? ומה שחושבים ביום חולמים בלילה ויוסף הבין מהחלום ממה מפחד פרעה ואז הציע לו אייך לשלוט על כל מצרים בלי לפחד.
וכך הציע לו.
תזרים מים שבע שנים ואחר כך שבע שנים תעצור את המים ותזהיר אותם לאסוף חיטה לשבע שנות רעב, והם לא יצליחו לשמור על החיטה ואני כן יודע אייך לשמור על החיטה. ואז עם החיטה שלך אתה תקנה אותם ואת אדמתם ואת גופם לעבדים. ואז כביכול הכל שייך לך ועוד בהסכמה הרי אף אחד לא כפה עליהם להימכר לעבד = נוכלות.

במציאות לא לקח שנתיים עד שפרעה ויוסף הצליחו לקנות את כל מצרים לעבדים. ואז פתאום יש מים בשפע ואפשר לזרוע ולשלם חומש למלך.

מה שיוסף לא ידע היא שיקום מלך חדש שלא ירצה להכיר ביוסף ובטריקים שלו ובפה רך קנה את כל בני ישראל לעבדים עם אותו טריק.

מהניסיון המר הזה, משה למד כמה דברים, אחד שהקניין היא לא אבסולוטית כך שאי אפשר לקנות אדמה לצמיתות. אחרת נהיה עבדים למלך או לבנק, חייבים לחוקק חוק שאי אפשר למכור את הנחלה לצמיתות, כך שלעולם לאדם יש את הטבע ולא צריך הוא להימכר לעבד בכדי לחיות ולשרוד.
ועוד למד משה, שאם הכסף לא נשמט ? אז היא מתכנסת אצל יחידים כך שכולנו נהפכים לעבדים ליחידים. איפה למד את זה ? אצל יוסף שהצליח לשמר חיטה וכך כל כסף מצרים התכנסה אצל המלך.
לעומק חייבים להבין ששימור חיטה = כסף = שימור עמל אנושי לנצח.
ולכן משה חקק את ביטול הכסף כל שבע שנים, הצידוק הפשוט לכך היית שאם הכסף היא שטר בעלות על עמל אנושי אז כמו עמל אנושי נכחדת ולא נשמרת כך הכסף שהיא רק שטר של העמל, צריכה להיבטל כמו העמל עצמו. 
ואז הוא מרוויח שהיא לא מתכנסת אצל יחידים והשאר לא נהיו עבדים לו.

נסכם את עניין הזה ונאמר, חלוקה לא מספיק שהקניין יהיה קביל, חייבים למנוע אפשרות למכור את הנחלה לצמיתות, כך שאנשים יישארו בלי הטבע ואז יגנבו ואז שוב אנדרלמוסיה ושוב מבול.
ועוד למדנו שאת הכסף חייבים לבטל כל כמה שנים בדיוק כמו העמל מתבטלת בטבע.

חוץ שהכסף צריך להתבטל יש עוד משהו שקרי ומסוכן בכסף, הריבית. בטבע אין דבר כזה צמיחה בלי עמל, אבל הכסף שהיא בסך הכל שטר עמל בטבע, פתאום צומח מעצמו על ידי ריבית בלי עמל ?! ואז ההתכנסות של הכסף אצל יחידים קורה הרבה יותר מהר ואז נהפכנו לעבדים ונהפכנו לאנשים שאין להם את הטבע ואז גונבים ואז אנדרלמוסיה אנושית ושוב המבול. ולכן משה חוקק את איסור הריבית.

ועכשיו אנו מגיעים לעוד בעיה שמשה שם עליו לב (למעשה אברהם כבר שם על כך לב והמציא את הכנסת האורחים), והוא מה יקרה לאדם שלא צמח לו בנחלתו העונה ? לכאורה שאין לו, אז כל הקניינים של אחרים לא קבילים אצלו !! הרי הצו הקטגורי של קאנט טוען שהמוסר היא אך ורק שכל אחד מסכים לו והנה הוא לא מסכים לו. ולכן משה קובע שמתנות עניים לוקחים אפי' בכוח כלומר אין לבעלים קניין במתנות עניים.

במצב מוסרי כזה ?! לא היינו רואים מלחמות לעולם !! כי כל פרט נולד עם הטבע ואם ח"ו לא צמח לו בנחלתו אז הוא פשוט בא אצל השכן ולוקח מתנות עניים. כמובן עם היו גם עושים חלוקת עבודה ?! אז בוודאי היית לנו צמיחה אין סופית לכל בני אנוש כך שהיית לכולם זמן לעסוק במדעים או בתענוגות כך שכל אדם היה עוסק במה שבא לו. בכל אופן היינו כבר מזמן מנצחים את כל המחלות על דרך "והסירותי מחלה מקרבך"

נסכם:

על פי החשיבה של התורה אין קניין חל בכוח הכיבוש ולא בכסף, בכוח הכיבוש : בני ראובן וגד לא מביאים ביכורים. בכסף: אי אפשר למכור את הנחלה לצמיתות. הקניין חל אך ורק על ידי חלוקה וירושה. וזה לעומק גם הצו הקטגורי של קאנט.

על פי התורה זה לא שאלה של מוסר, זה שאלה של דרכו של האלוהים והטבע האנושי. כלומר במציאות כוח הכיבוש לא מזכה אותך בקניינים כי  מחר יבוא בעל כוח יותר חזק וייקח ממך את קניינך. וכן גם הכסף לא מזכה אותך כי מחר יבוא עשיר יותר ממך, והיות שהכסף מתכנכסת אצל יחידים כך שלבסוף יישאר אחד שיקנה את כל העולם, ולמה זה לא קורה ? כי האנשים לא יתנו לזה לקראות כלומר יפרוץ מלחמות כך שבאנדרלמוסיה אין לך קניינים.
מכאן נבין אייך הנביאים ידעו לומר מה יהיה מחר. כלומר נבואה היא על תנאי ואם התנאים הם כך וכך אז חייב להיות כך וכך.

לא ניכנס עכשיו להיסטוריה, מה קרה ולמה קרה. אבל האימפריות כן חשבו שכוח הכיבוש מזכה קניינים, והתחילו לכבוש וחוזר חלילה וחלילה עד ימינו אנו.

מה עוד ?! עד אימפריית הרומאי עוד ידעו רוב האומות לשמוט כספים, ומאז הרומאים גם זה בוטל כלומר הפסיקו לשמוט כספים כך שחוץ שכוח הכיבוש זיכה בקניינים גם הכסף זיכה בקניינים ועוד כסף עם ריבית שמתכנסת מהר אצל יחידים, 
ומשם שוב קיבלנו הפיכות חברתיות ואנדרלמוסיה אנושית בכל דור ודור.

עכשיו אנו מגיעים לימי הנאורות והפוסט מודרניות:

הם כבר מודעים שכוח הכיבוש לא מזכה קניינים. אבל כסף ?! בוודאי שמקנה קניינים !! 
תעצור נאור ותשאל אותו מהו קניין ולמה ? למה לא תגנוב ? התשובה שאני קיבלתי מהספרות (וחיפשתי המון) ?! "מסורת" = דוגמטיות !!

דת הקפיטליזם מקדשת את הקניינים (מסורת הם אומרים) בדוגמטיות ולא מבינה מימנה ומשמאלה.
היא כמובן מקדשת את חלוקת העבודה.

וכל זה בתנאי ששוללים את הטבע מכולם, אפי' את הירושה רוצים לבטל (כמובן הדוגמטיים האלה באמת לא מבינים למה ועל מה המציאו את הירושה), כך שכל אדם הוא עבד לכסף כלומר בלי כסף אין לו את הטבע. אסור לו על פי חוק לאגור אפי' מים או מי גשם. 

אם כל אדם הוא עבד לכסף, והכסף מתכנסת אצל יחידים ועוד מהר יותר בגלל הריבית, אז אין מנוס למלחמות נצחיות.

הפלוסים של השיטה: הרבה סחורות, הרבה צמיחה מהירה עד המלחמה הבא. על פי חז"ל כל שבעים שנה זה קורה.

נסכם את הפוסט מודרניזם:

הכסף נוצר על ידי חוב, כלומר הבנק מדפיסה את הכסף עכשיו על חשבון הבטחת עבדות בעתיד, כך שכולנו עבדים לבנקים. וכך אנו מקבלים קניינים ואת הבסיס שזה מים ולחם וחלב.

ומי מחזיק את השיטה הזו ? העבדות !! אבל העבדות לא תהיה אם לא נבזבז, כלומר לאנשים לא תהיה עבודה ויישארו בלי מים אפי' ולכן עד המלחמה הבאה, חובה על כל אדם לבזבז כמה שיותר. אחרת המלחמה תבוא מהר יותר.

לסיום:

על פי התורה חייבים חלוקה של הארץ לכל פרט ולכל נולד על ידי ירושה. ואי אפשר למכור את הנחלה לצמיתות. חייבים לבטל את הכסף כל שבע שנים. ואחרי כל זה גם אין קניין אבסולוטית כי יש נחלות שלא צמחו העונה ולכן מותר להם לקחת מתנות עניים. 

בכל אופן גם על פי התורה חלוקת עבודה היא הדבר הראוי כפי שדוד המלך אמר שיתפרנסו זה מזה. כך שתהיה הרבה סוגי סחורות ובזול לכולם. כך שגם אז הבזבוז תהיה לתועלת כולם.

יש עוד הרבה לדבר ולהסביר, אבל אי אפשר להאריך כל כך הרבה.
אם יהיה שאלות בהמשך אני הנסה לענות לפי הבנתי.

בברכה
max maxmen 

תוקן על ידי maxmen ב- 07/08/2014 19:01:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2014 08:31 לינק ישיר 

מקס,
רעיונות מעניינים מאד.
שנינו מסכימים שיש הרבה ביקורות על התרבות הכלכלית כפי שהיא היום.
אבל לדעתי הרעיונות שאתה מציע בשם התורה הם לא מציאותיים, בלתי אפשריים.
הטענה היסודית שלך היא שלכל אחד יש זכות לשטח קרקע בעולם. עכשיו, נגיד שאיך שהוא נייצר חלוקה כזאת- היא לא תהיה שוויונית (כי המשאבים לא מפוזרים באופן שווה בקרקעות השונות, עיין ערך נפט וערבים), כך שלא ברור לי מה היא כל כך הועילה. אבל מעבר לכך אני טוען שהיא לא רלוונטית.
מאז המהפכה התעשייתית הגורם המרכזי שמניע את הכלכלכה הוא הייצור ולא הקרקע. החקלאות עצמה הפכה לתעשייתית וממוכנת, לא נדרש כח אדם רב כדי לספק מזון להמוני בני אדם. לא התייחסת למהפכה התעשייתית, אם אני מבין נכון את דבריך אתה מעדיף לוותר עליה ולחזור לחקלאות שבה כל אחד מעבד את הקרקע שלו.
להבנתי המהפכה התעשייתית היא שינוי במציאות ולא רק שינוי בתפיסה, ולכן אי אפשר לגזור את הכלכלה של האנושות התעשייתית מהכלכלה של האנושות החקלאית.
אשמח בתשובתך וגם בהתייחסות של חברים אחרים לסוגיית התורה ותרבות הצריכה. מה יחס התורה לתרבות זו? (להבנתי התורה שוללת אותה). מה החלופה לתרבות זו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2014 08:59 לינק ישיר 

אופיר היקר,

בבקשה תבסס את דבריך:

א. מה כוונתך במושג "תרבות הצריכה"?

(אני שואל כי לעיל הנך מערבב כמה נושאים לסלט גדול, כגון פרסום, שיווק, תאוות בצע, חוסר פירגון.)

ב. האם לא נכון להגדיר את כל אלו כמידות רעות שמקורם בטבע האדם, ולאו דווקא בקוספירציה של תעשיינים?

(זאת משום שמשמע מדבריך שיש כאו איזה מושג מלאכותי, דהיינו, קבוצה של אינטרסנטים יצרה כאן תרבות-ניאו אלילית לטובת עידוד הצריכה. ואני שואל שאלת אפיקורס: אולי אתה מפריז בהערכת ההשפעה שלהם, והאמת היא שיצר לב האדם היה ונשאר חמדן לכל אורך ההסטוריה, ההבדל היחיד הוא שעכשיו יש לו עיניים = אמצעי תקשורת, אינטרנט וכו')

ג. בכלל, האם היחס שלנו ל"תאוות עולם הזה" אינו מושפע מספרי מוסר (המושפעים אולי מהנצרות) המתעלמים מהיחס החיובי בתנ"ך לעושר והנאה. התנ"ך מלא בהבטחות להצלחה חומרית וקניינית בתמורה לציות לאלוקים!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2014 09:57 לינק ישיר 

אתה רוצה לטעון על ארבעים ושמנה דברים שהתורה נקנית בהם שהם בעצם קנויים מהנוצרים ,קצת נסחפת לדעתי..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2014 10:59 לינק ישיר 

פתי,
שאלת:
א. מה כוונתך במושג "תרבות הצריכה"? 
תשובתי: להרחבה בביאור המושג תרבות הצריכה ראה את הערך 'תרבות הצריכה ב- ויקיפדיהאקו-ויקי.
ואכן יש במושג זה מידת מה של סלטיות, אבל כך דרכה של התרבות האנושית, להיות מגוונת ומורכבת, ואני לא רואה בזה פגם.

ב. האם לא נכון להגדיר את כל אלו כמידות רעות שמקורם בטבע האדם, ולאו דווקא בקוספירציה של תעשיינים?
תשובתי: אני מסכים שבטבע האדם יש מידות רעות, וגם שלא מדובר בקונספירציה של תעשיינים.
לדעתי השאלה היא לאן התרבות מכוונת את המידות הרעות. התורה מכוונת אותנו לשלוט בהם ולהשתדל להרבות טוב בעולם. ואילו בתרבות הצריכה סומכים על ה'יד הנעלמה' של כלכלת השוק, שתגרום לכך שהאינטרסים הפרטיים יפעלו בסופו של דבר לטובת כולם. ואז מתברר שהיד הנעלמה לא כל כך דואגת לכולם באופן שהיינו רוצים. ולכן אני שואל מה לתורה יש לומר בעניין זה.

ג. בכלל, האם היחס שלנו ל"תאוות עולם הזה" אינו מושפע מספרי מוסר (המושפעים אולי מהנצרות) המתעלמים מהיחס החיובי בתנ"ך לעושר והנאה. התנ"ך מלא בהבטחות להצלחה חומרית וקניינית בתמורה לציות לאלוקים!.

תשובתי: הבטחות לא מעידות על כך שצריך לרדוף אחרי ההצלחה החומרית. המסר של התורה הוא לחתור לדבוק בד' ולעשיית הטוב, והריפוד זה ההצלחה החומרית שהקב"ה שולח. אבל ההצלחה החומרית אינה המטרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2014 12:18 לינק ישיר 

אופיר,

כתבת:

"הבטחות לא מעידות על כך שצריך לרדוף אחרי ההצלחה החומרית"

אבל הן מעידות על המצב האידיאלי מנקודת מבטה של התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2014 14:55 לינק ישיר 

א_אופיר כתב:
מקס,
רעיונות מעניינים מאד.
שנינו מסכימים שיש הרבה ביקורות על התרבות הכלכלית כפי שהיא היום.
אבל לדעתי הרעיונות שאתה מציע בשם התורה הם לא מציאותיים, בלתי אפשריים.
הטענה היסודית שלך היא שלכל אחד יש זכות לשטח קרקע בעולם. עכשיו, נגיד שאיך שהוא נייצר חלוקה כזאת- היא לא תהיה שוויונית (כי המשאבים לא מפוזרים באופן שווה בקרקעות השונות, עיין ערך נפט וערבים), כך שלא ברור לי מה היא כל כך הועילה. אבל מעבר לכך אני טוען שהיא לא רלוונטית.
מאז המהפכה התעשייתית הגורם המרכזי שמניע את הכלכלכה הוא הייצור ולא הקרקע. החקלאות עצמה הפכה לתעשייתית וממוכנת, לא נדרש כח אדם רב כדי לספק מזון להמוני בני אדם. לא התייחסת למהפכה התעשייתית, אם אני מבין נכון את דבריך אתה מעדיף לוותר עליה ולחזור לחקלאות שבה כל אחד מעבד את הקרקע שלו.
להבנתי המהפכה התעשייתית היא שינוי במציאות ולא רק שינוי בתפיסה, ולכן אי אפשר לגזור את הכלכלה של האנושות התעשייתית מהכלכלה של האנושות החקלאית.
אשמח בתשובתך וגם בהתייחסות של חברים אחרים לסוגיית התורה ותרבות הצריכה. מה יחס התורה לתרבות זו? (להבנתי התורה שוללת אותה). מה החלופה לתרבות זו?

1, מצטער לומר שאתה כמו הרבה כאן לא יורדים לסוף דעתי בנושא. אני לא חושב לרגע לחזור לחקלאות. אני מדבר עקרונית שהאדם וקיבוץ אנשים כחברה, לא יכולה להתחיל עם שלילת הטבע. כלומר דבר ראשון את הבסיס שזה אומר דיור מים ומקור פרנסה ?! חייב כל אדם שתהיה לו מיום היוולדו. ומשאבי הטבע של הכדור צריך להיות מחולקת כלומר הם לא למכירה כמו למשל גז הטבעי ומשאבי ים המלח.

כל ניסיון לומר שהיום הוא מציאות אחרת ולכן המצב צריך להיות כמו שהיא ?!  מראה על היא הבנת הדברים לעומקן !! הכסף המתכנסת היא עובדה נצחית, פשוט חוקי טבע. שלילת הטבע מכל אדם היא עובדה. כך שחייב לפרוץ מלחמות מהעבדות האדם לתאגידים ולבסוף לתאגיד אחד.

2, הגורם המרכזי שמניע את הכלכלה היא שלילת הטבע מהאדם = העבדות = חוב = הדפסת הכסף על חשבון העמל עתידי
ולכן במצב כזה, חייבים בזבוז כך שאם יש לך בעיה עם מוסר חז"ל ?! אז לבסוף לא תהיה אפי' מוסר תורה ומי מדבר על מוסר חז"ל.
אם לא תפנים את הנקודה הזה, לא תבין אייך פתאום אפי' את עיקרי התורה אי אפשר לקיים, ומי מדבר על מוסר חזלינו של פת במלח תאכל.

באסכולת שיקגו האני מאמין הראשון היא שלילת הטבע מכל נולד = מקל, בכדי לקבל צמיחה = הגזר.
כך שאם תתן לאנשים את הבסיס מראש (דיור ומים), והם אנשים שיש להם משמעות חיים מעבר למקסם את רווחיהם ?! אז לא תהיה צמיחה. כי באמת האנשים האלה מתנהגים כפי חזלינו.
הדבר היחיד שכופה על אנשים כאלה להיות חלק בצמיחה, היא העובדה ששוללים מהם אפי' את הבסיס. כך לדוגמה את כלכלת ישראל היום שעומדת כרגע על השוק הנדל"ן, כל כולו מהסיבה הפשוטה ששוללים מכל אדם את ארץ ירושתו. מכאן תבין שהמניע של כל כלכלה היא העבדות.

לסיכום:
כל ילד יודע את דעת חז"ל בעניין, ביהדות החרדית זה מציאות, כך שלנסות להטיף מוסר בעניין, ממש לא במקום.
כי ראה את הרדיפה של נערי האוצר זה עשור מול התרבות החרדית ותבין שדווקא האי צריכה והאי עבדות כלומר לא שני מפרנסים למשפחה כפי שהכלכלה המודרנית דורשת ?! היא היא הראיה כמה קריטית היא הבזבוז לקיומו של הכלכלה. הטענה שלהם כלפי החרדי היא העניות מרצון וכך הם גורמים האטה בצמיחה. ולכן הם עושים את כל הגזירות הכלכליות נגד עקרות בית והפסקת כל תמיכה ממשלתית בכדי שלעניים לא תהיה ממש כלום ואז הם יצוא לעבוד וכמובן יהיה להם לבזבז והנה כך הכלכלה תצמח.

מה שהם לא מבינים הוא, שאנחנו (כל הציבור ולא רק החרדית, כל המערב ולא רק בארץ ישראל) כבר אחרי הרי החושך, כלומר אין רואים אור בקצה המנהרה כך שאין מה שיגרום לצמיחת הכלכלה. כי החובות מעל הראש ולרוב רובו של המשפחות יש שני פרנסים. ולכן אין מנוס למלחמה.

הדרך היחידה למנוע מלחמה היא שמיטת חובות כל כמה שנים. כך שכל אדם ומדינה יתחיל מאפס שוב להצמיח את הכלכלה.
צריך תודעתית להבין שאי אפשר בטבע לשמור על עמל אנושי לאורך זמן, כלומר לאגור כסף לנצח לימי הזקנה ושאר החלומות הרטובים.

תוקן על ידי maxmen ב- 10/08/2014 15:22:16

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > התורה ותרבות הצריכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.