| נשלח ב-4/8/2014 15:11 |
|
| |
לימוד ליל ט' באב ה תשע"ד בעצור חושבים
כרגיל, כל חברינו (וחברותינו) וכל מי שרוצה, מוזמן הלילה ללימוד.
אפשר להציע כאן נושאים.
אני מציע כמה נושאים אפשריים, שחלקם נידונו כמדומה בעבר:
מה תפקידו של האבל?
האם החורבן היה רק לרעה? אולי להפך.
למה עלינו לשאוף כדי לתקן את החורבן?
מה יכולה להיות דמותה של הגאולה העתידה? איזה מקום יהיה בה למקדש?
איך חשים אבלות בט' באב של הזמן הזה?
למשל, ארצה לטעון שהתולדות הטובות של החורבן, לדורות, כלומר חורבן המקדש, הן אולי עולות על החסרונות. (ויש כמובן לנמק ובמיוחד באשר הדברים נראים בלתי אפשריים, קנטרניים ואולי אפיקורסיים).
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 15:13 |
|
| |
כמדומני שכבר פתחת אשכול בעניין
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 15:24 |
|
| |
האם יש בכלל מקום לאבלות על מה שקרא לפני אלפי שנים? האם ההתעסקות בעבר אינה מוגזמת?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 15:29 |
|
| |
חסדא
אני רואה שהייתי צריך להבהיר יותר. הכוונה היא לדיון חי. המשתתפים כותבים במקוון, מעין צ'ט כזה, אלא שהתוצאות באשכול ונשמרות.
אם כוונתך לאשכול שלך, הרי הוא עסק באפשרות להקריב קרבנות בזמן הזה. זה אשכול חשוב מאד, ובשעתו היו לי דברים בנושא, אבל סבורני שעיון בשאלות של אפשרות הקרבת קרבנות יהיה לפחות בחלקו בגדר עיסוק בתורה האסור מפאת האבלות. (להבדיל משאלות של בירור עובדתי כמו זיהוי כהנים וכיו"ב).
*** אלי
זו שאלה! אפילו שתים.
לגבי האבלות, ברור שהיא ממלאת מטרה חינוכית. אם תחילה התאבלו כי חשו אבל, ואדרבה, האבל הקבוע בתקנה היה בו משום מיתון של הכאב והייאוש, אזי המשך האבל היה שימור של הגעגועים לעבר והתקוה לעתיד. בסגנון אחד העם, יותר מהתגעגעו עם ישראל למקדש, הגעגועים למקדש שמרו על עם ישראל שיתגעגע לארצו ולמקדשו ויאמין שעדיין אנו חשובים בעיני ה' למרות שגרשנו מנחלתנו.
לגבי ההתעסקות בעבר, השאלה היא כמה זמן מעניקים לזה. יש הבדל בין תשעה באב של הגמרא והרמב"ם לבין שלושת השבועות שלנו. אני בהחלט סבור שכל מה שהוא תוספת על ט באב והשבוע שחל בו ט' באב הרי זה בגדר התעסקות מוגזמת. והדברים צריכים ביאור ונימוק.
והנה מדברי חסדא ואלי יש לנו כבר כמה נושאים ללילה...
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 15:29 |
|
| |
אני חושב, על בסיס דברים שקראתי. שעיקר האבלות צריכה להיות על הסיבות שהובילו לחורבן הבית.
אני מסכים עם מיימוני, אינני מרגיש צער על עצם החורבן, או על העובדה שאין מקדש.
אבל תשעה באב, זו הזדמנות לזכור את חשיבות המצוות שבין אדם לחברו, זו הזדמנות מצויינת לדבר על נושאים חברתיים, להיות קצת עצובים על הפירוד, על השנאה, על ההשתקה של קולות, על מריבות בין אנשים, על דביקות בכסף על חשבון אנושיות.
כל הדברים האלה, הם הדברים שמעציבים אותי בתשעה באב, הם עוזרים לי לזכור כמה הדרך ארוכה, וכמה עוד יש לתקן.
וכמו שאמר פעם פרופסור לייבוביץ' המנוח
אני אומר שמבחינת היהדות ההיסטורית קיימת האמונה במשיח שיבוא אבל לא במשיח שבא. מהותו של המשיח שהוא מציג דבר שהוא העתיד הנצחי.
כלומר במשנתו של לייבוביץ' איננו צריכים לחכות למשיח שבא, כלומר למשיח שיכול לבא. אלא כל הזמן לשפר ולשפר ולעולם לא לשקוט על שמרינו.
כבר רשב"ג רצה לבטל את ט' באב ולא הודו לא חכמים. גם בדורינו כשלכאורה הגלות הגשמית כבר הסתיימה (לפחות באופן זמני), עדיין יש מקום לתשעה באב. יש מקום לזכור כמה אנחנו עדיין רחוקים מתיקון החברה. אנחנו עדיין לא בימים של וגר זאב עם כבש וכו'
תוקן על ידי orelzion ב- 04/08/2014 15:30:44
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 15:39 |
|
| |
כבר אמרו חז"ל (תלמוד בבלי מסכת תענית דף ל עמוד ב )
"כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בשמחתה, ושאינו מתאבל על ירושלים - אינו רואה בשמחתה"
האם יעלה על הדעת שחז"ל דברו שטויות ח"ו ? הרי לא ראו שהמתאבלים לא רואים בשמחתה ?!
התשובה היא כפי שאני מסביר כל הזמן שהיהדות היא בחשיבה דורית. כלומר שצאצאיך בעתיד זה אתה בהווה, כך שצאצאיך יראו בשמחתה.
מכאן נבין בעצם שחז"ל אומרים לנו, שכל מי שלא מתאבל פשוט לא זוכה לשרידות אבולוציונית. וכמה נכון ועובדתית הם דבריהם הקדושים. כי למי שאין חלום לעתיד יותר טוב ?! אין לו סיבה לשרוד !! ולכן לא מוליד הרבה ולא משקיע בחינוך נצחי שרידותית לנצח = יהדות.
מי ייתן שכולנו נזכה לשרידות נצחית ובעיקר עם התפתחות התבונה שנהיה כמו האלוהים כפי שחז"ל אמרו לנו השבת, (דברים רבה (וילנא) פרשת דברים פרשה א)
ה' אלהיכם הרבה אתכם והנכם היום ככוכבי וגו' אמר להן היום אתם ככוכבים אבל לעתיד לבא לרב אתם עתידים להיות דומין לרבכן כיצד כתיב כאן כי ה' אלהיך אש אכלה וכתיב בישראל לעתיד לבא (ישעיה י) והיה אור ישראל לאש וקדושו ללהבה, א"ר לוי בר חמא ומה מי שעובד עבודת כוכבים הרי הוא כמותו שנאמר (תהלים קטו) כמוהם יהיו עושיהם וגו' מי שעובד להקב"ה לא כל שכן שיהיה כמותו.
תוקן על ידי maxmen ב- 04/08/2014 15:40:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 15:46 |
|
| |
התכונתי לאשכול שפתחת לפני כשנה או שנתיים בעצם היום הזה
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 16:05 |
|
| |
לימוד? נתחיל בלימוד.
גיטין דף נה:
אקמצא ובר קמצא חרוב ירושלים, אתרנגולא ותרנגולתא חרוב טור מלכא, אשקא דריספק חרוב ביתר. אקמצא ובר קמצא חרוב ירושלים, דההוא גברא דרחמיה קמצא ובעל דבביה בר קמצא, עבד סעודתא, אמר ליה לשמעיה: זיל אייתי לי קמצא, אזל אייתי ליה בר קמצא. אתא אשכחיה דהוה יתיב, אמר ליה: מכדי ההוא גברא בעל דבבא דההוא גברא הוא, מאי בעית הכא? קום פוק! אמר ליה: הואיל ואתאי שבקן, ויהיבנא לך דמי מה דאכילנא ושתינא, אמר ליה: לא. אמר ליה: יהיבנא לך דמי פלגא דסעודתיך! אמר ליה: לא. אמר ליה: יהיבנא לך דמי כולה סעודתיך! א"ל: לא. נקטיה בידיה ואוקמיה ואפקיה. אמר: הואיל והוו יתבי רבנן ולא מחו ביה, ש"מ קא ניחא להו, איזיל איכול בהו קורצא בי מלכא.
עד כאן הסיפור התלמודי אני מקווה שאין צורך בתרגום. ונתחיל בשאלות. א. קמצא חברו של בעל הבית, מה הוא שייך לכותרת שבגללו חרב הבית? הרי הוא בכלל לא השתתף בסעודה? ב. איזה מין שם זה קמצא? לא מצינו כדוגמתו בכל המקורות? ג. הרי מי שהיה אשם בכל העסק הזה היה בעל הסעודה? שהתנהגותו היתה מחפירה ביותר. מה היה שמו? ד. האם שמשו של בעל הבית היה חרש? הוא לא שמע שאמרו לו. להזמין את קמצא. ה. אשמה גדולה הרי רובצת גם על החכמים שישבו בסעודה ולא מחו על התהגותו של בעל הבית. מי הם? מה שמם?
תשובות תתקבלנה בברכה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 16:21 |
|
| |
המלה קמצא פירושה חגב ואפשר גם לפרשה נמלה, ואידך זיל גמור.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 16:27 |
|
| |
מיימוני
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 16:48 |
|
| |
פירוש אלטרנטיבי:
קמצא היה חבירו הטוב של 'ההוא גברא', ובר קמצא היה בנו של קמצא. השמש שמע נכון, והלך להזמין את קמצא לסעודה. קמצא לא יכל לגשת לדלת באותו רגע, לכן מסר השמש את ההזמנה בידי בנו בר קמצא.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 16:50 |
|
| |
ולמה רובצת אשמה על החכמים שבסעודה?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 16:52 |
|
| |
בר קמצא בזדון לא מסר את ההזמנה לידי אביו. כך הוא התנקם גם באביו וגם בשנוא נפשו בעל הבית. צדק בעל הבית שזרק אותו בידים מהסעודה!
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 17:07 |
|
| |
|
| נשלח ב-4/8/2014 17:27 |
|
| |
אין שום אשמה על קמצא כשם שאין אשמה על התרנגולת. הגמ' באה להראות איך דברים זעירים עלולים להוביל לאסונות גדולים, לשם כך היא מצטטת את הפסוק (שכל מצטטי הגמ' משמיטים כי הוא לא נראה להם קשור) אשרי אדם מפחד תמיד. לאמור: חכמים הזהרו במעשיכם. לפיכך היא מביאה את הסיפור בו בלבול קל בשמותגרם לחורבן הבית. בכך תורצו כמעט כל השאלות. וזו עוד דוגמא למאמרי חז"ל שמוצאים מהקשרם.
תוקן על ידי אריאל73 ב- 04/08/2014 17:29:46
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2014 17:32 |
|
| |
וע"ד הדרש נוכל גם לפרש את שמו לפי דרכנו. קמצא היא נמלה. הגמ' בוחרת בשם זה כדי להדגיש את חוסר החשיבות, לכאורה, שיש לשם זה.
|
|
|
|
|