בית פורומים עצור כאן חושבים

לימוד ליל ט' באב ה תשע"ד בעצור חושבים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/8/2014 17:58 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 18:12 לינק ישיר 

תיתי לו ל - מ  על פרושו.  אבל מאיפה הוא המציא את  הפרוש של קמצא= נמלה?  ומאיפה הוא המציא קמצא חגב?

אונקלוס ויקרא פרק יא פסוק כב

(כב) ית אלין מנהון תיכלון ית גובא לזניה וית רשונא לזנוהי וית חרגלא לזנוהי וית חגבא לזנוהי:

הרעיון שהמרש"א הביא כי בר קמצא היה בנו של קמצא- לא מחזיק מיים. אין לו על מה שיסמוך.

למרות כל הדברים ש מ  לא צודק, הוא בהחלט צודק.  בפ' שלח- על המרגלים התרגום של כחגבים הינו בעיננו- מתרגם אונקולוס -קמצין.

הסיפור הזה לא היה. רק משל היה- כשם שהסיפור על חורבן ביתר לא היה- הרי אנחנו יודעים בדיוק למה ואיך חרבה ביתר.
-
לא היה חשוב לציין את שם בעל הבית והחכמים. כי כולם היו קמצין אנשים קטנים. המקדש חרב כי כולם התנהגו כאנשים קטנים כחגבים שרק צרכיהם מענין אותם. זו היתה כנראה צורת ההתנהגות באותו דור.

האדמו"ר מצאנז הקודם  שאל- האם השמש היה חרש? וענה- לא- הוא לא היה חרש- הוא שמע בדיוק, אז למה הוא הזמין את השונא? כי הוא ידע- חבר טוב וקרוב בא לבד בלי הזמנה. רק שונאים מזמינים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 18:19 לינק ישיר 

עדיות (פרק ח’ משנה ד’) ברטנורא : "איל קמצא - מין חגב הוא תרגום כחגבים כקומצין". רש"י עבודה זרה (דף ל"ז עמוד א’) "איל קמצא - מין חגב הוא"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 18:21 לינק ישיר 

שבת (דף ע"ז עמוד ב’) מפרש: "קמצא - ארבה ול"נ קמצא נמלה"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 19:38 לינק ישיר 

פתימאי

אני מתיחס רק למה שכתוב במוסמכים לשפה. רש"י עם כל גדולתו -אינו נמנה עם הבלשנים או יודעי השפה המובהקים.
מה שנראה לו- אינו אסמכתא לשונית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 19:53 לינק ישיר 

אונקלוס טוב?

ונהי בעינינו כחגבים וכן היינו בעיניהם" (במדבר, יג ל"ג): "ותמן חזינא ית גבריא בני ענק מן גבריא והוינא בעיני נפשנא כקמצין וכן הוינא בעיניהון".

סוטה (לה ע"א): "אמר רב משרשיא: מרגלים שקרי הוו, בשלמא ונהי בעינינו כחגבים לחיי, אלא וכן היינו בעיניהם מנא הוו ידעי? ולא היא, כי הוו מברי אבילי, תותי ארזי הוו מברי, וכי חזינהו, סלקו יתבי באילני, שמעי דקאמרי: קחזינן אינשי דדמו לקמצי באילני"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 21:35 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:

רש"י עם כל גדולתו -אינו נמנה עם הבלשנים או יודעי השפה המובהקים.
.

?!?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 22:01 לינק ישיר 

eli_s כתב:
האם יש בכלל מקום לאבלות על מה שקרא לפני אלפי שנים? האם ההתעסקות בעבר אינה מוגזמת? 

אבלות של ציווי היא לא אבילות טבעי שלא צריך בכלל לצוות.
אבלות של ציווי מיועדת לזיכרון. אותו דבר כתיבת  היסטוריה היא לצורך זיכרון, וכל כולו של הזיכרון היא לתקן בהווה.

עכשיו השאלה מה המצב היום האם היום יותר טוב ? האם הפנימו בכלל מה היה בעבר כך שנדע מה לעשות היום ?
מי שלא יודע את העבר לא יודע בכלל מה טוב ומה רע בהווה.

לשם הדוגמה:
מי שלא אמר עכשיו בבית כנסת איכה ולא ראה ולא הפנים את זעקת הנביא  (
איכה פרק ה ד)
"מֵימֵינוּ בְּכֶסֶף שָׁתִינוּ עֵצֵינוּ בִּמְחִיר יָבֹאוּ"
האם יבין לעולם מה טוב ומה רע ??

אתה יודע מה, תקרא ותלמד את כל הפרק ונראה האם זה העבר או ההווה ממש.
איכה פרק ה 

(א) זְכֹר יְקֹוָק מֶה הָיָה לָנוּ הביט הַבִּיטָה וּרְאֵה אֶת חֶרְפָּתֵנוּ:
(ב) נַחֲלָתֵנוּ נֶהֶפְכָה לְזָרִים בָּתֵּינוּ לְנָכְרִים: (תסתכל מסביבך)
(ג) יְתוֹמִים הָיִינוּ אין וְאֵין אָב אִמֹּתֵינוּ כְּאַלְמָנוֹת: (תסתכל מסביבך)
(ד) מֵימֵינוּ בְּכֶסֶף שָׁתִינוּ עֵצֵינוּ בִּמְחִיר יָבֹאוּ: (אסור לאגור מים על פי חוק ומי מדבר על עצים ?)
(ה) עַל צַוָּארֵנוּ נִרְדָּפְנוּ יָגַעְנוּ וְלֹא הוּנַח לָנוּ: (תראה כמה רודפים את עקרות בית כלומר לא מספיק מפרנס אחד למשפחה)

(ו) מִצְרַיִם נָתַנּוּ יָד אַשּׁוּר לִשְׂבֹּעַ לָחֶם: (אנחנו תלויים באימפריות = קרן המטבע הבנק המרכזי ועוד ועוד)

(ז) אֲבֹתֵינוּ חָטְאוּ אינם וְאֵינָם אנחנו וַאֲנַחְנוּ עֲוֹנֹתֵיהֶם סָבָלְנוּ: (דוגמטיות משווע כי אבתינו נהגו = המציאו את השיטה הכלכלית המטורפת הזו, ואנחנו עוונתיהם סבלנו, שנולדנו בלי הטבע כלומר שוללים מראש את הטבע מכל פרט להיות עבד לטייקונים ולאימפריות)

(ח) עֲבָדִים מָשְׁלוּ בָנוּ פֹּרֵק אֵין מִיָּדָם: (הם הם האימפריות, שהם בורים ועםארצים גמורים משלו בנו בכפיה וכוח החוק והמשטר)

(ט) בְּנַפְשֵׁנוּ נָבִיא לַחְמֵנוּ מִפְּנֵי חֶרֶב הַמִּדְבָּר: (מחפשים זול אצל הערבים, ומפחדים מהם = חרב המדבר)

(י) עוֹרֵנוּ כְּתַנּוּר נִכְמָרוּ מִפְּנֵי זַלְעֲפוֹת רָעָב: (תסתכל בסביבך מיליון ילדים שאין להם אוכל במקרר עד שהעור שלהם נשחר מרוב רעב)

(יא) נָשִׁים בְּצִיּוֹן עִנּוּ בְּתֻלֹת בְּעָרֵי יְהוּדָה: (נשים בכדי להציל את עצמן שולחים רווקות לקרב, גם ראיתי אישה בהיריון בצבא, ועוד הטיפשים מתגאים עם זה)

(יב) שָׂרִים בְּיָדָם נִתְלוּ פְּנֵי זְקֵנִים לֹא נֶהְדָּרוּ: (ההמונים נתלים בידי שרים או ביד הנעלמת במקום לכבד את דעת הזקנים)

(יג) בַּחוּרִים טְחוֹן נָשָׂאוּ וּנְעָרִים בָּעֵץ כָּשָׁלוּ: (הבחורים שראויים היו להיות יושבים לפני הזקנים ללמוד מהם תורה, נופלים בקרב. כמו שמסביר האלשיך הקודש ( איכה פרק ה פסוק יג) בחורים הראוים לישב בישיבה לפני הזקנים, כי בטלו יגיעת עול תורה הביאם ה' לעול דרך ארץ, כמאמר התנא (אבות ג ה) הפורק ממנו עול תורה נותנים עליו עול מלכות ועול דרך ארץ. ונערים הראוים להתחנך בתורה יצאו לתרבות רעה, כבן סורר ומורה הראוי לינתן על עץ כמו שאמרו ז"ל (סנהדרין מו א) שעליו נאמר (דברים כא כב) כי יהיה באיש חטא משפט מות והומת ותלית אותו על עץ על בן סורר ומורה נאמר. וזה יאמר, כי על בזותם תלמידי חכמים, נערים כשלו בעץ הידוע לנער הוא הסורר ומורה כי יוצאים לתרבות רעה. ומזה נמשך לדבר על רעה הנמשכת מביטול תורה, )

(יד) זְקֵנִים מִשַּׁעַר שָׁבָתוּ בַּחוּרִים מִנְּגִינָתָם: (כלומר אין חוקה וסנהדרין כך שלקחו מהבחורים את שמחתם כי הם עבדים לדמיון ומוקרבים למולך)

(טו) שָׁבַת מְשׂוֹשׂ לִבֵּנוּ נֶהְפַּךְ לְאֵבֶל מְחֹלֵנוּ: (הנה אנו עוד אבלים היום כמו אז שממש שבת משוש לבנו וכל מחלינו הוא על אבל)

(טז) נָפְלָה עֲטֶרֶת רֹאשֵׁנוּ אוֹי נָא לָנוּ כִּי חָטָאנוּ: (אין חוקה, חוקה = עטרת ראשנו )
(יז) עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ:
(יח) עַל הַר צִיּוֹן שֶׁשָּׁמֵם שׁוּעָלִים הִלְּכוּ בוֹ: (תסתכל מסביבך)
(יט) אַתָּה יְקֹוָק לְעוֹלָם תֵּשֵׁב כִּסְאֲךָ לְדֹר וָדוֹר:
(כ) לָמָּה לָנֶצַח תִּשְׁכָּחֵנוּ תַּעַזְבֵנוּ לְאֹרֶךְ יָמִים:
(כא) הֲשִׁיבֵנוּ יְקֹוָק אֵלֶיךָ ונשוב וְנָשׁוּבָה חַדֵּשׁ יָמֵינוּ כְּקֶדֶם:
(כב) כִּי אִם מָאֹס מְאַסְתָּנוּ קָצַפְתָּ עָלֵינוּ עַד מְאֹד:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 22:11 לינק ישיר 

אין ספק מקסמן, אין ספק

זהו יום מקסמן מושלם!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 22:40 לינק ישיר 

אריאל73 כתב:
ירוחםשמ כתב:

רש"י עם כל גדולתו -אינו נמנה עם הבלשנים או יודעי השפה המובהקים.
.

?!?!

רש"י לא נחשב לבלשן כמו הרד"ק הראב"ע אנוקולוס. הלשון נראה לי שרש"י השתמש מעיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 22:44 לינק ישיר 

פתיאמי כתב:
אונקלוס טוב?

ונהי בעינינו כחגבים וכן היינו בעיניהם" (במדבר, יג ל"ג): "ותמן חזינא ית גבריא בני ענק מן גבריא והוינא בעיני נפשנא כקמצין וכן הוינא בעיניהון".

סוטה (לה ע"א): "אמר רב משרשיא: מרגלים שקרי הוו, בשלמא ונהי בעינינו כחגבים לחיי, אלא וכן היינו בעיניהם מנא הוו ידעי? ולא היא, כי הוו מברי אבילי, תותי ארזי הוו מברי, וכי חזינהו, סלקו יתבי באילני, שמעי דקאמרי: קחזינן אינשי דדמו לקמצי באילני"

הרי את אונקולוס אני הבאתי קודם! כמקור מהימן וטוב

כשאדם חושב על עצמו כחגב, הוא חושב ומבין כי כך רואים אותו אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 23:00 לינק ישיר 
לא מחזיק מים? זה הפשט הרגיל!

ירוחםשמ כתב:

הרעיון שהמרש"א הביא כי בר קמצא היה בנו של קמצא- לא מחזיק מיים. אין לו על מה שיסמוך.

היה קמצא ובנו היה מכונה בר קמצא. מה כל כך מפריע לך?

לא זכיתי להבין

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 23:07 לינק ישיר 

למה אתה חושב שזה מפריע לי? אני מציין דברים גם שהם לא מפרעים לי לצום.
כשאומרים משהו כה חשוב. יש לבסס זאת על מקורות.  הגמרא לא מצינת את זה  רבי לא שנה לרבי חייא מניין?
ולהבין אפשר בדיוק ההפך.
מה עוד כפי שאמרתי הסיפור הזה לא היה ולא נברא, רק משל היה. על אנשים קטנים כחגבים.
הגמרא בהמשך מספרת על אסקא דריספקא שחרב בייתר! אתה מכיר את ההיסטוריה מהגמרא איך חרבה בייתר?
תעיין ביושלמי ותגלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 23:24 לינק ישיר 

אני רק יודע שכל בוקר אחרי הסנדוויץ', בברכת המזון, בברכה רביעית, אני אמור להרגיש הודאה על שלא הסריחו (הרוגי ביתר...)

או שגם זה משל היה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 23:34 לינק ישיר 

פתיאמי כתב:
אני רק יודע שכל בוקר אחרי הסנדוויץ', בברכת המזון, בברכה רביעית, אני אמור להרגיש הודאה על שלא הסריחו (הרוגי ביתר...)

או שגם זה משל היה...

אני לא מכיר אותך כתם או כלא מבין, חורבן ביתר התרחשה בגלל מרד בר כוזיבא בר כוכבא- שמלך בביתר שלש וחצי שנה.
ולא בגלל אסקא דריספקא- יצולי העגלה מזדמנת של הרומאים כפי שהגמרא מספרת.  כאן. עם הסיפור של קמצא.

אתה יודע מה ההבדל ביננו- אני מרגיש כעס בברכה הרבעית, על כך שאני מודה שאיפשרו לקבור אותם, אני מצער מאד מאד על מאות האלפים שרצחו שם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לימוד ליל ט' באב ה תשע"ד בעצור חושבים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.