בית פורומים עצור כאן חושבים

מוסר ואבולוציה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/8/2014 19:04 לינק ישיר 

אנסה להבהיר שוב את שאלתי.

הנחת היסוד שלי היא שברירת המחדל היא שיש התאמה בין המוח לבין המציאות. מה שנראה לנו נכון- סביר מאוד שהוא באמת כזה ואנו לא חיים במין חלום מתמשך.

המוסר בהקשר הוא הזה הוא חריג. מכיוון שיש סיבה אבולוציונית להתפתחותו, ממילא עולה השאלה האם העובדה שהוא נראה לנו אמיתי אכן משקפת את המציאות.

שאלתי היתה האם אכן המסקנה שמוסר הוא אשליה היא מסקנה מתבקשת לאור הנחות היסוד הנ"ל.

זו השאלה שמעניינת אותי.

בנתיים היחיד שענה על השאלה באופן ישיר הוא יש, שטען שמוסר אינו חריג בעניין הזה, שכן ישנן תודעות נוספות שמועילות מבחינה אבולוציונית, ובכל זאת אנחנו אוחזים בהן.

אשמח מאוד לשמוע התייחסויות נוספות לשאלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2014 19:10 לינק ישיר 

שאלה נוספת (אם כי לא לגמרי קשורה לדיון) שהייתי שמח מאוד לשמוע התייחסוית אליה, היא בהקשר לדבריו של מתעניין.

מי שמאמין שמוסר זה לא פעולה חשמלית במוח ותו לא אלא גם משהו אובייקטיבי, נדרש להתמודד עם שאלה קצת קשה.

היכן מצויה הקטגוריה המבדילה בין פעולה מוסרית לשאינה כזו? מדובר במשהו מטאפיזי לחלוטין...

כל העצמים הקיימים בעולם הם דברים שניתן לחוש אותם באחד מהחושים שלנו, וכל התאוריות המדעיות מטרתן לתאר מה אנחנו מקבלים דרך אותם חושים. לא כן הוא המוסר, שהוא מטבעו משהו מטאפיזי שאינו בא לתאר את מה שאנחנו רואים בעינינו, ולפיכך עולה שוב החשד שמדובר במשהו שהוא פרי הדמיון שלנו בלבד...

אני מקווה שהבהרתי את עצמי מספיק טוב.

כאמור, אשמח מאוד לשמו התייחסיות גם לשאלה זו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2014 19:30 לינק ישיר 

הרי כל המושגים המופשטים אינם ניתנים לראיה חושית( והמוסר אינו יוצא דופן מבחינה זאת )ואף אחד לא טוען שמושגים מופשטים לא קיימים בעולם וכולם הם פרי הדמיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2014 19:57 לינק ישיר 

פלמוני24 כתב:

הנחת היסוד שלי היא שברירת המחדל היא שיש התאמה בין המוח לבין המציאות. המוסר בהקשר הוא הזה הוא חריג. מכיוון שיש סיבה אבולוציונית להתפתחותו

התפיסה שלך ביחס למציאות - גם היא כנראה התפתחה אבולוציונית. סביר מאוד להניח שתפיסת המציאות של קוף אינה בדיוק זהה לזו של האדם.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2014 20:23 לינק ישיר 

אפרים,

תוכל לתת דוגמא למושג מופשט כזה, שכולם מודים שהוא קיים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2014 21:00 לינק ישיר 

אהבה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2014 21:22 לינק ישיר 

אהבה זה רגש שאדם חווה. תהליך גופני. מה מופשט בזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2014 23:04 לינק ישיר 

צריך להבחין בין המושג לבין הביטוי המוחשי שלו.

מושגים מופשטים כמו אהבה,שנאה ,מוסר,געגועים ועוד -יסודם ברגש. את המושג עצמו לא ניתן לקלוט בחושים אלא רק את ביטויו המעשי.(שלא תמיד בא לידי ביטוי)

למשל אפשר לחוש אהבה (מושג מופשט) בלי לחבק או לגעת ואז האהבה לא באה לידי ביטוי מוחשי. אפשר לחוש שנאה (מושג מופשט) ולא להרביץ (שזה ביטוי מוחשי לשנאה ) וכך גם המוסר הוא רגש (מושג מופשט) שלא תמיד בא לידי ביטוי מוחשי. אבל אם לדוגמה   אתה עוזר לזולת ללא מטרת רווח כספי או אחר אז אתה כן  מבטא באופן מוחשי  את הרגש המוסרי המפעם בך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 12:51 לינק ישיר 

לא ברור לענ"ד כל הדיון הפסודו- פילוסופי הזה.
המוסר קיים זו עובדה.    בראש שלי ובראש שלך ובראשם של שאר בני אנוש.

תחושת הגועל מדברים מגעילים גם היא קיימת זו עובדה.   היא קיימת בראש שלי בראש שלך ובראשם של שאר בני אנוש.

לשאול אם יש למוסר קיום אוביקטיבי או שהוא דמיון דומה לכאורה לשאלה אם לגועל יש קיום אוביקטיבי

לכאורה השאלה הנשאלת היא - כשם שאנו רואים אנשים שמנסים להלחם ברגשות הגועל שלהם ע"י התרגלות [לדרוך על מקקים וכדו'] ואז החיים שלהם נעשים יותר קלים, למה שלא נעשה כך גם לגבי התחושה המוסרית ויהיולנו חיים קלים.

התשובה היא שהרגש המוסרי עצמו נלחם בנו ולא נותן לנו גם להתרגל נגדו.

כמובן שכל מי שעשה את האנליזה הפשוטה הזו של מושג המוסר [או עבודת ה'] , כבר אומר לעצמו במידה מסוימת כי שוא עבוד אלקים... אבל כל מהותה של המוסר הוא בתחושה הדימיונית במוח של מחסום בלתי עביר על המעשה [מה שבתולדות הדתות קרוי טאבו] .

וכך עדיין לי קרבת אלקים היא היא הטוב, ומשנאיך ה' אשנא, ואולם על טעם וריח אי אפשר להתווכח. 

כל מי שמנסה להתחמק מהמבוך השכלתני הזה ולדמות לעצמו כאילו יש מחסום מטאפיזי מפני המעשה הלא מוסרי או אוויל המהביל ומוח גס כבהמה, מה לעשות האמת מצערת.

ואחר כל הדברים והאמת האלו, אנחנו מאמינים בני מאמינים, יתגדל ויתקדש שמיה רבא אמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 12:54 לינק ישיר 

האם תחושת גועל היא אוניברסלית?
קיימות תרבויות שאוכלים בהם כל מיני זחלים שאותנו שה מגעיל, וגם היחס לצניעות שונה מתרבות לתרבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 12:58 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
האם תחושת גועל היא אוניברסלית?
קיימות תרבויות שאוכלים בהם כל מיני זחלים שאותנו שה מגעיל, וגם היחס לצניעות שונה מתרבות לתרבות.
לצערינו גם המוסר לא אוניברסלי וכמו שהדגיש הרמב"ם בתחילת המורה 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 16:02 לינק ישיר 

אפרים,

גם אם חשים אהבה בלי לחבק או לנשק זה עדיין מקבל ביטוי מוחשי- במוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 16:10 לינק ישיר 

זב חותם,

דבריך מעניינים, אם כי ההגדרה שלך למוסר כ"כ רחוקה מההגדרה המקובלת עד שאני בספק אם ראוי להכליל את שניהם תחת אותה קטגוריה.

די לציין שלשיטתך אם אני רואה אדם אחר רוצח אני לא אמור לבוא אליו בטענות, ובכלל אני לא אמור לחשוב שהוא עשה מעשה רע. לכל היותר הוא עשה דבר שאינו לטעמי, בדיוק כפי שאכילת סלק סגול אינה לטעמי. 

מלבד זאת, ההנחה שלך שא"א להתרגל לפעולות לא מוסריות כלל לא מוכרחת בעיני...

כמו כן, לשיטתך אין כלל מקום לבירור ולמחשבה על מה מוסרי ומה לא.

ויש עוד הרבה הבדלים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 16:23 לינק ישיר 

פלמוני24 כתב:
זב חותם,

דבריך מעניינים, אם כי ההגדרה שלך למוסר כ"כ רחוקה מההגדרה המקובלת עד שאני בספק אם ראוי להכליל את שניהם תחת אותה קטגוריה.
אדרבה אני מנסה שנים להבין כיוון אחר השקעתי שעות בקריאתו של ספרו הפופולרי של מכאל אברהם ולא זכיתי להבין

די לציין שלשיטתך אם אני רואה אדם אחר רוצח אני לא אמור לבוא אליו בטענות, ובכלל אני לא אמור לחשוב שהוא עשה מעשה רע. לכל היותר הוא עשה דבר שאינו לטעמי, בדיוק כפי שאכילת סלק סגול אינה לטעמי. 
אני יכול לענות לך בדיוק כמו השאלה על ההתרגלות,
חלק מהמבנה של רגשות הערכים המוסריים הוא לתעב את מי שעושה אחרת ממך מה שלא קיים בגועל מסלק סגול, החילוק הוא שסלק סגול מגעיל אותך רק מההרגשה שלך מטעימתו ולא מעצם המחשבה על טעימתו.

מלבד זאת, ההנחה שלך שא"א להתרגל לפעולות לא מוסריות כלל לא מוכרחת בעיני...
ברור שאפשר הסברתי רק למה זה לא קורה בדר"כ

כמו כן, לשיטתך אין כלל מקום לבירור ולמחשבה על מה מוסרי ומה לא.
טענה מענינת אבל גם עליה ניתן לחשוב כנ"ל, שהמבנה של הרגש המוסרי נותן לך להשתכנע מאנשים חכמים, אבל השאלה היא כמובן במה השכל שלך מצייר אותם כיותר חכמים בשביל להשתכנע מהם הרי אין כאן שאלה של חכמה, וזו בעצם נקודת התורפה של הטענה הפשוטה הזו, כמובן שניסוח דקדקני ואכזרי יפתור גם את זה.

ויש עוד הרבה הבדלים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 16:47 לינק ישיר 

פלמוני,מדובר על ביטוי מוחשי -כלומר הנתפס בעזרת החושים .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מוסר ואבולוציה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.