תיקון קטן "איני" מבקרת אותו באופן גלוי בפני ציבורים אחרים. כמה משקל ל"י" אחת קטנה.
נשלח ב-9/9/2014 12:57
בס"ד
רציף,לך לא הייתי ממליצה לטוס... שלא תחזור לנו עם אוקראינית ביד
נשלח ב-9/9/2014 18:16
השיבני כתבה:
לא חושבת שזה ראוי לאשכול חדש. סתם צר לי על פותחו. לעניינינו: אני חושבת שהציבור החרדי הוא ציבור שבכללותו טוב. יש בו תורה, יראת שמיים, קיום מצוות, חסד, ערכים של הסתפקות במועט ומסירות נפש. אני ללא ספק חייבת הרבה מהעולם הבא שלי למספר לא מבוטל של אנשים ששייכים למגזר הזה, בין אם בעלי תשובה או חרדים מבית. מלאה בהכרת הטוב על הכנסת האורחים הבלתי מסוייגת שאני זוכה לה כבר קרוב לארבע שנים. מכל הסיבות הנ"ל אני נשארת במדרשה בה אני לומדת ומבקרת באופן תדיר בבני ברק ואלעד. כמו כן, אני רבה עם כל העולם ואשתו נגד ההסתה, שנאה ואפלייה שמופנים נגדו. אני מבקרת אותו באופן גלוי בפני ציבורים אחרים ומשתדלת להתייחס באופן מפוכח והוגן לכל מגזר.
עם זאת, יש דברים שאני לא מסכימה איתם ורואה באור לא חיובי. פלגנות, בין ליטאים לחסידים, בין ליטאים לליטאים, בין חסידים לחסידים. התעסקות נרחבת בנושא העדות, באופן שאין בו בעיני, אהבת ישראל. הרבה בוז וזלזול במגזר שומר מצוות אחר (מגיע להם, מגיע להם אני יודעת). לא מתחברת לכל הנושא של הנהגות שנאכפות כהלכה והופכות למקודשות. ב"ה, אני עוד לומדת שולחן ערוך. הבד של החצאית שלי זה לא עניינו של אף אחד כל עוד היא לא שקופה/צמודה/קצרה. לא אוהבת את הרעיון שאשה אשכנזיה צריכה בלא מעט מקרים צריכה ללכת עם פאה כי כך מקובל אפילו שבליבה מחוברת רק למטפחת, כיסוי ראש צנוע לכל הדעות. מכירה אישית אחת כזאת שהזדעזעתי לגלות שהולכת עם פאה כדי שיקבלו את הילד שלה לת"ת. ישנם מקומות מתונים וישנם מקומות שהעיסוק בצניעות כל כך מוגזם שלא נעים לי להיות שם כי עצם הנוכחות שלי מעיקה. לא טוב לי שם. ולא, לא רוצה לשבת מעורב, לא צריכה להיות ליד ארון הקודש ולא לשיר מול גברים. ובשורה התחתונה יש גבול לרזולוציות שאני מוכנה שיפלשו לי לחיים ויכתיבו לי, לא מעוניינת להכניס את עצמי לכוורת של התניות אינסופיות שכביכול מעידות על יראת השמיים של יחיד או משפחה. למה הביקורת כל כך שם? כי יש ציפיות. ציבור שמניף את דגל התורה, המצוות והמסורת מצפים ממנו שיהיה לבן כמו החולצות שגזר על עצמו. וכי עשיתי את כל הדרך הזאת, עם הכאב והקושי והבדידות בשביל לא להתפשר על האמת. אולי אני גאה, אבל יש לי גבולות ברורים בנוגע למכנים משותפים. ואולי גם כי יש לי טראומה, מהשנתיים הראשונות של התהליך, שהיה לי כזה חוסר ודאות, הרגשתי שכל הקרקע (ערכים, אמונות, אורחות חיים, אפילו במקרים מסוימים החינוך) נשמטת תחת רגליי, אני מחפשת את השם והמודל היחיד שמוצג בפניי לחיי אמונה הוא זה החרדי כחלק מחברה חרדית. והיום, ברוך השם, יש כמותי עוד מאות בעלי תשובה שלא מחפשים להיטמע. רוצים עצמאות, ולהתחיל משהו חדש שמתאים לצרכים שלנו ולאמת שאנחנו מחפשים. אז מקימים קהילות, מערכות חינוך ומשתדלים להיות נאמנים לעצמנו. האם ההסבר מספק?
יש לך את הזכות לקהילה שמתאימה לך, כמובן.
את מגזימה עם הביקורת שלך.
אין פלגנות בין חסידים/ליטאים, הם שומרים באדיקות על הדרך שלהם, שמאוד יקרה ללבם, והם מתחתנים בעיקר ביניהם, זה מאוד נכון לעשות, ומאוד הגיוני.
גם כעת שיש חיכוכים בין ליטאים, יש מלא מודעות ברחוב שלא להחזיק במחלוקת, שזהו איסור תורה, וכולם אהובים.
אין בוז למגזר הדתי לאומי, יש בוז ושאט נפש מדתילונים למיניהם. יש זילזול פה ושם על "דתיים" שלא יודעים הלכות והכל חפיף.
את בחרת להגיד ולראות שיש התעסקות יתירה בנוגע לעידות, בס"ה יש שיתוף פעולה וידידות בין ש"ס לאשכנזים.
את ביקורתית אז נדמה לך שמישהו מתעסק בחצאית שלך, את כ"כ ביקורתית שאת לא מקבלת את הקביעה ההלכתית ההגיונית והמתבקשת ; גברים קדימה, נשים מאחורה, ויש בזה שיקול הלכתי, שגברים לא ישבו מאחורי נשים. אף אחד לא חושב להרע לך ולנשים חלילה, הרי כתבת שהחרדים הם אנשים טובים.. מה שקורה באוטובוס, שלנשים יש יותר מקומות ישיבה מאחורה, ואישה בהריון עולה מאחורה, מה רע בזה ?... ההפרדה היא הכרח המציאות כדי שאי אילו מופרעים לא יטרידו אותך, ואת הילדות שלך. יש לך איזה עניין להיות יחודית ולבקר את החרדים ?.... וזה לא צודק שתביאי סיפור מאיזה שבע ברכות, של איזה קבוצת בעלי תשובה שטעו בחישוב, והזמינו הרבה נשים.
בתור חרדי אני אומר לך שיש לנו את כל הכבוד לנשים, הם כמונו, ללא הרף אני נתקל בנשים חכמות מאוד. לכל מין יש את המקום שלו והתפקיד שלו כי כך קבעה ההלכה.
יש התעסקות בנושאים חשובים, וביניהם הלכות צניעות, כי ככה כתוב בתורה, ולא יראה בך ערוות דבר.. כנראה את תקועה בדברים ששמעת בתיקשורת.
יש לך את הזכות לקהילה שמתאימה לך, כמובן. - תודה על האישור קודם כל.
את מגזימה עם הביקורת שלך. - אתה קובע, בתור?
אין פלגנות בין חסידים/ליטאים, הם שומרים באדיקות על הדרך שלהם, שמאוד יקרה ללבם, והם מתחתנים בעיקר ביניהם, זה מאוד נכון לעשות, ומאוד הגיוני. נכון, אתה הסתכלת פעם על הדברים שכתובים באתר שאתה מפטפט בו?
גם כעת שיש חיכוכים בין ליטאים, יש מלא מודעות ברחוב שלא להחזיק במחלוקת, שזהו איסור תורה, וכולם אהובים. - וזה לא מגיע לידי אלימות, ביזוי תלמידי חכמים, לא, כלל וכלל.
אין בוז למגזר הדתי לאומי, יש בוז ושאט נפש מדתילונים למיניהם. יש זילזול פה ושם על "דתיים" שלא יודעים הלכות והכל חפיף. כמו שאמרה די, אולי אתה לא מכיר מספיק חרדים. הה הה
את בחרת להגיד ולראות שיש התעסקות יתירה בנוגע לעידות, בס"ה יש שיתוף פעולה וידידות בין ש"ס לאשכנזים. כן, חוץ מכש"מתפשרים" על עדה מסוימת, או מקציבים מכסות בבתי ספר.
את ביקורתית אז נדמה לך שמישהו מתעסק בחצאית שלך, (רואים שלמדת בישיבה, לא במוסד חינוך לבנות.) את כ"כ ביקורתית שאת לא מקבלת את הקביעה ההלכתית הגיונית והמתבקשת ; גברים קדימה, נשים מאחורה, ויש בזה שיקול הלכתי, שגברים לא ישבו מאחורי נשים. אגב מידי יום, מאות גברים חרדים יושבים באוטובוסים מעורבים, וגם מאחורי נשים, הם כולם בודאי עוברים על ההלכה. אף אחד לא חושב להרע לך ולנשים חלילה, הרי כתבת שהחרדים הם אנשים טובים.. - ודאי לא חושב להרע, אך לפעמים לא מספיק להיטיב מה שקורה באוטובוס, שלנשים יש יותר מקומות ישיבה מאחורה, ואישה בהריון עולה מאחורה, מה רע בזה ?... מאחור יש יותר טלטולים ורעש מנוע. גורם לבחילות ולא נוח. לא מוותרת על הרווחה שלי בשביל הרווחה שלך, מצטערת. ההפרדה היא הכרח המציאות כדי שאי אילו מופרעים לא יטרידו אותך, ואת הילדות שלך. יש לך איזה עניין להיות יחודית ולבקר את החרדים ?.... וזה לא צודק שתביאי סיפור מאיזה שבע ברכות, של איזה קבוצת בעלי תשובה שטעו בחישוב, והזמינו הרבה נשים. לא עניין להיות יחודית, עניין להיות נאמנה לעצמי ולעמוד על שלי, קונספט שאתה מבין? כמו כן, מארגנת האירוע הינה חרדית מבית, היו יותר נשים כלכלה יותר חברות באזור, "איזה קבוצת בעלי תשובה", או ההתנשאות, מה שנקרא, הגמל לא רואה דבשתו.
בתור חרדי אני אומר לך שיש לנו את כל הכבוד לנשים, הם כמונו, ללא הרף אני נתקל בנשים חכמות מאוד. לכל מין יש את המקום שלו והתפקיד שלו כי כך קבעה ההלכה. מה הקשר בין כבוד לנשים לנשים חכמות?
יש התעסקות בנושאים חשובים, וביניהם הלכות צניעות, כי ככה כתוב בתורה, ולא יראה בך ערוות דבר.. כנראה את תקועה בדברים ששמעת בתיקשורת. תמשיך להגיד את זה, זה לא יעזור, אני חיה בקרבת החברה החרדית כבר 4 שנים ומסוגלת להפריד בין הסתה תקשורתית למציאות בשטח.
תמשיך לרקוע במקום ולהגיד "לא נכון! לא נכון! לא נכון!", תכסה את העיניים ואת האוזניים במקום לפתח יכולת להתמודד עם ביקורת. אתה תולה את כל הבעיות בי אישית, כאילו שאני היחידה בעולם שחושבת ככה (יש עוד בעלי תשובה כמוני, יש גם לא מעט חרדים שחושבים כמוני "אני לוקחת כדור בחילה ומתיישרת עם התקנון בשביל החינוך של הילדה") כי אתה עסוק במגננה, ואני לא מאשימה אותך, אתה חלק ממיעוט נרדף ובטח רגיש במיוחד בשל כך. האם ביקשת לשמוע את דעתי על הציבור כדי שתוכל להתנגח חזרה באופן מרוכז?
נשלח ב-10/9/2014 11:37
חשבתי שאלמד ממך משו חדש.
בינתיים את כותבת דברים יותר בצורה כללית. ולא ניכנס לזה, כי אולי אין לך כוח לזה, ובעיקר כי יש כאן נקודה הרבה יותר קריטית.
את לא מכילה אותנו, את מצפה שניהיה מלאכים, (ואולי שכולם ישתחוו לפנייך וכו) ואז את באה בטענות ! טענות על חלקיקי קבוצות של חרדים שלא התנהגו כמו שחלמת, וכמו שאת רגילה מהבית..
בוודאי שיש מה לשפר, וגם לדברייך את מדברת על דברים שוליים יותר. של הרגלים מגונים, ודיעות שהשתרשו.
אני לא מתרגש מליקויים שונים, כי החרדים הם בני אדם, כפי הידוע לי,
ובתור בני אדם יתכן שלחלקם אין מספיק יראת שמיים, או רגישות, או שכל בקודקוד, חלקם נוטים אולי להקצנה או לאלימות מסוימת או שנאה חלילה וכו' גם לחרדים יש זכות בחירה בין טוב לרע, ולצפות שאנחנו נהיה חברה מושלמת זה אידליה לא מציאותית, התורה מלמדת אותנו ה כ ל, ומגישה לנו הכל כמו שולחן ערוך, ותמיד יהיו כאלה שיבחרו ברע, או יטעו, או כאלה עם שגעונות או עם דיעות קדומות וכו' ויש גם חרדים/דתיים רעים, מה לעשות..
את הנושא של התחבורה הציבורית היה עלייך להבין שכך פסק מרן הרב אלישיב, ושזה מעיקרי ההלכה, סוף ציטוט. ובוודאי שמעת שיש מקרים של לכתחילה ובדיעבד, אז מה את מתלוננת ? זו ההלכה שפסק מרן הרב אלישיב, ויש בזה הרבה מההגיון, חייב שיהיה הפרדה באוטובוסים, כדי למנוע מקרים מביכים. (גם אם "השיבינו" לא מסכימה..)
אגב, גם כאן בחדשות של בחדרי חרדים יש נטיה להציג את הציבור החרדי באופן משפיל.
אתמול נפגשתי עם יועץ לימודים בבית ספר חרדי כדי לקדם חלום יצירתי גדול שלי-מסתבר שאי אפשר ללמוד את המקצוע ברמה גבוהה במוסד לימוד חרדי...וגם בבית ספר לא דתי הרמה לא כ"כ מספיקה כדי להרים את הפרויקט שדמיינתי.... כך נגוז לו חלומי....
נשלח ב-10/9/2014 16:01
חייכנית, במצב כזה לא מתייאשים. אם את באמת רוצה אז תלמדי במקום כשר, ואחר כך תלמדי בפרטי. השאלה עם תצטרכי מישו שיעסיק אותך, ויעסיקו אותך..
לא רציתי מישהו שיעסיק אותי...תכננתי להיות מנהלת של פרויקט או שותפה עם עוד משהי...אבל הבעיה ש... אין אפשרות לממש את חלומי כי פשוט אצטרך לטוס לחו"ל כדי ללמוד את המקצוע בצורה רצינית ואצטרך השקעה כספית גדולה ביותר-כך שאם לא אזכה בלוטו או אשיג משקיע אין מצב שהחלום שלי מתגשם.
רפואה משלימה וכל נושא הנפש גם מאד מעניין אותי..אבל נשמע שלא חסר בשוק הזה אנשים... חוצמזה שאני לא יודעת במה להתמקד כי אני אוהבת כ"כ הרבה מקצועות...שבא לי ללמוד הכל
תוקן על ידי חייכנית770 ב- 10/09/2014 16:33:08
נשלח ב-10/9/2014 19:16
אוקי, תבחרי דבר אחד שאת רוצה ותלמדי אותו. את לא צריכה ללמוד הכל.
שוב, יתכן שאת יכולה ללמוד את המקצוע שרצית מאדם פרטי, יש גם אפשרות שתסעי לחו"ל, כמה זמן לימודים זה דורש ? כמה זה עולה ? יש סכום שתיהו מוכנים לקחת משכנתא !
מה שהכי נראה לי שתלמדי פסיכותרפיה (או פסיכולוגיה) כי הנפש שלך צמיאה לקצת סדר, ובכלל תלמדי עיסוי ותקבלי עיסוי וטיפולים מרגיעים שונים מהתלמידות, תלמדי מודעות עצמית. יהיה לך ממש נחמד.
במקום להתעסק בדברים קרים ומייגעים כמו מחשבים, או אפילו עיצוב פנים יעצבן אותך כי זה עסק עם אנשים שמבלבלים בשכל..
ופרויקטים יכול להמאס, למרות שזה רעיון טוב, כי את נמשכת לזה
בינתיים את כותבת דברים יותר בצורה כללית. ולא ניכנס לזה, כי אולי אין לך כוח לזה, ובעיקר כי יש כאן נקודה הרבה יותר קריטית. אם אתה רוצה להיכנס, בכיף בפרטי, נראה לי שזה כבר לא המקום להרחיב
את לא מכילה אותנו, (מה קשור כאן הכלה? יש דברים שאני מעריכה ומכבדת ויש דברים שאני לא מתחברת אליהם כלל. זה לא התפקיד שלי להכיל "אתכם") את מצפה שניהיה מלאכים, (ואולי שכולם ישתחוו לפנייך וכו) - איזה חלק מהדברים שלי מרמז על כך? למה שאני ארצה שישתחוו אליי? אין לי תסביך כזה. יש לי תעוזה כן, אבל לא נרקסיזם. ואז את באה בטענות ! - אני באתי בטענה ספציפית על מפגש בסביבה חרדית שהיה לי לא נעים וחשבתי שלא צודק. כל ביקורת אחרת שהעברתי בעבר היתה בהקשר לתלונה או קושי כזה או אחר שאחד הניקים כתב. ולא בשביל להכפיש, אלא פשוט להראות זוית אחרת ושאין צורך לבלוע כל מה שמאכילים אותך. כשיש עיוות כדאי לתקן. טענות על חלקיקי קבוצות של חרדים שלא התנהגו כמו שחלמת, וכמו שאת רגילה מהבית.. נו, ומי ניפח את זה לסאגה של 3 עמודים. לא אני.
בוודאי שיש מה לשפר, וגם לדברייך את מדברת על דברים שוליים יותר. של הרגלים מגונים, ודיעות שהשתרשו. אתה מוזמן לנמק איזה סוגיות הינן שוליות ואילו מרכזיות בעינייך.
אני לא מתרגש מליקויים שונים, כי החרדים הם בני אדם, כפי הידוע לי,
ובתור בני אדם יתכן שלחלקם אין מספיק יראת שמיים, או רגישות, או שכל בקודקוד, חלקם נוטים אולי להקצנה או לאלימות מסוימת או שנאה חלילה וכו' גם לחרדים יש זכות בחירה בין טוב לרע, ולצפות שאנחנו נהיה חברה מושלמת זה אידליה לא מציאותית, התורה מלמדת אותנו ה כ ל, ומגישה לנו הכל כמו שולחן ערוך, ותמיד יהיו כאלה שיבחרו ברע, או יטעו, או כאלה עם שגעונות או עם דיעות קדומות וכו' ויש גם חרדים/דתיים רעים, מה לעשות.. יש ציפיות אבל לא לשלמות, אבל נראה שאתה לוקח ביקורת בצורה קשה.
את הנושא של התחבורה הציבורית היה עלייך להבין שכך פסק מרן הרב אלישיב, ושזה מעיקרי ההלכה, סוף ציטוט. ובוודאי שמעת שיש מקרים של לכתחילה ובדיעבד, אז מה את מתלוננת ? לכתחילה תמצאו פיתרון שלא פוגע ברווחתן של הנשים. זו ההלכה שפסק מרן הרב אלישיב, ויש בזה הרבה מההגיון, חייב שיהיה הפרדה באוטובוסים, כדי למנוע מקרים מביכים. (גם אם "השיבינו" לא מסכימה..) זו ציניות? לגלוג?, מה חשב הרב זצ"ל על גלישה באינטרנט, בפורום...מעורב..על שידוכים?
אגב, גם כאן בחדשות של בחדרי חרדים יש נטיה להציג את הציבור החרדי באופן משפיל.
אלא שאת דומה לאותה פסימיסיטית שרואה שחורות, ואז היא מתמקדת בשחור, ואף מייצרת לה דברים שחורים ונוראים, מפרי דמיונה.
יש חרדים שנראים לך קיצונים, כי את לא מבינה את הכוונה מאחורי הדברים, יש לך ערכים ו"ערכים" שונים שאת רגילה אתם, את אמורה למצוא מישהו שיסביר לך את הכוונה מאחורי הדברים, ואז את עוברת תהליך של עיכול, עד שאת מזדהה עם הדברים מבחינה ריגשית.
את מבקרת למשל עניינים נקודתיים שמצחיק להתעכב עליהם. יש איזה בית ספר שחשוב להם שיהיה קו אחיד לתלמידות שלהן, חשוב להם שהבית ממנה באות התלמידות יהיה להן קו מסוים ולא קיצוני מדי, הם מכניסות לבית הספר רק תלמידות שבאות מבית מסוים, ובין השאר שהאמא תחבוש פיאה, כפי שפסקו הרבנים שלהם, כל זה היות וחשוב שתהיה אחידות, וזה כלל גדול בחינוך. ואת מציגה זאת כסריטה של "כל" החרדים !
ממש אין לי עניין לרדת עלייך, ולחפור בנפש שלך, אני מנסה להאיר את שורשי הדברים. כדי לעזור לך להבין מה קורה.
שוב, חלק מהביקורת שלך מוצדקת, חלק אחר, אין בזה שום בעיה מהותית, וחלק אחר, הם טעויות שקרו, או דברים שאת לא מבינה.
ואת יודעת מה, כן, הביקורת שלך מעצבנת.
זה כמו נגיד, אמא שלך, שתמיד מזכירה לך שחבל שיש לך רכב וזו הוצאה ענקית, ואת מדי בררנית בשידוכים, ויש לך כמה ק"ג מיותרים, ואת טיפשה וקיצונית וכו' וכו' דברים כאלה מעליבים ומרגיזים. היה כדאי שאמא שלך תצא לך מהוריד, ומהר !
אני מבינה שזו מלחמת התשה. נתחיל בכך שאיני בודה שחורות או מעשיות. כל דבר שציינתי מבוסס על ניסיון. דבר נוסף, אני חושבת שאתה זה שמתרכז בשלילי במהלך המשפט שדה שאתה מנהל נגדי מזה שלושה ימים תוך ירידה לפסים אישיים וזלזול. אני בתהליך שלי עושה את העבודה שלי עם קשת רבנים ורבניות בצבעים שונים ורמות שונות של אדיקות ושמרנות. עברתי מתמורפוזה קיצונית במשך זמן קצר ולא ויתרתי על דבר עד שהפנמתי, ככל הנוגע לתורה והלכה. בכל הנוגע למעבר, לא אומרת על כל דבר אמן. לא חושבת שכל דבר הכרחי או מוצדק. אחידות כלל גדול בחינוך? אחידות של ההורים? בשביל להימנע מאותם קיצונים שאני מדמיינת שהם קיצונים? לא מאמינה בחינוך כזה עבור משפחתי, אבל זה עניין אחר. הדברים שציינתי הם דוגמאות לתופעות, וזה נעשה בהזמנתך. לא כתבתי פה את דו"ח המבקר מיוזמתי, אתה ביקשת ועכשיו כועס שזה מעצבן. יש דברים שאנשים כותבים פה שמעצבנים אותי מידי פעם אבל מצליחה להתמודד. מאחר ואתה עוקב אחר הביקורת שלי באופן כה עקבי ויסודי שאתה רואה לנכון לנתח את הבעיות שלי ולהצביע על מגמות, אודה לך על דו"ח מפורט על המקרים שבהם העברתי ביקורת והאם היתה "לגיטימית". לגבי אמא, זאת שלי ב"ה אינה כזאת: )