| נשלח ב-2/9/2014 21:21 |
|
| |
קללת אביי או: האומץ ללכת אחרי האמת ולהקל
ד כמה חייב אדם להיזהר בדעה אוסרת? אם הרשה לעצמו להקל לפי מה שנראה לו עיקר הדין, ובאה עליו צרה, האם עליו לראות בכך סימן שהוא טועה? השאלות האלו מופיעות לפנינו בסוגיה במסכת הדף היומי, מועד קטן, והתשובה להן תלויה, כך מתגלה, בגרסאות המפרשים ובפירושיהם. וזה המעשה בלשון התלמוד. תלמוד בבלי מסכת מועד קטן דף יב עמוד ב
אמר רב חננאל אמר רב: קוצץ אדם דקל במועד, אף על פי שאינו צריך אלא לנסורת שלו. לייט עלה אביי. (=קילל אביי את השמועה הזו או את מי שנוהג לפיה). רב אשי הוה ליה אבא בשלנייא. אזל למיקצייה בחולא דמועדא. (לרב אשי היה חורש עצים במקום ושמו שלנייא. הלך לקצצו בחול המועד והיה זה לפי היתרו של רב חננאל). אמר ליה רב שילא משלנייא לרב אשי: מאי דעתיך? דקאמר רב חננאל אמר רב: קוצץ אדם דקל במועד אף על פי שאינו צריך אלא לנסורת שלו, הא לייט עלה אביי? (אמר לו רב שילא וכו' מה דעתך? מה שאמר רב חננאל וכו'? הרי קילל זאת אביי?) אמר ליה: לא שמיע לי. כלומר: לא סבירא לי. (רב אשי עונה: לא שמעתי כך וכוונתו: איני סבור כך). אישתמיט נרגא, בעי למיפסקיה לשקיה. (נשמט החוד בגרזנו וכמעט כרת לו את שוקו). שבקיה. והדר אתא. (הניח את העבודה וחזר ובא).
תירגמתי לפי הפירוש המקובל והנחתי בכוונה אפשרויות פרשניות פתוחות - אבל יש עוד אפשרות שתידון בסוף.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2014 21:23 |
|
| |
עהקדמה: איסורי חול המועד
חול המועד ואיסוריו ראויים לדיון בפני עצמם. האם האיסורים הם מן התורה או מדרבנן.
אם נרצה לפרש שזה מן התורה הרי כך היא פשטות לשון האמוראים בחגיגה יח א וכך משמע מסוגיות במסכת מועד קטן – וכן כותב המ"ב בשם "רוב הראשונים" (אם כי התייחסותו של המ"ב ראויה לעיון בפני עצמה).
אם נרצה לומר שהכל מדרבנן, וכך מסתבר – הרי זו פשטות הפסוקים בתורה, כך עולה מן הקושי בדרשות בגמרא חגיגה, כך נראה מסברה שהרי קל חול המועד מן המועדים עצמם ולשם מה ניתן אם לא למנוחה ולא לאיסורי עבודה, וכן מן העובדה שמלאכות של שבת ויום טוב מותרות בו ואין אסורה אלא, בעיקר, טרחה.
וכן מפרשים הרמב"ם ועוד ראשונים.
לענייננו אפשר שאין צורך להזדקק למחלוקת עקרונית זו, שממנה נובעת גם השאלה אם יש להקל או להחמיר במחלוקת – שהרי מחמירים בספק איסור תורה ואפשר להקל במחלוקת לגבי איסור מדבריהם.
כפי שיתברר, יתכן שרב אשי מקל בגלל שיש לו מקור עתיק, אך יתכן שהוא סומך על סברתו שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2014 21:24 |
|
| |
קללת אביי
יש דעות מקילות ויש דעות מחמירות. יש אופני תגובה של התנאים והאמוראים לגבי דעות חולקות. וריכוז מעניין ונסיון להסבירם נעשה בידי ה"חוות יאיר".
מצאנו ביטויים חמורים, גם כלפי מאן דאמר (=בעל אמרה) שדבריו נראו טעות ("השם יצילנו מדעתך" – "אדרבה, ה' יצילנו מדעתך שלך") אך דומה שהביטוי החריף ביותר הוא זה שאביי משתמש בו לעתים נדירות. "לייט עלה אביי". קילל זאת אביי.
מהי קללה זו?
נראה שהדברים כפשוטן.
דוגמאות אופייניות:
בסוטה ט ב מופיעה המילה, בפי אביי, כמה שעושה המקרא לסוטה, שתחילה מתקללת הירך ואחר כך הבטן, שלא כפשוטו של פסוק.
בדומה לכך, במסכת שבת קח א, מופיע מעשה באירוח ובטיפול רפואי שהעניק שמואל לרב, כאשר זה הגיע אל בבל. שמואל לא עידכן את רב בפרטי מה שהוא עושה לו, ולכן כעס רב – וקילל את שמואל. "מי שמצערני – לא יהיו לו בנים". וכך באמת היה, שהיו לשמואל בנים ולא בנות. ורב עצמו הצטער על זה והשתדל לפצות את שמואל בדרכי כבוד.
כאשר שומע בר הדיא שרבא קילל אותו, הוא מעדיף לצאת לגלות כדי לבטל את העונש, שבאמת מגיע לו גם לפי דעתו שלו (ברכות נו א). ואכן, הוא מת בעונש נורא ברומא.
נמצאנו למדים שהמונח "לייט" זהה ל"קילל" ושימוש לשוני זה מבטא איחול רע שאמור להתקיים.
האם מדובר בלשון חריפה ומאיימת או ממש בקללה מעשית? עלינו לזכור כי השימוש במילים הוא דינמי ומושאל מענין לענין. לדוגמא, קללה זו שמוזכרת במקרים רבים, כפי שיובא מייד, אינה חלה על ראשו של אדם מסויים, אלא על מי שפוסק באופן מסויים או נוהג על פי פסק מסויים. מסתבר שיש דעות הלכתיות שהן כה חריגות בעיני המקלל עד שאין זה מספיק לומר שהלכה כצד האוסר אלא צריך לאיים על מי שנוהג כן.
במשנה מצאנו את רבי אליעזר מקלל את בני רוכל ("תקברן אמן") אלא שבאמת הגמרא כבר שואלת מה היה עוונם והתשובה נראית בלתי קשורה לנושא (בבא בתרא קנו ב). הביטוי הארמי "לייט" מיוחס כאן לדברי ר"א שבעצמו אינו משתמש בו אלא רק מביע את האיחול השלילי.
חיפוש בפרוייקט השו"ת מעלה שהביטוי "לייט עלה ר' פלוני" מופיע שש פעמים בבבלי. חמש מהן הן של אביי ואחת של רב.
רב מקלל מי שמקל בפתיחת וסגירת דלת באופן שמכבה נר (שבת קכ ב). וזאת אע"פ שיש תנא שמקל בדבר. (ואכן רב אחא בריה דרבא שואל את רב אשי שם: משום שהוא סובר כאידך מאן דאמר, הוא מקלל? יעויין שם).
שתי דוגמאות שבהן נאמר "לייט" בלבד אך באותה משמעות מופיעות במסכת נידה. ריב"ל מקלל את מי שישן אפרקדן (מטעמי צניעות) נידה יד א (וכן ברכות יג ב), ורבי ישמעאל ברבי יוסי מקלל מי שמקל לסמוך בסוגיה פלונית בגלל שרק אותו מאן דאמר שהיה בקיא בדבר ידע לעשות זאת, ורוב העולם, כולל רוב הרבנים, לא ידעו ויטעו בחיריק ויטעו בפתח.
רב חסדא מקלל אף הוא את מי שמחפש מים לנטילה בזמן שהתפילה עוברת (ברכות טו א, כב א).
אביי, נמסר לנו, מקלל את מי שעושה נגד ההלכה לפי דעתו חמש פעמים, וזה המנין:
מי שמקל להתפלל תפילה קצרה מאד, "הביננו", (ברכות כט א). מי שנוקט בנוסח ההבדלה כדעת רב (פסחים קד א). המקל לכבס בערב תשעה באב ביום ששי (או אולי ביום חמישי גם כן, לא עיינתי בסוגיה – תענית כט ב). ועל תלמיד חכם שאינו קם מלפני רבו בשעה שהוא עוסק בתורה (קדושין לג ב). המקום האחרון שנשאר להזכיר הוא סוגייתנו.
אם ניתן להסיק משהו ממגוון הדוגמאות, הרי הקללה מכוונת נגד מי שמקל בדבר שראוי מאד להחמיר בו, או שהטעות מצויה בו ולכן יש לסגור את הפרצה. בה במידה אי אפשר שלא לשאול אם יש אמוראים שהעדיפו לנקוט את נשק הקללה ויש שנמנעו מכך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2014 21:25 |
|
| |
אני מעתיק שוב:
אמר רב חננאל אמר רב: קוצץ אדם דקל במועד, אף על פי שאינו צריך אלא לנסורת שלו.
לייט עלה אביי. (=קילל אביי את השמועה הזו או את מי שנוהג לפיה).
רב אשי הוה ליה אבא בשלנייא. אזל למיקצייה בחולא דמועדא. (לרב אשי היה חורש עצים במקום ושמו שלנייא. הלך לקצצו בחול המועד והיה זה לפי היתרו של רב חננאל).
אמר ליה רב שילא משלנייא לרב אשי: מאי דעתיך? דקאמר רב חננאל אמר רב: קוצץ אדם דקל במועד אף על פי שאינו צריך אלא לנסורת שלו, הא לייט עלה אביי? (אמר לו רב שילא וכו' מה דעתך? מה שאמר רב חננאל וכו'? הרי קילל זאת אביי?)
אמר ליה: לא שמיע לי. כלומר: לא סבירא לי. (רב אשי עונה: לא שמעתי כך וכוונתו: איני סבור כך).
אישתמיט נרגא, בעי למיפסקיה לשקיה. (נשמט החוד בגרזנו וכמעט כרת לו את שוקו).
שבקיה. והדר אתא. (הניח את העבודה וחזר ובא).
רב אשי הסתמך על היתרו של רב חננאל בשם רב. הוא לא חשש לדעתו של אביי. רב שילא היה בן המקום והוכיח את רב אשי שהוא מתכונן לעשות כך. תוכחתו של רב שילא יכולה לשמש דוגמא ומופת לאופן שיש לעשות זאת.
הוא פותח בשאלה: מה דעתך? ואז הוא מביא את הראיה שעליה יכול רב אשי להסתמך. ורק בסוף הוא מציין לו שיש גם דעה שוללת, מחמירה, של אביי, ושאביי קילל את המקל כשיטה זו.
רב אשי דוחה את השאלה. לא ברור מן הניסוח אם רב אשי אמר רק "לא שמיע לי" או גם ביאר שהכוונה היא "איני סבור כך" והשתמש בכוונה בביטוי דו משמעי כדי לא להראות עצמו כמי שחולק על אביי - ועל רב שילא. לי נראה כמו ההסבר האחרון. ולפי זה כפי שיש ללמוד מן המוכיח כך יש גם ללמוד מן הדחיה.
כאן אולי ראוי לעצור ולשאול: מה היה טעמו של המחמיר ומה היה טעמו של המקל? מדוע סבר רב שילא שדברי אביי יהוו תוכחה עבור המקל, כיון שיש מי שאפשר לסמוך עליו להקל? ואם היתה לרב שילא סברה שיש להחמיר, מכוח מה דחה אותו רב אשי בלי ביאור נוסף?
אני יכול לשער כך: רב שילא סבר שראוי להחמיר שכן ההיתר באמת מפוקפק. כפי שמציינים שם המפרשים (רש"י, שוטנשטיין ועוד), קיצוץ העץ רק למטרת נסורת הוא שימוש צדדי. יתכן שיש להחמיר בחול המועד שכן שאר חלקי העץ יהיו להסקה ולא לשימוש במועד. והדברים נראים כהערמה.
ויתכן שסבר רב שילא שיש להחמיר במקום שיש מי שמחמיר. שספק איסור להחמיר (ומפתיע הדבר, כי כאשר יש מחלוקת בין דעה מקילה למחמירה, והחולקים שוים, יש ללכת אחרי המקל באיסור דרבנן. כמובן אם מניחים שאיסורי חול המועד הם מן התורה זה אחרת. האם יתכן שבזה נחלקו?).
ושוב, מה סבר רב אשי? אפשר שסבר שלא כרב שילא שהוא יכול לסמוך על סברתו שלו, והוא סבור שההיתר חל גם במקרה זה.
ואין לנו אלא השערות בעלמא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2014 21:26 |
|
| |
ניתוח הסיפור: הגרזן והתגובה
רב אשי הלך להמשיך במעשיו, וניתר ראש הגרזן וכמעט פגע בו וכרת את רגלו.
"עזבו" (שבקיה).
מי עזב את מי? האם רב שילא המשיך עם רב אשי ליער כדי להוות תוכחה חיה בעצם נוכחותו? ואז "עזבו" הוא רב שילא שנוכח כי רב אשי כמעט הזיק לעצמו? או שסמך על כך שרב אשי כבר יסיק מסקנה וישער שזה עונש משמים?
או שרב אשי עצמו הסיק את המסקנה הזו שיש כאן אזהרה משמים, ועזב?
האפשרות האחרונה הזו מובאת בשוטנשטיין. ואמנם לפי זה הסיום "וחזר ובא" (והדר אתא) אינו מובן כל כך.
יש עוד אפשרות שאינה מובאת בשוטנשטיין. מדוע באמת קפץ הגרזן? האם יתכן שרב אשי החל להתרגז עקב תוכחתו של רב שילא ולכן לא עבד נכון עם הגרזן? אם נמשיך בקו המחשבה הזה, אזי אפשר כמעט להבין שרב אשי היה מוכן לאיים על רב שילא בגרזנו, או שבאמת לא רצה לאיים עליו, אבל התנתקות הגרזן כמעט פגעה ברב שילא, לא ברב אשי. יצויין כי הפירוש הזה, שאינו מחמיא לאף אחד משני האמוראים ולכן יתכן שהוא נראה כאפיקורסות לפי מובנה אצלנו, לא ראיתיו בשום מקום. אבל יש להודות שהוא אפשרי ונכנס בלשון.
האפשרות האחרונה שהיא נראית לי ביותר מובאת אף היא בשוטנשטיין שם.
לאחר התנתקות הגרזן, וסביר שבנוכחות רב שילא, החליט רב אשי ללכת לו. אבל – הדר אתא. לאחר שהלך לדרכו ורב שילא גם כן הלך לדרכו, מרוצה שהתוכחה התקבלה ולו באופן כזה, חזר רב אשי בשקט ליער כדי להמשיך בהיתר שסמך עליו.
ויש כאן לימוד חשוב. ואפילו לימוד כפול. וזו הסיבה שבחרתי לכתוב בנושא זה. ולאור החשיבות, אני פותח ראש פרק חדש.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2014 21:26 |
|
| |
האומץ להקל
כאמור לעיל, ניתן לקרוא את המעשה ברב אשי וברב שילא בכמה צורות. לפי הצורה שהעדפתי, רב אשי שמע תוכחה מרב שילא, דחה אותה, עבר רגע קשה שבו הגרזן שלו התנתק לשנים ואיים לפגוע (ולא ברור כל כך במי למרות הפירושים המקובלים) ולכן עזב והלך לו לדרכו. ומאוחר יותר הוא חוזר להמשיך במלאכתו.
מתברר שהוא עוזב רק כדי לא להמשיך בויכוח עם רב שילא.
מדוע אין רב אשי, לפי קריאתי זו, חושש שמשמים זימנו לו כמעט עונש כדי שיראה שהוא טועה?
אני מבין זאת כך: כאשר תלמיד חכם מבין שהוא צודק, אין הוא צריך לחשוש ל"מופתים". הרי כך מצאנו במעשה תנורו של עכנאי. רבי אליעזר מחולל מופתים, הופך סדרי בראשית, ומשמים מודיעים שהלכה כמוהו. ובכל זאת רבי יהושע מתעלם ואומר: לא בשמים היא.
כך יכול היה רב אשי לסבור שכיון שהוא צודק, אין לו לחשוש מ"סימנים".
ומכאן אני לומד עיקר גדול. צריך ללמוד, צריך להכריע (כמובן בהנחה ובתקוה שמסוגלים לכך), ואז צריך ללכת אחרי ההכרעה. ולא להתפעל מאיומים או מקללות. לא מקללה של בן דור קודם שסבר אחרת ממני, ולא מאירוע שנראה, ממש ממש נראה, כאזהרה משמים. יש ללכת אחרי האמת כי אין מכריעים הלכה מסימנים והפחדות.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2014 22:30 |
|
| |
ומנגד -
מי שמחמיר במקום שהוכרע להקל:
"כדאי היית לחוב בעצמך שעברת על דברי בית הלל" (ריש ברכות)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2014 10:34 |
|
| |
א. 'לייט' פירושו קילל, וכמו הפועל בעברית גם בארמית הוא לוקח מושא ישיר (כמו בדוגמה הראשונה שהבאת). 'לייט עלה' חסר מושא ישיר, ואתה משלים שהוא קילל את מי שנוהג כך (אתה מחליף את 'עלה' במושא ישיר. אכן חסר מושא ישיר, אך ההשלמה שלך היא המצאה. אם נתרגם לעברית אביי קילל על השמועה; אני מניח שזה ביטוי שאת משמעותו אפשר להבין רק מהמקומות שבו הוא נמצא (ואין איתי כאן מילונים). אפשר למצוא ביטוי דומה גם אצל ר' אבהו שנוהג להיות 'מגדף בה'. אני משער שבביטוי הזה הכוונה היא לא שהם מקללים את הנוהגים ע"פ השמועה, אלא מקללים את השמועה - אלא שאין כל כך אפשרות לקלל שמועה ולכן הביטוי הוא 'עלה'. אינני רואה שום סיבה לחשוב שהם קיללו את העושה כך (והרי יכלו גם לקלל את האומר, ובנוסף לא ברור מה קרה במקומות אלה שהחליטו לקלל), וכאמור אלה מטבעות לשון הקבועות לחכמים מסוימים ובדומה 'תהי בה ר' יוחנן'. ב. מסתבר שרב שילא פגש את רב אשי בדרך, וכי מה לו לעשות שם ביער. אם כך, ברור ש'שבקיה' הוא לא לרב שילא. הרעיון שלך שהוא איים (מה זה כמעט איים) הוא מאוד מקורי אבל אין לו כל ביסוס, ויש להניח שאם זה קרה, זה היה כתוב. האפשרות שרב הלך וחזר לא מובנת - למה הוא הפסיק? כי הגרזן התנתק? מסתבר שהוא היה יכול לתקן אותו. אולי אתה מסביר שהוא הלך לתקן אותו, אז למה זה מצוין? בסופו של דבר אתה טוען שהוא עזב כדי לא להמשיך בויכוח (כאמור, לדעתי, לא סביר שרב שילא היה שם), אך אם כך, בשביל מה צריך לספר לנו מה קרה לגרזן שלו. די ברור שרב אשי הפסיק בגלל שכמעט קרה אסון, וההסבר הפשוט לזה הוא ההסבר הרווח שהוא חשש לאות משמיים. אני חושב שההצעות החלופיות שלך לוקות ביצירתיות יתר ופרשנות יתר. הראיה היחידה לדבריך ממה שכתוב היא "שבקיה והדר אתא" - ייתכן שהוא חזר לאחר חוה"מ. אך בכל אופן כאשר מדייקים כך במילים ובאותיות רצוי לבדוק את הגרסה. אין לי כרגע את הכלים, אבל אני מהמר שבכתבי היד לא כתוב שבקיה והדר אתא (אלא בחלק 'שבקיה' ובחלק 'הדר'). ב. הצעה להבנת 'פרישתו' של רב אשי לפי ההבנה הרווחת: רב אשי לא ממש התייחס לדברי רב שילא בשם אביי. לא ברור אם הוא הכיר אותם קודם או לא, אך גם אם הכיר קודם והחליט לא לשמוע להם, הוא אינו רואה צורך להביא לכך ראיה או סיוע. הוא בעצם אומר 'עזוב אותי מהשטויות האלה' גם אם אביי אמר - זה פשוט לא נראה לי. כשקורה לו משהו חריג, הוא חושב רגע אולי יש בזה משהו - למה דחיתי כך סתם את דבריו של חכם כה גדול כמו אביי? ואז הוא מפסיק (אם תרצה, הוא חושב ומחליט שהוא צודק ולכן 'הדר אתא', אבל זה שוב נראה לי פרשנות יתר).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2014 12:10 |
|
| |
יש
(ברוך הבא לפורום, אם טרם ברכתיך).
תודה על הדברים.
א. האם "לייט" הוא "קילל פלוני" או רק התנגדות כללית? ציינתי את שתי האפשרויות ולכן הבאתי מקורות שמהם נראה שזו כן לשון קללה מסויימת אך ציינתי גם שאין הכרח ללמוד ממקום למקום.
כדבריך משמע מכך שיש סוגיות שבהן נאמר "לייט אמאן" כלומר קילל אותו אדם שיעשה לפי ההנהגה ולפי זה אפשר לומר כדבריך, שזו רק התנגדות חריפה.
ואפשר שהאמוראים עצמם לא הכריעו בדבר ואם מבקשים לפרש את מה שקרה לרב אשי כאיתות בשל דברי אביי, זה נשמע כמו קללה, האין זאת?
ב. לא נמסר לנו מתי פגש רב שילא ברב אשי ועוד שאלה: איך ידע שהוא כורת את עציו בחול המועד? הווה אומר: ראה אותו עם גרזן. אולם איך ידע שהוא כורת רק לנסורת ולא לעצים ממש? אולי משום שאמר לו? שוב, הסיפור התלמודי ממעט מאד בפרטים ועלינו הקוראים תמיד לעמול ולהשלים ולפעמים לנחש.
אתה בהחלט צודק שלומר שרב שילא המשיך ללכת עם רב אשי זוהי פרשנות יתר במובן שאין לזה הכרח. יתכן מאד שהשלכתי מתוך הכרותי עם טיפוסים מסויימים שאוהבים להוכיח. ולמה לנו לייחס אחריות יתר ונודניקיזם לאחד האמוראים?
3. אכן מעניין לבדוק בכתבי היד ולראות. בשוטנשטיין מציינים שלפי הפירושים בראשונים נראה שיש שגרסו ויש שלא. והצעתך שהנוסח הקיים הוא שילוב של שני נוסחים עתיקים היא סבירה מאד וכמובן הורסת את התשתית לפירושי שרב אשי העמיד פנים שהוא מציית לביקורת של רב שילא (אם כי זה מופיע כבר בראשונים, ההסבר הזה ומצאתיו בשוטנשטיין). וכמובן ניתן גם לפרש ששב לשם אחרי חול המועד, והחידוש הוא שלא נמנע מחידוש הכריתה לאחר המועד בניגוד לאלו שהחמירו על עצמם גם לאחר מכן בשל טעות בהלכה או שיצא מזה טעות לרבים.
ועם כל זאת, הנידון הוא חשוב. איני יכול לומר, במיוחד אחרי הביקורת שלך, שרב אשי מלמדנו בהתנהגותו לא לחוש ל"סימנים". אבל סבורני שחשוב להצביע על כך שאדם פוסק הלכה לא לפי סימנים, למרות שהלב חושש ומושך לעשות זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2014 20:03 |
|
| |
הערות.
א. שמיטת הגרזן אינה סימן.
ראיתה כסימן היא עדות לחוסר יכולת פנימית של הנפש לשפוט את הראוי ולקבוע מעשה. משום חוסר יכולת זו היא מחפשת ויוצרת לעצמה סימנים חיצוניים כביכול. כורת הדקל לא היה מפרש את נפילת הגרזן כאות, אם לא היה בו איזה חשש פנימי של מעשה בלתי ראוי שהוא עושה.
ב. עולם כמנהגו נוהג.
אין הקב'ה מנהיג את עולמו כגננת בגן הילדים, אינו שומט גרזן ושולח סימנים אחרים. הקב'ה שותק. לו רצה היה מדבר דבור פנימי אל האדם ומאיר מחשבתו.
ג. חילוקי דעות.
אלו חיוניים לכל מחשבה בריאה. אסור שמעמדו של אדם הנחשב 'גדול' תהיה מניעה למחלוקת על דבריו. מעמדה של דעה מסוימת נקבעת אך ורק על פי תוכנה והצדקתה הפנימית, ולא על פי מעמדו בצבור של המבטא אותה.
ד. קללה.
הטלת קללה היא מעשה מגונה, ביטוי של שנאה. המקלל מבקש להזיק לאדם על מה שלדעתו הוא מגונה. ועוד, שהוא דורש מאיזה צד שלישי, מעשה מיסטי, להתגייס לעזרתו ולפעול בשליחותו.
הטלת קללה כדי לכפות דעה ועמדה היא מעשה אונס.
ד. חילוקי דעות.
אלו חיוניים לכל מחשבה בריאה. אסור שמעמדו של אדם הנחשב 'גדול' תהיה מניעה למחלוקת על דבריו. מעמדה של דעה מסוימת נקבעת אך ורק על פי תוכנה והצדקתה הפנימית, ולא על פי מעמדו בצבור של המבטא אותה.
עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 03/09/2014 20:04:12
תוקן על ידי 932woland ב- 03/09/2014 20:04:59
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2014 20:36 |
|
| |
עודד וולאנד
יפה כתבת
אמנם יש לבדוק אם הערכים שייצגת אכן תואמים ובני יישום לעולמם של חז"ל.
הבה נבחן יחד.
א. שמיטת הגרזן אינה סימן. ראיתה כסימן היא עדות לחוסר יכולת פנימית של הנפש לשפוט את הראוי ולקבוע מעשה. משום חוסר יכולת זו היא מחפשת ויוצרת לעצמה סימנים חיצוניים כביכול.
נכון. אבל כפי שיתבאר בסעיף הבא, בעולמו של מי שמנהל דו שיח ישיר עם הקב"ה, הוא כן יצפה לסימנים. ואפילו מי שיתנגד לסימנים, כמו הגרי"ד סולוביצ'יק, עדיין יאמר שאדם צריך לחזור בתשובה מכל מה שקורה לו. כלומר לעצור ולשאול: זה נדיר, זה מסוכן, אז אני עוצר לבדוק האם הכל בסדר ונכון במה שאני עושה.
כורת הדקל לא היה מפרש את נפילת הגרזן כאות, אם לא היה בו איזה חשש פנימי של מעשה בלתי ראוי שהוא עושה. אני מלא התפעלות מן התובנה הזו. אמנם אני סבור שאפשר לפרש את התפרקות הגרזן כאות לא לעבירה, אבל אני מסכים שהפרשנות השלילית של הסימן נובעת מרגשות אשמה. אבל - האם אנו כולנו באמת נקיים מנטית המחשבה הזו?
האדם הרציונלי אמור לא להיות כבול ברגשות כאלו. אבל האם האדם הוא כל כולו רציונלי? אחד החידושים החשובים ביותר שלמדתי מן התורה הוא שהאדם אינו רק יצור רציונלי. למרות שכך הוא ירצה לראות את עצמו.
וכאן אנו מגיעים לנקודה חשובה מאד שערכה גדול בעיני מכל שאר האשכול הזה. זו תובנה שיוצאת נגד הנחת יסוד של התרבות המודרנית, והנחת יסוד מחמיאה וטובה, אבל לא מדוייקת.
ב. עולם כמנהגו נוהג. אין הקב'ה מנהיג את עולמו כגננת בגן הילדים, אינו שומט גרזן ושולח סימנים אחרים. הקב'ה שותק. לו רצה היה מדבר דבור פנימי אל האדם ומאיר מחשבתו. יש כאלו שמחכים לאות דווקא בסגנון הדיבור הישיר. ואולי אפילו מאמינים בהשגחה כמו של גננת. אין זה סותר שהתשובה תגיע "מבפנים" וגם תיאורים כאלו מצויים אצל חז"ל. שים לב שפרשנות של האיתות כאילו הוא בא מגננת לילד ברמת גן הוא שלך בשל הכתיבה שלי. אפשר אולי לנסח אחר שזה יישמע יותר טוב, וכשיטת הגרי"ד.
ג. חילוקי דעות. אלו חיוניים לכל מחשבה בריאה. אסור שמעמדו של אדם הנחשב 'גדול' תהיה מניעה למחלוקת על דבריו. מעמדה של דעה מסוימת נקבעת אך ורק על פי תוכנה והצדקתה הפנימית, ולא על פי מעמדו בצבור של המבטא אותה. נכון מאד. וראה את אשכולי על "אמונת חכמים של ההמון ואמונ"ח של חכמים". אמנם לדברים אלו אין לכאורה קשר למה שמתואר בסיפור מן הגמרא באשכול. רב אשי ורב שילא לא בהכרח סברו שיש להתבטל בפני דור קודם (אם כי מוצאים אצל אמוראים אחדים התייחסות כזו, כמו אצל ר' יוחנן בהקשר הראוי ללימוד - וזה רעיון לאשכול). האם אתה סבור שרב שילא ביקר את רב אשי רק בגלל שאביי מהדור הקודם אמר אחרת, או שבא לומר לו: אם אביי סבר כך, האם אין צורך לבדוק ולתת לדברים יותר משקל?
יש להאריך בנושא זה של ביקורת עצמית ואין בידי כרגע. אבל אסכם רק באמרי שאין הסיפור ופרשנותי סותרים את העקרון שהבאת ואין הם אמורים לסתרו.
ד. קללה. הטלת קללה היא מעשה מגונה, ביטוי של שנאה. המקלל מבקש להזיק לאדם על מה שלדעתו הוא מגונה. ועוד, שהוא דורש מאיזה צד שלישי, מעשה מיסטי, להתגייס לעזרתו ולפעול בשליחותו. הטלת קללה כדי לכפות דעה ועמדה היא מעשה אונס.
נכון. אבל עדיין חכמים עשויים להשתמש בכלי כזה כדי לחנך אם מדובר במי שזה ישפיע עליו ודברים רציונליים - לא. ואפילו רבנו הרמב"ם סבר שזו גישה מוכרחת לעתים. האם נתקלת בפורומנו במונח "שקרים קדושים"?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2014 23:52 |
|
| |
מיימוני,
א. חז'ל הוא כינוי משותף להמון אנשים, אשר חיו בתקופת מאות אחדות של שנים. זו גלריה של טיפוסים שונים, בעלי עולמות מגוונים. המשותף לכולם במה שהם מאד אהבו לא להסכים האחד עם השני, ולהתווכח על כך. ולבסוף, אנחנו רחוקים מאד מהם בזמן, ואף על פי שהם המורים, עולמנו, בדרך הטבע, שונה מעולמם.
ב. 'בעולמו של מי שמנהל דו שיח ישיר עם הקב'ה, הוא כן יצפה לסימנים'. – אנשים שונים משוחחים באופן שונה, כל אחד לפי רמתו ואיכותו. מי שיש לו דו-שיח עם הקב'ה שומע ממנו בקול פנימי, זה הרי מובן הביטוי 'דו-שיח'. מי שמדמה לעצמו שהוא משוחח עם האלהים מדמה לעצמו גם סימנים חיצוניים של תשובה. אם יתוש יזמזם באוזני, אשתדל למחוץ אותו, ולא אניח שהקב'ה שלח לי 'ד'ש עם שיר'.
ג. דברים שאדם עושה צריכים להיות מלווים תמיד בבקורת רצופה. הכורת עץ צריך להשגיח תמיד שהעץ לא יקרוס עליו, ושהגרזן שבידו לא ישמט ממנו. משמע, לא ארע דבר נדיר המצריך בחינה מחודשת.
ד. רגשות אשמה הם עניין טבעי, הנדרש עקב מעשים מסוימים של פגיעה. אדם שאינו לסוגל להם הוא פגום נפשית. הביטוי הבנאלי והנפוץ ביותר לרגש אשמה הוא בקשת סליחה. למשל, אם עברתי ליד שולחנך ובשוגג נתקלתי בספר המונח עליו והיפלתי אותו לארץ, אני חש רגש אשמה, מבקש את סליחתך, מרים את הספר מהרצפה ומניח אותו על השולחן. הרגשה זו היא רציונלית לחלוטין. אדם רציונלי צריך להיות בעל רגשות, הרציונליות מבקשת להביא אותן לאיזון ולמידה נכונה, אך לא לבטלן.
ה. אני סובר כי רוב הבריות תופסות את הקב'ה כגננת ואת עצמן כמצויות בגן הילדים שלה. רוב הבריות לא התעלו לרמה גבוהה מזה. הן מעניקות צדקה כתשלום לפוליסת ביטוח החיים שלהן על פי פסוק ידוע. כיוון שבגן מצויים המון זאטוטים עצום, מארגן לעצמו הזאטוט איזה מתווך קרוב והרבה יותר נגיש. לא ראוי ליפות את התופעה הזו במילים מלטפות.
ו. אינני סובר כי קללה היא אמצעי חינוכי. היא אינה אלא דחף שמתוך רגש, בשעת אזלת יד למעשה.
ז. 'שקר קדוש' על פי הבנתי, הוא אמירה מכוונתת של דבר שקר במטרה להועיל לנמען הדברים המצוי באיזה מצב חרום חריף. למשל, כאשר משקרים לאדם ואין מגלים לו כי הוא נוטה למות, במטרה לעודד אותו, לתת לו תקווה, ולמנוע ממנו יאוש ודיכאון בתקופתו האחרונה.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2014 07:46 |
|
| |
עודד היות ו" חילוקי דעות. אלו חיוניים לכל מחשבה בריאה. אסור שמעמדו של אדם הנחשב 'גדול' תהיה מניעה למחלוקת על דבריו" הרשיני להעיר: א. השארות אדם בספק, לא בוודאות של 100% הינה פועל יוצא ההערצה שלךלחילוקי דעות. לכן אין הזדקקותו לשמיטת הגרזן מראה על חוסר החלטיות (שגם הוא אינו תכונה מוסרית גרועה) אלא על כך שהוא מקבל האופן עמוק את סעיפים ג וד (השני) שלך. ב. ה"אדישות" של ה' היא עמדה ידועה (איני חושב שהמצאת אותה) אך התנ"ך אינו חושב כך (ודוחק שכה הרבה נאמר וסולף למען רפי שכל כמוני). ג. כללית – "זריקת" דעות אינה מועלת הרבה אם אין בצידה נימוקים ובוודאי אינה מעודדת חילוקי דעות פוריים.
ועוד – מדוע קול פנימי עדיף מד"ש ע"י יתוש? ככלל - ההתעלות הגדולה של ראיית ה' כיצור אדיש אינה אלא כמנוי ראה"מ לנשיא, זו "בעיטה כלפי מעלה" המאפשרת להתפטר ממנו. ראיה זו אינה נובעת מהכרה כלשהי של ה' אלא בעיקר מכך שעולם כמנהגו נוהג וממילא משלילת ניסי התנך ובעצם ראיית כולו כמעשה ידי אדם וממילא לפחות חלקיו כבדיות [אני יודע, בשבילי ובשביל הטמבלים כמוני] (פירוש אליגורי לניסי מצרים חייב לאחר את התורה ועוד). גישה זו חייבת לשלול סמכות אלוקית בתורה (ה' כן התערב?). יש הגיון בגישה זו אבל קשה לתאם אותה עם משפט כמו " ואף על פי שהם המורים". מי שמם?
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 04/09/2014 07:55:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2014 12:52 |
|
| |
תלמיד טועה,
א. יותר משאני מעריץ חילוקי דעות לשמן אני שונא עריצות. בעדר בהמות אחדות מופלאה, אין חילוקי דעות אין ספקות, אין ויכוח. כאשר סותמים את הפה של החושב באופן שונה נוצרת אחדות 'לאומית' נהדרת המוליכה בהתרוממות רוח את עדר הבהמות ה'אנושיות' היישר אל התהום. השתדל להיות אדם ולעולם לא בהמת עדר.
האמת היא שרוב הבריות זקוקות ומשוועות להיות שייכות לעדר משום חוסר בגרותן. טוב להן כי מישהו מנהיג אותן ושולט בהן. כמה נעים להיות חית עדר רופסת.
ב. ודאות מוחלטת אינה קיימת כלל בעולם הידע והתפיסה האנושיים. [לגבי הכרת המציאות, ודאית היא עובדה אחת שסופי למות]. חילוקי דעות הן ביטוי של מחשבה עצמאית ובקורתית, המאפשרת העמקת ההבנה והתפתחות הידע. דומני שהיה זה רבי יוחנן שהעיר כי באמצעות ויכוחים עם ריש לקיש נתבררו לשניהם ענינים רבים.
ג. אם הגרזן לא היה נשמט מידו, היה רואה בדבר אישור לעמדה ההפוכה? הבעיה היא שהוא מבקש אישור מארוע חיצוני שאינו ממין העניין, כיוון שברגיל גרזנים עשויים להישמט מידי כורתי עצים. ההיזדקקות לסימן חיצוני נובעת מהעדר ברור פנימי שהוא הנדרש כאן, ואין לדבר קשר עם המנעות האפשרות לוודאות מוחלטת.
ד. זאת ועוד, מאימתי פוסקים אצלנו על פי גורלות ונסים? אלו כלים של מגיה שחורה ולא של עולם ההלכה או העיון.
ה. עולם כמנהגו נוהג.
'עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו ועל כל עמו ישראל'. בגן הילדים הגננת משכינה שלום בין הזאטוטים. משמתבגר האדם הוא מבין כי עליו מוטל התפקיד לעשות שלום. אינך מסלק את האלהים ומתיימר לרשת את מקומו, אלא ניצב מולו כבוגר. עליך מוטלת האחריות ואתה נותן את הדין. את גיל ההתבגרות עברנו לפני קצת פחות מאלפיים שנים. מוזר כי מצויים אצלנו הרבה בני אלפיים שעדיין הם כנער בגיל העשרה.
'התנ'ך אינו חושב כך', אבל מאז, 'לא בשמים הוא', די כאן ברמז לשינוי המחשבתי הגדול אשר רבים מתעלמים ממנו.
מעניין להשוות מן הבחינה הזו את שירת מרים אל שירת דבורה. אינני מוחק את שארע בים סוף, אבל אני שייך לעולמה של דבורה.
ו. שיחה ויתוש. שיחה היא ביטוי של תבונה במימושה ומתאימה לאל. יתוש הוא קונץ לתינוקות. קונצים אפשר לביים. אפשר לחלום על דיבורים, לשמוע קולות, לדמות נסים, אבל שיחה היא יצירה של שתי תבונות ערות ומודעות היטב למעשה.
ז. עובדה היסטורית היא כי שוב אין האלהים נגלה אלינו, אינו מדבר ואינו שולח נביא בשמו. ראית תופעות מסוימות כנס היא נסיון אנושי דל להכריחו לגלות את פניו.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2014 01:01 |
|
| |
עודד
א. האם התלמיד המכנה עצמו טועה (להלן: "תלמיד" סתם), כתב משהו שמשתמע ממנו אחרת ממה שכתבת בסעיף זה?
ב. האם תלמיד כתב משהו שמשתמע ממנו אחרת ממה שכתבת בסעיף זה?
ג. לעתים ישנו ויכוח בין שני אנשים, שמקורו בחוסר הבנה האחד את השני: האחד פוגש מאורעות מכיוונם האחד ואילו השני פוגש את אותם המאורעות מהכיוון השני (נניח קונה ומוכר). הגמרא לא טוענת בשום מקום שמצווה להיזקק להישמטות הגרזן, בדיוק כפי שהיא איננה קובעת שאסור להיזקק להישמטות הגרזן. היא מקבלת את שני הצדדים כאפשריים. וכפי שציין תלמיד - זה פועל יוצא של עידוד חילוקי דעות.
ד. הגמרא לא פסקה, אלא סיפרה את מעשיהם של גיבורי הסיפור - שבמקרה או שלא במקרה - הם גם "גיבורי" פסיקת ההלכה. מה לעשות שעם כל גדלותם בהלכה, הם גם בני אדם העלולים להרגיש דברים שאינם כתובים בתורה בפירוש. בסופו של דבר, הם גם לא פסקו על פי המעשה שום דבר.
ה. האלוקים שאתה לא מאמין בו, גם אני לא מאמין בו. (וכנראה גם מיימוני ותלמיד לא). בשבילי התורה - לא בשמיים היא. חז"ל אמרו: "מעולם לא ירדה שכינה למטה ולא עלו משה ואליהו למרום". התורה נכתבה ע"י בני אדם, והשמיים הם ביטוי בלבד לדברים הקורים בעולם הבלתי מורגש שבכל מקום - וכפי שכתב אחד מחברי הפורום - על הפסוק "כי נתתי במדבר מים ונחלים בערבה" שבימינו זה מתקיים ע"י הטכנולוגיה החדשה - כך כדוגמא יש להבין את כל הניסים והמופתים.
ו. ראה בסעיף הקודם. אם אתה מאמין שיכולה להיות שיחה בין אדם לאלוקים - הרי לך שאפשר לקיים שיחה משמעותית גם על יתוש. ואם אינך מאמין - הבה נדון בזאת בנפרד.
ז. כיצד אתה קובע קביעות הסטוריות מדעיות ביחס לאלוקים שאינך יודע אפילו איך הוא נראה? אם אינך מאמין באלוקים - בא ונדון בזאת בנפרד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2014 07:40 |
|
| |
אליקים
איקון ירוק. למעשה, כמה. על הסדר, על ההתייחסות, ועל הניתוח.
|
|
|
|