| נשלח ב-4/9/2014 21:12 |
|
| |
עוגב vs פסנתר
אולי זה רק הרושם שלי אך בשנים האחרונות הפסנתר דוחק את מקומו של העוגב בליווי חזני. אם בקונצרטים אם בדיסקים ובוודאי בבתי כנסת. יתכן שהדבר קשור לריפורמים שהכניסו עוגב לביה"כ וזה גרם לרתיעה מסויימת, מה דעתכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2014 14:48 |
|
| |
פסנתר הוא כלי הרבה יותר נפוץ ו'נייד' מעוגב. הפסנתר החליף גם את הצ'מבלו ועוד כמה כלים במרוצת 250 השנים האחרונות. (וכשאין כסף ו/או מקום לכך, תמיד אפשר לקחת אורגן)
אני מניח שאם יש כל מיני 'מפיקי מופעי חזנות' למיניהם הרוצים לערוך קונצרטי חזנות שיישמעו 'אוטנטיים' עד כמה שאפשר, דהיינו: שהליווי בקונצרט יהיה אותו הליווי כמו שהיה לרוזנבלאט וקווארטין בתקליטיהם- 'ילכו' על מקום עם עוגב. (אך 'אליה וקוץ בה': רוב המקומות שעוגב 'שוכן' בהם דרך קבע, הם או כנסיות, או בתי-כנסת רפורמיים!)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2014 16:56 |
|
| |
או בבית התפוצות בת"א
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2014 22:21 |
|
| |
חזן אי שם! תיקון לדבריך כאן (לחץ עלי)
|
| נשלח ב-6/9/2014 22:50 |
|
| |
ניוטרל-בקישור שהבאת ,כתבת:אמנם אין זה החזן יוסף רוזנבלט...,וזה לא עוגב אלא הבן שלו-האם כוונתך שזה "הבן של העוגב" או,,,,הבן של רוזנבלט -לזה לא מצאתי סימוכין כלשהן
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2014 17:22 |
|
| |
קראת הכל? נכנסת לקישור ביויטוב שיש שם!?!
|
| נשלח ב-8/9/2014 13:23 |
|
| |
תודה ניוטרל, החכמתני! :)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2014 13:48 |
|
| |
שמעתי בשעתו דבר מענין בעקבות הכנסת עוגב למרכזים רפורמיים בעקבות השימוש בעוגב בכנסיות
נאמר בתהילים: הללוהו במינים ועוגב
במקום שישנם מינים (= כופרים) יש גם עוגב
האמת, צלילי עוגב הם משהו מיוחד במינו כרקע לקטעי שירה/אופרה/חזנות. אך מה לעשות? כיום ככל שהליווי התזמורתי בומבסטי יותר זה נחשב למוצלח יותר
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2014 23:43 |
|
| |
לבד מהיות העניין טעם אישי, יש לדעתי גם טעמים אובייקטיבים להעדפת פסנתר.
ראשית, כפי שציין ידידי מאי-שם- זמינות. בארץ ישנם מעט עוגבים הזמינים ל"שימוש הציבור" (דהיינו באולמות שניתן לקיים בהם קונצרטים) שאינם נמצאים בכנסיות. יש בבית התפוצות ובאודיטוריום מוזיאון הכט בחיפה. ניתן למצוא את רשימת העוגבים הפעילים בארץ באתר של עמותת חובבי העוגב בישראל- http://organ.org.il/pws/page!4013
בעניין הזה שווה לראות את הכתבה הבאה - http://www.xnet.co.il/architecture/articles/0,14710,L-3106151,00.html פרופסור שבנה לעצמו בבית בתל אביב עוגב.
שנית, גם נגני עוגב טובים קשה למצוא. זוהי אומנות כמעט נכחדת בודאי שבארץ. במקומות שיש בתי ספר שמתמחים במוזיקה עתיקה (כמו בבאזל ובעוד מקומות) ישנם נגנים טובים.
בנוסף, הצליל הכבד והממלא של העוגב נשמע לאוזן המודרנית משעמם מידי. הפסנתר הוא כלי הרבה יותר "גמיש" וניתן להפיק ממנו מוזיקה יותר "זריזה". כמו"כ צלילי העוגב מאד "עוטפים" את המוזיקה, ובהאזנה לקונצרט שלם של יצירות חזנות מלוות בעוגב, העוגב יצר חד-גוניות שעברה כחוט השני בין היצירות ולמרות שהיו יצירות שונות מאד זו מזו, היתה תחושה כאילו נוגנה אותה יצירה כל הערב.
כפי שציינתי - אישית אני מעדיף את הפסנתר, וביצירות לבית כנסת - את המקהלה, אך לפעמים ישנן יצירות שהעוגב משווה להם גוון שהאחרונים לא מסוגלים לשוות.
דניאל
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2014 11:35 |
|
| |
טוב לא חייבים דוקא עוגב מקורי, אפשר להסתפק באורגן אפילו חשמלי. אני חשבתי שהאורגן יותר מתאים כי הצליל שלו מתמשך והוא מעין רספונסים של מקהלה. הנקודה שהעלית שהוא גורם לכל היצירות להישמע זהות היא נקודה מעניינת שלא חשבתי עליה. אמנם לאחר ששבענו מהפסנתר, דוקא קול האורגן\עוגב מספק אלטרנטיבה מרעננת
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2014 13:18 |
|
| |
|
|
| נשלח ב-10/9/2014 15:12 |
|
| |
למשה ליבזון ההרמוניום בקישור הראשון הוא מזרחי (הודי?) מה שאני הבאתי הוא הרמוניום עתיק (אירופי)! שדומה יותר לעוגב (עם מכוון הצלילים):_________________
תוקן על ידי ניוטרל ב- 10/09/2014 15:13:03
|
|
|
|
|