בית פורומים עצור כאן חושבים

'מלכות' ו'עבדות': האם הן קטגוריות שאנו עדיין יכולים לעבוד את ה' באמצעותן?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/9/2014 15:39 לינק ישיר 

דה וינצי, דבריך הם דברי אדם בוגר הראויים להערכה רבה.
בגרות היא יציאה לפועל של כשרי האדם, והיותו עומד בפני עצמו, בלתי תלוי באחרים. רק בבגרות הזו יכול אדם לעמוד כהלכה לפני האלהים, לתת דין וחשבון על מעשיו ולשאת באחריות. 'כהלכה' משמעה שהוא בוחר בדרך מדעתו וכתכלית שלא על מנת לקבל שכר.

התואר 'עבד' משמעותו 'עובד'. לא כמקנתו של אחר הכפוי לעבודתו, אלא כאדם חופשי, בוגר, הבוחר בעבודה כתכלית. ועיקרה של בחירה זו היא מוסרית.

'מלכות' היא אגודה של חברים בוגרים, העומדים ברשות עצמם, המצטרפים לאגודה מתוך תודעה ורצון חופשי, והם מעמידים בראשם את האלהים כמופת אשר יש ללכת בדרכיו, במובן האנושי של הדרכים האלו וההליכה בהן. [זה העיבוד המתאים ל'ממלכת התכליות' הקנטיאנית, ולאגודת התבונה הסטואית].
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 16:22 לינק ישיר 

עודד - האם בגישתך יש מקום לתפילה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 16:27 לינק ישיר 

1  העובד את אלוהיו מתוך בחירה חופשית ולא מתוך מחויבות אינו עובד את בוראו (וודאי שאינו עבד לבוראו) אלא את עצמו

2  אפשר להחליף שפה ולפתור את כל הבעיות כמובן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 16:30 לינק ישיר 

מה המשמעות של מחויבות ללא בחירה חופשית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 16:46 לינק ישיר 

בעל
מחויבות יכול להיות לאדם עקב שטיפת מוח שעבר בילדותו בבגרותו ובזקנתו. אין לו על כך כל בחירה חופשית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 16:49 לינק ישיר 

ירוחם,
נראה לי שבעל שאל על המשמעות של המחוייבות המגיעה ללא כל בחירה.
אתה ענית לו על מקורה.
איך לדעתך המקור מלמד על המשמעות?

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 21/09/2014 16:52:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 16:51 לינק ישיר 

עודד,
דברים כדורבנות ומעוררי מחשבה.
יישר כוחך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 17:01 לינק ישיר 

עודד כתב - "מעמידים בראשם את האלהים כמופת אשר יש ללכת בדרכיו, במובן האנושי של הדרכים האלו וההליכה בהן"

1. האם ה"מחייב" הוא המוסר האנושי או צו האלוקים?   אם צו האלוקים מה לי המובן האנושי, ואם המוסר - מה לי ה'?
2. מנין לך מהן דרכיו (כדי שתוכל ללכת בהן)?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 17:06 לינק ישיר 

הקב"ה לא נקרא מלך כתפיסה פרימיטיבית המתאימה לשכלם של אנשים מחברות קדומות שעבדו דיקטטורים, אלא מושג המלך בשר ודם נגזר, פעמים רבות באופן מעוות, ממלכותו של הקב"ה: שכל הנמצאים צריכים לו והוא ברוך אינו צריך להם ולא לאחד מהם. אדרבא מלך איננו רק מצווה מצוות, אלא אחראי גם לטובתם של כל נתיניו, לפרנסתם, לבריאותם, לבטחונם, להצלחתם. האדם שנברא בצלם א-להים נדרש לקחת אחריות על העולם כולו, ולא בכדי אמר רבי מנשה מאילייא: כל עוד יש בעולם, ולו תולעת קטנה לחוצה בנקיק סלע, אין אדם רואה טובה בעולם. על-כן כשביום הכפורים כולם מיהרו לבית הכנסת לעבוד את השם יתברך, רבי מנשה טיפל בתינוקת חולה, באומרו כי לעזור לחולה להתרפא זה גדול מעבודת היום. זו יראת שמים אמתית. לעבוד את השם יתברך אין פירושו רק לבטל רצוננו מפני רצונו, אלא לעתים נדרש לעשות הפוך מרצונו, כי זה באמת רצונו האמתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 20:09 לינק ישיר 

שלישישי כתב:
מקס,
נראה לך שהיה כדאי לסבול את שעבוד מצרים והגלות בעבור "חתיכת דבר אחר" לעתיד לבוא?

כדאי היה שאחי יוסף ויוסף לא היו רבים ולא היו מוכרים אותו לעבד.
כדאי היה שיוסף לא היה ממציא את הכלכלה המודרנית ומשעבד את כל יושבי מצרים לעבדים.
כך שלעולם לא היו יורדים למצרים ולא היו עבדים.

שיעבוד מצרים היא עונש תבוני ולא עונש של אדון דמיוני. כלומר התורה מספרת מה שני אחיות לבעל אחד  (רחל ולאה ליעקב) יכול לגרום, מה שני נשים לבעל אחד יכול לגרום, מה ריב בין אחים יכולים לגרום שמכרו אח אחד לעבד, מה יכול אח עשיר לגרום שוויתרו על ארץ ישראל לטובת האח העשיר במצרים, וההמשך מוכר לכולנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 20:14 לינק ישיר 

דה וינצי
 אין לתפילה הבא ממחויבות כל ערך, לא למתפלל  עצמו  ולא  אל מי שהוא מתפלל. ריה"ל מכנה את תפילותנו

ספר הכוזרי מאמר ב

ואין דבורנו: השתחוו להר קדשו, והשתחוו להדום רגליו, והמחזיר שכינתו לציון וזולת זה, אלא כצפצוף הזרזיר, שאין אנחנו חושבים על מה שנאמר בזה וזולתו, כאשר אמרת מלך כוזר.

אגב חוסר הבנת  המילים שאדם מוציא מפיו בשעת תפילתו. מכניסה גם את הלא מחויב לאותה קטגוריה.

מ.
האם אלוקים אמר למישהו מה רצונו? זולת מה שכתב בתורתו?
בהמשך לדברי תלמיד- האם אנו באמת רוצים ללכת בדרכי ה'? אל קנא, נוקם, לא ינקה וכו'? בכלל אפשר להשוות דרכי ה' לדרך בני אדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 20:17 לינק ישיר 

דה_וינצי2 כתב:
מקס, 
אתה מציע (בהודעתך האחרונה) לקרוא את היהדות באופן אנארכיסטי. אין לי בעיה עם זה, אני בעד אנרכיזם. אם אתה רוצה בא איתי יחד לבילעין. האבנים עלי, הקפה עליך.
אבל כל זה טוב ויפה ללא כל קשר למקורות היהדות.
כל הרעיונות המדברים על חירות (אין לך בן חורין וכו', עבד ה' הוא לבד חופשי,) הם רעיונות יפים. אלא שהם מנוסחים בתוך מסגרת לא ממש חרותית ושוויונית; עבדי הם ולא עבדים לעבדים.
להעמיס רעיונות אנרכיסטיים על היהדות יש בזה משום מימוש פנטזיה, אבל איך זה בדיוק מתלבש על היהדות?

היא הנותנת שמי שלא רוצה אנרכיזם צריך סדר בתוהו ובוהו כביכול ואז הוא צריך מלך או מלך שנבחר כל ארבע שנים כך ששניהם שולטים על רוחינו ועל גופינו. בא היהדות ואומרת נכון שצריך מלך אבל המלך הוא האלוהים ולא ביבי או לפיד ובנט. השופט הוא האלוהים ולא ברק שחושב שאני נושם כי הוא נתן את הסכמתו. נכון שיש עריבות חברתית ולכן יש לי חובות חברתיות = עבדות חברתית, אבל ביהדות עבדי הם ולא עבדים לעבדים.

בקיצור כל החובות ביהדות הם אותן חובות כמו כל עבד במשטר ובחברה אבל ההבדל הוא שבמשטר אתה עבד לעבדים וביהדות אתה עבד לאלוהים.

ולכן אני אומר לך מה מתסכל אותי כאן. שכל התוארים ביהדות באים לשלול את העבדות לעבדים והנה לוקחים ברצינות את התוארים וזועקים ברגש רב "כתר יתנו לך" ?!!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 20:21 לינק ישיר 

מקריאת האשכול נראה כי החברים פה מסכימים כולם כי מלך הוא דיקטטור גחמני כפי שדה וינצי מציג זאת.

דומני שלא כך נתפס המלך, לא בעת העתיקה ולא בימי הביניים. הוא נתפס כמי שצריך לפעול למקסום הטוב של הממלכה, כלומר של נתיניו. על מנת לבצע זאת ניתנו לו כל הזכויות על נתיניו (זה די דומה לתפישה של הובס, אלא שאצל הובס הנתינים מסרו את זכויותיהם, ובתפישה המדוברת הזכויות ניתנו ע"י האל/ים). יראת העונש הייתה רק יחס אחד למלך, והייתה כלפיו גם יראת רוממות ואהבה.
התיאור הזה מאוד מזכיר אל, ואכן מלכים היו מאוד קרובים לאלים בעת העתיקה. רק כך יש סיבה לחשוב שהם יודעים מה טוב לי יותר טוב ממני. דומני שבתפישה זו אין את השרירותיות שמפריעה לד"ו. אמנם היא מבוססת על ההנחה של 'השגחה' מאוד נרחבת, ומבחינה זו היא יכולה להפריע לחלק מחברי הפורום.

לשאלה של ד"ו "אילו תחושות אנו אמורים לחוש כלפי ה'? " אני חושב שהתחושות של דימוי המלך אומר לעורר הן שהוא יודע מה טוב לנו, רוצה בטובתנו, ומתכוון להשתמש בכלים האינסופיים שיש לו כדי להכריח אותנו לעשות את זה, כולל הכלים שגורמים לנו לחוסר נוחות המכונים עונש. כמובן שאפשר לא להזדהות גם עם התחושות האלה, אבל הן שונות מאוד מהתחושות כלפי איזה דיקטטור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 22:43 לינק ישיר 

יש 3,
כמובן שאני כשואל הצגתי את ה"קצה" וטוב שהעמדת דברים על דיוקם. אך דומני כי עדיין הרעיון שאתה מציע לא מתיישב על ליבי.

לנתינים במלוכה העתיקה היה טוב כי הם לא חשבו על אופציה אחרת. לכן הייתה להם גם יראת הרוממות ואהבה.
אתה מוכן לחזור לכזו שיטת מלוכה?
אני לא. בשום פנים ואופן.
גם אם המלכים ידאגו לי מבוקר ועד לילה; יעמידו בופה כל בוקר עד 12, ימלאו לי את המינוס בבנק ויעשו ספורט במקומי.
מכיון שאני לא מוכן לוותר על חירותי, אני לא מבין למה למען ה' (במובן הפשוט של המילה...) ראוי שאוותר על חירותי ואעמוד לפניו כנתין בפני מלכו?
גם אם אקבל הכרעה ערכית כזו, אני לא רואה איך היא מתיישבת עם תחושת רוממות, (מה שכמובן לא היה בעייתי במשך אלפי שנים).

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 21/09/2014 22:47:59

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 21/09/2014 22:50:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2014 22:49 לינק ישיר 

ירוחם,
לצערי לא ירדתי לסוף דעתך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > 'מלכות' ו'עבדות': האם הן קטגוריות שאנו עדיין יכולים לעבוד את ה' באמצעותן?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.