בית פורומים ספרים וסופרים

יצא לאור אור לציון חלק ד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/9/2014 15:02 לינק ישיר 

חידון
הם לא הוציאו ספר על הנושא וחזרו והדפיסו ספר נוסף על אותו נושא.
במידה ואתה מאמין להם (וזכותך המלאה להשיב בשלילה) אין כל שאלה, כי לכאורה אמור להיות בידיהם כתבים בכל נושא ואלו הם הכתבים בנושא הזה. אם כי כמובן צריך לבדוק (וזה נכון לגבי כל הכרכים) אם ישנו חוסר פרופורציה בתשובות בנושא מסויים וכדו' - מה שיוכיח על האמינות - וכן בתוכן התשובות, אם הן מתאימות להשאל או נושאים פופולארים שלא מסתבר שניגש אדם ושאל, קיבל תשובה קצרה וכתב למזכרת. וכן בדיקה כמותית אם יש מנה גדושה של בנושאים שנוגעים בפוליטיקה.
לגבי תלמידיו כבר דובר בעבר, והיה מי שציין שם ובצדק, שגם הרב עובדיה היה מציין את או"ל ח"ב כספר, גם אם לא האמין שמקורו בגרב"ץ. ושאלה נוספת, האם בכרך זה סוף סוף לא נמנעו העורכים במזיד מלציין לכתבי הרב עובדיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/9/2014 15:54 לינק ישיר 

לא עברתי בנתיים על הספר, כך שאני לא יודע ולא מדבר ספציפית על דברים מסויימים.
אבל ממה שנראה מהכרכים הקודמים ומהכרות שלי עם הרב בן ציון, בני משפחתו והעורכים, וגם עם תלמידים אחרים, כמעט אין כתבים שלו, יש קצת קלטות, וגם זה לא מספיק. רוב השאלות הם דברים שהוא נשאל בעל פה והם הרחיבו על זה, ויש הרבה דברים שהרב בן ציון היה עונה לפי השואל, להחמיר או להקל עליו, ויש דברים שהיה עונה לפי העדה של השואל, וכגון במקרים שעליו להמשיך במנהג שנהגו במשפחתו, כך שאי אפשר להסיק מזה הלכה לכולם.
פעם הרב בן ציון אמר להרב יצחק יוסף, ההבדל היחיד ביני לבין אביך, הוא שאני ממשכן את עצמי להגן על מה שנהגו ולסנגר עליהם, לעומת אביך שכל מנהג שאינו טוב הוא עוקר מהשורש.
יש נושא מסויים שעליו שמעתי מהבן ר' אליהו שהרב בן ציון אמר שלא להדפיס, ולמרות זאת הם הכינו את זה להדפסה, ונחכה ונראה אם הם ידפיסו את זה.
ועוד משהו מעניין, שהם חיכו לאחרי פטירת הרב עובדיה להדפיס את הספר, אפילו שהוא כבר היה מוכן קודם לכן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/9/2014 17:53 לינק ישיר 

הספר נכתב על ימים נוראים, חנוכה ופורים - שעליהם לא נדפס עדיין. ולכן עומדת טענת הדיבוק שמא מדובר בעוד חלק מסדרה שלימה [מעניין לדעת את מידתה. השערה גסה שלי שהם אולי יגעו במעט פוליטיזציות ביו"ד, אבל לאה"ע-חו"מ לעולם לא יגיעו עד שיהיה הדבר לפלא ורק אז יבינו כולם את טענותיך וטענותיי על הסט הלז בתחילתו...].
לגבי טענותיך על הנקודתיות שבתשובות בע"פ, חבל שלא הרחבת בזמנו בדוגמאות שאתה מציג כאן. ומעי"ז ג"א הדל כתבתי במקומו שככלל תשובות בע"פ אינן ראויות להדפסה כהוראת הלכה למעשה, וזה בלי קשר לרב"צ ולטענות שטענת, אלא בעיקר בגלל שכל תשובה לשמה ניתנת לשואל ע"מ להניח את דעתו, ולא ראי דעתו של זה כראי דעתו של זה [וכבר הרחיב בזה הרבה בהקדמות שו"ת אז נדברו, לבאר שאפילו התשובות שלו בכתב אינן עונות אלא להגדרה זו].
יתכן שהפיתרון האמיתי הוא להעמיד את השאלות במקומות המתאימים נוכח התלמידים. ומידה והתלמידים יאמרו שהם שוקלים בדעתם היפה מה לקרב ומה לרחק, אכבד את הספר בעת שיכתבו כמה שמות אחרים בשעריו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/9/2014 21:52 לינק ישיר 

גם אם אביא כמה דוגמאות, זה לא יעזור, כי על כל דבר אפשר לענות ולערער, אבל הלך הרוח בקרב תלמידיו הרבים (שרק שנים מהם העיזו לכתוב ספר מהתשובות האלה) היא שהרב לא היה עונה אותו דבר לכל אחד. יש תלמידים בעלי תשובה (שאחד מהם מתהדר בהרב בן ציון שהוא רבו המובהק, ועדיין לא הצלחתי להבין איך), יש תלמידים מפורת יוסף ויש כאלה שסתם באו לשאול, וכל אחד היה מקבל את התשובה הראויה לו, ורק לו ולא לאחרים. ואני כותב את זה מהכרות עם עשרות תלמידים ורוב בני המשפחה, גם המורחבת, שגם אצלם לא כולם מאמינים באמיתות הספרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 01:20 לינק ישיר 

חידון,

לידיעתך. רוב הספר נערך ע"י שמיעת קלטות, ולא מתשובות בע"פ.
עברתי על חלק מהספר, ואני יכול לומר בוודאות, שאפילו הלשון של חכם בן ציון נשמעת בתשובות. ואני יודע היטב מה אני אומר..
לגבי זמן הדפסת הספר שכתבת שחיכו לפטירת הרב עובדיה, אתה באמת מאמין למה שאתה כותב? שבוע לפני ההדפסה עוד היו תוספות ושינויים, אז מה השטות הזו?
ולא, אני לא מנסה בכלל לשכנע אותך באוטנתיות של הספר, כי לא אצליח, אבל אני יודע היטב על ח"ב, שהרב בן ציון עבר על כולו ממש, ואף השמיט ותקן הרבה. ואכן, הוא היה חולה באותה תקופה, אבל היו לו גם זמנים טובים מאוד באותה תקופה.

אחרחוק,

על אורח חיים סיימו.
גם לי לא נראה שיוציאו של חו"מ ואבה"ע, אך על יו"ד יש להם די הרבה חומר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 02:04 לינק ישיר 

חרדי כתב:
חידון,

לידיעתך. רוב הספר נערך ע"י שמיעת קלטות, ולא מתשובות בע"פ. השאלה מה הקליטו, ויתכן שזה לא סותר את טענת חידון. בזמנו כתבתי שגם ח"א נראה כמו לקט שיעורים תיאורטי ולא מספיק מקיף לרמה של ההלכה. ומ"מ תמהני מניין הקלטות של תשובות קצרות שאינןתשובות בע"פ?
עברתי על חלק מהספר, ואני יכול לומר בוודאות, שאפילו הלשון של חכם בן ציון נשמעת בתשובות. ואני יודע היטב מה אני אומר..
לגבי זמן הדפסת הספר שכתבת שחיכו לפטירת הרב עובדיה, אתה באמת מאמין למה שאתה כותב? שבוע לפני ההדפסה עוד היו תוספות ושינויים, אז מה השטות הזו? גם לי הטענה נשמעת תמוהה, משום שאנחנו כבר זמן רב ללא מרן זיע"א...
ולא, אני לא מנסה בכלל לשכנע אותך באוטנתיות של הספר, כי לא אצליח, אבל אני יודע היטב על ח"ב, שהרב בן ציון עבר על כולו ממש, ואף השמיט ותקן הרבה. ואכן, הוא היה חולה באותה תקופה, אבל היו לו גם זמנים טובים מאוד באותה תקופה. ח"ב וגרורותיו נידונו בעבר הרבה. במידה ואכן יצא יצא מידי הרב"צ ישנן מספר קושיות גדולות על העורך. ואכמ"ל. בכל מקרה, כ"כ הרבה מכרכרים שהוא הגיה ותיקן, הציגו נא צילום של עמוד מוגה! ובמקביל תסבירו מדוע אני אמור לסמוך על ח"ג אם על ח"ב אני סומך בגלל שהרב"צ הגיהו...

אחרחוק,

על אורח חיים סיימו.
גם לי לא נראה שיוציאו של חו"מ ואבה"ע, אך על יו"ד יש להם די הרבה חומר. אינני יודע מה נקרא אצלך 'הרבה חומר', כי כנראה על או"ח לא היה מרכיב כזה. אבל אדרבה, נחיה ונראה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 12:13 לינק ישיר 

לדעתי עיקרי הדברים כן נאמרו על ידי הרב בן ציון, העיקר כאן זה הנוסח, וזה ודאי נוסח על ידי התלמידים. כך גם כותב הרב אליהו אבא שאול בהקדמה לחלק ד. שם גם הוא כותב שהמקורות נעשו על ידי התלמידים. אמר לי אחד מתלמידיו הקרובים ביותר לחכם בן ציון שאמר לו החכם: ההלכות הם ממני, המקורות הם של העורכים. את הבדלי הניסוח אפשר לראות בדברים שהם חזרו לכותבם בחלק ד באותם נושאים שנכתבו כבר בחלק א, שהניסוח וסדר הדברים שונו לבלי היכר. חבל שהעורכים לא עשו היכר בין דברי הרב בן ציון לדבריהם.

תוקן על ידי פורתניק ב- 30/09/2014 12:14:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 17:45 לינק ישיר 

בהקדמה אין התייחסות לשאלות אלו?

תוקן על ידי תלמידתלמיד ב- 30/09/2014 17:46:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 17:47 לינק ישיר 

הרב בן סניור מתלמידי הגרב"צ כבר הוציא סדרת ספרים לאורך כל מעגל השנה עפ"י דעת הגרב"צ. מעניין מה יחסי הגומלין בין שני הספרים, חולקים בכמה דברים או מסכימם בהכל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 17:48 לינק ישיר 

אינני מאמין למה שהובא כאן בשם הרב בן ציון זצ"ל, שכביכול הוא ממשכן עצמו להגן על מנהגי ישראל ואילו הרב עובדיה זצ"ל את מה שלא טוב הוא עוקר מן השורש.

שהרי לפי אמירה כזו הרב בן ציון ממשכן את עצמו כדי לשמר את מה שלא טוב ח"ו .וזה הבל ורעות רוח.

אלא האמת הפשוטה היא שהרב בן ציון האמין שמה שטוב הוא לשמר כל אחד מסורת מנהגי אבותיו ורבותיו. כאשר אלו מנהגים עם בסיס בהלכה. ואין לכפות עליהם לשנות מנהגם למה שנראה כטוב בעיני פוסק כזה או אחר ככל אשר יטה הרוח מעת לעת חליפות לבקרים. ואדרבה, מי שבא ומשנה מנהגם לעשות אך ורק לפי מה שנראה לו, הוא הוא זה שעושה שלא כטוב ושלא כנכון לעשות.

ולכן הנכון לומר הוא כי הרב בן ציון משכן עצמו לשמור על הטוב מפני הקמים עליו לכלותו. אותם אלו שטועים וחושבים את רבם כטוב האחד והיחיד שאין בלתו, ומפניו יש לבטל כל מסורות ישראל,  וכן לא עשו לא נעשה ולא ייעשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 18:51 לינק ישיר 

ברור שכך כוונתו, שאם יש מנהג צריך ליישב אותו, אבל יש שלא חושבים כך, אלא  יש לבדוק מה אמת ולא לעשות מנהגים ללא מקור או  יותר חמור, נגד ההלכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 19:12 לינק ישיר 

א) יש המדברים על מנהג [כהרב סופר ודומיו] וכוונתם היא להשליט את פסקי הבן איש חי, שלא נהגו בהם רוב קהילות הספרדים. ב) והמדברים על המנהג באמת, יש לומר להם שבמצב הקיים שבני הספרדים מעורבים ביניהם, וכי שייך ללמד לכל אחד כפי מנהגו. ובפרט שרוב הספרדים עזבו דרך התורה עתה הם חוזרים לצור מחצבתם, האם אפשר ללמד לכל אחד כפי מנהגו. ומה שייך מנהג כשעזבו דרך התורה. מה יעשו בישיבות שיש בהם מכל העדות. ומעיקרא המנהג היא הנהגה למעשה, לא שבהכרח היא הצודקת על פי ההלכה, אז במקומם אין לשנות מהמנהג, אבל כשעלו לארץ ישראל ויש תערובת של עדות ומנהגים מה יש ענין בזה לשמור על המנהג. ומה יעשו הרבנים, נלמד את כולם את כל המנהגים. ואם בבית הכנסת יש כמה עדות, מה יעשו. לכן טוב עשה בעמיו הרב עובדיה שרצה להנהיג מנהג אחד לכולם, וברוך ה' רוב ככל הספרדים הולכים אחריו. כל הויכוח בינו לבין רבנים אחרים הוא איזה פסקים להנהיג, האם כהבן איש חי והכף החיים וכדומה, או תורתם של רבנים אחרים, ואין קשר לזה כלל למנהגים.

תוקן על ידי פורתניק ב- 30/09/2014 19:14:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 20:53 לינק ישיר 

זה לא נכון שרוב ככל הספרדים קיבלו את פסקיו. אע"פ שספריו נפוצים.  מה שנכון הוא שכך חסידיו רוצים שיהיה ולכך הם נרתמים בכל הכלים העומדים לרשותם.

אבל מה שקורה בשטח הוא שהרבנים אמנם קוראים בספריו ומכירים את דעותיו, שואבים מספריו מידע על ריבוי הדעות והשיטות, ולמעשה מכריעים כפי דעתם הם ולעיתים לא מעטות בניגוד לדעתו. זה המצב בפועל כיום.

והסיבה הלוגית שהדרך הזו תמשיך ותתקים ותתרבה אף יותר בהמשך הזמן, נובעת מתוך השיטה עצמה שמונחת בספריו, שהיא למעשה אינה שיטה אלא לקט שיטות המאפשרות את הכל. והיא הדרך האומרת שניתן לכתחילה לעשות ספיקות וספקי ספיקות ובכל מיני סניפים ותתי סניפים לכל דעה ומחלוקת, ולהתחשב ולהוסיף כל דעה וכל אמירה, כל סיפור וכל מחשבה להימנות עד אין מספר, עד שביד הפוסק יהיה לפסוק ככל העולה על רוחו באותה שעה, ולאחר שעתיים לפסוק ההיפך, והיפך משתיהם לאחר שבוע ושניים. ובכל אותן הפעמים יהיה לו על מי לסמוך אף לכתחילה. ואם אותו פוסק ירצה למצוא חן בעיני קהלו ולצבור לעצמו תהילה וכבוד, לא יקשה עליו כלל לפסוק להם את מה שהם אוהבים לשמוע. כי המנגנון ההלכתי נטול המסורת מאפשר את הכל. אין מחוייבות לדבר מלבד המחוייבות לצרף את מה שתרצה לפי הצורך העומד על הפרק.

הן הן אלו מקצת מן הפירות שנרויח בעזיבת המסורת והתנשאות על מנהגי אבותינו התמימים והפשוטים. שאם כי לא היו בעלי ספריות נכבדות כולם, ולא עסקו בעוקצין כבסדר מועד, אבל היו אנשים בעלי סייעתא דשמיא יותר מכל חכמי הדור הזה לכוין אל האמת הראויה,ומעשיהם יוכיחו.

אבל יתירה מכך, גם אותם מתנשאים חדשים להשליט דעתם על הרוב מתכסים בטענת ה וראות השלחן ערוך. כאילו כל חכמי ישראל שבכל הדורות המאוחרים לא ידעו מן השלחן ערוך ולא הכירו את הלכותיו ואת תוקפם והחלת סמכותם וגדריהם. אלא בעל כרחך ידעו שיש פירושים על דבריו ושיטות שונות, וכן גם הכירו את מגבלות סמכותו , אם מפאת המקום ואם מפאת הזמן ואם מפאת עצם קבלת הוראותיו. ועם ריבוי הפירושים השונים שבדבריו, עד ששוב על כל הלכה ירבו מחולקות וחזר הדבר לכמו בתחילה. ריבוי הדעות עד לאין קץ ותיכלה.

כל זאת ראה היטב הרב בן ציון בפיקחותו, כל מה שלא ראו בעלי תשובה חדשים מקרוב באו המתלהבים ואחרים עמם, וידע שבעזיבת מסורת אבות ומנהג ישראל בתואנות שונות , יביא לריבוי מחלוקות עד לאין קץ, עד שכל רב יפסוק ככל העולה על רוחו וכל מה שטרחו אבותינו ורבותינו לכונן מנהגים מוסכמים, ירד לטימיון חלילה.

ובשנים האחרונות אנחנו רואים את פירות המהלך החוצפני הזה של נטישת דרכי אבות ומסורת רבותינו. רבנים שונים מדפיסים ספרים עם הלכות מחודשות שלא שערום אבותינו. וכולם "יש להם על מי לסמוך" ובשעת דחקם וכטוב לבם " אף לכתחילה" כי הוא "מלתא דרבנן" או "מנהגא בלבד" וכדומה. כי בהינתן הדרך שהכל אפשרי , וכל שיטה נחשבת, ואין עוד מנהג קדום ואין מסורת מחייבת, אזי הכל אפשרי , וכל רב שופט את שופטיו , אבותיו ורבותיו. כי מה ידעו אבותינו ולא נדע אנחנו...וכי היו להם ספרים רבים בספריה כמו שלנו יש ? וכי הם ידעו שב שמעתתא על פה כשם שנדע אנחנו ? בסך הכל היו אנשים בורים ודלים שלא ידעו הרבה ועשו הרבה טעויות. זו המחשבה העומדת בבסיס הבעיטה באבותינו. כי אין ערך להשתלשות השמועות ואחיזה מסויימת בשיטה, אף כשהיא דחוקה או נדירה.

לפני מספר חודשים ראיתי פסק הלכה ההולך בשיטה החדשה הזו, עד שבא חכם אחר ועשה לו ארבע ספיקי ספקות והקל אף יותר. הראשון התרעם על חוצפת האחרון. אבל האחרון עשה לראשון, בדיוק את מה שעשה הראשון לזה שקדמו. על זאת אמרו חז"ל, בקדירה שבישל - בה נתבשל. מה שממציא שיטה נגד אבותיו, בל יתפלא שהיא תשוב כנגדו גם הוא.

קיצורו של דבר, יש לאחוז בדרכי אבותינו ורבותינו, גם כנגד השלחן ערוך, גם בארץ ישראל, גם כנגד גדול הדור, גם כנגד מה שנראה אמתבהשקפה מיידית, גם אם במבט ראשון הם נראים תמוהים, כי עם קצת חריפות אפשר להראות שהתימה מתהפכת לעבר האיש התמה עצמו. כי כל מה שאדם חושב עצמו לחריף ופיקח, דורות הראשונים היו חריפים ופיקחים אף יותר ממנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 21:01 לינק ישיר 

מוטיבןשלום,

היטבת באר. חזק וברוך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 22:36 לינק ישיר 

בעיני קטן שבקטנים שכמוני מב"ש ופורתניק, משני הצדדים, מחזיקים בקיצוניות לא בריאה של מחלוקת פרגמתית, אולי אפילו לא על עקרונות אלא על קדימות במעלה.
מנהגים הם דבר חשוב, אבל ההלכה הצרופה חשובה מהם במעלה כשמאידך, המנהגים במבטלים הלכה.
הדרך הדורשת להתבסס על מנהגים, איננה הגיונית אפילו במישור הרעיוני, אבל יותר מכל איננה כמעט אפשרית במאה ה-21, שהוואי החיים השתנה לבלי היכר בכל מובן, ובעיקר הפסיכולוגי [כיום התאוות הרבה יותר רעיוניות ווירטואליות, וכמעט כל שאלה מגיעה בסוף לנושא הנוחות, בניגוד לימים בהם החיים היו מלאי עיסוק בקיום המין במישור הכי ישיר וגשמי].
בעיניי יש לפחות 3 בעיות קשות בקראות לכאורה, שמנסה להציג מב"ש [אני מקצין מעט, כי ברור שגם מב"ש לא מתכוון ברמת הקראות]: א) אמר הפילוסוף: ריב לאמת עם אפלטון, ושניהם אהובים אלא שהאמת יותר (הקדמת בעל המאור). לא ניתן להסתמך באופן עיקבי על הוראות בלתי מובנות, כי במצב כזה לא יניתן להקיש והחיים הופכים לספק חסר תכלית. ב) ידוע שיש תימנים שסומכים על פסיקה של מהרי"ץ להסתפר לכבוד שבת גם בימי העומר, ומגלחים זקנם אחת בשבוע. ופעם שאלו רב מפורסם מאוד מהעדה הנ"ל וענה: כיצד ניתן להתיר ע"פ מהרי"ץ, והלא בתימן לא היו מגלחים הזקן ומהרי"ץ איירי בתספורת הראש?! והנה, אם מצד מנהג יתכן ודברי הרב צודקים ונכונים, אבל מצד ההגיון אין להם כל שחר. ג) כתב הרשב"ש באגרת 'מלחמת מצוה' שלו כנגד הקראים (כדאי מאוד לראות בפנים), שהנה הפרושים התפתחו עד לכדי יצירת אנשים משכילים, נאורים, פילוסופים מסוגים ורמות שונות, מלומדים, אמנים מסוגים שונים ועוד - והכל בזכות שהם מעניינים במעשיהם ובודקים את דרכיהם, בניגוד לקראים שלא הוכר מהם אפילו מלומד אחד. עכת"ד. ומכאן, שלמען מימוש החזון הדרוויניסטי חובה להתקדם בחיים! ומה שהיו אנשים חכמים לא מעלה ולא מוריד בחובתי להבין ולהשכיל.
מאידך, החדשנות והמקוריות הולידה את הרפורמה, שעד מהרה לא התצמצמה ליהדות והפכה לקוסמופוליטית ברמה שקשה לחלק מאיתנו למצוא קשר בינה לבין הדת. וזו מעין טענת מב"ש עצמה, שהחכמה יכולה להוביל לפתיחת המחיצות באופן שמסוגל להכניס כל נזק (דוגמה שלו, פסיקה ע"מ לקבל כבוד) ואחיתה עדי אובד.
השאלה האם הרב עובדיה הוא חדשן במהותו והרב בן ציון תומך במנהגים בכל מצב, וכמדומני שאף אחד לא סובר שכך היא המפה הפוליטית: הרב עובדיה נשען ברוב הכרעותיו על טקסטים קמאיים, עד שקשה לעין שאינה מזויינת לראות את החידוש בדבריו. ודווקא הרב בן ציון הוא הפלפלן והעוקר הרים בסברא, שקרוב להכרעה ע"פ ראיה אחת נכוחה בעיניו משבעה משיבי טעם.
אתן שתי אפשרויות מבחינתי לפרשנות, אבל בטח יש רבים. העיקר הוא שאינני מאמין בקיצוניות, ובודאי בנקיטת צד, של ההבדלים בין הני תרי צנתרי:
א. הרב עובדיה הרשה לעצמו להיות נועז, כי מבחינתו היה גדול הדור (לי אישית לא נראה שטעה בגדול) וככל פוסק גדול מותר לו להנחות קו עצמאי; בניגוד לרב בן ציון, שדוקא ההלכה לא היתה עיקר עיסוקו, בפרט לא הציבורי.
ב. מסיבות רבות, ובעיקר לגודל בקיאותו, לא הרגיש הרב עובדיה בעומת השינוי והחידוש אלא בדרך שהיתה נראת מתאימה בעיניו - בפרט לפי צרכי הדור - ודווקא הרב בן ציון הרגיש קראי יותר כשבא להכריע להלכה למעשה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > יצא לאור אור לציון חלק ד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.