| נשלח ב-29/9/2014 21:56 |
|
| |
אחרחוק
אמנם ביאור נפלא
אבל ההדגש בדברים כאן הוא על השוני בין המפרשים
שלא מצאנו בשאר מפרשים שידגישו את דבריהם כשהם לא יודעים מה לפרש
כמו שרש''י מפרש שם בחומש למשל
|
|
|
|
| נשלח ב-29/9/2014 23:25 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | אני מאמין שיש אשכול אחד או שנים שעוסקים ברש"י.
בכל אופן רש"י היה פרשן השקפתי שזה אומר שהוא בחר את המקורות בחז"ל וקודמיו באופן שמתאים להשקפתו. כך נהג כל פרשן לפניו ואחריו. וכלום בלי יוצא מהכלל היו נסמכים על קודמיהם כלומר לא פרשנו מהבטן, רק היית להם מקורות במדרשי חז"ל.
הפרשנים ההשקפתיים הם הם שהתקבלו על ההמונים כי פרשן השקפתי מביא להם דרך, דרך חיים דרך עם משמעות חיים וכו' וכו'
מה שאין כן כל סוג מחקר אקדמאי שבטבעו הוא קר ויבש ובדרך כלל ספקולטיבית, לא מתקבל על ההמונים. זה יכול להיות כמו אומנות יפה ותו לא. אבל לא דרך חיים ובוודאי לא משמעות חיים להמונים.
החיסרון בפרשנות השקפתית היא שאתה מעקם דברים לפעמים או שותק מתי שצריך, העיקר שלהמונים תהיה משנה סדורה. ברצוני לומר שזה שאלה של ביקוש והיצע, אתה צריך שההמונים יקבלו את דבריך ודרכיך אבל מצד שני צריך לתת להם מה שהם רוצים, כך שכל פרשן הולך על האצבעות. מכאן חשיבותו שבכל דור תהיה פרשנים חדשים לפי הביקוש של ההמונים, ולכן באמת מודה רש"י לנכדו הרשב"ם שהוא היה מפרש אחרת לפי הדרשות המתחדשים בכל דור.
חייבים לשים לב שהפרשנות לא היית ספורט לאומי של היהדות או סיבה לתת למישהו תואר אקדמאי, הפרשנות הם בעיקר לצורך הדור והמקום והזמן. בכדי להציל את ההמונים מרוחות הזמן ומהבלי הזמן.
לא רק בפרשנות זה כך, אפי' בהלכה זה עובד בדיוק כך.
מי ייתן שנבין את זה ולא נהפוך אחד מהם לאלוהים אחרים.
|
|
מקס, האם אתה מגדיר את עצמך כפרשן השקפתי? אם כן, נראה לי שהצלחנו להבין את שרשי דת מקסמן! להבהרה ציטוטים נבחרים מביאורי מקס למונח פרשן השקפתי "שהוא בחר את המקורות בחז"ל וקודמיו באופן שמתאים להשקפתו" "הפרשנות הם בעיקר לצורך הדור והמקום והזמן. בכדי להציל את ההמונים מרוחות הזמן ומהבלי הזמן." ומשפט אחרון שהוצאתי מהקשרו "החיסרון בפרשנות השקפתית היא שאתה מעקם דברים לפעמים...העיקר שלהמונים תהיה משנה סדורה."
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 02:11 |
|
| |
אייזין אהובינו מצוי מאוד בספרות הראשונים שאלות שנשארו בצ"ע. הסגנון 'לא ידעתי לפרש' מתאים לרש"י, שבא לפרש ולא להעיר ולעמוד על נקודות
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 07:07 |
|
| |
| אחרחוק כתב: |  | אייזין אהובינו
 מצוי מאוד בספרות הראשונים שאלות שנשארו בצ"ע. הסגנון 'לא ידעתי לפרש' מתאים לרש"י, שבא לפרש ולא להעיר ולעמוד על נקודות |
|
רש''י לא כותב לא ידעתי לפרש
אלא - איני יודע מה מלמדינו
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 12:27 |
|
| |
| אריאל73 כתב: |  |
מקס, האם אתה מגדיר את עצמך כפרשן השקפתי? אם כן, נראה לי שהצלחנו להבין את שרשי דת מקסמן! להבהרה ציטוטים נבחרים מביאורי מקס למונח פרשן השקפתי "שהוא בחר את המקורות בחז"ל וקודמיו באופן שמתאים להשקפתו" "הפרשנות הם בעיקר לצורך הדור והמקום והזמן. בכדי להציל את ההמונים מרוחות הזמן ומהבלי הזמן." ומשפט אחרון שהוצאתי מהקשרו "החיסרון בפרשנות השקפתית היא שאתה מעקם דברים לפעמים...העיקר שלהמונים תהיה משנה סדורה." |
|
לא הבנתי מה אתה רוצה. כל מי שלמד תורה וחז"ל וגאונים וראשונים ואחרונים, יודע שהפרשנות זה לא ספורט ולא פונקציה של תואר אקדמי. הפרשנות בא לצורך ולרלוונטיות המעשית. ההבדל בין תלמיד חכם לבין חמור נושא ספרים, היא בדיוק בטעות הזה של החמור, שחושב בטעות שיש איזה סמכות אלילית לטקסט התורה, כמו יפתח החמור שחשב שהוא חייב לרצוח את בתו כי כתוב בתורה שצריך לקיים נדרים. שלא יקרה מצב שנהפוך להיות חמורים כמו יפתח ?! נצרך גדולי כל הזמנים לפרשן את התורה לאמתו. לעומק היה מספיק גדולי תורה בכל דור כלומר הם הסמכות הבלעדית ולא צריך בכלל תורה, אבל להיות גודל התורה צריך ללמוד תורה ולכן צריך טקסט. ולכן התורה היא ללמוד אותה ולהפוך להיות תלמיד חכם. והסמכות המעשית וההלכה למעשה, נקבעים על ידיהם בכל דור ודור. משום כך יש לנו את הספרות הענקית. כי בכל דור ודור היה צורך לפרשן לפי הפשטות המתחדשים בכל יום ויום.
לסיום:
התורה היא לא ראש בקיר, התורה נכתבת ונחקק על ידי הדורות. התורה היא תורת חיים כמו החיים חי על ידי הדורות כך התורה חיה על ידי הדורות.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 13:53 |
|
| |
מצד שני מקסמן יש בעיה עם האני מאמין
שזאת התורה לא תהא מוחלפת
ומה עם חכמי הדורותו ההסבר שנתת
איך אפשר ליישב את הדברים ?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 14:07 |
|
| |
| אייזין כתב: |  | מצד שני מקסמן יש בעיה עם האני מאמין
שזאת התורה לא תהא מוחלפת
ומה עם חכמי הדורותו ההסבר שנתת
איך אפשר ליישב את הדברים ? |
|
שהרמב"ם חקק את האני מאמין, הוא הוסיף לתורה מה שהתורה לא חשבה לרגע לחוקק. כך שעצם שיש לך בעיה עם האני מאמין מראה שאני צודק.
אבל בכל זאת מה רצה הרמב"ם לחוקק לנו ? התשובה היא פשוטה כפי שאמרתי שהתורה על כל דורתיה כולל הרמב"ם היא התורה שצריך ללמוד בכדי להיות גודל הדור. אחרי שהאדם נהפך לתלמיד חכם ?! אז הוא התורה החיה האמיתי !!
ארבעים יכנו: אמר רבא: כמה טפשי שאר אנשי (כמה טיפשים הם האנשים) דקיימי מן קמי ספר תורה (שקמים מפני כבוד ספר תורה) ולא קימי מקמי גברא רבא (ולא קמים בפני תלמיד חכם) דאלו בספר תורה כתיב: "ארבעים יכנו", ואתו רבנן בצרי חדא, (בתורה כתוב ארבעים ובאים החכמים ומורידים) (מדרש הגדול)
תוקן על ידי maxmen ב- 30/09/2014 14:07:55
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 14:20 |
|
| |
התשובה האמיתית מורכבת יותר לדעתי
ישנם דברים שהשתנו במציאות כמו הגוף לגבי הלכות נידה ווסתות
וכמו המצאות אלקטרוניות שלא ניתן עליהם הלכות ברורות
וכאן אני מסכים איתך שנכנסים חכמי הדור בשביל להתאים את התורה למציאות שמתהוה
אך בדברים שאין בהם שינוי מניין לנו הסמכות והכוח לשנות
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 14:47 |
|
| |
| אייזין כתב: |  | התשובה האמיתית מורכבת יותר לדעתי
ישנם דברים שהשתנו במציאות כמו הגוף לגבי הלכות נידה ווסתות
וכמו המצאות אלקטרוניות שלא ניתן עליהם הלכות ברורות
וכאן אני מסכים איתך שנכנסים חכמי הדור בשביל להתאים את התורה למציאות שמתהוה
אך בדברים שאין בהם שינוי מניין לנו הסמכות והכוח לשנות |
|
המציאות היא דינמית כך שאין דבר כזה דבר בלי שינוי.
בתי חלמה חלום רע שהעולם חרב ורק היא ואני נשארנו בעולם. אחרי כמה ימים שאלתי אותה מה היה קורה אם זה היה באמת ? האם היית מתחתנת עמי ? הבנות שלי כבר רגילות לדרשות שלי הבינו בדיוק מה אני אומר להן. (סיפור בנות לוט) אותו דבר לגבי אשת איש שאברהם אבינו התיר בכדי להציל את עצמו ואת אשתו מרעב.
בקיצור, אין האדם יכול לקיים את התורה בלי ללמוד אותה לעומק ולהבין דבר מתוך דבר. והיות שזה קשה אז הרבנים החיים הם הם התורה שלהם.
לגבי מי הסמכות: אמרתי שהסמכות היא בידי גדולי הדור החיים שבכל דור. כמובן שצריך נבחרי ציבור = סנהדרין, אבל כל זמן שזה לא קורה אז נבחרי הציבור על ידי ביקוש והיצע, הם הם הסמכות במציאות בכל דור ודור לטוב ולרע (הרי זה אלפי שנים הם לא הצליחו להביא את הגאולה)
תוקן על ידי maxmen ב- 30/09/2014 14:48:06
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 15:57 |
|
| |
אם היית נשאר רק עם הבת שלך זה שונה
כי אין למדין אי אפשר מאפשר
אך כשיש אפשרויות אחרות אין להתיר על סמך חכמה אישית כלשהי
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 16:12 |
|
| |
| אייזין כתב: |  | אך כשיש אפשרויות אחרות אין להתיר על סמך חכמה אישית כלשהי |
|
מה זה חכמה אישית ? אין חכמה בלי תורה ! ומי שיש לו חכמת התורה הוא הדעת תורה בכל מצב ונתון מקום וזמן. קח לדוגמה גיוס לצבא, האם מותר להורים להקריב את בניהם למולך אפי' שהמולך כביכול הוא יהודי ? בור ועם ארץ יחשוב שזה מצווה, ותלמיד חכם אמתי יודע שזה להעביר את בנו למולך שאסור מדאורייתא.
עכשיו האם יש איזה דרך של דיון וויכוח תורני בעניין ? זה יטען ויביא ראיות לכאן ולכאן ואז כל ההורים יקריבו את צאצאיהם למולך ? מי שחושב שזה אפשרי, חייב לקדש את טקסט התורה כסמכות אלילית. זה הכשל של העםארצים. הם לא מבינים שהתורה היא התלמידי חכמים החיים ולא הטקסט. אותו טעות עושים מבקרי המקרא שחושבים שהסמכות היא בטקסט ולכן חושבים שביום שלא נחשוב שהמקרא קדומה אז באותו יום נפסיק לקיים אותה.
אני לא חושב שיש תחום אחד שאפשר לפסוק מהתורה כי המציאות היא דינמית, חייבים תלמידי חכמים חיים ותורת חיים. אחרת היינו עוד רואים הורים גוררים את בניהם הסוררים לבית דין להריגה. או לחליפין היינו רואים את ההורים מקריבים את צאצאיהם למולך.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 22:54 |
|
| |
ברור שהמציאות היא דינמית
אך התורה והחוקים פחות גמישים
לבד ממקרי קיצון של שינוי פיזי משמעותי כדוגמאות שהזכרתי לעיל
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2014 23:23 |
|
| |
| אייזין כתב: |  |
אך התורה והחוקים פחות גמישים
|
|
טוב, 1, אנו לא מקיימים את התורה אחרת היינו כבר מזמן בגאולה, כך שבאמת חשיבת התורה היא לא גמישה בכלל. 2, מה שכן מקיימים כנראה הם כולם מבחינת ע"ז ולכן אנו עוד בגלות, אז שוב מבחינת ע"ז אין גמישות כלל וכלל. וזה באמת דעת חז"ל והנביאים שבמלכות הרשע שכופה עלינו ע"ז ?! עדיף לא לשאת אישה ולא להוליד ילדים וזרע אברהם כלה מאליו.
אבל כל זה מדובר על החשיבה הכלכלית והבסיסית של התורה. שאנו יורדים לפרטים של החוקים ?! שם הגמישות מחוייבת המציאות והיא בידי תלמידי החכמים על דרך טובים דודיך מיין.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2014 00:31 |
|
| |
1. גלגולה של שיחה.
תחילה עולה הנושא 'למד לשונך לומר איני יודע'. משם עברה השיחה לכוונתו של רש'י. בדרך אגב נודע לי שהוא התנצר וזכה למעמד של קדושה. אחר כך לדתו של מקסמן, ובהמשך לקביעותה של התורה. כך שט לו הדיון מענין אחד לאחר ללא הגה מכוון.
2. 'למד לשונך לומר איני יודע'.
המובן של הביטוי אינו תמוה כלל וידוע היטב לבעלי השכלה כללית. מם80 קולע במדויק לכוונת העניין: 'רש"י אומר לנו שימו-לב התשובות האלה מוכרות לי, אולם אם תדייקו תראו שיש כאן שאלה גדולה, שהתשובות הללו אינן באמת משיבות עליה, ואינני יודע מה התשובה'.
הדמות המשתמשת בשיטה הזו היא סוקרטס. הוא שואל את בני שיחו לדעתם על איזה עניין, מהי גבורה, מהו ישוב הדעת, מהי ידידות, מהן אדיקות וחסידות. בני שיחו מציעים איזו הגדרה, וסוקרטס מנסה להבין אותה, לרדת לעומקה, מקשה, שואל, מביא דוגמאות נגדיות. הבירור הזה חושף פגמים בהגדרה ובהבנת העניין, ומעורר בלבול, אי ביטחון, חוסר מוצא. מן הסתם יש שמתעורר אצלם גם כעס. הדיון מסתיים ב'אפוריה' – העדר תשובה, הבנה מעורפלת, בלבול, וצורך להתחיל בירור מחודש בדרך חדשה, על סמך הנחות חדשות. במצב זה מצויים כל בני השיח, גם לסוקרטס אין פתרון משלו. אבל האפוריה עדיפה על פני החזקה בסברות שגויות ואמונה בתוקפן. היא מציבה אתגר.
דוגמה מעניינת לאתגר הזה היא בעיה 'פשוטה' מאד שרובנו לא נותנים עליה את הדעת. אם מונח תפוח אחד, ואני שם לידו תפוח אחד, מדוע ההתקרבות הזו היא הסיבה להיותם שני תפוחים? הוא משיב: 'אינני מאמין עוד שאני יודע משום מה מתהווה אחד, ובקיצור, בשום דבר אינני יודע משום מה הוא מתהווה או כלה או ישנו, - על כל פנים אינני יודע זאת על פי אותה שיטת החקירה, אלא שמניה וביה אני בולל לי שיטה אחרת'. [פיידון, כתבי אפלטון, תרג. ליבס כרך ב' ע' 63, הוצ. שוקן].
כאן מוצגת האפוריה, איננו מבינים מדוע אחד ועוד אחד הם שנים. מוצג האתגר למצא שיטה להסבר הבעיה.
השיטה האחרת מופיעה בע' 66, 67. הדוגמה שם עוסקת ב'יפה', אבל לדבריו היא ישימה גם לשני התפוחים שלנו, ואנסח את התשובה שלו בהתאם לדוגמה כאן. התשובה מוצגת בענווה רבה, [ראו פרוש אייזן לרש'י], כהנחה בלבד. את ההנחה הזו נדרש לבדוק בעתיד בדיקה מקיפה ולגלות במה היא מועילה ומה החולשות שלה, בדיקה שאכן תתבצע לאורך שנים רבות. הנה:
'אני קובע כהיפותזה [= דבר העומד מתחת. הנחה] שיש דבר מה שהוא 'שנים לעצמו'. ורק בזאת אני מחזיק בפשטות ובישרות, ואולי בתמימות: ששום דבר אחר אינו עושה אותו שנים אלא ה'שנים ההוא' אשר נמצא לו, או נשתתף בו, או הגיע אליו בכל דרך שהגיע. שעל כך אינני מוסיף לקבוע דבר בוודאות, אלא רק זה הדבר שאני קובע, כי כל הדברים שהם שנים, - הם שנים מכח ה'שנים [לעצמו]''.
ה'שנים לעצמו' הוא האידאה של ה'שנים'. התשובה הזו אינה פשוטה כלל, ודאי לא בקריאה ראשונה, אבל היא חשובה מאד בתורת ההכרה עד היום.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2014 00:51 |
|
| |
עודד וולאנד
הצטרפתי חזרה לאשכול רק עם מקרא תשובתך.
תארת - היטב - את גישתו של סוקרטס.
אבל האם רצונך לטעון שבעל האמרה בתלמוד שצריך ללמד את הלשון לומר "איני יודע" החזיק בשיטה דומה לשל סוקרטס?
כמדומה שההקשר בו אמר את הדברים הוא שונה לגמרי, גם אם הדברים מופיעים כמשפט עצמאי.
אני הבנתי אותו כך:
אל תתבייש להודות שיש שאלה שאינך יודע לענות עליה. עליך להרגיל את עצמך לעשות זאת כי הנטיה שלנו היא להתחמק מזה.
זה ממש לא מה שעשה סוקרטס, מה גם שקריאת הדיאלוגים יוצרת בקלות רושם שסוקרטס ידע יפה מאד לאן הוא חותר, כמו להוכיח לבני השיח שלו שהם ודאי אינם יודעים... וכמדומה שאחד מן המשתתפים בדיאלוג אומר זאת במפורש.
|
|
|
|