| נשלח ב-29/9/2014 14:55 |
|
| |
מקרא ללא ביקורת המקרא
כולנו התרגלנו לשמוע על "ביקורת המקרא"=חקר המקרא, מחקרים שתוכנם הוא חלוקת המקרא לקטעים קטעים, המיוחסים - לדעת החוקרים - למגילות שנות לסירוגין. אבל אני רוצה לטעון - שגם אם נניח שנקבל לגמרי או חלקית את רעינותיהם וחלוקותיהם, לא זוהי הדרך ללמוד את המקרא. ביקורת המקרא מבוססת בדרך כלל - על חלוקה סגנונית, על סגנון ספרותי של הכתוב ושימוש בביטוים במליצות לשון ובלשון מצוות מהתורה וכדומה, ולעתים רחוקות גם פסוקים שלמים (למרות שכבר הראיתי בעבר שיש בהם גם שינויים על פי הצורך התוכני בפרק שאליו הועתק הפסוק). למעשה יהיה יותר נכון לחלק את המקרא למגילות - רק לאחר פיצוח הסדר התוכני בתנ"ך. רק אז נוכל לומר שבאמת הכותב השתמש בלשון מסויימת כדי לבטא רעיון. הרי העורך הסופי - בהנחה שאיננו אדם טיפש - ולא סביר שהוא טיפש בהתייחס לעובדה שכל העם קיבל את עריכתו, ויותר מאוחר כל העולם - אז אותו עורך ודאי שמר על סדר תוכני, והסגנון איננו אלא נושא משני לתוכן, כמו בכל ספר שהוא. ולמה שהמקרא יהיה שונה בזה מכל ספר שהוא. ביקורת המקרא אולי תבדוק מתי נאמרה כל נבואה, ואנכי לא כן עמדי - אני בודק לא מתי נכתבו הנבואות אלא לשם מה נכתבו הנבואות. לכן, לא אפרש קשר בין פסוקים כנובע מזמן כתיבת הנבואה, ולא אדחה קשר בין פסוקים בגלל זמן כתיבתם. אפילו על התורה יש דעה ש"מגילות מגילות ניתנה." וכ"ש בנביאים. (גם במשנה כידוע רבי לא לימד לפי סדר המסכתות, ובכל זאת סידר את המסכתות בצורה מאוד מסויימת, איזה סדר שלא יהיה) ואם כן הסידור הסופי ודאי ניתן להבינו כמכוון לדבק נבואות לפי עניינן, למען ירוץ הקורא בו, ולמען השג את המסר הרצוי. בדבריי להלן אוכיח כי ניתן לקרוא את המקרא על פי סדר תוכני ברור, ללא היזקקות לשיטות ביקורת המקרא. אשתדל גם להשוות את דברי למה שכתבו מעט מהחוקרים, ומאחר שהמסקנה מתבקשת מאליה, לא ארחיב בחיפוש אחר הוכחות. הדברים ידברו בעד עצמם. *************** הבה ונבחן לדוגמא את ספר ירמיה. נתחיל מבחינת סידור הפרקים בספר. נתחיל בציטוט מאנציקלופדיה מקראית בערך ירמיהו סימן [ד]. "ספר ירמיהו כפי שהוא לפנינו אינו מסודר לפי תכנית קבועה, כרונולוגית או עניינית. כנראה הסידור הנוכחי הוא תוצאה של פעולות סופרים ומעתיקים מאוחרים... לזה יש להוסיף בלבולים כרונולוגיים... כל הפגימות האלו בצורתו של הספר בודאי הן תוצאות של מעשי סופרים ומעתיקים..." ונשאל במילה אחת: האומנם?
ונענה בפירוט רב, כי אפשר למצוא סדר ענייני מובהק ומסודר להפליא, מתחילת הספר ועד סופו. כדלהלן: אני מחלק את ספר ירמיהו לשמונה: א. א'-י"ב (פרק א' – הקדמות, כל השאר-) נבואות תוכחה וקינה פשוטות. ב. י"ג-כ' נבואות במשלים. ג. כ"א-כ"ד נבואות למנהיגים. (ופרק כ"ד – סיכום, או: הערכת מצב). ד. כ"ה-כ"ט נבואות על יחסי בבל- ישראל – וכל הגויים. ה. ל'-ל"ג נבואות נחמה לישראל. ו. ל"ד-ל"ו פרקי סיפורי הקדמה לסיפורי מימוש הפורענות. ז. ל"ז-מ"ה מימוש הפורענות. ח. מ"ו-נ"ב נבואות לגויים. (ופרק נ"ב – שוב, מעין סיכום או הערכת מצב.) ההסבר כזה: (המספרים מציינים להערות בהמשך) א. ירמיהו - עיקר ותחילת תפקידו הוא תוכחה, ולזה מצטרפות הקינות, המיועדות להמחיש את הפורענות שתבוא אם לא ישובו בתשובה. ב. נבואות משלים. כיוון שהעם לא שמע, פתח ואמר להם דברי משלים, שזה דבר הנכנס ללב יותר, ואם לא שמעו דברים מפורשים, אולי כך ייכנסו הדברים לליבם. בד בבד הוא מחמיר את אופי הנבואות. לכן גם באו כאן התפילות, שבאו מקושי המצב, והתשובות להם הם נבואות קשות אף יותר. ג. נבואות למנהיגים. אינני יודע למה, אבל גם בירמיהו שלוש או ארבע פעמים ראיתי סדר כזה של - העם ואח"כ מנהיגים, ועד כמה שעיוני הספיק – גם ביחזקאל.1 ד. פה כבר נגמרו נבואות הפורענות, והתחיל שלב התקיימות הדברים, ופותח בשלטון בבל. מה שנשאר אחרי הנבואות, הוא בעיקר לדבר על מה שקורה עכשיו. לכן העיקר פה הוא אמירה לקבל את עולו של מלך בבל (ולכן זה נאמר ספיציפית באותו זמן שמלך בבל מומלך (כמו שכתוב בפירוש בכ"ה א'). ומצטרפת לזה אמירה לחזור בתשובה (בפרק כ"ו. ולדעתי אין זו הנבואה של פרק ז' אלא שייכת לפרק ל"ו2). כל אלו, אינם נבואות "פורענות" אך כן "נבואות" השייכות להתנבאות על הפורענות. לפיכך נבואות הנחמה של חלק ה' שאמורות להיות בסיום הנבואות (כדלהלן) – איננו נמצא לפניהם. חלק ד', גם איננו שייך ל"מימוש הפורענות" אלא רק הכנה לה. לפיכך הוא עדיין שייך לנבואות הפורענות, שגם הם מעין "הכנה" למימוש הפורענות. ולכן נבואות הנחמה באות רק אחריו. ניתן גם לפרש שנבואות סעיף ד' הינם תיאור פעילות ירמיהו מול מתנגדיו, כאשר פרק כ"ה לבדו הוא הכנה למימוש הפורענות, ואילו הפרקים האחרים הם תוצאת הפחד של העם ממימוש הפורענות – שבעיניהם ירמיהו היה מזרז את הפורענות – כמו שאמרו עליו במקום אחר "כי האיש הזה איננו דורש לשלום לעם הזה כי אם לרעה".3 ה. נבואות נחמה נמצאות בסיום חלק הנבואות. גם זה נמצא בירמיהו כמה פעמים, וגם ביחזקאל, וזה דבר שאינו דורש הסבר, כי הנחמה באה רק לאחר הפורענות, וגם ודאי שראוי לסיים בנחמה ולהשאיר את הרושם שלה. וזה בסיום כל הנבואות, רק פרקי סעיף ו' רצה להסמיכם אל פרקי מימוש הפורענות, בגלל שהם ממחישים את החטאים ביותר, ואולי הקדים את נבואות הנחמה בסמוך לדבריו לגולי גלות יהויכן (פרק כ"ט), כהמשך להם. ודבריו לגולי גלות יהויכין כמובן שייכים לפעילות ירמיהו נגד מתנגדיו. ו. כאן מתחיל שלב המימוש, של הפורענות עצמה. כהקדמה מובאים שלושה פרקים המספרים עובדות הממחישות את מיאון העם ומנהיגיו לשוב בתשובה. פרקים של עובדות מסוג זה כמעט ולא הובאו בספר, ודאי לא כשלעצמם. וזה מוכיח שכוונת מיקומם הוא כהקדמה למימוש הפורענות. (ונבואת ל"ד א'-ז' – נסמכה אולי כהקדמה למימוש הפורענות – וכנבואה השייכת אך נפרדת ושונה מהפורענות, ואולי גם כן נסמכה לנבואות הנחמה מפני צד הנחמה שבה. 4,5 ז. מימוש הפורענות. ח. נבואות לגויים. ירמיהו לא רצה להפסיק את הנבואות על ישראל, שהיה בהם רצף ברור ואחיד. לכן הוא הניח את הנבואות לגויים בסוף. יחזקאל לעומת זאת שם אותם באמצע,ואני רואה בזה שלוש סיבות אפשריות: א. לא הובא אצלו שלב מימוש הפורענות לפיכך כל דבריו נחלקים רק לשניים – נבואות פורענות ונבואות נחמה. ומבחינה כרונולוגית פורענות הגויים נמצאת באמצע. ב. יחזקאל מנמק את רוב נבואותיו על הגויים, ומקשר את כולם – לפורענות ישראל. (וירמיהו ממעט בזה, ואצל רוב הגויים שכן מזכיר זאת – זה רק בדרך אגב.) לפיכך לא רק מבחינה כרונולוגית, אלא גם מבחינה עניינית – פורענות הגויים באה בעקבות פורענות ישראל, ובפשטות גם לפני נבואות הנחמה. ג. (קשור גם לתשובה ב':) אצל יחזקאל עיקר התפקיד שלו היה כאמור בספרו "שולח אני אותך אל בני ישראל", אבל ירמיהו "נביא לגויים נתתיך", ולכן נבואות הגויים ראויות למקום לעצמם. לסיכום: א,ב,ג – נבואות הפורענות. ד,ו,ז – הכנה, נסיונות לבטל, ומימוש הפורענות. ה – נבואות נחמה. ח – נבואות לגויים. הערות: 1(הנבואה שברוב פרק כ"א הושמה פה, ולא בפרקים ל"ז-ל"ח, כדי להשלים את קבצי נבואות הפורענות – ע"י הנבואה של נפילתה של העיר למעשה, וכן הנבואה שאומרת להם ליפול ביד הכשדים. וזה איננו שייך לנבואות של חלק ד', שהם מדברות על כינון יחסים פוליטיים עם בבל, ופה מדובר על כניעה במצב שבו כבר אין סיכוי לכונן יחסים פוליטיים. בנוסף, נבואה זו כתובה כאגדה – הרי זה לא כפשוטו שכלי המלחמה שלהם הוסבו נגד עצמם. בנוסף, הנבואה הזו מדברת (בתוכנה, ולא רק בפרטים טכניים כבפרקים י"ט-כ') בין לעם ובין למנהיגים, ולפיכך היא מהווה חוליית קישור בין הנבואות הקודמות לנבואות על המנהיגים.) 2אם כי ייתכן שזה (פרק כ"ו) מקביל כרונולוגית ו/או עניינית, ראה לקמן בחלוקת הנבואות הראשונות, שפרק ז' הוא בסיום התוכחות של נבואות אלו. ואף אם היא אותה נבואה עצמה, מ"מ הסגנון והמיקום השונים, וכן עצם הכפילות של הנבואה, קשורים באופן מובן, לצורך להוסיף את הקריאה לחזרה בתשובה לשלב של התקיימות הדברים. (אם כי לא יותר מאשר 'להוסיף', ולכן שם לא האריך בזה). 3יש כמה נבואות ששייכות ל"ראשית" מלכות יהויקים או לשנה הרביעית למלכו. כ"ה, כ"ו, כ"ז, ל"ו, מ"ה. נראה שרציפות נבואות אלו בזמן התנבאותם, נוגעת לעליית נבוכדנאצר לשלטון (כמ"ש בפרק כ"ה). ומ"מ אין הכרח שהכל היה ממש בזמן קצר, למשל אם נעיין בפרק ל"ו פס' ט', נמצא שעברו לפחות שמונה חדשים שלמים מאז הציווי לכתוב את ה"ספר" ועד שהוא נקרא בפני העם. ובסך הכל יש שני נושאים לנבואות אלו – פרקים כ"ה וכ"ז נוגעים ישירות לעליית נבוכדנאצר לשלטון – נבואה על מעשיו, וקריאה מקבילה – לקבל את עולו. פרקים כ"ו ול"ו – בשניהם נאמר כי על ירמיהו לדבר "את כל הדברים" שזוהי לשון שאינה מצויה (וודאי לא עבור שלושה פסוקים כבפרק לכ"ו), ונראה שאלו שתי נבואות זהות בתוכנן ומה שלא גילה המקרא הזה גילה זה – בפרק ל"ו – "את כל הדברים... מיום דברתי אליך מימי יאשיהו ועד היום הזה". ומה שנכתב כתוכן הנבואה בפרק כ"ו בפירוש הוא רק אמירה כוללת ככותרת הנאום, ואיננו בא לומר שזה כל דבריו בנאום זה. לכן נראה שפרקים כ"ו ול"ו – שניהם נבואות שנאמרו בדווקא בסמיכות לעליית נבוכדנאצר לשלטון – שבגללה ירמיהו נצטווה לחזור על כל הדברים, כדי להדגיש את משמעותם בזמן הזה. הנבואה בפרק מ"ה, לברוך, נוגעת לכך שברוך היה הכותב את הספר (מפי ירמיהו), ולפיכך הוא הצטער בקרוא ירמיהו את הדברים באזניו ובהיותו (כלומר ובהיות ברוך) כותב אותם. ואולי נבואת פרק מ"ה ניתנה בכלל לאחר שריפת המגילה הראשונה, שאז ירמיהו וברוך נאלצו לברוח ולהסתתר מזעם המלך יהויקים, שאז ודאי אנחתו של ברוך גדלה בכפלים. ועל דברים אלו אמר "יגעתי באנחתי ומנוחה לא מצאתי". אמנם הנבואה צורפה רק לסיפורי מימוש הפורענות בסופם, כיוון ששם הגיעה השלב הסופי שבו הנבואה היתה צריכה להתקיים, וכמו שנאמר בה "הנה אשר בניתי אני הורס... ואת כל הארץ היא... ונתתי לך את נפשך לשלל על כל המקומות אשר תלך שם". וכמו בנבואה לעבד מלך הכושי שהוצמדה לנפילת העיר (לאחריה), משום שנאמר בה "הנני מבי את דברי אל העיר הזאת לרעה ולא לטובה והיו לפניך ביום ההוא והצלתיך ביום ההוא נאם ה'...". אמנם נבואת פרק ל"ו אינה נמצאת עם חברותיה, מכיוון שהודגשה בה יותר ההתנגדות לדברי ירמיהו, כי בפרק כ"ו השרים (וגם "וכל העם") זיכו אותו וגם מזקני הארץ הסכימו איתו. ונראה שההתנגדות לדבריו היתה רק ממיעוט מניין ובניין (אם כי כנראה בעלי זרוע). לעומת פרק ל"ו שאמנם לא כתוב מה היתה תגובת רוב העם, אבל דווקא לכן ניתן לומר שהעם היה יותר אדיש, גם בקריאת המגילה לפני המלך וכשהמלך שרפה, נראה שרוב העומדים הגיבו באדישות (אם כי ייתכן בהחלט שזה רק בעקבות התנהגות המלך. ואז נוכל לומר שזה קשור גם לאדישות העם בקריאת המגילה במקדש. אבל אחרי הכל, מצב כזה הוא מצב שהוא יותר הקדמה לפורענות מאשר מצב ביניים כמו זה שהחטיבה הרביעית מיועדת לתארו.) 4(אמנם פרק ל"ד א-ז, ייתכן שפסוקים אלו שייכים לנבואות הנחמה. מאידך, ייתכן שהם שייכים לשלושת הפרקים של חלק ו', כאומר: אני דברתי טובה על צדקיהו, אבל הוא ביטל את ברית שחרור העבדים, שעניין זה בא מייד אחרי. אמנם זה יכול להיות סיפור היסטורי "סתמי" שהוכנס בזמן התרחשותו – לאחר כל הנבואות, אך קודם מעשה מימוש הפורענות, ואף קודם ההקדמה לו שאינה הקדמה לדברים ספציפיים אלו, כלומר לנבואה על צדקיהו. ואדרבה.) 5בפרק כ' "וישמע פשחור בן אמר הכהן", עצם הלשון "וישמע" משמע שהוא שמע במקרה, גם כתוב שם "והוא פקיד נגיד" כלומר זה מידע נוסף אבל לא דבר חשוב כשלעצמו (וממילא לא בא לומר שראשי העם לא מקשיבים לדברי ירמיהו), לכן נראה ששם זה לא הובא להראות שהעם אינו שומע לתוכחות, אלא רק להראות את ההתנגשויות שהיו בין הנביא לשומעיו. לכן גם לא מצויין שם מה חשבו שאר הנוכחים (לעומת פרק ל"ו). לגבי פרקים כ"ו-כ"ט, נראה ששם הדיון הוא בעיקר על השאלה האם ירמיהו מנבא נבואת אמת. 6יצויין, שיש גלישה מנושא לנושא בסמוך לגבולות שביניהם. למשל, סוף פרק י"א וכל פרק י"ב, יש בהם יותר משלים מאשר בפרקים שלפניהם, אך פחות משלאחריהם. פרקים י"ט כ' נוגעים למנהיגים יותר מהפרקים שלפניהם אך פחות מהפרקים שלאחריהם. פרק כ' מדבר לעם פחות מהפרקים שלפניו אך יותר מאלו שלאחריו. פרק כ"ה מדבר על פורענות פחות משלפניו אך יותר משלאחריו. פרק כ"ט מדבר על נחמה יותר משלפניו אך פחות משלאחריו. וכן הלאה, בין בנושאים כלליים ובין בנושאים פרטיים. 7פרק כ"ד ופרק נ"ב אני מכנה אותם הערכת מצב (ולכן הופיעו בסוף שני גושי נבואות) מכיוון ששניהם מתארים תיאורים יותר אובייקטיביים ומוגדרים, ופחות שיריים רגשיים וכוללניים. פרק כ"ד הוא הנבואה היחידה בספר ירמיה שמתאר את הטוב מול הרע בשווה, מבלי לתאר את הרע במידה רבה, וגם מבלי לתאר את דבריו על כולם יחד, אלא יש "הדוד אחד" קבוצת שארית ישראל שבגלות, "והדוד אחד" הקבוצה שבירושלים. על כל אחד יש נבואה ספיציפית המיוחדת לו, ולא נבואה כללית. בפרק נ"ב יש סיפור שלכאורה הופיע כבר בפרק ל"ט, אבל עיון בפרק ובחברו יגלה כמה הבדלים שנראה שכולם לכיוון אחד: פרק ל"ט עוסק בתיאור הרעה, כהתקיימות הנבואות, ולפיכך מתאר יותר את הקושי של ישראל, ואילו פרק נ"ב עוסק בתיאור עובדות היסטורי, ולפיכך מתאר יותר את פרטי המעשים, גם העובדות ה"יבשות". הדוגמאות הבולטות ביותר הן רשימת הדברים שנלקחו מהמקדש ורשימת הגולים. ונראה שיש פרטים נוספים. מלבד זאת, גם הסיפור שבסוף הפרק ששייך יותר לנבואות נחמה, אינו מופיע בחטיבת פרק ל"ט, מכיוון ששם זה לא הערכת מצב אלא רק תיאור התקיימות הנבואות. אבל פרק נ"ב בא לתת תיאור היסטורי. עד כאן. הקוראים מוזמנים לעיין בספרי ופירושי החוקרים - ולהשוות. (ספר ירמיה סבל הכי הרבה מביקורת המקרא.)
המשך יבוא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2014 01:42 |
|
| |

|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2014 14:37 |
|
| |
[אליקים,
אני מודה שלא קראתי את כל דבריך, וייתכן שהתייחסת לכך. הערתי נוגעת לביטוי "ביקורת המקרא" בו אתה משתמש. כיוון שאף אחרים בפורום העלו אותו לאחרונה והתייחסו אליו בדרכים שונות, אני מנצלת את אשכולך כדי להעיר את הערתי הכללית והבלתי-אישית לחלוטין. איתך הסליחה.
מה שמכונה בפיך "ביקורת המקרא", או "תורת התעודות" היא, בעיקרו, תיאוריה מחקרית שכמעט ואינה נמצאת "בשימוש" מחקר המקרא העדכני (בודאי לא בארצות העולם, וגם לא כ"כ בארץ, עד כמה שידיעתי מגעת). שאלות המחקר כבר עברו מזמן מ"מיון" מקטעים ופסוקים למחבר X או Y (וליתר דיוק: P או D), אל עניינים הנוגעים בעריכה או בסידור ה"טקסט" השלם, בהעברה שלו ובשימור שלו. עניינים אלה נוגעים לתוכן ולמשמעויותיו (האידיאולוגיות, ההיסטוריות, הפוליטיות וכו') לא פחות משאלת ה"חיבור", ובמובן מה הן ישרות יותר בהכרתן בכך שבלתי אפשרי לנו לזהות "מי" כתב מה במקרא. ישרה יותר היא חקירה של הטקסט כפי שהוא מונח לפנינו, בשלמותו - כיצד הגיע ל"שלמות" זו? מה האידיאולוגיה (וסביר יותר - האידיאולוגיות) שהניעו את האיסוף לכדי מקור אחד רציף? מה האידיאולוגיות שהניעו את האיסוף לכדי מקור אחד רציף כזה בדיוק (ולא אחר)? ולא פחות מכך - מה האידיאולוגיות/גישות פוליטיות/אמונות וכו' שעולות מן הטקסט הערוך-האחד המונח לפנינו (בין בכוונת העורכים לכתחילה ובין בלעדיה)? בקצרה, דומני שהמחלוקת, העולה בפורום הזה מדי זמן, כנגד "ביקורת המקרא" היא מלחמה בצבא שכבר מזמן נעלם משדה הקרב. אני בטוחה שה"צבא" שנמצא שם כעת אינו פחות מאתגר - למה לא להיאבק בו?]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2014 16:22 |
|
| |
אמשלום, אני חושב שיש להבדיל בין תיאוריות בה"מ - ארבעת המקורות וכדו', שאכן ננטשו מזמן, לבין יסודות בה"מ - ההנחה שמשה לא כתב את התורה. ההנחה שהתורה היא לקט של מספר מקורות קדומים (וכיו"ב בשאר נביאים) שעדיין עומדים במלוא עוזם.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2014 18:31 |
|
| |
ארבעת המקורות לא ננטשו מזמן, עדיין לא הגיע המשיח, ובקורסים מודרניים לומדים אותם. נכון שבאופן כללי לא בטוחים בשום תיאוריה, וכפי שאמרתי אין שום מסקנות. אבל דברי אמשלום מאד לא מייצגים את הכלל. לגבי נושא פותח האשכול, הוא מציג גישה שירמיהו ספר שתוכנן וסודר כמות שהוא, לעומת הגישה שהוא נערך בתקופה מאוחרת מתוך קטעים שונים ומפוזרים בלי תכנון ראשוני. ואלו שתי גישות סותרות הנוגעות לכל ספר וספר בתנ"ך, כפי שכתב אריאל.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2014 18:46 |
|
| |
אמשלום היקרה:
אם זה המצב כפי שאת מתארת לנו, אז הגאולה קרובה יותר מתמיד. כי זה הדרך הנכונה ללכת בה ועל כך בדיוק אני עומד כל הזמן נגד ביקורות המקרא וזה באמת מה שעשו כל חכמי הדורות. כלומר מה החשיבה הבסיסית של האדם הראשון עד משה רבינו ועד ימינו אנו.
תוקן על ידי maxmen ב- 01/10/2014 18:49:32
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2014 19:35 |
|
| |
אמשלום וכולם
למעשה זה לא כ"כ מעניין אותי מה ביקורת המקרא עושה בדיוק. כל עוד הם לא מחייבים אותי לנהוג על פי שיטתם - אינני מסיונר.
אבל הבעיה שהם - כלומר חוקרי המקרא למיניהם - מאז ועד היום - מקפידים לבדוק בשבע בדיקות וחקירות ביטויי לשון חוזרים (שהשמות הוי"ה ואלוקים הם רק דוגמא אחת להם) וכן סגנונות כלליים,
ולמעשה ניתן לומר שהם סבורים שכיוון שהתנ"ך הוא "תורה שבכתב" לכן אפשר ללומדו כיחידה אחת ללא "תורה שבעל פה", שהרי כבר חתמוהו ללא תורה שבע"פ, ועל כן הם סבורים שכל מילה בטקטס קדושתה עומדת לעצמה, וממילא אם במקום אחד כתוב שם הוי"ה ובמקום אחר שם אלוקים - הרי שיש כאן סתירה, לפי דעתם. כי איך ייתכן שלאותו א-ל יהיו שני שמות? אבל מי שמאמין בתושב"ע, לא בגמרא - אלא בתורה שבעל פה - כשמה, מבין שיש כמה משמעויות לכל דבר, וגם למציאות האלוקים יש כמה משמעויות, ולכן צריך להבין את הטקסט התנ"כי כרב-משמעי, ועל כן יש בו שמות שונים.
הגמרא איננה תושב"ע. וכמו ששמעתי מרב גדול (זה לא תואר חסר טעם אלא כמו להגיד "פרופסור ממומחה. מותר להשתמש גם בתארים), גם אם אדם ילמד את כל הש"ס ולא שמע מרב את דרכי הלימוד - הרי זה נקרא קרא ושנה ולא שימש תלמידי חכמים. כי שימוש תלמידי חכמים עניינו הוא להכיר כיצד ממשים במציאות את דברי התורה - וזה מה שנקרא תושב"ע - ולכן אני סבור למשל שהתושב"ע היא תחליף הנבואה - הנבואה היא תורה חיה, כאשר לא היתה תורה חיה שנוגעת במקור ישירות - נשאר תושב"ע שאמנם איננה נוגעת במקור ישירות, אבל מאפשרת גישה אליו, גם אם מאחורי מסכים, ולא ב"אספקלריא מאירה", וזה בדיוק כמו ההבדל בן נבואת משה לנבואת שאר נביאים, אלא שכאן זה עוד דרגה מתחת.
ונחזור לענייננו - חוקרי המקרא חוקרים מילים כתובות, ואילו אני מחפש משמעויות נסתרות - כמו שתשימי לב אם תעייני בדבריי. ובהמשך (אשתדל בהמשך להדגיש דברים מרכזיים כדי שיהיה יותר קל להבין - גם ההמשך נוגע יותר לפרטים כך שלא צריך לסקור את כל הספר כדי להבין) - בהמשך שנוגע לדברים פרטיים - אוכל להראות את ההבדלים בין דבריי לבין דברי החוקרים. (אולי אציג את דבריי מול "מקרא לישראל" - הפירוש של האוניברסיטה העברית לתנ"ך, שיוצא בְּשָׁנִים אלו ממש.)
מה שמפריע לי שהם מחלקים את הספר - אפילו בלי לטעון למקורות שונים - אבל מחלקים אותו ללא הבנת החוט המקשר, וכך נראה להם שהכל אוסף סתמי. גם בפירוש דעת מקרא - שנכתב ע"י אנשים דתיים, אוחזים בדעה שיש סדר, אבל לא מסבירים אותו, אלא משאירים אותו כאמונה בעלמא. ואגב, גם על הפרשנים המסורתיים יש לי ביקורת, באשר הם לא הקפידו לא על סדר ולא על חוט מקשר, רש"י למשל - בספרים הקשים של התנ"ך - מביא הרבה פירושים שנסמכים על השערות - אך בצורה שכל פסוק עומד לעצמו ואפילו חצאי פסוקים. מה שאני מנסה לעשות הוא להפוך את התנ"ך למה שהוא - ספר המיועד לקריאה ולהבנה פשוטה - ללא פירושים - מלבד פירושים הנוגעים להבדלים שבין הבנת בן דורנו לבין הבנת בן דור התנ"ך. כל השאר נכתב ע"י הפרשנים רק כדי להבין את הכוונה המקורית. וכמו שאראה באופן ברור ביותר בדבריי על ספר משלי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2014 21:20 |
|
| |
ספר ישעיהו - תנ"ך בעברית מדוברת (ספר שלם)
http://www.hydepark.co.il/topic.asp?cat_id=24&topic_id=1413360&forum_id=14109
ספר ירמיהו - תנ"ך בעברית מדוברת (חצי ספר)
http://www.hydepark.co.il/topic.asp?cat_id=24&topic_id=1714342&forum_id=14109
כל ספרי התנ"ך בעברית בת ימנו יצאו בהוצאת הגפן
http://www.ha-gefen.org.il/aecommerce/c2806/7038.php
אמנם זו הוצאה משיחית, וצריך להתגבר על הרבה חסמים פסיכולוגים כדי לרכוש את הספרים ולקרוא בהם, אבל מי שרוצה להנות מקריאת התנ"ך בצורה קולחת, יהנה מהסדרה. (בדקתי, ואין בתרגום לעברית בת ימנו שום דבר השייך לנצרות, הכל הוא תרגום נאמן למקור בעברית בת ימינו. גם את ספר איוב העמום, ניתן לקרוא תוך שלש שעות ולהבין רמיזותיו)
התרגום לעברית של ימנו בתנ"ך רם, הוא מסורבל ועמום, והכותב לא ירד לעומק דברי הנביאים ולא ידע לסגנן אותם כראוי, והוצאת משיחית כבר סגננה את התנ"ך בבהירות ובצורה ברורה טוב ממנו.
מי שרוצה ליהנות מלשון המקור, לשון המקרא, לשון הנביאים, מומלץ לו ללמוד מתנ"ך עם פירוש קסוטו, ביאורו ברור קצר ומעמיק.
הביאור דעת מקרא מעמיק ופורה, אבל צריך הרבה זמן לקרוא את ביאוריהם, וזה מעייף את הלומד, ביאורם טוב כעיון ולא כלימוד ברצף של פרקי התנ"ך.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2014 13:50 |
|
| |
דרום
אכן רעיון גדול הוא לתרגם את התנ"ך, אבל אני חושב שהתנ"ך צריך להיות קריא בזכות עצמו, והפירוש יעמוד לעצמו, כי אחרת זה מערבב את הפירוש עם הפשט בעוד שפירוש או תרגום לעולם לא יוכל להחליף את הפשט כפי שהוא כתוב. וגם אם להמון העם נאמר את התרגום, אין זה מחליף את הצורך, ואדרבה זה מעודד את הצורך במציאת שיטה לקריאה נכונה של התנ"ך, באופן שמתוכו ניתן לתרגם יותר טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2014 13:51 |
|
| |
לצערי ייתכן ואוכל להמשיך את האשכול רק אחרי סוכות. גמר חתימה טובה וחג שמח.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2014 21:09 |
|
| |
[בכללי -
למיטב ידיעתי אכן לומדים עדיין את תורת התעודות - כתיאוריה שהיוותה בסיס למחקר המודרני של המקרא, אבל לא כגישה מחייבת או אפילו לא מתווה דרך. חוקרי המקרא הבולטים דהיום לא מתייחסים כלל לתעודות, אלא בעקיפין וכדי להתפלמס עם התיאוריה של וולהאוזן. המחקר המודרני מעלה קושיות ואתגרים לא פשוטים, וחבל לי שאת האנרגיות האינטלקטואליות בנושאי אמונה ומסורת מוציאים כאן על מלחמות שכבר הסתיימו.
צודקים אריאל, ישיבישער ואליקים (כל אחד בדרכו), שמחקר המקרא לא מפרש את המקרא באמצעות האמונות והאידיאולוגיות החז"ליות, יהיו אשר יהיו (את האמונות והאידיאולוגיות החז"ליות בוחנים חוקרי חז"ל...). מחקר המקרא גם לא מנסה להבין את המקרא באמצעות מה שכתבו מפרשיו מאות ואלפי שנים אחרי שנכתב (או נוצר). מי שחושב שכך יש לעשות, לא באמת מבין מחקר מה הוא: אם רוצים להבין טקסט כלשהו יש לנסות ולהבין את היסודות התרבותיים בתוכו נוצר; מי שקורא את המקרא דרך עיני התלמוד יכול להבין (ואפילו להבין היטב ולעומק) מה חשבו חכמי התלמוד על המקרא, אבל לא בהכרח מה חשבו אלה שכתבו אותו (יהיה זה מרע"ה, סופרי החצר של המלך יאשיהו או הכוהנים בתקופת גלות בבל...). כל זה באשר למחקר שאמור לעמוד בקריטריונים אקדמיים. דרשות, תובנות וערכים הנוגעים לחיינו כאן ועכשיו ונובעים מן המקורות אליהם אנו מחוייבים, אינם צריכים לעמוד בקריטריונים כאלה (יש להם קריטריונים אחרים), ומותר להם לבחון את המקורות בדרכים אחרות. למה לערבב? (רק להבהיר: אין לי בעיה עם מי מן השיטות - אני עצמי משתמשת בשתיהן, עד כמה שאני יכולה, ונהנית ללמוד משתיהן).
מקס,
לא. מה שאתה כותב הוא בדיוק לא מה שאמרתי. לחשוב שיש אמונה אחת, דרך חשיבה אחת או אידיאולוגיה אחת מראשית האנושות ועד ימינו, זה נוגד כל מחקר אקדמי באשר הוא. סוציולוגים, היסטוריונים ופסיכולוגים אכן יכולים לטעון - ואף עושים זאת - שמבנים של קבוצות אנושיות, יסודות של מערכות פוליטיות, רגשות ויחסים הם בבסיסם זהים בכל החברות ובכל הזמנים, אבל זה שונה לחלוטין מ"אמונה" או "אידיאולוגיה" ודוק. אפילו התנ"ך עצמו, ואפילו ספרים יחידים בתוך התנ"ך עצמו, אינם אחידים מבחינה אמונית או תיאולוגית, שלא לדבר על הספרות התנאית או התלמודית. כאמור, אתה רשאי לדרוש דרשות ככל העולה על רוחך (גם אני עושה זאת, וכפי שכתבתי לעיל, אני חושבת שיש בכך חשיבות לא מעטה), אבל לצפות שכך ינהג מחקר אקדמי? למה?]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2014 22:10 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | מקס,
לא. מה שאתה כותב הוא בדיוק לא מה שאמרתי. לחשוב שיש אמונה אחת, דרך חשיבה אחת או אידיאולוגיה אחת מראשית האנושות ועד ימינו, זה נוגד כל מחקר אקדמי באשר הוא. סוציולוגים, היסטוריונים ופסיכולוגים אכן יכולים לטעון - ואף עושים זאת - שמבנים של קבוצות אנושיות, יסודות של מערכות פוליטיות, רגשות ויחסים הם בבסיסם זהים בכל החברות ובכל הזמנים, אבל זה שונה לחלוטין מ"אמונה" או "אידיאולוגיה" ודוק. אפילו התנ"ך עצמו, ואפילו ספרים יחידים בתוך התנ"ך עצמו, אינם אחידים מבחינה אמונית או תיאולוגית, שלא לדבר על הספרות התנאית או התלמודית. כאמור, אתה רשאי לדרוש דרשות ככל העולה על רוחך (גם אני עושה זאת, וכפי שכתבתי לעיל, אני חושבת שיש בכך חשיבות לא מעטה), אבל לצפות שכך ינהג מחקר אקדמי? למה?]
|
|
אמשלום היקרה.
ממחקר אסור לצפות לכלום, אחרת זה לא מחקר. מחקר צריך להיות נקי מכל דעה קדומה ובעיקר עם חכמה בינה ודעת. כך שלומר שאני מצפה או לומר כבר מראש מה ימצאו במחקר בוודאי לא מה שאני אומר ?! זה סוג נבואה עם רצון לראות תוצאה מחקרית על פי הזמנה.
מה שאני אומר זה אחרי המחקר שלי וזה מחקר לכל דבר וזה התוצאות שאני מגיע.
שאני אומר אדם ראשון אני מתכוון לאדם הראשון התבוני שהמציא את חוקי המשפחה. ואין לי שום סיבה טובה לפקפק שמדובר באדם הראשון התנכי שממנו יש אילן יחוסין עד ימינו אנו. או משת בן אדם הראשון, על פי ר' גדליה נדל. אני לא מתכוון מבראשית האנושות האקראית האבולוציונית העיוור עם הברירה הטבעית של לפני עשר אלף או מאתים אלף שנה.
ועוד משהו חשוב, במחקר שלי אין אמונות ושטויות במחקר שלי יש אך ורק אנשים רציונליים ותבוניים. ועוד משהו חשוב, במחקר שלי אין חבורה סוציולוגית כזו או אחרת שאפשר לעשות עליהם מחקרים כמו על רובוט במעבדה. במחקר שלי יש אך ורק פרטים תבוניים ובעלי בחירה כך שאי אפשר לחקור אותם במעבדה. ועוד משהו חשוב, במחקר שלי אני חוקר רק אנשים תבוניים כנ"ל כי כל השאר במילא לא שורדים דור או שנים כך שאין טעם לחקור אותם. ועוד משהו חשוב, במחקר שלי לא חוקרים קבוצת אנשים שהם עבדי דגל דמיוני כנ"ל כי הם במילא לא שורדים.
בכל אופן אני ממש לא יודע מה קורה במחקר האקדמי מטעם. אבל מה שאני כן יודע שמחקר רציני במקרא חייב להיות על החשיבה הבסיסית של היוצרים של המקרא והעם היהודי. למשל כל חוקר רציני חייב לחקור מהי ברית מילה ? מה פתאום אברהם ולא נח או חנוך או אדם הראשון ? כל חוקר המקרא חייב לחקור למה בני ישראל רוצים דווקא את ארץ ישראל, למה לא להיות גיס חמישי בתוך מצרים ולהשתלט על האימפריה המצרית ? כל חוקר מקרא חייב לחקור כל מצווה ומצווה מה משמעותה ומה חלקה בכל התמונה הגדולה של החשיבה הבסיסית שממנו יצא המצווה הנ"ל. למשל שמיטה שמיטת כספים ויובלות או למשל מה פתאום ירושת הבת ועוד ועוד.
כל חוקר שלא נותן את דעתו על כל זה, פשוט לעולם לא יבין כלום. כי ברית מילה - הוא יטען, שיש הרבה חמורים שעושים ברית מילה בלי לחשוב לרגע למה הם עושים זאת. ולכן החמורים ימשיכו לעשות זאת. אבל הוא לא מבין שהחמורים האלה לא שורדים ולכן אי אפשר שאלה ששרדו עשו את זה כחמורים בלי דעת.
כל זה לגבי מצוות המקרא. שאנו מגיעים לנבואות של המקרא, כל חוקר חייב לחקור למה דווקא הקללה הזה ולא קללה האחרת ולמה דווקא על עוון זה מגיע קללה זה או אחר.
אם יניח מראש שמשה או יחזקאל ושאר הנביאים אמרו מה שבא להם בלי רציונליות מכוננת ומדויקת ?! אז לעולם לא יגיע לחקר האמיתי. לא רק שלא יבין למה בעוון זה יש את הקללה ההיא וההיא. הוא גם לא יבין את התמונה הגדולה של החשיבה הבסיסית של הנביאים.
לסיום:
כמו בכל מחקר צריך תיאוריה בכדי להתחיל לחקור כך מאוד חשוב לחוקר שתהיה לו איזה תמונה\תיאוריה ואם זה יוצא לדרך לראות האם באמת כל הדברים מביאים את התמונה הגדולה. ולכן מאוד חשוב עם איזה תיאוריה החוקר בא, אם הוא בא עם התיאוריה המערבית שרק אתמול ירדו מהעצים וחושב שאתמול כולם היו פנאטיים ?! אין באמת מה לצפות ממנו !! ולכן אני ממליץ לכל חוקר לקחת את כל אדם - מהאדם הראשון שהמציא את חוקי המשפחה והחקלאות עד סוף המקרא -ברצינות באמת, להיכנס לנעליו ולהבין למשל למה אברהם המציא את ברית המילה. למה נח מחלק את האדמות בגורל אחרי המבול. מאיפה מגיע השבת ולמה ? אם ילך בדרך הזה, הוא יתחיל להבין את התמונה הגדולה = החשיבה הבסיסית של כל גדולי הדורות במקרא מאז האדם הראשון התנכי עד אחרון האחרונים בימינו אנו כמו הרב קוק או הרב שטיינמן.
תוקן על ידי maxmen ב- 02/10/2014 22:13:18
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2014 22:45 |
|
| |
אמשלום, למה לחקור את המקרא מתוך הנחה שהוא נכתב כפי שנשמע מפשטות כלל דבריו ובמבנה מכוון מראש - לא באיסוף ספונטני של תעודות, נקרא לחקור את דעת חז"ל על המקרא? באותה מידה תוכלי לומר שחקר המקרא הקלאסי הוא חקר דעת חוקרי המקרא על המקרא. (ויש גם חקר דעת חוקרי דעת חוקרי המקרא על דעת חוקרי המקרא על חקר המקרא וכו')
|
|
|
|
| נשלח ב-5/10/2014 15:30 |
|
| |
ספר ירמיהו - פירוט בכמה פרקים
כעת, לאחר שביארנו את סדורו הכללי של הספר, נרד קצת לפרטים - ונראה שוב - כיצד הפסוקים מתחברים היטב זה לזה כפי שהם מסודרים.
נתבונן בסידור הנבואות מפרק ב' עד פרק י"ב.
מפרק ב' עד י"ב (כולל שניהם), יש שלוש נבואות המתחלקות לשלוש שלוש: תוכחה על עבודה זרה. תוכחה על ענייני מוסר ואמונה פשוטים. תוכחה על הבוטחים, ללא הטבת מעשיהם, בהיכל ה'. הסדר ברור: עבודה זרה היא השורש, ממנה צומחים פגמי האמונה והמוסר, מכיוון שהיא נותנת מערכת אמונות וחוקים לקויה, ואלו הדברים שצריך היה להוכיח עליהם, אלא שהעם סבור ששתי הנבואות הראשונות לא יתקיימו, למרות מעשיו, וזאת משום שהוא בוטח ב"היכל ה'", ועל כן באה הנבואה השלישית ומבארת שאין זה נכון. כל אחת משלושתם מחולקת לשלוש: א. תוכחה, ב. קינה, ג. "על מי אדברה", ד. וחתימה קצרה של פורענות, בחינת "ואת חמת ה' מלאתי". אולם קשה להגדיר היכן נפרדת החתימה מהקטע של על מי אדברה. "על מי אדברה" וגם "ואת חמת ה' מלאתי" הם ביטויים הלקוחים מהנבואה האמצעית, אך מבטאים היטב דברים שנאמרו בכל שלושת הנבואות. אמנם יש מין חריגות מהסדר , אך אני חושב שלחריגות יש סדר משלהם: למשל, כל קטע קצר של קינה מסתיים בתוכחה (או מעין תוכחה), ופעמים גם קטעים של תוכחה מסתיימים בקינה, בעיקר בנבואה השלישית. אולי משום שהיא האחרונה ולכן החמורה בין שלושת הנבואות, גם נושאה הוא חוסר אמונת העם בפורענות, לכן צריך להדגיש שהיא אכן תבוא (וכן שזה מידה כנגד מידה? כך בכל אופן ביארתי את סוף פרק ז' ותחילת פרק ח'. זה בודאי מראה כיצד הנביא ממחיש לעם שללא הטבת מעשיהם, "היכל ה'" וכו' – לא יעזור להם. ואדרבה, שועלים יהלכו בו. זו הרי הסיבה שהנביא הזכיר את שילה, שלמרות קדושתה – "ויטוש משכן שילה". וזו גם הסיבה, שבסיפור שבפרק כ"ו – הזקנים בחרו להזכיר דווקא את נבואת מיכה – שניבא בדיוק על עניין זה (וממנו ציטטו) – שהוכיח ואמר "... בונה ציון בדמים וירושלים בעולה... ועל ה' ישענו לאמר הלא ה' בקרבנו לא תבוא עלינו רעה. לכן בגללכם ציון שדה תחרש וירושלים עיין תהיה והר הבית לבמות יער.") הסדר כך: ב' א' – ד' ב' – תוכחה. ד' ג' – ד' ל"א – קינה. ה' א' – ה' י"ט – על מי אדברה. (אינני מציין היכן החתימה בפורענות, מכיוון שבדר"כ קשה להגדיר היכן בדיוק היא נמצאת, כי היא מעורבת יחד עם הקטע של על מי אדברה, אך בבירור מתקבל הרושם שיש חתימה כזאת, והיא, כך נראה לי, קשה מן הקינה.) ה' כ' – ה' ל"א – תוכחה. ו' א' – ו' ט' – קינה. ו' י' – ו' ט"ו – על מי אדברה. (ו' ט"ז – ו' ל' – הוא קטע שיכול להיקשר בקלות גם לנבואה המוסרית, וגם לנבואה על החוטאים הבוטחים בהיכל ה', וייתכן גם שהוכנס באמצע למטרה מסויימת, לפיכך אינני מכלילו לא פה ולא פה. בינתיים, עד שאמצא הכרע. ) ז' א' – ח' י"ב' – תוכחה. ח' י"ג – י' כ"א – קינה. י' כ"ב – י"א י"ז – על מי אדברה. (י"א י"ח – י"ב ו' הוא מפסיק מעט את הסדר, לומר לירמיהו שלא יתפלל עוד את תפילתו (שנאמרה בדיוק קודם (כפי שהוזכר בפס' י"ד), אבל אין לזה צורך, כי ודאי ראוי כאן להתפלל לאחר שסיים את כל נבואות הפורענות. ואומר לו הקב"ה שאין מה להתפלל, וזאת משום "מעלליהם". ואז ירמיהו מבין ש"ואני ככבש אלוף יובל לטבוח" ועל כן אומר "מדוע דרך רשעים צלחה שלו כל בוגדי בגד". וזהו ההסבר לסדר הדברים בפסוקים אלו) י"ב, ז'-י"ג – הוא קינה אחרונה – לאחר שישראל כבר גמרו לקונן, אז הקב"ה מקונן את קינתו (למעשה, גם הנבואות שבפרקים הבאים הם קינתו של ה'. לעם כביכול אין סיכוי. רק הקב"ה עדיין מנסה לשנות. אין שומעים שם דיבורים בשם ישראל, מלבד תפילותיו של ירמיהו. גם אופי התיאורים, אינו בצד הגשמי של תיאור האויב וכדומה, אלא משלי שבירה וכדומה, של העם. [לעומת משלי יחזקאל שהם אך תיאור ציורי של האסון כמו ב"שפות הסיר שפות" ו"זאת ירושלים בתוך הגוים שמתיה".]). קינה זו גם יש בה אופי של קינה אחרונה החל מפתיחתה "עזבתי את ביתי" ועד לכל התיאורים של חרב ה' האוכלה מקצה הארץ ועד קצה הארץ – משמע – לא רק במקום אחד, או אחרי הבורחים, אלא כביכול כל פיסת אדמה "זרעו חיטים וקוצים קצרו". יצויין, שלפני ואחרי (או בתחילת ובסוף) הקינה הראשונה והאחרונה ישנם משלים קצרים של חיות רעות. ובקינה האמצעית של אנשי טבע – רועים וכורמים, אשר "רעו איש את ידו" ו"עולל יעוללו כגפן שארית ישראל". – ד,ז. ה,ו. - ו,ג. ו,ט. - ח,יז. יב,ט-י. וזה דוגמא לעניינים סגנוניים שמצאו מקום מאוד מסויים בדברי הנביא, למרות שלדעת מבקרי המקרא אין דבר כזה – לפחות לא באופן מסודר. וגם כאן, מסיים בפסוקים י"ד-י"ז, שהם נבואות לגויים המחטיאים ומצירים לישראל. וכרוכים איתם נבואות נחמה לישראל (ויחד איתם גם לגויים שישובו בתשובה), וזה כדרכו של הנביא, כאמור – שנבואות הנחמה, וגם נבואות הגויים, מופיעות בסוף. ***************
כעת נלך עוד שלב, ונבחן את פרק ד' - באופן מפורט יותר. כאן כל אחד מהקוראים יכול לפתוח בעצמו את פרק ד' ולבחון את הדברים, גם ללא שום היכרות עם ספר ירמיהו. פרק ד' - קישור פרק ד' בנוי באופן ברור של קינה, בסדר כרונולוגי של המלחמה, למעט הבית האחרון שכרונולוגית ייתכן לפרש שהוא מוקדם לבית שלפניו, אך מבחינה רגשית הוא יותר קשה. הוא גם מאפשר מעבר הגיוני לקטע הבא של "על מי אדברה". הקינה בנויה שבעה בתים, רובם בני כמה פסוקים, וכל אחד מסתיים בפסוק בודד שאני קורא לו "פזמון", אך הפזמון שלאחר הבית האחרון הוא בעל שני פסוקים, כמו הפזמון שלפני הבית הראשון. כל הפזמונים עוסקים בתוכחה – קישור בין העונש לסיבתו, בצורה זו או אחרת, וכפי שיבואר להלן פרטי סדריהם. (רשימת פסוקי הבתים עם פזמוניהם: ג-ד, ה-ח, ט-י, יא-יד, טו-יח, יט-כב, כג-כח, כט, ל-לא). פס' ג-ד פתיחה (שהיא ג"כ כעין הפזמון) ה-ז: בית ראשון: האויב יוצא ממקומו. ח' פזמון. ט: בית שני: יאבד לב המלך ולב השרים. זה חלק מהמלחמה כמ"ש בדברים אל תיראו ואל תערצו עיין רש"י שם. י' פזמון. יא-יג: בית שלישי: האויב בדרך. י"ד פזמון. טו-יז: בית רביעי: האויב פולש. י"ח פזמון. יט-כא: כאב הנביא והעם (?) מעוצמת המלחמה האבודה. כ"ב פזמון. כג-כז: נסתיימה המלחמה - והארץ כעת שוממה. כ"ח פזמון. כט: פליטי חרב נסים להתחבא. ל'-ל"א פזמון שהוא גם סיום. ואכתוב מעט גם על סדר ה"פזמונים": רק בח', י"ד, וי"ח מדבר לעם מכיוון שאחרי שהתחילה המלחמה אין מוכיחים יותר, שהרי האויב כבר מולם, אבל לפני תחילת המלחמה יש סיכוי שיקשיבו. אמנם בפס' י' - הם תמהים בעצמם ולכן אין צורך להוכיחם (אי נמי, שמרוב תימהון שלהם אינם שומעים לתוכחה): בח' - לספוד על השממה המתוארת בפסוק פס' ז'. ובכ"ח - על השממה שכבר נהייתה. וכמו כן בפס' י' מדבר על שממת הלב שנהייתה. ובכ"ב שזה כנגד המלחמה עצמה - מתאר את הבעיה בעצמה, כנגד עונשה. ובי"ד, שהאויב רק בדרך - מדריך אותם בדרך טובה שעל ידי כן גם דרך האויב תשתנה. אבל בי"ח שכבר מוכח לאן מובילה הדרך של האויב (היינו התוצאה של הדרך) - מזכיר להם שזו תוצאה של דרכם, ושינוי דרכם יביא לשינוי דרך האויב. ובל' - לאחר שמדבר על "בורחת כל העיר" - מדבר על דרכי המילוט הבלתי יעילים "כי תלבשי שני" וכו'. ובג' -ד', כהקדמה - מדבר על עצם התשובה - מילת הלב. הערות: א. בבית הראשון (פס' ה-ז), מתאר "לשום ארצך" רק בלמ"ד – "לשום" ולא "שם", כלומר זוהי רק מטרה אבל עדיין לא תהיה עד הבית השישי בקינה. ומ"מ הזכיר את המטרה, כדי לתת צביון של קינה לדבריו, כי ללא המטרה כמובן שאין שום משמעות לכך שנבוכדנאצר יצא מבבל. ב. פס' י"א-י"ב אמור ע"י הקב"ה (והראיה "בת עמי") "רוח" לאו דווקא ביחיד, אלא שם עצם לכל הרוחות (כמו "מקול פרש" לקמן) ומפרש ואומר רוח מלא "מאלה" כלומר מאלה הרוחות, "יבוא לי" להענישם בו, כלומר יתייצב לפקודתי (לפקודתו של הקב"ה), "גם אני - להדגשה (וכטעם "אני גם") כלומר לא רק אוכיחם בדברים בעלמא אלא גם אדבר איתם משפטים דהיינו אגזור עליהם דין למעשה. ג. פס' י"ג - דרך הרוח (בפסוק הקודם) להעלות עננים. אם ננסה להשוות זאת למשל לחלוקת ה"דעת מקרא": הוא מחלק כך: ד', ה-יח: חטאי יהודה הם הסיבה לחורבן ד', יט-לא: על בוא האויב או חלוקת ה"מקרא לישראל": ד', ג-ד: קיראה לתשובה ד', ה-י: עלית אויב על הארץ ד', יא-יב: ה' יישפט עם עמו ד', יג-יח: אויב עולה על הארץ ד', יט-כב: תגובת הנביא על הופעת האויב ד', כג-כח:חורבן הארץ ד', כט-לא: תגובת העם בבוא האויב כמובן אין לי עניין לזלזל או ללעוג לכותבים דלעיל. אבל כל המעיין בפרק באופן הפשוט ביותר יראה שאלו חלוקות די שרירותיות, שכוללות בתוך כותרת אחת לפחות שני דברים (נניח בתוך כותרת "עליית אויב על הארץ" פסוקים של קריאה לספוד או תלונה כלפי מעלה. וכן להפך. ניתן לראות זאת לכל אורך הפרק. בחנו וראו בעצמכם.) ובודאי שאין אצלם סדר הגיוני המבהיר באיזה מתכונת דיבר הנביא ולפי מה, אם בכלל, ארגן את דבריו, וכיצד סופם ממשיך את תחילתם. וחילוף זה - אני מציע סדר מוגדר עם הסברים לכל שלב. המשך יבוא
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2014 15:19 |
|
| |
(המשך למה שנכתב לעיל בספר ירמיהו) אסוף אסיפם היא הקינה השלישית (עד "על כן לא השכילו וכל מרעיתם נפוצה") היא נושאת אופי של לאחר גזר דין (ומתמקד יותר בצער, שלאחר גזר דין), ושיטת ה"פזמונים" שלה יותר מורכבת. לפעמים הפזמונים קצרים מאוד, לפעמים נלווים להם נושאים שלמים (גם הבתים משתנים בארכם). חלק מהפזמונים נכתבו בדרך של ניגוד מסויים לאמור לפניהם, אולי בגלל שכל ענין התוכחה השלישית כאמור היא על הבוטחים בהיכל ה' שכביכול יגן עליהם, אבל הניבא מבהיר להם שלא כך הדבר, ואדרבה ("...ואמרתם נצלנו למען עשות את כל התועבות האלה. המערת פריצים היה הבית הזה אשר נקרא שמי עליו בעיניכם..."). בדרך כלל הפזמונים מתארים את הסיבה לעונש, אך יש שלושה פסוקים (קוה לשלום, מבליגיתי, עבר קציר) המשמשים פזמוני מעבר מבית לבית, ומתארים את חוסר התקווה, שנלמד מהבית הקודם, ומלמדת אותנו על ההכרח שבמעבר לבית הבא. והזכיר בקינה זו פעמים רבות את התמיהה קוה לשלום ואין טוב, הה' אין בציון אם מלכה אין בה, ואני אמרתי אך זה חלי ואשאנו, ועוד, משום שכל עניין הקינה שייך לנושא של הבוטחים בחכמת השקר והאומרים "היכל ה'", אך ללא הטבת מעשיהם, כאמור בפרק ז'. 1. פס' י"ג אולי רומז לבצרות, ואולי כמשל לפחד ותמהון=ריקנות הלבב הבאה מהפחד תחילת הפורענות. ייתכן שכמו בקינת פרק ד', שבבית הראשון מתארים כבר את סוף הדברים, ויתכן שכמו בבית השני שם, שהוא שלב שאחרי יציאת האויב ממקומו. הפזמון – סוף הפסוק: "ואתן להם יעברום". (ע"פ רש"י). 2. פס' י"ד מתאר את האסיפה לערי המבצר. הפזמון – סוף הפסוק: "כי ה' אלוקינו הדמנו וישקנו מי ראש כי חטאנו לה'". פס' ט"ו – פזמון מעבר: "קוה לשלום ואין טוב". 3. כיוון שכבר התחילה הבצורת וכבר נאספו לערי המבצר, מתאר את הגעת האויב הבא – מרחוק – פס' ט"ז – "מדן נשמע". וכופל התיאור במשל בפס' י"ז, (שאולי הוא גם פזמון, כי כל הבתים מדברים בשם העם, ורק הפזמונים מעבירים את המיקוד להקב"ה, ובפס' י"ז הדובר הוא הקב"ה). פס' י"ח פזמון מעבר: "מבליגיתי". 4. פס' י"ט "הנה קול שועת בת עמי", רוב הפרשנים פירשוהו ע"ש העתיד, והרד"ק פירשו על פחד ההווה ו"מארץ מרחקים" נסוב על האויב, המלבי"ם פירשו על גלות אפרים, והדעת מקרא על גלות יהויכין. כך או כך, זהו שלב שבא לאחר "מדן נשמע". אמנם לרוב המפרשים קצת קשה, כי "כי נצתו" לכאורה שייך כבר משעה שיצאו, וזה קודם ל"מארץ מרחקים", אבל אין זה קשה כי כיוון שיצאו מלווה אותם במחשבתו עד לארץ מרחקים, ושוב חוזר לראות מה נעשה בארץ. נחזור לעניין, בפס' י"ט שואלים ה' אין בציון, והתשובה (פזמון) מדוע הכעיסוני, כלומר על דרך ובעת רעתם יאמרו קומה והושיענו. ומוסיף הנביא פזמון מעבר בפס' כ' "עבר קציר". (פס' כ"א-כ"ב-כ"ג) 5. ואומר אמנם הקב"ה ענה מדוע הכעיסוני, אבל אין בזה רפואה, ועל כן על שבר בת עמי השברתי (פס' כ"א), (ובא להמשיך את הפסוק "הה' אין בציון", אלא שפזמון המעבר בפס' כ' הפסיק את הרצף) והאם עכ"פ לא תמצא הרפואה "הצרי אין בגלעד". (פס' כ"ב) וכיוון שבסופו של דבר לא עלתה ארוכת בת עמי, לכן אומר בפס' כ"ג מי יתן ראשי מים ועיני מקור דמעה. (פס' כ"א-כ"ג – כולם בית אחד, ופס' כ"ד הוא פזמון, ובפסוקים הבאים אחריו מאריך בעניין הפזמון, וכדלהלן) וכיוון שאמר "מי יתן" אומר הקב"ה "מי יתנני" (כן כתב מהר"י קרא וכן משמע באברבאנל), וזהו פזמון המתארך לנושא שלם מחולק לשלוש: פס' א'-ב'. וידרכו את לשונם קשתם שקר, פס' ג'-ה' ואיש ברעהו יהתלו, פס' ו'-ח' בפיו שלום את רעהו ידבר ובקרבו ישים ארבו, וזה נצמד להנני צורפם כיוון שזה מתגלה בצירוף – שבפיו שלום אבל בקרבו ישים ארבו. 6. פס' ט'-י' אומר שנצתו השמים והארץ (לשון ציה=שממה – רש"י), פס' י' – פזמון לפי הכלל שאמרנו בבית 3. ומתארך הפזמון בפס' י"א-י"ג, ואומר מי האיש החכם וכו' כנגד חכמי השקר המוזכרים בתוכחה הצמודה (איכה תאמרו חכמים אנחנו), ונביאי השקר – כעין מה שנאמר – ואם עמדו בסודי וישמיעו דברי את עמי וישיבום מדרכם הרע ומרוע מעלליהם. והתשובה מפי ה' על עזבם את תורתי. וכיוון שהם עזבו את תורת ה' אשר נתן לפניהם והלכו אחרי שרירות ליבם כאשר יחפוצו, ולא על דרך החכמה (וזה שוב כנגד חכמי השקר, שאם היו חכמי אמת לא היו הולכים בשרירות לב), לכן אמר בהמשך התארכות הפזמון בפס' י"ד-ט"ו שיאכילם לענה תחת התורה ויפיצם ללכתבגוים תחת הליכתם אחרי שרירות ליבם. 7. בהמשך (פס' ט"ז-י"ח) הנבואה קוראת לעם לשלוח למקוננות שיבואו לקונן. וזאת על מנת ש"ותרדנה עינינו דמעה" וזאת משום ש "קול נהי נשמע מציון איך שודדנו", לפיכך צריך מקוננות וחכמות שישמיעו את הדבר בלשונם עד שתרדנה עינינו דמעה, ולכן ב"קול נהי נשמע מציון" הדברים כתובים באופן פשוט, כי עד כאן הם דברי הנביא הקורא לעם, אבל בפסקה הבאה, שהם דברי המקוננות, והם קינתן, מדבר בלשון מליצית. וכעת (פס' י"ט-כ"א) שכבר שלחו לקרוא למקוננות, ועתה המקוננות מצויות לפניו, פונה אליהן עצמן: "כי שמענה נשים דבר ה'" ומלמד אותן את דבר ה' שיקוננו אותו. וכיוון שהזכיר בקינה את גודל הפורענות, אומר בפזמון (פס' כ"ב-כ"ג) שזה מוכיח כי "אל יתהלל וגו' כי אם בזאת יתהלל וגו'. והוסיף בזה מעניין הנושא בפס' כ"ד-כ"ה, שהרי אוחז בנושא של חכמי השקר והסומכים על "היכל ה'" ללא הטבת דרכיהם, לכן אמר "ופקדתי על כל מול בערלה", שאומרים שהם מולים אבל הם ערלים, וכן ישראל הם ערלי לב. (והזכיר האומות כסדר מדרום לצפון) וכיוון שהזכיר בפזמון "השכל וידוע אותי" האריך בעניין בפרק י' "שמעו את הדבר".
 |
|
|
|
|
|