בית פורומים עצור כאן חושבים

חג שמח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/10/2014 00:23 לינק ישיר 
חג שמח

"חג שמח" - צמד מילים שחוקות בסל מטבעות הלשון.  

מי שמח? למה שמח? במה, ואיך לשמוח? 

מה האושר הפתאומי דווקא היום?

אולי זה עניין של מסורת להתבטא כך בחגים, ואולי זו מסורת לא להתייחס ברצינות למילים היוצאות מפינו... אולם בתורה ישנו ציווי מפורש לשמוח בימים אלו:

"ושמחתם לפני ה' אלוקיכם שבעת ימים.. ושמחת בחגך והיית אך שמח!" [ויקרא כ"ג - דברים ט"ז]

צווי מוזר מאד.  ניתן לצוות על שמחה???

התורה ערה לשאלה זו. לכן היא מציעה גם אמצעים טכניים המועילים להצתת השמחה בלבבות, כגון: הפקודה השניה לאחר הציווי על השמחה, היא, לארוז את כל חפציהם. את המיטה, את השולחן, את קעריות המזון ומה שבתוכם, ולצאת במשך ימי השמחה הללו אל - הסוכה.

הסוכה כפי שהיא מוגדרת בהלכה, אינה שם נרדף לדירת חלומות שצפויה להוביל אל ה'אושר'.  ע"פ ההלכה השטח המינימלי של "הדירה המשמחת" הוא פחות ממטר מרובע, הקירות צריכות לעמוד בתו תקן מינימלי שלא יתפרקו מעצמם ושיוכלו לעמוד ברוח מצויה. אין הנחיות ביחס לסוג הטיח והריצוף, הסיוד וחיבורי החשמל. ובכל זאת ישנם הוראות מחייבות וחד משמעיות ביחס לגג: אין גג, זולת ענפי עצים אבל בשום פנים ואופן גג מקורה.

דומה, שחכמי התלמוד אשר קבעו את הקריטוריונים, עשו הכל כדי להפיג את השמחה...

העוקב אחר מבנה הסוכה, יגלה שמידות המינימום שלה , הן בעצם מידות המקסימום, הן מספיקות במידה מקסימלית ליצור את מה שמבקשת הסוכה ליישם ולהבליט. הכינוי המקביל בלקסיקון החז"לי לסוכה, הוא: "דירת עראי". הסוכה מציעה לכל אזרח יהודי, הזדמנות מעניינת: בילוי שבועי בפנסיון המשקף נאמנה את כל הישגיו החומריים של האדם בעולמו.

האזרח היוצא אל הסוכה מביתו שברובע יוקרה, והדלפון הבא אליה מבקתת עוני (שוויוניות!), לשניהם מצפה תענוג זהה: שינה עריבה מתחת לעלים הנדפים ברוח. שניהם יביטו על אותם שמים רחוקים וירח חיוור. לשניהם אותו מרבד נוצץ של כוכבים מקיר לקיר. לשניהם ההזדמנות לחוש ברמ"ח אבריהם, כמה ארעיים ובני-חלוף הם אשליות חייהם, ממש כקורת הגג שעל ראשם בשבוע זה.

תחושת הארעיות, היא המופת לראיה נכונה על העולם. מה קטנים הם המאבקים, השאיפות והאכזבות, ההישגים החומריים, התקוות ומפחי הנפש היומיומיים, כאשר הם נראים במימד הנכון?

כי מן הארעי נפתח חלון אל הנצח הקיים לעד. מן הארעי שבמבנה עולמנו, עולים כוחו וגבורתו של הבורא, המחיה וממית, מוריש ומעשיר, המשווה קטון וגדול.

שונות אמנם דפנות הסוכה ומחצלות הפאר שבסוכת העשיר, מקרעי הבד המהוהים של סוכת העני. אולם במבט למעלה אל הגג, מסתבר, שהכל שווים. אותם עלי ירק של הארעי,

אותן חלונות אל אותו רקיע. רקיע התחושות העמוקות, המאפשר לאדם לגלות את עצמו, את אישיותו הנעלמת, את הנעלה והאלוקי שבלבבו, המעניקים טעם לקיומו, ולשמחתו אין קץ.

תחושת הארעיות, היא המתג המשתק את שאון הקיום ודאגותיו. המתג המפעיל את תיבת הנגינה, ממנה בוקעים צלילי המוסיקה האחרת. צלילי עולם הרוח הגדול, העשיר והיפה. העולם שבו נוצצים רק הטוב והישר, הנכון והאמת. שבו מוקעים הרוע , העיוות, הכחש. עולם שבו פועלים מאזני צדק האלוקי ואמות מידותיו המדייקות.

בעולם שבו הכל ארעי: העושר והדלות, היש והחסר - אין מקום לשמחה. זו עולם של מרדף אחר הבלתי מושג. "הכל הבלים אמר קהלת הבל הבלים הכל הבל... ולשמחה מה זו עושה" (קהלת א', ב' - [מגילה הנקראת בשבת חול המועד סוכות]). בעולם זה קשה להצית שמחת אמת, לא ע"י במות בידור ולא ע"י זיקוקי די-נור. לא חדוות יחיד ולא שמחה מאורגנת.

אבל בעולם הרוחני, נמשך הקונצרט כל העת, כאן יכול האדם בכל רגע להשיג מאוויו. להעפיל אל גבהים, ולהאזין להד החוזר מכל מעשה טוב, מכל החלטה נכונה. כאן, אפשר להאזין למנגינת תבל, לשירת הטבע ולזמירות בעלי כנף.

כאן, אפשר לגלות אפילו את... הזולת את האחר, ובאור שונה לחלוטין.

ברכת "חג שמח", באה להזכיר את ימי העבר, זמן יציאת מצרים, שבו שהה כולו זמן ממושך באותו עולם רוחני מופלא, בו ענני כבוד נפרשו מעליו ולרגליו.

"חג שמח" - הוא ביטוי לרצון כמוס, שאכן נצליח להביט אל העולם ואל עצמנו במבט נכון.  

"חג שמח" - הוא תפילה כנה, שאכן ניטול בידינו את כינורה של הנשמה ונפרוט על מיתריו את שבחביון הלב. 

נוספה חלוקה לפסקאות בידי מ'.

תוקן על ידי עצכח ב- 10/10/2014 14:58:57

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2014 11:28 לינק ישיר 

תגיד, אתה גרוש \רווק ? אין לך משפחה ? חברים ? מכרים ?
איזה מן שאלה מהי חג ומהי שמחה.
בוא אצל חמותי בירושלים ותראה מהי חג ומהי שמחה. האושר על פני כולם מאנשים נשים וטף. כולם מחייכים כולם שמחים כולם סובלניים במיוחד וסלחניים במיוחד, בשמח בית השואבה רואים אנשים שונים ממגזרים שונים ומנוגדים רוקדים יחד ושמחים יחד.
דווקא חג הסוכות הוא חג שהשמחה פורצת לחוץ ומשותפת לכל עם ישראל. 

אני ממש לא מבין איפה אתה חיי באיזה חור אתה סגור ולא רואה את האור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2014 11:33 לינק ישיר 

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 10/10/2014 12:07:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2014 15:06 לינק ישיר 

אסטרניק

טרחתי כמה דקות כדי לחלק את דבריך לפסקאות. אני מקוה שהחלוקה מקובלת עליך. אני גם משער שההדבקה שהיתה קודם בין הפסקאות נובעת משימוש בדפדפן לא נאות או בסמארטפון (אומרים שהוא גורם להדבקה בפורומים).

ולאחר ההפרדה - מה נאו דבריך!

בלשון הפורום: איקון ירוק.

יש בהם מן הפיוט ויש בהם הרבה מן החכמה.

שיהיה ברור: אנו עוסקים בטעמי מצוות. אם מצות סוכה באה לחנך את האדם, כיצד היא מחנכת אותו ולמה. אני בסך הכל מתרגם את דבריך לעברית מדוברת ואולי שיטתית יותר. החינוך הוא על ידי היפרדות מן הקבוע והרגיל והבטוח, ועל ידי כך הכרה בכך שהכל חולף. ומכאן אתה מגיע אל השויון בין אדם לאדם. מעבר זה כבר אינו חלק ואינו ברור כל כך. האם באמת אדם עשיר שמכיר שהכל חולף חש שהוא והעני שוים? האם אדם עני שחש שהכל חולף חש שהוא והעשיר שוים? ואפילו מבחינת החולף?

אבל גם ראוי לזכור שהתורה נותנת לנו הזדמנות במצוות, גם על ידי התבוננות במעשה ובסמליותו, ומי שמצליח ומתחבר מה טוב ומי שלא, אולי פעם אחרת. ומאמרים כגון אלו של אסטרניק חושפים בפנינו את מה שאפשר לקבל אם נתבונן.

מקסמן

שאלות אישיות אין מקומן בפורום.

אמנם הצבעת על פן אחר שקיים בסוכות ובכל הרגלים. והוא האחדות בין רבדי האוכלוסיה. ומסתבר שהשהות בסוכה תורמת לזה, וזה כדברי אסטרניק.

אם יש בעיה בדברי אסטרניק, הרי זה שהם לא משאירים מקום לדיון. אפשר לקרוא, להנות, להחכים - אבל אין עם מה להתווכח...

כמובן, אפשר להעלות את השאלות הבאות:

א. האם יש מקום לפרש את המצוות ולחפש את טעמן?

ב. האם הפרשנות הזו היא אפשרית?

ג. האם הפרשנות הזו היא היחידה?

סבורני שהתשובה לסעיף א וב היא חיובית. לגבי סעיף ג', אני מניח שאפשר למצוא עוד פרשנויות, ואפשר שהן מתחדשות מדור לדור כי התורה היא נצחית. וכבר מקסמן עמד על היבט נוסף.

ועל כל פנים, איקון ירוק לחבר חדש שהעניק לנו מבט אקזיסטנציאלי על המצוה שאנו וכל עם ישראל עוסקים בה בימים אלו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2014 11:53 לינק ישיר 

maxmen כתב:

מקס, יש לא מעט גרושים, רווקים, חסרי משפחה ועוד כל מיני אנשים שלא כל כך שמחים בחג. אני הייתי נזהר מלפגוע בהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2014 12:09 לינק ישיר 

לצערינו לא חסר משפחות שלמות שלא מרגישים שם את השמחה בחג ולא בגלל צרות אלא בגלל שלא עובדים על זה והחג הוא רק חופשה קטנה עם מגבלות אכילה שמחה אמיתית של מצווה צריכה עבודה וזה גם גרושים ובודדים יכולים לגבי עצם שאלתכם אני זו"צ כל מה שכתבתי היה למען הפורום הנכבד שידוע שכאן חושבים קצת מעבר לפשטות הרדודה ונותנים עומק וגוון אחר לכל דבר בחיינו המשך חג שמח אמיתי וחושב !!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2014 12:41 לינק ישיר 

אסטרניק,

כתבת דברים יפים ונבונים. כדאי היה לצמצם אותם לסגנון המתאים לפשטותה של סוכה :)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2014 13:26 לינק ישיר 

יש3 כתב:

מקס, יש לא מעט גרושים, רווקים, חסרי משפחה ועוד כל מיני אנשים שלא כל כך שמחים בחג. אני הייתי נזהר מלפגוע בהם.

שהרב מיימוני אמר זאת חשבתי, נוו זה רק הוא (אדם רגיש כמוהו) רואה את זה כך, אבל שעוד אחד חושב שיש כאן פגיע, אז אני מתנצל ולא חשבתי לרגע לפגוע במישהו הרי אין אדם שחסר לו הכל (יותר נכון, נדיר מאוד)  גם מכרים וגם חברים ואפי' שכן חג הסוכות הוא החג שאף אדם לא מרגיש כך כי כאמור זה חג שכל הלבבות פתוחים לכולם.
במיוחד שיש בחג קללה נמרצת (בחז"ל) למי שיושב על שולחנו עם בני ביתו בלי אורחים, כך שאין אדם שלא מסודר בחג הזה.
ולכן שאלתי בתמיה באיזה חור האדם יכול להיות סגור כך שאף אחד לא ירגיש בו שלא נוכל להזמין אותו.

בכל אופן לא התכוונתי לבעל האשכול היקר הרי הוא אנונימי, התכוונתי בכללות שתוכן כזה מתאים לימים הרגילים שאף אחד לא סופר את זולתו ואדם לאדם זאב, אבל דווקא בחג הזה הוא דוגמה של העתיד לבוא אייך היינו יכולים באמת להתנהג כל ימות השנה. 

בכל אופן אני מתנצל ומבקש סליחה מבעל האשכול אם חשב לרגע שהתייחסתי עליו אישית ח"ו. לא זה היית כוונתי ח"ו. התייחסתי לרושם שיצא מהתוכן הנכתב והגבתי בספונטניות כלפי הרושם הזה.

תוקן על ידי maxmen ב- 12/10/2014 13:38:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2014 15:23 לינק ישיר 

אסטרניק כתב:
לצערינו לא חסר משפחות שלמות שלא מרגישים שם את השמחה בחג ולא בגלל צרות אלא בגלל שלא עובדים על זה והחג הוא רק חופשה קטנה עם מגבלות אכילה שמחה אמיתית של מצווה צריכה עבודה וזה גם גרושים ובודדים יכולים לגבי עצם שאלתכם אני זו"צ כל מה שכתבתי היה למען הפורום הנכבד שידוע שכאן חושבים קצת מעבר לפשטות הרדודה ונותנים עומק וגוון אחר לכל דבר בחיינו המשך חג שמח אמיתי וחושב !!
הפורום הנכבד זה לשעבר רוב המשתתפים בפורום כיום כותבים בפשטות רדודה ולא נותנים עומק בכלל. ימי הזוהר של הפורום עברו חלפו תקרא את הדיונים בתחילת הפורום ותבין. את ההבדל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2014 15:42 לינק ישיר 

ששוןשמחה כתב:
הפורום הנכבד זה לשעבר רוב המשתתפים בפורום כיום כותבים בפשטות רדודה ולא נותנים עומק בכלל. ימי הזוהר של הפורום עברו חלפו תקרא את הדיונים בתחילת הפורום ותבין. את ההבדל

הלכתי לבדוק על מה אתה מתבכיין ועכשיו אני מבין אתה רוצה פורום ברמה כזו 

ששוןשמחה כתב ב-20/9/2012 12:06

[תלמידטועה,אדם יכל להיות אמן דגול ואדם רע?איך יתכן?האם יכל להיות אדמו"ר דגול ואדם רע?שומו שמים. 

וברצינות:מי אתה שתקבע מיהו אדם רע?אולי ה' אוהב דווקא את חיים חפר שעודד הרבה חיילים בשעת קרב הרבה יותר מאשר החרדים שישבו בבתיהם בזמן שאחרים הקריבו עצמם? 

אמשלום 

אם את משלה את עצמך שמיימוני מייצג את היהדות- את תמימה וטועה בגדול.שותףסוד ודומיו הם המציגים כאן את היהדות כמו שהיא. 
היהדות היא דת של שנאה לאחר,לשונה. הגויים השנואים טובים רק כדי להנות מחכמתם ולהיות גוי של שבת והחילוניים השנואים נועדו להגן על לומדי התורה. 
הדת היהודית היא מתנשאת וטפילית .היום היא מהווה,בצורתה החרדית,את הסכנה הגדולה ביותר למדינת ישראל. 

כל הסתכלות אחרת על היהדות היא טמינת ראש בחול .]

בקיצור אנטישמי זול שרמתו אפס מתגעגע לימים שיכול היה למכור את האנטישמיות שלו.

תוקן על ידי maxmen ב- 12/10/2014 15:44:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2014 16:34 לינק ישיר 

הנהו תרי מיני חד שמיה ששון, וחד שמיה שמחה, אמר ליה ששון לשמחה אנא עדיפנא מינך דכתיב: "ששון ושמחה ישיגו וגו' ", אמר ליה שמחה לששון: אנא עדיפנא מינך, דכתיב: "שמחה וששון ליהודים", אמר ליה ששון לשמחה: חד יומא שבקוך ושריוך פרוונקא דכתיב: "כי בשמחה תצאו", אמר ליה שמחה לששון: חד יומא שבקוך ומלו בך מיא דכתיב: "ושאבתם מים בששון". [סוכה דף מח]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2014 12:44 לינק ישיר 

מקס 
הרוצה לשקר ירחיק עדותו.
אני הצטרפתי לפורום בסוף 2012 כאשר הפורום היה כבר בתחתית.
ובגלל זה  התאוריה שלך נופלת..מה זה משנה מה אני.רק העובדות קובעות.
כל אחד יכל לחזור ל2003 לתחילת הפורום ולראות מי השתתף פעם ומי היום ולהשוות את הרמה.
איפה ווטו,איפה אקדמאי ,איפה רב צעיר ועוד ועוד.
כל מי שרוצה להחכים שיחפש את שנת 2003.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2014 13:43 לינק ישיר 

ששוןשמחה כתב:
מקס 
הרוצה לשקר ירחיק עדותו.
אני הצטרפתי לפורום בסוף 2012 כאשר הפורום היה כבר בתחתית.
ובגלל זה  התאוריה שלך נופלת..מה זה משנה מה אני.רק העובדות קובעות.
כל אחד יכל לחזור ל2003 לתחילת הפורום ולראות מי השתתף פעם ומי היום ולהשוות את הרמה.
איפה ווטו,איפה אקדמאי ,איפה רב צעיר ועוד ועוד.
כל מי שרוצה להחכים שיחפש את שנת 2003.

אני לא מבין אותך כלל וכלל, ואתה מזכיר לי את המשגיחים והזקנים שאומרים כל הזמן שפעםםםםםם היה תלמידי חכמים ופעם היה מתמידים מופלגים ופעם היה והיה והיה והיה,  נווו ומה עכשיו ? 
כילד ובחור הייתי חצוף וכל פעם שמישהו התחיל להגיד את המילה פעם בגעגוע, הייתי אומר לו בוא נראה אותך עכשיו ואל תספר לי מה היה פעם. פעם היית מתמיד גדול אז בוא נראה אותך עכשיו מתמיד גדול, על תספר לי מה עשייתה פעם.

אותו דבר לגבי הפורום, אם לדעתך פעם היה טוב יותר אז מה הבעיה להחזיר את האשכולות לדיון ?
או פשוט תפתח דיון חדש על אותו נושאים שהשכלת מהם.
הרי השכלת בוודאי מהם, אז תן לנו משהו מיזה וגם נלמד להיות משכילים.
לומר שפעם היה, ממש לא רלוונטי לנו עכשיו ודווקא כלפי זה מתאים המשפט "הרוצה לשקר מרחיק עדיו"

אגב: זה תובנה לכל תחום בחיים שלעולם לא יאמר אדם שפעםםםםםםםם. העבד מת ומה שרלוונטי לנו זה העכשיו והעתיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2014 13:59 לינק ישיר 

עכשו אפשר לקרוא שם חבל להביא. דיון לכאן .זה לא יוסיף זה רק יגרע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2014 14:08 לינק ישיר 

ששוןשמחה כתב:
עכשו אפשר לקרוא שם חבל להביא. דיון לכאן .זה לא יוסיף זה רק יגרע.

בכדי לקרוא לא צריך פורום, צריך פשוט ספריה.
חוץ מיזה אני לא מאמין שאין לך מה לומר הרי בכל דיון יש מה לומר. רק אם אתה אדם שמסכים עם כל דבר שנאמר שם.
אם אתה ביקורתי מספיק חייב להיות שיש לך שאלות, אז למה שלא תעלה אשכול הכי עמוק וחכם שראית ופשוט נדון בהם.
אם אתה חושש שנקלקל את האשכול הנ"ל אז פשוט תפתח אשכול חדש בנושא הנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2014 14:24 לינק ישיר 

בשביל מה זה כדאי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חג שמח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext