אמנם אין זה פירוש על סדר הירושלמי, אך אני אישית ראיתי תועלת רבה בספר של פרופ' לייב מוסקוביץ' - הטרמינולוגיה של הירושלמי. מילון לכ200 מילים בירושלמי. חלקן מילים מצויות מאוד בלשון הירושלמי וחלקן פחות. כל ערך פותח בציון לביבליוגרפיה בנושא, לאחר מכן ציונים לצורות המרכזיות של אופני השימוש בו, ולאחר מכן דיון באופנים אלו (בתקווה שדייקתי. לא פתחתי כבר הרבה זמן את החיבור). איני מכיר את המחבר, אני יודע שהוא שומר תורה ומצוות, אך איני יודע מה הן דעותיו וכמה מהן נכנסו בספרו זה.
נשלח ב-19/10/2014 21:00
מוסקוביץ הוא אדם ירא שמיים ותלמיד חכם. המילון שלו מוצלח מאד אבל הוא כלי עזר בלבד מבחינת פירושים אני מעדיף את השיטה שפיתח שטינזלץ בפירוש שלו לפיאה הוא מסכם על כל סוגיה את שיטות המפרשים הבסיסיים: רש"ס, גר"א, רדב"ז, אהבת ציון, ספר הניר ותמיד מביא את שיטת הרמב"ם לצד הצגה ברורה של חילופי הגרסאות משום שחלק מהפירושים (במיוחד הרש"ס) תלוים בשינוי הגרסה
קב ונקי, הוא לפרופ' יהודה לוי ורב ד"ר אריה כרמל (שביעית, מעשרות, מע"ש, תרומות) וגרשון מצגר (פאה, דמאי).
הר"ש סיריליאו כתב רק לזרעים ושקלים. הנוסח שלו מבוסס על הגהה חופשית, ואיננו עד נוסח.
בסדר מועד, רב חיים קנייבסקי נמשך אחרי פירוש קרבן העדה, שהוא טוב יותר מפני משה בסדר מועד.
ירושלמי כפשוטו לרב פרופ' ליברמן, טוב מאוד. מפנה לניר, מיכל המים, ומלאכת שלמה. לא נמצא שמץ פסול.
בירושלמי, כאשר יש חילוק בין שני מקורות או שני ענינים או שני אישים, הכא... התם... לר' יוחנן... לר"ש לקיש... מצוי מאוד שמוחלפת השיטה, ויש לתקן לפי ההיגיון.
עדיין לא נכתב הפירוש לירושלמי, במינימום הגהות (מלבד המקומות השכיחים), ומינימום פלפול.
נשלח ב-23/10/2014 12:21
יעבץ,
טעות בידך, הר"ש סירילאו לא הגיה רק הגהה חופשית, פעמים רבות אף הגיה על פי כת"י, הוא בעצמו מספר שעמד לפניו כתב יד, וראה הקדמתו של הרב דבליצקי בנושא בהקדמה לתלמוד עדויות של הר"ש סירילאו
נשלח ב-12/11/2014 14:26
פירוש תמציתי שעיקרו חלוקת הירושלמי לפיסקאות, ס' עמק יהושע או בית הפיצץ, לרב יהושע גליק, מבוא לדמאי: