בית פורומים עצור כאן חושבים

הולכת בדרכה או "יוצאת ומוציאה לתרבות רעה"?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/10/2014 22:12 לינק ישיר 

[הערת שוליים - 
בשנתיים האחרונות קראתי די הרבה בתחום של מחקר ההלכה, ובתוך כך גם הרבה מאוד מאמרים הבוחנים תשובות הלכתיות שניתנו במהלך הדורות. מחקרים אלה מנתחים לעומק את המקורות מהם שואבים המשיבים את דבריהם (וגם את אלה מהם הם לא שואבים את דבריהם), את הרקע ההיסטורי והחברתי של התשובות השונות, וכמובן גם את השימוש שעושים המשיבים השונים במקורות שהיו לפניהם - ציטוט מלא או חלקי (והאם יש לכך משמעות תוכנית), "פשט" או "דרש" על המקור וכו' וכו'. חלק ממחקרים אלה נוגעים גם לתשובות מפורסמות, עליהם נשענים ההולכים בדרכי ההלכה גם היום. אשריי שזכיתי שהמאמר היחיד העוסק בבחינה אקדמית של תשובה הלכתית שמובא לכאן, הוא זה העוסק בתשובה של אישה!...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2014 22:22 לינק ישיר 

אשרינו שזכינו שמי שכתב את המאמר היא אישה.
אגב, אפשר למצוא באינטרנט ביקורת של לוין גם על חוקר (זכר) שמנסה לטעון (טענת די מטופשות) שחז"ל מתירים משכב זכור. היא פשוט חושבת שמי שמנסה להיות מחויב להלכה האורתודוקסית צריך לעשות עבודה רצינית, ולא צחוק מהעבודה.
ועוד אגב, למי שלא שם לב, לוין עצמה חושבת שאפשר להתיר קדיש לאישה בלי לעשות עבודה רשלנית בשימוש במקורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2014 22:44 לינק ישיר 

באופן אישי אני סבור שאשה יכולה להכריע בשאלות הלכתיות לא פחות מהגבר, אבל כעת אני קורא נימוק אותה מעלה הרבנית מלכה פיוטרקובסקי בעצמה [מתוך ראיון איתה שהובא בפורום אוצר החכמה] למה אשה אינה יכולה לשמש כפוסקת הלכה.

וזה לשונה -

אבל היית רוצה שיהיה תפקיד מנהיגוּת רשמי לנשים בעולם הדתי, למשל רב קהילה שהיא אישה?

בוודאי. חד-משמעית. נשים חייבות להיות חלק מהעולם ההלכתי; יש להן כבר את הכלים ואת האפשרות. הקב"ה זימן שאלפיים שנה גברים יהיו אלו שיפסקו, ועכשיו, לא במקרה, הוא נתן את האפשרות שנשים יהפכו לשותפות בשיח ההלכתי; בטח שבנושאים שבהן הן מבינות יותר מגברים, כמו לידה, גידול ילדים וחינוך, אבל גם בכל שאר השדה ההלכתי, כמו בדיני ממונות ובהלכות שבת.
לנשים יש הסתכלות אחרת על דברים, "חשיבה נשית", וחשוב שהעולם ההלכתי יתעשר ממנה. אני שמה לב לכך בדיונים עם רבנים, כשאני רואה את הדברים אחרת מהם - כולנו תחת המטרייה של פסיקת ההלכה האורתודוקסית, אבל בכל זאת לי יש זווית ראייה שונה. לעתים כששואלים אותי שאלות הלכתיות אני מגיעה למסקנה הלכתית שונה ממה שפסקו בעבר, ואני שואלת רבנים למה לא פסקו כך, והתשובה היא פשוט "ככה לא פסקו". אבל מבחינת כללי הפסיקה עניתי נכון, ומדובר רק בשינוי חשיבה או נקודת מבט - את זה נשים יכולות לעשות.
הבעיה היא שאנחנו עוד לא שם, לחלוטין לא שם... אין עדיין מספיק נשים שמוכנות למסור את נפשן על למידה.

מעתה, אם פסיקה נשית פועלת על פי חשיבה נשית, והמסקנות ההלכתיות לא יהיו שוות לפסיקה גברית, הרי מובנת מאד ההתנגדות האורתודוכסית לפסיקה נשית שכן היא לא תהיה זהה לפסיקה הגברית המסורתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2014 23:35 לינק ישיר 

אמשלום, כולנו שובניסטים מגעילים שבסתר לבנו מדמיינים את נשותינו כפופות לפנינו כמעין אמה עברייה. החדירה שלהן לתחומים הגבריים האהובים שלנו מעוררת אצלנו חרדה עמוקה ובלתי מודעת ששרשיה עוד בימים בהם אבותינו הפרימטים הכו את אימותינו הפרימטיות ודחפו אותן לתוך המערה.
אבל זהו? זה כל מה שיש לך להביא לדיון? טענת קיפוח אופיינית למיעוטים? מה עם איזה טיעון לגופו של עניין, שיוכיח שפיוטרקובסקי כן עבדה טוב, או שלא עבדה טוב, או משהו?
וכמובן (כפי שתכתבי לי עוד רגע) שבכלל לא התכוונת לשום דבר שחשבתי שהתכוונת, ולא כתבת כלום על כלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2014 00:38 לינק ישיר 

[אריאל,

עזוב אותך ממני - אני סתם פמיניסטית צווחנית שלא אכפת לה מכלום חוץ מלקטר על גברים ולשנוא אותם בכל נשמתה. מה אכפת לך בכלל מה אני חושבת?
(לא קראתי את הפסק של פיוטרקובסקי וגם לא את המאמר של לוין ולכן - בניגוד לאחרים - לא הגבתי עליהם; לו הייתי חושבת שכל השותפים כאן כפי שתיארת ,לא הייתי טורחת לקרוא ובודאי שלא לכתוב כאן; ההערה שלי היא הערה על האופן בו הדיון מתנהל, ובמובן מה היא אכן מכוונת לתוכן עצמו, ודוק.)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2014 08:08 לינק ישיר 

עודד כתב - כאשר על המאזניים מניעת עוולה או ביטול דעת קודמים, מניעת העוולה מכריעה לחלוטין את כפות המאזניים.

אני מניח שבבטוי  "ביטול דעת קודמים "  הכוונה לבטול פסקי קודמיה. זו נקודת השקפה מעניינת. איני בטוח שהיא מעניקה להלכה את הערך המקובל ביהדות האורתודוכסית.

ועוד נקודה – מישהו יכול להגדיר ולהדגים  מהי חשיבה נשית בנושא המשפט העברי?  גם דוגמאות מהמשפט הכללי תתקבלנה בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2014 08:28 לינק ישיר 

יש משהו בסגנון של לוין שהוא מאד אגרסיבי, וכן הדיון על הדרך בה עשתה פיוטרקובסקי את הדוקטורט, מכוער, ונראה כאילו מדובר ביריבו ת אישית.
אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שהיא מעלה טענות רציניות, גם אם נקלף את הדיונים האקדמיים על מקור א' או ב', יש שם רשלנות שגורמת לטעות במסקנות.
ואפשר לראות גם בויכוח שלה עם יואל קטן שהיא פשוט לא הבינה מה הוא אמר, הוא טען שחלק מהסכם הנישואין היא מחוייבות של האשה לחובות הבעל כגון מצוות פריה ורביה, זו גמרא מפורשת בהרבה מקומות ולמשל בנדרים פא: שהסכם הנישואין כולל שעבוד ממוני שאין נדר חל עליו. והיא חוזרת ואומרת שאשה לא מחוייבת בעצמה, מבלי להבין את טיעונו כלל.
חבל לזהות 'חובבנות' עם 'נשיות'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2014 10:17 לינק ישיר 

לכל השוביניסטים הטוענים כי התורה כתבה- והוא ימשול בך- והם מקיימים זאת בהידור,
לתשומת ליבם- זו קללה- לא מצוות עשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2014 12:04 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
לכל השוביניסטים הטוענים כי התורה כתבה- והוא ימשול בך- והם מקיימים זאת בהידור,
לתשומת ליבם- זו קללה- לא מצוות עשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2014 12:33 לינק ישיר 

ואם זו קללה?
ראו ראב"ד הלכות תשובה פרק ו הלכה ה:

א"א אלה הם אריכות דברים שאינן מתובלים וחיי ראשי כמעט אני אומר שהם דברי נערות, יאמר הבורא לזונים למה זנית ואני לא הזכרתיך בשם כדי שתאמר שעליך גזרתי יאמרו לו הזונים ועל מי חלה גזרתך על אותן שלא זנו הנה לא נתקיימה גזרתך,

רמב"ן בראשית פרק טו פסוק יד וגם את הגוי אשר יעבודו

והרב נתן טעם בספר המדע (הלכות תשובה ו ה) לפי שלא גזר על איש ידוע, וכל אותם המריעים לישראל אלו לא רצה כל אחד מהם הרשות בידו, לפי שלא נגזר על איש ידוע. ולא נתכנו דבריו אצלי, שאפילו גזר שאחד מכל האומות יריע להם בכך וכך, וקדם זה ועשה גזרתו של הקב"ה זכה בדבר מצוה, ומה טעם בדבריו, כאשר יצוה המלך שיעשו בני מדינה פלונית מעשה מן המעשים, המתרשל ומטיל הדבר על האחרים חומס וחוטא נפשו, והעושה יפיק רצון ממנו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2014 12:46 לינק ישיר 

ולכן נקרא שמם מצוות לא תעשה? ושמא זהו הפשט ב'ריקים שבך מלאים מצוות כרימון'...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2014 12:56 לינק ישיר 

בעל- אשר
המענין כי הקללה הזו היא המשך הקללה בזיעת אפיך תאכל לחם,
 אלו שמעולם לא אכלו בזיעת אפם לחם, מקפידים לקיים את הקללה השניה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2014 07:31 לינק ישיר 

זכיתי להשיג את הספר.

מקוה לדון בדיונים של המחברת בהרחבה בל"נ.

בינתים אעיר הערה מרכזית, אך לא עליה אלא על התופעה. אעיר את ההערה בסוף לאחר הסיכום הכללי מאד של הספר. בהמשך אני מקוה להתייחס לנושאים בודדים.

למרות עוביו הרב, למעלה מ500 עמודים, הספר כולל בסך הכל 12 פרקים, כל אחד על סוגיה אקטואלית. השער הראשון על סוגיות נשים: נשים לומדות תורה, פוסקות הלכה, מניחות תפילין. השער השני מיועד לדילמות בחיי המשפחה: קשיים בכיבוד הורים, מי שנטרפה דעת אחד מהוריו, בקשה על החולה שימות, קדיש על ידי אשה ותיכנון ילודה. השער השלישי כולל שאלות מסוגים שונים: גדרי מסירות נפש למצוה במקום סיכון, לא תעמוד על דם רעך ולפני עוור (=האיסור ההלכתי להכשיל או לסייע לאחר להיכשל בעברה), שמירת מצוות על חשבון פגיעה בזולת וכבוד תלמיד חכם גדול בתורה.

בהקדמה מדגישה המחברת את הרקע לפעילותה. היא יודעת ללמוד והיא משקיעה בלימוד. והיא מציעה את נכונותה לעזור למי שיש לו שאלה בהלכה. היא אינה מגדירה את עצמה כפוסקת, והיא אף מזהירה את הבאים אליה שאין לה הסמכה. ובכל זאת, אלו שכן מגיעים אינם נוטשים גם לאחר גילוי נאות זה.

מדוע זה קורה? מדוע אין די בפניה לרב שכן קיבל הסכמה רשמית? (איני דן בשאלה מדוע צריך הסמכה רשמית ומה טיבה ומה היא אמורה להיות). אם ניקח את הדוגמא שתידון לקמן, אודות דחית ילודה, מתברר שהרבנים המוסכמים אינם מציעים בהכרח את התשובה המלאה - הרצויה או אף הראויה.

אנו מאמינים, ובצדק, שהתורה נועדה לתת לנו תשובות כיצד להתנהג בצורה הטובה ביותר כדי להיות יהודים טובים יותר (תרשו לי לא להיכנס לשאלה מה זה אומר). אבל מי שמעיין בספרות ההלכה לדורותיה יגלה לדאבונו שמה שמוצג בתור התשובה המחייבת, לפחות לכתחילה, ללא עיון בהערות המראות שיש להקל בדיעבד לאחר התייעצות עם רב מוסמך, אותו מעיין יגלה להפתעתו המרה שההלכות של ה"לכתחילה" הן מסקנה מחמירה מתוך מגוון של דעות.

כל זאת אם בודקים את ההלכה כתופעה מתפתחת. איני אומר שזה בכל תחום ובכל שאלה. חלילה. אבל יש נושאים רבים, רבים מדי, שבהם הגמרא אומרת דין אחד, המפרשים מציעים מהלכים שונים, וספר הלכה מודרני, כמו המשנה ברורה, נוקט עמדה מחמירה. המלקטים בני זמננו מציגים את העמדה המחמירה ללא פירוט. אין גם תיארוך של החלטות הלכתיות שהן ממש מאוחרות לימי הגמרא. החלטות מחמירות יכולות לנבוע מהופעתו של מנהג או מחשש או מסגולה או בשל החמרה כשיטה מחמירה במחלוקת כאשר יש בהחלט מקום לדעה המקילה יותר. זה יכול להיות בשאלה של "אורח חיים", שאלה של פרט שבשל הגישה המחמירה צריך, נניח, לוותר על איזו פעולה או לשלם בזמן. איני אומר שההחמרה תהיה נטולת ערך (אם כי אני עצמי בהחלט אטען כזאת לגבי דברים רבים) אבל היא בהחלט לא הכרחית. דוגמא: האם חייבים להקשיב בחזרת הש"ץ? האם חייבים לומר את כל פסוקי דזמרה ואת כל אוספי הפסוקים שלפני "ברוך שאמר" ועוד שלפניהם? ואחריהם? האם באמת אסור, לפי דוגמא שדומני שהעליתי בפורום, להפעיל מכונת כביסה לפני שבת כך שהיא בשבת והכביסה תהיה מוכנה למוצאי שבת?

אלו צמתים רבים מאד ובחלקם השאלות קשות. לא במובן של תשלום מחיר של 20 דקות נוספות של עשיה לשם שמים, אלא במובן של שינוי חיים.

בשאלות כאלו עשוי (או עלול) הלומד בספרי הלכה של ליקוטי זמננו כי מה שמוגש לו כקונצנזוס באמת הוא הכרעה מחמירה. מעולם לא לימדו אותו שיש גם דעות שונות. שמה שמוצג לפניו כאיסור אחיד בעצם הוא אולי אפילו נטול בסיס.

אלו דברים חמורים מאד, אבל דומני שלפחות חלק מהדוגמאות של המחברת מעידות שיש כאלו תופעות.

וזו בעיה שאינה מתחילה ואינה נגמרת עם הספר. העיסוק של המחברת בשאלות אלו, הייעוץ שהיא מציעה בתחום, ההופעה של נשים שיכולות לתת ייעוץ כזה - כל אלו הם נושא אחד שגם נידון באשכול (לצד דברים צדדיים שאני מתלונן שהם מפריעים לי). הנושא השני הוא: מדוע יש צורך בייעוץ כזה. אני כותב זאת לא על מנת לומר שאין מקום לאשה לתת ייעוץ כזה. (אם כבר אז להפך). אני כותב זאת מפני שהמחברת תפסה נקודות נקודות שבהן נחשפת ספרות ההלכה של זמננו במה שעלול להיות איסור חמור. איסור לאסור את המותר.

המחברת מקדימה לפרק שלה על האיסור או ההיתר לדחות ילודה (כלומר את ההריון) כמה סיפורים אישיים על נשים שעברו ממש משבר עקב מה שהוצג בפניהן כחובה להתחתן ומייד להוליד. בלי להשתמש באמצעי מניעה. למרות הסיפור האישי, איני מסכים להערכה שהרב שאמר לאשה צעירה שאסור לה לקחת אמצעי מניעה למרות שחששה מפני קושי פסיכולוגי - שהרב טעה והטעה. הוא אולי שגה בכך שיש קונצנזוס נגד דחית הריון. אני עצמי סבור שאין כזה איסור על פי המקורות, על פי התלמוד והתורה. אבל הדרישה שלו מהאשה לא לדחות רק בגלל קושי פסיכולוגי עשויה להיות אמיתית. יש כאן הערכות שונות של מה שאשה מסוגלת לעשות. איני אומר שהמחברת טעתה או שהאשה שהתלוננה בפניה על קושי גדול בשנים הראשונות לנישואין סתם ממציאה דברים. אני כן סבור שאי אפשר לשפוט על פי מה שאדם מרגיש בקטע מאוחר של חייו. יתכן שההלכה תובעת מאיתנו לעמוד בקשיים למען משימות נעלות. לא הייתי בונה את הדיון בדחית ילודה על פי סיפור אישי כזה. (ואני מזהיר שאיני בא לזלזל חלילה בקושי, ויתכן ואף מסתבר שבעצמי הייתי מייד מלמד את הזוג לקחת אמצעי מניעה, אני רק קורא להיזהר לשפוט לפי תיאורים חלקיים ולפי הנטיה של זמננו להחשיב קושי כסיבה לא לנסות להתמודד, ושוב איני אומר שכך היה שם).

אבל הבעיה היא בעיה. וכאן יש להעיר בקול רם מאד: איך יתכן שרבנים מציגים דעה מחמירה כקונצנזוס, ואומרים לאשה: אין כזה דבר לדחות הריון. אין מי שמתיר. זו חובה גמורה. כאשר המקורות אינם מצדיקים את הגישה הזו. התוצאה היא שבשלב כלשהו, כפי שקורה עם הספר הזה, ועם הפורום שלנו, ועם הפסקים שאני מצידי מפרסם (וכאן יש מקום לחשד בי שאני מוצא את הנושא החביב עלי): איך זה שמוצג רק קונצנזוס להחמיר במקום שאין לו בסיס.

זו בעיה - מטא בעיה - שעומדת בפני המתחנך לשמירת מצוות. איך זה שיש מקום לחשד שמי שאשאל אותו יחמיר עלי בלי לגלות לי שיש דעות אחרות, כך שעלי לפנות למקורות נוספים כדי לגלות שמה שהרב אמר לי אינו מוחלט?

מה זה אומר על ההלכה ועל רבנים? למה זה יכול להביא?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2014 19:24 לינק ישיר 

ישיבישעאר
הלכת לספר ובדקת את הביקורת של לוין? אנשים שעשו זאת מדווחים על כך שלא כצעקתה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2014 21:18 לינק ישיר 

יש צועקים שלא כצעקתה ויש צועקים שכשצעקתה.
אני לא קראתי את הספר, ואשמח לשמוע תשובות עניניות אם ישנן, או לינק אליהן.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הולכת בדרכה או "יוצאת ומוציאה לתרבות רעה"?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.