בית פורומים עצור כאן חושבים

האם היו 60 ריבוא מוסרים של מעמד הר סיני בכל דור ודור: שיטת הרבי מליובאוויץ'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/10/2014 17:03 לינק ישיר 
האם היו 60 ריבוא מוסרים של מעמד הר סיני בכל דור ודור: שיטת הרבי מליובאוויץ'

שלום וברכה. אקדים כי האשכול הנוכחי םתח באישורו של מיימוני.
אודה מאד מאד למי שיוכל לעזור לי.
במכתב מפורסם למדי של הרבי מליובאוויץ' לסטודנטים, בענייני אמונה, אשר נדפס בכמה ספרים (ובין השאר בספר "אני מאמין" עמ' 239), הוא מציין עובדה חשובה לגבי מסורת מעמד הר סיני, והיא שבכל דור לא פחת מספר המוסרים משישים ריבוא. (להלן הציטוט המדוייק). אהיה אסיר תודה למי שיוכל להסביר על מה הסתמך הרבי בדבריו והאם יש לזה מקור כלשהו.
והרי הציטוט:
"ענין מתן תורה על הר סיני נתאמת דור אחר דור בתור עובדה שהתרחשה במעמד שישים ריבוא הגברים לבד מטף, ואם לכלול הנשים וכן האנשים למעלה מן שישים וכו' הרי היו שם מיליונים אחדים מיוצאי מצרים שעיניהם ראו ולא זר. והרי אין זו עדות מצומצמת לנביא אחד או חולם חלום או חבורה מצומצמת. ועדות זו נמסרה מאבות לבנים דור אחר דור, והכל מודים שלא היה הפסק במסורה זו מאז ועד עתה ומעולם לא נגרע מספר העדים משישים ריבוא ויותר אנשים שאין דעותיהם דומות זו לזו וכו', וגם אחרי שנפוצו בארבע פינות העולם הנה כל הנוסחאות שהגיעו אלינו מעובדה ומאורע היסטורי הנ"ל מתאימות בכל הפרטים. והיש לך עדות נאמנה ומדויקת יותר מזו?"
עד כאן הציטוט.
כמדומני שיש לכך חשיבות רבה, כי הענין שמעמד הר סיני נמסר מדור לדור הוא יסוד אמונת היהדות כידוע, והתורה עצמה מתבססת עליו בכמה מקומות, ועל כן ברור שכמות המוסרים צריכה להיות גדולה, כיון שכח המסירה ככח כמות המוסרים.
וכאמור אהיה אסיר תודה למי שיוכל להסביר על מה הסתמך הרבי והאם יש מקור שמעולם לא נגרע מספר העדים משישים ריבוא.
כמו"כ האם ישנם רבנים נוספים שכתבו בלשון דומה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2014 17:13 לינק ישיר 

להלן ציטוט מספר הזוהר (הק') פרשת פנחס דף רט"ז

תָּא חֲזִי, הַאי שִׁמְשָׁא אִתְגַלְיָא בִּימָמָא, וְאִתְכַּסְיָא בְּלֵילְיָא. וְנָהִיר בְּשִׁתִּין רִבּוֹא כֹּכָבַיָּא. אוּף הָכִי רַעְיָא מְהֵימָנָא, בָּתַר דְּאִתְכְּנִישׁ מֵעָלְמָא, נָהִיר בְּשִׁתִּין רִבּוֹא נִשְׁמָתִין דְּיִשְׂרָאֵל, אִי דָּרָא כַּדְּקָא יָאוּת. וְהַאי אִיהוּ רָזָא דְּגִלְגּוּלָא, דְּאָמַר עָלֵיהּ קֹהֶלֶת, (קהלת א)דּוֹר הוֹלֵךְ וְדוֹר בָּא. וְאוֹקְמוּהָ דְּלֵית דּוֹר פָּחוּת מִשִּׁשִׁים רִבּוֹא. וְהָאָרֶץ לְעוֹלָם עוֹמֶדֶת, דָּא כְּנֶסֶת יִשְׂרָאֵל. הַהִיא דְּאִתְּמַר בָּהּ,(ישעיה סו) וְהָאָרֶץ הֲדוֹם רַגְלָי, (בראשית כח) וְהָיָה זַרְעֲךָ כַּעֲפַר הָאָרֶץ.

אגב לתועלת ציבור יש למעלה מזה שם פירוש נחמד ברוח עצכ"חי על מאמר אגדה של חז"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2014 17:21 לינק ישיר 

הוספה כמובן שאם זה המקור אין כאן עדות של שישים רבוא בני אדם בפועל ממש שכן ספר הזוהר פירש את מה ש"כבר אוקמוה" שהכוונה רוחו של משה רבינו שהיא בבחינת ס"ר ולא כפשוטו 

כמובן אילו נאמין שבאמת יש כאן ציטןוט (בזוהר) ממקור קדום יש לדון מה באמת כוונת המקור העלום........

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2014 17:21 לינק ישיר 

מוציא לאור

ברוך השב!

האם בדבריך מצויה הנחת יסוד שאם הרבי האחרון מחבד כתב כך, אז זה נכון?

האם לא מצאנו בחבד (ולא רק שם, ומן הסתם גם אצלי) שאדם יכול להציג עמדה שהוא משוכנע בנכונותה בלי כל בסיס עובדתי או מקור מתועד?

האם יתכן שהרבי מחבד כתב זאת מתוך אמונתו במעמד הר סיני ומתוך אמונתו בטיעון המופלא מן ההיסטוריה של ריה"ל?

כמדומה שמספרו של ריה"ל, הראשון שמעלה את הטיעון הזה, לא משתמע שהיתה מסורת של כה הרבה ותמיד.

כמדומה גם שמבחינה היסטורית לא תמיד היו כה הרבה יהודים וגם אם היו, האם מסרו את המסורת הזו? האם עובדי הבעל שאליהו קרא להם לשוב ולא לפסוח על שני הסעיפים העבירו את המסורת הזו? כמובן אי אפשר לדעת אבל אפשר לשער. על תקופה זו או דומה לה אומר נאמנו של אליהו (נדמה לי, וחז"ל כתבו שהוא עובדיה הנביא, אבל אין לכך ראיות מוחלטות): שרק הוא ועוד כמה נותרו נאמנים להשם? (בגלל קרבת השבת אין לי זמן לחפש ואני מקוה שדייקתי).

אבל מי שרואה בדברי הרבי מחבד מקור שיש לבדקו ולאמתו בוודאי יתאמץ לעשות זאת. ובעבר היו כאן נציגים של חבד שאכן יכלו לספק מקור כזה, כדוגמת "הלבן". כדאי לנסות לכתוב לו במערכת של בחח בתיבה האישית כי אפשר שהוא עדיין כאן בפורומים גם אם לא תמיד אצלנו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 21:08 לינק ישיר 

לא הבנתי את השאלה, האם על כמות האוכלוסיה היהודית בכל הדורות? או על כמות ה'מוסרים' ביניהם?
בנוגע לאוכלוסיה, לפי מה שידוע לנו (מה שאני מכיר) זה נכון, הכמות הקטנה ביותר היתה אי שם בימי הביניים, והיא היתה קצת פחות ממליון.
בנוגע למוסרים, איך אתה מודד זאת, דתיים מול חילוניים? בורים מול מלומדים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 22:00 לינק ישיר 

מיימוני יקר ושאר החברים היקרים
לא ביקשתי מקור מספר כלשהו, אפילו מקובל ביותר, אלא מקור שיכול להתקבל על דעתם של סטודנטים חילונים. הרבי מליובאוויץ' היה אדם חכם, כידוע, והטיעון שלו בא לשכנע סטודנטים חילונים ספקנים שמבקשים הוכחה לאמינות היהדות. משכך, ברור כי ציטוט מספר קדמון שאנו מעריכים ומכבדים כמו הזוהר, לא יעזור לאותם סטודנטים.
הרבי טוען שהכל מודים שלא היה הפסק במסורה זו, ומעולם לא נגרע מספר העדים משישים ריבוא. הדבר ברור כי אם אפילו בדור אחד נגרע מספר העדים, ונותרו למשל 10 אנשים, אם כן כח המסירה מעתה והלאה מצטמצם לעשרה איש. לכן צריך, כדבריו של הרבי, להיות ברור לכולנו שלא קרה דבר כזה, ובכל דור היתה כמות שווה לפחות לאלו שקבלו את התורה ומסרוה לבניהם.
ועל זה אני שואל האם הדבר כל כך ברור והאם יש לכך מקור.
כשלעצמי חשבתי לומר, שענין מסירת התורה ע"י שישים ריבוא בכל דור, מצוי בעצם בתורה עצמה, שכן אם אחד הדורות היה מצומצם, ממילא הדור הבא לא היה מקבל את המסירה של הקודמים לו, שכן היו דוחים את המוסרים ואומרים להם, איך התורה שאתם באים למסור לנו
כותבת על שישים ריבוא מוסרים מדור לדור, והרי עינינו הרואות שאין שישים ריבוא מוסרים.
לצורך זאת צריך להניח שמה שכתוב בתורה "והודעתם לבניך ולבני בניך", ופסוקים דומים, הם הם הגיבוי לעובדה הנ"ל שבכל דור לא פחות המספר משישים ריבוא. ויש כמובן מקום לעיין בזה מכמה דרכים.
אשמח לשמוע את דעתכם. אנא עיזרו לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 22:14 לינק ישיר 

מוציא לאור

מדבריך אני מבין שזו שאלה אחרת.

לא "האם זה נכון שהיו 600 אלף מוסרים בכל דור ודור" (ולא רק במעמד הר סיני לדברי ריה"ל והמקובל אצלנו).

לא "איך יודעים זאת"

אלא - מה יכול לשכנע סטודנטים חילונים שרוצים לקרב ליהדות.

ואז השאלה היא: אם יש משהו שלא בטוח נכון, אז למה להשתמש בו?

אם לא ההנמקה של הרבי מחבד, אז מה כן?

אתה יכול להבין כיצד אני מציע לפעול על פי מה שכתבתי בפורום במשך השנים:

יש לחלק את ההוכחות לשלושה סוגים.

א. הוכחה פילוסופית (יש בורא מארגן ומעניק סדר).

ב. הוכחה היסטורית (ריה"ל).

ג. הוכחה מן החויה.

הדרך הראשונה מעניקה סבירות כלומר בטחון בכך שהעולם אינו הפקר. אבל היא מביאה רק לידי תפיסה דיאיסטית. כלומר יש אלוקים אבל זה לא אומר שהוא התגלה לעם ישראל ונתן תורה או שבחר בעם מסויים.

ההוכחה השניה מעניקה את הבחירה ואת ההשגחה. אבל אפשר לערער עליה. אמנם אפשר לבאר שזה טבעה של כל הוכחה היסטורית. ומי שהפסיד לעצמו היו הורי הורינו, שלא כולם הקפידו לשמור על המסורת. כאן אני מוסיף כמה מילים על חג החינוך, סדר פסח, שבו העם מעביר את הידיעה הזו לדור הבא. ובדרך כלל גם חילונים נהגו לעשות זאת. מצד שני, יש עוד ערעור מכך שבעולם המודרני קל מאד לזייף הוכחות. וגם את זה צריך להסביר.

את ההוכחה השלישית מן החויה אני מציג בתור הזמנה לכל אדם להתנסות. להתפלל. לפנות להשם. וכמובן להכשיר את עצמו על ידי שמירת מצוות ולו באורח זמני (כמו התארחות לשבת אצל משפחה דתית או חרדית). זה סוג של שינוי שמוצדק על ידי "טעמו וראו".

מאד הייתי נזהר מהצהרות כמו זו שציטטת מן הרבי מחבד, לא רק בגלל שיש בשיטתו דברים שלדעתי הם רחוקים מהיהדות (ונגד היהדות הקלאסית) אלא גם בגלל שברגע שיתברר שזה לא כך, הפסדת את האמון הראשוני בך כמציג של היהדות.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 22:14 לינק ישיר 

הרבי מליובאווי'ץ היה אדם חכם.

השאלה היא רק על תורתו.

כמי שקורא כל שבת קטעים מליקוטי שיחות, אני נוכח פעם אחר פעם איך הוא עושה מניפולציות ו'מעקם' את הפירוש כדי שיתאים לו. ומדובר בדברים שהוא מכנה "פשוטו של מקרא" (!!!).

אין לי טענות. הוא לא היחיד. הכל בסדר.

אבל אם תנסה ליישב את זה - יש כנגדך דוגמאות רבות מספור שלא תוכל. באחריות.

(למה אני קורא ליקוטי שיחות? זה משעשע...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 22:21 לינק ישיר 

הרעיון הנ"ל עם הפרשנות שהכוונה לנשמת משה המתפשטת בכל ישראל מוזכרת כאמור בפרשת פנחס דף רט"ו וכן בבראשית דף כ"ה עקב דף רע"ג תיקונים י"ט דף מ ותיקון ס"ט דף צ"ט ושם דף קי"ב 
וכמובן הפרשנות אינה מבטלת את תוכן המאמר שיש שישים ריבוא בני אדם מישראל חיים בפועל ממש בכל דור (למיטב הבנתי וזה שלא כדבריי הקודמים) 
וכן יש את הציטוט לבד "לית דור פחות משיתין ריבוא" בלי הפרשנות הנ"ל בהקדמת הזוהר ובזוהר חדש לוירא.
ואגב בזו"ח שם הכשילו פיו (קולמוסו) שכתב שכל אלף שנה כנגד יום אחד של ששת ימי בראשית (רעיון שכתב רבינו יונה בדרשותיו והרמב"ן בריש בראשית קישרו לזמן הגאולה וכן בזוהר בכמה מקומות), וכתב שם "וְאֶלֶף חֲמִישָׁאָה שׁוּלְטָנוּתֵה הוד וַהֲווֹ עֲתִידִים לְמֶהֱוֵי דָּרִים דִּלְהוּ נְבִיאִים"

תוקן על ידי בערולאאדע ב- 25/10/2014 22:44:38

תוקן על ידי בערולאאדע ב- 25/10/2014 23:01:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 22:27 לינק ישיר 

מוציא,
אני לא מבין את השאלה. אם תמצא הוכחה לכך שמספר זה לא נגרע באף דור, הרי בכלל מאתיים מנה, ומספר העדים מיד אחד המעמד גם הוא היה 60 ריבוא. המנה הזה הוא מה שאתה צריך לו הוכחה, ומה זה משנה אם בשנת 743 לפנה"ס היום 60 ריבוא או לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 22:30 לינק ישיר 

חברים יקרים
הרבי כאמור היה אדם חכם גם לדעתכם, ואם כן הכיצד לא חשש שהסטודנטים ידחו את דבריו ויאמרו, מנין לך שבכל דור היו לפחות שישים ריבוא מוסרים, ולא זו בלבד אלא אתה משטה בנו וכותב לנו שאין חולק בדבר.
לכן אני מניח שאולי הרבי הכיר את שיטות המחקר בעולם, וראה שבאמת הכל מודים בכך כי הדבר אכן ברור. על זה אני מחפש מקור כלשהו.
האם באמת החוקרים ואנשי המדע בעולם, יהודים כגויים, מסכימים שבכל דור לא פחות המספר של עם ישראל משישים ריבוא? והאם היו תמיד שישים ריבוא "מוסרים" דהיינו שידעו את התרוה והאמינו בה? והאם בכלל אפשר לדעת דבר כזה בוודאות כלשהיא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 22:34 לינק ישיר 

מוציא,
לא ידוע לי על חוקרים שחושבים שבאמצע מדבר סיני היו 60 ריבוא.
זה לא סביר לנסות להוכיח משהו שנתון בספק על ידי הנחת דבר כללי יותר (כולם יודעים שבכלל מאתיים מנה, כאמור(.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 22:59 לינק ישיר 

יש3 היקר,
הרבי מליובאוויץ חולק עליך. ולא רק כדעה ואמונה אישית שלו, אלא כתשובה לסטודנטים ספקנים, שנועדה להגיע לקהל רחב מאד. הוא טוען שניתן להוכיח שהיו גם היו שישים ריבוא, וזאת משום שברור שבכל דור ודור היו שישים ריבוא שמסרו מדור לדור על השישים ריבוא של המעמד הנ"ל, כך שבכל דור יש למסירת התורה את הכח של שישים ריבוא מוסרים.
מקוה שהצלחתי להסביר את הדברים. ואני מחפש מקורות ותמיכה להם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 23:12 לינק ישיר 

לי לא מסרו כזה דבר...
לך מסרו?
אני מנסה כבר כמה הודעות לשכנע אותך שבלתי אפשרי מבחינה הגיונית יהיה למצוא מקורות למה שאתה מחפש. החידוש של הר' הוא לא שהיו 60 ריבוא בכל דור (ששוב שאלת אם חוקרים יסכימו לזה וכמובן שלא כי מבחינתם עם ישראל הוא משהו מאוחר יותר), אלא שבכל דור ה-60 ריבוא גם העידו על מעמד הר סיני, ולזה כמובן ש"א להביא הוכחה.
אבל אם אתה מתעקש, אז אני פורש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2014 23:39 לינק ישיר 

אני חושב שאפשר לסגור את הפינה הזאת בשאלה אחת.

האם בית דין יקבל כזה עדות ?
נגיד, יבואו שש מאות אלף עדים להעיד על רצח. ובדיקת כשרות העדים כל אחד מהם יספר את העדות הזו ששמע את האלוהים בעצמו. האם בית דין יקבלו כאלה אנשים כעדים כשרים לרצח ?

לדעתי בית דין יפסול כל אדם כזה וישלח אותו להסתכלות.

תוקן על ידי maxmen ב- 25/10/2014 23:42:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/10/2014 00:05 לינק ישיר 

אני עדיין לא מבין את השאלה, כל עוד אנשים מאמינים בתורה, הם ממשיכים להעיד שזו מסורת אבותיהם שמה שכתוב בתורה נכון. כל עוד יש ששים רבוא אנשים שמאמינים בזה ושטוענים שכך אבא שלהם האמין, זו טענת הרבי מליובביץ.
כמובן שהוא לא נכנס לשאלת 'מתי זה התחיל', אבל זה נושא נפרד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם היו 60 ריבוא מוסרים של מעמד הר סיני בכל דור ודור: שיטת הרבי מליובאוויץ'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext