|
|
| נשלח ב-26/10/2014 00:10 |
|
| |
אני חוזר שוב על השאלה. איך יכול להיות שבמשך כ1000 שנה תקופת הנ"ך, אין איזכור לעדות ה600 אלף.
לא ציטטה אחת מעשרת הדברות על ידי אף אחד מהנבאים המוכיחים, ציטוט אחד לרפואה.
התעלמות מוחלטת מהמעמד הזה של 600 אלף מיהושוע בין נור כשסקר את ההיסטוריה של עם ישראל, ומזכיר אירוועים שוליים לעומת המעמד הזה של ה600 אלף. ולא היה אף אדם נכד או בן שיזכירו לו.
התעלמות מוחלטת גם על ידי מחבר התהילים דוד. כשהוא משחזר את ההיסטוריה, הוא לא מזכיר את המעמד.
וכמובן צודק מקס בדבריו ההגיונים.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 26/10/2014 00:11:28
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 01:04 |
|
| |
מוציא, אולי הרבי חשב שהסטודנטים יחשבו שהוא אדם חכם ולא מביא נתונים שניתן לדחות ולכן ודאי הוא מעודכן בשיטות המחקר וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 08:04 |
|
| |
ירוחם ומקסמן
דווקא אני איני מסכים.
ריה"ל הציע את ההוכחה ההיסטורית. לימוד היסטוריה אינו בנוי על עדויות הקבילות בבית משפט, בין זה של חז"ל (שני גברים שומרי מצוות שאינם עוברי עבירה) וגם לא על עדויות הקבילות בבית משפט מודרני להבדיל. לחקר ההיסטוריה יש כלים משלו, שמכירים בכך שהקשר שלנו לעבר פחות פשוט מכפי שהוא מצטייר לנו לפני שלמדנו קצת פילוסופיה ובמיוחד פילוסופיה של ההיסטוריה.
לפיכך, מבחן מקסמן של קבילות משפטית אינו אמור להיות תנאי לקבלת ההוכחה ההיסטורית. כמובן, ניתן לסרב לקבל מבחן המקובל במחקר היסטורי. וכמובן יש גם לבדוק אם המסורת על מעמד הר סיני עומדת במבחן, נניח, אקדמי. האם המסורת הזו קבילה כמו זו שמספרת לנו שהיה סוקרטס והוא נהרג על ידי שתית רעל? מסתבר, נניח, שאנו יכולים לשער שירמיהו אכן נזרק לבור באותה רמת אמינות לפחות כמו הסיפור על מותו של סוקרטס. אבל מה עם המסורת על מעמד הר סיני?
כמדומה שיש שנים ואפילו שלושה שיקולים מרכזיים שמועלים נגד המסורת הזו.
א. היא נזכרת במעט מדי מקומות.
ב. קבלת המסורת תלויה במוכנות לקבל שיש אלוקים ושהוא התגלה (ולכן זו אפשרות לוגית ופילוסופית) לעם ישראל בסיני.
ג. למעשה, קבלה זו תלויה גם בכך שאנו מוכנים לקבל, למשל, שהיה עם ישראל שיצא ממצרים, ולמשל שעם ישראל לא היה הרכבה של שבטים מכל מיני מקומות שנקבצו לארץ כנען והחליטו לספר נראטיב חדש מומצא לגבי עצמם... כמו שטוען כמדומה קנוהל.
לגבי הטענה הראשונה יש לעיין במקורות שבהם מעמד הר סיני אינו מוזכר ולברר אם באמת הזכרתו היא הכרחית ולכן השמטתה היא הוכחה שכנגד.
לגבי הטיעון הפילוסופי, כמדומה שהוא אינו מביא לשלילת המעמד אלא רק מחייב פרשנות מסויימת שלו. אין כוונתי לשוללים את זה שיש אלוקים באופן עקרוני אלא למי שמוכן לקבל לכל הפחות שזו השערה. אני מזכיר שהרמב"ם לא שלל את מעמד הר סיני אך פירש אותו מחדש.
לגבי הביקורת מהסוג השלישי, דומה שהיא עצמה סובלת מאותן בעיות עקרוניות שיש להעלות נגד כל ראיות היסטוריות, ויותר מכך. היא תלויה בהמון הנחות יסוד שאין להן הצדקה של ממש.
כל אחד מנושאים אלו טעון עיון נרחב בעצמו. מה שכתבתי הוא סיכום של מה שהבנתי משנים של קריאה ומחשבה בתחום. דומה שמי שרוצה להרצות בפני סטודנטים ולשכנע אותם אינו יכול שלא להשקיע את המאמצים האלו. אחרת הוא עלול להיתקל בסטודנט שקרא או שמע הרצאה ויתקוף אותו עם ביקורות אלו. וצריך לדעת מה לענות לשואל.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 08:05 |
|
| |
ירוחם
לא התייחסתי מפורשות לסוף דבריך על אי התייחסות למעמד הר סיני במקורות שציינת - אלא רק בדברי בסעיף ב ובלי להזכיר שאתה כתבת זאת. יש לבחון את הראיות שכנגד שלך. דומה שאין הן מכריעות. אבל צריך עדיין לעיין. אם יהיה לי זמן אשתדל לעשות זאת בל"נ.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 08:33 |
|
| |
שאלה: האם הסטודנטים שהרבי פנה אליהם אכן השתכנעו? ואם כן האם בגלל הטיעון הזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 14:14 |
|
| |
הרב מיימוני היקר:
כתבתי לו באשכול הסמוך לגבי מסורת שזה כלי טוב להעביר תובנות מדור לדור. כך שמבחינת זה אין לי שום סיבה לפקפק במעמד שהיה, אבל אני מניח שיתרו עמד שם וזעק אנכי השם אלוהיך (יתרו היה העיניים של משה במדבר). החכמים והזקנים ואפי' רוב הילדים והנשים הבינו את הטריק כי היו שם כמה לאומניים שרצו עגל ודגל להקריב את ילדיהם לדגל (ולבסוף הצליחו לעשות עגל אחרי שהרגו את חור ואהרן ואחריו משה הבינו שצריך גם להתחשב עם הלאומניים אולי מתי שהוא יקבלו שכל.)
אבל הם ממשיכים זה אלפי שנים לבלבל במוח כאילו עמד שם האלוהים עצמו (נכון,הוא עמד שם כמו בכל מקום וגם עצם יתרו וקיומו ושכלו וכו' וכו' הם בזכות האלוהים), ואמורים שזה עדות מחייבת משפטית למשל הוא יבוא להרוג אותי אם אני אחלל שבת. הלכה למעשה שולחים את ילדיהם להיהרג למען מצוות ישוב ארץ ישראל ומכוח העדות הזה גרים במקום סכנה להם ולילדיהם. (אגב: כל מי שמשתמש עם מכוניות פרטיות, באיזה זכות מכניס את הילדים הקטנים שלו למכונית ?! לא משום העדות השקרית הזו ????) אז אני שואל את הרבי עצמו, האם חסיד שיבוא לומר לו שהוא שמע את האלוהים האם הרבי לא ירחם על אשתו וילדיו של האיש הפסיכופט הזה ?
לסיכום: ככלי מסורות וקבלה אין שום סיבה לפקפק שהיה מעמד הר סיני, להפך אין לי שום אימון באקדמיה מול אבותינו ורבותינו בכל הדורות. אני רואה היום מיהם ומיהם, כלומר אני רואה מיהם חכמינו בהווה ומיהם חכמיהם בהווה ואין לי שום שאלה בכלל למי ובמי לתת אימון. למי שיש ספק, אני נותן אימון מוחלט במסורת אבותינו ובקבלה שלהם.
אבל הדיון כאן היא לא על מסורת מדור לדור. הדיון כאן היא על העדות המחייבת כביכול כל יהודי (למעשה מחייבת כל גוי לפי הטיעון הספציפית הזה אין הבדל בין גוי ליהודי להפך זה רק מקשה למה רק בני ישראל) כלומר יש עדים שאומרים שהם שמעו את האלוהים ועל פי זה יש להם אפי' זכות מוסרית להרוג בשמו. כלומר לא רק הם מחייבים אותי לעשות מצוות מכוח העדות, הם גם יכולים להרוג אותי אם אני לא יעשה מה שהם רוצים. אז לומר שהטיעון לא מדבר על מבחן משפטי ? בוודאי ועוד אייך. וזה עיקר הטיעון.
הטיעון הולך כך. 1, יש אדון\מלך\שליט על העולם. ולכן אנו כולנו שלו (שזה נכון עובדתית אבל לא מוסרית כלומר האלוהים לא יכול לדרוש מאתנו כלום להפך הוא מגיע לנו הסבר למה בכלל התחיל את הטירוף הזה, הרי חכמינו - לא ניטשה רגע לפני שהוא רצה להתאבד, רק חכמינו בשיקול דעת קר ואמיץ מאוד אמרו, "טוב לו שלא נברא משנברא" כך שמוסרית אין לו שום זכות לבקש משהו).
2, אם אנו שלו, הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה עמנו. (שזה נכון עובדתית אבל שוב זה לא נכון מוסרית.) הוא יכול לדרוש כבריון מה שהוא רוצה.
3, יש עדות של שש מאות אלף עדים ששמעו ממנו שהוא באמת דורש מאתנו (הרבי כנראה גם מכניס את החסידות לדרישה האלוהית מסיני כלומר החסידות כלול בעדות ההיא).
4, אתה מחוייב לקיים מה שהוא רוצה כנ"ל כי זה עדות כשרה ואם לא תקיים ?! לא האלוהים יעניש אותך רק אנו העדים יענישו אותך. כלומר באים העדים להרוג אותי מכוח העדות ששמעו ובית דין לכאורה מטיל עלי עונש מוות על סמך העדות הזו.
לסיום:
ב"ה שאני וכל חכמי הדורות לפני לא סגדו לאלוהי הנוצרי והאיסלמי הדיבילי הזה.
תוקן על ידי maxmen ב- 26/10/2014 14:27:59
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 15:51 |
|
| |
מקסמן, אתה ממש במקום לא טוב, ואתה ממש לא נמצא במקום של שאר חכמי הדורות לפניך. נראה שאתה חי לך בחלל ריק, קורא תנ"ך ומנפיק תובנות על פי השכל שלך. רוב חכמי ישראל בכל הדורות האמינו בתורה כפשוטה, והאמינו גם האמינו שהיה מעמד הר סיני שבו עם שלם נוכח בדרך כלשהי בקיום הבורא ובנבואת משה. לאור אמונה זו חינכו את כל צאצאיהם, וזהו הציר הגדול שעליו עומדת היהדות כולה כלשון הרמב"ם. אני מדבר על רוב הספרים הכתובים שיש לנו מגדולי ישראל. ואינני יודע על אלו חכמים אתה מדבר. אולי על שפינוזה ומנדלסון. המקוריות העיקשת שלך לקחה אותך למחוזות רחוקים מאד, וחבל. אתה הוא שממציא לך דת חדשה, ומכופף את התורה הכתובה להיגיון שלך, ועוד גאה בזה ומזלזל בכל הגדולים שקדמו לך, במקום להיות ענוותן ולהבין שאולי בכל זאת ההבנה שלך אינה האמת. כך הגעת למצב שבו אתה מבריג "טקסט חתרני" בתוך התורה גופה, מעשה שעוקר את כל התורה כולה מכל תוכן, ובעיקר - מנוגד למסורת של עם ישראל בכל הדורות, ואילו היו מאמינים בשיטתך מן הסתם לא היו היום יהודים שומרי תורה, ומן הסתם גם לא היתה נותרת בידינו התורה ודברי החכמים שאתה כה אוהב לקרוא ולעיין בחוכמתם. כל הטיעונים שלך מ-1 ועד 4, כולם מוכרים מאד. צא ולמד, ותגלה שכולם אחד לאחד נידונו ובהרחבה בספרות התורנית (מדרשים, תלמוד, וכל מפרשיהם) ומפרשי התנ"ך, החל מהראשונים ועד לאחרוני האחרונים. צא ולמד ותגלה שכל התורה שבע"פ מבוססת על היסודות הללו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 17:35 |
|
| |
| מוציא_לאור כתב: |  | מקסמן, אתה ממש במקום לא טוב, ואתה ממש לא נמצא במקום של שאר חכמי הדורות לפניך. נראה שאתה חי לך בחלל ריק, קורא תנ"ך ומנפיק תובנות על פי השכל שלך. רוב חכמי ישראל בכל הדורות האמינו בתורה כפשוטה, והאמינו גם האמינו שהיה מעמד הר סיני שבו עם שלם נוכח בדרך כלשהי בקיום הבורא ובנבואת משה. לאור אמונה זו חינכו את כל צאצאיהם, וזהו הציר הגדול שעליו עומדת היהדות כולה כלשון הרמב"ם. אני מדבר על רוב הספרים הכתובים שיש לנו מגדולי ישראל. ואינני יודע על אלו חכמים אתה מדבר. אולי על שפינוזה ומנדלסון. המקוריות העיקשת שלך לקחה אותך למחוזות רחוקים מאד, וחבל. אתה הוא שממציא לך דת חדשה, ומכופף את התורה הכתובה להיגיון שלך, ועוד גאה בזה ומזלזל בכל הגדולים שקדמו לך, במקום להיות ענוותן ולהבין שאולי בכל זאת ההבנה שלך אינה האמת. כך הגעת למצב שבו אתה מבריג "טקסט חתרני" בתוך התורה גופה, מעשה שעוקר את כל התורה כולה מכל תוכן, ובעיקר - מנוגד למסורת של עם ישראל בכל הדורות, ואילו היו מאמינים בשיטתך מן הסתם לא היו היום יהודים שומרי תורה, ומן הסתם גם לא היתה נותרת בידינו התורה ודברי החכמים שאתה כה אוהב לקרוא ולעיין בחוכמתם. כל הטיעונים שלך מ-1 ועד 4, כולם מוכרים מאד. צא ולמד, ותגלה שכולם אחד לאחד נידונו ובהרחבה בספרות התורנית (מדרשים, תלמוד, וכל מפרשיהם) ומפרשי התנ"ך, החל מהראשונים ועד לאחרוני האחרונים. צא ולמד ותגלה שכל התורה שבע"פ מבוססת על היסודות הללו. |
|
עניתי לך כאן
אגב: שפינוזה היה חמור בלי תקנה. מנדלסון: אני ממש לא מכיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 22:03 |
|
| |
מקסמן
סליחה שלא קראתי את כל דבריך. פתחת לעיל בהסבר שה' לא התגלה למשה אלא היה זה יתרו שעמד שם וצעק.
האם כוונתך לחשוף את הסיפור האמיתי שמסתתר מאחורי אגדה שעלתה בכתובים? אם כן, זו אפשרות פרשנית, בדיוק כמו כל התיאוריות לגבי שיבוצן של אגדות במקרא, המצאת סיפורים כדי להסביר שמות של מקומות, ועוד ועוד.
החסרון המהותי בגישה כזו הוא שהיא מזלזלת בטקסט. לכן, במחילה מכבודך, איני מתכוון להתעמת עם עצם הגישה. אני סבור שצריך להאמין לטקסט לפני כל דבר אחר. מדוע שנניח שטקסט יהיה לא אמיתי? אם כבר, זו שאלה שראוי לשאול, אבל שוב אין זה האשכול שביקש מוציא לאור חברנו השב לפתוח.
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 22:10 |
|
| |
מוציא לאור שאל:
אודה מאד למי שבחכמתו יוכל בכל זאת להיכנס לנעליו של הרבי מליובאוויץ זצ"ל, ולהסביר את ההוכחה שלו מנקודת מבטו. כלומר - מה הוא היה עונה לסטודנט פיקח, שהיה עומד וטוען כלפיו משהו כזה: "כבוד הרבי, עם כל הכבוד, אתה אומר שהכל מודים שבכל דור ודור לא פחות המספר משישים ריבוא, ואני אומר לך שלא הכל מודים. רק מי שרוצה מאמין שהיו, כי סתם בא לו, אבל לדעתי אין שום מקור והוכחה לכך שבכל דור ודור היו כנ"ל. לדעתי, למשל, יתכן שבדור מסויים היו רק 10 יהודים שהם בכלל המציאו את הרעיון הזה של מעמד אלוקי בפני שישים ריבוא, כתבו אותו בתורה והנחילו אותו לצאצאיהם, כך שבעצם אין שום מסורת של שישים ריבוא עדים ומוסרים אלא רק של אותם ה-10 כנ"ל. ובניגוד לעוצמת האמינות של שישים ריבוא שאתה הרבי מדבר עליה, יש לנו רק אמינות של 10 אנשים שאולי רצו להנחיל דת יפהפיה מבחינה מוסרית, וכדי לחזק אותה החליטו לכתוב שהיה מעמד עצום של שישים ריבוא.
*** נראה לי שהשאלה עכשו היא לא השאלה שיש להפנות כלפי הרבי מחבד. השאלה ששאל כאן מו"ל היא שאלה שיש להפנות לריה"ל, ממציא ההוכחה ההיסטורית, שכן הוא זה שניסה לענות עליה בספרו.
אני ממחזר: לפי טענתו של ריה"ל, לא ניתן להמציא סיפור עם עדויות בתוכו אם העדויות נסתרות מניה וביה. ניתן להמציא סיפור על נסים משני טבע שהיו לנגד מספר מצומצם של עדים או עדים כביכול. זה מה שיש בנצרות. אבל לא ניתן להוסיף לסיפור תוספת לפיה הנסים הללו קרו לפני מאות אלפי בני אדם, מפני שאלו ששמעו את הסיפור לראשונה היו מוחים נגדו ובוודאי לא היו מוכנים להעבירו. כלומר, מי שמקבל על עצמו להעביר סיפור בעל משמעות היסטורית - ודתית - מקשיב לתוכן הסיפור ולא יסכים לכלול בו תוספות שמנוגדות באופן בולט לאמת שהוא מכיר.
לפיכך, לטענה שהיו כך וכך אנשים שהחליטו להמציא דת והמציאו את מעמד הר סיני ואת ששים ריבוא השומעים התשובה היא שהם יכלו בהחלט להמציא דת ואת מעמד הר סיני, אבל לא היו מצליחים להוסיף את החלק על ששים ריבוא עדים. בשום שלב של ההיסטוריה מאז ועד היום לא היה אפשר להוסיף תוספת כזו.
ושוב, זה מה שכותב ריה"ל. לא מה שטוען הרבי מחבד.
*** מה שטען הרבי מחבד הוא שבכל דור ודור היו ששים ריבוא מעבירים.
נגד זה הועלו כאן טענות כדלקמן:
א. האם תמיד היו ששים ריבוא יהודים בעולם?
ב. האם תמיד העבירו כל היהודים את המסר לצאצאיהם?
אני מציע לבדוק את המסורת החבדניקית כי הרבי מחבד טען שתמיד היו ששים ריבוא. אולי היא עצמה לא מדוייקת?
בכל אופן, הטיעון ההיסטורי של ריה"ל אינו זקוק לפרשנות של הרבי והיא לדעתי רק מחלישה אותו, כיון שהיא מוסיפה לו פרט שקשה מאד להוכיח ואולי יש לו סתירות. אז למה לסכן את היכולת לקרב רחוקים באמצעות מה שלא ניתן להוכחה או שהוא טעות?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 22:16 |
|
| |
לא ידוע לי על מסורת של 'מוסרים', אנשים אשר ביום ההוא לקחו על עצמם לשמש עדים, ולהעביר את עדותם מאב לבנו.
כולנו קוראים את הכתוב בתורה על מתן התורה, או שומעים אחר הקורא את הסיפור באזנינו. כך עובר הסיפור הזה מדור לדור כפי שעוברים יתר הסיפורים. אין בדבר הזה שום חריג מין המצוי בכל אומות העולם, שסיפורים עוברים מדור לדור. הסיפורים אפשר שהם אמתיים, או מומצאים, וההמצאה אפשר שיש לה יסוד עובדתי כזה או אחר. סיפור מומצא אפשר שהוא תמים ואפשר שהוא מכוון מראשיתו למטרה מסוימת. כל הסיפורים עוברים שינויים בתהליך המסירה.
מסורות כאלו, כשלעצמם, אינם יכולים לשמש עדות מהימנה לעובדה אוביקטיבית.
לעניין הדרשה.
א.
'ענין מתן תורה על הר סיני נתאמת דור אחר דור בתור עובדה' – הביטוי 'נתאמת' שגוי. אימות של דבר דורש חזרה על המעשה כדי לאמתו. עדות שמיעה אינה אימות, וככול שעברה יותר ידים, כך יורד ערכה אשר מלכתחילה ספק בקבילתה.
ב.
'והכל מודים שלא היה הפסק במסורה זו מאז' – הודאה זו אינה קבילה כעובדה אלא כאמונה. יתכן שהיתה שכחה ונמצא איזה טקסט, וחידשו מסורת על סמך טקסט שנמצא. הטקסט שנמצא אפשר שהיה הקורי ואפשר שהיה מומצא.
ג.
'ומעולם לא נגרע מספר העדים משישים ריבוא' – אין על כך ראיה. אפשר שפחת בזמן מסוים ונוספו מאמינים מאוחר יותר.
ד.
'כל הנוסחאות שהגיעו אלינו מעובדה ומאורע היסטורי הנ"ל מתאימות בכל הפרטים' – טענה הצריכה אישוש על ידי בדיקת כ'י קדומים, אם אילו בכלל נותרו בידינו, כי זמן הסיפור הוא עתיק מאד, והטקסטים שבידינו הם מאוחרים מאד מאד ביחס למאורע עצמו, כלומר, קימת תקופה קדומה וארוכה מאד, אשר את הטקסטים שלה אי אפשר לבדוק כיוון שאבדו. לו היו בידינו אפשר שהיינו מוצאים סיפורים שונים זה מזה.
מה שאנחנו יכולים לומר הוא כי כבר בזמנים רחוקים התיצב הטקסט וביקורת ההעתקות נשמרה בקפדנות רבה. אבל איננו יכולים לקבוע קביעה אוביקטיבית מתי חלה התיצבות זו מחוסר כתבי יד.
טעות היא להניח על פי הנתון בידינו היום כי כך היו פני הדברים בעבר הרחוק, במיוחד משום שאנו יודעים כי קיימת דינמיקה רבה בהעברת מסורות. נותרת בידינו האמונה בלא אפשרות להניח אותה.
תוספות.
הזוהר הוא חיבור מאוחר ואינו תעודה עובדתית, לכן אינו יכול לשמש ראיה לזמנים עובדות ותהליכים רחוקים מזמנו.
'הרבי מליובאוויץ' היה אדם חכם, כידוע' – על העובדה אין ויכוח, אבל הטיעון הזה מקלקל את ערך עדותו. במקום לבחון את הטיעון לגופו זורקים פיתיון לפנינו כדי לשחד את מחשבתנו לאמור אם הוא אומר סימן שזה נכון כיוון שהוא חכם. טענה כזו היא הבלות.
צריך להיזהר מאד ולמנוע מהרצון שלנו להאמין באמתות דבר מסויים, שישחד את המחשבה והביקורת להתאים עצמן אל הרצון ההוא.
מסקנתי היא כי סיפור מתן תורה הוא עניין לאמונה, לפרושי אמונה ודרשות עליה, אבל אין הסיפור ניתן לאימות אוביקטיבי.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 22:22 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | מקסמן
סליחה שלא קראתי את כל דבריך. פתחת לעיל בהסבר שה' לא התגלה למשה אלא היה זה יתרו שעמד שם וצעק.
האם כוונתך לחשוף את הסיפור האמיתי שמסתתר מאחורי אגדה שעלתה בכתובים? אם כן, זו אפשרות פרשנית, בדיוק כמו כל התיאוריות לגבי שיבוצן של אגדות במקרא, המצאת סיפורים כדי להסביר שמות של מקומות, ועוד ועוד.
החסרון המהותי בגישה כזו הוא שהיא מזלזלת בטקסט. לכן, במחילה מכבודך, איני מתכוון להתעמת עם עצם הגישה. אני סבור שצריך להאמין לטקסט לפני כל דבר אחר. מדוע שנניח שטקסט יהיה לא אמיתי? אם כבר, זו שאלה שראוי לשאול, אבל שוב אין זה האשכול שביקש מוציא לאור חברנו השב לפתוח.
|
|
הרב מיימוני:
סלח לי מאוד, לפרש את הטקסט כפשוטו היא היא המזלזלת בטקסט (יותר נכון בכל יהודי מאז אדם הראשון.) אם כל אדם כולל משה רבינו עצמו היה דוחה כל אדם (פסיכופט) שטוען ששמע את האלוהים ?! אז אייך יש למישהו את החוצפה לפרש את הפסוקים כפשוטו ולזלזל בכל היהדות ?? בעיני מי שחושד שאחד מחכמי ישראל האמין לרגע שבני ישראל שמעו את האלוהים, פשוט שייך לכת השוטים כדברי הרמב"ם בחלק.
פירוש המשנה לרמב"ם מסכת סנהדרין פרק י
הכת הראשונה והם רוב אשר נפגשתי עמהם ואשר ראיתי חבוריהם ואשר שמעתי עליהם, מבינים אותם כפשטם ואינם מסבירים אותם כלל, ונעשו אצלם כל הנמנעות מחוייבי המציאות, ולא עשו כן אלא מחמת סכלותם בחכמות וריחוקם מן המדעים, ואין בהם מן השלמות עד כדי שיתעוררו על כך מעצמם, ולא מצאו מעורר שיעוררם, ולכן חושבים הם שאין כונת חכמים בכל מאמריהם המחוכמים אלא מה שהבינו הם מהם, ושהם כפשוטם, ואף על פי שיש בפשטי מקצת דבריהם מן הזרות עד כדי שאם תספרנו כפשטו להמון העם כל שכן ליחידיהם היו נדהמים בכך ואומרים היאך אפשר שיהא בעולם אדם שמדמה דברים אלו וחושב שהם דברים נכונים, וכל שכן שימצאו חן בעיניו. והכת הזו המסכנה רחמנות על סכלותם לפי שהם רוממו את החכמים לפי מחשבתם ואינם אלא משפילים אותם בתכלית השפלות ואינם מרגישים בכך, וחי ה' כי הכת הזו מאבדים הדר התורה ומחשיכים זהרה, ועושים תורת השם בהפך המכוון בה, לפי שה' אמר על חכמת תורתו אשר ישמעון את כל החוקים האלה וכו', והכת הזו דורשין מפשטי דברי חכמים דברים אשר אם ישמעום העמים יאמרו רק עם סכל ונבל הגוי הקטן הזה. והרבה שעושין כן הדרשנין המבינים לעם מה שאינם מבינים הם עצמם, ומי יתן ושתקו כיון שאינם מבינים מי יתן החרש תחרישון ותהי לכם לחכמה, או היה להם לומר אין אנו יודעים מה רצו חכמים בדברים אלו ולא היאך פירושו, אלא חושבים שהבינו, ומעמידים את עצמם להבין לעם מה שהבינו הם עצמם לא מה שאמרו חכמים, ודורשין בפני ההמון בדרשות ברכות ופרק חלק וזולתם כפשוטם מלה במלה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 22:24 |
|
| |
| 932woland כתב: |  | לא ידוע לי על מסורת של 'מוסרים', אנשים אשר ביום ההוא לקחו על עצמם לשמש עדים, ולהעביר את עדותם מאב לבנו.
|
|
בוודאי לא ידוע לך, כי אתה פשוט לא מאלה שקבלת למסור וכנראה לא תמשיך למסור. באת ערום ותלך ערום. אבל במקביל לאלה שנולדים באקראי יש כאלה שהם העם היהודי שלא נולדים באקראי רק נולדים להעביר את המסורת.
תוקן על ידי maxmen ב- 26/10/2014 22:25:33
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 22:42 |
|
| |
הנסיון מוכיח כי אנשים מוכנים לקבל כאמת דברים שקריים ולדחוק מן התודעה עובדות גלויות שקרו להם או לקרוביהם. אנשים שחיו בברית המועצות, ידעו היטב כי סטלין היא השליט העליון והבלתי מעורער, והיו עדים לחיסולים, העלמותם של אנשים ומשפטי ראווה, עדיין האמינו בו וסרבו לתלות בו את האשם.
אנשים האזינו למשפטי הראווה הרבים והאמינו כי הנאשמים אכן אשמים, למרות שאדם בר דעת יכול היה להבחין בקלות כי המשפט כושל ומפוברק.
אנשים נדרשו להחליף דפים באנציקלופדיה הרוסית והאמינו כי מה שנכתב בה אתמול נעשה שגוי היום.
ועוד, אנשי הנהגה, אשר השתתפו במשחק הפוליטי והיו שותפים ערים להאשמות השוא והחיסולים של אחרים, בשעה שהגיע תורם שלהם להיות מחוסלים, האמינו בתמימות כי לא החבר סטלין הוא שהחליט לחסלם, גם כתבו לו מכתבים להודיע לו על מצבם מתוך אמונה תמימה כי מיד כשידע יציל אותם.
מן הנסיון לומדים כי אמונה היא עדה גרועה ביותר להוכחה אוביקטיבית ואין להיסתמך עליה.
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 22:45 |
|
| |
עודד וולאנד
יפה כתבת בכל דבריך. איקון ירוק.
אך שים לב למשהו אחד שהחמצת. כתבת שלך לא ידוע. האם זה אפשרי שיש מי שיש לו, או להם, מסורת כזו?
כך טוען ריה"ל. לו יש מסורת. חלק ממנה כתובה. חלק ממנה בעל פה.
אפשר באמת להקשות על נקודות במהלך הטיעון. וכפי שהצבעת. אולם דומה שלמרות הקשיים השונים, יש כאן מסורת שקשה יהיה להניח שהיא התפתחה לאט לאט, שינוי שינוי. יש כאן את הטענה הכוללנית שהיה אירוע, זה שאנו מכנים מעמד הר סיני, שהיו בו רבים מאד, והוא תואר בידי רבים מאד, דור אחר דור. וכולם הסכימו שהיה בו משהו שאנו מכנים "התגלות", עם כל הקשיים הפילוסופיים שבזה. (וזו התשובה למקסמן בהשגתו שיש קושי פילוסופי בטקסט של תיאור מאמר הר סיני).
ולכן צדק מקסמן בתשובתו לוולאנד. יתכן שוולאנד לא שמע את המסורת הזו. אבל מקסמן כן. יש הרבה מאד יהודים היום שלא שמעו את המסורת הזו. אבל אם בודקים אחורה, עד ימי ריה"ל למשל, ובוודאי לכל אותם ימים שבהם נאמרה הגדה של פסח עם עיקר הדברים שמצויים בה, אזי המסורת עברה לפחות פעם בשנה.
נכון שההגדה עצמה נוסחה בתאריך כלשהו. ולכן יש כאן חור לוגי. כנגד החור הזה יטען ריה"ל שלא היה אפשר לנסח טענה על מסורת רבת עדים דור לדור ולשכנע להעביר אותה הלאה. למעשה, צריך גם להתמודד עם השאלה: אם זו לא היתה מסורת, גם על המעמד, גם על העדים, אז מדוע כן להמציא מסורת כזו?
יש שתי תיאוריות חליפיות שבאות בחשבון. האחת, המרקסיסטית, טוענת שהסיפור הזה נועד להעניק עוצמה לנציגי הדת. השניה, האפלטונית, תטען שזה סיפור יפה שסיפרו כדי להיטיב עם העם ולשכנע אותו לציית לטובתו שלו (כך גם טען מקסמן לעיל). אולם דומה שהטענה המרקסיסטית אינה מוצדקת דווקא לאור ההיסטוריה היהודית. האם היה אי פעם זמן שבו נציגי דת תפסו את השלטון ושמרו עליו בכוח הדת? (אם אני טועה, תקנו אותי). ואילו הטענה האפלטונית אכן מצויה אצל הרמב"ם (השקרים הקדושים כפי שנהגו לכנותם בפורום בראשיתו) אבל, שוב, אם יש גישה כזו, היא מוסתרת מאד עמוק ואי אפשר לגלות לה שום סימן מעבר לטענה הפילוסופית שהיות שהסיפורים המקוריים לא ייתכנו, אז כבר עדיף להניח שאלו שקרים קדושים.
כמובן, גם בדברי שלי יש חור לוגי. הצעתי שלוש אפשרויות. או שהסיפור על מעמד הר סיני הוא בא במסורת. או שהוא זוייף ואם זה זיוף יש רק שתי אפשרויות ואת שתיהן דחיתי (מכוח שיקולים לא הכרחיים אבל סבירים מבחינת החומר ההיסטורי שיש לפנינו). אבל אולי יש עוד אפשרויות? למשל, שהיה סיפור על אירוע לפני עם פרימיטיבי מאד ואחר כך הוא עבר עיבוד אחר עיבוד?
אמנם אני סבור שעיון במקרא יראה שהמוסרים שלו לא היו פרימיטיבים. אז האפשרות הזו לדעתי נופלת.
יש לשים לב שבשום פנים ואופן איני טוען שיש כאן ראיות עצומות שאין לערער עליהן. אני טוען שבין כל האפשרויות שסביר לצפות להן בהקשר היסטורי, זו שנותנת אמון בטקסט ובתוכנו ובהעברתו היא הסבירה ביותר, גם במובן זה שהיא אינה מחייבת להניח הנחות חיצוניות (כגון שיש קבוצה קטנה של פילוסופים המשקרים למען אידיאלים) וגם במובן זה שהיא משתלבת בצורה מיטבית עם הנתונים. וכמובן, התיאוריה הזו משתלבת עם הפילוסופיה שלי ועם האמונה והחויה שלי. נראה לי שזה אמור להספיק ואדם חכם לא יכול לצפות ליותר (אלא אם כן הוא מצפה להתגלות...).
|
|
|
|
|