בית פורומים עצור כאן חושבים

האם היו 60 ריבוא מוסרים של מעמד הר סיני בכל דור ודור: שיטת הרבי מליובאוויץ'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/10/2014 22:53 לינק ישיר 

עודד וולאנד

רק כעת ראיתי שהוספת עוד דברים.

במחילה מכבודך, את הטיעון הזה העליתי קודם אם כי עם פחות דוגמאות וגם יותר בקיצור ממך.

אתה מצביע על תופעות מודרניות. האם בני אדם בעבר לפני היות הקומוניזם היו מזייפים בצורה כזו? מודעת לזיוף ובה בשעה מחייבת דיסוננס קוגניטיבי של להאמין שמה שזייפתי עכשו הוא קדוש ולכן אמיתי?

כמדומה שג'ורג' אורוול תיאר בצורה מוצלחת ביותר את הדילמה הפנימית של מי שנדרש להאמין בזה דרך תיאורו של הגיבור (או האנטי גיבור) של ספרו "1984".

את הספר קראתי בנעורי וקיבלתי ממנו תמונה אודות הפסיכולוגיה של המזייף שנדרש להאמין ומשכנע את עצמו. איני יכול להבין פסיכולוגיה אחרת של זייפן המאמין בזיופיו. אבל אשמח לשמוע אם יש לך הסבר לזה.

אני סבור, ואולי אני טועה, שתופעות כאלו מוכרות לנו רק בעת החדשה ורק כמדומה בבריה"מ של אז.

לכן ייחוס תיקונים כאלו לטקסטים והטפתם להמון לא מסתברת לי בתקופות עתיקות. דומה ששקרים כאלו תלויים ביכולת הפצה המונית, כלומר בתקשורת מודרנית ובשליטה מודרנית בהפצת הידע או האמונות.

יש כמה דוגמאות לספרים שטוענים ששקרים כאלו הוכנו גם בתקופות עתיקות. כזה הוא ספרה של יוכבד ברנדס (נדמה לי) "מלכים ג' " וכזה הוא ספרו של סופר גרמני ששכחתי את שמו על דוד המלך (דוח דוד?). אבל מעניין שהמחבר הגרמני התכוון למתוח ביקורת על חברה טוטאליטרית.

איני יכול לצערי להוכיח שגישה כזו אינה באה בחשבון בעולם העתיק. אין לי מכונת זמן. איני מכיר את האנשים שחיו אז. יש לי השערות מסויימות לגביהם, מתוך מה שאני מכיר את מה שנותר אחריהם. ומתוך מה שאני קורא את הטקסטים האלו, כוונתי לתנ"ך, ומתרשם. יתכן שיצדק יתכן שיאשים אותי בהתמכרות לאמונת השכונה. אבל עד כמה שאני מבין את הדברים ומשתדל לא לרמות את עצמי, ההסברים האלו על זיופים ואינוסים מתאימים לחברה מודרנית ולא לעולם של פעם. אבל בהחלט זה דבר שאפשר לחלוק עלי גם בגלל שאין לי הוכחות של ממש ואני נשען יותר על הנחות לגבי מהו האירוע הסביר לגבי הימים ההם וכאמור גם מתוך שילוב עם שאר התיאוריות הדתיות שלי מן הפילוסופיה והחויה.

סליחה שהארכתי. אולי בגלל שהנושא באמת עדין ובגלל שאין לי הוכחות ברורות או בגלל שלא סיכמתי מעולם את הדברים לעצמי ולכן אני עושה זאת תוך כדי כתיבה. זה לא הגון כלפי הקורא, אבל אם לא הייתי עושה זאת עכשו, אימתי כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 00:46 לינק ישיר 

מוציא לאור,

המסירה בכללותה הינה מדור לדור. דור שקול לששים ריבוא עפ"י מדרש זוטא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 00:51 לינק ישיר 

עודד,
כתבת ואני מצטט:
 'הרבי מליובאוויץ' היה אדם חכם, כידוע' – על העובדה אין ויכוח, אבל הטיעון הזה מקלקל את ערך עדותו. במקום לבחון את הטיעון לגופו זורקים פיתיון לפנינו כדי לשחד את מחשבתנו לאמור אם הוא אומר סימן שזה נכון כיוון שהוא חכם. טענה כזו היא הבלות".

אולי לא הסברתי את עצמי כראוי. לא התכוונתי שבגלל שהרבי היה חכם, חובה לקבל את דעתו. מותר לשאול ולתהות ואפילו להציע גישה אחרת, בכבוד כמובן. אבל מה שהתכוונתי לומר הוא, שהרבי היה אדם חכם, כידוע, ומסתבר מאד שהיה לו מקור כלשהו, אחרת לא היה משיב תשובה כזו לסטודנטים חילונים שבאו אליו מתוך ספקננות ואמונים על ספקנות ומחקר. הוא לא היה אומר להם שהדבר "ידוע וברור, והכל מודים בו, ומעולם איש לא הכחישו", אלמלא היה לו מקור להיתלות בו. אני שאלתי אם יש מישהו שמוכן להיכנס לנעליו של הרבי, ולהציג את המקור שלו.
==
ואגב, לכל המדברים על שיכנוע באמונות מוטעות וכו', ומסבירים זאת בהגיון נכון וצודק, כבר קדמתכם התורה, שהיא עצמה כותבת בלשון "כי שאל נא לימים ראשונים... הנהיה כדבר הגדול הזה או הנשמע כמוהו" וכו'.
כלומר, התורה עצמה מניחה שאין כל קושי לשכנע אנשים באמונות מוטעות. אבל אי אפשר יהיה לשכנע אנשים בכך שעם שלם שומע קול אלוקים מתוך האש, ועם זה אינו עם אחר אלא אבותיהם שלהם המעבירים להם את המסורת ומצווים עליהם להעבירה מדור לדור. אלו מילות התורה כפשוטן.
ועוד הערה: אין צורך במינוי "מוסרים" כמובן, אלא עצם הדבר שספר התורה הועתק על ידי שישים ריבוא יהודים בכל דור, שהתייחסו אליו בחרדת קודש והעבירוהו לבניהם, ובספר תורה זה כתובה המסורת הנ"ל, היא היא המסירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 02:11 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
 האם היה אי פעם זמן שבו נציגי דת תפסו את השלטון ושמרו עליו בכוח הדת? (אם אני טועה, תקנו אותי). 

בוודאי הרב מיימוני היקר. בזמן עלי ובניו של שמואל הנביא שהעם זעק שהוא רוצה שלטון כי נמאס לו מאנשי הדת שהשכיבו את נשותיהם.

זאת היית התקופה הכי קשה בהיסטוריה של עם ישראל שדרשו מלך והמלך בהמשך כשל עם המיסים לבנות בית המקדש וארמון לבת פרעה על חשבון העם ומאז קרע המלכות = קרע העם ומשם לגלות והפסד עשרת השבטים.

בחירת שבט לוי במקום הבכורים (נציג כל משפחה) היית טעות טרגית של משה, ולכן אומרים חז"ל שבעתיד יחזור הבכורים.
יעקב בחר בכור כל משפחה שהוא יהיה הנציג הרוחני והחינוכי השופט והשוטר והרופא וכדומה = מקביל לעובד החברה\המדינה במשטר ושלטון, גם המעשר מכל (מקביל למיסים במשטר) שהבטיח יעקב היה לבכור המשפחה ולא לשבט לוי והכהן, הכישלון של שבט לוי הוא מחוייבת המציאות ואותו דבר כישלון כל שלטון בהיסטוריה ולכן היהדות בבסיס החשיבתית שלה אין שלטון ואין שבט לוי רק בכורים של כל משפחה.

תוקן על ידי maxmen ב- 27/10/2014 02:36:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 06:41 לינק ישיר 

932woland כתב:
הנסיון מוכיח כי אנשים מוכנים לקבל כאמת דברים שקריים ולדחוק מן התודעה עובדות גלויות שקרו להם או לקרוביהם. אנשים שחיו בברית המועצות, ידעו היטב כי סטלין היא השליט העליון והבלתי מעורער, והיו עדים לחיסולים, העלמותם של אנשים ומשפטי ראווה, עדיין האמינו בו וסרבו לתלות בו את האשם.
אנשים האזינו למשפטי הראווה הרבים והאמינו כי הנאשמים אכן אשמים, למרות שאדם בר דעת יכול היה להבחין בקלות כי המשפט כושל ומפוברק.
אנשים נדרשו להחליף דפים באנציקלופדיה הרוסית והאמינו כי מה שנכתב בה אתמול נעשה שגוי היום.
ועוד, אנשי הנהגה, אשר השתתפו במשחק הפוליטי והיו שותפים ערים להאשמות השוא והחיסולים של אחרים, בשעה שהגיע תורם שלהם להיות מחוסלים, האמינו בתמימות כי לא החבר סטלין הוא שהחליט לחסלם, גם כתבו לו מכתבים להודיע לו על מצבם מתוך אמונה תמימה כי מיד כשידע יציל אותם.

מן הנסיון לומדים כי אמונה היא עדה גרועה ביותר להוכחה אוביקטיבית ואין להיסתמך עליה.
עודד

אתה מערבב ענין ערכי בענין היסטורי (גם תלישת דפים מהאנציקלופדיה, היתה משום שאין לשבח את פועלם של אויבי משטר)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 16:07 לינק ישיר 

מקסמן

איקון ירוק על הזכרת מעשה בני עלי. אתה צודק ואני שכחתי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 19:18 לינק ישיר 

מיימוני, חברנו מקסמן מתפרץ ברגשנות חסרת דיוק שעה שמשהו מתנגש באמונתו התמימה. הרי כתבתי מפורשות שכולנו קוראים את הטקסטים. וכי אתה סובר שלא קראתי על מתן תורה או את ההגדה של פסח? אבל העדות שלנו נשענת על קריאת טקסט שעליו אנחנו דנים, ואין לנו עדים בלתי תלויים בטקסט המיועדים מלכתחילה למסור עדות חיצונית נפרדת היכולה לאשש מבחוץ את הטקסט העומד לדיון. לכן כל שנוכל לומר הוא שאנחנו קוראים טקסט, מספרים את שכתוב בו ומאמינים בו, ותו לא. הראיה של ריה'ל היא ראית המאמין ולא ראיה בעלת תוקף אוביקטיבי.

זיופים ואינוסים של טקסט ארעו גם בעולם העתיק. יש תחת ידי שתי דוגמאות המשמשות למטרה מקבילה.
במשפט היווני, ריבונות טריטוריאלית היא צורה של בעלות קרקעות. כאשר טוענים כנגד המחזיק בקרקע, המשיב אינו יכול לטעון לזכות חזקה אלא לקנין על פי דין. אם החזקתו בקרקע נובעת ממעשה חמס, היא אינה תקפה. ריבונות טריטוריאלית מצויה בידי העם המקורי, אותוכתוני, שישב במקום לראשונה.

היתה שעה שבא צד הטוען כי אין ליהודים זכות קניינית על ארץ ישראל. אם היהודי מסתמך על המקרא הרי לוח העמים שבבראשית פרק י' מעיד כי ארץ כנען נתנה לכנעני מצאצאי חם. הסיפור על קללת כנען, שבעטיה אבדה זכותו הקנינית על הארץ לא שייכת לשכל הישר ודאי לא לחכמת המשפט. אמת מידה מוסרית אינה טענה בדיון על זכות קנינית. בדיני המשפט, המקרא הוא תעודה המעידה בחוזקה נגד זכות היהודים על ארץ ישראל. אף פעם לא היה לנו קושאן על הארץ. ספר היובלים הרגיש בחולשה הזו והמציא סיפור אגדה על פיה שם קיבל גם את טבור הארץ, את ציון, [בניגוד לבראשית פרק י פסוקים 19-20]. אבל כנען ראה כי הארץ טובה וחמס אותה. [יובלים ח 10 ואילך]. על הר סיני שומע משה כי הארץ המיועדת לו נחמסה על ידי כנען ועל יורש משה יהיה לכבוש אותה מחדש. לא ישראל שודד את כנען מארצם אלא הוא מחזיר לעצמו את מה שחמס כנען ממנו.

בהקבלה ל'לוח העמים' במקרא, מוצאים באיליאדה של הומרוס את 'רשימת האוניות' [ב' 494 ואילך], - רשימת המשתתפים במסע לטרויה, מספר אוניותיהם והיכן הם יושבים. הרשימה הזו משמשת לערי יוון ראיה במחלוקת על שטחים כדי לזכות בדין. בשעת מחלוקת בין אתונה ומיאגרה על האי סאלאמיס, סולון פסק לאתונאים את סאלאמיס בזכות החרוז 'איאס [השליט המיתולוגי של האי] הביא מסאלאמיס שתים עשרה אוניות'. אבל הוא מוסיף מדעתו חרוז: 'הוא ערכן במקום שעמדו חילות האתונאים', כדי להוכיח שאתונה שלטה באי עוד מזמן המיתוס ההומרי, וליצור מראית עיין שלא רק בכח אלא גם בדין סולון סיפח את סאלאמיס לאתונה. גם העיר מיאגרה מכניסה זיופים כדי להוכיח שהאי שייך לה. הסיכסוך הגיע לבוררות של ספרטאנים, וכל צד מביא את הסיפורים [והזיופים] שלו.

הרומאים משתמשים באגדה מהאיליאדה על איניאס – הפליט הטרויאני שהיה לפי האגדה אבי האומה הרומאית, - כתרוץ להתערב בעניני יוון על פי דין. במחלוקת בין שני שבטים יווניים הרומאים פוסקים לטובת השבט הטוען כי הוא לא השתתף במלחמה נגד טרויה, - מהם יצאו הרומאים, ואינם נזכרים בשום מקום באיליאדה. מן הסתם התרוץ מתאים לאינטרס הרומאי באותו הזמן. [הדבר מזכיר את האגדה על הגירגשים, דברים רבה ה 13].

מעניין הוא שהיהודים והרומאים מעידים על עצמם שאבותיהם באו מרחוק ולא היו היושבים המקוריים של ארצם. מכאן שאין להם זכות בעלות על הארץ על פי התפיסה המשפטית היוונית ובעולם ההלניסטי. [לכל העניין הזה ראו 'מריבה על קרקעה של ארץ ישראל' מאת יוחנן לוי, בספרו 'עולמות נפגשים'].

'מתנת קונסטנטינוס' הוא מסמך הטוען כי קונסטאנטינוס, קיסר רומא במאה הרביעית, העניק לאפיפיור סילבסטר הראשון וליורשיו אחריו את השליטה בעיר רומא ובכל החלק המערבי של הקיסרות. האפיפיורות עשתה שימוש במסמך לצורך האינטרסים שלה. ההומניסט לורנצו ואלה הוכיח ב 1440 כי המסמך חייב להיות מזויף על סמך בדיקת הלשון הלטינית שלו. נמצאו גם תאריכים ועובדות שגויים הכלולים בו. זה המסמך ההיסטורי המזיוף המפורסם מכולם.

כללו של דבר, מסמכים הם כלי הבא לשרת אינטרס מסוים, ובעת הצורך 'מתקנים' אותו. בצד השני מצויים אנשים המאמינים בטקסטים ובסיפורים הנלווים אליו והם חסרי תודעה ביקורתית וכלים בקורתיים, גם מתנגדים לעצם הרעיון הבקורתי. המקרה המפורסם אצלנו הוא חיבורו של ספר הזהר, אשר כיום אין עוד ספק כי חובר בספרד בסוף המאה ה 13, ועדיין אנשים חסרי תודעה בקורתית מתנגדים בחריפות לכל בקורת הטקסט ומחזיקים באמונה חסרת היסוד כי הספר חובר במאה השניה בא'י. מכאן שאמונה בדבר אינה ראיה לאמיתות הדבר אלא לצורך המאמין להחזיק באמונתו.
אין בדברים כדי להעיד על העדר אמונתי, אלא על הבנתי כי אמונה זו אין כל אפשרות לאמת אותה. עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 19:35 לינק ישיר 

עודד, לא ברור איך הדוגמאות שהבאת קשורות לנושא של מיימוני. או יותר נכון, אין שום קשר וזה פשוט מגוחך. קרא שוב את דבריו של מימוני, ותגלה שאין לך שום דוגמא.
כמו"כ טענתך שבבראשית י יט עולה שכל א"י היתה שייכת לכנען, יסודה בפרשנות סובייקטיבית שלך. הכתובים מדברים ברצועת החוף בלבד, ויציאה מזרחה מוזכרת רק בדרך לסדום, שלא ברור אם הכוונה עד סדום ממש או רק בדרך אליה. בכל מקרה אין קשר לכל א"י, וכך מוכיחים ממצאים ארכיאולוגיים שהארץ היתה מיושבת ע"י השמים  לפני שהכנענים כבשוה (המצרים קראוה 'חארו' על שם החורים, שהיו שמיים. השם כנען בא לראשונה במצרית רק באל עמרנא במאה היד'), כמו שאפשר ללמוד משמות רוב האתרים בארץ שמתפרשים בעברית. ובפרט אלו שהוקמו בתקופה הכלכוליתית (בית ירח, מגידו, גזר). בכלל התרבות הכלכוליתית היא לא כנענית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 19:38 לינק ישיר 

ישיבישער
עיין בדבריו של יואל אליצור בספרו 'מקום בפרשה' שמביא שיטה (לא זוכר של מי אבל אליצור תומך בה) שגבול הכנעני היה דרום לבנון, ומשם רצועה על החוף עד עזה ורצועה בעמק עד סדום, וזאת בהתאמה לכך שהכנעני יושב בעמק ועל היד הירדן, ולחלוקה שהכנעני בעמק והאמורי בהר.
בכל אופן לעניינו של אשכול, גם אני לא זכיתי להבין את קשר דבריו של עודד לעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2014 19:39 לינק ישיר 

932woland כתב:
מיימוני, חברנו מקסמן מתפרץ ברגשנות חסרת דיוק שעה שמשהו מתנגש באמונתו התמימה. הרי כתבתי מפורשות שכולנו קוראים את הטקסטים. וכי אתה סובר שלא קראתי על מתן תורה או את ההגדה של פסח? אבל העדות שלנו נשענת על קריאת טקסט שעליו אנחנו דנים, ואין לנו עדים בלתי תלויים בטקסט המיועדים מלכתחילה למסור עדות חיצונית נפרדת היכולה לאשש מבחוץ את הטקסט העומד לדיון. לכן כל שנוכל לומר הוא שאנחנו קוראים טקסט, מספרים את שכתוב בו ומאמינים בו, ותו לא. הראיה של ריה'ל היא ראית המאמין ולא ראיה בעלת תוקף אוביקטיבי.

טוב ידידי היקר, להאשים אותי בתמימות ?! אני לא חושב שזה מוצדק למי שקורה מה אני כותב ואומר.

לעצם הטיעון שלך יש כשל בסיסי. אתה לוקח כלי אקדמי (יותר נכון מתודה אקדמית שאומרת אני לא מאמין לאף אדם, כולם שקרנים. כמו המתודה של הרפואה שאומרת שכל אדם שנכנס לרופא הוא חולה בכל המחלות עד שנוכיח שלא. כלומר הרופא וכן החוקר צריכים איזה מתודה בכדי שהם ישיגו את הטוב ביותר לחולה ולמחקר. לא שהאדם הנכנס לרופא הוא באמת חולה בכל, רק אנו יוצאים בהנחה כזו רק לטובתו ולכן נעשה לו את כל הבדיקות ונשגע אותו עד שיהיה באמת חולה ) לצורך מחקר ומכאן אתה בתמימות חושב שבאמת כל בני אנוש הם שקרנים וזייפנים וכו' וכו'

האדם ברגיל הוא לא שקרן ולא זייפן ולא חולה. אז אנא בבקשה המתודה האקדמאית לא חושבת כך לרגע זה רק כלי טוב לחקור.

עכשיו נעבור למסורת:
לפני הכתב לא היית כתב ולכן המסורת לא מתחיל עם הטקסט וזאת שוטת לגמרי לומר זאת.
גם הילד התינוק מקבל קודם מסורת בעל פה לפני שהוא יודע לקרוא. אז שוב מסורת וקבלה ועדות היא לא טקסטים. הטקסטים הם כלי עזר ותו לא הרי אייך תבין את הטקסטים עם לא תלמד בעל פה את השפה ולקרוא ושוב אנו מדברים על קבלה ולא טקסטים.
האדם במיוחד היהודי מקבל את רוב המסורת שלו בעל פה גם בימינו. תוסיף לזה את המעשים כמו עשית מצצות וחגים ושבתות וכמובן ברית המילה שזה ממש חקיקה באבן\בגוף.
כל זה הם לא טקסטים.
אחרי שתדע גם לקרוא בטקסטים אין לזה שום משמעות בלי מסורת של בעל פה. ולכן יש לנו את אוצר החכמה = ספריה של מאות אלפי ספרים וכל זה אפי' שהיה מסורת בעל פה ואפי' שיש טקסטים.

אז מחילה מכבודו היהודים העבירו מסורת בעקשנות גם מסורת חקוקה בגוף = ברית מילה וגם מצווה יחודית של לימוד יומם ולילה. וגם מעשים כמו שבת חגים ומיליוני מצוות ומנהגים.
והכי קריטית ורלוונטית היא החינוך. והחינוך כל כולה היא עברת העדות לדורי דורות.

עכשיו יש לך כלי אקדמי שאומר שכל אדם חולה עד שיוכח אחרת. אוקיי אתה צריך להיות כזה תמים לחשוב שבאמת כל אדם הוא חולה בכל המחלות. זה רק כלי דידי ולא באמת כל אדם חולה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2014 02:46 לינק ישיר 

אני מתחיל להגיע למסקנה שחלק נכבד מהחברים פה, מלבד היום אינטלקטואלים ובעלי ידע מדעי נרחב וכושר ניסוח, הם גם חסרי ענווה. אולי זו תמימות שלי לצפות למשהו אחר.

מקסמן,
כמדומה שאתה חסר ענווה, כשאתה מתנסח בגסות על "טעות טרגית" של משה רבנו, שאותה אתה עוד מוציא מהתנ"ך עצמו נגד מה שכתוב בו במפורש (התנ"ך לא מוצא כל עוולה במשה על כך, להיפך גמור), ועוד אתה לא חושש לרגע לקחת את דברי חז"ל על החזרה של הבכורים לעתיד ולנצל אותם לצרכיך המגונים - כאשר דעתם של חז"ל עצמה ברורה בכל הנושא, והם עצמם לא רואים במשה רבינו כל עוול בנידון.
מסתבר מאד שהתנ"ך עצמו, וכל הספרות החזלי"ת עימו, היו מעדיפים שתעזוב אותם ולא תחטט בהם ותדביק בהם את דמיונותיך.

עודד,
לגבי ספר הזוהר היו וישנם עד היום רבנים משכילים ויודעי מדע שהתעקשו לדבוק בטענה שיסודו של הזוהר הוא אמת ומקורו קדום, גם אם נוספו בו תוספות שונות בנוסח ובתוכן. לא זה המקום לויכוח, ואני מבקש שלא נמשיך בזה באשכול הנוכחי, אבל לקבוע ביטויים כמו "אין עוד ספק" "אמונה חסרת יסוד", בעוד ידוע לך היטב כי הגחלת המרכזית של שומרי ומעבירי התורה, הלא הם הציבור הדתי בכל העולם, מאמינים גם מאמינים בספר זה ורבים מאורחות חייהם מיוסדים ע"פ ההלכה ע"פ ספר זה - קביעות כאלה הם חוסר ענווה מובהק.

אני שוקל להתחרט שפתחתי פה את האשכול הנוכחי. ביקשתי מאנשים עזרה בכניסה לנעליו של הרבי מליובאוויץ זצ"ל, בין אם הם מסכימים לדבריו או לא.
האם מישהו כאן ניסה בכנות לעשות זאת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2014 06:27 לינק ישיר 

מוציא_לאור כתב:

מקסמן,
כמדומה שאתה חסר ענווה, כשאתה מתנסח בגסות על "טעות טרגית" של משה רבנו, שאותה אתה עוד מוציא מהתנ"ך עצמו נגד מה שכתוב בו במפורש (התנ"ך לא מוצא כל עוולה במשה על כך, להיפך גמור), ועוד אתה לא חושש לרגע לקחת את דברי חז"ל על החזרה של הבכורים לעתיד ולנצל אותם לצרכיך המגונים - כאשר דעתם של חז"ל עצמה ברורה בכל הנושא, והם עצמם לא רואים במשה רבינו כל עוול בנידון.
מסתבר מאד שהתנ"ך עצמו, וכל הספרות החזלי"ת עימו, היו מעדיפים שתעזוב אותם ולא תחטט בהם ותדביק בהם את דמיונותיך.

תמשיך להתעסק בשטויות וככה בדיוק תשכיל.
אני לא הולך להתנצל כי משה רבינו בעצמו מסכים עמי.
אבל לגולשים אני אתן אסבר שמה הם חושבים כמוך להתעסק בשטויות.
ובכן שאני אומר טעות טרגית אני אומר את זה על הטעות ולא על משה שממש לא היית לו ברירה אחרי שהבכורים הם הם שעשו את העגל ורק שבט לוי נשארו נאמנים למשה. ולכן באמת לא היית לו ברירה. למשל האלוהים אמר לבנות בית המקדש אבל בכל זאת האלוהים שונא את העיר ירושלים מיום הקמתה. ולמה ? כי נכון שהיו צריכים בית המקדש אבל הוא שונא את זה. אותו דבר שבט לוי, נכון שהיה צורך אבל האלוהים שונא את זה וכן גם משה רבינו שמתחילה רצה שכל העם יהיו נביאים ולא נצטרך אפי' בכורים. אז לא לדאוג משה רבינו מחזיק לי אצבעות ושונא - כמו אלוהיו, את החנפנים.
בכל אופן אפי' שמשה בחר לבסוף את שבט לוי ?! אסור - למי שרוצה לדעת את החשיבה הבסיסית של התורה והיהדות, לחשוב לרגע שזה הנכון !!! זה לא נכון כי הם כשלו לפני המבול (= בני האלוהים) ושוב כשלו בימי שמואל ועלי. והם כשלו בכל אורך הגלות מאז חורבן בית שני עד ימינו אנו.
הספורנו קרא להם בעלי הזרוע = אנשים שכביכול דואגים לכבוד האלוהים או לכבוד משה רבינו לכבוד טקסט התורה או לכבוד טקסטים חז"לים, בקיצור דואגים למשהו מת (= אלוהים אחרים כפי שהספורנו נזעק חמס) העיקר לדפוק ולדרוך על אנשים חיים. ידוע שהספורנו זועק שהם הם סיבת הגלות הארוך וסיבת התמדתה. 
אגב: הספורנו היה כל כך מאוהב בהם שהוא לא שוכח להזכיר אותם בכל הזדמנות מתוך אהבה מטורפת כלפיהם.
הנה אחד מני רבים.

ספורנו שמות פרק יח 

(כה) ויבחר משה אנשי חיל: אחר שבקש ולא מצא אנשים שיהיו בהם כל המעלות שהזכיר יתרו בחר באנשי חיל בקיאים וחרוצים לברר וללבן אמתות דבר ולהביאו אל תכלית, יותר מיראי אלהים בלתי אנשי חיל, כאמרם ז"ל (שבת פרק במה אשה יוצאה) אם תלמיד חכם (נוקם ונוטר) כנחש חגרהו על מתניך, ואם עם הארץ הוא חסיד אל תדור בשכונתו (שבת סג א):

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2014 09:02 לינק ישיר 

מו"ל
לבקשתך, לדעתי אין לטיעוניו של הרבי על מה לסמוך. אין לנו שום עדות על כך ויתרה מזו כבר דורות שמושג המסירה אינו קיים, כולנו, אבות ובנים, לומדים את אותם טקסטים ולא האב הוא שמנחיל לבניו.

על הנחת היסוד של הרמב"ן שאין אדם מנחיל שקר לבניו, שתי תשובות בדבר, גם אם נניח שטיעון זה נכון, אזי בהחלט יכולים להיווצר שיבושים של טלפון שבור, ואם כל הששים ריבוא היו מרוכזים תמיד במקום אחד, אולי היה ניתן לטעון שהם מתקנים אחד את השני, אולם כאשר קיימים מוסרים במקומות נפרדים, כיצד הם יאזנו אחד את השני?

אפשרות שניה, אדם מנחיל לבניו שקרים קדושים (ממושגי היסוד של העידן הקדום של הפורום), הן מסבות של עומק המושג וקוצר המשיג והן מסבות של צניעות וכדומה.

טיעונו של הרבי הוא מעגלי, הואיל ומסורת של מאה איש על אירוע שאירע לששים ריבוא היא חסרת משמעות, עלינו לטעון שקוטרו של צינור המסורת לאורך כל הדורות הוא כקוטרו בתחילתו, ואם התורה מסתמכת על כך, ומוכיחה את אמתתה על כך שהיו ששים ריבוא בזמן מעמד הר סיני, על כרחנו שהיו ששים ריבוא מוסרים.

ראה גם

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 28/10/2014 09:03:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2014 09:37 לינק ישיר 

מוציא,
זה שיש מי שמתעקש לדבוק בטענה מסוימת לא אומר שא"א לומר שהטענה אינה נכונה בוודאות. יש גם מי שטוען ששמות האמוראים והמילים בספרדית שבזוהר הם מרשב"י - זה שמישהו טוען זאת לא מוריד מהגיחוך שהרעיון מעלה. אכן צודק עודד שאין ספק שספר הזוהר ככלל הוא מאוחר. אפשר לטעון שישנה מסורת סוד שעברה במהלך השנים, ואולי גרעינו של הספר הוא במסורת זו (ואולי אפילו טקסטים מועטים ממנו הם עתיקים), אבל לא יותר מזה, ואפילו יהושע בן נון אמר ליה אל תציית ליה (כמובן שאין סיבה שתשמע בקולי, אבל בדיקה קצרה של הטענות תוביל אותך למסקנה היחידה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2014 14:08 לינק ישיר 

בעל, במחילה, לא ברור מה הקשר אם לומדים  טקסטים או שהאב מנחיל לבניו. הספר נתפס כאמיתי ואבות מחנכים לכך את ילדיהם, וכן כל החברה כולה.

בשביל שהמיתוס הלאומי המספר מציאות היסטורית רחבה הכוללת את כל העם יהיה בדוי צריך תנאים שלא ידוע ששררו אי פעם על כדוה"א.

כאשר קיימים מוסרים במקומות נפרדים, זו העדות הטובה ביותר שלא חלו שינויים, כי בשביל שינוי צריך הסכמה. עם ישראל היה מפולג רוב מכריע של הזמן פילוגים קשים מאד.

לגבי מה שכתבת שהטיעון מעגלי, זה ממש לא נכון, אבל לא אכנס לזה. (זה כמו לטעון שהסיפורים בהיסטוריה הם מעגלים משום שהם מסתמכים על ספרי ההיסטוריה. אבל לא על זה הם מסתמכים, אלא על האופן בו יכולים להתקבל ספרים היסטוריים. גם לספרי דת יש אופן בו הם יכולים להתקבל ואופן שהם לא יכולים להתקבל).

הסיפור של הזוהר לא קשור בשום צורה. אנחנו מדברים על תקופה (המאה ה13) בה יש כבר אלפי ספרים בספרות היהודית, מתוכם מאות מדרשים, כאשר בכל הגלויות והחורבנות הרבה מדרשים אבדו ונמצאו, או היו במדינה אחת ולא באחרת, וכל מה שקרה הוא שמישהו פרסם שהוא  מצא עוד מדרש, אחד מני רבים שהיה בארץ אחת ולא באחרת.

הקונספט של הזהר הוא היסטורי, רבי שמעון בר יוחאי ותורות קבליות יהודיות עתיקות, בגמרא מסופר שרשב"י היה 'בן עליה' ונכנס לשמים וכו' ושרף בעיניים שלו אנשים וכו'. וכן היתה מסורת קבלית שקדמה לגילוי הזהר, ויסודותיה שנים רבות לאחור גם בכתב וגם בעל פה. חיבור הזהר בסך הכל מפרט ומאריך על כל מיני ענינים קבליים, כך שבעצם אין לו שום חידוש בקונספט ההיסטורי (חוץ מזה שהוא מתאר את רפב"י כחתן של רשב"י במקום כחותן..)

זה בדיוק כמו שאני אפרסם ספר ענק מהרשב"א בהלכות שטרות בו הוא מאריך ומחדש הרבה חדושים גדולים ונפלאים ואספר שכתב אותו בברצלונה יחד עם תלמידו רבי אבא. הרוצה יאמין ומי שאינו רוצה לא יאמין. אין שום קשר לשאלות היסטוריות שמישהו ימציא מהבטן מיתוס לאומי וישכנע עם שלם שמשם הם הגיעו ושזה האל שלהם וזה הספר שהוא כבר נתן להם והיה אצל כל העם ספר בסיס וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם היו 60 ריבוא מוסרים של מעמד הר סיני בכל דור ודור: שיטת הרבי מליובאוויץ'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.